FI71669C - Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal. - Google Patents

Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal. Download PDF

Info

Publication number
FI71669C
FI71669C FI850818A FI850818A FI71669C FI 71669 C FI71669 C FI 71669C FI 850818 A FI850818 A FI 850818A FI 850818 A FI850818 A FI 850818A FI 71669 C FI71669 C FI 71669C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
closing mechanism
adjusting
lever
mechanism according
locking latch
Prior art date
Application number
FI850818A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI850818A0 (fi
FI850818L (fi
FI71669B (fi
Inventor
Pauli Groenberg
Original Assignee
Rannila Paavo Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rannila Paavo Oy filed Critical Rannila Paavo Oy
Priority to FI850818A priority Critical patent/FI71669C/fi
Publication of FI850818A0 publication Critical patent/FI850818A0/fi
Publication of FI850818L publication Critical patent/FI850818L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71669B publication Critical patent/FI71669B/fi
Publication of FI71669C publication Critical patent/FI71669C/fi

Links

Landscapes

  • Air-Flow Control Members (AREA)

Description

71669
ILMASTOINTIKANAVAN PALORAJOITTIMEN SÄÄTÖ- JA SULKUMEKANISMI -REGLERINGS- OCH SLUTARMEKANISM FÖR EN BRANDBEGRÄNSARE VID EN LUFTKONDITIONERINGSKANAL
Tämän keksinnön kohteena on ilmastointikanavan yhdestä tai useammasta säleestä muodostetun palorajoittimen säätö- ja sulkumekanismi, johon kuuluu länqpötilan kohoamiseen reagoiva elin, kuten lämpösulake sekä tätä vasten jousivoiman avulla jännitetty lukitussalpa.
Ilmastointikanavat on varustettava palorajoittimella,jonka avulla kanava suljetaan tulipalon sattuessa tulen leviämisen estämiseksi. Kanavissa käytetään laitteistoja, jotka laukeavat automaattisesti kun lämpötila kanavassa kohoaa tiettyyn rajaan. Nykyisin tunnetaan monia erilaisia palora-joittimia. Eräs tällainen on verhomainen palopelti, joka muodostuu useista toisiinsa saranoiduista vaakasuorista säleistä ja joka asennetaan kanavan yläosaan ja on varustettu vakiovoimajousella, jonka avulla verho sulkeutuu. Jousen, joka asennetaan kanavan sisäpuolelle tulee kuitenkin verhon toimintaperiaatteesta johtuen olla varsin hento, jolloin se kyllä toimii normaalioloissa moitteetta, mutta olosuhteissa, joissa palorajoitinta todella tarvitaan eli lämpötilan ollessa korkea, menettää jousi ominaisuutensa ja palopelti ei laukeakaan.
Niinikään tunnetaan palorajoittimia, jotka on tehty yhtenäisestä levystä ja laakeroitu kanavan seinämään. Ne on lisäksi varustettu jousella, jonka avulla niiden on määrä sulkeutua. Isoissa palopelleissä muodostuu kuitenkin pellin reunojen ja kanavan seinämien välinen kitka niin suureksi, että jousen voima saattaa olla riittämätön sulkemaan pellin kunnolla.
Suomalaisessa patenttihakemuksessa 845135 on esitetty ilmastointikanavan palopellin sulkumekanismi, jolla on saavutettu huomattavia etuja aikaisempiin palorajoittimiin ver- 2 71 669 rattuna. Siinä palope11in säleiden akselit on yhdistetty toisiinsa erillisen vipumekanismin avulla ja säleistä ainakin yksi on jousen avulla jännittyneenä palopellin ollessa auki, jonka jousen jousivoima on sulkumekanismiin kuuluvan lukitussalvan kautta välitetty lämpötilan kohoamiseen reagoivaan lämpösulakkeeseen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada entistä parempi palorajoittimen säätö- ja sulkumekanismi. Keksinnölle on siten tunnusomaista se, että säätö- ja sulkumekanismi käsittää liikkuvasti järjestetyn siirtolevyn, johon palora-joittimen säleiden päät on vipujen avulla kääntyvästi nive-löity ja jousikuormitettu ja joka joka siirtolevy on vipu-mekanismin avulla yhdistetty mainittuun lukitussalpaan.
Keksinnön eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että vipumekanismi käsittää yhdestä päästään vipumekanismin runkolevyyn ja toisesta päästään säätöruu-viin nivelöidyn pyörähdysvivun sekä säätöruuvin vastakkaiseen päähän yhdistetyn säätövivun, joka on keskeltä nive-löity vipumekanismin runkolevyyn ja toisesta päästään siirto levyyn.
Keksinnön eräälle toiselle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että lukitussalvan yläpäähän on järjestetty palautusjousi ja rajoitintappi.
Vielä eräälle keksinnön edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että lukitussalvan alareunaan on muodostettu pykälä, jota vasten pyörähdysvivun vastaavalla tavalla muodostettu pykälä lukittuu säätö- ja sulkumekanismin ollessa viritystilassa.
Vielä eräälle keksinnön edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että säätöruuvi on molemmista päistään 3 71669 tai kokonaan varustettu sisäpuolisilla kierteillä, joihin pyörähdys- ja säätövipuihin nivelöidyt ulkopuolisilla kierteillä varustetut ruuvit on asennettu.
Keksinnön mukainen palorajoittimen säätö- ja sulkumekanismi on erittäin toimintavarma eikä liikkuvissa osissa esiinny väljyyttä, vaan säätö- ja sulkumekanismin ja palorajoittimen säleiden muodostama kokonaisuus on erittäin tukeva, mikä myös lisää palorajoittimen toiminnan varmuutta. Lisäksi säätö- ja sulkumekanismi on helppo virittää uudelleen laukeamisen jälkeen. Eräs lisäetu tämän kaltaisessa palora-joittimessa on, että se voidaan asentaa kanavaan halutussa asennossa joko säleet pystysuorassa tai vaakasuorassa. Palora jo it in ja säätö- ja sulkumekanismi muodostavat kokonaisuuden, joka sellaisenaan asennetaan kanavaan. Näin ollen myös asennustyö on erittäin yksinkertainen. Koska säleiden asento on säädettävissä voidaan palorajoittimen säleitä käyttää myös tilavuusvirran säätöön.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuv. 1 esittää osittain leikattuna sivusta katsottuna palora joitinta, joka on varustettu keksinnön mukaisella säätö- ja sulkumekanismilla, säleiden ollessa täysin auki.
Kuv. 2 esittää osittain leikattuna sivusta katsottuna samaa kuin kuv.l, mutta sulkumekanismi on nyt lauennut ja säleet ovat kiinni.
Kuv. 3 esittää keksinnön mukaista säätö- ja sulkumekanis-mia tilanteessa, jossa säleet on suljettu säätöruuvin avulla.
Kuviossa 1 on esitetty kolmesta kääntyvästä säleestä 13 71669 4 muodostuva palorajoitin. Palorajoittimen runko, säleet sekä sulkumekanismi muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka on sellaisenaan asennettavissa poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiseen ilmastointikanavaan. Palorajoittimeen kuuluu olennaisena osana lämpösulake 3, joka voi olla esimerkiksi suomalaisessa patenttihakemuksessa 844579 esitetyn kaltainen. Tällaiselle läiqpösulakkeelle on ominaista, että lämpötilan kohotessa kanavassa n. 50°C:een, muuttuu lämpö-sulaketta kiinteänä pitävä seos nestemäiseksi, jolloin läm-pösulakkeen varsi, jota vasten lukitussalpa 4 on jännitetty, antaa periksi.
Kun ilmastointikanavassa vallitsee normaali lämpötila, pidättää lämpösulake lukitussalpaa 4. Lukitussalvan nivelöin-tikohdan 14 alapuolelta lukitussalpaa pyrkii kääntämään pyörähdysvipu 5. Lukitussalvan alaosaan ja pyörähdysvivun yläosaan on muodostettu toisiinsa sopivat pykälät, joiden välityksellä lukitussalpa ja pyörähdysvipu ovat yhteydessä toisiinsa. Samasta päästä, jossa pykälä sijaitsee, on pyörähdysvipu nivelöity kääntyvästi ruuvin 10 kantaan. Toisesta päästään pyörähdysvipu on nivelöity niinikään kääntyvästi palorajoittimen vipumekanismin runkoon. Palorajoittimen säleiden 13 päihin yhdistetyt vivut 2 on jousitettu ja tämä jousivoima välittyy siirtolevyn 1, säätövivun 7, ja säätö-ruuvin 6 kautta pyörähdysvipuun 5, jolloin pyörähdysvipu pyrkii pyörähtämään kuvioiden suunnassa vastapäivään, mutta lukitussalpa estää liikkeen. Jokaisella vivulla 2 on oma jousi.
Ruuvi 10 on varustettu ulkopuolisella kierteellä ja sen päälle on kierretty sisäpuolisella kierteellä varustettu säätöruuvi 6. Säätöruuvin toisessa päässä on vastaavalla tavalla ruuvi 15. Ruuvin 15 kanta on nivelöity kääntyvästi säätövipuun 7, joka on keskikohdaltaan nivelöity kääntyvästi palorajoittimen vipumekanismin runkolevyyn 16 ja toises-
II
5 71669 ta päästään siirtolevyyn 1.
Säleet 13 on akseloitu alorajoittimen runkoon ja vipujen 2 avulla yhdistetty siirtolevyyn. Vivut on järjestetty siten, että säleet kääntyvät vastakkaisiin suuntiin. Tämä on ilman säädön kannalta edullista, sillä mikäli säleet ovat vain osittain auki, ohjaavat samaan suuntaan kääntyneet säleet ilmavirtaa sivuun ilmastointikanavan keskilinjan suunnasta, mikä aiheuttaa virtaushäiriöitä.
Keksinnön mukaisen palorajoittimen sulkumekanismin toimintaperiaate on seuraava: normaalisti säleet ovat joko koko naan tai osittain auki. Kuv.l esittämässä tilanteessa ne ovat kokonaan auki. Mikäli kanavan lämpötila nyt nousee n. 50°C:een, sulaa lämpösulakkeen 3 sisältämä seos, jolloin lämpösulakkeen varsi vapautuu ja sitä vasten jännitetty lukitussalpa 4 kääntyy myötäpäivään. Tällöin pyörähdysvipu pääsee kääntymään vastapäivään ja välittää liikkeen ruuvien (10, 15) ja säätöruuvin 6 välityksellä säätövipuun 7. Tämä kääntyy keskimmäisen nivelöintikohtansa suhteen ja siirtää siirtolevyä kuv.l suunnassa ylöspäin.
Siirtolevyn 1 siirtyessä palorajoittimen laukeamisen yhteydessä kääntyvät siirtolevyyn toisesta päästään nivelöidyt vivut 2 ja kääntävät säleet kiinni. Siirtolevyn samoin kuin muidenkin liikkuvien osien lopullinen asento palorajoittimen laukeamisen jälkeen on esitetty kuviossa 2. Lukitussalpa 4 ei kuitenkaan jää kuvion 2 osoittamaan asentoon, vaan palautusjousi 12 vetää lukitussalvan takaisin. Jotta lukitussalpa pysähtyisi oikeaan kohtaan on lisäksi järjestetty rajoitintappi 11, jota vasten lukitussalpa asettuu. Myös lämpösulakkeen 3 varteen voidaan yhdistää jousi (ei esitetty kuvioissa), joka vetää sulakkeen takaisin heti laukeamisen jälkeen. Palorajoittimen uudelleen virittäminen voidaan suorittaa esimerkiksi työntämällä käsin siirtolevy takaisin 6 71 669 viritysasentoonsa, jolloin edelläselostetut liikesarjat tapahtuvat päinvastaiseen suuntaan. Lukitussalvan 4 nivelöin-tikohtaan on tehty pieni hahlomainen reikä 19 ja lukitus-salvan alaosaan on järjestetty kiristysjousi 8, mikä mahdollistaa pyörähdysvivun 5 päässä olevan pykälän palautumisen lukitussalvan vastaavaa pykälää vasten.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukainen palorajoittimen sulkumekanismi sivulta katsottuna tilanteessa, jossa säleet on suljettu säätöruuvia 6 kiertämällä. Kierrettäessä säätö-ruuvia siten, että ruuvit 10 ja 15 loittonevat toisistaan, kääntyy säätövipu 7 ja siirtää siirtolevyä, mikä aiheuttaa säleiden kääntymisen, kuten edellä selitettiin. Tällä tavoin voidaan virtausta säätää muuttamalla säleiden asentoa säätöruuvin 6 avulla.
Palorajoittimen säleiden lukumäärä ei ole rajoitettu. Kuvioissa on esimerkin vuoksi esitetty tilanne, jossa säleitä on kolme, mutta käytännössä voidaan käyttää myös huomattavasti useampia säleitä.
Ainakin osa vipujen 2 ja siirtolevyn 1 välisistä nive-löintikohdista 18 on varustettu hahlomaisella reiällä 17 . Tämä parantaa siirtolevyn toimintaa. Yhtä hyvin voisivat kaikki nivelöintikohdat olla varustetut hahlomaisella reiällä, jolloin siirtolevyn ohjäämiseksi voidaan järjestää esimerkiksi siirtolevyn toisella tai molemmilla puolilla kulkevat ohjaimet (ei esitetty kuvioissa).
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei ole rajoittunut edelläesitettyihin sovellutusmuotoesimerkkeihin, vaan sitä voidaan vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (10)

1. Ilmastointikanavan yhdestä tai useammasta säleestä (13) muodostetun palorajoittimen säätö- ja sulkumekanismi, johon kuuluu lämpötilan kohoamiseen reagoiva elin, kuten lämpösu-lake (3) sekä tätä vasten jousivoiman avulla jännitetty lukitussalpa (4), tunnettu siitä, että säätö- ja sul-kumekanismi käsittää liikkuvasti järjestetyn siirtolevyn (1) , johon palorajoittimen säleiden (13) päät on vipujen (2) avulla kääntyvästi nivelöity ja jousikuormitettu ja joka siirtolevy on vipumekanismin avulla yhdistetty mainittuun lukitussalpaan (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen säätö- ja sulkumekanis-mi, tunnettu siitä, että vipumekanismi käsittää yhdestä päästään vipumekanismin runkolevyyn (16) ja toisesta päästään säätöruuviin (6) nivelöidyn pyörähdysvivun (5) sekä säätöruuvin vastakkaiseen päähän yhdistetyn säätövivun (7), joka on keskeltä nivelöity vipumekanismin runkolevyyn (16) ja toisesta päästään siirtolevyyn (1).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen säätö- ja sulkume-kanismi, tunnettu siitä, että lukitussalvan (4) yläpäähän on järjestetty palautusjousi (12) ja rajoitintap-pi (11).
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että lukitussalvan (4) alapäässä on hahlomainen reikä (19) ja että mainittuun alapäähän on järjestetty kiristysjousi (8).
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että lukitussalvan (4) alareunaan on muodostettu pykälä, jota vasten pyöräh- 8 71669 dysvipuun (5) vastaavalla tavalla muodostettu pykälä lukittuu säätö- ja sulkumekanismin ollessa viritystilassa.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että säätöruuvi (6) on molemmista päistään tai kokonaan varustettu sisäpuolisilla kierteillä, joihin pyörähdys- (5) ja säätövipuihin (7) nivelöidyt ulkopuolisilla kierteillä varustetut ruuvit (10, 15) on asennettu.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että kierteiden kätisyydet on järjestetty siten, että kierrettäessä säätöruuvia (6) yhteen suuntaan lähestyvät ruuvit (10, 15) toisiaan ja toiseen suuntaan kierrettäessä ne loittonevat toisistaan.
7 71669
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että palorajoitti-men säleiden (13) asento on säädettävissä kiertämällä säätöruuvia (6).
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että palorajoitti-men säleisiin (13) kiinnitetyt, akseleina toimivat vivut (2) on varustettu jousella ja nivelöity siirtolevyyn (1).
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen säätö- ja sulkumekanismi, tunnettu siitä, että ainakin osa vipujen (2) ja siirtolevyn (1) välisistä nivelöintikohdista (18) on varustettu hahlomaisella reiällä (17). 9 71669
FI850818A 1985-02-28 1985-02-28 Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal. FI71669C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850818A FI71669C (fi) 1985-02-28 1985-02-28 Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850818A FI71669C (fi) 1985-02-28 1985-02-28 Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal.
FI850818 1985-02-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850818A0 FI850818A0 (fi) 1985-02-28
FI850818L FI850818L (fi) 1986-08-29
FI71669B FI71669B (fi) 1986-10-31
FI71669C true FI71669C (fi) 1987-02-09

Family

ID=8520448

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850818A FI71669C (fi) 1985-02-28 1985-02-28 Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI71669C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI850818A0 (fi) 1985-02-28
FI850818L (fi) 1986-08-29
FI71669B (fi) 1986-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4628954A (en) Multi-use damper
KR19990036550A (ko) 도어클로즈용 도어의 걸림장치
US4338967A (en) Universal link bar operator and actuator for rotating blade air, smoke, and fire dampers
US4817912A (en) Bi-metal operator for smoke, fire and air control damper
US4263930A (en) Diffuser concealable, volume control, heat-responsive, semi-automatic resetting, butterfly damper and operator
US6019679A (en) Fire and smoke damper
FI71669C (fi) Reglerings- och slutarmekanism foer en brandbegraensare vid en luftkonditioneringskanal.
US4555981A (en) Damper operator for use with air, smoke and fire dampers
FI70144C (fi) Regler-/brandspjaell foer kanaler i ventilationsanlaeggningar
US4047475A (en) Ventilating damper assembly
KR20110047958A (ko) 힌지장치 및 이를 갖는 여닫이 도어
US4295486A (en) Low cost, diffuser concealable, volume control, heat responsive, resettable, butterfly damper operator
EP0015723A1 (en) Damper operator
US6250326B1 (en) Dual temperature fire damper releasing system
US4472999A (en) Damper operator for use with air, smoke and fire dampers
EP0396785A1 (de) Vorrichtung zum Absperren von Lüftungseinrichtungen
DE2910433C2 (fi)
KR100586777B1 (ko) 도어 힌지
US3738254A (en) Backdraft damper
US6725602B1 (en) Automatically extendable astragal system
US3960065A (en) Air control apparatus
US4479483A (en) Safety stovepipe damper assembly
KR101863554B1 (ko) 방화용 풍량조절 댐퍼
GB2217451A (en) Shape memory metal actuator
JP2677997B2 (ja) 湿度制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PAAVO RANNILA OY