FI73047B - Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin. Download PDF

Info

Publication number
FI73047B
FI73047B FI853081A FI853081A FI73047B FI 73047 B FI73047 B FI 73047B FI 853081 A FI853081 A FI 853081A FI 853081 A FI853081 A FI 853081A FI 73047 B FI73047 B FI 73047B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
turbine
exhaust
washing liquid
nozzle ring
washing
Prior art date
Application number
FI853081A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI853081A0 (fi
FI853081L (fi
FI73047C (fi
Inventor
Harry Sjoeberg
Rolf Vestergren
Original Assignee
Waertsilae Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waertsilae Oy Ab filed Critical Waertsilae Oy Ab
Priority to FI853081A priority Critical patent/FI73047C/fi
Publication of FI853081A0 publication Critical patent/FI853081A0/fi
Publication of FI853081L publication Critical patent/FI853081L/fi
Publication of FI73047B publication Critical patent/FI73047B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73047C publication Critical patent/FI73047C/fi

Links

Landscapes

  • Supercharger (AREA)

Description

73047
MENETELMÄ JA SOVITELMA PAKOKAASUTURBIININ PESEMISEKSI - FÖR-FARANDE OCH ANORDNING FÖR TVÄTTNING AV AVGASTURBIN
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen polttomoottorin pakokaasuturbiinin puhdistusmenetelmään, jossa pesunestettä tuodaan pakokaasuun ennen turbiinia, sekä sovitelmaan menetelmän soveltamiseksi.
Polttomoottorin, varsinkin raskaspolttoöljykäyttöisen dieselmoottorin pakokaasut sisältävät runsaasti kiinteitä pala-misjätteitä. Johdettaessa näitä kaasuja turbiiniin tämä likaantuu varsin nopeasti. Karstaa kerääntyy mm. turbiini-pyörään ja turbiinin suutinrenkaan siipiin, joista se aika ajoin on poistettava turbiinin tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. Huoltojen yhteydessä, jolloin pakokaasutur-biini muutenkin on otettu osiin, turbiinipyörä ja suutinren-gas puhdistetaan esimerkiksi nailon- tai harjasharjalla kevyesti harjaamalla tai muovilastalla kaapimalla. Polttomoottorien huoltovälejä on kuitenkin viime aikoina pyritty pidentämään, ja ne ovat nykyään usein turbiinien nopeaa likaantumista ajatellen liian pitkät. Turbiinin puhdistaminen on ajotavasta ja polttomoottorin ominaisuuksista riippuen suoritettava noin 50-200 ajotunnin välein, kun sen : sijaan turboahtimen huoltoväli on yleensä noin 3000 ajotun- tia. Tällöin on syntynyt tarve kehittää uusia puhdistusmenetelmiä, jotka mahdollistaisivat turbiinin osien yksinkertaisen ja tehokkaan puhdistuksen myöskin huoltojen välillä.
Tunnetun tekniikan mukaisesti järjestetään pakokaasukanavan alkupuolen alueelle venttiileillä varustettu laippa, joiden kautta vettä johdetaan pakokaasujen sekaan. Tällöin etäisyys pesuveden venttiileistä suutinrenkaaseen ja turbiinipyörään yleensä on noin 40-50 cm. Pakokaasujen korkeasta lämpötilasta johtuen pesuvesi höyryyntyy, mikä on omiaan heikentämään pesutehoa. Höyryyntymisen vähentämiseksi pesun aikana on pakokaasujen lämpötila alennettava pienentämällä polttomoottorin kierrosnopeutta. Tämä toimenpide taas pidentää pesu-aikaa, ja aiheuttaa täten samalla myös korroosio- ja eroosio-ilmiöitä niissä kone-elimissä joiden kanssa kaasuhöyry joutuu Kosketuksiin.
2 73047
Keksinnön tarkoituksena on luoda edullinen ja yksinkertainen pakokaasuturbiinin pesumenetelmä, jolla vältytään tunnetun tekniikan mainituista ongelmista aikaansaaden entistä tehokkaampi turbiinipesu.
Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että turbiinin puhdistaminen tapahtuu koneen käydessä ruiskuttamalla pesunestettä suoraan kohti turbiinin suutinrengasta pesunestesuuttimista, jotka on järjestetty pakokaasujen virtaussuunnassa välittömästi ennen suutinrenga3ta siten, että pesuneste suuntautuu suoraan suutinrenkaan siipien pintaa vastaan. Tällä tavoin voidaan pesunesteen höyryynty-miseltä välttyä, sekä saavutetaan tehokas ja tasainen pesu-tulos. Lisäetuna on tarvittavan pesunesteen määrän väheneminen, mikä on omiaan vähentämään korroosiota.
Pesunestettä voidaan ruiskuttaa kohdasta, joka sijaitsee joko turbiinin suutinrenkaan sisäkehän tai ulkokehän alueella. Ulompana sijaitsevista pesunestesuuttimista on se etu, että pesunesteen täyttöjohtojen asennus on helpommin järjestettävissä. Pesunestesuuttimia tulee edullisesti olla yi<si jokaista turbiinin suutinrenkaan siipeä kohti.
Ruiskutettavan pesunesteen optimaalinen paine on riippuvainen pääasiallisesti pakokaasujen paineesta. Myöskin pakokaa-sukanavien dimensiot sekä pesurenkaan tai renkaiden sijainti vaikuttavat tähän optimipaineeseen. On osoittautunut, että yleisesti käytetyillä dimensioilla päästään hyvään pesutulokseen kun pesunesteen paine on 1,5...6 kertainen pakokaasujen paineeseen verrattuna, jolloin optimi löytyy alueelta 2...4 kertaa pakokaasujen paine.
Pesunesteenä voidaan käyttää edullisesti vettä, jonka pesu-kyky on todettu olevan tavallisesti täysin riittävä.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseksi voidaan käyttää sovitelmaa, joka käsittää pakc«aasujen virtaussuunnassa välittömästi ennen suutinrengasta järjestetyn pesurenkaan. Suutin- ja turbiinirenkaan Kanssa samankeskisessä pesuren- 3 73047 kaassa on mieluimmin rengasmainen pääkanava, josta lähtevät pakokaasukanavaan päättyvät pääasiallisesti radiaaliset ruiskutuskanavat. Ruiskutuskanavien loppupään kohdalla ruiskutuskanavilla on edullisesti pakokaasuvirran suuntainen suunta-komponentti, toisin sanoen ruiskutuskanava muodostaa terävän kulman pakokaasuvirtaan nähden. Tämä kulma on 50°.. . 85°, edullisesti 60°...80°. Pesurengas on valmistettu materiaalista, joka on lämmönkestävää ja hyvin korroosiota kestävää ainakin noin 700°C saakka.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää leikkauksena keksinnön mukaista erästä pesusovitelmaa asetettuna turboahtimeen, kuvio 2 esittää erästä kuvion 1 mukaista yksityiskohtaa , kuvio 3 esittää kuvion 1 leikkausta tasossa B-B.
Kuviossa on viitenumerolla 1 viitattu pakokaasuturbiinin turbiinipyörään, jota pakokaasujen virtaussuunnassa A
katsottuna edeltää turbiinipyörän 1 kanssa samankeskeinen stationäärinen suutinrengas 2, jonka muodostaa sisäkehä 2a ja ulkokehä 2b, sekä näiden välissä suutinrenkaan 2 suuttimet, joiden seinät esitetyssä sovellutusmuodossa on muodostettu pakokaasun virtaussuuntaan nähden vinosti asetetuista suutinsiivistä 3· Siipien juuret on liitetty suutinrenkaan 2 sisäkehään ja huiput suutinrenkaan 2 ulkokehään. Pakokaasut tuodaan polttomoottorista pakokaasuturbiiniin pakokaasukanavan 5 kautta. Suutinrenkaan 2 siivet 3 ohjaavat pakokaasut kohti turbiinipyörän 1 turbiinisiipiä 6=
Turbiinipyörä 1 pyörii tuettuna laakereilla 12 pakokaasuvirto jen ansiosta tunnetulla tavalla, samalla pyörittäen akselin 7 välityksellä polttomoottorin ahdinta 8. Ahtimen 3 avulla tuodaan ahdettua ilmaa polttomoottoriin, josta se : palamisprosessin jälkeen poistetaan pakokaasukanavan 5 ja turbiinipyörän 1 Kautta pakoputkeen ja edelleen ulkoilmaan.
4 73047
Pakokaasujen virtaussuunnassa välittömästi ennen suutinren-gasta 2, on samankeskeisesti sen kanssa järjestetty pesuren-gas 9» jossa on pääkanava 10. Pesurengas 9 voi vaihtoehtoisesti sijaita suutinrenkaan 2 ulkokehän alueella (9a), sisäkehän alueella (9b) tai sekä ulkokehän että sisäkehän alueella. Rengasmaisesta pääkanavasta 10 alkavat renkaan 9 radiaalisuuntaiset ruiskutuskanavat 11, jotka päättyvät pakokaasukanavaan 5. Ruiskutuskanavia 11 on yhtä monta kuin suutinrenkaan 2 siipiä 3, ja ne on järjestetty siten, että ' jokaisen suutinsiiven eteen päättyy yksi ruiskutuskanava 11. Ruiskutuskanavan 11 kulma a pakokaasukanavan 5 virtaussuun-taan nähden on 50°...85°, edullisesti 60°...80°. Edullisessa suoritusmuodossa pesurenkaan kiinnittämiseksi ei tarvita erillisiä elimiä, vaan kiinnittäminen liikkumattomaan asentoon suoritetaan suutinrenkaan välityksellä.
Pakokaasuturbiinia pudistetaan aina tietyn käyttötuntimäärän välein, jolloin polttomoottoria käytetään ja paineenalaista vettä tuodaan perusrenkaan 9 pääkanavaan 10. Piirustuksessa ei ole esitetty veden tulokanavaa, joka on järjestetty tunnetulla tavalla. Moottorin kierrosluku ja pesuveden paine on tällöin valittava niin, että pesuveden paine on pakokaasujen painetta korkeampi, ainakin puolitoistakertainen. Paine-erojen ansiosta pesuvettä ruiskahtaa nyt ruiskutuskanavista 11 pakokaasukanavaan 5, josta pesuvesivirrat pakokaasujen ohjaamina kohdistuvat suoraan suutinrenkaan siipiin 3 pesten näin tehokkaasti pakokaasuturbiinin käytössä likaantuvat siivet 3 ja turbiinipyörän 1. TurbiinipyÖrän 1 pesu tapahtuu sekundäärisesti, koska pesuvesivirrat ensisijaisesti kohdistetaan siipien 3 seinämiin.
Näin on yksinkertaisella konstruktiolla aikaansaatu tehokas pesujärjestelmä, jonka avulla polttomoottorin pakokaasutur-biini on helppo pitää puhtaana.
Keksintö ei rajoitu esitettyyn sovellutusmuotoon, vaan useita sen muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (10)

1. Polttomoottorin pakokaasuturbiinin puhdistusmenetelmä, jossa pesunestettä tuodaan pakokaasuun ennen turbiinia, joka käsittää turbiinipyörän (1) sekä pakokaasujen virtaussuun-nassa ennen sitä järjestetyn suutinrenkaan (2), tunnettu siitä, että turbiinin puhdistaminen tapahtuu koneen käydessä ruiskuttamalla pesunestettä kohti turbiinin suutinrengasta (2) pakokaasujen virtaussuunnassa välittömästi ennen suutin-rengasta järjestyistä pesunestesuuttimista siten, että pesuneste suuntautuu suoraan suutinrenkaan siipien (3) pintaa vastaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puhdistusmenetelmä, tunnettu siitä, että pesunestettä ruiskutetaan kohdasta, joka sijaitsee suutinrenkaan ulkokehän (2b) alueella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen puhdistusmenetelmä, tunnettu siitä, että pesunestettä ruiskutetaan kohdasta, joka sijaitsee suutinrenkaan sisäkehän (2a) alueella.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen puhdistusmenetelmä, tunnettu siitä, että ruiskutettavan pesunes- ^ teen paine on 1,5...6, mieluimmin 2...U kertainen pakokaasun ! paineeseen verrattuna.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen puhdistusmenetelmä, tunnettu siitä, että pesunesteenä käytetään vettä.
5 73047
6. Sovitelma jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukai- : sen menetelmän soveltamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää ..pakokaasujen virtaussuunnassa välittömästi ennen suutinrengasta (2) järjestetyn pesurenkaan (9), jossa on pesunesteen mieluimmin rengasmainen pääkanava (10) sekä siitä lähtevät pääasiallisesti radiaaliset ruiskutuskanavat (I1), jotka päättyvät pakokaasukanavaan (5). 6 73047
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ruiskutuskanavia (11) on yksi jokaista turbiinin suutinrenkaan siipeä (3) kohti siten, että ruiskutettava pesuneste kohdistuu suoraan jokaisen siiven (3) seinämään.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ruiskutuskanavilla (11) on suuntakomponentti, joka on pakokaasuvirran suuntainen ruiskutuskanavien loppupään kohdalla.
9· Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ruiskutuskanavan ja pakokaasuvirran välinen kulma (a) on 50°...85°, mieluimmin 60°...80°.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen sovitelma tunnettu siitä, että pesurengas (9) on 700°C lämpötilassa hyvin korroosiota kestävää materiaalia.
FI853081A 1985-08-12 1985-08-12 Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin. FI73047C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI853081A FI73047C (fi) 1985-08-12 1985-08-12 Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI853081A FI73047C (fi) 1985-08-12 1985-08-12 Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin.
FI853081 1985-08-12

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI853081A0 FI853081A0 (fi) 1985-08-12
FI853081L FI853081L (fi) 1987-02-13
FI73047B true FI73047B (fi) 1987-04-30
FI73047C FI73047C (fi) 1987-08-10

Family

ID=8521208

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI853081A FI73047C (fi) 1985-08-12 1985-08-12 Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73047C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI853081A0 (fi) 1985-08-12
FI853081L (fi) 1987-02-13
FI73047C (fi) 1987-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5938402A (en) Axial turbine of a turbocharger
EP2225445B1 (en) Method for cleaning turbine blades under operation conditions, corresponding turbocharger and turbine
US7524166B2 (en) Compressor cleaning system
CN100577989C (zh) 废气涡轮机的清洁装置
US5011540A (en) Method and apparatus for cleaning a gas turbine engine
US7428906B2 (en) Method for cleaning a stationary gas turbine unit during operation
US9631512B2 (en) Gas turbine offline compressor wash with buffer air from combustor
JP5698197B2 (ja) 排ガスタービンの洗浄装置
ATE201481T1 (de) Verfahren und vorrichtung zur nassreinigung der düsenrings einer abgasturbolader-turbine
MXPA06009305A (es) Metodo y aparato de limpieza de motor de turbina de combustion interna de turboventilador.
KR20080050451A (ko) 터빈 세척
US20140209123A1 (en) Compressor wash with air to turbine cooling passages
KR101321635B1 (ko) 분사 장치
FI73047B (fi) Foerfarande och anordning foer tvaettning av avgasturbin.
US20140208762A1 (en) Compressor wash with air to bearing buffering system
RU2659641C2 (ru) Встроенная система промывки для газотурбинного двигателя
JP2007533899A (ja) 清掃装置
EP3230562B1 (en) An arrangement for treating exhaust gases of an internal combustion piston engine in a marine vessel and method of operating an arrangement for treating exhaust gases
CN113272523B (zh) 具有喷嘴的定子空气动力学部件以及用于清洁涡轮机的方法
JP2000506246A (ja) 蒸気タービンおよびその使用方法
SU1657652A2 (ru) Вентил тор-пылеуловитель
JP5828263B2 (ja) ターボチャージャ

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY WARTSILA DIESEL INTERNATIONAL LTD.