FI78592C - Anordning foer elektrisk uppvaermning av gaser. - Google Patents

Anordning foer elektrisk uppvaermning av gaser. Download PDF

Info

Publication number
FI78592C
FI78592C FI840440A FI840440A FI78592C FI 78592 C FI78592 C FI 78592C FI 840440 A FI840440 A FI 840440A FI 840440 A FI840440 A FI 840440A FI 78592 C FI78592 C FI 78592C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gas
arc
electrodes
length
spacer
Prior art date
Application number
FI840440A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840440A (fi
FI78592B (fi
FI840440A0 (fi
Inventor
Jan Thoernblom
Sven Santen
Palne Mogensen
Mats Kaij
Original Assignee
Skf Steel Eng Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE8301394A external-priority patent/SE8301394D0/xx
Application filed by Skf Steel Eng Ab filed Critical Skf Steel Eng Ab
Publication of FI840440A0 publication Critical patent/FI840440A0/fi
Publication of FI840440A publication Critical patent/FI840440A/fi
Publication of FI78592B publication Critical patent/FI78592B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78592C publication Critical patent/FI78592C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B7/00Heating by electric discharge
    • H05B7/18Heating by arc discharge
    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B7/00Heating by electric discharge
    • H05B7/18Heating by arc discharge
    • H05B7/185Heating gases for arc discharge

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Plasma Technology (AREA)
  • Discharge Heating (AREA)
  • Resistance Heating (AREA)

Description

78592
Laite kaasujen sähköistä lämmitystä varten
Esillä olevan keksinnön kohteena on laite kaasujen sähköistä lämmitystä varten plasmageneraattorin muodossa, 5 jossa on lieriömäiset elektrodit, joista toisessa on suljettu pääty ja toinen on avoin molemmista päistään, jolloin elektrodit on kytketty virtalähteeseen sähköisen valokaaren muodostamiseksi elektrodien välille, sekä laitteen kaasun syöttämiseksi laitteeseen.
10 Teollisuuden prosesseissa käytetään kuumia kaasuja lämpöenergian siirtämiseen ja/tai kemiallisiin reaktioihin. Tällöin kaasutilavuudet ovat usein hyvin suuria, mikä johtaa korkeisiin kustannuksiin kaasun käsittelyssä. Monissa tapauksissa voitaisiin kaasumääriä pienentää voimak-15 kaasti edellyttäen, että kaasun entalpia tai energiatiheys pystyttäisiin saamaan riittävän suureksi.
Eräs tapa tuoda kaasutin energiaa on käyttää lämmön-vaihtimia, mutta koska lämmönsiirron hyötysuhde kaasuihin on lämmönvaihtimissa alhainen, on tämä vähemmän onnistunut 20 ratkaisu. Toinen tapa on käyttää esim. fossiilisten polttoaineiden polttoa kaasujen suoraan kuumentamiseen. Siinä tapauksessa, että kaasun tulee osallistua kemialliseen reaktioon, ei polttoa usein kuitenkaan voida käyttää suoraan kuumentamiseen, koska kaasu tulisi epäpuhtaaksi sa-25 maila kun koostumus muuttuu. Tietyt kemialliset mutta ennen kaikkea metallurgiset prosessit edellyttävät erittäin korkeita lämpötiloja eli suuruusluokkaa 1000-3000°C ja/tai erittäin suurten energiamäärien tuontia kontrolloidussa happipotentiaalissa. Tällöin on vielä toivomuksena, että 30 prosesseja voidaan säätää osaltaan kaasumäärää vaihtelemalla ja osaltaan kaasun entalpiaa muuttamalla pitäen kaa-sutilavuus samana ja kontrolloidussa happipotentiaalissa. Näissä olosuhteissa on välttämätöntä, että kaasumäärää voidaan säätää tarkasti, esim. kun kaasu sisältää yhden 35 tai useampia reaktioaineita kemiallisessa reaktiossa.
2 78592
Kaikkien näiden eri vaatimusten täyttämiseksi on kehitetty suuri joukko laitteita ja tällöin on osoittautunut, että sähköisen valokaaren käyttäminen plasman tuottamiseksi on erittäin käyttökelpoinen menetelmä.
5 Niinpä US-patentista 3 301 995 tunnetaan plasmage- neraattori, jossa on kaksi vesijäähdytteistä, aksiaalises-ti toisistaan erotettua lieriömäistä elektrodia, joista toisessa on suljettu pääty ja toinen on avoin molemmista päistään, avoimeen elektrodiin järjestetty suulake, vesi-10 jäähdytetty suulake, vesijäähdytteinen kammio, jonka halkaisija on olennaisesti suurempi kuin elektrodien ja elektrodien välisen raon halkaisija, kammion seinässä laitteet kaasun suihkuttamiseksi kammioon sekä suulakkeella varustettu putki sen kaasuvirran suuntaamiseksi, joka on määrä 15 kuumentaa kammiossa. Lisäksi elektrodien ympärille on mahdollisesti järjestetty magneettikäämejä, joilla saadaan aikaan valokaaren kantapisteiden kierto.
US-patentin 3 705 975 kohteena on itsestabilisoiva vaihtovirtakäyttöinen plasmageneraattori, jossa kahden 20 aksiaalisesti erotetun elektrodin välillä on rako, joka on riittävän kapea sytyttääkseen valokaaren uudestaan jokaisella puolijaksolla. Tässä plasmageneraattorissa puhalletaan valokaari elektrodikammioon toimiakseen siellä yhdessä kuumennettavan kaasun kanssa. Elektrodien väliin on 25 sijoitettu eristyslevy ja siihen on tehty kanavia, jotka on muotoiltu siten, että kaasuille synnytetään yhtäältä suuri kulmanopeus ja toisaalta aksiaalinen nopeuskompo-nentti, joka puhaltaa valokaaren reaktiokammioon.
US-patentin 3 360 988 kohteena on plasmageneraat-30 torirakenne, jossa on lohkoihin jaettu, rajattu kulkuväylä anodin ja katodin välillä. Valokaarikammio on luonteeltaan yliäänisuulake, jonka ansiosta laite soveltuu tuulitunnelin kuumentamiseen, jolloin suulakkeen ylävirran puolella on valokaarikatodi ja alavirran puolella on anodi, suulak-35 keen muodostuessa sähköisesti johtavista, toisistaan säh- 3 78592 köisesti erotetuista segmenteistä, jotka muodostavat ympyrämäisen perusmuodon, jolloin suulake muodostaa pitkittäisen, kapean kulkuväylän, jolla on vakio halkaisija ja jonka lävitse valokaaren on kuljettava.
5 Yllä lueteltuihin plasmageneraattorirakenteisiin liittyy kuitenkin tiettyjä rajoituksia ja epäkohtia.
Kun käytetään kahta kaasunsyöttökanavan erottamaa elektrodia, määräytyy kaaren pituus ja sen ohella jännite kaasuvirran perusteella. Vakio sähkövirralla tulee jännit-10 teen ja sen mukana tehon nostamiseksi kasvattaa kaasuvir-taa, minkä ansiosta ulos tulevan kaasun entalpia pienenee.
Tavallisesti käytetyllä ylipaineella, 1-10 bar, muodostuu jännite aina suhteellisen alhaiseksi ollen suuruusluokkaa 1000 V. Ainoa tapa tehon nostamiseksi on täl-15 löin lisätä virranvoimakkuutta, mikä kuitenkin johtaa lyhyempään elektrodien käyttöikään.
Niin sanotuissa lohkoihin jaetuissa kanavissa, joissa eristyslevyjä on järjestetty vuorotellen elektrodi-levyjen kanssa, on mahdollinen jännite ja samalla teho ra-20 joitettu sen vuoksi, että virtaus häiriintyy kylmässä kaa-sukerroksessa seinän vieressä ja valokaari lyö ennenaikaisesti alas. Lisäksi on myös olemassa vaara, että valokaari sen sijaan, että kulkisi kanavan keskellä, hyppää suhteellisen ohuiden, elektrodilevyjen välisten eristyslevyjen 25 ylitse.
Ennestään tunnetut plasmageneraattorit ovat tarkoitettuja lähinnä laboratoriokäyttöön ja soveltuvat huonommin teollisuuskäyttöön monimutkaisen rakenteensa vuoksi ja erityisesti tämä koskee lohkoihin jaettuja tyyppejä, 30 jotka vaativat esim. suuren joukon liitäntöjä jäähdytysvettä, kaasunsyöttöä jne varten.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on sen vuoksi saada aikaan plasmageneraattori, jolla on suuri teho, pitkä elektrodien käyttöikä, korkea hyötysuhde ja yksin-35 kertainen, käyttövarma rakenne, joka soveltuu teollisuus- 4 78592 käyttöön.
Tähän päästään alussa kuvatulla plasmageneraatto-rilla esillä olevan keksinnön mukaisesti, joka tunnetaan ainakin yhdestä elektrodien väliin sijoitetusta vällkap-5 paleesta, jonka pituus on 100 - 500 mm ja sähkömagneetista tai vastaavasta, joka on valokaaren kohdalla synnyttääk-seen kohtisuoraan valokaartavastaan vaikuttavan magneettikentän. Tämän ansiosta valokaari siirtyy kanavan geometriselta keskiviivalta ainakin jonkin matkaa.
10 Keksinnön toisen sovellutusmuodon mukaan laite on muodostettu siten, että sen halkaisija kasvaa asteittain kaasuvirran pääsuuntaan. Tällöin on järjestetty ainakin yksi halkaisijanlaajennus ja halkaisijan suhteen ennen ja jälkeen laajennuksen tulee olla suunnilleen välillä 0,5-1 15 ja sopivimmin välillä noin 0,7-0,9.
HalkaisiJaniaajennuksen ansiosta kaasun pyörimis-keskus noudattaa kierremäistä rataa, jolloin ympäröivää kaasua sekoittuu valokaareen, joka täten jäähtyy, mikä sähkövirran ja kaasuvirran ollessa vakio johtaa jännitteen 20 kasvuun valokaaressa hyötysuhteen pysyessä pääasiassa samana. Tehon pysyessä samana voidaan laite siis tehdä kooltaan pienemmäksi.
Molemmat nämä sovellutusmuodot edellyttävät, että käytetään keksinnön mukaisesti pitkiä lohkoja häiriöttö-25 män virtauksen saavuttamiseksi, jotta tällöin voidaan nostaa valokaaren jännitettä hyötysuhteen pysyessä ennallaan.
Keksinnön muut edut ja tunnusmerkit käyvät lähemmin selville seuraavasta yksityiskohtaisesta selityksestä ja oheisista piirustuksista, joissa 30 kuvio 1 esittää kaaviomaisesti erästä keksinnön mukaisen laitteen sovellutusmuotoa, kuvio 2 esittää kaasunsyöttöraon kautta kulkevaa poikkileikkausta, joka on otettu pitkin viivaa II-II kuvion 1 mukaisesta sovellutusmuodosta, 35 kuvio 3 esittää kaaviomaisesti keksinnön toista * 78592 b sovellutusmuotoa, jossa on halkaisijan laajennus, ja kuvio 4 esittää kaavioina!sesti keksinnön kolmatta sovellutusmuotoa, jossa on magneettikäämi poikittaisen magneettikentän synnyttämiseksi.
5 Kuvio 1 esittää siis kaaviomaisesti keksinnön mu kaisen laitteen erästä sovellutusmuotoa kaasujen sähköistä lämmittämistä varten. Laitteessa, jota on merkitty numerolla 1, on kaksi lieriömäistä elektrodia 2 ja 3, joista ensimmäisessä on suljettu, vapaa pääty 4 ja toisessa on 10 avoin, vapaa pääty 5, ja elektrodien väliin sijoitetut välikappaleet 6 ja 7. Esitetyssä sovellutuksessa välikappaleiden lukumäärä on kaksi, mutta välikappaleiden lukumäärää samoin kuin niiden pituutta voidaan muuttaa, kuten jäljempänä esitetään.
15 Kaasunsyöttöraot 8, 9 ja 10 on järjestetty kunkin elektrodin ja viereisen välikappaleen väliin, kuten myös välikappaleiden väliin. Lisäksi esitetyssä sovellutuksessa on järjestetty kaasunsyöttörako 11 ensimmäisen elektrodin suljetun pään viereen.
20 Sekä elektrodit että välikappaleet ovat vesijääh dytteisiä, mitä osoittavat tulo- ja poistoyhteet 12,13,14, 15,16,17 ja 18,19 vedelle. Sekä elektrodit että välikappaleet on sopivimmin valmistettu kuparista tai kupariseok-sesta.
25 Elektrodit on kytketty lähemmin esittämättä jätet tyyn virtalähteeseen, joka kehittää sähköisen valokaaren 20 elektrodien välille. Kutakin elektrodia ympäröi magneettinen kenttäkäämi tai kestomagneetti 21, 22 magneettikentän synnyttämiseksi, jolla valokaaren kantapisteet 23, 30 24 saatetaan kiertämään.
Pääosa kuumennettavasta kaasusta syötetään ylävirran puolella sijaitsevan elektrodin 2 ja viereisen välikappaleen 6 välistä. Järjestämällä tämä kaasun tuloaukko siten, että syötetty kaasuvirta saa aluksi päävirtaussuun-35 taa vastaan olevan nopeuskomponentin, voidaan valokaaren 6 78592 kantapisteiden paikkaa siirtää pituussuunnassa "puhalluksen" avulla. Osa tästä pääkaasuvirrasta voidaan erottaa ja johtaa sisään mainitun elektrodin suljetun päädyn viereen järjestetystä kaasunsyöttöraosta 11, joka on sopivim-5 min muotoiltu siten, että kaasu virtaa sisään olennaisesti päävirtaussuunnassa. Järjestämällä lisäksi fluidistori 25 tai muu virtausta ohjaava laite molempien kaasuntuloauk-kojen 8, 11 yhteyteen voidaan vuorotellen johtaa suurempi tai pienempi kaasumäärä suljetun päädyn 4 vieressä olevan 10 kaasuntuloaukon 11 kautta, jolloin saadaan edelleen elektrodien kulumista pienennettyä siirtämällä valokaaren kan-tapisteitä eteen ja taaksepäin. Tätä "puhallusvaikutusta" voidaan käyttää myös valokaaren pituuden muuttamiseksi ja siten saada aikaan tietty muutos valokaaren tehossa.
15 Kaasunsyöttöaukoista 8, 9, 10 välikappaleiden vä listä ja alavirran puolella sijaitsevan välikappaleen ja avoimen elektrodin välistä sisään virtaavan kaasun tarkoituksena on estää valokaarta "lyömästä alas" liian aikaisin. Sisään virtaavalle kaasulle annetaan tällöin tangen-20 tiaalinen nopeuskomponentti ja sopivimmin myös aksiaalinen nopeuskomponentti. Raon leveyden tulee sopivimmin olla 0,5-5 mm. Näin saadaan aikaan kiertävä kylmempi kerros ympäri valokaarta, joka kulkee lieriömäisessä tilassa olennaisesti keskellä. Tämän kylmemmän kaasukerroksen yl-25 läpitämiseksi puhalletaan siis kaasua valokaaren kohdalla olevista kaasuntuloaukoista.
Kun kaasuvirta lähestyy alavirran puolella olevan elektrodin ulostuloaukkoa, osuu valokaari elektrodin seinään toisessa kantapisteessään. Ulos virtaavan kaasun kes-30 kilämpötila voi vaihdella alueella 2000-10000°C riippuen valokaaren tehosta ja läpi virtaavasta kaasumäärästä aikayksikössä.
Kuten kuviossa 2 on esitetty, kaasunsyöttörako voidaan saada aikaan rengasmaisella kiekolla 31, jossa on 35 kehälle jaetut urat 32-38, jotka muodostavat joukon kaa- 7 78592 sunsyöttöaukkoja. Urat tulee järjestää siten, että kaasun ulosvirtauskulma a säteeseen nähden on suurempi kuin 0° ja sopivimmin välillä 35-90°.
Uran poikkipinta tulee mitoittaa siten, että si-5 säänvirtausnopeus on vähintään 50 m/s.
On yllättävää, että järjestämällä valokaaren kohdalle muutamia kaasunvirtausaukkoja, jotka ovat suhteellisen etäällä toisistaan, voidaan estää valokaarta lyömästä alas ennenaikaisesti. On myös yllättävää, että näin 10 voidaan estää valokaarta valitsemasta toista reittiä eli välikappaleiden kautta ja ainoastaan hyppäämään kaasun-syöttörakojen ylitse.
Kokeellisesti on osoitettu, että lämpöhäviö pituus-yksikköä kohti kasvaa välikappaleita pitkin, koska kylmän 15 kaasukerroksen aikaansaama suojavaikutus pienenee etäisyyden kaasuntuloaukkoon kasvaessa, mikä johtuu siitä, että kaasuvirran kiertoliike heikkenee ja lämpeneminen tapahtuu sen vuoksi nopeammin.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukaisen laitteen 20 muunnettu sovellutusmuoto, jossa niillä osilla, joita ei ole muutettu, on samat viitenumerot kuin kuviossa 1. Kohdassa 41 on laitteessa halkaisijan laajennus, joka esitetyssä sovellutusmuodossa on järjestetty ensimmäiseen välikappaleeseen. Sen jälkeen voidaan järjestää halkaisijalle 25 lisälaajennuksia. Halkaisijan laajennus 41 voidaan muotoilla enemmän tai vähemmän jyrkäksi ja esitetyssä sovellutuksessa laajennus on katkaistun kartion muotoinen, jolloin kartiokulma valitaan siten, että saadaan aikaan pääasiassa häiriötön virtaus. Halkaisijan suhde ennen ja jäl-30 keen laajennuksen on 0,5-1. Halkaisijan laajennuksen ansiosta muodostaa kaasun pyörimiskeskus pääasiassa kierre-mäisen radan, jolloin valokaari läpäisee myös kylmempää kaasua, mikä on esitetty kuviossa kohdassa 42.
Kuvio 4 esittää keksinnön kolmatta sovellutusmuo-35 toa, joka eroaa kuvion 1 mukaisesta sovellutuksesta ai- 8 78592 noestaan siten, että sähkömagneetti 51 tai vastaava on järjestetty siten, että sen synnyttämä magneettikenttä, jota on kuvattu viivoilla 52, vaikuttaa osaan valokaaresta. Itse asiassa vaikuttaa magneettikenttä 52, kuten ku-5 vioon on piirretty, valokaareen siten, että kiertävä kaasu pidetään ruuvimaisessa liikkeessä, jota osoittaa numero 53.
Keksinnön valaisemiseksi edelleen selostetaan seu-raavassa lähemmin joukko eri koesarjoja.
10 Esimerkki I
Mittaukset suoritettiin käyttäen laitteeseen keksinnön mukaisesti kuuluvaa välikappaletta, jonka pituus oli 200 mm. Välijäähdytys oli jaettu neljään erilliseen yksikköön, joista kukin jäähdytti 50 mm mittaista osaa ko. 15 elementistä. Tällöin osoittautui, että lämpötilan nousu neljässä eri lohkossa oli 3,8°C, 3,9°C, 4,2°C ja 5,3°C. Kuten tästä käy ilmi, saavutettiin voimakas lämpötilan nousu ottaen huomioon, että vesi virtaa välikappaleen ohi raossa, jonka paksuus on suuruusluokkaa 0,1 mm. Vesi vir-20 taa siis lohkon ohi hyvin suurella nopeudella.
Esimerkki II
Samoissa olosuhteissa kuin kokeessa I mutta käyttäen 20 % suurempaa kaasuvirtaa saatiin seuraavat lämpö-tilannousut: 3,8°C, 3,9°C, 4,1°C ja 4,8°C.
25 Näistä kokeista käy selville ensinnäkin, että kas savirralla on suuri vaikutus lämpöhäviöön välikappaleissa, ja toiseksi, että 10 % parannus laitteen hyötysuhteessa saavutetaan suurentamalla kaasuvirtaa noin 20 % laitteen eri kohtiin jaetuissa kaasunsyöttöraoissa.
30 Keksinnön mukaan voidaan siis konstruoida laite sähköistä kaasunlämmitystä varten, jossa on vakio kaaren-pituus ja pitkät välikappaleet, sen ansiosta että voidaan saada aikaan eristävä kaasukerros koko laitteen pituudelle, mikä vähentää voimakkaasti lämpöhäviöitä elektrodien 35 ja välikappaleiden seiniin.
9 78592
Tekemällä välikappaleet keksinnön edullisen sovel-lutusmuodon mukaisesti moduleiksi, joissa on pikaliitti-met kaasulle ja vedelle, voidaan laite yksinkertaisesti sovittaa eri tehontarpeille. Asian valaisemiseksi lähem-5 min selostetaan seuraavassa pääpiirteittäin, kuin jännit-teenlasku vaikuttaa laitteen pituuteen.
Jännitteenlasku laitteessa riippuu joukosta eri tekijöitä, kuten kaasun koostumus, kaasumäärä, kaasun en-talpia, mutta useimmissa tapauksissa se on pääasiassa 15-10 25 V/cm.
Ensisijassa sen vuoksi, että elektrodien kuluminen halutaan pitää pienenä, ei virranvoimakkuus mielellään saa ylittää 2000 A.
Yllä mainituilla rajoituksilla saadaan kokonaiste-15 hoilla 5 MW ja 10 MW vastaavat valokaarenpituudet 1-1,6 m ja 2,5-3 m.
Elektrodien pituus on yleensä 200-400 mm ja muodostamalla välikappaleet sopivan pituisiksi moduleiksi voidaan kokonaistehoa muunnella sopivin portain.
20 Välikappaleiden pituuden tulee olla 100-500 mm ja sopivimmin 200-400 mm.
Esimerkki III
Kokeessa käytettiin kahta eri plasmageneraattoria muuten toisiaan vastaavin arvoin paitsi, että toisessa 25 plasmageneraattorissa oli halkaisijanlaajennus, jonka suhde D /0,,,,,___oli 0,73, kun taas toisessa plasmagene- raattorissa oli vakio halkaisija koko kanavan pituudella.
Ensimmäisessä koesarjassa saatiin kaasuvirralla 500 m3/h ja virranvoimakkuudella 1700 A laajenemattomassa 30 plasmageneraattorissa 1630 V jännite ja laajenevassa 1820 V jännite.
Toisessa koesarjassa saatiin kaasuvirralla 486 m3/h ja virranvoimakkuudella 1500 A jännitteet 1680 V ja vastaavasti 1850 V.
10 78592
Esimerkki IV
Joukko koesarjoja suoritettiin käyttäen plasmagene-raattoria, jossa oli käämipari valokaareen nähden poikittaisen magneettikentän synnyttämiseksi sen magneettikentän 5 lisäksi, jota käytetään valokaaren kantapisteiden kiertämiseen ja alla olevassa taulukossa on esitetty jännitteet, jotka saatiin magneettikäämien eri virranvoimakkuuksilla.
Kaasuvirta plasmageneraattorin lävitse oli 905 m3/h ja virranvoimakkuus 1800 A.
10 Taulukko
I U
magneettikäämi plasmageneraattori Hyötysuhteen parannus (A)_(kVj_(%1 15 0 2,1 100 2,16 0,4 200 2,25 1,0 300 2,32 1,4 20 Yllä olevista esimerkeistä III ja IV käy selville, että plasmageneraattorien tehojen pysyessä samana nämä voidaan rakentaa pienempikokoisiksi, millä on hyvin suuri merkitys teollisuuskäytössä. Tietenkin voidaan magneettikenttää ja halkaisijan laajennusta käyttävät sovellutusmuodot yhdis-25 tää. Ylimääräisen magneettikäämin kuluttama virta on ainoastaan murto-osa kokonaistehosta ja voidaan sen vuoksi jättää huomiotta tehonkulutusta laskettaessa.
Tulee huomata, että poikittaista magneettikenttää käyttävässä sovellutusmuodossa magneettikentän lisäys ko-30 rottaa hyötysuhdetta kuten myös ulos tulevan kaasun ental-piaa.
Tämä on hyvin yllättävää, koska ennestään tunnetulla tekniikalla kaasun lämpötilan kasvaessa on ollut pakko hyväksyä hyötysuhteen aleneminen.
35 Keksinnön mukaisella tekniikalla voidaan siis kons truoida plasmageneraattoreita hyvin suurille tehoille, 11 78592 mutta tästä huolimatta ne ovat yhä helposti käsiteltäviä. On myös onnistuttu saamaan tasainen lämpötilajakauma mutta säilyttäen kuitenkin kylmä kerros seinän vieressä.
Ennestään tunnetuissa plasmageneraattoreissa saa-5 daan aluksi hyvin kuuma valokaari, kun seinän vieressä oleva kylmä kerros on leveä, mutta säteilyhäviöiden ja häiriintyvän virtauksen vuoksi häviää kylmä kerros hyvin nopeasti.
Rakenteellisesti on keksinnön mukainen laite yksin-10 kertainen ja siinä on vähän osia ja suhteellisen vähän liitäntöjä, minkä vuoksi se on hyvin käyttövarma. Vaikka käytettäisiin jopa viittä välikappaletta, ovat ne niin pitkiä, että virtaus säilyy suhteellisen häiriöttömänä koko laitteen pituudella.

Claims (6)

12 78592
1. Laite kaasujen sähköistä lämmitystä varten plas-mageneraattorin muodossa, jossa on lieriömäiset elektro-5 dit (2, 3), joista toisessa (2) on suljettu pääty ja toinen (3) on avoin molemmista päistään, jolloin elektrodit on kytketty virtalähteeseen sähköisen valokaaren (20) muodostamiseksi elektrodien (2, 3) välille, sekä laitteen kaasun syöttämiseksi laitteeseen (1), tunnettu 10 ainakin yhdestä elektrodien väliin sijoitetusta välikappaleesta (6, 7) jonka pituus on 100 - 500 mm ja sähkömagneetista (51) tai vastaavasta, joka on valokaaren kohdalla synnyttääkseen kohtisuoraan valokaarta vastaan vaikuttavan magneettikentän (52).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tun nettu siitä, että välikappaleen (välikappaleiden) (6, 7. pituus on 200 - 400 mm.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että välikappaleiden (6, 7) luku- 20 määrä on viisi ja niiden pituus on mitoitettu siten, että kokonaispituus vastaa haluttua tehoa ja jännitteenlaskua mittayksikköä kohti.
4. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että se on kokoonpantu 25 osaltaan kahdesta päätymodulista, jotka kumpikin käsittävät elektrodin (2, 3) sekä asiaankuuluvat liitännät sähkölle, kaasulle sekä jäähdytysvedelle pikaliittimien muodossa, ja osaltaan välimoduleista, joista kukin käsittää välikappaleen (6 ja 7) pikaliittimineen kaasun ja jäähdy- 30 tysveden syöttöä varten.
5. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että valokaarikanavassa on ainakin yksi halkaisijanlaajennus (41) katsottuna kaasun päävirtaussuuntaan.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tun nettu siitä, että halkaisijan suhde ennen ja jälkeen halkaisijan laajennuksen (41) on välillä 0,5 - 1, sopivim-min 0,7 - 0,9. 78592
FI840440A 1983-03-15 1984-02-03 Anordning foer elektrisk uppvaermning av gaser. FI78592C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8301394 1983-03-15
SE8301394A SE8301394D0 (sv) 1983-03-15 1983-03-15 Sett och anordning for elektrisk uppvermning av gaser
SE8303706 1983-06-29
SE8303706A SE452942B (sv) 1983-03-15 1983-06-29 Anordning for elektrisk uppvermning av gaser

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840440A0 FI840440A0 (fi) 1984-02-03
FI840440A FI840440A (fi) 1984-09-16
FI78592B FI78592B (fi) 1989-04-28
FI78592C true FI78592C (fi) 1989-08-10

Family

ID=26658414

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840440A FI78592C (fi) 1983-03-15 1984-02-03 Anordning foer elektrisk uppvaermning av gaser.

Country Status (26)

Country Link
US (1) US4543470A (fi)
KR (1) KR900008075B1 (fi)
AT (1) AT389027B (fi)
AU (1) AU557177B2 (fi)
BR (1) BR8306097A (fi)
CA (1) CA1211511A (fi)
CH (1) CH665072A5 (fi)
CS (1) CS272760B2 (fi)
DD (1) DD212380A5 (fi)
DE (1) DE3341098A1 (fi)
ES (1) ES8500420A1 (fi)
FI (1) FI78592C (fi)
FR (1) FR2542963B1 (fi)
GB (1) GB2136658B (fi)
IL (1) IL70939A0 (fi)
IN (1) IN161603B (fi)
IT (1) IT1169641B (fi)
MX (1) MX158273A (fi)
NL (1) NL8303706A (fi)
NO (1) NO162440C (fi)
NZ (1) NZ207176A (fi)
PH (1) PH20949A (fi)
PL (1) PL139664B1 (fi)
PT (1) PT78074B (fi)
YU (1) YU44784A (fi)
ZW (1) ZW2084A1 (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT384007B (de) * 1984-04-02 1987-09-25 Voest Alpine Ag Verfahren zur herstellung von synthesegasen sowie vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens
SE462070B (sv) * 1986-08-11 1990-04-30 Skf Steel Eng Ab Saett att kontinuerligt oeverhetta stora gasfloeden
FR2609358B1 (fr) * 1987-01-07 1991-11-29 Electricite De France Torche a plasma a pied d'arc amont mobile longitudinalement et procede pour maitriser son deplacement
SE461761B (sv) * 1988-05-03 1990-03-19 Fiz Tekh Inst Ioffe Elektrisk ljusbaaganordning
CA1323670C (en) * 1988-05-17 1993-10-26 Subramania Ramakrishnan Electric arc reactor
AU618372B2 (en) * 1989-05-17 1991-12-19 Srl Plasma Pty Ltd Electric arc reactor
DE19625539A1 (de) * 1996-06-26 1998-01-02 Entwicklungsgesellschaft Elekt Verfahren zur thermischen Behandlung von Stoffen in einem Plasmaofen
AT414215B (de) * 2003-02-12 2006-10-15 Peter Ziger Anlage zur plasmaprozessierung
US7135653B2 (en) * 2003-12-09 2006-11-14 Rutberg Alexander P Multi-phase alternating current plasma generator
US10370539B2 (en) 2014-01-30 2019-08-06 Monolith Materials, Inc. System for high temperature chemical processing
US11939477B2 (en) 2014-01-30 2024-03-26 Monolith Materials, Inc. High temperature heat integration method of making carbon black
US10138378B2 (en) 2014-01-30 2018-11-27 Monolith Materials, Inc. Plasma gas throat assembly and method
EP3100597B1 (en) 2014-01-31 2023-06-07 Monolith Materials, Inc. Plasma torch with graphite electrodes
US10856373B2 (en) 2014-10-01 2020-12-01 Umicore Power supply for electric arc gas heater
CA2975723C (en) 2015-02-03 2023-08-22 Monolith Materials, Inc. Regenerative cooling method and apparatus
WO2016126599A1 (en) 2015-02-03 2016-08-11 Monolith Materials, Inc. Carbon black generating system
WO2017019683A1 (en) 2015-07-29 2017-02-02 Monolith Materials, Inc. Dc plasma torch electrical power design method and apparatus
JP6974307B2 (ja) 2015-09-14 2021-12-01 モノリス マテリアルズ インコーポレイテッド 天然ガス由来のカーボンブラック
EP3448553A4 (en) 2016-04-29 2019-12-11 Monolith Materials, Inc. ADDING SECONDARY HEAT TO A PRODUCTION PROCESS OF PARTICLES AND APPARATUS
MX2018013161A (es) 2016-04-29 2019-06-24 Monolith Mat Inc Metodo y aparato para inyector de antorcha.
CN110603297A (zh) 2017-03-08 2019-12-20 巨石材料公司 用热传递气体制备碳颗粒的系统和方法
KR20190138862A (ko) 2017-04-20 2019-12-16 모놀리스 머티어리얼스 인코포레이티드 입자 시스템 및 방법
WO2019046320A1 (en) 2017-08-28 2019-03-07 Monolith Materials, Inc. SYSTEMS AND METHODS FOR GENERATING PARTICLES
EP3700980A4 (en) 2017-10-24 2021-04-21 Monolith Materials, Inc. PARTICULAR SYSTEMS AND PROCEDURES
CN108072535A (zh) * 2017-12-22 2018-05-25 中国航天空气动力技术研究院 一种加热器电极
CA3131849A1 (en) * 2018-04-03 2019-10-10 Christopher J.-P. Cardinal Systems and methods for processing
CN111578513B (zh) * 2020-05-25 2021-02-05 中国空气动力研究与发展中心超高速空气动力研究所 一种低污染电弧加热器

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2770708A (en) * 1954-09-21 1956-11-13 Amalgamated Growth Ind Inc Electric arc torch
US3140421A (en) * 1962-04-17 1964-07-07 Richard M Spongberg Multiphase thermal arc jet
US3533756A (en) * 1966-11-15 1970-10-13 Hercules Inc Solids arc reactor method
US3360988A (en) * 1966-11-22 1968-01-02 Nasa Usa Electric arc apparatus
US3474279A (en) * 1967-03-22 1969-10-21 Westinghouse Electric Corp Coaxial arc heater with variable arc length
US3590219A (en) * 1969-02-27 1971-06-29 Mc Donnell Douglas Corp Electric arc gas heater
US3760151A (en) * 1972-08-11 1973-09-18 Westinghouse Electric Corp Arc detecting material admission apparatus for use in combination with an electric arc heater
US3832519A (en) * 1972-08-11 1974-08-27 Westinghouse Electric Corp Arc heater with integral fluid and electrical ducting and quick disconnect facility
DE2246300A1 (de) * 1972-08-16 1974-02-28 Lonza Ag Plasmabrenner
US3953705A (en) * 1974-09-03 1976-04-27 Mcdonnell Douglas Corporation Controlled arc gas heater
SU532973A1 (ru) * 1975-08-14 1976-10-25 Ленинградский Ордена Ленина Политехнический Институт Им.М.И.Калинина Электродуговой нагреватель газа

Also Published As

Publication number Publication date
FI840440A (fi) 1984-09-16
PH20949A (en) 1987-06-10
PT78074A (en) 1984-03-01
NO833849L (no) 1984-09-17
KR900008075B1 (ko) 1990-10-31
CA1211511A (en) 1986-09-16
YU44784A (en) 1988-06-30
PL139664B1 (en) 1987-02-28
IN161603B (fi) 1988-01-02
IT8323525A0 (it) 1983-10-28
CS272760B2 (en) 1991-02-12
GB2136658B (en) 1986-08-13
CH665072A5 (de) 1988-04-15
MX158273A (es) 1989-01-18
DE3341098C2 (fi) 1989-10-12
ES527397A0 (es) 1984-11-01
ES8500420A1 (es) 1984-11-01
IL70939A0 (en) 1984-05-31
CS140684A2 (en) 1990-06-13
NL8303706A (nl) 1984-10-01
FR2542963A1 (fr) 1984-09-21
FI78592B (fi) 1989-04-28
FR2542963B1 (fr) 1987-05-22
ZW2084A1 (en) 1984-05-30
KR840009022A (ko) 1984-12-20
PT78074B (en) 1986-04-17
FI840440A0 (fi) 1984-02-03
DD212380A5 (de) 1984-08-08
GB2136658A (en) 1984-09-19
US4543470A (en) 1985-09-24
NO162440C (no) 1989-12-27
AT389027B (de) 1989-10-10
IT1169641B (it) 1987-06-03
DE3341098A1 (de) 1984-09-20
NO162440B (no) 1989-09-18
BR8306097A (pt) 1984-11-13
GB8329660D0 (en) 1983-12-07
AU557177B2 (en) 1986-12-11
NZ207176A (en) 1987-03-31
AU2146283A (en) 1984-09-20
ATA404283A (de) 1989-02-15
PL246529A1 (en) 1984-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI78592C (fi) Anordning foer elektrisk uppvaermning av gaser.
CN102318030A (zh) 具有环形电极的交流多相等离子气体发生器
CA1247177A (en) High power arc heater
US3663792A (en) Apparatus and method of increasing arc voltage and gas enthalpy in a self-stabilizing arc heater
US3301995A (en) Electric arc heating and acceleration of gases
GB1351626A (en) Self-stabilizing arc heater apparatus
US4964621A (en) Apparatus for heat treating a carbon steel wire
US3102224A (en) Magnetohydrodynamic a.c. generator
US4134037A (en) Current lead-in device for superconducting rotary electrical machines
US4691130A (en) Process for the generation plasma and an MHD generator
JPH07220894A (ja) プラズマトーチの冷却構造
EA014335B1 (ru) Способ и установка для повышения энергии сгорания природного газа
US3229155A (en) Electric arc device for heating gases
US3740593A (en) Superconductive magnets used in magnetohydrodynamic devices
SE452942B (sv) Anordning for elektrisk uppvermning av gaser
US3654513A (en) Arc heater apparatus and method for producing a diffuse arc discharge
Essiptchouk et al. The influence of the arc current on the cold electrode erosion
CN218328670U (zh) 一种气体加热装置
Harada et al. Ionization relaxation region in a nonequilibrium disk MHD generator
Pavlovic et al. Measurement of total heat flux distribution for normal impingement of air plasma jet on a flat plate
Tatsumoto et al. Critical heat fluxes on a flat plate pasted on one end of a rectangular duct with an orifice in pressurized He II
Wells Lithium as a blanket coolant
SOVIE et al. Status of power generation experiments in the NASA Lewis closed-cycle MHD facility
WO2023174935A1 (en) Method and reactor for preparing nitric oxide
Dilraore et al. New Approaches in MHD Generator Development

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SKF STEEL ENGINEERING AB