FI75514C - Slaoende mutter- eller skruvdragare. - Google Patents

Slaoende mutter- eller skruvdragare. Download PDF

Info

Publication number
FI75514C
FI75514C FI823460A FI823460A FI75514C FI 75514 C FI75514 C FI 75514C FI 823460 A FI823460 A FI 823460A FI 823460 A FI823460 A FI 823460A FI 75514 C FI75514 C FI 75514C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tool
hammer
hammer member
intermediate member
spindle
Prior art date
Application number
FI823460A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI75514B (fi
FI823460A0 (fi
Inventor
Valery Ivanovich Jutkevich
Vladimir Mefodievic Alexandrov
Anatoly Isaakovich Rabinov
Mikhail Ivanovich Shalyapin
Original Assignee
Alexandrov Vladimir M
Rabinov Anatolij
Shalyapin Mikhail
Valery Ivanovich Jutkevich
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SU823371056A external-priority patent/SU1074708A1/ru
Priority claimed from SU823371052A external-priority patent/SU1074706A1/ru
Priority claimed from SU823371054A external-priority patent/SU1074707A1/ru
Priority claimed from SU823371151A external-priority patent/SU1115994A1/ru
Application filed by Alexandrov Vladimir M, Rabinov Anatolij, Shalyapin Mikhail, Valery Ivanovich Jutkevich filed Critical Alexandrov Vladimir M
Publication of FI823460A0 publication Critical patent/FI823460A0/fi
Publication of FI75514B publication Critical patent/FI75514B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75514C publication Critical patent/FI75514C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B21/00Portable power-driven screw or nut setting or loosening tools; Attachments for drilling apparatus serving the same purpose
    • B25B21/02Portable power-driven screw or nut setting or loosening tools; Attachments for drilling apparatus serving the same purpose with means for imparting impact to screwdriver blade or nut socket
    • B25B21/026Impact clutches

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Percussive Tools And Related Accessories (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Details Of Spanners, Wrenches, And Screw Drivers And Accessories (AREA)

Description

7551 4
Iskevä mutterin- tai ruuvinvääntötyökalu
Esillä oleva keksintö kohdistuu asennus- ja kokoon-panolaitteistoon ja tarkemmin sanottuna pyöriviin isku-5 työkaluihin.
Keksintöä voidaan käyttää erittäin edullisesti kier-reliitoksia ja esineitä pitäviä ja liikuttavia laitteita, kuten ruuvipenkkejä ja väkivipuja kokoonpantaessa ja purettaessa.
10 Pyörivät iskutyökalut ovat eräs tehokkaimpia, ko koonpano- ja asennustöissä käytettyjä koneistusvälineitä. Tällaisen työkalun toimintaperiaate perustuu käyttömoot-torin jatkuvan pyörinnän muuntamiseen toistuviksi impulsseiksi (iskuiksi), joita suurimaasainen pyörivä osa (vasa-15 raelin) kohdistaa työkalun pääakseliin (karaan).
Koska se aika, jonka kuluessa vasaraelin akkumuloi kineettistä energiaa, on paljon pitempi kuin yhteentörmäys-aika (vasaraelimen akkumuloiman energian siirtoaika karaan) , karan kehittämä voima on 400-500 kertaa suurempi 20 kuin käyttömoottorin akselin voima. Tämä mahdollistaa suu- ritehosten, pienikokoisten, pienimassaisten työkalujen valmistuksen. Pyörivien iskutyökalujen toinen tärkeä etu on, ettei käyttäjän käsiin siirry reaktiivista vääntömo-menttia.
25 Alalla tunnetaan pyörivä iskutyökalu (vrt. US-patent- tia 2 718 803, US-lk. 173-93,5), joka käsittää kotelon, joka ympäröi käyttömoottoria, joka siirtää pyörintäliikettä välielimen kautta karaa ympäröivään vasaraelimeen. Kara on sama-akselinen välielimen kanssa. Se tukeutuu toisella 30 päällään välielimeen ja toisella päällään koteloon. Karan ulkopintaan on tehty pituussuuntaisia ulokkeita, jotka toimivat yhdessä vasaraelimen sisäpinnalla olevien vastaavien ulokkeiden kanssa. Vasaraelin on asennettu liikkumaan edestakaisin ohjausosia pitkin pyörintäakselia vas-35 taan kohtisuorassa tasossa. Vasaraelimeen pyörintäliikkeen siirtävä välielin on asennettu suoraan käyttömoottorin akse- 2 75514 lille, ja siinä on haarukkamainen vääntiö, joka kytkeytyy vasaraelimen toisella päätypinnalla olevaan ulokkeeseen ja siirtää., pyörintäliikkeen siihen tämän ulokkeen kautta, Vasaraelimen etenevän liikkeen pyörintäakselia vastaan 5 kohtisuorassa tasossa saa tässä rakenteessa aikaan laakeri*-tappi, jolle vasaraelin on asennettu kääntyvästä. Tämä laakeritappi on kiinnitetty vasaraelintä ympäröivään pitimeen. Vasaraelimen pyöriessä isku-ulokkeet vasaraelimen sisäpinnalla kytkeytyvät toistuvasti, toisin sanoen joka 10 kierroksella, karan ulkopinnan pituussuuntaisiin ulokkei siin eli kohdistavat niihin iskuja, Vasaraelimen kääntyminen laakeritapin ympäri (vasaraelimen etenevä liike irrottaa vasaraelimen ulokkeet karan ulokkeista iskun jälkeen ja suuntaa vaaditulla tavalla vasaraelimen ulokkeet 15 karanulokkeiden suhteen pyörinnän aikana.
Edellä esitetystä voidaan kuitenkin nähdä, että tässä tunnetussa rakenteessa vasaraelimen etenevän liikkeen saa aikaan komponenttien (välielimen, pitimen, laakeritapin) ryhmä, mikä mutkistaa rakennetta merkittävästi.
20 Lisäksi välielimen haarukkamainen vääntiö, joka siir tää pyörintäliikkeen vasaraelimeen,kytkeytyy vasaraelimen päätyulkonemaan viiva pitkin, jolloin vasaraelimen ja karan välinen yhteentörmäys tätä viivaa pitkin aiheuttaa suuria kosketuskuormituksia, jotka aiheuttavat lommoja 25 haarukkamaisen vääntiön pintaan, vasaraelimen kiinnijuuttumisen ja työkalun toimintahäriöitä.
Työkalun luotettavuuteen vaikuttaa myös se seikka, että yksi karan tuista ei ole jäykkä (kara tukeutuu käyt-tömoottorin akselia vasten välielimen kautta). Tämä 30 aiheuttaa ensiksikin karan ja vasaraelimen ulokkeiden nopean kulumisen yhteentörmäyksen sattuessa ja toiseksi kohdistaa dynaamista lisäkuormitusta moottorin akseliin.
Alalla tunnetaan myös pyörivä iskutyökalu (vrt. US-patenttia 3 072 232, UK-lk 192-30.5), jonka rakenne on eh-35 dotetun rakenteen lähin prototyyppi. Työkalussa on sama välielimen ja vasaraelimen sekä karan ulokkeiden rakenne 3 75514 kuin yllä kuvatussa tapauksessa» Pyörintäliike moottorista vasaraelimeen siirretään myös välielimen haarukkamaisen vääntiön ja vasaraelimen päätyulokkeen kautta.
Tämän työkalun ja yllä kuvatun välinen pääero on, 5 että vasaraelimen sisältävässä pitimessä on suorakulmainen reikä, Vasaraelin on myös suorakulmainen pituusleikkauk'-seltaan ja asennettu liikkumaan pitimen reikää pitkin, joka siis toimii ohjausosana vasaraelimen liikettä varten pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa tasossa.
10 Tällainen työkalun rakenne on yksinkertaisempi ja luotettavampi kuin edellä kuvattu.
Vasaraelimen liikkeen aikaansaamiseksi tämäkin rakenne kuitenkin käyttää useita komponentteja.
! Lisäksi välielimen haarukkamainen vääntiö kytkeytyy 15 vasaraelimen päätyulokkeeseen samalla tavoin viivaa pitkin, joka aiheuttaa huomattavia kosketuskuormituksia, jotka johtavat työkalun nopeaan kulumiseen ja toimintahäiriöihin.
Toinen karan päistä tukeutuu tässäkin rakenteessa 20 kuten edellä mainitussa välielimen kautta käyttömoottorin akseliin, joka ottaa dynaamisia kuormituksia vasaraelimen kohdistaessa iskuja karaan, mikä myös vaikuttaa työkalun luotettavuuteen.
Esillä olevan keksinnön päätarkoituksena on saada 25 aikaan pyörivä iskutyökalu, jossa välielin voitaisiin tehdä sellaiseksi, että varmistetaan vasaraelimen siirtyvä liike pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa tasossa samanaikaisesti sen pyörinnän kanssa, mikä parantaisi luotettavuutta ja yksinkertaistaisi työkalun rakennetta tunnettui-30 hin verrattuna.
Tämä päätarkoitus huomioon ottaen on saatu aikaan pyörivä iskutyökalu, joka käsittää käyttömoottorin,joka siirtää pyörintäliikkeen välielimen kautta vasaraeli-meen, joka ympäröi välielimen kanssa sama-akselisesti 35 sovitettua karaa, jonka ulkopinnalla on ulokkeet, jotka vastaavat iskuelimen sisäpintaan tehtyjä ulokkeita,ohjaus- 7551 4 osat vasaraelimen siirtämiseksi pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa tasossa ja kotelon, johon työkalun kaikki osat on sijoitettu. Keksinnön mukainen työkalu on tunnettu siitä, että ohjausosat on tehty epäkeskisiksi pyörin-5 täakselin suhteen ja sijoitettu suoraan välielimelle, joka siirtää pyörintäliikkeen vasaraelimeen.
Tällainen työkalun rakenne mahdollistaa sen luotettavuuden parannuksen vasaraelimen ja välielimen välisten kosketuskuormitusten pienennyksen ansiosta.
10 Eräässä keksinnön suoritusmuodossa ohjausoat on tehty yhdensuuntaisia jänteitä pitkin.
Tällainen ohjausosien rakenne on kaikkein yksinkertaisin.
Esillä olevan keksinnön toisessa suoritusmuodossa ohja-15 usosat on tehty kaareviksi, jolloin niillä on yhteinen kaarevuuskeskus.
Tällaisen ohjausosien rakenteen ansiosta voidaan kaarevuussäteen vaihtelun lakia muuttaa vasaraelimen liikerataa sen liikkuessa pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa 20 tasossa.
On edullista tehdä välielin kiekoksi.
Tällainen välielimen rakenne on kaikkein yksinkertaisin.
Joissakin tapauksissa on edullista, kun välielin teh-25 dään kiekoksi, tehdä ohjausosat kahdeksi leikkaukseksi kiekon vastakkaisilla ulkopinnoilla ja muodostaa vasaraelimen päätypintaan ura, jonka leveys vastaa leikkausten välistä etäisyyttä.
Tällainen ohjausosien rakenne on kaikkein yksinker- 30 taisin välielimen tätä suoritusmuotoa varten.
Kun välielin tehdään kiekoksi, on edullisinta tehdä ohjausosat päätyulkonemaksi,joka ulottuu vasaraelimen päätypintaan tehtyyn vastaavaan uraan.
Tällainen ohjausosien rakenne mahdollistaa työkalun 35 luotettavuuden parannuksen, sen mittojen pienennyksen ja sen käyttöalan laajennuksen.
7551 4
Kun ohjausosat tehdään päätyulkonemaksi, on edullista varustaa työkalu keskiöintikiekolla, joka on sovitettu vasaraelimen vapaaseen päätypintaan sama-akselisesti pää-kiekon kanssa ja jossa on pääkiekon ohjausosien kanssa 5 identtiset ohjausosat ja tehdä vasaraelimen molemmat pääty-pinnat identtisiksi.
Tällaisen rakenteen avulla voidaan parantaa työkalun luotettavuutta vasaraelimen ulokkeiden entistä tarkemman suuntauksen takia karan ulokkeiden suhteen.
10 Joissakin tapauksissa on edullista tehdä välielin vasaraelintä ympäröiväksi pitimeksi, muodostaa ohjausosat läpimeneväksi uraksi ja tehdä vasaraelimen ulkopintaan kaksi leikkausta, joiden välinen etäisyys vastaa uran leveyttä.
15 Työkalun tällaisen rakenteen avulla voidaan parantaa sen luotettavuutta vasaraelimen entistä tarkemman suuntauksen takia pyörintäakselin suhteen ja käyttömoottorin aseliin kohdistuvien dynaamisten kuormitusten pienennyksen takia.
20 On myös edullista asentaa välielin karalle, joka tukeutuu molemmilla päillään koteloon, ja sovittaa väli-elimen ulkopinnalle osa, joka on kinemaattisesti kytketty käyttömoottoriin.
Tämä työkalun rakenne parantaa sen luotettavuutta 25 moottoriin kohdistuvien kuormitusten pienennyksen takia, jonka seurauksena yhteentörmäyksien aikana kuormitusten pääosa siirtyy karasta, vasaraelimestä ja välielimestä suoraan koteloon. Lisäksi tällainen rakenne mahdollistaa työkalun mittojen huomattavan pienennyksen. Tässä raken-30 teessä voidaan myös karan molempiin päihin tehdä työkalun vastaanottovarret, jonka ansiosta työkalun pyörimissuuntaa voidaan muuttaa jomman kumman varren käytön avulla.
Karan, vasaraelimen ja käyttömoottorin pyörimissuunta pysyy silti samana, toisin sanoen voidaan käyttää ei-35 suunnanvaihtomoottoria, jonka antoteho ja luotettavuus ovat paljon suuremmat kuin vastaavan suunnanvaihtomoottorin.
6 75514
On edullista tehdä Kinemaattinen kytkinosa. kartio -hammaskehäksi, joka hammastuu käyttömoottorin akselille sovitettuun kartiohammaspyörään, jonka akseli on kalteva karan akselia vastaan* 5 Tällainen työkalun rakenne mahdollistaa sen mittojen pienennyksen pystysuoraa ulottuuvuutta pitkin.
Joissakin tapauksissa on edullista tehdä kinemaattinen kytkinosa hihnapyöräksi, joka on kytketty hihnalla hihnapyörään, joka on sovitettu moottorin akselille moot-10 torin keskiviivan ollessa yhdensuuntainen karan keskiviivan kanssa, Tälläinen työkalun rakenne pienentää käyttömoottoriin kohdistuvia dynaamisia kuormituksia.
Useissa tapauksissa on edullista tehdä kinemaattinen 15 kytkinosa lieriöhammaskehäksi, joka hammastuu käyttömoottorin akselille sovitettuun lieriöhammaspyörään, jonka keskiviiva on yhdensuuntainen karan keskiviivan kanssa.
Tällaisessa rakenteessa käyttömoottorin ja välielimen välinen voimansiirto on mahdollisimman tiivis ja luotettava.
20 Joissakin tapauksissa on edullista varustaa kara kierteitetyllä keskireiällä, johon on sovitettu ruuvi, jossa on pituussuuntainen kiilaura, joka toimii yhdessä koteloon kiinnitetyn kiilan kanssa.
Tällainen työkalun rakenne mahdollistaa sen käytön 25 väkivipuna, kiertokiristimenä, ruuvipuristimena ja muina samanlaisina laitteina*
Esillä oleva keksintö käy selvemmin esille sen suoritusmuotojen yksityiskohtaisemmasta selityksestä, jossa viitataan oheisiin piirustuksiin.
30 Kuvio 1 on yleiskuva työkalusta osittain leikkauksena.
Kuvio 2 on osiin hajotettu perspektiivikuva työkalun pääosasta.
Kuvio 3 on kuvion 1 viivaa 1-1 pitkin tehty leikkaus-kuva, joka esittää työkalun pääosien keskinäistä sovitel-35 maa yhteentörmäyshetkellä.
7 75514
Kuvio 4 on kuviosta 3 vastaava leikkauskuva vasaraeli-men ja karan ulokkeiden irtoamishetkellä,
Kuvio 5 on kuviota 3 vastaava leikkauskuva karan käännyttyä 180° läpi.
5 Kuvio 6 on kuviota 3 vastaava leikkauskuva ennen yhteentörmäystä.
Kuvio 7 esittää perspektiivikuvaa työkalun pääosasta ja välielimen, vasaraelimen ja karan vuorovaikutusta ohjausosien eräässä suoritusmuodossa.
10 Kuvio 8 esittää osaleikkauskuvaa keskiöintikiekolla varustetun suoritusmuodon mukaisesti tehdystä työkalusta.
Kuvio 9 esittää osaleikkauskuvaa työkalusta, joka on tehty suoritusmuodon mukaisesti, jossa välielin on tehty pitimeksi.
15 Kuvio 10 on kuvion 9 viivaa X-X pitkin tehty leikka uskuva .
Kuvio 11 esittää osaleikkauskuvaa työkalusta, joka on tehty suoritusmuodon mukaisesti, jossa välielimen ulkopinta on varustettu käyttömoottoriin kinemaattisesti kytke-20 tyllä ja kartiohammaskehäksi tehdyllä osalla.
Kuvio 12 esittää osaleikkauskuvaa työkalusta, joka on tehty suoritusmuodon mukaisesti, jossa kinemaattinen kytkinosa on tehty hihnapyöräksi.
Kuvio 13 esittää osaleikkauskuvaa työkalusta, joka 25 on tehty suoritusmuodon mukaisesti, jossa kinemaattinen kytkinosaon tehty lieriöhammaskehäksi.
Keksinnön mukaisesti tehty pyörivä iskutyökalu käsittää käyttömoottorin 1 (kuvio 1), joka siirtää pyöri-misliikkeensä välielimen 2 kautta vasaraelimeen 3, joka 30 ympäröi välielimen 2 kanssa sama-akselisesti sovitettua karaa 4, jonka ulkopintaan 7 on tehty ulokkeet 5 ja 6, jotka vastaavat vasaraelimen 3 sisätyöpintaan 10 tehtyjä ulokkeita 8 ja 9 (kuviot 3-6). Työkaluun kuuluu myös ohjausosat 11 vasaraelimen 3 siirtämiseksi pyörimisakselia 35 (12) vastaan kohtisuorassa tasossa (kuvio 2). Koteloon 13 on tarkoitus sijoittaa kaikki työkalun yllämainitut 8 75514 osat. Ohjausosat 11 (kuvio 3) on tehty epäkeskisiksi pyörimisakselin 12 suhteen (kuvio 2) ja sijoittu suoraan pyörimisliikkeen vasaraelimeen 3 siirtävään välielimeen 2.
Välielin 2 on asennettu suoraan käyttömoottorin 1 ak-5 selille 14 (kuvio 1) ja yhdistetty siihen esimerkiksi kiilalla 15, Kara 4 tukeutuu toisella päällään 16 kotelossa 13 olevaan laakeriin 17 ja ulottuu toisella päällään 18 välielimessä 2 olevaan laakeriin 19, ts. kara tukeutuu välielimen välityksellä käyttömoottorin 1 akseliin 14.
10 Karan 4 päähän 16 on tehty varsi 20 piirustuksessa esittämättä jätetyn työelimen kiinnittämiseksi siihen.
Ohjausosat 11 (kuvio 2) tehcfiäh yksinkertaisimmin yhdensuuntaisia jänteitä 21 ja 22 pitkin.
Työkalun toisessa suoritusmuodossa ohjausosat 11 15 (kuvio 4) on tehty kaareviksi, jolloin niidenyhteinen kaarevuuden keskipiste sijaitsee välielimen 2 symmetria-akselilla 24.
Kuvio 2 esittää työkalun suoritusmuodon, jossa välielin 2 on tehty kiekoksi 25, jossa on napa, joka sovi-20 tetaan käyttömoottorin 1 akseliin 14.
Kuvio 7 esittää tapauksen, jossa ohjausosat 11 tehdään kiekkoon 25 kahtena leikkauksena 26 ja 27 kiekon 25 ulkopintaan 28. Tässä tapauksessa vasaraelimen 3 pääty-pintaan 29 on tehty ura 30,jonka leveys vastaa leikkausten 25 26 ja 27 välistä etäisyyttä.
Sekä kiekon 25 leikkauksilla 26 ja 27 että uran 30 vastaavilla pinnoilla 31 ja 32 on yhteinen kaarevuuskeskus 23 ja vastaavasti samanlainen kaarevuussäde. Leikkaukset 26 ja 27 voidaan tehdä kiekkoon 25 yhtä hyvin suoraviivai-30 siä, yhdensuuntaisia jänteitä pitkin (ei esitetty piirustuksessa) . Tässä tapauksessa vasaraelimen 3 päätypinnan 29 ura 30 tehdään myös suoraviivaiseksi.
Useissa tapauksissa on edullista tehdä ohjausosat 11 päätyulkonemiksi 33 (kuvio 2), jotka ulottuvat vasaraelimen 35 3 päätypintaan 29 tehtyyn vastaavaan uraan 34.
9 75514
Ulkoneman 33 sivupinnat on tässä tapauksessa tehty suoraviivaisiksi yhdensuuntaisia jänteitä 21 ja 22 pitkin. Päätyulkonema voidaan yhtä hyvin tehdä vasaraelimeen, jolloin sitä vastaava ura tehdään kiekon päätypintaan (ei 5 esitetty piirustuksessa).
On selvää, että molemmissa edellä mainituissa tapauksissa ulkoneman 33 ja uran 34 sivupinnat voidaan tehdä kaareviksi, jolloin niillä on yhteinen kaarevuuskeskus.
Kuviossa 8 esitetyssä suoritusmuodossa työkalu on 10 lisäksi varustettu keskiöimiskiekolla 35, joka on sovitettu vasaraelimen 3 vapaaseen päätypintaan 36 sama-akseli-sesti kiekon 25 kanssa.
Keskiöimiskiekon 35 päätypinta 37 on varustettu ohjausosilla 38, jotka ovat identtiset kiekon 25 ohjauso-15 sien 11 kanssa. Vasaraelimen 3 päätypinnat 29 ja 36 on myös tehty identtisiksi. Vasaraelimen 3 päätypinta 36 on varustettu uralla 39, joka on identtinen vasaraelimen 3 päätypinnassa 29 olevan uran 34 kanssa. Ura 39 ottaa vastaan päätyulkonemaksi 40 muodostetun ohjausosan 38, ja 20 ura 34 ottaa vastaan päätyulkonemaksi 33 muodostetun ohjausosan 11.
Kuvio 9 esittää työkalun suoritusmuodon,jossa välielin 2 on tehty vasaraelintä 3 ympäröiväksi pitimeksi 41 (kuvio 10), ohjausosia edustaa läpimenevä ura 42 ja vasa-25 raelimen 3 ulkopinta on varustettu kahdella leikkauksella 44 ja 45, joiden välinen etäisyys vastaa uran 42 leveyttä.
Kuvio 11 esittää työkalun suoritusmuodon, jossa välielin 2 on asennettu karalle 4, joka tukeutuu molemmilla päillään 16 ja 46 koteloon 13 sovitettuihin laakereihin 30 17 ja 47, Karan 4 molertmat päät 16 ja 46 on varustettu varsilla 20 ja 48, jotka kannattavat työelintä, kuten mutterin päälle sovitettua ruuviavainta (ei esitetty piirustuksessa) .
Välielimen 2 ulkopinta on täydennetty kinemaattisella 35 kytkinosalla 49 välielimen 2 ja käyttömoottorin 1 välissä.
Kuvio 11 esittää kinemaattisen kytkinosan 49 suoritusmuodon, 10 7551 4 joka on tehty kartiomaiseksi hammaskehäksi 50, jonka hampaat on leikattu suoraan kiekoksi 25 tehtyyn välielimeen 2. Hammaskehä 50 hammastuu kartiohammaspyörään 51, joka on sovitettu käyttömoottorin 1 akselille 14, Kartiohammas-5 pyörä 51 on kiinnitetty akseliin 14 kiilalla 15. Moottorin 1 akseli 52 on kohtisuora karan 4 akselia 12 vastaan. Akseli 52 voi yhtä hyvin muodostaa minkä tahansa muun kulman (ei esitetty piirustuksessa) akselin 12 kanssa.
Kuvio 12 esittää osan 49 suoritusmuodon, jossa tämä 10 osa on tehty hihnapyöräksi 53, joka on yhdistetty hihnalla 54 moottorin 1 akselille 14 sovitettuun hihnapyörään 55. Moottorin 1 akseli 52 on yhdensuuntainen karan 4 akselin 12 kanssa.
Kuvio 13 esittää osan 49 suoritusmuodon, jossa tämä 15 osa on tehty lieriöhammaskehäksi 56, joka hammastuu lie-riöhammaspyörään 57, joka on sovitettu käyttömoottorin akseli 52 on yhdensuuntainen karan 4 akselin 12 kanssa.
Kuviot 11, 12 ja 13 esittävät suoritusmuotoja, joissa väliosa 2 on tehty kiekoksi 25. Välielin voidaan 20 näissä suoritusmuodoissa kuitenkin yhtä hyvin tehdä piti-meksi (ei esitetty piirustuksessa).
Työkalun toisessa käytössä, esim. kun sitä käytetään väkivipuna, kara 4 (kuvio 13) on varustettu kierteitetyllä reiällä 58, johon sijoitetaan pituussuuntaisella kiilaural-25 la 60 varustettu ruuvi 59. Kiilaura 60 ottaa vastaan kiilan, joka on kiinnitetty kotelon 13 kanteen 62. Kara 4 on tuettu kotelon 13 sisään holkkilaakerilla 63 ja kantalaakerilla 64, jotka on sovitettu kotelon 13 kanteen 65.
30 Esillä olevan keksinnön mukaisesti tehty pyörivä isku- työkalu toimii seuraavasti.
Toimintaa varten valmisteltaessa työelin (ei esitetty piirustuksessa) yhdistetään karan 4 varteen 20. Sen jälkeen moottoriin 1 syötetään virtaa, ja pyörintä akselis-35 ta 14 siirretään välielimen 2 kautta ohjausosien 11 vaikutuksesta (kuvio 2) vasaraelimeen 3. Vasaraelimen 3 pyöriessä 11 7551 4 myötäpäivään (kuvio 3) uloke 8 kohdistaa jaksoittain (kunkin kierron aikana) iskuja ulokkeeseen 5» Kun näin tapahtuu, vasaraelimen 3 varastoima kineettinen, energia syötetään sen pyöriessä karaan 4, joka pyörii tietyn kul^ 5 man läpi siirtäen tällä tavoin liikkeen työelimeen ja pysähtyy sitten.
Vasaraelin 3 ja välielin 2 pysähtyvät yhdessä karan 4 kanssa. Vasaraelin 3 saa kuitenkin jatkuvasti vääntö-momenttia käyttömoottorista 1 (kuvio 1) välielimen 2 kaut-10 ta. Tämän vääntömomentin ja karan reaktion P (kuvio 3) vaikutuksesta, joka siirtyy vasaraelimeen 3 ulokkeen 8 ja ulokkeen 5 välisessä kosketuspisteessä, vasaraelin 3 alkaa liikkua pyörimisakselia vastaan kohtisuorassa tasossa väli-elimen 2 ohjausosia 11 pitkin, jolloin uloke 8 irtoaa ulok-15 keesta 5, Tämä liike jatkuu, kunnes vasaraelimen 3 sisä-työpinnalla 10 oleva uloke 9 pakotetaan karan 4 pintaan 7 vasten (kuvio 4). Tämän jälkeen vasaraelin 3 alkaa pyöriä yhdessä välielimen 2 kanssa yhtenä yksikkönä ja akku-muloi energiaa toista iskua varten. Tämä pyörintä jatkuu, 20 kunnes vasaraelimen 3 sisäpinta koskettaa karan 4 ulko pinnalla olevaa uloketta, minkä jälkeen samanaikaisesti pyörinnän kanssa vasaraelimen 3 sisätyöpinnan 10 ja ulokkeen 5 välisen yhteistoiminnan vaikutuksesta vasara-elin 3 liikkuu ohjausosia 11 pitkin ulokkeen 9 (kuvio 5) 25 poistuessa karan 4 pinnalta 7 ja ulokkeen 8 lähestyessä sitä. Vasaraelin 3 liikkuu ohjausosia 11 pitkin, kunnes uloke 8 pakotetaan karan 4 pintaa 7 vasten. Tämä tapahtuu sillä hetkellä, kun uloke 9 koskettaa uloketta 5. Tämän jälkeen vasaraelin 3 (kuvio 6) ja välielin 2 jälleen 30 pyörivät yhtenä yksikkönä muuttamatta keskinäistä asen toaan. Sen jälkeen uloke 8 kohdistaa iskun ulokkeeseen 5, ja jakso toistuu. Ennenkuin isku tapahtuu,uloke 8 irtoaa ulokkeesta 6 (kuvio 3). Tämä on tarpeen, jotta vasaraelin 3 voi liikkua iskun jälkeen ohjausosia 11 pitkin ulokkeen 35 3 irrotessa ulokkeesta 5, Jos käyttömoottori 1, välielin 12 7551 4 2 ja vasaraelin 3 pyörivät vastakkaiseen (vastapäiväiseen) suuntaan, vasaraelimen 3 uloke 9 kohdistaa iskut karan, 4 ulokkeeseen 6, ja muissa suhteissa työkalua toiminta on samanlainen kuin yllä on kuvattu..
5 Välielin 2 yhdessä ohjausosien 11 kanssa saa niin ollen aikaan vasaraelimen 3 tarvittavan mekaanisen liikeradan (pyörinnän ja siirtymisen eteenpäin pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa tasossa) sen toimiessa yhdessä karan 4 kanssa. Tämä mahdollistaa työkalun osien lukumäärän mini-10 moinnln ja sen rakenteen yksinkertaistuksen. Lisäksi väli- elimen 2 ohjausosat ja vasaraelin 3 toimivat aina yhdessä tiettyä tasoa pitkin, mikä pienentää kosketusrasituksia.
Kun ohjausosat 11 (kuvio 2) on tehty yhdensuuntaisia jänteitä 21 ja 22 pitkin, vasaraelimen 3 liike (kuvio 3) 15 ulokkeen 8 irrotessa ulokkeesta 5 tapahtuu suoraa viivaa pitkin.
Tällainen ohjausosien 11 rakenne on yksinkertaisin.
Kun ohjausosat 11 (kuvio 7) on tehty kaareviksi niiden yhteisen kaarevuuskeskuksen 23 sijaitessa välieli-20 men 2 symmetria-akselilla 24, vasaraelin 2 liikkuu ohjaus osia 11 pitkin kaaressa kaarevuuskeskuksen 23 y mpärillä. Tällainen ohjausosien 11 rakenne mahdollistaa kaarevuussä-teen vaihtelun ansiosta vasaraelimen mekaanisen liikeradan muutoksen sen liikkuessa pyörimisakselia vastaan kohti-25 suorassa, tasossa. Tämä helpottaa vasaraelimen 3 ulokkeen 8 irtoamista karan 4 ulokkeesta 5.
Kun välielin 2 (kuvio 2) on tehty kiekoksi 25, työkalu toimii täsmälleen yllä kuvatun järjestyksen mukaisesti. Tällainen välielimen 2 rakenne on kaikkein yksinkertaisin.
30 Kun ohjausosat 11 (kuvio 7) kiekolla 25 on tehty kahdeksi leikkaukseksi 26 ja 27, vasaraelin 3 liikkuu leikkauksia 26 ja 27 pitkin.Iskun jälkeen vasaraelin 3 siirtyy leikkauksia 26 ja 27 pitkin. Näin tehdessään se kääntyy kaarevuuskeskuksen 23 ympäri ja uloke 8 irtoaa ulokkeesta 35 5. Ohjausosien 11 muodostaminen kiekkoon 25 kahdeksi leik kaukseksi on yksinkertaisin toteutus.
13 7551 4
Suoritusmuodossa, jossa on ohjausosat on tehty kiekon 25 päätyulkonemaksi 33 (kuvio 2), vasaraelimen 3 päätypintaan 29 tehty ura 34 liukuu ulkoneman 33 yli ulokkeen 8 irrotessa ulokkeesta 5. Muissa suhteissa työ-5 kalun toiminta on samanlainen kuin edellä on kuvattu.
Tämä työkalu suoritusmuoto on pienikokoisin ja mahdollistaa työkalun pienimmät kokonaismitat. Koska kiekon 25 ulkopinta tässä suoritusmuodossa on vapaa, työkalun osat voidaan sovittaa uudella tavalla, jolloin käyttö-10 moottorin akseliin 14 kohdistuvia dynaamisia kuormituksia voidaan pienentää. Jos keskiöintikiekko 35 on olemassa (kuvio 8), vasaraelimen 3 pyörintä siirtyy työkalun toimiessa toisessa päätypinnassa 36 olevan uran 39 ja ulkoneman 40 kautta keskiöintikiekkoon 35, Tämä aiheuttaa kie-15 kon 25, vasaraelimen 3 ja keskiöintikiekon 35 samanaikaisen pyörinnän. Vasaraelimen 3 liikkuessa ura 34 liukuu kiekon 25 ulkonemia 33 pitkin.
Samanaikaisesti ura 39 liukuu ulkonemaa 40 pitkin. Ulkonemien 33 ja 40 ja urien 34 ja 39 identtisyyden ansi-20 osta vasaraelimen molemmat päätypinnat liikkuvat tasatahdissa koko työkalun toiminnan aikana.
Kun välielin 2 on tehty vasaraelintä 3 ympäröiväksi pitimeksi 41 (kuviot 9, 10), pyörintä käyttömoottorista 1 siirretään vasaraelimeen 3 pitimeen 41 tehdyn läpimenevän 25 uran 42 kautta. Vasaraelimen 3 liikkuessa pyörintäakselia vastaan kohtisuorassa tasossa leikkaukset 44 ja 45 liukuvat uraa 42 pitkin, mikä saa aikaan vasaraelimen 3 ja karan 3 ulokkeiden irtoamisen iskun jälkeen. Koska leikkaukset 44 ja 45 on tehty vasaraelimen 3 koko pituutta pitkin, 30 vasaraelimen 3 ulokkeet saadaan tarkemmin sijoitetuiksi karan 4 ulokkeiden suhteen.
Työkalun szoritusmuodossa, jossa välielin on asennettu karalle 4 (kuvio 11), joka tukeutuu molemmilla päillään 16 ja 46 koteloon 13, käyttömoottorin 1 pyörintä siirre-35 tään, kun siihen syötetään virtaa, välielimeen 2 kinemaattisen kytkinosan 49 kautta.
ιί 75 51 4
Koska, karaa 4 molemmat päät 16 ja 46 oa varustettu työvarsilla 20 ja 48f pyörinnän suuata saadaaa muutetuksi yhdistämällä jompi kumpi varsi työkaluun.
Koska yhteentörmäyksissä karasta 4, vasaraelimestä 5 3 ja välielimestä 2 tuleviea dyaaamisten kuormitusten .
suuri osa siirtyy suoraan koteloon 13, moottoriin vaikuttavat dynaamiset kuormitukset pienenevät. Lisäksi tällainen työkalun suoritusmuoto mahdollistaa työkalun kokonaismitto-jen pienennyksen.
10 Työkalun suoritusmuodossa, jossa kinemaattinen kytkinosa 49 on tehty kartiohammaskehäksi 50, pyörintä käyttömoottorista 1 siirretään välielimeen 2 kartioham-maspyörän 51 ja hammaskehän 50 kautta. Tällainen työkalun rakenne mahdollistaa käyttömoottorin 1 sovituksen mihin 15 tahansa kulmaan karan 4 akselia vastaan. Tällöin työkalun mitat ovat mahdollisimman pienet sen pystysuoraa ulottuvuutta pitkin.
Työkalun toisessa suoritusmuodossa, jossa kinemaattinen kytkinosa 49 on tehty hihnapyöräksi 53 (kuvio 12), pyörin-20 tä käyttömoottorista 1 siirretään välielimeen 2 käyttömoottorin 1 akselille 14 asennetun hihnapyörän 55, hihnan 54 ja hihnapyörän 53 kautta. Koska hihnakäytöllä on hyvät vaimennusominaisuudet, voidaan tämän rakenteen ansiosta yhä pienentää käyttömoottoriin 1 kohdistuvia dynaamisia 25 kuormituksia ja niin ollen pidentää työkalun kestoikää.
Työkalun vielä toisessa suoritusmuodossa, jossa kinemaattinen kytkinosa 49 on tehty lieriöhammaskehäksi 56 (kuvio 13), pyörintä käyttömoottorista 1 siirretään välielimeen 2 lieriöhammaspyörän 57 ja hammaskehän 56 30 kautta. Tällainen kinemaattisen kytkinosan 49 rakenne on yksinkertaisin ja pienikokoisin.
Kun kara 4 varustetaan kierteitetyllä keskireiällä 58, johon sijoitetaan ruuvi 59 (kuvio 13), työkalu toimii nostolaitteena (kuten väkivipuna), käyttömoottorin 1, 35 välielimen 2, vasaraelimen 3 ja karan 4 toimiessa kuten edellä on kuvattu. Kun isku on kohdistettu karaan 4, 15 7551 4 se pyörii tietyn kulman läpi ja ruuvi 59 liikkuu karan 4 akselia pitkin. Ruuvien 59 liikkuessa kiilaura 60 liukuu pois kotelon 13 kanteen 65 kiinnitetystä kiilasta 61, joka estää ruuvia 59 pyörimästä yhdessä karan 4 kanssa. Ruuvin 5 59 liikkeen suunta muutetaan päinvastaiseksi käyttömootto- rin 1 suuntaa muuttamalla.
Tällainen pyörivän iskutyökalunsuoritusmuoto mahdollistaa työkalun eteenpäin siirron ja sen käyttöalan huomattavan laajennuksen.
10 Keksinnön avulla on siis parannettu työkalun kestoikää ja luotettavuutta,yksinkertaistettu sen rakennetta, pienennetty sen mittoja ja laajennettu sen käyttöalaa.
On selvää, ettei esillä oleva keksintö rajoitu yllä esitettyihin ja selitettyihin tiettyihin suoritusmuotoihin, 15 vaan että pyörivässä iskutyökalussa voidaan tehdä lukemattomia muita muutoksia poikkeamatta keksinnön ajatuksesta ja piiristä sellaisina kuin ne määritetään oheisissa patenttivaatimuksissa.

Claims (8)

16 7551 4
1. Iskevä mutterin-tai ruuvinvääntötyökalu, joka käsittää käyttömoottorin (1), joka välielimen (2) kautta siir-5 tää pyörimisliikkeen vasaraelimeen (3), joka ympäröi karaa (4), joka on sovitettu koaksiaalisesti välielimen (2) kanssa ja jonka ulkopinnalla on ulokkeet (5,6), jotka vastaavat vasaraelimen (3) sisäpintaan (10) tehtyjä ulokkeita (8, 9), ohjauselimet (11) vasaraelimen (3) siirtämiseksi pyöri-10 misakselia vastaan kohtisuorassa tasossa, ja kotelon (13), johon nämä vääntötyökalun osat on sijoitettu, tunnet-t u siitä, että ohjauselimet (11) on tehty epäkeskisiksi pyörimisakselin suhteen ja sovitettu suoraan välielimelle (2) , joka siirtää pyörimisliikkeen vasaraelimeen (3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vääntötyökalu, tunnettu siitä, että ohjauselimet (11) on tehty yhdensuuntaisia jänteitä (21,22) pitkin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vääntötyökalu, tunnettu siitä, että ohjauselimet (11) on tehty kaa- 20 reviksi ja niillä on yhteinen kaarevuuskeskus (23).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen vääntö-työkalu, tunnettu siitä, että välielin (2) on tehty kiekoksi (25).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen vääntötyökalu, 25 tunnettu siitä, että ohjauselimet (11) on tehty kahdeksi leikkaukseksi (26,27) kiekon (25) ulkopintaan, ja että vasaraelimen (3) päätypinta (29) on varustettu uralla (30), jonka leveys vastaa leikkausten (26,27) välistä etäisyyttä. . 6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen vääntötyökalu, 30 tunnettu siitä, että ohjauselimet (11) on tehty päätyulkonemaksi (33) , joka ulottuu vastaavaan, vasarelimen (3) päätypintaan tehtyyn uraan (34).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen vääntötyökalu, tunnettu siitä, että välielin (2) on tehty 35 vasaraelintä (3) ympäröiväksi pitimeksi (41), että ohjaus-elimet (11) on tehty läpimeneväksi uraksi (42), ja että va- 17 7551 4 saraelimen (3) ulkopinta on varustettu kahdella leikkauksella (44,45), joiden välinen etäisyys vastaa uran (42) leveyttä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen vääntötyö-5 kalu, tunnettu siitä, että kara (4) on varustettu kierteitetyllä keskireiällä (58) ruuvin (59) vastaanottamiseksi, jossa on pituussuuntainen kiilaura (60), joka on yhteistoiminnassa koteloon (13) kiinnitetyn kiilan (61) kanssa. 18 7551 4
FI823460A 1982-01-19 1982-10-11 Slaoende mutter- eller skruvdragare. FI75514C (fi)

Applications Claiming Priority (14)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU3371057 1982-01-19
SU823371056A SU1074708A1 (ru) 1982-01-19 1982-01-19 Гайковерт ударно-вращательного действи
SU3371055 1982-01-19
SU3371052 1982-01-19
SU3371057 1982-01-19
SU3371054 1982-01-19
SU823371052A SU1074706A1 (ru) 1982-01-19 1982-01-19 Гайковерт ударно-вращательного действи
SU823371054A SU1074707A1 (ru) 1982-01-19 1982-01-19 Гайковерт ударно-вращательного действи
SU3371053 1982-01-19
SU3371053 1982-01-19
SU3371056 1982-01-19
SU823371151A SU1115994A1 (ru) 1982-01-19 1982-01-19 Винтовой домкрат
SU3371055 1982-01-19
SU3371151 1982-01-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI823460A0 FI823460A0 (fi) 1982-10-11
FI75514B FI75514B (fi) 1988-03-31
FI75514C true FI75514C (fi) 1988-07-11

Family

ID=27567251

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823460A FI75514C (fi) 1982-01-19 1982-10-11 Slaoende mutter- eller skruvdragare.

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE3300715C2 (fi)
FI (1) FI75514C (fi)
SE (1) SE448694B (fi)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2718803A (en) * 1954-08-16 1955-09-27 Ingersoll Rand Co Impact wrench
US3072232A (en) * 1960-12-02 1963-01-08 Airetool Mfg Company Rotary impact tool
US3661217A (en) * 1970-07-07 1972-05-09 Spencer B Maurer Rotary impact tool and clutch therefor

Also Published As

Publication number Publication date
FI75514B (fi) 1988-03-31
DE3300715A1 (de) 1983-07-28
FI823460A0 (fi) 1982-10-11
DE3300715C2 (de) 1986-03-13
SE8205990D0 (sv) 1982-10-21
SE8205990L (sv) 1983-07-20
SE448694B (sv) 1987-03-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4585078A (en) Rotary impact tool
US4751970A (en) Angular attachment for transmitting and deviating output power of a machine
US7637328B2 (en) Electrical power tool having vibration control mechanism
EP2135713A2 (en) Auxiliary handle
US3952814A (en) Impact wrench
CN107214664B (zh) 手持式工具装置
WO2007105742A1 (en) Electrically-driven power tool
US20150033565A1 (en) Reciprocating drive mechanism and power tool including the same
EP0982099A2 (en) Power operated clamp
US4232750A (en) Impact wrench with a rotary tool drive
KR100443733B1 (ko) 척 장치
US5992541A (en) Drilling and/or chiselling tool
KR102214202B1 (ko) 중력보상장치가 구비된 로봇 암의 링크 구조
EP1070563A8 (en) Tool positioning structure and working machine
FI79383B (fi) Elektropneumatisk borrhammare.
FI75514C (fi) Slaoende mutter- eller skruvdragare.
EP0325795A1 (en) Eccentricity control device
CN219052938U (zh) 数控机床用机械主轴
CN217130248U (zh) 一种螺纹头嫁接性较广的伸缩杆
SU380086A1 (ru) Гайковерт с ударно-импульсным механизмом
SU1364409A1 (ru) Шпиндельный узел металлорежущего станка
SU1528979A1 (ru) Преобразователь вращательного движени в возвратно-поступательное конструкции Спир кова Г.Н.
SU818851A1 (ru) Гайковерт ударного действи
RU2022780C1 (ru) Схват робота
RU2080946C1 (ru) Зубчатый шпиндель привода прокатного валка

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RABINOV, ANATOLY ISAAKOVICH

Owner name: SHALYAPIN, MIKHAIL IVANOVICH

Owner name: JUTKEVICH, VALERY IVANOVICH

Owner name: ALEXANDROV, VLADIMIR MEFODIEVICH