FI71364B - Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer - Google Patents

Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer Download PDF

Info

Publication number
FI71364B
FI71364B FI850159A FI850159A FI71364B FI 71364 B FI71364 B FI 71364B FI 850159 A FI850159 A FI 850159A FI 850159 A FI850159 A FI 850159A FI 71364 B FI71364 B FI 71364B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
refiner
grinding
fibers
refining
zone
Prior art date
Application number
FI850159A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI850159L (fi
FI71364C (fi
FI850159A0 (fi
Inventor
Kari Ebeling
Soili Hietanen
Original Assignee
Tampella Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tampella Oy Ab filed Critical Tampella Oy Ab
Priority to FI850159A priority Critical patent/FI71364C/fi
Publication of FI850159A0 publication Critical patent/FI850159A0/fi
Publication of FI850159L publication Critical patent/FI850159L/fi
Publication of FI71364B publication Critical patent/FI71364B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71364C publication Critical patent/FI71364C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

, 71364
Menetelmä ja jauhin kuitujen jauhamiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä selluloosapitoisten tai muiden hydrofiilisten kuitujen jauhamiseksi, jossa kui-5 dut johdetaan jauhimen jauhinpesään sovitetun kahden vastakkaisen, välimatkan päässä toisistaan olevan ja toistensa suhteen liikkuvan jauhinpinnan väliin muodostettuun jauha-tusvyöhykkeeseen ja saatetaan jauhatusvyöhykkeessä jauhatus-vaikutuksen alaiseksi jauhinpintojen avulla, joissa on teriä 10 ja niiden välisiä solia sekä jauhin menetelmän soveltamiseksi .
Tällaiset menetelmät ja jauhimet ovat erittäin yleisiä puunjalostusteollisuudessa. Esimerkkinä voidaan tällöin mainita FI-patenttihakemuksessa 792176 esitetty ratkaisu.
15 Sellukuitujen jauhatus paperin ja kartongin valmistuksen yhteydessä tapahtuu nykyisin matalassa eli n. 2-6 % sakeu-dessa. Matalasakeusjauhinten toimintaa käsittelevässä kirjallisuudessa on todettu, että sekä kartiojauhinten että levyjauhinten staattoriurissa esiintyy hyvin usein ns. sul-20 pun paluuvirtausta. Tämä paluuvirtaus johtuu siitä, että jauhimen roottoriurissa kiihdytetty virtaus törmää jauhin-perän seinään kaikkialla muualla paitsi siinä kohdassa, jossa virtaus poistuu jauhimesta eli toisinsanoen jauhimen ulosvirtausaukon kohdassa. Em. jauhinpesän seinään tapah-25 tuvan törmäyksen vaikutuksesta virtauksen liike-energia muuttuu Bernoullin lain mukaisesti paine-energiaksi, jolla tarkoitetaan sitä, että jauhinpesän seinään törmäävän virtauksen paine kasvaa samalla, kun virtauksen nopeus putoaa lähes nollaan. Kasvaneen paineen seurauksena sulppu pystyy 30 virtaamaan jonkin matkaa takaisin staattoriuriin. Tätä staattoriurissa takaisinpäin tapahtuvaa virtausta kutsutaan alalla paluuvirtaukseksi.
Em. paluuvirtauksen vuoksi jauhatusvyöhykkeellä olevien kuitujen viipymisaikajakautuma on hyvin heterogeeninen. 35 Jauhimen aikaansaaman jauhatuskäsittelyn tasaisuuden kannalta olisi edullista, että jauhettavaksi tarkoitetut sulpun 71364 2 virtaus jauhatusvyöhykkeen läpi olisi tulppamainen. Edellytyksenä tulppamaisen läpivirtauksen aikaansaamiselle on se, että tunnetuissa laitteissa esiintyvä roottoriurista sinkoutuvan sulpun haitallinen törmäys jauhinpesän seinämiin 5 pystytään estämään.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä, jolla aiemmin käytetyn tekniikan yhteydessä ilmenneet heikkoudet pystytään poistamaan. Tähän on päästy keksinnön mukaisen menetelmän avulla. Keksinnön mukaisen menetelmän 10 perusideana on ollut paperikoneen yhteydestä tunnetun manifold-periaatteen käyttö jauhimen yhteydessä. Manifold-periaate on puunjalostusteollisuudessa erittäin tunnettu periaate ja sitä käytetään esimerkiksi paperikoneen perä-laatikon syöttöputkiston yhteydessä. Manifold-putkisto jakaa 15 tällöin perälaatikkoon tulevan laimean sulppuvirtauksen koko paperikoneen leveydelle. Käänteisellä järjestelyllä on näin ollen mahdollista kerätä yhteen tasainen virtaus, kääntää alkuperäistä virtaussuuntaa haluttu määrä, esimerkiksi 90 % ja johtaa näin yhdistetty päävirtaus pois virtauksen yhdis-20 telyalueelta. Keksinnön mukainen menetelmä on täsmällisesti sanottuna tunnettu siitä, että kuitujen tasaisen, jauhimen läpi kulkevan virtauksen aikaansaamiseksi jauhimen jauhatus-vyöhykkeen ulosmenovirtaukset kerätään yhteen ja johdetaan ulos jauhinpesästä käänteisen manifold-järjestelyn avulla.
25 Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan laite, jonka avulla menetelmää pystytään soveltamaan. Tähän on päästy keksinnön mukaisen laitteen avulla, joka on puolestaan tunnettu siitä, että jauhimen jauhatusvyöhykkeen ulos-menoon, jauhatusvyöhykkeen ulkoreunalle on sovitettu olen-30 naisesti 360° jauhimen ympäri ulottuva purkauskanava, joka on yhdistetty poikkileikkaukseltaan tasaisesti laajenevaan, simpukkamaiseen kuitujen ulosvirtausputkeen.
Keksinnön etuna on ennen kaikkea se, että jauhatus-käsittely on erittäin tasaista aiemmin käytettyyn tekniik-35 kaan verrattuna, jolloin jauhimelta saatavan massan lujuus paranee vastaavasti erittäin huomattavasti, jopa 20 - 30 % 71 364 3 tunnettuihin jauhimiin verrattuna. Keksinnön etuna on lisäksi sen edullisuus käytössä. Saavutettava energiansäästö käytössä perustuu pieneen tyhjäkäyntitehoon ja nykyisiä ratkaisuja parempaan jauhatuksen tehokkuuteen.
5 Keksintöä ryhdytään seuraavassa selvittämään tar kemmin oheisessa piirustuksessa kuvatun tunnetun tekniikan ja keksinnön edullisten suoritusmuotojen avulla, jolloin kuvio 1 esittää periaatekuvantona keksinnön lähtökohtana olevan tunnetun tekniikan mukaista kartiojauhinta 10 sivulta nähtynä, kuvio 2 esittää periaatekuvantona keksinnön lähtö kohtana olevan tunnetun tekniikan mukaista levyjauhinta sivulta nähtynä, kuvio 3 esittää periaatekuvantona keksinnön mukaista 15 kartiojauhinta sivulta nähtynä, kuvio 4 esittää periaatekuvantona keksinnön mukaista levyjauhinta sivulta nähtynä, kuvio 5 esittää kuvion 3 mukaista jauhinta osittain leikattuna perspektiivikuvantona ja 20 kuvio 6 esittää kuvion 4 mukaista jauhinta osittain leikattuna perspektiivikuvantona.
Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty periaatteellisesti tunnetun tekniikan mukaiset kartio- ja levyjauhimet. Kuvioissa 1 ja 2 on jauhinpesää merkitty viitenumeroilla 1 ja 1'. Jau-25 himen roottorin ja staattorin jauhinpintoja on puolestaan merkitty viitenumeroilla 2 ja 3 sekä vastaavasti numeroilla 2' ja 3'. Em. tunnettujen jauhinten rakenne ja toiminta on alan ammattimiehelle täysin tunnettua tekniikkaa, joten näitä seikkoja ei selvitetä tässä yhteydessä tarkemmin. Jau-30 hettavan massan kulkusuunta on kuvioiden 1 ja 2 esimerkkeihin merkitty nuolten avulla. Kuvioihin 1 ja 2 on lisäksi katkoviivoin piirretyillä ympyröillä merkitty esimerkit kohdista, joissa virtaus törmää jauhinpesän 1 tai 1' seinään, jolloin seurauksena on haitallisen paluuvirtauksen 35 syntyminen, kuten edellä on jo todettu.
, 71364 4
Keksinnön mukainen kartiojauhin on esitetty kuvioissa 3 ja 5 ja keksinnön mukainen levyjauhin puolestaan kuvioissa 4 ja 6. Kuvioissa 3 ja 5 on jauhinpesää merkitty yleisesti viitenumerolla 11, roottorin ja staattorin jauhinpintoja 5 viitenumeroilla 12 ja 13. Kuvioissa 4 ja 6 on jauhinpesää merkitty yleisesti viitenumerolla 11' ja roottorin ja staattorin jauhinpintoja vastaavasti viitenumeroilla 12' ja 13'. Kuvioissa 3-6 esitettyjen jauhinten pyöritys tapahtuu alalla täysin tunnetulla tavalla, joten ko. seikkoja ei 10 selvitetä tarkemmin tässä yhteydessä. Sulpun virtaussuunta on kuvioissa 3-6 esitetty nuolten avulla.
Kuvioiden 3-6 esimerkeissä on kuvattu käänteinen manifold-periaate matalasakeuskartiojauhimen ja matala-sakeuslevyjauhimen ulostulovirtaukseen sovellettuina. Kek-15 sinnön mukaisesti virtaus kerätään tasaisesti jauhatusvyö-hykkeen ulkoreunalta ja ohjataan olennaisesti 360° jauhimen ympäri ulottuvan tasasuuren purkauskanavan 14, 14' kautta poikkileikkaukseltaan tasaisesti laajenevaan simpukkamaiseen kuitujen ulosvirtausputkeen 15, 15'. Esitettyjen rakentei-20 den avulla jauhinpintojen 12 ja 13 tai 12' ja 13' väliin muodostetun jauhatusvyöhykkeen läpäissyt virtaus ei törmää jauhinpesän 11 tai 11' seiniin, kuten tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa. Haitallista paluuvirtausta ei näin ollen synny.
25 Em. käänteinen manifold-virtauskanavajärjestely on täysin välttämätön, mikäli halutaan, että jauhettava kuitu-sulppu kulkee tulppamaisena virtauksena tasaisesti jauhimen läpi.
Mikäli jauhimena käytetään kartiojauhinta tai sel-30 laista levyjauhinta, jossa jauhatusvyöhykkeen syöttöpuolen halkaisija on suurempi kuin poistopuolen halkaisija, niin keksinnön mukaisesti kuidut myös syötetään jauhimeen mani-fold-virtauksen avulla. Tällainen rakenne on esitetty kuvioissa 3 ja 5. Syöttöpuolen rakenne kuvioissa 3 ja 5 on 35 periaatteeltaan täysin vastaava kuin poistopuolen rakenne, joka on selvitetty edellä. Jauhatusvyöhykkeen sisääntuloon 71364 5 on tällöin liitetty poikkileikkaukseltaan tasaisesti pienenevä simpukkamainen sisäänvirtausputki 16. Em. sisään-virtausputki on puolestaan yhdistetty jauhatusvyöhykkeen ulkoreunalle sovitettuun olennaisesti 360° jauhimen ympäri 5 ulottuvaan tasasuureen purkauskanavaan 17. Em. järjestelyllä saadaan kuitusulppu jaettua mahdollisimman tasaisesti jauhatusvyöhykkeeseen heti vyöhykkeen alussa.
Kuvioiden 4 ja 6 mukaisen levyjauhimen sisääntulossa ei tarvita em. manifold-järjestelyä, koska sulpun syöttö 10 keskelle, jauhimen silmään jakaa sulpun tasaisesti jauhatus-vyöhykkeelie.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on lisäksi olennaista se, että jauhimeen syötetyn kuidun virtauksen nopeutta voidaan tarvittaessa säädellä. Massasulpun läpivirtaus-15 nopeutta voidaan kiihdyttää jatkuvasti syöttämällä kuidut jauhimeen jauhatusvyöhykkeen suuremman halkaisijan puoleisesta päästä. Virtaussuunta olisi tällöin kuvion 3 rakenteessa oikealta vasemmalle. Em. järjestelyllä saadaan vir-tauspoikkipinta-ala pienenemään jatkuvasti, jolloin virtaus-20 nopeus kasvaa. Em. kiihtyvä virtaustila vähentää omalta osaltaan kuitujen aksiaalista tyssääntymistä ja näin ollen maksimoi paperin vetolujuuden kehittymisen. Em. järjestelyn yhteydessä on selvää, että em. manifold-periaate toimii vastaavasti käänteisenä halkaisijaltaan pienemmässä päässä 25 ja normaalina halkaisijaltaan suuremmassa päässä, joka tässä tapauksessa toimii syöttöpäänä.
Kuidut voidaan näin ollen syöttää kartiojauhimeen sen kummasta päästä tahansa halutun lopputuloksen ominai-suksista riippuen.
30 Oheinen piirustus ja siihen liittyvä selitys on tar koitettu ainoastaan havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Menetelmää ja jauhinta voidaan kuitenkin luonnollisesti muunnella yksityiskohdiltaan huomattavastikin patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (6)

1. Menetelmä selluloosapitoisten tai muiden hydro-fiilisten kuitujen jauhamiseksi/ jossa kuidut johdetaan 5 jauhimen jauhinpesään (11, 11’) sovitetun kahden vastakkaisen, välimatkan päässä toisistaan olevan ja toistensa suhteen liikkuvan jauhinpinnan (12, 13, 12', 13') väliin muodostettuun jauhatusvyöhykkeeseen ja saatetaan jauhatusvyö-hykkeessä jauhatusvaikutuksen alaiseksi jauhinpintojen (12, 10 13, 12', 13') avulla, joissa on teriä ja niiden välisiä solia, tunnettu siitä, että kuitujen tasaisen, jauhimen läpi kulkevan virtauksen aikaansaamiseksi jauhimen jauhatusvyöhykkeen ulosmenovirtaukset kerätään yhteen ja johdetaan ulos jauhinpesästä käänteisen manifold-järjestelyn 15 (14, 15, 14', 15') avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa jauhimena käytetään kartiojauhinta tai levyjauhinta, jossa jauhatusvyöhykkeen syöttöpuolen halkaisija on suurempi kuin poistopuolen halkaisija, tunnettu siitä, että ta- 20 saisen syötön aikaansaamiseksi kuidut syötetään jauhimeen manifold-järjestelyn (16, 17) avulla.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuitujen keskimääräistä läpi-virtausnopeutta jauhimessa kiihdytetään jatkuvasti syöttä- 25 mällä kuidut jauhimeen jauhatusvyöhykkeen suuremman halkaisijan puoleisesta päästä.
4. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuitujen keskimääräistä läpi-virtausnopeutta jauhimessa hidastetaan jatkuvasti syöttä- 30 mällä kuidut jauhimeen jauhatusvyöhykkeen pienemmän halkaisijan puoleisesta päästä.
5. Jauhin selluloosapitoisten tai muiden hydrofii-listen kuitujen jauhamiseksi, johon jauhimeen kuuluu kaksi jauhimen jauhinpesässä (11, 11') olevaa, vastakkain ja väli- 35 matkan päässä toisistaan sijaitsevaa sekä toistensa suhteen 7 71364 liikkuvaa jauhinpintaa (12, 13, 12', 13'), joissa on teriä ja niiden välisiä solia ja jotka jauhinpinnat (12, 13, 12', 13') muodostavat väliinsä jauhatusraon, tunnettu siitä, että jauhimen jauhatusvyöhykkeen ulosmenoon, jauha-5 tusvyöhykkeen ulkoreunalle on sovitettu olennaisesti 360° jauhimen ympäri ulottuva purkauskanava (14, 14'), joka on yhdistetty poikkileikkaukseltaan tasaisesti laajenevaan, simpukkamaiseen kuitujen ulosvirtausputkeen (15, 15').
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen jauhin, joka on 10 kartiojauhin tai levyjauhin, jonka jauhatusvyöhykkeen syöt-töpuolen halkaisija on suurempi kuin poistopuolen halkaisija, tunnettu siitä, että jauhimen jauhatusvyöhykkeen sisääntuloon on liitetty poikkileikkaukseltaan tasaisesti pienenevä simpukkamainen sisäänvirtausputki (16), joka on 15 yhdistetty jauhatusvyöhykkeen ulkoreunalle sovitettuun olennaisesti 360° jauhimen ympäri ulottuvaan purkauskanavaan (17) . 8 71364
FI850159A 1985-01-15 1985-01-15 Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer. FI71364C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850159A FI71364C (fi) 1985-01-15 1985-01-15 Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI850159A FI71364C (fi) 1985-01-15 1985-01-15 Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer.
FI850159 1985-01-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850159A0 FI850159A0 (fi) 1985-01-15
FI850159L FI850159L (fi) 1986-07-16
FI71364B true FI71364B (fi) 1986-09-09
FI71364C FI71364C (fi) 1988-03-01

Family

ID=8520206

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850159A FI71364C (fi) 1985-01-15 1985-01-15 Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI71364C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI850159L (fi) 1986-07-16
FI71364C (fi) 1988-03-01
FI850159A0 (fi) 1985-01-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI77279B (fi) Foerfarande och anordning foer behandling av fibersuspension.
US3824652A (en) Apparatus for preparing airfelt
US20130306769A1 (en) Refiner and Blade Element
SE532193C2 (sv) Raffineringsgap vars övergångsdel har en abrupt ökning av gapets spalt
SE502906C2 (sv) Malelement
EP3927882A1 (en) Device for mechanically processing lignocellulose-containing fibrous material
KR840001811B1 (ko) 제지기의 헤드 박스
CA2701070C (en) Refiner
GB1475566A (en) Method and apparatus for forming a fibre network from a suspension of fibres
CA2411355C (en) Headbox of paper machine or such
FI71364B (fi) Foerfarande och kvarn foer malning av fibrer
US7726596B2 (en) Refiner with spiral inlet and dual tangential discharge outlet
CN110382776B (zh) 纸浆或纤维精磨机中的蒸汽排出
US2908390A (en) Apparatus for screening pulp
US4961844A (en) Apparatus for separating a suspension of fibrous cellulose pulp
US5779168A (en) Refiner and tooling for refining suspended fibrous material
CA2276597C (en) Feeding element for fibrous material
US2845848A (en) Apparatus for screening pulp
RU2042756C1 (ru) Напорный ящик для распределения волокнистой массы концентрацией 6 - 15% на устройстве для формования полотна
JPS6229554B2 (fi)
RU2270722C1 (ru) Размалывающая гарнитура дисковой мельницы
EP2900865B1 (en) Liquid distributor for a washing apparatus
US20040251338A1 (en) Process and device for beating pulps between two beating surfaces
WO1981000580A1 (en) Method and apparatus for controlling the refining of pulp
CN112252070A (zh) 一种圆柱形磨浆机用磨片

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY TAMPELLA AB