FI73161B - Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder. Download PDF

Info

Publication number
FI73161B
FI73161B FI821052A FI821052A FI73161B FI 73161 B FI73161 B FI 73161B FI 821052 A FI821052 A FI 821052A FI 821052 A FI821052 A FI 821052A FI 73161 B FI73161 B FI 73161B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
log
saw
stock
holder
logs
Prior art date
Application number
FI821052A
Other languages
English (en)
Other versions
FI821052A0 (fi
FI73161C (fi
FI821052L (fi
Inventor
Peter Murphy
David H King
Bernard Haeber
Original Assignee
King Murphy Lavalin Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by King Murphy Lavalin Inc filed Critical King Murphy Lavalin Inc
Priority to FI821052A priority Critical patent/FI73161C/fi
Publication of FI821052A0 publication Critical patent/FI821052A0/fi
Publication of FI821052L publication Critical patent/FI821052L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73161B publication Critical patent/FI73161B/fi
Publication of FI73161C publication Critical patent/FI73161C/fi

Links

Landscapes

  • Sawing (AREA)

Description

1 73161
Menetelmä ja laite tukkien katkaisemiseksi osiin
Keksinnön kohteena on laite tukkien katkaisemiseksi eri suuruisiin osiin tukkien kulloisenkin profiilin perusteella puun käytön hyödyntämiseksi edullisesti, joka käsittää: joukon sahayksiköitä, jotka on sijoitettu toisistaan erilleen ja asennettu liikkumaan sivusuunnassa toisistaan riippumatta pitkin yhteistä liikerataa, käyttölaitteet jokaisen sahayksikön liikuttamiseksi, tukirakennelman paikalleen kuljetetun sahayksiköillä osiin sahattavan tukin tukemiseksi, joka tukirakennelma muodostuu joukosta erilleen sijoitettuja tukinpitimiä, jotka tukevat tukkia tietyn välimatkan päässä toisistaan tukin pituussuunnassa ja joista jokaisella on tukkia kannattava tukiasen-to ja auki romahtanut tukista vapaa asento, joita asentoja muutetaan ohjauslaitteilla, paikallistamislaitteen tukirakennelmalie sijoitetun tukin paikallistamiseksi ja sen aseman määrittämiseksi suhtees-; sa poikittain mainitussa rakennelmassa olevaan vertailuarvo- linjaan, tarkkailulaitteet tukirakennelmalle kuljetettavan tukin : mittaamiseksi ja sen profiiliarvojen määrittämiseksi ja tietokoneen, jonka muisti on varustettu halutuilla kat-kaisutiedoilla ja joka on kytketty toimimaan yhdessä paikal-listamis-, käyttö- ja tarkkailulaitteiden kanssa niin, että sahayksiköt suhteessa vertailuarvolinjaan sijoitetaan katkaisemaan tukit optimaalisesti eripituisiin osiin.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä tukin katkaisemiseksi : eripituisiin osiin tukkien kulloisenkin profiilin perusteel la puunkäytön hyödyntämiseksi edullisesti, joka käsittää vaiheet , joissa jokainen tukki mitataan sen profiiliarvojen määrittämiseksi, mainitut profiiliarvot syötetään tietokoneeseen, jonka muisti on varustettu halutuilla katkaisupituusarvoilla ja joka tietokone vertaa mainittuja profiiliarvoja mainittuun haluttuun katkaisuarvoon, 73161 - tukki tuetaan pituussuunnassa tietyn välimatkan päässä toisistaan olevilla tukinpitimillä asentoon, jossa sahaus suoritetaan, tuetun tukin pää paikallistetaan mainitun tukin pään aseman määrittämiseksi suhteessa vertailuarvolinjaan ja sahayksiköitä siirretään tukin pituussuunnassa tietokoneen suorittamien profiilivertailuarvojen ja tukin pään aseman perusteella paikoille, joissa mainitut sahayksiköt leikkaavat tukit optimaalisesti eri pituisiin palasiin pro-fiiliarvojen mukaisesti.
Kun tukkeja sahataan eri pituisiin tai halutun pituisiin osiin sahalla, on tärkeää, että tukin sahaus- tai katkaisu-menetelmä on nopea ja tarkka. Ensimmäinen vaatimus, nopeus, riippuu osaksi tavasta, jolla tukit syötetään ja osaksi siitä kuinka nopeasti yksi tai useampia sahoja ja usein epäsäännöllisen muotoisia tukkeja kyetään sijoittamaan tai kiinnittämään paikoilleen. On olemassa kaksi erittäin tunnettua tapaa siirtää tukit katkaisuasentoon ja nämä ovat pituus- ja poikittaissuuntainen syöttö. Pituussuuntaisessa syötössä tukki liikkuu pituussuunnassa paikkaan, jossa se katkaistaan sahalla. Etuna on mahdollisuus valita katkaisu-pituus mutta pituussuuntaisen syötön haittana on riittämätön syöttönopeus järkevän tuotantokapasiteetin kannalta. Poikittaissuuntaisessa syötössä tukki liikkuu poikittain kohti rungon suuntaisesti riviin kiinteästi sijoitettuja sahoja ja asetellaan paikoilleen pituussuunnassa kiinteästi olevien sahojen suhteen. Tämän menetelmän haittana on säädeltävissä olevan katkaisupituuden puuttuminen ennalta määriteltyjen sahauslinjojen vuoksi, kun taas etuna on, että määrätyssä ajassa voidaan prosessin läpi syöttää suuri määrä puuta.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa tai huomattavasti vähentää tunnettujen katkaisulaitteiden ja -menetelmien haittoja. Keksinnön mukaisesti tämä aikaansaadaan laitteella, li 3 731 61 jossa on ilmaisulaitteet, jotka sijaitsevat vastapäätä jokaista tukinpidintä paikassa, jossa sahayksiköt pääsevät vaikuttamaan niihin, ja jotka ilmaisulaitteet on kytketty toimimaan yhdessä vastapäätä sijaitsevan tukinpiti-men ohjauslaitteen kanssa niin, että mainittu vastapäätä sijaitseva tukinpidin romahtaa aukiasentoon, kun sahayk-sikköä siirretään tukin sahausasentoon, jotta sahayksikkö ei tällöin osuisi mainittuun tukiasennossa olevaan tukin-pitimeen. Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että tukinpitimiä vastapäätä sijaitsevilla ilmaisulaitteil-la tarkkaillaan sahayksikön asentoa ja sahayksikön lähestyessä tukinpidintä ohjataan tukinpidin aukiasentoon, jotta sahayksikkö ei osuisi tukiasennossa olevaan tukinpitimeen.
Keksinnön sovellutusmuotoja kuvataan oheisilla piirroksilla, joissa kuvio 1 on kaavioesitys, jossa on esitetty yleisesti tukin katkaisulaitteiden sijoitus, kuvio 2 on pystykuvantona piirretty poikkileikkaus laitteen päästä, 4 73161 kuvio 3 on kaaviokuva, jonka tarkoituksena on selvittää laitteen toiminta, kuvio 4 on päätykuvanto eräästä keksinnön sovellutusmuodosta, kuvio 5 on kaavioesitys kuvion 4 mukaisesta sovellutusmuodosta.
Piirrosten mukaisesti 10 esittää yleisesti tukin katkaisu-laitetta, joka on konstruoitu tämän keksinnön edullisen so-vellutusmuodon mukaisesti.
Laite 10 on varustettu sopivalla tukirakenteella 14, jonka päälle on sijoitettu pääosa keksintöön kuuluvista laitteista. Tähän pääosaan kuuluvat sahausyksiköt 15, jotka on sijoitettu rakennelman 16 viereen, jolla tuetaan eri suuriin osiin sahattavaa tukkia. Syöttökuljetin 17 vie tukit tuki-rakennelman 16 viereen ja purkukuljetin 18 vie katkaistut tukit pois, sen jälkeen kun ne on pudotettu pois tukiraken-nelmalta 16, mihin tahansa tarvittavaan jäljessä seuraavaan prosessiin. Saman suuntaiset syöttö- ja purkukuljetin kuljettavat tukkeja pituussuunnassa ja tämä pituussuuntainen syöttö keskeytetään ainoastaan siksi aikaa että tukit voidaan siirtää kylki edellä siirtolaitteilla 19 pois syöttökul jettimen loppupäästä tukirakennelmalle 16, jossa tukit katkaistaan sahoilla eri pituisiin osiin.
Numerolla 15 yleisesti merkityt sahayksiköt ovat järjestetyt liikkumaan samansuuntaisina purkukuljettimen 18 kanssa, kuvioon 1 on piirretty 5 kpl tällaisia yksiköitä. On huomattava, että laite 10 voidaan varustaa suuremmalla tai pienemmällä määrällä tällaisia yksiköitä riippuen katkaistavien tukkien kokonaispituudesta ja käyttötarkoituksesta, joka sahatavaralla tulee olemaan jatkossa. Jokainen yksikkö 15 on varustettu liikkuvalla lavetilla 24 (kuvio 2), johon on asennettu pyörät, jotka pyörivät tukialustan 14 toiselle puolelle sijoitettujen kiskojen 26 päällä. Erilliset käyttölaitteet jokaiselle liikkuvalle lavetille 24 muodostuvat kahteen suuntaan pyörivästä sähkömoottorista 30, joka on li 5 731 61 asennettu liikuttamaan lavettia 24 niin että tämä moottori pyörittää alennusvaihteen 31 välityksellä hammaspyörää 32 tukialustan osaan 34 kiinnitetyssä hammastetussa kiskossa 33. Tasavirta-sähkömoottori 30 on kytketty kelan 36 ympärille kierretyn taipuisan kaapelin 35 avulla sopivaan voimanlähteeseen. Kannatuskisko 37 on kiinnitetty tukialustan 14 osan 38 alle jolloin lavetti 24 voi liikkua eteen ja taakse pitkin kiskoja 26 kaapelin 35 estämättä. Kukin saha-yksiköistä 15 on asennettu edellä selostetulla tavalla liikkumaan itsenäisesti sivuttain pitkin kiskoja 26, jotka muodostavat sahoille 15 yhteisen purkukuljettimen kanssa yhdensuuntaisen liikeradan.
Kuvion 2 mukaiset liikkuvat lavetit 24 ovat jokainen varustetut sivulevyin, jotka muodostavat päältä avoimen korin 40. Vaakasuora akseli 42 on kiinnitetty korin 40 yläreunaan ja akselin säteensuuntainen varsi 43 on asennettu akselille keinuvasti liikkuvasti, tämän keinuvarren 43 ulompi pää osoittaa normaalisti purkukuljettimen 18 päälle. Pyörö-sahan terä 46 on kiinnitetty normaalilla tavalla keinuvarren ulompaan päähän ja sähkömoottori 47 pyörittää terää 46 suurella nopeudella. Liikkuva lavetti 24 on varustettu kahteen suuntaan vaikuttavalla hydraulisylinterillä 50, jossa on männänvarsi 51, kts. kuvio 2. Kieppitapit 52 ja 53 kiinnittävät tämän sylinterin ja vastaavasti männänvarren lavetissa 24 olevaan osaan 54 ja keinuvarren osaan 55. Sylinteri 50 kuuluu osana sopivaan hydraulijärjestelmään, josta kuvioon 2 on piirretty ainoastaan letkut 57 ja 58. Järjestelmä on sellainen, että kun sylinteri 50 on paineenalainen letkun 57 kautta, männänvarsi 51 pitenee ja terä 46 laskeutuu katkaistakseen tukirakennelman 16 tukeman tukin. Paineistamalla sylinteri 50 letkun 58 kautta palautuu sahanterä alkuperäiseen asentoonsa. Sahateollisuudessa tämän tyyppistä sahaa kutsutaan usein "hakkuusahaksi", ja koska se on täten erittäin yleisesti tunnettu, ei yksityiskohtaisempi kuvaus siitä liene tarpeellista.
6 731 61
Yleisesti numerolla 16 merkitty rakennelma, joka tukee tukkia, on esitetty parhaiten kuviossa 2 ja se koostuu useista tukin pitämistä 60. Nämä tukin pitimet 60 on sijoitettu erilleen säännöllisen välimatkan päähän toisistaan pitkin sitä osaa tukialustasta 14, joka kannattaa syöttökuljetti-men loppupäätä. Jokainen pidin 60 koostuu alaspäin kaltevasta luiskasta 61 ja pysäyttimestä 62. Luiska 61, joka edullisesti muodostuu kahdesta erillisestä tangosta, on kiinnitetty kannattimeen 64 tukialustan puoleisesta päästään kieppitapilla 65. Luiskan tankojen vastakkainen pää on kiinnitetty kieppitapilla 66 pysäyttimeen 62, joka on muodoltaan ympyränneljännes. Kieppitappi 67 yhdistää pysäyt-timen 62 kaksitoimisen hydraulisylinterin 69 männänvarteen 68, joka sylinteri 69 on kiinnitetty keskiöasennuksella 70 tukialustaan 14. Hydraulisylinteri 69 kuuluu osana hydrau-lijärjestelmään, josta kuvioon 2 on piirretty ainoastaan putkilinjat 72 ja 73. Kun sylinteriä 69 paineistetaan siten että männän varsi 68 pitenee siirtyvät tukkiluiska 61 ja tukinpysäytin 62 kuviossa 2 ehyellä viivalla piirrettyyn asentoon, jossa tukki voidaan sahata tuettuna. Männänvarren 68 päinvastaisen liikkeen seurauksena putoaa tukkiluiska 61 ja tukinpysäytin aukeaa jolloin sahattu tukki voi maan vetovoiman vaikutuksesta vieriä purkukuljettimelle 18. Tällaisen järjestelyn ansiosta tukinpitimellä 60 on kaksi asentoa, tukkia kehystävä tukiasento (piirretty kuvioon 2 yhtenäisellä viivalla) ja auki taittunut asento, joka on piirretty katkoviivalla samaan kuvioon. Auki taittuneessa asennossa eivät luiska 61 tai pysäytin 62 ole esteenä lähestyvälle sahan terälle, sahausvaiheen lopussa tukkia tukevat tuki-asennossaan pysyneet tukinpitimet, koska yksi tai yhtä hyvin useampia niistä voi olla lauennut aukiasentoon.
Tukit siirretään pois syöttökuljettimelta 17 sen loppupäässä, yleisesti numerolla 19 merkityillä siirtolaitteilla tukinpitimille 60. Kuviossa 2 laitteet 19 muodostuvat useista työntimistä 74, jotka on kiinnitetty sopivasti toisistaan erilleen akselille 75. Akseli 75 on laakeroitu li 7 73161 tukialustan 14 osan 77 kannattamiin laakereihin 76. Järjestely on sellainen, että akseli 75 pyörii toiseen suuntaan sopivan mekanismin ansiosta (ei esitetty), jolloin työnnin 74 pyörii myötäpäivään (kuvio 2) ja siirtää tukin kylki edellä pois kuljettimelta 17 niin että tukki pyörii pitkin luiskia 61 ja pysähtyy vasten pysäyttimiä 62, jolloin tu-kinpidin 60 on tällöin tietysti tukkia kehystävässä tuki-asennossa.
Laite 10 on varustettu ilmaisimella, jonka tarkoituksena on aloittaa tarvittavat toimenpiteet mikäli sahayksiköt ovat sijoittuneet asentoon, jossa niiden terät 46 saattavat osua tukinpitimeen 60 sahausvaiheen lopulla. Kuviossa 2 on esitetty yksi tällainen ilmaisulaite ja se muodostuu rajakytkimestä 80, joka on asennettu toiseen kiskoista 26 tukinpitimen 60 kohdalle. Tämän normaalisti auki-asennossa olevan kytkimen toimivipu 81 on sijoitettu liikkuvan lavetin 24 alle kiinnitetyn tapin 82 kanssa samalle linjalle. Kytkin 80 on liitetty sopivilla sähkö- ja hydraulipiireillä sylinteriin 69. Kun sahayksiköt 15 liikkuvat pitkin kiskoja 26 yksi niistä voi pysähtyä juuri tukinpitimen kohdalle, joka on siten sahayksikön 15 terän 46 edessä. Edellä mainittu järjestely varmistaa kuitenkin, että mikä tahansa tukinpidin, jota pyörivä sahanterä voi vaurioittaa, romahtaa aukiasentoon vaurioitumisen välttämiseksi.
Laite 10 on suunniteltu katkaisemaan tukit eri pituisiksi osiksi tukin kulloisenkin profiilin mukaisesti seuraavan erillisistä vaiheista koostuvan prosessin mukaisesti niin että puu voidaan hyödyntää maksimaalisesta sahattaessa tukista sahatavaraa. Jotta tukista saataisiin selville tarvittavat profiiliaevot laitteessa 10, on sopiva mittauslaite, joka on edullisesti pituuden tarkkailulaite, jollainen on selitetty kuvioissa 1 ja 3 numerolla 100. Tarkkailu-laite 100, joka voi olla tavanomainen yhtä tai kahta suuntaa tutkiva, on asennettu syöttökuljettimelle 17 paikkaan, jossa jokaisen pituussuuntaisesti kulkevan tukin täytyy 8 73161 kulkea tarkkailulaitteen 100 läpi juuri ennen kuin tukki tulee paikkaan, jossa se on tukirakennelman 16 kanssa rinnakkain. Tukin kulkiessa tarkkailulaite 100 tutkii tukkia ja määrittää siitä sellaisia yksityiskohtia kuten pituus, halkaisija, suippenevuus, haaraisuus, käyryys, kaarevuus, epätasaisuudet tyvessä jne.
Tarkkailulaitteen 100 keräämät tiedot ovat tietokoneen 105 syöttötietoina, kuvio 3. Tämä tietokone 105 on ohjelmoitu ja sen muistissa on kaikki tarpeelliset katkaisuarvot niin että tietokone voi tehdä valinnan saapuneiden tietojen perusteella siitä minkälaisiin osiin tukki on katkaistava sahatavaran maksimaaliseksi hyödyntämiseksi.
Kuviossa 3 on myös esitetty tietokoneen 105 liitäntä pää-säätöyksikköön 110, joka on asetettu konsoliin (ei esitetty) laitteen 10 käyttäjälle sopivaan paikkaan. Tällä yksiköllä 110 voidaan laitetta 10 ohjata itsenäisesti ja sillä voidaan kumota mitkä tahansa tietokoneen 105 ja järjestelmään liittyvän laitteen määrittelemistä sahausasennoista.
Sekä tietokone 105 että yksikkö 110 on yhdistetty kuvion 3 mukaisella piirillä sahan säätöyksikköön 115. Yksikön 115 toiminta perustuu tietokoneelta 105 ja/tai pääsäätöyksiköl-tä 110 saapuviin asetusarvoihin ja se käynnistää moottorit 30 sahayksiköiden siirtämiseksi paikoilleen mitatun tukin katkaisemiseksi optimaalisesti osiin.
Tietokoneen 105 valitsemat katkaisupaikat määräytyvät kaikki ennalta määritellyn vertailulinjän perusteella, joka linja on sijoitettu laitteeseen 10 poikittain tukirakennelman 16 suhteen, kuvio 1. On huomionarvoista, että vertailu-linja 120 on sijoitettu lähelle kuljettimen 17 loppupäätä ja että kuljettimen 17 eteenpäin kuljettaman tukin etupää sijaitsee pienen matkan päässä tästä linjasta 120 kun siirtolaitteet 19 alkavat toimia. Laitteen 19 toiminta voidaan ajoittaa sopivaksi sähkökennon avulla, jota kuviossa 1 on li 9 731 61 merkitty yleisesti numerolla 121. Kenno 121 muodostuu kahdesta yksiköstä 122, jotka sijaitsevat kuljettimen 17 vastakkaisilla puolilla lähellä vertailulinjaa 120. Yksiköiden 122 välillä kulkevan säteen 123 katkaisee tukki, jolloin kenno 121 antaa laitteelle 19 merkin panna työntimet 74 toimintaan tukin vetämiseksi sivuttain rakennelmalle 16.
Tukin pään aseman määrittämiseksi suhteessa vertailulin-jaan 120 laite 10 on varustettu paikallistamislaitteilla, joita yleisesti on merkitty kuvioissa 1 ja 3 numerolla 125. Esitetyn kaltainen paikallistamislaite muodostuu "etäisyyden ilmaisu"-sylinteristä 126, jossa on männänvarsi 127, johon on kiinnitetty levy 128. Kun tukki pudotetaan piti-mille 60 paineistetaan sylinteriä 126 siten, että levy 128 siirtyy eteenpäin kosketuksiin tukin tyven kanssa. Sylinteriin on liitetty paineenilmaisin 129, jolloin männänvar-ren 127 piteneminen voidaan havaita ja tieto tästä lähetetään tietokoneelle 105, joka huomioi tiedon päättäessään sahojen sijoituksesta pitkin aikaisemmin tutkitun tukin kylkeä.
Laitteen 10 toiminta muodostuu prosessista, joka alkaa kun syöttökuljetin 17 kuljettaa tukkia pää edellä. Tukki arvioidaan tarkkailulaitteella 100 sen liikkuessa kuljetti-mella 17 ja liikkeen keskeyttää sähkökenno 121 ja työntimet 74 siirtävät tukin odottaville tukinpitimille 60. Seuraa-vaksi paikallistamislaitteet 125 määrittävät tukin pään aseman suhteessa vertailuarvolinjaan 120. Tietokone 105 huomioi tukin profiiliarvot ja tukin pään aseman ja panee sahayksiköt 15 liikkumaan tarvittavalla tavalla. Kun saha-yksiköt 15 ovat asettuneet vaadituille paikoilleen sylinterit 50 paineistetaan jolloin hakkuusahat 15 toimivat katkaistakseen tukit optimaalisiin eri pituisiin osiin. Mikäli yksittäinen yksikkö 15 on sijoittunut niin että sahanterä voi osia tähän vastapäätä olevaan tukinpitimeen 60, aktivoituu tukinpidintä 60 vastaava rajakytkin 80 erityisen yksikön 10 731 61 avulla ja sylinteri 69 paineistuu aiheuttaen tukinpitimen 60 kaatumisen auki-asentoon, jolloin se samalla siirtyy sahan ulottumattomiin ja jäljelle jääneet tukinpitimet 60 tukevat tukkia. Kaikki pitimet 60 kaatuvat samanaikaisesti sahatun tukin pudottamiseksi purkukuljettimelle 18 ja tätä pudostusta voi valvoa ja ohjata myös pääsäätökonsolin käyttäjä.
Eräs toinen tämän keksinnön sovellutusmuoto on esitetty kuvioissa 4 ja 5. Tämä sovellutusmuoto käsittää sahayksi-köt 130, joista jokainen on sijoitettu omalle liikkuvalle tukialustalleen 132, joka liikkuu kiskoilla 134. Jokainen liikkuva tukialusta 132 tukee jalustaa 136, johon on kiinnitetty konekäyttöiset työntimet 137 sahatun tukin siirtämiseksi pois jalustalta 136 purkukuljettimelle 18. Jokainen jalusta 136 on lisäksi varustettu parilla kiinnittimiä 140, joita käyttää sylinteri-männänvarsiratkaisu 142 ja jolla tuetaan ja kiinnitetään tukki sahattaessa sitä eri pituisiin osiin. Tukin työntämis- ja kiinnitysvälineet on sijoitettu toisistaan erilleen kuvion 5 mukaisesti jotta ne eivät olisi lähestyvän sahanterän tiellä katkaisuvaiheen lopussa.
Keksinnön sovellutusmuodot, joihin yksin- tai etuoikeutta haetaan, määritellään seuraavassa.

Claims (4)

11 73161
1. Laite tukkien katkaisemiseksi eri suuruisiin osiin tukkien kulloisenkin profiilin perusteella puun käytön hyödyntämiseksi edullisesti, joka käsittää: joukon sahayksiköitä (15), jotka on sijoitettu toisistaan erilleen ja asennettu liikkumaan sivusuunnassa toisistaan riippumatta pitkin yhteistä liikerataa, - käyttölaitteet (30) jokaisen sahayksikön liikuttamiseksi , tukirakennelman (16) paikalleen kuljetetun sahayksi-köillä (15) osiin sahattavan tukin tukemiseksi, joka tukira-kennelma (16) muodostuu joukosta erilleen sijoitettuja tukin-pitimiä (60), jotka tukevat tukkia tietyn välimatkan päässä toisistaan tukin pituussuunnassa ja joista jokaisella on tukkia kannattava tukiasento ja auki romahtanut tukista vapaa asento, joita asentoja muutetaan ohjauslaitteilla (68, 69), - paikallistamislaitteen (125) tukirakennelmalle (16) sijoitetun tukin paikallistamiseksi ja sen aseman määrittämiseksi suhteessa poikittain mainitussa rakennelmassa (16) olevaan vertailuarvolinjaan (120), tarkkailulaitteet (100) tukirakennelmalle (16) kuljetettavan tukin mittaamiseksi ja sen profiiliarvojen määrittämiseksi ja tietokoneen (105), jonka muisti on varustettu halutuilla katkaisutiedoilla ja joka on kytketty toimimaan yhdessä paikallistamis-, käyttö- ja tarkkailulaitteiden kanssa niin, että sahayksiköt (15) suhteessa vertailuarvolinjaan sijoitetaan katkaisemaan tukit optimaalisesti eripituisiin osiin, tunnettu siitä, että siinä on ilmaisulaitteet (80), jotka sijaitsevat vastapäätä jokaista tukinpidintä (60) paikassa, jossa sahayksiköt pääsevät vaikuttamaan niihin, ja jotka ilmaisulaitteet (80) on kytketty toimimaan yhdessä vastapäätä sijaitsevan tukinpitimen ohjauslaitteen (68, 69) kanssa niin, että mainittu vastapäätä sijaitseva tukinpidin romahtaa aukiasentoon, kun sahayksikköä (15) siirretään tukin sahaus- 12 731 61 asentoon, jotta sahayksikkö ei tällöin osuisi mainittuun tu-kiasennossa olevaan tukinpitimeen (60).
2. Menetelmä tukin katkaisemiseksi eri pituisiin osiin tukkien kulloisenkin profiilin perusteella puunkäytön hyödyntämiseksi edullisesti, joka käsittää vaiheet, joissa - jokainen tukki mitataan sen profiiliarvojen määrittämiseksi, mainitut profiiliarvot syötetään tietokoneeseen (103), jonka muisti on varustettu halutuilla katkaisupituusarvoilla ja joka tietokone vertaa mainittuja profiiliarvoja mainittuun haluttuun katkaisuarvoon, tukki tuetaan pituussuunnassa tietyn välimatkan päässä toisistaan olevilla tukinpitimillä (60) asentoon, jossa sahaus suoritetaan, - tuetun tukin pää paikallistetaan mainitun tukin pään aseman määrittämiseksi suhteessa vertailuarvolinjaan ja sahayksiköitä (15) siirretään tukin pituussuunnassa tietokoneen (105) suorittamien profiilivertailuarvojen ja tukin pään aseman perusteella paikoille, joissa mainitut sa-hayksiköt (15) leikkaavat tukit optimaalisesti eri pituisiin palasiin profiiliarvojen mukaisesti, tunnettu siitä, että tukinpitimiä (60) vastapäätä sijaitsevilla ilmaisulaitteilla (80) tarkkaillaan sahayksikön (15) asentoa ja sahayksikön (15) lähestyessä tukinpidintä (60) ohjataan tukinpidin (60) aukiasentoon, jotta sahayksikkö (15) ei osuisi tukiasennossa olevaan tukinpitimeen (60). li 13 731 61
1. Anordning för kapning av timmerstockar i olika stora delar i enlighet med respektive stocks profil för det fördel-aktigaste utnyttjandet av träet i stocken, vilken omfattar ett antal slgenheter (15), som är anordnade pa avstend fran varandra och monterade att röra sig i sidled oberoende av varandra längs en gemensam rörelsebana, drivorgan (30) för forflyttning av varje sagenhet, en stödkonstruktion (16) för att stöda stocken som transporterats pa plats och som skall sagas i delar med sä-genheterna (15), vilken stödkonstruktion (16) utgörs av en mängd pa avstand frin varandra anordnade stockhallare (60), vilken understöder stocken pa avstand fran varandra i stock-ens längdriktning, och vilka vardera uppvisar ett stocken uppbärande stödläge och ett uppfällt läge som är fritt frän stocken, vilka lägen ändras med en styranordning (68, 69), lägesorgan (125) för att bestämma den pä stödkonstruk-tionen (16) placerade stockens läge och för att bestämma dess läge i förhällande tili en referensdatumlinje (120) som be-finner sig i tvärriktningen i nämnda konstruktion (16), - avsökningsorgan (100) för att mätä stocken som trans porters till stödkonstruktionen (16) och för att bestämma dess profilvärden, och en dator (105), vars minne är utrustat med önskade kapningsdata, och vilken är kopplad att fungera tillsammans med lägesorganen, drivorganen och avsökningsorganen, s? att sägenheterna (15) i förhällande tili referensdatumlinjen pla-ceras att kapa stockarna optimalt i delar av olika längd, kännetecknad av att den uppvisar detektororgan (80), som befinner sig mittemot varje stockhallare (60) i ett sädant läge att sagenheterna kan päverka dessa, och vilka detektororgan (80) är kopplade att fungera tillsammans med den mittemot stäende stockhällarens styrorgan (68, 69), sä att nämnda mittemot befintliga stockhallare falls i utfällt läge da sägenheten (15) flyttas i stockens sägläge, for att sägen-
FI821052A 1982-03-25 1982-03-25 Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder. FI73161C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI821052A FI73161C (fi) 1982-03-25 1982-03-25 Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI821052 1982-03-25
FI821052A FI73161C (fi) 1982-03-25 1982-03-25 Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI821052A0 FI821052A0 (fi) 1982-03-25
FI821052L FI821052L (fi) 1983-09-26
FI73161B true FI73161B (fi) 1987-05-29
FI73161C FI73161C (fi) 1987-09-10

Family

ID=8515258

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI821052A FI73161C (fi) 1982-03-25 1982-03-25 Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73161C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI821052A0 (fi) 1982-03-25
FI73161C (fi) 1987-09-10
FI821052L (fi) 1983-09-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4330019A (en) Method and apparatus for sawing logs into lengths
CA2077777C (en) Ending apparatus and method
US7448532B2 (en) 360 degree rotatable lifter arm for log singulator
US4031790A (en) Lumber trimmer
CA2327141C (en) Method and apparatus for singulating, debarking, scanning and automatically sawing and sorting logs into lengths
FI86606B (fi) Foerfarande och anordning foer matning av traedstammar till en bearbetningsmaskin.
US4945797A (en) Automated multiple rip saw feeding apparatus
US5579671A (en) Automatic stem cutting apparatus and method
US4023605A (en) Method for grading and measuring lumber and a trimming device for performing said method
US6923101B2 (en) Continuous log bucking saw system and method
US4823664A (en) Tandem sawmill assembly
US4117755A (en) Log transport and sawing system
US3516539A (en) Apparatus for separating and handling a cant and sideboards
FI73161B (fi) Foerfarande och anordning foer kapning av timmerstockar i laengder.
US4040459A (en) Log handling system
US3799015A (en) Log processing machine
US4679475A (en) Log-bundling and cutoff apparatus
US3687260A (en) Edging picker
US4170911A (en) Log cutting apparatus
US4616542A (en) Flying bucksaw apparatus
FI68552C (fi) Anordning foer kapning av traevirke
JP2000280117A (ja) 金属管の切断装置
CA2355371A1 (en) Method and device for cutting wood
FI65727B (fi) Saett och anordning foer bortkapning av en aenddel pao ett braedaemne
EP0140891B1 (en) Method and installation for processing trees in a terminal landing

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KING, MURPHY, LAVALIN INC.