FI79652B - Skidbindning. - Google Patents
Skidbindning. Download PDFInfo
- Publication number
- FI79652B FI79652B FI884008A FI884008A FI79652B FI 79652 B FI79652 B FI 79652B FI 884008 A FI884008 A FI 884008A FI 884008 A FI884008 A FI 884008A FI 79652 B FI79652 B FI 79652B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- ski
- projections
- height
- row
- body part
- Prior art date
Links
Landscapes
- Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)
Description
79652 1 Suksiside Skidbindning 5 Keksinnön kohteena on suksiside, joka käsittää sukseen kiinnitettävän runko-osan, jossa on korvakkeet hihnojen kiinnittämistä varten, jotka hihnat kiinnitetään toisiinsa kiinnityselimillä, jolloin muodostuu hihnalenkki, joka kiristettynä painaa jalkineen kiinnityselimiä vasten, ja johon runko-osaan on muodostettu piikkimäisiä ulokkeita, jotka toimi-10 vat tartuntaeliminä.
Nykyisin käytössä olevissa sukslsiteissä hiihtokenkä kiinnitetään siteeseen kengän kärjen jatkeena olevasta osasta. Koska siteet on standardisoitu ns. Nordic-normilla, on tämän kengän kärjen jatkeena olevan 15 osan oltava määrätyn suuruinen. Epäkohtana on tällöin se, että tämä kiinnltysosa on jouduttu mitoittamaan suhteellisen suureksi, jotta myös suurikokoisen hiihtojalkineen kiinnitys siteeseen olisi pitävä. Tällöin kuitenkin tämän normin mukaisen kiinnitysosan koko pienessä jalkineessa muodostuu jalkineeseen verrattuna suhteettoman suureksi. Seurauksena on 20 hiihtojalkineen kärjen piteneminen niin paljon, että käveleminen tällaisella jalkineella on hankalaa.
Perinteisesti sukeislteet ovat olleet sellaisia, että niihin sopii mikä tahansa talvijalkine. Tällainen on esim. sukseen kiinnitetty hihnalenkki 25 eli ns. mäystin, johon kengän kärki pujotetaan. Hiihtojalkineena voidaan silloin käyttää saapasta tai mitä tahansa talvijalkinetta. Mäystin sellaisenaan on kuitenkin huono, koska kenkä helposti luiskahtaa siitä irti. Voimakasta potkua ei voida tällaisella siteellä tehdä lainkaan eikä siteen pito sivusuunnassakaan ole kovin hyvä. Eräänlainen mäysti-30 meen kiinnitettäväksi tarkoitettu talvijalkine on ollut kippurakärklnen q saapas, joka ei kuitenkaan sanottavasti poista mainittuja epäkohtia.
S
Edellä esitetyt, tunnetut suksislteet eivät näin ollen sovellu lasten suksislteiksi, joilta edellytetään vielä eräitä erityisiä ominaisuuksia. 35 Lasten suksisiteen on oltava toiminnaltaan selkeä ja sitä on voitava käyttää myös pienellä voimalla. Edelleen siteen on sovittava kummankin jalan kenkään. Side el myöskään saa rikkoutua helposti väärästä käsltte- 2 79652 ^ lystä. Toisaalta siteen täytyy kuitenkin olla riittävän mukautuva hiihdon vaatimiin liikkeisiin ja sen täytyy pitää erilaisissa hiihtoon liittyvissä tilanteissa, joita ovat voimakas potku, haarakäynti, käännökset jne.
5
Eräs ennestään tunnettu ratkaisu lasten suksisiteeksl ja hiihtojalki-neeksl kyseistä suksisldettä varten on esitetty FI-patenttihakemuksessa 821930. Tämän tunnetun ratkaisun epäkohtana on kuitenkin se, että suksisldettä ei voida käyttää muunlaisen jalkineen kuin kyseistä suksi-10 sidettä varten kehitetyn hiihtojalkineen kanssa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä aikaansaada suksiside, jonka kiinnipysyvyys on ainakin yhtä hyvä kuin tunnetuilla nykyaikaisilla siteillä, mutta joka ei vaadi erityisen 15 hiihtojalkineen käyttämistä yhdessä suksisiteen kanssa.
Keksinnön mukaiselle suksislteelle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että piikkimäiset ulokkeet on järjestetty runko-osaan siten, että niiden korkeus on pienin lähinnä runko-osan etureunaa olevissa ulokkeissa ja 20 että ulokkeiden korkeus kasvaa runko-osan etureunasta kauempana takana olevilla ulokkeilla, jolloin jalkaa eteenpäin päklän kautta kallistettaessa ulokkeet saavat aikaan keinuefektin, joka työntää jalkinetta sukslsiteessä eteenpäin suksisiteen ja jalkineen välisen kiinnityksen varmistamiseksi.
25
Keksinnön mukaisen suksisiteen muita edullisia tunnuspiirteitä on esitetty patenttivaatimuksissa 2-10.
Keksinnön mukaisella suksislteellä on tunnettuihin ratkaisuihin verrat-A 30 tuna vielä eräitä olennaisia etuja. Keksinnön mukainen suksiside on 3 helppo kiinnittää ja avata soveltuen siten erinomaisesti lasten käyt- töön. Lisäksi keksinnön mukainen suksiside on turvallinen, mikä on erityisen tärkeää lapsille tarkoitetussa sukslsiteessä.
35 Keksinnön mukainen suksiside soveltuu käytettäväksi kaikentyyppisten jalkineiden kanssa, jolloin saavutetaan kustannussäästöjä, koska erillistä hiihtojalklnetta ei tarvitse hankkia lapsen jalan kasvaessa ja 3 79652 1 hiihtojalkineen jäädessä pieneksi, vaan muuhunkin tarkoitukseen hankittavat jalkineet soveltuvat käytettäväksi hiihdettäessä.
Keksinnön mukaisessa sukslsiteessä plikkimäisten ulokkeiden eteenpäin 5 kallistus helpottaa kengän siteeseen asettamista sekä uudelleen kiinnittämistä, mikäli suksi on irronnut jalasta. Lisäksi plikkimäisten ulokkeiden kallistus sekä ulokerivien keskinäinen korkeusero lisäävät siteen kiinnipysymlstä verrattuna muihin hihnalenkkisiteisiin.
10 Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioihin, joissa kuvio 1 esittää mukaista suksislteen erästä suoritusmuotoa, 15 kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista suksisidettä sivultapäin katsottuna, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen suksislteen kiinnityksen rakennetta, kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaisen suksislteen runko-osan rakennetta 20 ylhäältäpäin katsottuna, kuvio 5 esittää suksislteen runko-osan pituussuuntaista pystylelkkausta kuviosta 4 ja 25 kuvio 6 esittää suksislteen ulokerivien rakennetta.
Kuvion 1 mukaisesti sukslslde käsittää runko-osan 1, joka käsittää kor-vakkeet 2a ja 2b. Korvakkeisiin 2a,2b kiinnitetään hihnat 3a ja 3b, jotka muodostavat hihnalenkln 3. Suksislteen kiinnltyselimet muodostuvat hihnan 30 3a päästä 4, korvakkelsta 5 sekä salvasta 6, johon on tehty kiinnityskou-kut 7. Salpa 6 on nivelöity korvakkeisiin 5 ja salvan 6 kiinnityskoukut V 7 ovat sijoitetut siten, että hihnalenkln 3 pituus on säädettävissä.
Runko-osan 1 päälle on muodostettu piikklmäiset ulokkeet 10, joita 35 selostetaan tarkemmin kuvioiden 4 ja 5 yhteydessä.
4 79652 ^ Kuviosta 2 nähdään, että suksisiteen runko-osan 1 korvakkeeseen 2b on nivelellä 8b kiinnitetty hihna 3b. Hihna 3a on nivelöity vastaavalla tavalla korvakkeeseen 2a (ei esitetty kuviossa). Kuvioon 2 on nuolella S merkitty se suunta, jossa jalkine työnnetään suksisiteeseen. Kannanpuo-5 limmaisia piikkimäisiä ulokkeita on merkitty viitenumerolla 10c ja lähinnä runko-osan 1 etureunaa olevia ensimmäisiä piikkimäisiä ulokkeita viitenumerolla 10a.
Kuviossa 3 on esitetty kuinka hihnan 3a pää käsittää aukon, jonka läpi 10 salpa 6 tuodaan. Salvan 6 kiinnityskoukuista 7 sopivan hihnalenkin 3 pituuden muodostava kiinnitetään pään 4 aukon ulommaiseen reunaan 9.
Salpa 6 taivutetaan korvakkeiden 5 nivelöinnin avulla alas, jolloin se kiinnittää hihnalenkin 3.
15 Kuvion 4 mukaisessa suoritusmuodossa runko-osa 1 käsittää esim. kolme riviä piikkimäisiä ulokkeita, joista lähinnä runko-osan 1 etureunaa olevaa ensimmäistä riviä on merkitty viitenumerolla 10a, keskimmäistä eli toista riviä viitenumerolla 10b ja takimmaista eli kolmatta riviä viitenumerolla 10c, ensimmäisen rivin 10a etäisyyttä toisesta rivistä 20 10b on merkitty viitenumerolla d^ ja etäisyys d^ on suurempi kuin toisen ja kolmannen rivin 10b ja 10c välinen etäisyys d^. Ensimmäinen rivi 10a sijaitsee sopivimmin lähellä runko-osan 1 kärkiosaa ja rivit 10b ja 10c runko-osan 1 keskivaiheilla, jalkineen ollessa siteessä päkiän kohdalle. Ensimmäisen rivin 10a pituus on suurempi kuin toisen ja kolmannen 25 rivin 10b ja 10c pituudet ja L^, vastaavasti. Kolmannen rivin 10c pituus on suurempi kuin toisen rivin 10b pituus L^. Hihnalenkin 3 kiinnityskorvakkeet 2a ja 2b nivelöinnit 8a ja 8b sijaitsevat myös runko-osan 1 keskivaiheilla. Runko-osa käsittää myös poraukset 11, joiden läpi voidaan suksiside kiinnittää esim. ruuvilla sukseen.
^ 30 ^ Kuvion 5 mukaisesti piikkimäisten ulokerivien korkeudet eroavat toisis- taan siten, että ensimmäisen rivin 10a piikkimäiset ulokkeet ovat hieman lyhyempiä kuin keskimmäisen eli toisen rivin 10b ja takimmaisen eli kolmannen rivin 10c piikkimäiset ulokkeet ovat pisimpiä, mikä parantaa kiin-35 nipysyvyyttä. Lisäksi piikkimäiset ulokkeet ovat hieman kallistetut eteenpäin, mikä helpottaa kengän asettamista siteeseen.
5 79652 ^ Kuvion 6 mukaisesti kukin ulokerivi 10a,10b, 10c muodostuu useista erillisistä ulokkeista 12, jotka ovat kolmiomaisia tasoja 120, jotka toimivat viistoina ohjauspintoina hiihtokenkää siteeseen laitettaessa.
Tasojen 120 suunta on pystytasoon nähden viisto. Ulokkeen 12 reuna 123 5 kulkee viistosti alaspäin edesauttaen kengän kiinnipysymistä. Ulokkeen 12 kärkipisteen 121 korkeus C vaihtelee riveittäin siten, että ensimmäisen rivin 10a ulokkeen 12 kärkipisteen 121 korkeus on pienempi kuin toisen rivin 10b kärkipisteiden 121 korkeus ja kolmannen rivin 10c ulokkeiden 12 kärkipisteiden 121 korkeus on suurin.
10
Edellä on selostettu eräs edullinen suoritusmuoto, mutta ulokerivit voivat myös muodostua siten, että ne käsittävät kukin kiilamaisen ohjauspinnan, joka on vinossa pystysuuntaan nähden, ja kussakin pinnassa useita erillisiä piikklmäisiä kärkiä.
15
Kuvioissa esitetystä suoritusesimerklstä poiketen voivat piikkimäiset ulokkeet 10 olla järjestetyt runko-osaan 1 myös muulla tavoin kuin riveihin. Olennaista tällaiselle suoritusmuodolle on nimittäin se, että piikkimäisten ulokkeiden korkeus on valittu siten, että ulokkei-20 den korkeus on pienin runko-osan 1 etureunan lähellä olevilla ulokkeilla 10 ja suurin päkiän kohdalla olevilla takimmaisilla ulokkeilla esim. siten, että ulokkeiden korkeus noudattaa kuvioon 5 vilte-merkinnällä A merkittyä katkoviivaa, jolloin ulokkeiden 10 korkeus pienenee jouhevasti runko-osan 1 etureunaa kohti mentäessä. Piikkien 25 tällaisella järjestelyllä saadaan aikaan siteen paras mahdollinen tartunta jalkineeseen myös potkun aikana.
Edellä on keksintöä selostettu esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viitaten. Tällä ei kuitenkaan haluta rajoittaa keksintöä vain 30 kuvioissa esitettyjä esimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia seuraavlen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
35
Claims (10)
1. Suksiside, joka käsittää sukseen kiinnitettävän runko-osan (1), jossa on korvakkeet (2a,2b) hihnojen (3a,3b) kiinnittämistä varten, jotka hih- 5 nat (3a,3b) kiinnitetään toisiinsa kiinnityselimillä (4,5,6,9), jolloin muodostuu hihnalenkki (3), joka kiristettynä painaa jalkineen kiinnitys-elimiä vasten, ja johon runko-osaan (1) on muodostettu piikkimäisiä ulokkeita (10;10a,10b,10c), jotka toimivat tartuntaeliminä, tunnettu siitä, että piikkimäiset ulokkeet (10;10a,10b,10c) on järjestetty runko-10 osaan (1) siten, että niiden korkeus (Cj,C2»C^) on pienin lähinnä runko-osan (1) etureunaa olevissa ulokkeissa (10;10a,10b,10c) ja että ulokkeiden korkeus kasvaa runko-osan (1) etureunasta kauempana takana olevilla ulokkeilla, jolloin jalkaa eteenpäin päkiän kautta kallistettaessa ulokkeet (10;10a,10b,10c) saavat aikaan keinuefektin, joka työntää jalkinet-Ί5 ta suksisiteessä eteenpäin sukslsiteen ja jalkineen välisen kiinnityksen varmistamiseksi.
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että piikkimäiset ulokkeet (10;10a,10b,10c) on kallistettu eteenpäin 20 jalkineen siteeseen palkoilleen asettamisen helpottamiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen suksiside, tunnettu siltä, että ulokkeisiin (10;10a,10b,10c) on muodostettu pystysuunnan suhteen kallistetut tasomaiset pinnat (120), jotka toimivat ohjaus- 25 pintoina jalkinetta siteeseen laitettaessa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että tasomaiset ohjauspinnat muodostuvat kolmiomaisista tasoista (120), joiden kolmion kanta on runko-osan pinnassa ja joiden kolmion kärki 30 muodostaa ulokkeen kärjen.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suksiside, tunnettu siitä, että piikkimäiset ulokkeet (10) on järjestetty runko-osaan (1) poikittaissuuntaisiin ulokeriveihin (10a,10b,10c). 35
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suksiside, tunnettu siitä, että ulokkeet sijaitsevat kolmessa rivissä 7 79652 1 (IOa,10b,10c) jalkineen siteeseen asettamisen suuntaan (S) nähden poikkisuunnassa rivien pituuden (L^.L^.L^) ollessa eri kullekin riville.
6 79652
7. Patettivaatlmuksen 5 tai 6 mukainen sukslside, tunnettu 5 siltä, että ulokerivit (IOa,10b,10c) käsittävät kiilamaisen ohjauspinnan, joka on vinossa pystysuuntaan nähden, ja useita piikkimäisiä ulokkeita pinnan kärjessä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen sukslside, tunnettu 10 siitä, että ulokerivit (10a,10b,10c) käsittävät useita erillisiä kolmiomaisia tasoja (120), jotka toimivat pystysuuntaan nähden viistoina ohjaus-pintoina kenkää siteeseen laitettaessa.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen sukslside, t u n -15 n e t t u siitä, että kunkin ulokkeen (10,12) reuna (123) kulkee viistosti alaspäin.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 5-9 mukainen sukslside, tunnettu siitä, että kunkin ulokerivin (10a,10b,10c) ulokkeiden (12) kärkipistei- 20 den (121) korkeus on kussakin rivissä (10a,10b,10c) sama ja eri riveissä korkeus valhtelee siten, että ensimmäisen ulokerivin (10a) ulokkeiden (12) korkeus (Cj) on pienin ja kolmannen eli takimmaisen ulokerivin (10c) ulokkeiden korkeus (C^) suurin, toisen rivin (10b) korkeuden ollessa näiden kahden korkeuden (C^,C^) väliltä. 25 30 35 8 79652
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI884008A FI79652C (fi) | 1988-08-31 | 1988-08-31 | Skidbindning. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI884008A FI79652C (fi) | 1988-08-31 | 1988-08-31 | Skidbindning. |
FI884008 | 1988-08-31 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI884008A0 FI884008A0 (fi) | 1988-08-31 |
FI79652B true FI79652B (fi) | 1989-10-31 |
FI79652C FI79652C (fi) | 1990-02-12 |
Family
ID=8526981
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI884008A FI79652C (fi) | 1988-08-31 | 1988-08-31 | Skidbindning. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI79652C (fi) |
-
1988
- 1988-08-31 FI FI884008A patent/FI79652C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI884008A0 (fi) | 1988-08-31 |
FI79652C (fi) | 1990-02-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4879787A (en) | Shoe lace knot securing device | |
CA1157061A (en) | Cross country ski binding | |
US6554297B2 (en) | Dive resistant buckle | |
US6374518B2 (en) | Terrain-engaging cleat for traction enhancement | |
US6705633B2 (en) | Interface for engaging a snowboard boot to a snowboard binding | |
US5984324A (en) | Touring snowboard | |
ATE177333T1 (de) | Snowboardbindung | |
JPH07508918A (ja) | 滑走用ボード上に靴を保持するための装置 | |
US4915400A (en) | Snowboard toy | |
ATE218041T1 (de) | Snowboardstiefel und bindung | |
ATE274984T1 (de) | Snowboard-bindung | |
EP1142615A3 (en) | Strapless toelock binding for snowboards | |
US4417749A (en) | Ski binding with step-in frame | |
US6105993A (en) | Interface for connecting a boot and a gliding board | |
US6196559B1 (en) | Snowboot binding | |
FI68524B (fi) | Skidbindning foer en med sulfoerlaengningen ovan foersedd skidkaenga | |
US6527293B1 (en) | Binding for a snow-sport device | |
FI79652B (fi) | Skidbindning. | |
FI101266B (fi) | Hiihtokenkä | |
US20040232658A1 (en) | Interface for engaging a snowboard boot to a snowboard binding | |
JPH0253272B2 (fi) | ||
KR200313808Y1 (ko) | 신발끈 고정구 | |
EP0120267A1 (en) | Ski boot with removable inner shoe | |
KR20010040383A (ko) | 이중 작용 버클 | |
US3999540A (en) | Fastener means for a leg brace to connect to a shoe |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: KARHU-TITAN OY |