FI74404B - Skidbindning. - Google Patents

Skidbindning. Download PDF

Info

Publication number
FI74404B
FI74404B FI823472A FI823472A FI74404B FI 74404 B FI74404 B FI 74404B FI 823472 A FI823472 A FI 823472A FI 823472 A FI823472 A FI 823472A FI 74404 B FI74404 B FI 74404B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ski
shoe
sole
push
pin
Prior art date
Application number
FI823472A
Other languages
English (en)
Other versions
FI74404C (fi
FI823472L (fi
FI823472A0 (fi
Inventor
Vladimir Stepanovich Makarenko
Original Assignee
Le Polt I Im M I Kalinina
V Pt I Ex K I Sportivnym I Tur
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Le Polt I Im M I Kalinina, V Pt I Ex K I Sportivnym I Tur filed Critical Le Polt I Im M I Kalinina
Priority to FI823472A priority Critical patent/FI74404C/fi
Publication of FI823472A0 publication Critical patent/FI823472A0/fi
Publication of FI823472L publication Critical patent/FI823472L/fi
Publication of FI74404B publication Critical patent/FI74404B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74404C publication Critical patent/FI74404C/fi

Links

Landscapes

  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)

Description

74404
Suksiside Tämä keksintö koskee suksisiteitä, erityisesti pitkänmatkan- ja retkeilyhiihdossa käytettäviä siteitä.
5 Nykyään asetetaan yhä tiukemmat vaatimukset urhei- luvarusteille. Suksivarusteiden johtavat valmistajat ovat nyt alkaneet valmistaa muovipohjilla varustettuja hiihto-kenkiä, mikä helpottaa suksien ohjaamista. Tämä tekijä on osoittautunut hyvin tärkeäksi, koska muovisuksien avulla 10 voidaan lisätä hiihtonopeutta.
Käyttämällä hiihtokengissä muovipohjia voidaan suuresti vähentää suksisiteiden painoa ja kokoa. Pienentämällä suksen ulkopuolelle ulottuvien sideosien mittoja voidaan hiihtää nopeammin, koska suora kosketus siteiden 15 ja lumen välillä pienenee. Alueella, jossa lumi koskettaa sukseen, lumi on yleensä melko puristetussa tilassa, joten koskettaessaan siteeseen se kohdistaa siihen huomattavan, murtavan vaikutuksen ja alentaa merkittävästi nopeutta. Muovipohja on kuitenkin tietyssä määrin huonontanut hiih-20 tokengän ja suksen välisen kiinnityksen luotettavuutta.
Nykyään parhaat urheilusuksien sidemallit valmistaa Adidas-yhtiö. Tällainen side on rakenteeltaan levymäinen ja sen sivuosat on taivutettu kulmaan suksen pituusakseliin nähden. Levyn koko sekä sivuosan ja suksen pituus-25 akselin välisen kulman suuruus riippuu kengän pohjan var vasosan koosta ja muodosta. Levy kiinnitetään sukseen ruuveilla. Sivuosien etuosaan on tehty reiät kohtisuoraan suksen pituusakseliin nähden tapin läpiviemiseksi. Kengän pituusakseliin nähden kohtisuoraan oleva läpiulottuva 30 reikä tehdään kengänpohjan varvasosaan. Kenkä kiinnitetään sukseen pistämällä tappi sivuosissa ja kengänpohjan varvasosassa oleviin reikiin. Tapin toisessa päässä on puoli-rengas, jonka keskelle on leikattu hihna. Sivuosat on yhdistetty toisiinsa etuosassa liuskalla, joka on tehty 35 samaksi kappaleeksi siteen kanssa ja joka kannattaa hihnaa, 74404 joka pitää nastaa yläpinnalla. Siteen avaamiseksi on hihna vedettävä eroon nastasta ja tappi irrotettava vetämällä voimakkaasti kohtisuoraan suksen pituusakseliin nähden.
Tämänmallinen side on edullinen, koska sen rakenne 5 on yksinkertainen ja se antaa hiihtäjän potkuun suuremman tehon. Potkun tehokkuutta parantaa se, että side ei paina kengänpohjan varvasosaa suksea vasten. Täten kenkä liikkuu melko vapaasti pystytasossa, koska tappi suorittaa kääntönivelen tehtävän. Kengän liikettä pystytasossa ra-10 joittaa poikittaisliuska, joka yhdistää sivuosat toisiin sa. Yksi tällaisen siteen haitta on kiinnityksen melko vähäinen luotettavuus, koska suurin osa hiihtäjän potkun voimasta kohdistuu tappiin.
Yleensä voidaan resultanttivoima, joka syntyy hiih-15 täjän liikkeen aikana, jakaa avaruuskoordinaatistossa osa- voimiksi. Hiihtäjän potkujen aikaansaama maksimikuormitus tulee vaakatason voimakomponentille ja erityisesti suksen pituusakselia pitkin suuntautuvalle, vaakasuoralle komponentille. Tämä komponentti kohdistuu tappiin sillä seurauk-20 sella, että tappi usein murtuu. On huomattava, että tapin läpileikkauksen suurentamiselle on tiettyjä rajoituksia, koska sellainen suurentaminen toisi mukanaan toisen haitan, nimittäin sen, että kengänpohjan varvasosan poikkileikkaus heikkenee ja tämä osa voi vuorostaan murtua. Jos 25 tapin poikkileikkausta suurennetaan kengänpohjan varvas osan poikkileikkauksella, jäykistyy kengän varvasosa, kengän taivutuin seen menevä hyödytön voima kasvaa, ja hiihtäjän potkun teho pienenee. Tällöin hiihtäjä tuhlaa tarpeettomasti paljon voimaa. Siteen toinen haitta on se, 30 että sitä ei ole helppo käsitellä, koska hiihtäjän on si joitettava kenkänsä siten, että kolme reikää saadaan samalle linjalle. Tällöin on vaikeaa silmin tarkkailla kiin-nittymistoimintaa.
Ottaen huomioon mainitut haitat, jotka liittyvät 35 tämänmalliseen suksisiteeseen, käytetään nykyisin yhä enemmän toista Adidas-yhtiön kehittämää mallia. Tämä mal- i 74404 li sopii kenkään, jossa varvasosan yläpinnalla on ulkone-ma. Side on 1evynmuotoinen ja sen sivuosat on sovitettu kulmaan akselin pituusakseliin nähden, jolle akselille on sovitettu vipu, joka toisessa päässään kannattaa tois-5 ta akselia. Toiselle akselille on asennettu toinen vipu, jonka vapaa pää kiinnittää kengänpohjan varvasosan ulkone-man. Kengän kiinnittämiseksi hiihtäjä työntää toisen vivun vapaan pään kengän ulkonemaa vasten ja painaa alas ensimmäisen vivun, joka saadaan kääntymään ensimmäisen akselin 10 ympäri, kunnes viiva, joka yhdistää molemmat akselit, kul kee sen viivan alapuolella, joka yhdistää ensimmäisen akselin ja työntöpisteen. Kun tämä asento on säädetty, lukitaan kenkä paikalleen. Suksiside on edullinen siksi, että kengän voi kiinnittää ja irrottaa helposti. Yksi siteen hai-15 toista on se, että kengän kiinnitys ei ole kovin luotetta va. On esiintynyt tapauksia, joissa kengän ulkonema on vääntynyt ja se on avautunut tahattomasti (johtuen kengän äkillisestä liikkeestä pystytasossa). Toinen haitta on siteen monimutkainen rakenne ja melko suuri paino.
20 Ratafella-tyyppisiä siteitä käytetään nykyisin laa jalti. Side sisältää levyn, jossa sivuosat on sijoitettu kulmaan suksen pituusakseliin nähden. Levy kiinnitetään sukseen ruuveilla. Levyn yläpintaan on asennettu tapit, jotka menevät kengänpohjan varvasosan vastaaviin reikiin.
25 Sivuosiin rakennetut holkit pitävät avorenkaan päät paikal laan. Uritettu levy istuu akselin varassa siteen etuosassa. Kenkä sijoitetaan niin, että kengänpohjan varvasosan reiät tulevat samalle linjalle tappien kanssa. Tämän jälkeen hiihtäjä painaa alas avorenkaan niin, että se aset-30 tuu levyn johonkin uraan siteen etuosassa. Side on edulli nen sikäli, että kenkä on kunnolla kiinni. Yksi siteen haitoista on se, että avorengas kohdistaa huomattavan voiman kengänpohjan lukitsemiseksi sukseen ja tämä vaikuttaa huomattavalle alalle, jolloin muovipohja helposti murtuu -35 usein yhden käyttövuoden sisällä. Sitäpaitsi tämä side 74404 huonontaa hiihtäjän potkujen tehokkuutta, koska paljon voimaa menee hukkaan pohjan taivutukseen varvasosassa. Haittana on lisäksi siteen melko suuri paino, iso koko ja monimutkainen rakenne.
5 Edellä kerrotusta käy ilmi, että tunnetut suksisi- teet eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia. Tunnettuja siteitä käytettäessä kehittyy suuria vääntömomentteja vaaka- ja pystytasoissa suhteessa kiinnitysosiin (ruuvei-hin), jolloin sukseen vaikuttaa huomattava murtovoima. Si-10 teitä ei juuri saa irti, koska ne on kiinnitetty ruuveilla, jotka on lukittu liimalla kestämään vääntömomentit. Tästä syystä käyttäjä ei voi helposti yksin kantaa useita suksi-pareja, vaikka on tavallista, että suuriin kilpailuihin osallistuvilla hiihtäjillä on mukanaan useita suksipareja. 15 Lukitusosa kohdistaa pystytasossa voiman, joka vai kuttaa suureen alaan kengänpohjan varvasosassa, sillä seurauksella, että pohjan taivuttamiseksi on käytettävä potkun aikana enemmän voimaa, jolloin potkun teho heikkenee. Pystytasossa vaikuttavat vääntömomentit saavat usein ai-20 kaan muovipohjan murtumisen.
Siteet ovat myös painavia (n. 48 g), niiden valmistus on monimutkaista ja ne tehdään melko kalliista metalliseoksista (käyttäen perusmetallina titaania tai alumiinia) , joten niiden hinta on hyvin korkea. Hiihtäjän pot-25 kun aikana kohdistuu suuria vääntömomentteja pystytasossa kiinnitysosiin (ruuveihin) ja ne vaikuttavat samoin vaakatasossa käännöksissä, jolloin sukseen kohdistuu murtovoima .
Esillä olevan keksinnön eräänä tavoitteena on mai-30 nittujen haittojen välttäminen ja sellaisen suksisiteen kehittäminen, jossa hiihtäjän potkun aikaansaama, vaakasuora osavoima kohdistuu lähinnä työntötappeihin.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti on siten kehitetty suksiside, jossa on työntötapit ja pidätyslaite ken-35 gänpohjan varvasosan ja suksen välisen vaakasuoran liik keen rajoittamiseksi ja jolle on tunnusomaista, että se 74404 kunkin työntötapin osa, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi suoraan kengänpohjan varvasosaan tai sukseen, on tuki-levyn avulla erotettu työntötapin osasta, joka on tarkoitettu sovitettavaksi suksen tai kengänpohjan vastaavaan 5 reikään.
Edullisessa suoritusmuodossa tukilevy on yhteinen kaikille työntötapeille. Edelleen on edullista, että mainittu osa jokaisessa työntötapissa muodostaa ei-irrotetta-van sidoksen varvasosan tai suksen kanssa tai on muodos-10 tettu yhdessä mainitun toisen työntötapin osan kanssa var vasosan tai suksen osaksi.
Mainittu kiinnitysosa tai pidätin lukitsee tapit lujasti mainittuihin reikiin, jolloin työntötapeissa on sivureiät ja pidättimet ovat tangon muotoisia ja sopivat 15 mainittuihin reikiin.
Esillä olevan keksinnön suksiside on suunniteltu siten, että hiihtäjän potkun aikana kehittyvän voiman vaakasuora osavoima kohdistuu lähinnä työntötappeihin, jolloin suksiside on luotettavampi ja sen kestoikä pitempi.
20 Lisäksi pienenee vääntömomentti, joka vaikuttaa kiinnitys- osiin ja johtaa suksen rikkoutumiseen. Siteen rakenne on yksinkertaisempi ja se on kevyempi kuin tunnetut siteet ja sen valmistuksessa voidaan käyttää verrattain halpoja materiaaleja.
25 Työntötappien reiät sijaitsevat tarkoituksenmukai sesti suksen pinnan yläpuolella välimatkan päässä, joka on suurempi kuin kengänpohjan varvasosan paksuus. Kun reiät on sijoitettu näin, on mahdollista käyttää pidättimiä, joiden rakenne on yksinkertaisempi ja siteitten kiinnittäminen 30 voidaan nähdä. On tarkoituksenmukaista, että työntötappien reiät suunnataan aksiaalisesti yhdensuuntaisesti ja kohtisuoraan suksen pituusakseliin nähden. Näin on mahdollista käyttää yhtä yksinkertaista tankoa, joka pistetään työntö-tappien reikiin, jolloin kengän kiinnittäminen sukseen on 35 paljon helpompaa ja vähemmän aikaavievää. Lisäksi voidaan pienentää mahdollisimman pieneksi se ala kengänpohjan var- 6 vasosassa, jonka side lukitsee. 744 0 4
Tangot voidaan kiinnittää levyyn, joka asennetaan sukseen työntötappien eteen ja joka liikkuu edestakaisin pitkin suksen pituusakselia työntötappien reikiin tai niis-5 tä ulos, kun kenkä on kiinnitettävä tai irrotettava. Käyt tämällä edellä kuvattua pidätintä, voidaan kenkä helposti kiinnittää sukseen.
Ne työntötappien osat, jotka ulkonevat kengänpohjan varvasosan ohi, voidaan varustaa pyöreillä urilla, jolloin 10 pidättimessä on työntöhaarukka, joka viedään mainittuihin uriin. Tämä rakenne tekee pidättimen rakenteen paljon yksinkertaisemmaksi ja alentaa siteen hintaa.
Keksinnön toisessa suoritusmuodossa on kunkin työn-tötapin toiselle puolelle tehty pystyakseliin nähden te-15 rävän kulman muodostava ja suksea kohti suuntautuva ura ja pidätin käsittää ainakin yhden segmentin muotoisen epäkes-kon sovitettuna akselille, joka on asennettu vastaavan työntötapin mainittuun uraan ja jossa on vaste, jolloin välimatka urasta suksen pintaan on suurempi kuin kengän-20 pohjan varvasosan paksuus. Tällainen side lisää huomattavasti kengän ja suksen välisen kiinnityksen luotettavuutta.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa kukin työntö-tappi koostuu kahdesta osasta, joista toinen sijaitsee suoraan suksen rungossa ja toisessa on poikittaisreikä ja 25 se on tarkoitettu menemään kengänpohjan varvasosan vastaa vaan reikään. Koska työntötappi isketään suoraan suksen runkoon, voidaan työntötappi tehdä esim. samanlaisesta aineesta kuin suksi, erityisesti ottaen huomioon muovisuk-sien nykyisen valmistustason. Näin voidaan parantaa ken-30 gän kiinnityksen luotettavuutta, huomattavasti vähentää siteen nettokustannuksia ja sovittaa työntötappi oikein teollisessa valmistuksessa. Tällainen työntötapin rakenne pienentää hiihtäjän potkun kehittämän vääntömomentin minimiin ja siten vähentää sukseen vaikuttavaa murtovoimaa.
35 Suksen rungossa olevan työntötapin pohjaosa voidaan varustaa kierteellä. Näin side voidaan helposti irrottaa 74404 suksesta ja suksien kuljetus on helpompaa. Tukikoroke, joka erottaa tapin ylä- ja pohjaosan, suurentaa alaa, jossa side on vuorovaikutuksessa suksen kanssa, jolloin murto-voimamäärä suksen pinta-alayksikköä kohti pienenee. Tuki-5 koroketta voidaan käyttää myös useiden työntötappien ylä osien asentamiseen haluttaessa parantaa kengän kiinnitystä.
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin suoritusesimerkkien avulla viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 10 kuvio 1 esittää keksinnön mukaista suksisiteen työn- tötappia, kuvio 2 esittää 'työntötapin erästä suoritusmuotoa, kuvio 3 esittää työntötapin yläosaa, kuvio 4 esittää varvasosassa olevia yhteensopivia 15 reikiä, kuvio 5 esittää kengänpohjan varvasosaan pistettäviä yhteensopivia holkkeja, kuvio 6 esittää kengänpohjan varvasosaan pistettyjen, yhteensopivien hoikkien erästä suoritusmuotoa, 20 kuvio 7 esittää mahdollista menetelmää keksinnön mukaisen suksisiteen työntötappien kiinnittämiseksi, kuvio 8 esittää toista mahdollista menetelmää keksinnön mukaisen suksisiteen työntötappien kiinnittämiseksi, kuvio 9 esittää kolmatta mahdollista menetelmää kek-25 sinnön mukaisen suksisiteen työntötappien kiinnittämiseksi, kuvio 10 esittää työntötappia sijoitettuna kengänpohjan reikään, kuvio 11 esittää pidättimen suoritusmuotoa, kuvio 12 esittää kengän kiinnitystä kuvion 11 pidät-30 timen avulla, kuvio 13 on poikkileikkaus työntötapin uralla varustetusta suoritusmuodosta, kuvio 14 on poikkileikkaus pidättimen suoritusmuodosta, 35 kuvio 15 on poikkileikkaus kengän kiinnityksestä työntötappien avulla, 8 74404 kuvio 16 esittää pidättimen erästä suoritusmuotoa, kuvio 17 esittää samaa pidätintä asennettuna työntö-tapille, kuvio 18 esittää pidättimen toista suoritusmuotoa, 5 kuvio 19 on läpileikkaus pitkin kuvion 18 viivaa XIX-XIX, kuvio 20 esittää muotoiltua työntötappia asennettuna kengänpohjan varvasosan pohjapinnalle, kuvio 21 on poikkileikkaus kengänpohjan työntöta- 10 pilla varustetusta varvasosasta, kuvio 22 esittää työntötappia, joka liittyy kiinteästi kengänpohjaan, kuvio 23 esittää työntötapin toista suoritusmuotoa, kuvio 24 esittää työntötapin toisenlaista suoritus- 15 muotoa, kuvio 25 esittää kengänpohjan varvasosaa, joka sisältää holkit työntötappien pitämiseksi paikallaan, kuvio 26 esittää kengänpohjan varvasosaa, jossa on kaksi työntötappia pitoreikineen, 20 kuvio 27 esittää kengänpohjan varvasosaa, jossa on urallinen työntötappi, kuvio 28 on poikkileikkaus suksesta, jonka ulkosi-vuihin on tehty uria, jotka ottavat vastaan kengänpohjalle asennetut työntötapit, 25 kuvio 29 esittää pitkittäisuraa suksessa, kuvio 30 esittää kuvion 29 uraa, jossa uraan on sovitettu holkki, kuvio 31 esittää pidättimen toista suoritusmuotoa, kuvio 32 esittää pidättimen toisenlaista suoritus- 30 muotoa, kuvio 33 esittää vielä yhden pidättimen suoritusmuodon , kuvio 34 on läpileikkaus pitkin kuvion 33 viivaa XXXIV-XXXIV, 35 kuvio 35 esittää uralla varustettua työntötappia, kuvio 36 on sivukuva samasta tapista, 74404 kuvio 37 esittää pidättimen suoritusmuotoa, kuvio 38 on sivukuva samasta pidättimestä, ja kuvio 39 esittää kuvion 37 mukaisella pidättimellä varustetun kengän kiinnitystä.
5 Kuviossa 1 keksinnön mukainen suksiside on muodos tettu ainakin yhdestä työntötapista 1, joka käsittää kaksi osaa 2 ja 3, joita erottaa tukikoroke 4. Pohjaosan 2 avulla kierretään työntötappi suksen runkoon ja yläosa 3 pitää paikallaan kengänpohjan 5 varvasosan (kuvio 10). Työntöta-10 pin 1 yläosassa 3 on poikittaisreikä 6 (kuvio 1). Työntö- tapin 1 pohjaosassa 2 on kierre, esim. puuruuvin kierre, tapin kiinnittämiseksi suksen runkoon (kuviot 1 ja 2). Siteen kiinnittämiseksi tarkemmin sukseen voi työntötapin 1 pohjaosa 2 vuorostaan käsittää ainakin kaksi osaa 7 ja 8, 15 joista yläosaa 7 käytetään ohjausvartena, joka on esim.
lieriömäinen ja pohjaosassa 8 on kierre (kuvio 2). Lisäksi voi suksen rungossa olla yhteensopiva holkki (ei esitetty), joka sekin käsittää ylemmän ohjausosan ja alemman kierre-osan. Suksiside voi sisältää työntötapin 1 yläosan 3 ja 20 tukikorokkeen 4 (kuvio 3), joka kiinnitetään sukseen esim.
ruuveilla. Kengän kiinnittämiseksi on sen pohjan 5 varvasosassa muotoiltuja reikiä 9 (kuvio 4). Metalliholkit 10 (kuvio 5) voidaan sovittaa reikiin 9 suksisiteen kestoiän pidentämiseksi.
25 Holkit 10 voidaan liittää yhteen levyllä 11, joka kiinnitetään kengänpohjan varvasosaan (kuvio 6). Tukiko-rokkeelle 4 voidaan asentaa kaksi tai kolme yläosaa 3 kengän kiinnityksen parantamiseksi. Kuvio 7 esittää työntötapin 1 kaksi ylimääräistä yläosaa 3. Osat 3 voidaan 30 sijoittaa tukikorokkeelle 4 siten, että niiden pituusak- seleita ei soviteta samalle linjalle kuin tapin 1 pohjaosan 2. Yhdelle tukikorokkeelle 4 voidaan asentaa vain työntötapin 1 yläosat 3 (kuvio 9).
Kengän kiinnittämiseksi sukseen on kunkin työntö-35 tapin 1 yläosassa 3 reikä 6 (kuvio 1) kohtisuoraan suksen 10 74404 pituusakseliin nähden. Reiät 6 on suunnattu keskenään samansuuntaisesti. On tarkoituksenmukaista, että välimatka tukikorokkeen 4 ja reiän 6 akselin välillä on suurempi kuin kengänpohjan 5 varvasosan paksuus (kuvio 10).
5 Siteen lukitusosa voi koostua tangosta 12 (kuvio 11) tai useista tangoista riippuen reikien 6 lukumäärästä (kuvio 12), jolloin jokaisen tangon toisen pään varassa on jousikuormitteinen puolirengas 13 (kuvio 11) hihnalla 14. Kuvio 12 esittää vaihetta, jossa kenkä kiinnitetään 10 sukseen, jolloin tanko 12 on pantu työntötappien 1 reikiin 6. Jousikuormitteinen puolirengas 13 kytkee tappien 1 yläosat 3 ja estää siten tangon 12 siirtymiset sivuttain.
Reiät 6 voivat sijaita suksen pinnan yläpuolella välimatkan päässä, joka on pienempi kuin kengänpohjan 5 15 varvasosan paksuus, sen vääntömomentin pienentämiseksi, joka vaikuttaa kiinnitysosiin hiihtäjän potkujen aikana. Tällöin voidaan lukitusosa sijoittaa tai rakentaa suksen kengänpohjan 5 sisään. On mahdollista, että reiän 6 sijasta tehdään työntötapin yläosaan 3 kuvion 13 esittämä pyö-20 reä ura. Kengänpohjan 5 varvasosassa voi kengän pitämi seksi kiinni olla joustava osa, kuten työntöhaarukan 16 muodostama lukitusosa, joka voidaan joko rakentaa pysyvästi kengänpohjan 5 varvasosaan tai sovittaa tähän kiinni vain kiinnityksen aikana (kuviot 14 ja 15). Lukitusosa 25 voi myös koostua kahdesta vasteesta 17 ja 18, joiden vä lissä on jousi 19 (kuvio 16).
Vasteiden 17 ja 18 säätämiseen sopivien sinkilöi-den 20 avulla voi hiihtäjä siirtää vasteita 17 ja 18 vaakasuorasta sen uran 21 rajoittaman alueen sisällä, joka 30 on tehty joko työntötappiin 1 (kuvio 17) tai kengänpoh jan 5 yläosaan (kuvio 16). Lisäksi suksen 22 pinnalle (kuvio 18) voidaan asentaa muotoiltu lukitusosa, jolloin lukitusosa voi olla joustava avorengas 23, joka painetaan alas niin, että puolirenkaat 24 saadaan menemään uriin 15 35 työntötappien 1 yläosissa (kuvio 19).
74404
Samoin on mahdollista asentaa työntötappi 1 kengänpohjan 5 pohjapinnalle, jolloin suksen ulkopinnassa on yhteensopiva ura. Lukitusosa voi olla irrotettavissa tai se voidaan kiinnittää suksen runkoon tai kengänpohjaan 5 ja sijoittaa haluttuun kulmaan suksen pituus- ja sivuttais- akseleihin nähden (kuviot 20, 21 ja 22). Työntötappi 1 voidaan valmistaa erilaisista aineista, kuten metallista, muotoilla sopivaksi ja asentaa kengänpohjan 5 varvasosaan. Erityisesti työntötappi 1 voidaan sulkea kengänpohjan 5 10 varvasosaan pohjan valmistuksen yhteydessä (kuvio 21).
Valmistuksen helpottamiseksi voidaan työntötappi 1 valmistaa samasta aineesta kuin kengänpohja 5 (kuvio 22). Työntötappi 1 voi olla irrotettavissa niin, että se voidaan kiinnittää kengänpohjan 5 varvasosaan esim. kierteen avul-15 la. Tällöin työntötappi 1 voi käsittää kierreosan 8, oh jausosan 7, tukikorokkeen 4, uran 15 ja osan 3, joka sijoitetaan suksen runkoon (kuvio 23). Reikää 6 (kuvio 24) voidaan käyttää uran 15 sijasta kengän kiinnittämiseen. Työntötappien 1 asentamiseksi voidaan pohjan 5 varvasosaan 20 tehdä yhteensopiva reikä, johon lujuuden lisäämiseksi asen netaan metalliholkki 10 (kuvio 25). Pohjan 5 varvasosaan voidaan asentaa yksi tai kaksi työntötappia 1 (kuvio 26). Kuvio 27 esittää työntötapin 1, jossa on ura 15. Työntö-tapit 1 voidaan sijoittaa kengänpohjaan 5 siten, että ne 25 ympäröivät suksen runko-osan 22 ulkopuolelta (kuvio 28). Suksen rungossa on kengän kiinnittämistä varten ura 25 (kuvio 29). Tässä urassa 25 on holkki 26 (kuvio 30), joka on tarkoitettu lujittamaan rakennetta ja helpottamaan siteen vaihtoa.
30 Kengän kiinnittämiseksi käytetään tapin 28 muo toista lukitusosaa, jota kuormittaa jousi 27 ja joka on asennettu koteloon 29 (kuvio 31). Työntötappi 1 asetetaan kengän kiinnittämiseksi uraan 25 ja jousikuormittei-nen tappi 28, johon jousi 27 vaikuttaa, menee työntöta-35 pin 1 reikään 6. Kengän irrottamista varten tappi 28 on sijoitettava sopivaan asentoon, jossa se liikkuu ulos 12 74404 työntötapin 1 reiästä 6. Kuvion 31 esittämä lukitusosa voidaan myös asentaa kengänpohjan 5 varvasosaan, kuten kuvio 32 esittää.
Lukitusosa voidaan suunnitella tankojen 30 muotoi-5 seksi (kuviot 33,34), jotka asennetaan levylle 32, jota jousi 31 kuormittaa. Levy 32 on suljettu koteloon 33, joka on työntötappien 1 edessä ja jonka reiät 6 on sijoitettu pitkin suksen 22 pituusakselia samalle linjalle tankojen 30 kanssa. Kiinnittäessään kenkää paikalleen 10 hiihtäjä käyttää ensin vipua 34 levyn 32 pakottamiseksi kohti suksen 22 etukärkeä, sovittaa kengän siteen työntö-tapeille 1 ja vapauttaa sitten vivun 34, minkä jälkeen jousi 31 palauttaa levyn 32 alkuasentoon ja tangot 30 menevät työntötappien 1 reikiin 6.
15 On myös toinen menetelmä suksikengän kiinnittämi seksi, jossa jokaisen työntötapin 1 yläosassa 3 on ura 35 (kuviot 35 ja 36), jotka on käännetty kohti suksea 22 ja kallistettu teräviin kulmiin suhteessa työntötapin 1 pituusakseliin. Välimatka uran 35 ja suksen 22 pinnan vä-20 Iillä on suurempi kuin kengänpohjan 5 varvasosan paksuus. Lukitusosan voi tehdä yhden tai kahden segmentin muotoisen epäkeskon 36 muotoiseksi (kuviot 37 ja 38), jotka on liitetty yhteen akselilla 37, joka menee uraan 35, ja lukolla 38, joka lukitsee segmentin muotoiset epäkeskot 36. 25 Taipuisa lenkki 39 yhdistää lukot 38 epäkeskojen ohjauksen aikaansaamiseksi.

Claims (3)

13 74404
1. Suksiside, jossa on työntötapit (1) ja pidätys-laite kengänpohjan (5) varvasosan ja suksen (22) välisen 5 pystysuoran liikkeen rajoittamiseksi, tunnettu siitä, että se kunkin työntötapin (1) osa (2), joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi suoraan kengänpohjan (5) varvasosaan tai sukseen (22) on tukilevyn (4) avulla erotettu työntötapin (1) toisesta osasta (3), joka on tarkoitet-10 tu sovitettavaksi suksen (22) tai kengänpohjan (5) vastaavaan reikään (9).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että tukilevy (4) on yhteinen kaikille työntötapeille.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että jokaisen työntötapin (1) osa (2) on sovitettu muodostamaan ei-irrotettavan sidoksen varvasosan tai suksen kanssa, tai se on yhdessä työntötapin toisen osan (3) kanssa muodostettu varvasosan tai suk-20 sen osaksi.
FI823472A 1982-10-12 1982-10-12 Skidbindning. FI74404C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI823472A FI74404C (fi) 1982-10-12 1982-10-12 Skidbindning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI823472 1982-10-12
FI823472A FI74404C (fi) 1982-10-12 1982-10-12 Skidbindning.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823472A0 FI823472A0 (fi) 1982-10-12
FI823472L FI823472L (fi) 1984-04-13
FI74404B true FI74404B (fi) 1987-10-30
FI74404C FI74404C (fi) 1988-02-08

Family

ID=8516143

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823472A FI74404C (fi) 1982-10-12 1982-10-12 Skidbindning.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI74404C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI74404C (fi) 1988-02-08
FI823472L (fi) 1984-04-13
FI823472A0 (fi) 1982-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5556123A (en) Snowboard binding with compensating plate
FI67486C (fi) Skidbindning
US7360782B2 (en) Crosscountry ski
US4261595A (en) Ski boot heel lock
US6641162B2 (en) Glide board for skiing
US6065769A (en) Footwear with a releasable pin for use in gliding sports
US4304417A (en) Adjustable plastic roller skate
US20010052687A1 (en) Alpine ski
FI74404B (fi) Skidbindning.
US3812602A (en) Ski boot
US6257612B1 (en) Gliding board having a rigid raised platform
US6325404B1 (en) Alpine ski
US4691936A (en) Ski binding, in particular for use in cross-country skiing
US5028069A (en) Centering spring for a front ski binding jaw
US3874684A (en) Ski toe binding
FI86148B (fi) Skidbindning.
US4148502A (en) Cross-country ski binding
FI86147C (fi) Skidbindning.
US2937031A (en) Roller skate attachment
US6092830A (en) Release binding for telemark and cross-country skis
JPS63501130A (ja) スキ−ビンデイング
EP0514837A1 (en) Ski binding with elastic recovery means for free ski flexing
US6637767B2 (en) Support device for the front of a ski boot
JPH0334204Y2 (fi)
CA1115744A (en) Cross-country ski shoe and binding

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: IZDELIYAM (VISTI)

Owner name: LENINGRADSKY POLITEKHNICHESKY INSTITUT