FI72573C - Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration. Download PDF

Info

Publication number
FI72573C
FI72573C FI850543A FI850543A FI72573C FI 72573 C FI72573 C FI 72573C FI 850543 A FI850543 A FI 850543A FI 850543 A FI850543 A FI 850543A FI 72573 C FI72573 C FI 72573C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elements
hose
wall
expansion
expansion members
Prior art date
Application number
FI850543A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI850543L (fi
FI850543A0 (fi
FI72573B (fi
Inventor
Viljo Ryhaenen
Original Assignee
Elementti Oy Rakennusmies A
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elementti Oy Rakennusmies A filed Critical Elementti Oy Rakennusmies A
Priority to FI850543A priority Critical patent/FI72573C/fi
Publication of FI850543A0 publication Critical patent/FI850543A0/fi
Publication of FI850543L publication Critical patent/FI850543L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72573B publication Critical patent/FI72573B/fi
Publication of FI72573C publication Critical patent/FI72573C/fi

Links

Landscapes

  • Devices For Post-Treatments, Processing, Supply, Discharge, And Other Processes (AREA)

Description

! 72573
Menetelmä ja laite elementtien järjestämiseksi haluttuun kuvio-muotoon
Keksinnön kohteena on menetelmä elementtien järjestämiseksi haluttuun kuviomuotoon, jossa elementtien välissä on rako joka on tarkoitettu täytettäväksi esimerkiksi saumausaineella, jotka elementit saattavat poiketa hieman nimelliskoostaan, jolloin elementit ensin sovitetaan olennaisesti oikeaan paikkaan niille varattuun lokeroon. Keksintö koskee myös laitetta menetelmän toteuttamiseksi.
Mitoiltaan epätarkkojen kappaleiden automaattinen käsittely on yleinen ongelma, joka usein ohitetaan suorittamalla hankalimmat mittaerojen tasoittamista vaativat työvaiheet käsityönä. Edellä kuvattu tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on järjestää mitoiltaan epätarkkoja kappaleita, esimerkiksi tiili-laattoja, automaattisesti ennalta määrätyn mallin mukaiseen kuvioon. Tällainen kuvio muodostuu laatoista ja niiden välisistä saumoista siten, että laattojen keskipisteiden paikka on tarkoin määritelty ja laattojen mittojen epätarkkuudet tasoitetaan laattojen välisissä saumoissa. Esimerkiksi tiililaattapintaisia ulko-seinäelementtejä valmistettaessa haluttu laattakuvio saadaan aikaan latomalla tiililaatat käsin alustalle, jossa on laattojen saumojen kohdalla korokkeet laattojen kohdistamiseksi sekä kiinnipitämiseksi latomista seuraavien työvaiheiden aikana. Mainitut korokkeet vastaavat teoriassa leveydeltään laattojen välisiä saumoja, mutta jotta myöskin mitoiltaan suurimmat laatat mahtuisivat korokkeiden mukaiseen "rasteriin"', korokkeiden on käytännössä oltava selvästi kapeampia. Kuvattu "rasteri" muodostuu tällöin useimmille laatoille epätarkaksi ("väljäksi"), joten korokkeista huolimatta suurin osa laatoista on kohdistettava käsin, vaikka itse latominen suoritettaisiinkin koneellisesti. Tämä käsityövai-he on hidas työvaihe ja on esteenä kuvatunkaltaisten tuotteiden valmistuksen automatisoimiseksi. Ongelmaa on yritetty poistaa va- 72573 2 likoimalla käytettävistä laatoista lajitelma, jonka mittatarkkuus on huomattavasti suurempi, mutta tämä on yleensä johtanut hinnaltaan oleellisesti kalliimpaan ratkaisuun.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa mitoiltaan jonkin verran vaihtelevien kappaleiden automaattisen käsittelyn ongelmat. Keksintö perustuu siihen tosiasiaan, että joustavaan letkuun tai putkeen aikaansaatu sisäpuolinen ylipaine aikaansaa yhtäsuuren letkun tai putken laajenemisen joka suuntaan.
Keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti elementtien oikaiseminen tarkasti oikeaan asentoonsa suoritetaan elementtien välisissä raoissa sijaitsevien paisuntaelimien avulla, jotka ladontavai-heessa ovat supistetussa tilassa, ja joita tämän jälkeen elementtien oikaisuvaiheessa paisutetaan siten, että elementit siirtyvät oikeaan asentoonsa, sekä joita paisuntaelimiä tämän jälkeen supistetaan ja poistetaan kohdistuslaite jättäen elementtiasettelua vapaaksi valua tai muuta jatkokäsittelyä varten.
Keksinnön menetelmän mukaisesti voidaan paisuntaelimiin ladonta-vaiheessa sovittaa alipaine, joka supistaa letkuja, ja tämän jälkeen oikaisuvaiheessa normaali ilmanpaine, jolloin letkut paisuvat. Toinen mahdollisuus on ladontavaiheessa käyttää normaalia ilmanpainetta, ja oikaisuvaiheessa ylipainetta.
Mikäli järjestettävät elementit ovat olennaisesti suorakulmaisia, esimerkiksi tiiliskiviä, on edullista kytkeä paisuntaelimet sarjaan ja eri ryhmiin siten, että ensin oikaistaan elementit toisessa suunnassaan, ja tämän jälkeen tätä vastaan kohtisuorassa suunnassa. Tällöin jälkimmäisen oikaisun yhteydessä on ensimmäiset paisuntaelimet supistetussa asennossa. On käytännössä osoittautunut edulliseksi ensin oikaista tiiliskivet pituussuunnassaan, eli paisuttaa tiiliskivien pituussivuilla olevia paisuntaelimiä, ja tämän jälkeen siirtää tiiliskivet sivusuunnassa oikeaan asentoon.
Keksinnön mukainen laite on tunnettu siitä, että lokeroiden seinä-
II
72573 3 missä on elastiset paisuntaelimet, joita voidaan paisuttaa laajenemaan seinämästä ulospäin ja supistaa takaisin supistettuun asentoonsa, ja jotka on sovitettu laajenemaan ja vastaavasti su-pis tumaan yhdensuuntaisesti seinäänsä nähden, sekä paineensää-töelimet, jotka on hermeettisesti liitetty syöttöletkujen välityksellä paisuntaelimiin.
Keksinnön mukaisesti on paisuntaelin edullisesti lokeron seinään sovitettu elastinen letku. Letku voi myös olla sovitettu seinän yläpuolelle, jolloin se laajetessaan oikaisee seinän kummallakin puolella olevia kappaleita. Keksinnön mukaiset paineen-säätöelimet on sovitettu syöttämään tai poistamaan väliainetta let kuista kun niitä laajennetaan tai vastaavasti supistetaan. Väliaine voi olla jokin neste, tai kaasu, ja edullisesti ilma.
Etenkin mikäli laitetta käytetään siten, että ladontavaiheessa letkuissa vallitsee alipaine, voidaan joutua sovittamaan seinän yläpuoliseen letkuun tukielin, joka edullisesti sijaitsee letkun sisällä, ja tukee letkua siten, että se pysyy olennaisesti seinän keskiviivalla. Keksinnön mukaisesti on edullista, että letku on seinän yläreunan yli taivutettu, joustavaa ainetta, esimerkiksi kumia, joka on kiinnitetty ja suljettu hermeettisesti seinän kummallekin puolelle ja letkun päissä. Tällainen letku voi olla kiinnitetty esimerkiksi liimaamalla seinään, väliaine voidaan tällöin syöttää ja poistaa letkusta seinässä olevan kanavan kautta. Kanava on toisessa päässä liitetty väliaineen syöttöletkuun . Toiminnon parantamiseksi kapenee sivuseinä yläpäästään, jolloin letku supistetussa asennossaan on suunnilleen seinän alaosan pystytasolla.
Tiiliskivien tai muiden vastaavien suorakulmaisten kappaleiden ollessa kyseessä on edullisesti paisuntaelimet kytketty sarjaan siten, että ensin oikaistaan kaikki yhdensuuntaiset poikkeamat, ja tämän jälkeen paisutetaan paisuntaelimiä kohtisuorassa suunnassa tätä vastaan.
4 72573
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joissa kuvio 1 esittää ladontavaiheessa olevaa järjestelmää, kuvio 2 esittää oikaisuvaiheessa olevaa järjestelmää, kuvio 3 on perspektiivikuvanto keksinnön mukaisesta laitteesta, ja kuvio 4 on yksityiskohtainen kuva paisuntaelimestä.
Kuvassa 1 on rasterin runko 1, joka samalla toimii halutun laatta-kuvion rajoittavina reinoina. Osat 2 toimivat myös rasterin runkona ja samalla tiili- tms- laattojen tukipintoina, joiden varaan laatat ladotaan. Osat 3, 4 ja 5 esittävät rasterin "korokkeina" toimivia joustavia letkuja tai putkia, 6 on paineilmaletku, joka yhdistää mainitut letkut tai putket. 7, 8 ja 9 kuvaavat tiili-tms. laattoja. 10 kuvaa paineilman syöttöä pituussuunataisiin putkiin 3, 5 ja 11 paineilman syöttöä poikkisuuntaisiin putkiin 4, 12.
Kuva 1 esittää tilannetta, jossa tiili- tms. laatat ladotaan laitteen muodostamaan rasteriin joko käsin tai automaattisesti. Putket 3, 4, 5, 12, joiden akseli yhtyy laattojen välisen teoreettisen sauman keskiakseliin, ovat joko normaalipaineisia tai niihin on kytketty alipaine. Mikäli käytettävän putken läpimitta laattojen tason suunnassa on pienempi kuin teoreettinen sauman leveys, putki voi latomisen aikana olla normaalipaineinen, muussa tapauksessa putkiin kytketään syöttöletkujen 10 ja 11 sekä jako-letkujen 6 välityksellä alipaine, jolloin putkien läpimitta pienenee (putket litistyvät) ja myös mitta-alueen yläpäässä olevat laatat mahtuvat rasteriin. Koska käytetävien laattojen mitat vaihtelevat jonkin verran, ne saattavat poiketa ladonnan jälkeen teoreettisesta asemastaan pituus- tai poikkisuunnassa. Ne saattavat myös olla vinossa rasterin pituussuuntaan nähden (kuva 1). Näiden epätarkkuuksien korjaaminen tapahtuu esimerkiksi seuraa-valla tavalla.
Il 5 72573
Ensin kytketään syöttöletkun 10 välityksellä ylipaine pituussuuntaisiin putkiin 3 ja 5, jolloin ne paisuvat ja aiheuttavat samalla työntävän voiman tiili- tms. laattojen pituussuuntaisiin sivuihin. Koska laattojen molempiin sivuihin kohdistuu yhtä suuri voima, laatat siirtyvät letkuja vastaan kohtisuorassa suunnassa tasapainoasemaan, jonka akseli yhtyy putkien akseleiden keskipisteeseen (kuva 2). Tämän jälkeen pituussuuntaisiin putkiin 3 ja 5 kytketään alipaine, jolloin ne supistuvat kokoon eivätkä enää kosketa laattojen sivupintoja. Seuraavaksi kytketään syöttöletkun 11 välityksellä poikkisuuntaisiin putkiin 4 ja 12 ylipaine, jolloin laatat siirtyvät vastaavasti pituussuunnassa oikeille paikoilleen. Laitteen reunoilla sijaitseva runko-osa 1 vastaa korkeudeltaan käytettävien tukien 2 varassa lepäävien laattojen korkeutta ja sen sisäpinta sijaitsee tasossa, jonka etäisyys reunimmaisen laatan teoreettisesta reunasta vastaa teoreettista sauman leveyttä. Tällöin reunimmaisten putkien paisuessa ylipaineen vaikutuksesta runko-osa (tai kehys) 1 toimii samoin kuin jos reunassa olisi laatta, ja myös reunimmaiset laatat keskittyvät oikeille paikoilleen. Kohdistamisen jälkeen kaikkiin putkiin 3, 4, 5 ja 12 kytketään alipaine syöttöletkujen 10 ja 11 välityksellä, jolloin ne supistuvat kokoon ja valmis ladelma voidaan siirtää haluttuun paikkaan esimerkiksi alipaineella toimivan imulevyn avulla.
Kuvassa 3 on esitetty eräs rakennemalli paisuvasta putkesta ja sen liittymisestä laitteen runkoon. Kuvassa 3 on tukirakenne, 13, joka sijaitsee laattojen välisen sauman teoreettisella keskiakse-lilla ja johon joustavasta materiaalista valmistetut putket 14 on kiinnitetty. Yli- tai alipaineen syöttävät letkut on liitetty putken 14 päihin ilmanpitävästi 15. Osa 16 on tukiranka, joka sijaitsee putken 14 sisällä sen keskiakselilla ja jonka tarkoitus on pitää putkea 14 pystyssä alipainevaiheen aikana.
Toinen vaihtoehtoinen rakennemalli on esitetty kuvassa 4. Siinä tukirakenne 20 on muotoiltu yläreunastaan kapenevaksi ja putki on muodostettu joustavasta materiaalista valmistetusta levystä 17, joka on liimattu ilmanpitävästi tukirakenteeseen 20. Yli- tai 72573 6 alipaine johdetaan putkeen letkun 6, liitoskappaleen 19 ja tukirakenteessa olevan reiän 18 kautta. Kolmas esimerkki laitteen ra-kentesta on muuten sama kuin kuvassa 3 esitetty malli sillä erotuksella, että siinä käytetty putki on mitoiltaan ja kimmoisuudeltaan sellainen, että se jo normaali-ilmanpaineessa kykenee keskittämään laatat kuvissa 1 ja 2 esitetyllä tavalla. Laite toimii tässä tapauksessa siten, että laattojen latomisvaiheessa putkiin on kytketty alipaine (ja putket ovat litistyneet), minkä jälkeen pituus- ja poikkisuuntaisiin putkiin päästetään vuoronperään normaali ilmanpaine ja laatat siirtyvät putkien palatessa alkuperäiseen muotoonsa.
Keksinnön mukaisen laitteen toteuttamiseksi löytyy luonnollisesti muitakin rakennemalleja kuin edellä esitetyt esimerkit. Koska keksinnön mukainen laite toimii yli- ja alipaineen avulla, sen toiminta on helposti automatisoitavissa aikaohjattujen venttiilien avulla. Laitetta voidaan käyttää esimerkiksi sellaisten ver-houselementtien automaattisessa valmistuksessa, joiden pinta muodostuu eri tavoin järjestetyistä tiili- yms. laattakuvioista. On helppo kuvitella muitakin käyttätapoja yleensä silloin, kun tarvitaan mitoiltaan epätarkkojen kappaleiden automaattista käsittelyä .

Claims (14)

1. Menetelmä elementtien järjestämiseksi haluttuun kuviomuo- toon, jossa elementtien välissä on rako joka täytetään esimerkiksi saumausaineella elementtien ollessa ladottuina valumuottiin, jotka elementit saattavat poiketa hieman nimelliskoostaan, jolloin elementit (7, 8, 9) ensin sovitetaan olennaisesti oikeaan paikkaan niille varattuun lokeroon, tunnettu siitä, että elementtien (7, 89) oikaiseminen tarkasti oikeaan asentoonsa suoritetaan elementtien välisissä raoissa sijaitsevien paisunta-elimien (3, 4, 5, 12) avulla, jotka ladontavaiheessa ovat supistetussa tilassaan ja joita tämän jälkeen oikaisuvaiheessa paisutetaan siten, että elementit (7, 8, 9) siirtyvät oikeaan asentoonsa, sekä joita paisutuselimiä (3, 4, 5, 12) tämän jälkeen su pistetaan ja poistetaan kohdistuslaite jättäen elementtiasette-lua vapaaksi valua tai muuta jatkokäsittelyä varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sitä, että paisuntaelimiin (3, 4, 5, 12) ladontavaiheessa kytketään alipaine- ja oikaisuvaiheessa normaali ilmanpaine.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paisuntaelimiin (3, 4, 5, 12) ladontavaiheessa kytketään normaali ilmanpaine ja oikaisuvaiheessa ylipaine.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä olennaisesti samansuuruisten suorakulmaisten kappaleiden, esimerkiksi tiiliskivien, järjestämiseksi haluttuun kuviomuotoon, tnnnettu siitä, että oikaisuvaiheessa ensimmäisiä (3, 5) yhdensuuntaisia paisuntaelimiä paisutetaan ensin, jonka jälkeen nämä siirretään kokoonpuristettuun tilaansa ja toisia (4, 12) yhdensuuntaisia paisuntaelimiä paisutetaan, jotka toiset (4, 12) paisuntaelimet sijaitsevat kohtisuoraan ensimmäisiä (3, 5) paisuntaelimiä vastaan.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensin paisutetaan niitä yhdensuuntaisia paisuntaelimiä (3, 5), jotka vaikuttavat järjestettävien elementtien (7, 8, 9) pitempään sivuun, ja tämän jälkeen paisutetaan niitä paisun- 8 72573 taelimiä (4, 12) , jotka vaikuttavat elementtien (7, 8, 9) lyhyempään sivuun.
6. Laite elementtien järjestämiseksi haluttuun kuviomuotoon, jossa elementtien välissä on rako esimerkiksi saumausainetta varten, jotka elementit saattavat poiketa hieman nimelliskoostaan, jossa laitteessa on lokerot joihin järjestettävät elementit sovitetaan, tunnettu siitä, että lokeroiden seinämissä on elastiset paisuntaelimet (3, 4, 5, 12) , joita voidaan paisuttaa laajenemaan seinämästä ulospäin ja supistaa takaisin supistettuun asentoonsa, ja jotka laajenevat ja vastaavasti supistuvat yhdensuuntaisesti seinäänsä nähden, sekä paineensäätöelimet, jotka on hermeettisesti liitetty (15) syöttöletkun (10,11) välityksellä paisuntaelimiin.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että paisuntaelin (3, 4, 5, 12) on seinään sovitettu elastinen letku.
7 72573
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että paisuntaelin (3, 4, 5, 12) on seinän yläpuolelle sovitettu elastinen letku.
9. Patenttivaatimuksen 6, 7 tai 8 mukainen laite, tunnet-t u siitä, että paineensäätöelimet syöttävät tai vastaavasti poistavat jotakin väliainetta letkuihin/letkuista, kun niitä laajennetaan/ supistetaan.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että väliaine on ilmaa.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että letkun sisällä on tukielin (16) , joka etenkin letkun supistetussa asennossa tukee letkua ja pitää tämän olennaisesti keskellä seinän yläpuolella. 9 72573
12. Jonkin patenttivaatimusten 6-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että letku on seinän yläreunan yli taivutettua, joustavaa ainetta, esimerkiksi kumia, (17) joka on kiinnitetty ja suljettu hermeettisesti seinän (20) kummallekin puolelle letkun päissä.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että letku on kiinnitetty liimaamalla seinään (20).
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen laite, tunnet-t u siitä, että seinämässä (20) on kanava (18) väliainetta varten, jonka kanavan ensimmäinen pää aukeaa seinän (20) yläreunalla letkun sisälle, ja sen toiseen päähän on liitetty väliaineen syöttö-letku (6) . 10 72573
FI850543A 1985-02-08 1985-02-08 Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration. FI72573C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850543A FI72573C (fi) 1985-02-08 1985-02-08 Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850543A FI72573C (fi) 1985-02-08 1985-02-08 Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration.
FI850543 1985-02-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850543A0 FI850543A0 (fi) 1985-02-08
FI850543L FI850543L (fi) 1986-08-09
FI72573B FI72573B (fi) 1987-02-27
FI72573C true FI72573C (fi) 1987-06-08

Family

ID=8520353

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850543A FI72573C (fi) 1985-02-08 1985-02-08 Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI72573C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI850543L (fi) 1986-08-09
FI850543A0 (fi) 1985-02-08
FI72573B (fi) 1987-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3619432A (en) Method and apparatus for construction of concrete shells
EP3150777B1 (en) Formliner and method of use
US10273698B2 (en) Connector for form boards and system for cast construction
US20070221820A1 (en) Method and Apparatus for the Manufacturing
US4318880A (en) Method and apparatus for forming manhole bases
US5617698A (en) Clamp for holding wall panel against adhesive
US5829217A (en) Wall construction and spacer for use therewith
FI72573C (fi) Foerfarande och anordning foer att ordna element i oenskad konfiguration.
CN109025294B (zh) 一种后浇带充气式弧角矩形软管侧模支设施工方法
US4131405A (en) Apparatus for producing structural panels
US3236924A (en) Method and apparatus for laying masonry units
US3768167A (en) Brick laying jig
US5890335A (en) Glass block panel construction and method and apparatus for fabrication thereof
CN214658771U (zh) 一种可伸缩模板
JPS63284332A (ja) ド−ムの構築工法及びその型枠用袋体
US2964820A (en) Casting jig
SE466661B (sv) Isolerelement
CN221030333U (zh) 一种池体混凝土浇筑时的橡胶止水带定位装置
US975615A (en) Cement-mold.
KR102453067B1 (ko) 거푸집 교정장치
US2174394A (en) Method of building
WO2003044306A1 (en) Method of manufacturing modules
JP3665839B2 (ja) 埋設型枠ユニット及びダム堤体の構築方法
CA1178516A (en) Apparatus for cold-molding structures
JPS6234902B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: A-ELEMENTTI OY RAKENNUSMIES