FI76146C - Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning. - Google Patents

Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning. Download PDF

Info

Publication number
FI76146C
FI76146C FI851174A FI851174A FI76146C FI 76146 C FI76146 C FI 76146C FI 851174 A FI851174 A FI 851174A FI 851174 A FI851174 A FI 851174A FI 76146 C FI76146 C FI 76146C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fluff
fluff layer
gauze
layer
tracks
Prior art date
Application number
FI851174A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI76146B (fi
FI851174L (fi
FI851174A0 (fi
Inventor
Timo Soini
Original Assignee
Tamfelt Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tamfelt Oy Ab filed Critical Tamfelt Oy Ab
Priority to FI851174A priority Critical patent/FI76146C/fi
Publication of FI851174A0 publication Critical patent/FI851174A0/fi
Publication of FI851174L publication Critical patent/FI851174L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76146B publication Critical patent/FI76146B/fi
Publication of FI76146C publication Critical patent/FI76146C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

1 76146
Paperikoneen puristinhuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi 5 Tämän keksinnön kohteena on menetelmä paperikoneen puristinhuovan valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan pohjakankaalle levitetään yhdensuuntaisia harsoratoja poikkisuunnassa limittäin ainakin yhdeksi pohjakankaan pitkittäisreunasta toiseen ulottuvaksi hahtuvakerrokseksi, 10 ja hahtuvakerros neulataan kiinni pohjakankaaseen.
Paperin valmistuksessa pyritään paperiradan kosteus-profiili eli kosteuspitoisuus radan eri kohdissa sen poikkisuunnassa saamaan mahdollisimman tasaiseksi paperin tasalaatuisuuden varmistamiseksi. Paperin tasainen kosteus-15 profiili vaikuttaa myös alentavasti paperiradan kuivatus-kustannuksiin.
Vaihteluja paperiradan kosteusprofiilissa on yritetty korjata paitsi perälaatikkoon, puristusteloihin, kuivatus-osaan ja/tai kuivatusviiraan kohdistettujen säätötoimenpi-20 teiden avulla myös erikoisrakenteisilla puristinhuovilla.
FI-patenttijulkaisusta 59 440 on aikaisemmin tunnettu puristinhuopa, jossa tasapaksun huovan pinta on tehty kuituhienoudeltaan erilaisista kuitukerroksista siten, että huovan sellainen pintakaistale tai sellaiset pinta-25 kaistaleet, joilta vaaditaan pienempää vedenpoistokykyä, koostuu karkeammista kuiduista kuin pintaosa, jolta vaaditaan suurempaa vedenpoistokykyä. Vaikka tällainen puristinhuopa onkin osoittautunut erittäin toimintakykyiseksi paperiradan kosteusprofiilin säätämisessä, on sen valmis-30 tuksen epäkohtana se, että joudutaan käyttämään vähintään kahta eri karkeuden omaavaa kuitua. Lisäksi joudutaan rajoittumaan vain markkinoilta saatavissa oleviin kuituhie-nouksiin.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada mene-35 telmä, joka välttää edellä mainitut epäkohdat ja joka te- 2 76146 kee mahdolliseksi valmistaa yksinkertaisella tavalla puris-tinhuopa, jolla voidaan säätää puristusnipissä kuivattavaan paperirataan kohdistuvaa puristusvaikutusta puristinhuovan poikkisuunnassa ja sitä kautta vaikuttaa paperiradan halut-5 tuun kosteusprofiiliin. Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, että hahtuvakerroksen vähintään yksi pituussuuntainen kaistale muodostetaan paksummaksi kuin hahtuvakerroksen viereinen osa.
10 Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että puristin- huovan paksuutta vaihdellaan poikkisuunnassa muuttamalla hahtuvaosan massaa ja siten myös paksuutta halutulla tavalla huovan poikkisuunnassa valmistuksen aikana. Käytännössä huopaan tehdään pituussuuntaisia kaistaleita, joissa on 15 huovan muuhun osaan nähden erilainen paksuus siten, että huovan paksuus vaihtelee poikkisuunnassa joko portaattomasti tai porrastetusti. Tällaisella puristinhuovalla saadaan puristusnipissä kohdistetuksi paperirataan poikkisuunnassa radan eri kohtiin erisuuruinen puristus, jolloin kyetään 20 tasoittamaan paperiradan epätasaista kosteusprofiilia.
Puristinhuovan paksuuden vaihtelu voidaan aikaansaada pääasiallisesti kahdella eri tavalla. Huovan paksummiksi halutuille alueille voidaan laskostaa painavampia hah-tuvaratoja kuin huovan ohuemmiksi halutuille alueille, jol-25 loin päällekkäisten hahtuvaratojen lukumäärä eli limittäis-aste pidetään muuttumattomana huovan poikkisuunnassa. Vaihtoehtoisesti voidaan huovan paksummiksi halutuille alueille laskostaa useampia hahtuvaratoja päällekkäin eli laskostaa suuremmalla limittäisasteella kuin huovan ohuemmiksi 30 halutuille alueille, jolloin hahtuvaratojen paino pidetään muuttumattomana huovan poikkisuunnassa. Kummassakin tapauksessa tullaan haluttaessa toimeen yhdellä kuitukarkeudella.
Keksinnön kohteena on myös mainittuun valmistusperi-aatteeseen perustuva puristinhuopa, jolle on tunnusomaista 35 se, että hahtuvakerroksen vähintään yksi pituussuuntainen 3 76146 kaistale on paksumpi kuin hahtuvakerroksen viereinen osa.
Keksinnön mukainen puristinhuopa mahdollistaa edellä selitetyllä tavalla erilaisen puristuksen kohdistamisen paperirataan sen eri kohdissa, kun paperirata kulkee puris-5 tinhuovan mukana puristusnipin läpi. Tällaisella valmistuk seltaan ja rakenteeltaan yksinkertaisella puristinhuovalla voidaan täten vaikuttaa puristetun paperiradan kosteuspro-fiiliin.
Keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa viitaten 10 oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen purist inhuovan valmistusvaiheita huovan poikkileikkauksessa, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen puristinhuovan pai-novaihtelua poikkisuunnassa, 15 kuvio 3 esittää kaavamaisesti puristinhuovan vaihto ehtoista valmistusmenetelmää huovan poikkileikkauksessa, ja kuviot 4-6 esittävät puristinhuovan kolmea eri toteutusmuotoa erilaisia puristusnippejä varten pystyleikkauksi-na.
20 Piirustusten kuviossa 1 esitetty puristinhuopa kä sittää pohjakankaan 1, jonka päälle levitetään sen pituussuunnassa harsoratoja 2 spiraalimaisesti siten, että radat sijaitsevat limittäin toisiinsa nähden ja muodostavat pohjakankaan koko leveyden yli ulottuvan hahtuvakerroksen 3.
25 Useita tällaisia hahtuvakerroksia on levitetty päällekkäin sinänsä tunnetulla tavalla, niin että huovalle tulee riittävästi hahtuvaa ja painoa.
Keksinnön mukaisesti on kussakin hahtuvakerroksessa levitetty halutun kaistaleen alueelle, tässä tapauksessa 30 pohjakankaan kummallekin reuna-alueelle A, painavampi ja siten myös paksumpi harsorata 2a kuin pohjakankaan muulle alueelle, tässä tapauksessa pohjakankaan keskialueelle, levitetty harsorata 2b. Tämä on havainnollistettu kuviossa 1 harsoratoja kuvaavilla yhtenäisillä viivoilla ja katko-35 viivoilla. Hahtuvakerrokset ovat keskenään identtisiä, 4 76146 paitsi että harsoratojen laskostussuunta muuttuu kerroksesta toiseen. Koska hahtuvakerrosten painavammat harso-radat sijaitsevat toistensa yläpuolella, muodostuu puris-tinhuovan paksuus alueella A suuremmaksi kuin huovan muul-5 la alueella.
Esimerkki 1-kerroksisen, palttinasidoksella kudotun pohjakankaan 1 reuna-alueelle A laskostettiin limittäin 1,5-2,0 m 2 leveitä karstahahtuvaratoja 2a, joiden paino oli 20 g/m .
2 10 Pohjakankaan paino oli 270 g/m . Harsoratojen limittäisas-te valitiin sellaiseksi, että ratoja aina tuli 7 kappaletta päällekkäin.
Harsokerroksen muodostamista jatkettiin laskostamal- 2 la karstahahtuvarata 2b, jonka paino oli 15 g/m , välittö-15 mästi reuna-alueen A jälkeen samalla limittäisasteella.
Koska harsoradat sijaitsivat limittäin ja niitä oli aina 7 kappaletta päällekkäin, muodostui harsokerrokseen ylimeno-alue B, jossa painavampien harsoratojen 2a lukumäärä asteittain pieneni. Harsokerroksen keskialueella C oli vain 20 kevyempiä harsoratoja 2b. Pohjakankaan toiselle reuna-alueelle laskostettiin jälleen painavampia harsoratoja, niin että hahtuvakerros muodostui symmetriseksi keskustan suhteen.
Samanlaisia hahtuvakerroksia 3 levitettiin edesta-25 kaisin pohjakankaan poikkisuunnassa yhteensä 6 kappaletta päällekkäin. Viiva D kuvaa kuviossa 1 huovan pitkittäis-reunan leikkauskohtaa.
Valmiin puristinhuovan paino oli reuna-alueella A: 2 30 hahtuvaosa 6 x (7 x 20) = 840 g/m 2 pohjakangas = 270 g/m 2 yhteensä = 1110 g/m 5 76146
Valmiin huovan paino oli keskialueella C: 2 hahtuvaosa 6 x (7 x 15) = 630 g/m 2 pohjakangas _= 270 g/m 5 yhteensä = 900 g/m^
Harsoradan paksuus on verrannollinen sen painoon, joten valmiissa puristinhuovassa olivat huovan reuna-alueet vastaavasti paksumpia kuin huovan keskialue. Kuvio 2 esit-10 tää esimerkin mukaisen puristinhuovan poikkisuuntaista pai-novaihtelua ja kuvaa siten myös huovan paksuusvaihtelua toisesta pitkittäisreunasta toiseen.
Kuviossa 3 esitetty puristinhuovan rakenne poikkeaa kuviossa 1 esitetystä vain siinä, että kussakin hahtuvaker-15 roksessa 13 on käytetty samanpainoista harsorataa 12 ja harsoratojen limittäisastetta on pienennetty reuna-alueen A jälkeen keskustaa kohti siirryttäessä. Tässä toteutus-muodossa on reuna-alueella A päällekkäisten harsoratojen 12a lukumäärä 7 ja keskialueella C päällekkäisten harsora-20 tojen 12b lukumäärä vain 5. Tällaisessakin toteutusmuodossa tulevat puristinhuovan reuna-alueet olemaan painavampia ja näin ollen myös paksumpia kuin huovan keskialue.
Kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen puristinhuovan käyttöä puristimessa, jossa molemmat telat 14, 15 ovat lie-25 riömäisiä. Puristinhuovan 16 paksunnetut reunakaistaleet A puristavat paperiradan 17 märempiä reunaosia voimakkaammin kuin puristinhuovan ohuempi keskiosa puristaa paperiradan kuivempaa keskiosaa. Huovan erilainen paksuus poikkisuun-nassa korvaa tässä tapauksessa telan bombeerauksen.
30 Keksintöä voidaan soveltaa myös bombeeratuilla te loilla varustettuun puristimeen tehostamaan bombeerausvai-kutusta. Kuviossa 5 on esitetty puristin, jossa alatela 24 on lieriömäinen ja ylätela 25 on bombeerattu. Paperirataan 17 kohdistuvaa puristusta voidaan tällaisessa tapauk-35 sessa bombeerauksen lisäksi tehostaa muodostamalla puris- 6 76146 tinhuopa 26 keksinnön mukaisella tavalla keskeltä paksummaksi. Tätä on edullista käyttää niissä tapauksissa, jolloin puristimen bombeeraus ei riitä tasoittamaan radan kosteusprofiilia.
5 Kuvio 6 esittää keksinnön mukaisen puristinhuovan käyttöä bombeerausviallisen puristusnipin korjaamista varten. Alatela 34 on lieriömäinen, kun taas ylätela 35 on bombeerattu. Jos puristin ei purista riittävästi reuna-alueilla johtuen ylibombeerausviasta, tilanne korjataan 10 käyttämällä puristinhuopaa 36, joka on valmistettu keksinnön mukaisesti reuna-alueiltaan paksummaksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan voivat keksinnön mukainen menetelmä ja pu-15 ristinhuopa vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
Niinpä voidaan huovan paksunnettu tai paksunnetut kaistaleet järjestää sijaitsemaan haluttaessa myös epäsymmetrisesti huovan poikkisuunnassa. Keksintöä voidaan myös soveltaa huopiin, joissa on hahtuvaa pohjakankaan molemmil-20 la puolilla. Kun huopaan halutaan aikaansaada symmetrinen painon ja paksuuden vaihtelu, on edullista kalanteroida huopa bombeeratulla puristusnipillä.

Claims (12)

  1. 7 76146
  2. 1. Menetelmä paperikoneen puristinhuovan valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan pohjakankaalle (1) levite- 5 tään yhdensuuntaisia harsoratoja (2; 12) poikkisuunnassa limittäin ainakin yhdeksi pohjakankaan pitkittäisreunasta toiseen ulottuvaksi hahtuvakerrokseksi (3; 13) ja hahtuva-kerros neulataan kiinni pohjakankaaseen, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3; 13) vähintään yksi pi- 10 tuussuuntainen kaistale (A) muodostetaan paksummaksi kuin hahtuvakerroksen viereinen osa (C).
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3) mainitulle pituussuuntaiselle kaistaleelle (A) levitetään yhtä monta 15 mutta painavampia harsoratoja (2a) päällekkäin kuin hahtuvakerroksen viereiselle osalle (C).
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (13) mainitulle pituussuuntaiselle kaistaleelle (A) levitetään useampia 20 mutta samanpainoisia harsoratoja (13a) päällekkäin kuin hahtuvakerroksen viereiselle osalle (C).
  5. 4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, jossa pohjakankaalle (1) levitetään päällekkäin useita li-mittäisten harsoratojen (2; 12) muodostamia hahtuvakerrok- 25 siä (3; 13), tunnettu siitä, että kuhunkin hahtu-vakerrokseen (3; 13) muodostetaan paksumpi pituussuuntainen kaistale (A) ja että hahtuvakerrosten mainitut kaistaleet kohdistetaan toistensa yläpuolelle.
  6. 5. Paperikoneen puristinhuopa, joka käsittää pohja- 30 kankaan (1) ja ainakin yhden siihen neulatun hahtuvakerroksen (3; 13), joka koostuu poikkisuunnassa limittäin sijaitsevista yhdensuuntaisista harsoradoista (2; 12), tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3; 13) vähintään yksi pituussuuntainen kaistale (A) on paksumpi kuin 35 hahtuvakerroksen viereinen osa (C). 76146
  7. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen puristinhuopa, jossa pohjakankaaseen (1) on neulattu useita päällekkäisiä, limittäisten harsoratojen (2; 12) muodostamia hahtuvaker-roksia (3; 13), tunnettu siitä, että kussakin hah- 5 tuvakerroksessa (3; 13) on mainitunlainen paksumpi pituussuuntainen kaistale (A), jotka kaistaleet sijaitsevat toistensa yläpuolella.
  8. 7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen puristinhuo-pa, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3) mai- 10 nitussa kaistaleessa (A) on yhtä monta mutta painavampia päällekkäisiä harsoratoja (2a) kuin hahtuvakerroksen viereisessä osassa (C).
  9. 3. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen puristinhuo-pa, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (13) mai-15 nitussa kaistaleessa (A) on useampia mutta samanpainoisia päällekkäisiä harsoratoja (12a) kuin hahtuvakerroksen viereisessä osassa (C).
  10. 9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen puristinhuo-pa, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3; 13) 20 kumpikin pituussuuntainen reunaosa on mainitun, hahtuvakerroksen keskiosaa (C) paksumman kaistaleen (A) muodostama.
  11. 10. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen puristinhuo-pa, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3; 13) pituussuuntainen keskiosa (C) on mainitun, hahtuvakerrok- 25 sen reunaosia paksumman kaistaleen (A) muodostama.
  12. 11. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen puristinhuo-pa, tunnettu siitä, että hahtuvakerroksen (3; 13) harsoradat (2f 12) ovat samaa kuitukarkeutta. 9 76146
FI851174A 1985-03-22 1985-03-22 Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning. FI76146C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851174A FI76146C (fi) 1985-03-22 1985-03-22 Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851174A FI76146C (fi) 1985-03-22 1985-03-22 Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning.
FI851174 1985-03-22

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851174A0 FI851174A0 (fi) 1985-03-22
FI851174L FI851174L (fi) 1986-09-23
FI76146B FI76146B (fi) 1988-05-31
FI76146C true FI76146C (fi) 1988-09-09

Family

ID=8520569

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851174A FI76146C (fi) 1985-03-22 1985-03-22 Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI76146C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI76146B (fi) 1988-05-31
FI851174L (fi) 1986-09-23
FI851174A0 (fi) 1985-03-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4414263A (en) Press felt
AU663929B2 (en) Multi-ply papermaking fabric
US7959764B2 (en) Forming fabrics for fiber webs
CA1268373A (en) The production of tissue paper or porous batt using a papermachine screen
US4529013A (en) Papermakers fabrics
CA2174919C (en) Press felt having fine base fabric
EP0141614A2 (en) Surface treatment of paper and paperboard
EP2576895B1 (de) Maschine, verfahren und verwendung der maschine zur herstellung einer papierbahn, insbesondere sackpapierbahn
US5525410A (en) Press fabric
US5975149A (en) Multilayer press fabric including long floats of high temperature MD yarns in the paper support layer
FI76146C (fi) Pressfilt foer en pappersmaskin och foerfarande foer dess tillverkning.
US7132036B2 (en) Dewatering of a paper web in a press section of a papermaking machine
KR101114959B1 (ko) 초지기의 습단부용 성형 체
WO2012007212A1 (de) Verfahren und maschine zur herstellung einer faserstoffbahn
US20030192665A1 (en) Method of making press felt, and press felt
EP0050766B1 (en) Dryer fabric and method of making it
FI59440B (fi) Pressfilt foer en pappersmaskin
EP3433420A1 (de) Vorrichtung und verfahren zur herstellung einer mehrlagigen faserstoffbahn
WO2021058615A1 (de) Maschine und verfahren zur herstellung einer dekorrohpapierbahn
FI59837C (fi) Torkvira foer pappersmaskin
CA2220653A1 (en) Imprinting press section felt for paper pulp, method of imprinting and drying paper pulp, and pulp sheet having machine direction grooves and ridges formed therein with enhanced drying and strength characteristics
NZ248711A (en) Paper machine wet end forming fabric without an independent bottom warp and shute binder system

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TAMFELT OY AB