FI79354B - Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar. - Google Patents

Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar. Download PDF

Info

Publication number
FI79354B
FI79354B FI874385A FI874385A FI79354B FI 79354 B FI79354 B FI 79354B FI 874385 A FI874385 A FI 874385A FI 874385 A FI874385 A FI 874385A FI 79354 B FI79354 B FI 79354B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pair
arm
movement
guide
piece
Prior art date
Application number
FI874385A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79354C (fi
FI874385A0 (fi
FI874385A (fi
Inventor
Jukka Yrjoelae
Original Assignee
Toijalan Kaide Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toijalan Kaide Ky filed Critical Toijalan Kaide Ky
Priority to FI874385A priority Critical patent/FI79354C/fi
Publication of FI874385A0 publication Critical patent/FI874385A0/fi
Priority to SE8803522A priority patent/SE8803522L/xx
Publication of FI874385A publication Critical patent/FI874385A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79354B publication Critical patent/FI79354B/fi
Publication of FI79354C publication Critical patent/FI79354C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C1/00Dobbies
    • D03C1/10Centre-shed dobbies, i.e. shed formed by lifting some threads and lowering the others from central shed-closed position
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D29/00Hand looms

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)

Description

1 79354
Kangaspuiden loimilankojen ohjauslaitteisto -Styrinrättning för varpträdar i handvävstolar
Keksintö kohdistuu kangaspuiden loimilankojen ohjaus-laitteistoon, joka on esitetty patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa.
Näissä tekniikan tason mukaisissa ohjauslaitteistois-5 sa tiettyjä loimilankoja vastaavat niisiin yhdistetyt yläniisivarsi ja alaniisivarsi saatetaan liikkumaan yhteen suuntaan, esim. ylöspäin muodostettaessa vi-riö, jossa ennalta määrätyt loimilangat siirtyvät erilleen paikallaanpysyvistä loimilangoista sukkulan 10 viemiseksi näiden välistä. Ne loimilangat, jotka kulloinkin nousevat, voidaan valita ennalta määrätyn kaavan mukaisesti joko eri poikimia käyttäen tai tämä voidaan myös automatisoida, ja viime aikoina onkin luotu järjestelmiä, joissa mikrotietokoneen avulla 15 voidaan käyttää erilaisia ohjelmia ja loimilankojen valinta tapahtuu kullakin työkerralla automaattisesti .
Yleisenä ongelmana edellä mainituissa kangaspuissa on ollut huono viriö, koska loimilangat siirtyvät vain 20 yhteen suuntaan ja yksikin liian löysä tai liian kireä nyöri jossain kohdassa ohjaus- ja välityslait-teistoa aiheuttaa sen, että viriöstä ei tule tasainen, mistä taas seuraa ongelmia sukkulan läpiviennissä. Loimilankoja alhaalla pitävät vastapainot puoles-25 taan tekevät poljennosta raskaan.
Keksinnön avulla saadaan aikaan ratkaiseva parannus edellä esitetyissä epäkohdissa. Tämän toteuttamiseksi keksinnölle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
2 79354
Keksinnön perusajatuksena on se, että kangaspuihin järjestetään ohjauskappale, jonka yhteen suuntaan tapahtuva ohjausliike viriön muodostamiseksi ohjauskap-paleeseen yhteydessä olevien nyörien ja näihin yhtey-5 dessä olevien niisivarsiparien avulla tapahtuu siten, että omaan niisivarsipariinsa yhteydessä olevan nyö-riparin nyöreistä vain toisessa tapahtuu ohjauskappa-leen samansuuntainen liike, jolloin nyöriparia vastaava loimilanka joko nousee ylös tai laskeutuu alas 10 riippuen siitä, onko kysymyksessä yläniisivartta ylös nostava nyöri vai saman niisivarsiparin alaniisivart-ta alas laskeva nyöri. Tällä tavoin saadaan aikaan huomattavasti parempi viriö, koska toiset loimilangat nousevat ylös toisten laskeutuessa alas ja viriön 15 muodostamiseksi ei tarvitse käyttää suurempaa voimaa kuin aikaisemmin. Laitteisto käsittää lisäksi ohjel-mointilaitteen, kuten esim. mikrotietokoneen, jolla valitaan ne nyöriparien nyörit, joihin ohjauskappa-leella vaikutetaan ennen uutta ohjauskappaleen oh-20 jausliikettä viriön muodostamiseksi.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot käyvät ilmi lisäksi oheisista alivaatimuksista. Nyörit voidaan kiinnittää ohjauskappaleeseen ohjauskappaleeseen lukittuvien ja lukituksesta vapautuvien kiinnityskappaleiden 25 välityksellä, jolloin kunkin niisivarsiparin nyöripa- rin toinen kiinnityskappale lukittuu kiinni ohjaus-kappaleeseen toisen jäädessä vapaaksi lukituksesta, jolloin viimeksi mainittu ei aiheuta siihen kiinnitetyn nyörin liikettä ohjauskappaleen siirtyesssä toi-30 seen asentoon. Ohjauskappale sijoitetaan edullisesti kangaspuiden alaosaan toiminnalliseen yhteyteen pol-kimen kanssa, jolloin kangaspuiden perinteinen ulkonäkö voidaan säilyttää ja ohjauskappale voidaan samalla sijoittaa paikkaan, johon se hyvin mahtuu.
Il 3 79354
Keksintöä on seuraavassa selostettu lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista ohjauslaitteistoa kangaspuissa loimitukin suunnasta nähtynä, 5 kuva 2 esittää ohjauslaitteistoa viriön muodostavassa asennossaan sivusta nähtynä ja kuva 3 esittää keksinnön mukaisen ohjauslaitteiston ohjauskappaleen toimintaperiaatetta.
Kuvassa 1 on esitetty loimilankojen ohjauslaitteisto, 10 jossa loimilankoja ohjataan sinänsä tunnetuilla ylä- niisivarsilla 1 ja alaniisivarsilla 2, jolloin aina yksi yläniisivarsi ja yksi alaniisivarsi on muodostettu niisivarsipariksi yhdistämällä ne pystysuorien niisien 16 avulla, jotka ovat yhteydessä omiin loimi-15 lankoihinsa. Loimilangat on kuvan esittämässä lait teistossa jaettu kuuteen loimilankaryhmään, joista samaan ryhmään kuuluvia lankoja on merkitty samalla kirjaimella. Kutakin loimilankaryhmää vastaa oma nii-sivarsiparinsa 1, 2 ja tässä hakemuksessa eri osien 20 numerointi on suoritettu siten, että osan viitenume ron perässä on se kirjain, jonka ilmaisemaan loimilankaryhmään kyseinen osa on toiminnallisessa yhteydessä.
Yläniisivarsia 1 nostetaan vetämällä nyörejä 4 alas-25 päin, jolloin kangaspuiden yläosassa olevat Vipuset 3 kääntyvät ja nostavat niiden päässä olevien nyörien avulla niisivartta 1 ylöspäin, jolloin tätä niisivar-siparia vastaavat loimilangat nousevat. Vastaavasti alaniisivarsia 2 lasketaan alaspäin vetämällä nyö-30 reistä 5 alaspäin, joihin nyöreihin alaniisivarret 2 4 79354 on suoraan kiinnitetty ja tällöin alaniisivarret 2 laskevat vastaavaan niisivarsipariin yhteydessä olevia loimilankoja alaspäin.
Kangaspuiden alaosan kehikkoon on nivelöity varsi 13, 5 jonka päähän on kiinnitetty ohjauskappale 6. Ohjaus- kappale on lisäksi yhdistetty kangaspuiden alaosassa olevaan polkimeen 11 vetojännitystä välittävällä elimellä, kuten köydellä 17, jolloin poljinta alas painettaessa köysi 17 vetää ohjauskappaletta 6 alaspäin 10 varren 13 kääntyessä. Varren nivelöintikohtaan on järjestetty palautusjousi 14, joka palauttaa varren ja samalla ohjauskappaleen 6 takaisin yläasentoon, jolloin samalla poljin köyden 17 välityksellä nousee ylös.
15 Ohjauskappale 6 on kotelomainen kappale ja se käsittää pystysuorassa kappaleen läpäiseviä reikiä 9, 10, joihin on sijoitettu pitkänomaisia tankoja 7, 8. Kunkin tangon yläpäähän on solmittu oma nyörinsä, joko alaniisivarteen 2 yhteydessä oleva nyöri 5 tai ylä-20 niisivarteen 1 yhteydessä oleva nyöri 4. Tangot on ryhmitetty pareittain siten, että tiettyä niisivarsi-paria 1, 2 vastaa aina tietty tankopari 7, 8, josta toinen tanko 7 on kiinnitetty yläniisivarteen yhteydessä olevaan nyöriin 4 ja toinen tanko 8 on kiinni-25 tetty alaniisivarteen yhteydessä olevaan nyöriin 5.
Kiinnitystangot 7, 8 on järjestetty kahteen jonoon siten, että saman tankoparin 7, 8 tangot ovat aina vierekkäin. Ohjauskappaleen 6 yläasennossa (kuva 1) kaikki tangot ovat samassa asennossa siten, että ne 30 ovat painuneet alimpaan asentoonsa reikiin nähden.
Tässä asennossa toinen tankoparin tangoista, joko 7 tai 8, on lukittuna kiinni kiinnityskappaleeseen 5 79354 kotelon sisällä olevan elimen, tässä tapauksessa magneetin 18 avulla, ja kullakin tankoparilla on oma elimensä tätä tarkoitusta varten. Toinen tankoparin tangoista on tällöin jäänyt vapaaksi ja tästä seuraa 5 se, että liikutettaessa ohjauskappaletta 6 alaspäin polkimen avulla toiset tankoparien tangoista, eli ne, jotka ovat lukitut kiinni, laskeutuvat alas ohjaus-kappaleen mukana ja lukituksesta vapaat tankoparien tangot ovat vapaita liikkumaan ohjauskappaleen liik-10 keistä riippumatta ja ne pysyvät kuitenkin samalla hyvin yhteydessä ohjauskappaleeseen vapaiden tankojen liikkuessa pituussuunnassaan kukin oman reikänsä ympäröimänä samalla kun ohjauskappale painuu alaspäin. Tällöin kuhunkin niisivarsipariin yhteydessä oleva 15 nyöripari toimii siten, että toinen nyöri, 4 tai 5, liikkuu lukittuna olevan kiinnityskappaleen, vastaavasti 7 tai 8, mukana alaspäin ja vetää vastaavaa niisivarsiparia joko ylös- tai alaspäin riippuen siitä, kumpaan nyöriin lukituksessa oleva kiinnityskap-20 pale on kiinnitetty. Toinen niisivarsiparin varsista : pääsee tällöin liikkumaan vapaasti sen varren liik keen mukana, johon lukitulla kiinnityskappaleella vaikutetaan, koska vapaasti liikkuva varsi niisivar-siparissa on yhteydessä juuri tähän kiinnityskappale-25 parin vapaasti liikkumaan pääsevään kiinnityskappa- leeseen, joka tällöin nousee ohjauskappaleen painuessa alas. Tangot tulee tällöin järjestää riittävän pitkiksi, että kaikki kiinnitystangot pysyvät ohjaus-kappaleen 6 yhteydessä.
30 Kuvassa 3 on kuvattu lähemmin ohjauskappaletta 6 alaspainuneessa asennossa, jolloin vapaissa kiinni-tystangoissa näkyy niiden yläpään lähellä syvennys 19, joka ohjauskappaleen 6 alkuasennossa on kappaleen 6 79354 sisällä, jolloin vastaava lukituselin 18 voi osua siihen ja lukita sen liikkumattomaksi sen pituussuunnassa. Ohjauskappaleen painuessa alimpaan asentoonsa syntyy tällöin näin ollen viriö, jossa ne loimilan-5 gat, jotka ovat yhteydessä niihin niisivarsipareihin, joiden yläniisivarteen 1 vaikuttava kiinnitystenkö 7 on lukittuna, nousevat ylöspäin, ja ne loimilangat, joihin yhteydessä olevan niisivarsiparin alaniisi-vartta ohjaava kiinnityskappale 8 on lukittuna, las-10 keutuvat alaspäin, jolloin syntyy hyvä, tasainen vi riö, jossa toiset loimilangat ovat nousseet ylös ja toiset laskeutuneet alas niiden normaalista tasosta, jota kuvassa 2 on merkitty kirjaimella L.
Vapautettaessa poljin se nousee varren 13 palautus-15 jousen ansiosta yläasentoon ja vapaana olleet kiinni- tystangot palaavat takaisin samaan asentoon, missä lukitut tangot ovat. Tässä vaiheessa valitaan nousevat ja laskevat loimilangat uudestaan halutun kudon-takuvion mukaisesti, ja tämä suoritetaan käytännössä 20 siten, että mikäli aikaisemmin noussut loimilankaryh- mä, esim. a halutaankin tällä kertaa laskevaksi, siirtyy lukituselin 18 pois otteesta yläniisivarteen la vaikuttavan kiinnityskappaleen 7a kanssa ja siirtyy otteeseen alaniisivarteen 2a vaikuttavan kiinni-25 tyskappaleen 8a kanssa ja tätä vaihtoa on kuvassa 3 kuvattu nuolella R. Käytännössä tämä uudelleen lukitus suoritetaan elektronisesti, jolloin ohjauskappa-leessa 6 on lukitusmagneetteihin vaikuttavat käämit ja ohjaussignaalit annetaan ohjausyksikön avulla, jo-30 ta kuvassa 1 on merkitty viitenumerolla 12 ja joka voi olla tässä tapauksessa esim. mikrotietokone, johon on ohjelmoitu edeltä käsin tietty kudontakaavio. Kuvassa 1 on myös esitetty ohjauskappaleen 6 kääntö-varteen 13, nivelöintikohtaan järjestetty kytkin 15, 7 79354 joka on järjestetty antamaan tieto ohjauskappaleen 6 ohjausliikkeen päättymisestä yksikölle 12 kääntövar-ren noustua yläasentoon, mikä tieto aiheuttaa uuden lukitustoiminnon ja samalla uusien loimilankojen va-5 litsemisen ohjauskappaleessa 6 ennen seuraavaa oh jausliikettä.
Keksintö soveltuu hyvin käytettäväksi jo olemassaoleviin kangaspuihin ja ohjauskappale voidaan helposti sijoittaa jo olemassaoleviin kangaspuihin esim. edel-10 lä esitetyllä tavalla kangaspuiden alaosaan polkimen lähelle, jossa sille on sopivasti tilaa.
Keksintöä ei ole kuitenkaan rajoitettu vain edellä esitettyyn suoritusmuotoon, vaan esim. ohjauskappaleen toimintoja voidaan hyvin muunnella keksintöäja-15 tuksen puitteissa, ja esim. muunkinlaiset mekaaniset ratkaisut kuin esitetyt pitkänomaiset kiinnitystangot tulevat tällöin kysymykseen.

Claims (6)

8 79354 Patenttivaatimukset;
1. Kangaspuiden loimilankojen ohjauslaitteisto, joka käsittää useampia niisivarsipareja (la, 2a, Ib, 2b...) sekä elimet (3, 4, 5, 6) varsiparien ja niihin yhteydessä olevien loimilankojen (a, b, c...) liikut- 5 tamiseksi toistensa suhteen viriön muodostamiseksi, tunnettu siitä, että mainitut elimet kä sittävät ohjauskappaleen (6), joka on yhdistetty yksittäisissä niisivarsipareissa (la, 2a; Ib, 2b;...) yläniisivarteen (la; Ib;...) oman nyörin (4a; 4b;...) 10 välityksellä ja alaniisivarteen (2a; 2b;...) oman nyörin (5a; 5b...) välityksellä siten, että ohjaus- kappaleen ohjausliike yhteen suuntaan aiheuttaa toisessa (4a tai 5a; 4b tai 5b;...) omaan niisivarsipa-riinsa (la, 2a; Ib, 2b;...) yhteydessä olevan nyöri-15 parin (4a, 5a; 4b, 5b;...) nyörissä samansuuntaisen liikkeen vastaavien loimilankojen (a, b) nostamiseksi ylös tai laskemiseksi alas nyöriparin toisen nyörin (5a tai 4a; 5b tai 4b) liikkuessa passiivisesti eri suuntaan laitteiston käsittäessä lisäksi ohjelmointi-20 laitteen (12) vaikutettavien nyörien valitsemiseksi ennen ohjauskappaleen (6) ohjausliikettä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauslaitteisto, tunnettu siitä, että ohjauskappale käsit tää kutakin niisivarsiparia vastaavaa nyöriparia (4a, 25 5a; 4b; 5b;...) varten oman kiinnityskappaleparinsa (7a, 8a; 7b, 8b;...), joissa pareissa toinen kiinni-tyskappale (7a; 7b;...) on kiinnitetty yläniisivar teen yhteydessä olevaan nyöriin (4a; 4b;...) ja toinen kiinnityskappale (8a; 8b;...) alaniisivarteen yh-30 teydessä olevaan nyöriin (5a; 5b;...), jolloin maini tussa parissa vaihtoehtoisesti toinen kiinnityskappale on lukittavissa kiinni ohjauskappaleeseen vastaavan nyörin ohjausliikkeen aikaansaamiseksi toisen kiinnityskappaleen jäädessä vapaaksi. Il 9 79354
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ohjauslaitteisto, tunnettu siitä, että ohjauskappale (6) kä sittää reikiä tai vastaavia (9a, 10a; 9b, 10b;...)/ joihin on sijoitettu kiinnityskappaleina toimivia 5 pitkänomaisia tankoja (7a, 8a; 7b, 8b;...), joiden päähän on kiinnitetty vastaavat nyörit ja jotka muodostavat mainittuja kiinnityskappalepareja, joissa toisen tangon ollessa lukittuna kiinni ohjauskappa-leeseen toinen tanko pääsee vapaasti liukumaan omassa 10 reiässään ohjauskappaleen ohjausliikkeen aikana.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjauslaitteisto, tunnettu siitä, että oh jauskappale (6) on yhdistetty kangaspuitten alaosassa sijaitsevaan polkimeen (11) sen liikkeen mukana liik- 15 kuvaksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ohjauskappale (6) on kiinnitetty kangaspuiden kehikon alaosaan nivelöityyn varteen (13), joka on järjestetty kääntymään pystyta- 20 sossa polkimen (11) liikkeen vaikutuksesta varren kä sittäessä lisäksi palautusjousen (14) ohjauskappaleen (6) palauttamiseksi alkuasentoon uutta ohjausliikettä varten.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, t u n- 25. e t t u siitä, että kääntövarsi (13) on järjestetty vaikuttamaan kytkimeen (15), joka on järjestetty antamaan tieto ohjauskappaleen (6) ohjausliikkeen päättymisestä ohjelmointilaitteelle (12) uusien nyörien valitsemiseksi ennen seuraavaa ohjausliikettä. 10 79354
FI874385A 1987-10-06 1987-10-06 Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar. FI79354C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874385A FI79354C (fi) 1987-10-06 1987-10-06 Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar.
SE8803522A SE8803522L (sv) 1987-10-06 1988-10-05 Styrinraettning foer varptraadar i handvaevstolar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874385A FI79354C (fi) 1987-10-06 1987-10-06 Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar.
FI874385 1987-10-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874385A0 FI874385A0 (fi) 1987-10-06
FI874385A FI874385A (fi) 1989-04-07
FI79354B true FI79354B (fi) 1989-08-31
FI79354C FI79354C (fi) 1989-12-11

Family

ID=8525189

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874385A FI79354C (fi) 1987-10-06 1987-10-06 Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI79354C (fi)
SE (1) SE8803522L (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI79354C (fi) 1989-12-11
FI874385A0 (fi) 1987-10-06
SE8803522L (sv) 1989-04-07
SE8803522D0 (sv) 1988-10-05
FI874385A (fi) 1989-04-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0243444B1 (en) Cable-operated exerciser
US5881777A (en) Weaving loom with three-position jacquard selection device
RU1816291C (ru) Ремизоподъемна каретка
US4858654A (en) Pulley-block drive open shed jacquard machine
ES2163727T3 (es) Procedimiento y dispositivo de seleccion de los ganchos moviles de un mecanismo de formacion de la calada y telar de tejer de tipo jacquard.
FI79354B (fi) Styrinraettning foer varptraodar i handvaevstolar.
CN101240472B (zh) 织造机构和配备有这种织造机构的提花机型织机
US5540262A (en) Tackle assembly for weaving loom
US5862836A (en) Jacquard shed-forming device
CA2089353A1 (en) Apparatus for selecting and controlling the warp threads moving means, one by one
KR0156255B1 (ko) 전자적으로 작동되는 자카드 제어장치
US5116364A (en) Harness cord pulley arrangement for jacquard shed forming device
EP0678602B1 (en) Jacquard apparatus
EP0884410B1 (en) Four-Position open-shed jacquard machine.
EP1217113A3 (en) Pulleyless shed-forming device for a weaving machine
EP0106974B1 (de) Rollenzugeinrichtung für eine Jacquardmaschine
WO2000070135A3 (de) Fachbildevorrichtung für die textiltechnik
CN101580993A (zh) 能形成三个经纱位置的电子提花选纱装置
US2675833A (en) Jacquard mechanism for looms
JPH0791721B2 (ja) 全開口ジャガード織機で縦糸を持ち上げる間に動きを増補する滑車装置
CN205850187U (zh) 全自动机械循环拉绳式升瓶系统
CN210014908U (zh) 一种宠物笼拉力测试装置
CN209619592U (zh) 全自动编网机
SU1395704A1 (ru) Жаккардова машина
DE142391C (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TOIJALAN KAIDE KY