FI73776C - Byggnadselementsystem. - Google Patents

Byggnadselementsystem. Download PDF

Info

Publication number
FI73776C
FI73776C FI844841A FI844841A FI73776C FI 73776 C FI73776 C FI 73776C FI 844841 A FI844841 A FI 844841A FI 844841 A FI844841 A FI 844841A FI 73776 C FI73776 C FI 73776C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wall
elements
building
building element
pillar
Prior art date
Application number
FI844841A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI844841A0 (fi
FI844841L (fi
FI73776B (fi
Inventor
Tuomo Juola
Original Assignee
Tuomo Juola
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tuomo Juola filed Critical Tuomo Juola
Priority to FI844841A priority Critical patent/FI73776C/fi
Publication of FI844841A0 publication Critical patent/FI844841A0/fi
Publication of FI844841L publication Critical patent/FI844841L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73776B publication Critical patent/FI73776B/fi
Publication of FI73776C publication Critical patent/FI73776C/fi

Links

Description

73776
Rakennuselementti järjestelmä Tämä keksintö kohdistuu rakennusta kannattavaan, helposti pystytettävään ja purettavaan ja lämpöä eristävään rakennus-elementtijärjestelmään, johon kuuluu metallilevypintaiset sandwich-tyvppiset seinäpilarit, nurkkapilarit, seinäelemen-tit, lattiaelementit ja kattoelementit.
Rakennuselementit, joiden yhdinkerros on tehty jäykästä kevytsolumuovista ja pintakerrokset erilaisista levymate-riaaleista, eli sandwich-elementit, ovat sinänsä hyvin tunnettuja. Tällaisten elementtien tyypillisimpiä käyttökohteita ovat kevyiden varasto-, parakki- ja pienteollisuushallien seinä- ja kattorakenteet. Tavallisimpia sandwich-element-tejä ovat asbestisementtilevypintaiset seinäelementit ja metallilevypintaiset elementit.
Metallilevypintaisten sandwich-elementtien tavallisia pintamateriaaleja ovat teräs ja alumiini. Ydinsolumuoveiksi soveltuvat parhaiten polyuretaanimuovit PUR ja PIR. Metallilevypintaisten sandwich-elementtien valmistustekniikka on kehit-tynyt jo automatisoitujen jatkuvatoimisten tuotantolinjojen tasolle. Niitä voidaan vahvistaa mm. käyttämällä lujempaa ydinsolumuovia ja/tai profiloimalla metallipintalevyjä. Metallilevypintaisten sandwich-elementtien tärkeimpiä käyttökohteita ovat erilaisten teollisuus- ja varastohallien seinärakenteissa teräs-, puu- tai betonirunkoon asennettuina paneeleina. Tällaisten rakennusten perustaminen ja rungon pystyttäminen on työläs, vaikea työvaihe, joka mm. vaatii raskasta kuljetus- ja pystyttämiskalustoa. Lisäksi raskaat runkomateriaalit eristävät lämpöä paljon huonommin kuin huokoiset sandwich-tyyppiset materiaalit.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa em. haitat tarjoamalla käyttöön rakennuselementtijärjestelmä, joka on helppo kuljettaa ja pystyttää ja siten mahdollistaa kevyiden raken- 73776 nusten perustamisen ja pystyttämisen myöskin siellä, missä ei voida käyttää raskasta kuljetus- ja nostokalustoa eikä ole käytettävissä erikoiskoulutettua työvoimaa. Edelleen tarkoituksena on tarjota käyttöön yhtenäinen rakennuselementti-järjestelmä, joka voidaan valmistaa samassa paikassa, samasta materiaalista ja samalla valmistusprosessilla. Tämä saadaan keksinnön mukaisesti aikaan valmistamalla tuki- ja liitosrakenteet samasta materiaalista kuin seinäpaneelit, ts. metallilevypintaisesta sandwichmateriaalista. Keksinnölle on siten tunnusomaista, että pilarit ovat pystytettävissä kiinnittämällä ne lattiaelementteIhin helojen avulla ja että pilareissa on seinien suuntaiset laipat, joita vasten seinä-elementtien pystyreunojen viereiset ulkopinnat ovat sovitettavissa kun seinäelementit asennetaan paikalleen pilarien väliin. Siten saadaan aikaan kevyitä, helposti muunneltavia ia työstettäviä sekä esteettisiä rakennuselementtijärjestelmiä .
Seuraavassa on esitetty esimerkkejä edullisista rakennus-elementtijärjestelmän suoritusmuodoista, jotka hyvin kuvaavat rakennusta kantavien metallilevypintaisten sandwich-elementtijärjestelmien käyttöä.
Keksintöä selostetaan alla lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää perspektiiviosakuvantoa rakennuksesta, joka koostuu keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesta rakennuselementtijärjestelmästä, kuvio 2 esittää leikattua osayläkuvantoa kuvion 1 rakennus-elementtijärjestelmässä käytetystä seinäpilarin profiilista, kuvio 3 esittää leikattua osayläkuvantoa kuvion 1 rakennus-elementtijärjestelmässä käytetystä nurkkapilarin profiilista, kuvio 4 esittää kuvion 1 suoritusmuodossa käytettyä pilari-helaa, ja kuvio 5 esittää kuvion 1 suoritusmuodossa käytettyä nurkka-helaa .
73776
Kuvion 1 mukainen rakennuselementtijärjestelmä koostuu metal-lilevypintaisista sandwich-tyyppisistä seinä- 3, lattia- 4 ja kattoelementeistä 5 sekä metallilevypintaisista sandwich-tyyppisistä nurkkapilareista 2, joiden profiili on muuten neliömäinen paitsi että niissä on seinien suuntaiset laipat 14. Seinäelementtien pystyreunat sovitetaan nurkkapilarin runkoa vasten ja ulkopinnat sovitetaan nurkkapilarin laippoja vasten ja lukitaan tiiviisti siihen asentoon jäykäksi rakennusta kantavaksi rakenteeksi (kuviot 1, 3).
Kuviossa 2 esitetty rakennuselementtijärjestelmä koostuu samoista osista ja ne liitetään samalla tavalla kuin on esitetty kuviossa 1 ja sen lisäksi metallilevypintaisista sandwich-tyyppisistä seinäpilareista 1, joiden profiili on T:n muotoinen. Näitä pilareita voidaan käyttää seinäelementtien 3 liitos- ja tukikappaleina siten, että seinäelementtien pystyreunat sovitetaan seinäpilarin kantaa vasten ja ulkopinnat sovitetaan seinäpilarin laippaa 13 vasten ja lukitaan tiiviisti tähän asentoon.
Seinäelementtejä 3 voidaan myös sovittaa päällekkäin, jolloin niiden vaakareunat on muotoiltu uros- ja naarasliitok-seksi, muodostaen tiiviin, lämpöä eristävän vaakasauman.
Kuten kuviosta 2 ja 3 tarkemmin nähdään, voidaan elementtien lukitus suorittaa kahdessa vaiheessa. Kiinnitetään seinä-elementit 3 nurkka- 2 ja seinäpilareihin 1 ensin asennuksen ajaksi metallikiiloi11a tai -levyillä 6 ja siten lopullisesti kiiloja tai levyjä peittävillä muovisilla nauhoilla 7.
Kuten kuviosta 1, 4 ja 5 tarkemmin nähdään voidaan nurkka- 2 ja seinäpilareita 1 tukea ja suojata vastaavilla nurkka- 10 ja pilariheloilla 8. Ne peittävät pilarien alapäädyt ja rakennuksen ulkopuolella olevat osat tarttuen samalla kaistaleiden välityksellä lattiaelementtiin 4. Koska heloja käytetään pitämään pilareita pystyssä asennuksen aikana, ne voidaan haluttaessa poistaa, kun asennus on tehty.
73776
Rakennusta pystytettäessä saumataan eri elementtien väliset, ja elementtien sekä pilarien väliset kosketuspinnat saumaus-massalla 12. Sauir.ausmassa on tarvittaessa, esim. siirrettävissä rakennuksissa, joustava.

Claims (9)

  1. 73776 5
  2. 1. Rakennusta kannattava, helposti pystytettävä ja purettava ja lämpöä eristävä rakennuselementtijärjestelmä, johon kuuluu metallilevypintaiset sandwich-tyyppiset seinäpilarit (1), nurkkapilarit (2), seinäelementit (3), lattiaelementit (4) ja kattoelementit (5) tunnettu siitä, että pilarit (1; 2) ovat pystytettävissä kiinnittämällä ne lattiaelementteihin (4) helojen (8; 10) avulla ja että pilareissa (1; 2) on seinien suuntaiset laipat (13; 14), joita vasten seinäelementtien (3) pystyreunojen viereiset ulkopinnat ovat sovitettavissa kun seinäelementit (3) asennetaan paikalleen pilarien (1, 2) väliin .
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennuselementtijärjestelmä, tunnettu siitä, että seinäpilarin (1) profiili on T:n muotoinen, jolloin seinäelementtien (3) pystyreunat ovat sovitettavissa seinäpilarin kantaa vasten ja ulkopinnat seinä-pilarin laippoja (13) vasten.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakennuselementtijärjestelmä, tunnettu siitä, että nurkkapilarissa (2) on seinien suuntaiset laipat (14), jolloin seinäelementtien (3) pysty-reunat ovat sovitettavissa nurkkapilarin runkoa vasten ja ulkopinnat nurkkapilarin laippoja (14) vasten.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen rakennuselementtijärjestelmä, tunnettu siitä, että seinäelementit (3) on lukittu em. laippoja (13, 14) vasten pilareihin (1, 2) kiinnitettävillä kiiloilla (6) ja/tai levyillä, jotka mahdollisesti on peitetty muovisilla nauhoilla (7). 1 Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen rakennuselementti-järjestelmä, tunnettu siitä, että toinen hela on pilarihela (8), joka peittää seinäpilarin (1) alapäädyn ja sen alapään rakennuksen ulkopuolella olevan osan tarttuen samalla kaistaleiden (9) välityksellä lattiaelementtiin (4). β 73776
  6. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen rakennuselementtijärjestelmä, tunnettu siitä, että toinen hela on nurkkahela (10), joka peittää nurkkapilarin (2) alapäädyn ja sen alapään rakennuksen ulkopuolella olevan osan tarttuen samalla kaistaleiden (11) välityksellä lattiaelementtiin (4).
  7. 7. Jonkin patenttivaatimuksista 3-6 mukainen rakennuselementti järjestelmä, tunnettu siitä, että elementtien (1, 2, 3, 4, 5) kosketuspintojen välissä on saumausmassaa (12).
  8. 8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennuselementtijärjestelmä, tunnettu siitä, että lattia- (4) ja kattoelementit (5) ovat vahvistettua metallipintaista sandwich-rakennetta.
  9. 1. Värmeisolerande byggnadselementsystem, som bar upp bygg-naden, är lätt att uppföra och nedmontera, och som innefattar väggpeiare (1), hcrnpelare (2) samt väggelement (3), golvele-ment (4) och takelement (5) av sandwichtyp med ytor av metall-skiva, kännetecknat av att pelarna (1; 2) kan resas genom att de fästes vid golvelementen (4) medelst beslag (8? 10) och att pelarna (1; 2) har flänsar (13; 14) i väggarnas riktning, mot vilka de mot de lodräta kanterna angränsande ytterytorna tili väggelementen (3) kan anbringas, da väggelementen (3) monteras pa plats mellan pelarna (1, 2). ?. Pyggnadrel'"^entsystem enligt patentkravet 1, känne tecknat av att väggpeiarnas (1) profil är T-formad, varvid väggelementens (3) lodräta kanter kan anbringas mot väggpela-rens stomme och ytterytorna mot väggpelarens flänsar (13). 3. byggnadselementsystem enligt patentkravet 2, känne tecknat av att hörnpelarna (2) har flänsar (14) i väggarnas riktning, varvid väggelementens (3) lodräta kanter kan anbringas mot hörnpelarens stomme och ytterytorna mot hörnpela-rens flänsar (14).
FI844841A 1984-12-07 1984-12-07 Byggnadselementsystem. FI73776C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844841A FI73776C (fi) 1984-12-07 1984-12-07 Byggnadselementsystem.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844841 1984-12-07
FI844841A FI73776C (fi) 1984-12-07 1984-12-07 Byggnadselementsystem.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI844841A0 FI844841A0 (fi) 1984-12-07
FI844841L FI844841L (fi) 1986-06-08
FI73776B FI73776B (fi) 1987-07-31
FI73776C true FI73776C (fi) 1987-11-09

Family

ID=8520026

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844841A FI73776C (fi) 1984-12-07 1984-12-07 Byggnadselementsystem.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73776C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI844841A0 (fi) 1984-12-07
FI844841L (fi) 1986-06-08
FI73776B (fi) 1987-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4644708A (en) Prefabricated modular building element and a building comprising such elements
US20070245640A1 (en) Building Structure and Modular Construction
CN107740530B (zh) 一种高温蒸压轻质加气混凝土整体外墙板及其施工方法
US3174590A (en) Structureal panel and building constructed therefrom
RU2656260C2 (ru) Способ строительства здания с улучшенной теплоизоляцией и здание, построенное при помощи этого способа
CN112392296A (zh) 一种装配式框架钢组隔离类箱房结构
US9453332B2 (en) Building system, particularly a residential building
KR20010012388A (ko) 모듈라 샌드위치 패널과 주택건축방법
EP3551812B1 (en) A modular constructed building incorporating a ground beam
FI73776C (fi) Byggnadselementsystem.
KR101980663B1 (ko) 컨테이너용 모듈러 유닛
JP2869005B2 (ja) ガラス繊維補強セメント壁パネルの製造方法
US7146775B2 (en) Wall system
KR101086060B1 (ko) 조립식 건축모듈
CN111749343A (zh) 一种可拆卸装配式钢结构房屋的安装方法
KR102656282B1 (ko) 공장 제작형 외단열 패널 유니트 및 이를 이용한 외단열 패널 시공 방법
KR101437083B1 (ko) 조립이 용이한 강구조 건축물 시공방법
KR100220138B1 (ko) 조립건물의 시공법 및 그 조립부재
RU138677U1 (ru) Несущая панель
CN211622736U (zh) 一种工业化装配式住宅
CN213869109U (zh) 一种装配式框架钢组隔离类箱房结构
JP7222156B2 (ja) 雨水の流出抑制用施設の貯留槽構築用の貯留空間
KR20120011688A (ko) 조립식 건물
AU2018100859A4 (en) Modular cassettes, panels and kits for constructing residential structures
JP7040755B2 (ja) 外壁構造

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: JUOLA, TUOMO