FI69655C - Anvaendning av polyalkylenoxider foer separering av cellulosafibrer - Google Patents

Anvaendning av polyalkylenoxider foer separering av cellulosafibrer Download PDF

Info

Publication number
FI69655C
FI69655C FI812579A FI812579A FI69655C FI 69655 C FI69655 C FI 69655C FI 812579 A FI812579 A FI 812579A FI 812579 A FI812579 A FI 812579A FI 69655 C FI69655 C FI 69655C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
unbleached
pulp
fibers
fibres
polyalkylene oxides
Prior art date
Application number
FI812579A
Other languages
English (en)
Other versions
FI69655B (fi
FI812579L (fi
Inventor
Tom Sture Christer Lindstroem
Hans Lennart Westman
Original Assignee
Svenska Traeforskningsinst
Casco Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Svenska Traeforskningsinst, Casco Ab filed Critical Svenska Traeforskningsinst
Publication of FI812579L publication Critical patent/FI812579L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69655B publication Critical patent/FI69655B/fi
Publication of FI69655C publication Critical patent/FI69655C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C5/00Other processes for obtaining cellulose, e.g. cooking cotton linters ; Processes characterised by the choice of cellulose-containing starting materials
    • D21C5/02Working-up waste paper
    • D21C5/022Chemicals therefor
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/66Pulp catching, de-watering, or recovering; Re-use of pulp-water
    • D21F1/82Pulp catching, de-watering, or recovering; Re-use of pulp-water adding fibre agglomeration compositions
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies
    • Y02W30/64Paper recycling

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Immobilizing And Processing Of Enzymes And Microorganisms (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)

Description

69655
Polyalkyleenioksidien käyttö selluloosakuitujen erotukseen-
Användning av polyalkylenoxider för separering av cellulosafibrer Tämä keksintö liittyy selluloosakuitujen kemialliseen erotukseen, ja tarkemmin sanottuna sen kohteena on suurimolekyylipainoisten polyalkyleenioksidien käyttö valkaisemattomien sulfaattikuitujen erottamiseen selluloosien seosmassoista . Keksintöä voidaan käyttää sekun-däärikuitujen, hylyn jne. uudelleenkierrätyksen yhteydessä jälkeenpäin seuraavaan paperin, pahvin, kartongin ja niiden kaltaisten valmistukseen.
Paperi, pahvi, kartonki jne. valmistetaan useimmiten seuraavanlaisista massoista: mekaaninen massa - johon kuuluu sekä puhtaasti mekaanisesti valmistettu massa että termomekaaninen massa-, sulfiitti- ja sulfaatti-massa sekä puolikemiallinen sulfiittimassa, esim. NSSC-massa. Mekaaniset ja termomekaaniset massat sisältävät olennaisesti kaikki puun tai raaka-aineen alkuperäiset komponentit, mutta muunlaisista massoista on ligniini ja muut ei-selluloosakomponentit poistettu vaihtelevassa määrin massanvalmistuksen yhteydessä. Riippuen aiotusta käyttöalueesta massoille suoritetaan edelleen valkaisu-käsittely. Valkaisu on termi, jota käytetään massan kemialliselle käsittelylle erilaisilla kemikaaleilla, esim. kloorilla, klooridioksidilla, hypokloriitilla, peroksilla, hapella, ditioniitilla jne., kirkkaamman massan valmistamiseksi, ja siihen sisältyy pääasiassa ligniinin poisto ja/tai kemiallinen muuntaminen.
Esim. monikerrospaperin tai -pahvin valmistuksessa käytetään eri kerroksiin erilaisia massoja, joten näiden prosessien hylky ja kiertovesi sisältää kuitujen seoksia. Seosmassoja saadaan myös lisääntyvässä jätepaperin käsittelyssä. Keksinnön mukaisesti seosmassat tällaisista prosesseista voidaan erotella erilaisiin fraktioihin ja sen jälkeen hyödyntää taloudellisemmin sekä teknillisesti 2 69655 edistyksellisellä tavalla.
Hylky ja talteenotetut kuidut, joita saadaan paperin, pahvin ja niiden kaltaisten tuotteiden, joissa käytetään erilaisia massoja, valmistuksen yhteydessä, 5 hyödynnetään yleensä integroituna ilman edeltävää erotusta. Suuret määrät alunperin korkealaatuista, taloudellisesti arvokkaiden tuotteiden valmistukseen sopivaa massaa hyödynnetään siten hyvin epätaloudellisella tavalla. Muuttamalla massaseokset puhtaiksi massafraktiok-10 si voidaan saavuttaa huomattavia taloudellisia etuja.
Massaseosten jalostaminen on myös sen tähden edullista, että seuraavaa paperituotteiden valmistusta voidaan ohjata paremmin kemikaalien ja prosessimuuttujien suhteen kuin prosesseissa, joissa käytetään epäspesifisiä ja 15 vaihtelevia seoksia. Esimerkkeinä prosesseista joissa käytetään erilaisia massoja ja joissa hylyn ja kuitu-lietteen talteenotto on kannattavaa, voidaan mainita esim. aaltopahvin valmistus, missä aaltokerros valmistetaan NSSCrstä ja/tai uudelleenkierrätyskuitumassasta, 20 kun taas pintapahvit (laineri) valmistetaan valkaisemattomasta sulfaattimassasta. Edelleen voidaan mainita moni-kerrostuotteet, joissa yksi tai useampia kerroksia on valmistettu valkaistusta massasta paremman ulkonäön saamiseksi tai painettavuuden parantamiseksi, mutta jotka 25 sisältävät valkaisemattomasta sulfaatista valmistettuja kerroksia antamaan tarvittavan lujuuden.
Jätepaperin käsittelyssä, missä paperi tai kartonki käytön jälkeen otetaan talteen, ja liettämisen sekä mahdollisen siistauksen jälkeen käytetään uudelleen paperi-30 tuotteiden valmistukseen, tuleva jätemateriaali sisältää eri tyyppisten massojen seoksia, ja tässä on erittäin toivottavaa, että materiaali suurimmassa mahdollisessa määrin voidaan lajitella ja luokitella parhaan hyödyntä-mistuloksen saavuttamiseksi. Jätemateriaalien lähteet 35 vaihtelevat suuressa määrin, esim. kotitalouksista, joissa suurin osa muodostuu sanoma- ja aikakauslehtipaperista, teollisuuteen ja toimistoihin, joissa jäte on paino- ja 3 69655 kirjoituspaperien, pahvin, säkkien, sanomalehtipaperin jne. seos. Kerätty jätepaperi lajitellaan - jos lainkaan -käsin, ja on selvää ettei tällä lajittelulla voida saavuttaa kaiken materiaalin kokonaisluokitusta tasa-5 laatuisiin ryhmiin. Suuri osa materiaalista luokitellaan "sekalaiseksi" ja käytetään tuotteisiin, tai niiden osaksi, joiden laatuvaatimukset ovat alemmat, esim. pahvin, kuten uusiokuitukartongin, välikerrokseen. Myös suhteellisen tasalaatuisissa jätepaperierissä on tietysti läsnä 10 myös selluloosamassojen seoksia, koska käsilajittelulla niitä on mahdotonta erottaa täydellisesti. Koska jopa hyvin pienet määrät vääränlaatuista massaa voivat tehdä muuten korkealaatuisen raaka-aineen sopimattomaksi tarkoitetulle käyttöalueelle, olisi lisäerotus erittäin tärkeää 15 myös tässä tapauksessa.
Nyt on keksitty, että polyalkyleenioksideilla voidaan hyödyntää valkaisemattomat sulfaattikuidut (valkaisematon sulfaatti eli kraftmassa) selektiivisesti puukuitu-perusteisista sekamassoista.
20 Paperiteollisuudessa on tunnettua käyttää suurimole- kyylipainoisia polyalkyleenioksideja. Kuten muitakin vesiliukoisia polymeerejä, kuten polyakryyliamidia ja polyetyleeni-imidiä, niitä on käytetty retentioaineena ja vedenpoistoaineena. Näitä aineita on lisätty paperi-25 lietteeseen aikaansaamaan kuitujen, hienoaineiden, pigmenttien, täyteaineiden jne. parempi retentio viiralla, ja niiden pitäisi samalla helpottaa vedenpoistoa ja siten lisätä tuotantokapasiteettia. Polyalkyleenioksideja on edelleen käytetty paperiteollisuuden prosessiveden puh-30 distamiseen ja niitä on lisätty kiertovesijärjestelmään vaahdotustyyppisissä järjestelmissä parantamaan kuitujen ja muiden liettyneiden aineiden kokonaisvaahdotusta, kuten kuvataan US-patentissa 3 141 816.
Koska nyt on keksitty, että suurimolekyyliset poly-35 alkyleenioksidit voivat hyödyttää valkaisemattomat sulfaattikuidut olennaisen selektiivisesti, on näin saatu mahdollisuus erottaa kemiallisesti ja jalostaa massojen 6 9 6 5 5 seokset, joita on talteenottoyksiköistä saaduissa tal-teenotetuissa kuiduissa, hylyssä ja sekundäärikuituraaka-aineissa, niiden jatkokäytön taloudellisuuden parantamiseksi sekä mahdollistamaan niiden käyttö sellaisten 5 tuotteiden valmistukseen, joiden laatu- ja tasaisuusvaa-timukset ovat suuremmat kuin tällä hetkellä yleensä on asia.
Keksinnön kohteena on siten suurimolekyyliSten poly-alkyleenioksidien käyttö valkaisemattomien sulfaattikui-10 tujen erottamiseen veteen lietetyistä kuituseoksista.
Lisäämällä polyalkyleenioksideja tällaisiin systeemeihin saadaan aikaan valkaisemattomien sulfaattikuitujen selektiivinen hyödyntäminen, ja muodostuneet höytäleet voidaan sitten erottaa tunnetuilla erotusmenetelmillä kuten 15 sedimentaatiolla, vaahdotuksella, suodattamalla jne.
Keksinnössä käytetyt polyalkyleenioksidit ovat vesiliukoisia ei-ionisia polyalkyleenioksideja, joiden alkyleeniryhmät ovat alempia alkyleeniryhmiä kuten ety-leeni-, propyleeni- ja butyleeniryhmiä tai näiden seok-20 siä. Suositeltavasti käytetään polyetyleenioksideja, Polyalkyleenioksidien molekyylipainon tulisi ylittää 50.000, ja se voi olla aina 20*10°. Sopivasti se on yli 100.000 ja suositeltavasti yli 500.000. Molekyyli-paino voi sopivasti olla alueella 500.000 - 20*10^ ja 25 suositeltavasti alueella 10 -20*10 .
Kokonaismassakonsentraation ei tulisi olla liian suuri systeemeissä, joissa käytetään polyalkyleeniokside ja, koska silloin on olemassa vaara, että spontaanisti muodostuu mekaanisesti kuituverkkoja. Konsentraatio, 30 jossa kuituverkkoja muodostuu, vaihtelee kuitutyyppien ja jauhatusasteen mukaan. Kuituverkkojen muodostiimistä voidaan estää aikaansaamalla leikkausvoimia tai turbulenssia systeemissä kuitujen dispergoimiseksi ennen polymeerin lisäämistä. Useissa tapauksissa on sopivaa, 35 ettei massakonsentraatio keksinnön mukaisessa erotuksessa ylitä 0,9 painoprosenttia, ja suositeltavasti sen tulisi olla alle 0,5 painoprosenttia.
5 69655
Hyvän erotuksen aikaansaamiseksi tarvittavan poly-alkyleenioksidin määrä vaihtelee pääasiassa systeemien pH:n ja ioniväkevyyden mukaan, ja suurempi annostus tarvitaan yleensä korkeammalla pH:11a ja/tai alemmalla 5 ioniväkevyydellä. 0,001-3,0 painoprosentin lisäys kuitu-seoksen valkaisemattoman sulfaattiselluloosan määrään nähden on sopiva useimmille systeemeille, ja lisätty määrä on suositeltavasti alueella 0,01-0,5 painoprosenttia. Kunkin yksittäisen systeemin määrä tulisi säätää pH:n 10 ja ioniväkevyyden suhteen, ja yliannostusta tulisi välttää, koska silloin valkaisemattomien sulfaattikuitujen hyödyt-tyminen tapahtuu niin nopeasti, että on olemassa vaara muun tyyppisten kuitujen puhtaasti mekaanisesta liittymisestä höytäleisiin. Yliannostusta tulisi myös välttää 15 sen takia, että vältettäisiin tarpeeton vieraiden kemikaalien kasaantuminen saatuihin massafraktioihin. Koska tarvittavien polyalkyleenioksidien määrä on pieni, ja koska polyalkyleenioksidit ovat erittäin viskoottisia, on erinomaisen sopivaa lisätä ne hyvin laimeina liuok-20 sinä.
Yllämainittuun lisätyn määrän ja hyvän erotuksen saamiseksi tarvittavan pH:n suhteeseen nähden on sopivaa, että systeemeillä on pienehkö pH, sopivasti alle 7 ja suositeltavasti alueella 3-5.
25 Kun valkaisemattomat sulfaattikuidut on höydytetty massaseoksista käyttäen polyalkyleenioksideja keksinnön mukaisesti, saadut höytäleet erotetaan sinänsä tunnetulla tavalla, esim. vaahdotuksella, suodattamalla, sedimentaatiolla jne., ja tuloksena oleva massa otetaan sen 30 jälkeen talteen. Kun höydyttyneet sulfaattikuidut erotetaan, systeemin turbulenssin ei tulisi olla liian suuri, jotta vältettäisiin höytäleiden hajoamisen vaara. Esimerkkinä sopivasta erotusmenetelmästä voidaan mainita niin kutsuttu mikroflotaatio, jossa käytetään kooltaan 35 pienempiä ilmakuplia kuin vaahdotuksessa tavallisesti, ja jossa muodostuneet höytäleet kiinnittyvät mekaanisesti nouseviin ilmakupliin. Mekaanista erotusta voidaan 6 69655 helpottaa pinta-aktlivisten aineiden, esim. vaahdonmuo-dostajien, läsnäololla.
Valkaisemattomat sulfaattikuidut tarkoittavat tässä selluloosamassaa, joka on valmistettu tavanomaisella sul-5 faattmenetelmällä. Tämän tyyppistä massaa kutsutaan joskus kraftmassaksi johtuen siitä valmistettujen tuotteiden tavallisesta lujuudesta. Keitto suoritetaan raaka-aineen painon suhteen erilaisiin saantoihin, ja termiin sulfaat-timassa luetaan sekä niin kutsuttu matalasaanto- että 10 suurisaantomassat.
Keksinnön mukaisesti valkaisematon sulfaattimassa voidaan erottaa muista puupohjaisista massoista, erilaisista valkaistuista massoista - valkaisusta sulfaatti-massasta, valkaistusta sulfiittimassasta, valkaistusta 15 mekaanisista massoista-, valkaisemattomasta sulfiittimassasta, mekaanisista ja termomekaanisista massoista ja niinkutsutuista NSSC-massoista (puolikemiallinen neutraa-lisulfiitti) ja tällaisten massojen seoksista. Aina kun valkaisemattomia sulfaattikuituja on läsnä seoksissa, 20 nämä kuidut voidaan erottaa keksinnön mukaisesti, ja näin saadaan aikaan seosten fraktiointi, mikä merkitsee jatkohyödyntämisen parantamista sekä teknillisessä että taloudellisessa mielessä. Polyalkyleenioksideja käytetään suositeltavasti valkaisemattomien sulfaattikuitujen 25 erottamiseen kuituseoksista, jotka ovat peräisin sekun- däärikuituraaka-aineista ja hylystä sekä kaksi- tai moni-kerrospaperituotteiden valmistuksessa talteenotetusta kuitumateriaaliseoksesta integroiduissa systeemeissä.
Esimerkki 1 30 Tutkittiin lajittelutestillä polyetyleenioksidin höydyttämisvaikutusta erityyppisiin kuituihin.
Keskimolekyylipainoltaan 4*10^ polyetyleenioksidia (valmistajan mukaan) lisättiin kuitulietteisiin, ja höydyttymisvaikutusta tarkkailtiin visuaalisesti.
il 69655
Testeissä lisätyn polyetyleenioksidin määrää vaihdeltiin aina 1 painoprosenttiin saakka kuivaan kuituun nähden, pH: ta vaihdeltiin 3:n ja 9:n välillä ja NaCltn konsen-traatiota 0 ja 0,1 moolisen välillä.
5 Testeissä tutkittiin seuraavia massoja: 1. Valkaisematon sulfaattimassa (keitetty puuhun nähden 47 % saantoon) 2. Valkaisematon sulfaattimassa (keitetty puuhun nähden 59 % saantoon) 10 3. Mekaaninen massa, valkaistun ja valkaisemattoman seos 4. Termomekaaninen massa, valkaistun ja valkaisemattoman seos 5. Puolivalkaistu sulfaattimassa 6. Sulfiittimassa, valkaistun ja valkaisemattoman seos 15 7. NSSC-massa.
Havaittiin, että polyetyleenioksidilla ei ollut mitään höydyttymisvaikutusta massoilla 3.-7., kun taas valkaisemattomat sulfaattimassat 1. ja 2. se höydytti kaikissa tapauksissa.
20 Esimerkki 2
Erilaisten polyetyleenioksidien erotusvaikutusta valkaisemattomiin sulfaattikuituihin vaihtelevissa olosuhteissa tutkittiin testilaitteessa. Laite käsitti pyöreän lasiastian, halkaisijaltaan noin 10 cm ja korkeu-25 deltaan noin 20 cm, joka alaosastaan oli varustettu lasi-suodatinlevyllä, jonka läpi johdettiin kuplien typpikaasua vaahdotusta varten.
Massasysteemi oli 50/50 valkaistun sulfaatin ja valkaisemattoman sulfaatin seos, jälkimmäisen ollessa 30 keitetty saantoon 47 % puuhun nähden, kumpienkin kuitu-fraktioiden ollessa 30-50 meshin välillä. Systeemin kokonaiskuitukonsentraatio oli 200 mg/1.
8 69655 20 minuutin vaahdotuksen jälkeen mitattiin kuitu-koostumus flotaatissa käyttäen SCAN-C 1:77 mukaista kappa-lukumääri ty s tä muutettuna pienien määrien mittaamiseen. Erotustestien tulokset on esitetty seuraavissa 5 taulukoissa.
69655 9
Taulukko 1 ,---------—--j-f ’ Polyetyleenioksidig Vaahdo- Valkai- J Valkaistuja 0H! jmolek.paino = 4-10° tettu sematto-j kuituja ' i " m L„ u n η .. .. kokon. mia kui-j sedimentaa- 1 M Määrä valkaisemattomiin „ 1 ... , määrä tuja tissa i kuituihin nähden ; ! a flotaa- | * % tissa % \ 0 --j— -—-—“ 3 0 0,05 6^,2 69,2 84,4 :50 1,0 61,5 72,4 85,8 ! 5 i 10"3 0,1 58,3 73,6 82,9 I 51 10"1 0,025 60,3 71,2 82,3 ' I 9 0 1,0 41,9 74,9 67,9 I t ' i 1 I______1
Taulukko 2
Polyetyleenioksidi g Vaahdo- Valkai- Valkaistuja H M „ molek. paino = 4-10° tettu semätto- kuituja p» kokon. mia kui- sedimentaa- • · Määrä valkaisemattomiin määrä tuja tissa kuituihin nähden flotaa- % % % tissa % 5 10“3 1,0 I 50,8 77,6 I 78,5 5 10"1 0,2 44,4 74,3 69,4
1 ) I 1 I
Taulukko 3 r, 1 " ' I " IPolyetyleenioksidi g Vaahdo- Valkai- Valkaistuja jmolek. paino = 4*10b tettu sematto- kuituja pH CaClJ koton. mia kui- sedimentaa- V j Määrä valkaisemattomiin määrä tuja tissa ;kuituihin nähden flotaa- I % % ti£;sa % % 5 10’3 0,025 50,3 77,1 77,4 5 10"3 i 0,1 · 51,0 74,3 75,2 i 1

Claims (5)

69655
1. Suurimolekyylisten polyalkyleenioksidien, joiden mo-lekyylipaino on yli 50 000, käyttö valkaisemattomien sulfaat-tikuitujen erotukseen niitä sisältävistä kuituseosten vesi-lietteistä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen käyttö, tunnet-t u siitä, että käytetty polyalkyleenioksidimäärä on 0,001-3 painoprosenttia kuivana lietteessä olevaan kuivan valkaisemattoman sulfaattimassan määrään nähden.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että polyalkyleenioksidi on polyetyleeni-oksidi.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen polyal-kyleenioksidin käyttö systeemeissä, missä lietteen kokonais-kuitukonsentraatio ei ylitä 0,9 painoprosenttia.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen polyal-kyleenioksidin käyttö systeemeissä, missä lietteen pH on alle 7. Il
FI812579A 1980-01-08 1981-08-21 Anvaendning av polyalkylenoxider foer separering av cellulosafibrer FI69655C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8000141A SE419778B (sv) 1980-01-08 1980-01-08 Anvendning av polyalkylenoxider for separation av cellulosafibrer
SE8000141 1980-01-08
SE8000347 1980-12-23
PCT/SE1980/000347 WO1981002030A1 (en) 1980-01-08 1980-12-23 Use of polyalkylene oxides for the separation of cellulose fibres

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812579L FI812579L (fi) 1981-08-21
FI69655B FI69655B (fi) 1985-11-29
FI69655C true FI69655C (fi) 1986-03-10

Family

ID=20339915

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812579A FI69655C (fi) 1980-01-08 1981-08-21 Anvaendning av polyalkylenoxider foer separering av cellulosafibrer

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4362600A (fi)
EP (1) EP0032364B1 (fi)
JP (1) JPS5922831B2 (fi)
AT (1) ATE2629T1 (fi)
CA (1) CA1150913A (fi)
DE (1) DE3062142D1 (fi)
FI (1) FI69655C (fi)
NO (1) NO813039L (fi)
SE (1) SE419778B (fi)
WO (1) WO1981002030A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0463743U (fi) * 1990-10-15 1992-05-29
GB9212867D0 (en) * 1992-06-17 1992-07-29 Wiggins Teape Group Ltd Recovery and re-use of raw materials from paper mill waste sludge
US5246116A (en) * 1992-09-22 1993-09-21 Reynolds Metals Company Method and apparatus for separation and recovery of the components from foil-containing laminates

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3069306A (en) * 1960-04-20 1962-12-18 Petrolite Corp Oxyalkylated water process
US3141816A (en) * 1960-07-27 1964-07-21 Nalco Chemical Co Method of improving operational efficiency of white water recovery systems
US3884750A (en) * 1972-09-25 1975-05-20 Little Inc A Method of recovering separate fiber fractions from corrugated board
US3925150A (en) * 1973-04-06 1975-12-09 Black Clawson Co Selective reclamation of waste paper products

Also Published As

Publication number Publication date
SE419778B (sv) 1981-08-24
EP0032364B1 (en) 1983-02-23
SE8000141L (sv) 1981-07-09
JPS5922831B2 (ja) 1984-05-29
JPS56501851A (fi) 1981-12-17
NO813039L (no) 1981-09-07
EP0032364A1 (en) 1981-07-22
US4362600A (en) 1982-12-07
CA1150913A (en) 1983-08-02
ATE2629T1 (de) 1983-03-15
WO1981002030A1 (en) 1981-07-23
DE3062142D1 (en) 1983-03-31
FI69655B (fi) 1985-11-29
FI812579L (fi) 1981-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68282B (fi) Pappersmassa vari fibrernas lumen innehaoller fyllmedel framstaellning och anvaendning av denna
FI75200B (fi) Foerfarande vid pappersframstaellningsprocess foer foerbaettring av egenskaper hos papperet, saerskilt dess retention.
FI81132C (fi) Foerfarande foer framstaellning av hoegutbytesmassa.
US20080264586A1 (en) Treatment of Pulp
JP2582838B2 (ja) 炭素ガスを用いてセルロースパルプのpHを調整する方法およびそのための装置
US3791917A (en) Process for producing kraft paper laminate of top stock and base stock layers
US6468396B2 (en) Dendrimeric polymers for the production of paper and board
KR100404803B1 (ko) 이산화탄소를혼입시키는제지방법
US3141815A (en) Process of improving inorganic filler retention in paper by addition of ethylene oxide homopolymer
KR100957650B1 (ko) 골판지 고지를 원료로 하는 티슈의 제조 방법
EP2668333B1 (de) Verfahren zur herstellung eines papiererzeugnisses
FI69655B (fi) Anvaendning av polyalkylenoxider foer separering av cellulosafibrer
WO1993022499A1 (en) Wood-free pulp and white paper product
Gärdlund et al. The use of polyelectrolyte complexes (PEC) as strength additives for different pulps used for production of fine paper
US20190211508A1 (en) Paper Processing Composition and Process of Production
Springer et al. The effects of closed white water system contaminants on strength properties of paper produced from secondary fiber
US20060000568A1 (en) Papermaking furnish comprising solventless cationic polymer retention aid combined with phenolic resin and polyethylene oxide
US20240026606A1 (en) Method for separating cellulosic particulates out of fiber suspensions and/or filtrates
Danielewicz et al. Pulping and bleaching OCC. Part III: Printed OCC
ROUSU et al. Effect of wheat straw fines on z-directional strength of paper
WO2023111804A1 (en) Strength enhancement agent for paper and paperboard
SU1395722A1 (ru) Волокниста масса дл изготовлени мешочной бумаги
WO1994028236A1 (en) A pulp production process
LACHENAL Pulp Delignification and Bleaching with Hydrogen Peroxide
EP3017113A1 (en) Production of cpcc with different crystal forms

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SVENSKA TRAEFORSKNINGSINSTITUTET