FI77086B - Anordning foer yttervaeggar av byggnader. - Google Patents
Anordning foer yttervaeggar av byggnader. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77086B FI77086B FI850096A FI850096A FI77086B FI 77086 B FI77086 B FI 77086B FI 850096 A FI850096 A FI 850096A FI 850096 A FI850096 A FI 850096A FI 77086 B FI77086 B FI 77086B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- profile
- wall
- flange
- cover
- branches
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04B—GENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
- E04B1/00—Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
- E04B1/62—Insulation or other protection; Elements or use of specified material therefor
- E04B1/66—Sealings
- E04B1/68—Sealings of joints, e.g. expansion joints
- E04B1/6806—Waterstops
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electromagnetism (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Building Environments (AREA)
Description
1 77086
Laite rakennuksien ulkoseiniä varten
Anordning för ytterväggar av byggnader
Keksinnön kohteena on laite rakennuksien ulkoseiniä varten, joihin kuuluu sisäseinä ja ulkovuoraus ainakin osittain kapillaarisesti imevästä materiaalista kuten esim. tiilestä, kapillaarit katkaisevan ilmaraon ollessa järjes-5 tetty niiden väliin, jolloin ulkovuorauksen alareunan ja rakennuksen sokkelin tai sen kaltaisen väliin on sovitettu kosteussulku, joka kestää myös lämpö- ja kutistumisjännityksiä ja/tai -kuormituksia ja jonka kosteussulun muodostaa kaksi profiilitankoa, sisäseinään kiinnitettävä perusprofiili ja 10 perusprofiiliin kiinnitettävä peiteprofii1i .
Keksinnön tausta
Ulkoseinissä, joissa ulomman osan muodostaa tiiliseinä, esiintyy varsin usein kosteusvaurioita, jotka aiheutuvat siitä, että ulkokuori rankkasateella päästää lävitseen sade-15 vettä. Syynä kosteuden läpitunkeutumiseen tiilestä koostuvissa ulkoseinissä on tavallisesti se, että muurauksen yhteydessä syntyy pieniä kapillaarisesti imeviä halkeamia sauma-laastin ja tiilen välille. Suurin osa ulkokuoren läpi tunkeutuvasta sadevedestä juoksee ulkoseinän takapintaa pit-20 kin perustuslohkolle.
Tämän veden ohjaamiseksi ulos siten, että se ei tunkeudu edelleen ulkoseinärakenteessa, on tähän asti asetettu muovifolio tai bitumipahvi perustuslohkoon ja jätetty tiettyjä päästösaumoja ensimmäisessä kerroksessa avonaisiksi, jotta * 25 vesi pääsisi juoksemaan ulos. Kosteuseristys on yleensä ve detty noin 15 cm ylös sisemmälle seinälevy1le.
On osoittautunut, että tämä kosteuseristys ei pysty kestämään mekaanisia ja termisiä rasituksia, joiden kohteeksi se joutuu. Näin ollen saattaa tapahtua, että lämpötila 30 ulkoseinän takapuolella nousee niin korkeaksi, että bitumimassa kosteuseristyksessä sulaa ja valuu ulos. Koska ulkoseinällä ja sokkelilla ei ole samoja termisiä liikkeitä käy niin, että muovifolio tai bitumipahvi kuluu rikki siten, että vesi voi tunkeutua sisempään seinään ja vahingoittaa sitä.
-· 35 Kosteuseristyksen täytyy näin ollen pystyä toimimaan 2 77086 myös 1iukukerroksena ulkoseinän ja sokkelin välillä.
Koska sokkeli, jonka päällä rakennuksen ulompi päällys lepää, vaihtelee leveydeltään eri taloissa, on tähän saakka ollut vaikeaa tehdä esivalmistettuja kosteussulkuja, jotka 5 lisäksi rakentamisen aikana ennen ulkoseinän muuraamista usein joutuvat karkean käsittelyn kohteeksi, mikä on johtanut siihen, että kosteussulku on vaurioitunut. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että se asennetaan paikalleen vasta ulkoseinän pystyttämisen yhteydessä, jolloin joskus se osa 10 kosteussulkua, joka vedetään ylös pitkin sisäseinän ulkosivua pikemminkin sijaintinsa takia johtaa kosteutta sisään (esimerkiksi tiivistynyttä vettä) kuin suojelee sitä sisään tunkeutuvaa kosteutta vastaan.
Keksinnön tarkoitus ja tärkeimmät tunnusmerkit 15 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan kosteus- eristys rakennuksen sokkelin ja rakennuksen ulkoseinän väliseen kohtaan, joka eristys kestää mekaanisia ja termisiä liikkeitä eri materiaaleilla, joka voidaan helposti sovittaa sokkelin eri leveyksiin, joka voidaan sijoittaa siten, että 20 sisäseinien ulkosivuja pitkin alas virtaava vesi ei johdu rakennukseen, joka ei vahingoitu rakennuksen pystyttämisen yhteydessä ja joka on sen muotoinen, että se muurauksessa olevien aukkojen kohdalla, jotka vastaavat ikkunoita, ovia tai sen kaltaisia, ei johda kosteutta seinämään näiden paikkojen 25 kohdalla. Nämä tehtävät on keksinnön mukaisesti ratkaistu siten, että perusprofiilin muodostaa sisäseinää vasten nojaa-vaa U-muotoinen osa, joka on varustettu poikittain U:n haaroja vastaan sovitetulla laipalla, jonka tarkoitus on muodostaa kiinnityseiin perusprofiilille, ja että peiteprofii1 in 30 toinen pitkittäisreuna on varustettu terävään kulmaan taivutetulla laipalla, joka on tarkoitettu työnnettäväksi U-muotoi-sen osan haarojen väliin ja joka materiaalin kimmoisuuden ansiosta tarttuu haaroihin.
Piirrosten kuvaus 35 Kuvioissa 1 ja 2 esitetään perspektiivikuvana keksin nön mukaisen kosteussulun toteutusesimerkki.
Kuviossa 3 esitetään sellaisen rakennuksen ulkoseinän leikkaus, joka on varustettu keksinnön mukaisella kosteussulul-1 a.
Il 3 77086
Kuvioissa 4 ja 5 esitetään kosteussulun peiteprofiilin muoto ulospäin avautuvan ja sisäänpäin avautuvan kulman yhteydessä.
Kuviossa 6 on näkymä osasta ulkoseinää, johon on asen-5 nettu keksinnön mukaiset kosteussulut.
Kuviossa 7 on poikkileikkaus ulkoseinästä, joka on varustettu lisäeristyksellä ja ulkopäällystyksellä, ja jossa kosteussulkua käytetään myös olemassa olevan nurkkauksen ja eristyksen piilottamiseen.
10 Kuviossa 8 esitetään poikkileikkaus kaksinkertaisesta ulkoseinästä, johon on asennettu keksinnön mukainen kosteus-sulku.
Toteutusesimerkkien kuvaus
Keksinnön mukainen kosteussulku koostuu kahdesta osasta, 15 perusprofiilista 11 ja siihen kiinnitettävästä peiteprofii1is-ta 12. Perusprofiilin, joka voi olla muotoruiskutettu muovi-tai metai1ipro fii1i, mutta edullisesti taivutettu peltiprofii-li, voidaan sanoa muodostuvan L-profiiliosasta käsittäen laipat 13 ja 14, sekä U-muotoisesta profii1iosasta, joka muodos-20 tuu haaroista 15 ja 16, sekä näitä yhdistävästä keskiosasta 17. Osat 14 ja 15 ovat peltitoteutuksessa liittyneitä toisiinsa pitkin yhtä pitkittäissivua 18, kun taas profiilien muojtoruiskutetussa toteutuksessa osat 14 ja 15 käyvät yksiin toistensa kanssa ja siten muodostetaan yhdestä ainoasta lai-25 pasta. L-profiilin toinen laippa 13 ja U-profiilin keskiosa 17 sijaitsevat samassa tasossa ja ne on tarkoitettu tiukasti kiinnittymään sisäseinään 19. U-profiilin haarat 15 ja 16 on muodostettu sellaiselle etäisyydelle toisistaan, että peiteprofiilin 12 toiseen pitkittäissivun terävään kulmaan järjestetty laip-30 pa 20 voidaan työntää haarojen 15 ja 16 väliseen tilaan, jolloin levymateriaalin joustavuuden ansiosta peiteprofiilin 12 uuma 21 tulee lepäämään haaralla 16, kun taas laipan 20 vapaa loppupää 22 tarttuu osaan 15.
Haarat 15 ja 16 on muodostettu niin pitkiksi, että : : 35 peiteprofiili 21 voidaan työntää pitemmän tai lyhyemmän matkan näiden osien väliseen tilaan, jotta saadaan aikaan eri pituuksia rakennuksen sokkelin 23 eri leveyksien sovittamiseksi.
;; Peiteprofiilin 12 etureuna on varustettu eräänlaisella tippa- 4 77086 nokalla, joka on muodostettu taivuttamalla laippa 24 alaspäin.
Kuviossa 3 esitetyssä toteutusmuodossa perusprofiili 11 on naulattu tai ruuvattu kiinni sisäseinän 19 osaan 23 5 ulomman päällystyksen sisäpuolelle, joka voi olla asfalt- tilaatta, kipsilevy tai vastaava. Perusprofiili 11 on sijoitettu hieman sokkelin 23 yläpuolelle vastaten sen muurilaasti-kerroksen paksuutta, joka kannattaa ulkovuorausta 28, joka esitetyssä esimerkissä koostuu tiiliulkoseinästä. Kun rakennuksen 10 pystytys on edennyt niin pitkälle, että ulkovuoraus 28 asennetaan paikalleen, sijoitetaan perusprofiilin 11 U-muotoiseen, haarojen 15 ja 16 väliseen tilaan peiteprofiilin 12 laipalla 20 varustettu pää siten, että peiteprofiili laskeutuu mentäessä sisäseinästä 19 ulospäin. Joka kolmas tai neljäs sauma 15 ensimmäisessä kerroksessa jätetään avoimeksi siten, että ulkovuorauksen ja sisäseinän väliseen ilmatilaan 29 tuleva vesi voidaan juoksuttaa ulos.
Sisäänpäin avautuvan nurkan aikaansaamiseksi leikataan peiteprofii1in 12 laippa 20 kohdasta 30, kuten kuviotta 4 20 näkyy. Lovi sijoitetaansellaiselle etäisyydelle profiilin päästä, joka vastaa peiteprofiilin umman 21 leveyttä, jonka jälkeen lähinnä päätä oleva osa laipasta 20 puristetaan kiinni uumaan. Kaksi tällä tavalla valmisteltua peiteprofiilia sijoitetaan limittäin toistensa suhteen sopiva tiivistyskerros, 25 esimerkiksi silikonimassa, välissään paikalleen. Jos peite-laippa päätyy oveen, aukkoon tai vastaavaan, varustetaan pei-teprofiili edullisesti ylöspäin taivutetulla päädyllä 31 kuten kuviossa 4 on esitetty, ja joka saadaan aikaan siten, että laipat 20 ja 24 leikataan siltä kohdalta, josta pääty halutaan 30 taivuttaa ylöspäin. Päätykappaleen laipat 20 ja 24 taivutetaan umman 21 suuntaisiksi tähän kiinni.
Samankaltaisella tavalla saadaan aikaan ulospäin avautuva nurkka kuten kuviossa 5 on esitetty, jossa tippanokkana toimiva laippa 24 varustetaan leikkauksella 30 ja se osa laippaa 35 24, joka sijaitsee limitysalueella, taivutetaan kohti uuman 21 alapuolta. Laippa 20 varustetaan loppupäästään viistotuksella.
Kuvion 7 mukaisessa toteutusesimerkissä on peiteprofii-lille 12 annettu kaksinkertainen toiminto, nimittäin osittain kosteussulkuna, jota tarkoitusta varten se toimii yhdessä peli 5 77086 rusprofiilin 11 kanssa, joka on esimerkiksi kiinnitetty ikkunan kehään tai oven kehään, kun taas peiteprofiilin etuosa toimii holvikaarivuottina tiiliulkoseinän 28 muurauksen yhteydessä, ja jota tarkoitusta varten peiteprofiilin 12 etummainen 5 laippa 24 on korkeudeltaan suurempi, jotta sillä olisi riittävä kannattavuus. Tämä laippa voi mahdollisesti olla varustettu pitkittäin kulkevalla murtoelimellä 32, joka mahdollistaa sen, että kun muuraus on saavuttanut kestävyytensä, voidaan osa laipasta murtaa pois.
10 Mikäli ulkoseinät koostuvat kaksinkertaisista pinta- kerrosseinistä, joiden välissä on eristys, muodostetaan perusprofiiliin edullisesti osa 33, joka on taivutettu kuten kuvassa 8 on esitetty. Osa 33 on järjestetty siten, että se voidaan sovittaa saumaan, joka on seinämän kahden alimman kerrok- 15 sen välissä.
Keksintö ei rajoitu esitettyihin toteutusesimerkkeihin, vaan lukuisat muunnelmat ovat mahdollisia patenttivaatimusten puitteissa.
20
Claims (3)
1. Laite rakennuksien ulkoseiniä varten, joihin kuuluu sisäseinä (19) ja ulkovuoraus (2Θ) ainakin osittain kapillaa-risesti imevästä materiaalista kuten esim. tiilestä, kapillaarit katkaisevan ilmaraon (29) ollessa järjestetty niiden 5 väliin, jolloin ulkovuorauksen alareunan ja rakennuksen sokkelin (23) tai sen kaltaisen väliin on sovitettu kosteussulku (11, 12), joka kestää myös lämpö- ja kutistumisjännityksiä ja/tai -kuormituksia ja jonka kosteussulun muodostaa kaksi pro fii1itankoa, sisäseinään (19) kiinnitettävä perusprofiili 10 (11) ja perusprofiiliin kiinnitettävä peiteprofiili (12), tunnettu siitä, että perusprofiilin (11) muodostaa sisäseinää (19) vasten nojaava U-muotoinen osa (13, 16, 17), joka on varustettu poikittain U:n haaroja/^astaan^sovi-tetulla laipalla (13), jonka tarkoitus on muodostaa kiinnitys-15 elin perusprofiilille, ja että peiteprofiilin (12) toinen pitkittäisreuna on varustettu terävään kulmaan taivutetulla laipalla (20), joka on tarkoitettu työnnettäväksi U-muotoi-sen osan haarojen (15,16) väliin ja joka materiaalin kimmoisuuden ansiosta tarttuu haaroihin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että peiteprofii1 in (12) etureuna on varustettu eräänlaisella tippanokalla , joka muodostuu kulmaan peiteprofii1 in (12) uuman (21) suhteen järjestetystä laipasta (24).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, t u n -25 n e t t u siitä, että perusprofiilin (11) sisäseinää (19) vasten asetettu laippa (13) on varustettu taivutetulla osalla (33), joka on tarkoitettu työnnettäväksi saumaan sisäseinän kahden kerroksen väliin. 30 II
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8400090 | 1984-01-10 | ||
SE8400090A SE450266B (sv) | 1984-01-10 | 1984-01-10 | Anordning vid ytterveggar till byggnader |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI850096A0 FI850096A0 (fi) | 1985-01-09 |
FI850096L FI850096L (fi) | 1985-07-11 |
FI77086B true FI77086B (fi) | 1988-09-30 |
FI77086C FI77086C (fi) | 1989-01-10 |
Family
ID=20354255
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI850096A FI77086C (fi) | 1984-01-10 | 1985-01-09 | Anordning foer yttervaeggar av byggnader. |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
DK (1) | DK159560C (fi) |
FI (1) | FI77086C (fi) |
NO (1) | NO161985C (fi) |
SE (1) | SE450266B (fi) |
-
1984
- 1984-01-10 SE SE8400090A patent/SE450266B/sv not_active IP Right Cessation
-
1985
- 1985-01-09 FI FI850096A patent/FI77086C/fi not_active IP Right Cessation
- 1985-01-09 DK DK009785A patent/DK159560C/da not_active IP Right Cessation
- 1985-01-09 NO NO850094A patent/NO161985C/no unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK159560B (da) | 1990-10-29 |
FI77086C (fi) | 1989-01-10 |
SE8400090D0 (sv) | 1984-01-10 |
DK159560C (da) | 1991-04-02 |
NO850094L (no) | 1985-07-11 |
SE8400090L (sv) | 1985-07-11 |
DK9785D0 (da) | 1985-01-09 |
NO161985B (no) | 1989-07-10 |
NO161985C (no) | 1989-10-18 |
DK9785A (da) | 1985-07-11 |
FI850096L (fi) | 1985-07-11 |
FI850096A0 (fi) | 1985-01-09 |
SE450266B (sv) | 1987-06-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7591106B2 (en) | Flashing assembly | |
US6964136B2 (en) | Flashing and weep apparatus for masonry wall window and door installations | |
FI124196B (fi) | Järjestelmä kattorakennetta varten ja räystäskappale | |
US20130291465A1 (en) | Vented wall girts | |
EP3181776B1 (en) | Assembly comprising a tile support and a flashing for a roof window | |
CA2561792A1 (en) | Multi-layered building wall | |
US20040093806A1 (en) | Method of sealing a sloped roof transition eliminating attaching counter flashing to a masonry wall | |
US20180179750A1 (en) | Roof structure and roof element | |
US20130239498A1 (en) | Building system | |
US20110154743A1 (en) | Unitary Fascia And Gutter | |
FI77086B (fi) | Anordning foer yttervaeggar av byggnader. | |
FI95956C (fi) | Vesikattoelementtien liitos | |
FI70967C (fi) | Isoleringsskivor foer anvaendning av taklaeggning och beklaednad av vaeggar i byggnader samt tak- eller vaeggbeklaednad omattande saodana | |
EP3075913B1 (en) | A method for reducing moisture build-up in a cavity of a cavity wall and a foundation wedge | |
KR100715341B1 (ko) | 지붕창이 구비된 건축구조물 | |
EP1316654A1 (en) | A distance element for use in a roof structure and a method of positioning and fixating a plurality of lathes in a roof structure | |
US2054049A (en) | Metal siding for masonry structures | |
EP0824623B1 (en) | Building component | |
JP7443964B2 (ja) | ケラバ見切り材の補強構造、ケラバ見切り材の補強施工方法 | |
JP3381135B2 (ja) | 外断熱壁 | |
US3509676A (en) | Blowback seal for building panels | |
JP6963985B2 (ja) | 外壁見切り部の防水構造とその形成方法 | |
WO2010056178A1 (en) | A method of obtaining an outer ending at a floor deck form for concreting and a profile element to perform said method | |
JP6475433B2 (ja) | 断熱屋根構造 | |
FI59141B (fi) | Prefabricerat plaotbeslag foer anordnande av takgenomgaongar i takpanneklaedda yttertak |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SVENSSON, LENNART |