FI68949B - Aemneskomposition avsedd att oeka haollbarheten och den hygieniska nivaon hos foder samt att effektivera tillgodogoerandetdaerav - Google Patents

Aemneskomposition avsedd att oeka haollbarheten och den hygieniska nivaon hos foder samt att effektivera tillgodogoerandetdaerav Download PDF

Info

Publication number
FI68949B
FI68949B FI811769A FI811769A FI68949B FI 68949 B FI68949 B FI 68949B FI 811769 A FI811769 A FI 811769A FI 811769 A FI811769 A FI 811769A FI 68949 B FI68949 B FI 68949B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
feed
att
protein
solution
treatment
Prior art date
Application number
FI811769A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI811769L (fi
FI68949C (fi
Inventor
Markku Tapio Virkki
Peter Jackson
Original Assignee
Farmos Oy
Inova Invest Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Farmos Oy, Inova Invest Ltd filed Critical Farmos Oy
Publication of FI811769L publication Critical patent/FI811769L/fi
Publication of FI68949B publication Critical patent/FI68949B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68949C publication Critical patent/FI68949C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K20/00Accessory food factors for animal feeding-stuffs
    • A23K20/10Organic substances
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K20/00Accessory food factors for animal feeding-stuffs
    • A23K20/10Organic substances
    • A23K20/105Aliphatic or alicyclic compounds
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K40/00Shaping or working-up of animal feeding-stuffs
    • A23K40/30Shaping or working-up of animal feeding-stuffs by encapsulating; by coating
    • A23K40/35Making capsules specially adapted for ruminants

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Fodder In General (AREA)
  • Feed For Specific Animals (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

Farmos-Yhtymä Oy, PL 425, 20101 TORKU 10 68949
Rehun säilyvyyden ja hygieenisen tason parantamiseksi sekä sen hyväksikäytön tehostamiseksi tarkoitettu seos - Ämneskomposit ion avsedd att oka hallbarheten och den hygieniska nivan hos foder samt att effektivera tillgodogörandet därav.
Kyseessä olevan keksinnön kohteena on eläinkunnasta saadun, kasvikunnasta saadun tai synteettisen vksi- tai monimahaisille eläimille tarkoitetun rehun lisäaine. Erityisesti keksintö liittyy seoksiin, jotka vähentävät märehtivän karjan esimahassa tai pötsissä samoin kuin yksimahaisten eläinten umpisuolessa tai suolistossa elävien mikrobien aiheuttamaa rehun haitallista hajoamista.
Tässä keksinnössä rehulla tarkoitetaan kaikkia luonnollisia tai synteettisiä aineksia, jotka vaikuttavat karjan proteiini-ja/tai energiatalouteen.
Erityisesti tämä keksintö liittyy rehun käsittelyyn siten, että eläinten lihan, maidon sekä muiden eläintuotteiden kuten villan tuotantoteho parantuu. Lisäksi se parantaa eläinten kykyä muuttaa ravintoaineita ylläpitoon.
Kyseinen keksintö parantaa myös tehoa, jolla eläimet pystyvät muuttamaan kudostensa proteiinia ja rasvaa yllä mainittuihin tarkoituksiin säilyttäen normaalit fysiologiset toimintonsa.
On tunnettua, että aminohapot, peptidit, polvpeptidit, rasvat ja tärkkelys ovat kaikki eläinten optimaalisen toiminnon kannalta oleellisia ravintoaineita. Mutta märehtijöillä pötsi tai esi-maha, jossa on mikrobikulttuuri koostuen bakteereista ja alku-eläimistä, vaikeuttaa näiden ravintoaineiden tehokasta hyväksikäyttöä .
~2' 68949 Tämä johtuu siitä, että mainittu sekapopulaatio hajottaa tai muuttaa rehun ravintoaineet vaihtelevassa määrin aineiksi, jotka voivat olla alempiarvoisia. Tämä rasittaa isäntäeläimen energiataloutta, ja voi vähentää eläimen tärkeiden ravintoaineiden saannin tasolle, joka on riittämätön toiminnan fysiologisesti ja taloudellisesti optimaaliseen ylläpitämiseen. On myös tunnettua, että eläimellä on kyky muuttaa ruumiin kudoksia aminohapoiksi ja energialähteiksi, kuten rasvaksi ja glukoosiksi, ja täten korvata näiden ravintoaineiden rehusta saannin vajaus. Tällaiset muutokset saattavat kuitenkin huonontaa fysiologisen tehokkuuden sellaiselle tasolle, jossa esiintyy luonnoton fysiologinen tilanne ja eläin kärsii aineenvaihduntahäiriöistä, kuten asetonitaudista, ketoosista tai asidoosista. Nämä sairaudet johtavat suorituskyvyn (tuotoksen) heikkenemiseen ja jopa kuolemaan .
Lämmön, formaldehydin ja vastaavien parkitusaineiden käyttämistä proteiinin hajoamisen vähentämiseksi pötsissä on jo ehdotettu. Tulokset ovat kuitenkin vaihtelevia ja vaikeasti ennustettavissa.
Englantilainen patentti nro 1099583 koskee sellaisten luonnollisten tai synteettisten parkitusaineiden käyttöä, joilla on kyky stabiloida proteiineja kompleksimuodossa. Nämä kompleksit dissosioituvat proteolyyttisten entsyymien avulla ruoansulatuskanavassa, mutta ovat suojattuja hajoamiselta pötsissä.
Englantilainen patentti nro 1137213 liittyy formaldehydin, formaldehydipolymeerin ja muiden aineiden käyttöön, jolloin mainitut aineet muodostavat kompleksin proteiinin pinnan kanssa, jonka seurauksena proteiinin liukoisuus vähenee. Seurauksena tästä proteiinin hajoamisalttius pötsissä vallitsevalle mikrobi-toiminnalle myös vähenee.
Brittiläinen patentti no 1266648 koskee menetelmää viljan käsittelemiseksi lignosulfonaattia ja kostutusainetta sisältävällä vesiliuoksella. Käsittelyn tarkoitus on hajottaa akanakerros, jolloin tällä tavalla käsitelty vilja voidaan antaa eläimille ilman kemiallista tai mekaanista jatkokäsittelyä. Toisaalta tällainen käsittely voi olla viljan jatkoprosessointia helpottava esikäsittely.
II
- 3 - 68949 FI pat 60809 ja 52798 liittyvät rehun, erityisesti ruohon säilöntään anaerobisissa siilo-olosuhteissa, joissa pyritään aikaansaamaan optimaalinen käyminen ja vähentämään käymisen aiheuttamaa ravinteiden laadun heikkenemistä.
On myös tunnettua, että proteiinien hajoamisaste pötsissä on riippuvainen siellä vallitsevasta mikrobipopulaatiosta. Tiedetään, että proteolyysi on erityisen tunnusomaista niille bakteereille, jotka hajottavat tärkkelystä eli amylolyyttisille tai tärkkelystä redusoiville bakteereille.
Märehtijä tarvitsee, kuten yksimahaiset eläimetkin, glukoosia, jotta aineenvaihdunta toimisi kunnolla. Normaalisti tavallinen glukoosilähde koostuu tärkkelystä sisältävistä rehuista. Pötsissä tapahtuva tärkkelyksen hajoaminen ei siis ainoastaan aiheuta proteiinin hajoamista, vaan vähentää myös eläimen tärkeää glukoosimäärää. Koska proteiini on myös epäsuora glukoosin lähde glukoneogeneesiprosesein kautta, proteiinin hajoaminen vähentää edelleen myös glukoosin saantia. Tästä aiheutuu lopuksi asetonitauti, ketoosi tai asidoosi.
Pötsissä tapahtuva haitallinen tärkkelyksen hajoaminen vähentää myös pötsissä olevien mikrobien aiheuttamaa ravinnon kuitu-fraktion hyödyllistä käymistä (sulatusta). Tämä johtuu siitä, että ne bakteerit, jotka ovat hyödyllisiä tähän tarkoitukseen, vähenevät lukumääräisesti tärkkelyksen käymisen aiheuttaman alentuneen happamuuden johdosta. Tämä taas johtaa lyhytketjui-sen rasvahapon, etikkahapon, tuotantotason vähenemiseen ja pötsin propionihappomäärän lisääntymiseen. Kun on kyseessä maitoa tuottava lehmä, maidon rasvapitoisuus laskee aiheuttaen haitallisia taloudellisia seurauksia. Maanviljelijät yrittävät optimoida viljeleinänsä rehun, erityisesti ruohon ja ruohotuotteiden, käyttöä siten, että saadaan mahdollisimman korkea proteiinimäärä ja energia peltopinta-alaa kohti. Siten jokainen tekijä, joka vähentää näiden rehujen arvoa märehtijöiden ruokinnassa tai sitä hyötysuhdetta, millä ne muuttuvat eläintuotteisiin, on taloudellisesti haitallinen.
Tärkkelyksen suojaaminen pötsissä tapahtuvalta hajoamiselta on todettu tärkeäksi (Macrae ja Armstrong, Brit. J. Nutr. 23, 377, 1969).
- 4 - 68949 Tässä julkaisussa todetaan, että ainoastaan noin 8 - 10 % ruokinnassa lisätystä tärkkelyksestä, joka on o<-sidosglukoosipoly-meerimuodossa, tulee ohutsuoleen ja osallistuu glukoositarpeen tyydyttämiseen. Tämä on riittämätöntä tyydyttämään edes osaa glukoositarpeesta, joten eläin muilta osin on riippuvainen glukoneogeneesistä.
Proteiini, rasva ja propionihappo ovat tunnettuja glukoneogeeni-siä aineita ja niitä on välttämättä annettava enemmän glukoosi-tarpeen tyydyttämiseksi. Nämä aineet ovat kuitenkin kalliita ja ne vähentävät taloudellisesti edullisempien karkearehujen käyttöä. Näin ollen kyseisen keksinnön tärkeys on ilmiselvä.
Kyseessä olevan keksinnön kohteena on seos proteiineja ja hiilihydraatteja sisältävän rehun käsittelemiseksi. Seos on vesiliuos, jonka koostumus on seuraava (ilmaistuna painoprosenteissa): sulfiittijäteliemi tai lignosulfonaatti 5-15 formaldehydi (HCHO) 9-25 yksi tai useampi orgaaninen happo 30 - 60
Suositeltavia orgaanisia happoja ovat C^-Cg alifaattiset karbok-syylihapot, esimerkiksi etikkahaposta ja isovoihaposta tai pro-pionihaposta ja isovoihaposta tai etikkahaposta ja propioni-haposta tehdyt seokset. Muista mahdollisista hapoista voidaan mainita joko suora- tai haaraketjuinen akryyli-, valeriaana-, kapryyli- ja kapronihappo. Jotkut näistä sisältyvät normaalisti sulfiittijäteliemeen orgaanisten sulfonihappojen rinnalla.
Keksinnön kohteena on lisäksi menetelmä märehtijöiden rehun käsittelemiseksi (kosteus 15 - 85 %), jolloin yllä mainittu seos sekoitetaan rehuun.
li 68949 - 5 -
Keksinnön kohteena on vielä menetelmä märehtijöiden rehun käsittelemiseksi (kosteus 15 - 85 %), jolloin sekoitetaan rehuun yllä mainittu seos, joka parantaa rehun kokojyvän säilyvyyttä ja vähentää rehun pötsissä tapahtuvaa hajoamista.
Keksintö parantaa eläimen o<-sidoksisen glukoosipolymeerin saantia välittömästi suojaamalla rehun tärkkelystä, hemiselluloosaa ja rasvaa hajoamiselta pötsissä ja toisaalta välillisesti suojaamalla rehun proteiinia proteolyysi-reaktiolta pötsissä. Täten keksintö parantaa etikkahapon ja voihapon, jotka ovat hyödyllisiä rasvahappoja lehmän maidonmuodostuksessa, saantia lisäämällä rehun, erityisesti ruohon ja ruohotuotteiden, hyödyllistä käymistä. Lisäksi korkeamman c»C-sidoksisen glukoosin saannin ansiosta eläin voi muuttaa kudoksensa rasvavarastoa maitorasvaksi ja energiaksi ilman asetonitaudin, ketoosin tai asidoosin vaaraa. Tämä sallii karkearehun (nurmirehun) lisäämisen ruokintaan, mikä taas on taloudellisesti edullista.
Edullinen keksinnön suoritusmuoto on käyttää rehuja, joilla on korkeita tärkkelys- ja Λ-sidoksisen glukoosipolymeerin hemisel-luloosalähtöaineita. Tällaisia rehuja ovat vilja, maniokki jne. Kyseeseen voi myös tulla muita rehuja, jotka sisältävät mainittuja lähtöaineita, kuten ruohoa, ruohopohjäisiä säilörehuja, heinää, kuivattua ruohoa, maissia, maissisäilörehuja ja kokojyväviljakasvisäilörehuja. Keksintöä voidaan myös käyttää rasvojen ja synteettisten proteiinia, rasvaa, tärkkelystä tai hemiselluloosaa sisältävien rehujen, kuten fermentaation avulla valmistettujen mikrobiproteiinien käsittelemiseksi.
Kokeissa on myös havaittu, että keksinnönmukaisilla tuotteilla on yllättävä estävä vaikutus homemyrkkyihin, joita usein esiintyy kosteissa viljatuotteissa. Kyseinen vaikutus tekee tällaiset rehut turvalliseksi eläinten ruokintaan. Edelleen keksin-nönmukainen seos säilöö käsiteltyä viljaa kosteana vahingollista bakteeri- ja homekasvua vastaan.
- 6 -
Esimerkki 1 6 8 9 4 9
Seuraavat liuokset testattiin säilyvyyden suhteen yhden vuoden aikana lämpötilassa + 35°C samoin kuin niiden teho kostean koko-jyväviljan säilömiseksi. Luvut ovat paino-%.
Liuos nro
Komponentti 1234 5
Formaliini a) 28 41 55 55 55
Isovoihappo 25 22 25
Etikkahappo 32 21 5 30
Lignosulfonaatti b) 7.5 7.5 7.5
Sokerialkoholi c) 30
Stabilointiaine d) 7.5 7.5 7.5 15 15 a) vesiliuos, jossa on 37 paino-% formaldehydia ja 6,8 paino-% met anoiia b) vesiliuos, joka sisältää 12-55 paino-% lignosulfiittia (lignosulfiini), 20-60 paino-% lignoosia (sokereita), 18-25 paino-% hemiselluloosaa ja sokerihappoja, kuten lignoseriini-hsppoja. 4-12 paino-% orgaanisia happoja (pääasiassa Cj-Cg alifaattisia karboksyylihappoja) sekä pieniä määriä muita yhdisteitä, kuten natriumsulfiittia ja/tai dioksaania c) koivupuusta saatu sokerialkoholiseos sisältäen ksylitolia, arabinolia, mannitolia, sorbitolia, dulsitolia ja ramnitolia d) vesiliuos, joka on 30 paino-%:nen urean ja utropiinin suhteen (jossa mainitut komponentit ovat suhteessa 10:1)
Todettiin, että liuokset nro 1 ja 3 olivat vähemmän stabiileja kuin toiset siinä mielessä, että tapahtui jonkin verran poly-raerisointia.
- 7 - 68949
Kuitenkin liuokset nro 1, 2 ja 3 osoittautuivat tehokkaiksi säilöntäaineiksi hometta vastaan käytettynä minimiannoksella, joka on 1,25 kertaa propionihapolle suosittu annos.
Liuos nro 4 lisäsi itse asiassa homeen ja hiivan kasvua. Liuoksella nro 5 ei ollut pysyvää säilöntävaikutusta kokojyvävil-jaan. Sen sijaan se tehosi, jos vilja oli ensiksi murskattu ja sitten valmistettu säilörehuksi formaldehydin häviämisen estämiseksi.
Esimerkissä 2 kuvatun in vivo hajoamistestin tulokset antoivat yllättävän hyvän tuloksen liuokselle nro 2. Tässä liuoksessa esiintyy komponenttien välinen synergiavaikutus, joka ei ole ennustettavissa yksittäisten komponenttien tehon perusteella. Samantapainen vaikutus havaittiin tärkkelyksen ja orgaanisen aineen hajoamisen suhteen.
Esimerkki 2
Kokojyväkaura, jonka kosteus oli 35 %, käsiteltiin taulukossa 1 tunnetuilla aineilla ja määrillä:
Taulukko 1
Nro Käsittely Määrä, 1/ton Raakaproteiinista
löytynyt HCHO
(g HCHO/100 g raaka- proteiini) A propionihappo 15,1 B vilja kuivattiin C liuos nro 2 (esim 1) 18,4 0,9 D " " 2 25,0 1,7 E " " 4 2,8 x) 0,8 F " " 4 4,8 x) 1,2 x) suunnilleen - 8 - 68949
Yllä mainitut annostukset oli suunniteltu lisäämään toisiinsa verrattavissa olevat formaldehydimäärät.
Kaura annettiin lampaille in sacco tekniikalla, jolloin näytteet pantiin läpäiseviin nailonpusseihin lampaiden pötsiin. Pussien sisällöstä otettiin näytteitä 2, 5 ja 9 tunnin jälkeen. A, C ja D olivat olleet varastoituja noin 5 kuukautta.
Taulukosta 2 ilmenee eri käsittelymenetelmien antama raakaprote-iinihäviö vaikutusajan funktiona. Kuvassa 1 näkyvät samat arvot käyrinä. Havaitaan, että käsittelymenetelmät C ja D ovat ylivoimaisesti parempia muihin nähden, myös niihin nähden, joissa myös käytettiin formaldehydiä.
Taulukko 2
Raakaproteiinihäviö eri jaksojen jälkeen Käsittely 2 h 5 h 9 h A 86.91 87.37 86.19 B 85.40 88.69 88.05 C 63.80 64.06 87.91 D 59.06 62.84 87.66 E 78.23 87.17 88.79 F 79.67 87.56 87.93
Taulukosta 3 ilmenee kokonaiskuiva-ainehäviö ja kuva 2 ilmaisee taulukon 3 graafisesti.
11.
68949 - 9 -
Taulukko 3
Kuiva-ainehäviö eri jaksojen jälkeen Käsittelymenetelmä 2 h 5 h 9 h A 67.80 67.18 69.39 B 64.78 65.36 67.97 C 56.89 60.13 68.92 D 57.57 58.72 63.53 E 63.14 67.21 67.61 F 61.49 66.77 67.41
Kuva 2 osoittaa, että lignosulfonaattilisäyksen aiheuttama synergistinen suojavaikutus ei rajoitu ainoastaan proteiinihä-viön estämiseksi, vaan ulottuu yleisesti rehun kuiva-aineen, kuten tärkkelyksen ja hemiselluloosan häviön estämiseen.
Rehuun lisättävä liuosmäärä riippuu rehun kosteudesta, ja vaih-telee yleisesti alueella 5-50 1/t. Seuraavassa taulukossa esitetään suositeltuja annostuksia viljaa varten (liuos nro 2):
Viljan kosteus, % Annos, 1/t 16 7.0 18 8.0 20 9.5 22 10.5 24 12.0 26 13.0 28 14.5 30 16.5 32 18.0 40 25.5 50 36.0 - 10 - 68949
Esimerkki 3
Vilja käsiteltiin esimerkin 2 mukaisesti (käsittelymenetelmät A-D, taulukko 1), jonka jälkeen se syötettiin kastreenatuille lampaille ja suoritettiin tasetutkimus 4x4 latinalaisen neliön mukaan. Perusravintona käytettiin heinää, jota annettiin 512 g eläintä ja vuorokautta kohti.
Taulukko 4 Käs ittely
Sulavuus A B C D
Orgaaninen aine 73.9 73.0 73.7 72.0
Raakaproteiini 73.4 74.5 72.6 69.6
Raakarasva 91.4 91.9 92.1 90.1
Typpivapaat uuteaineet 78.8 78.5 80.1 79.1
Raakakuitu 40.8 35.4 32.3 27.4
Tasetietoja
Typpi (g/d) 1.2 1.5 2.0 1.8
Typpi (% N syönti) 6.1 8.4 10.1 9.2
Typpianalyyseja % kokonaistypesta
Ammoniakki 1.8 0.8 1.1 0.3
Liukoinen N 26.9 31.1 9.9 9.0
Taulukosta 4 ilmenee liuoksen nro 2 (C ja D) aiheuttama merkittävä positiivinen vaikutus viljan käsittelyssä. Tämä näkyy proteiinitypen vähäisessä hajoamisessa ammoniakiksi ja liukoiseksi typeksi jakson aikana.
Il 68949 - 11 - Nämä vaikutukset heijastuvat typpitaseen parantamiseen siitä huolimatta, että raakaproteiinin sulavuus oli hieman heikompi näissä kokeissa.
Yllättäen liuoksella nro 2 käsitellyn viljan kuiva-ainehäviön väheneminen (esimerkki 2) ei aiheuttanut orgaanisen aineen tai typpivapaiden uuteaineiden sulavuuden yleistä laskua. Käsittely tällä liuoksella paransi merkittävästi typpitasetta.
Vertailu vaikutuksen ja annostuksen välillä (liuos nro 2, käsittelymenetelmät C ja D) osoittaa, että optimitaso vastaa suunnilleen käsittelyssä C käytettyä annostustasoa. Yliannostus ei ole kuitenkaan kriittistä.
Esimerkki 4
Jauhettu ja kuivattu kaura käsiteltiin joko yksinomaan formaliinilla tai liuoksilla nro 2 tai 4 (esimerkki 1), jolloin saatiin Gs8 g löytynyttä formaldehydiä 100 g raakaproteiinia kohti. (Official Methods of Analysis, AOAC 31.189, 1980, p. 530) Tämän lisäksi suoritettiin toinen koe (käsittely L), jossa tuore, kostea kekojyväkaura, jonka kosteus oli 35 %, käsiteltiin liuoksella nro 2 tyydyttävään varastointiin tarvittavalla annostuksella niin. että hometta ei syntynyt. Tällöin saatiin 1,2 g talteen-ctettua formaldehydia 100 g raakaproteiinia kohti.
Taulukko 5
Raakaproteiinista
Nro Käsittely Määrä, 1/tn löytynyttä KCH0 (g HCHO/100 g raakaprot).
E Ei mitään lisäainetta - - G Liuos 4 5.3 0.8 H Liuos 2 7.0 0.8 I Formaliini 2.9 0.8 L Liuos 2 21.4 1.2 - 12 - 68949
Eri tavoin käsitellystä, jauhetusta kaurasta otettiin näytteitä ja määritettiin proteiinihäviö in-sacco testillä, kuten esimerkissä 1. Sen lisäksi määritettiin o<~sidoksisen glukoosipoly-meerin häviö. Tulokset on annettu taulukossa 6-9.
Taulukko 6
Prosentuaalinen c<-sidoksisen glukoosipolymeerin häviö in-sacco (paino-%)
Viipymä pötsissä Käsittely
h E G H I L
0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 1 87.3 92.0 93.3 93.3 37.4 2 97.2 91.4 88.9 97.1 33.6 4 95.2 98.2 90.1 96.7 53.9 8 97.9 97.5 96.1 97.6 75.1 24 100.0 100.0 99.6 99.8 99.5
Taulukko 7
Eri käsittelyjen vertailu oC~sidoksisen glukoosipolymeerihäviön suhteen.
Käsittely
Käsittely E G H I L
E - xx x (NS) xxx G - (NS) x xxx H - (NS) xxx I - xxx NS = ei merkitsevä x) P 4.0.05 xx) P A.0.01 xxx) P‘4- 0.001
Taulukko 8 - 13 - 68949
Prosentuaalinen kokonaistyppihäviö in-sacco (paino-%)
Viipymä pötsissä Käsittely
h E G H I L
0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 1 83.3 70.8 75.6 78.7 27.5 2 84.7 73.2 72.3 81.2 38.8 4 87.6 80.8 72.2 86.5 50.8 8 89.2 84.9 85.0 86.0 61.8 24 92.1 90.9 91.0 92.4 82.0
Taulukko 9
Eri käsittelyjen vertailu kokonaistyppihäviön suhteen Käsittely
Käsittely E G H I L
E xx x (NS) xxx G - - (NS) x xxx H - (NS) xxx I - - - xxx
Tulokset osoittavat, että liuoksella 2 on varsin merkittävä vaikutus kosteaan kauraan verrattuna sen käyttöön kuivattuun kauraan. Ero on myös merkittävä verrattuna yksinomaan formaldehydin käyttöön tai formaldehydi-sokerialkoholi-yhdistelmien käyttöön kuivatun kauran käsittelyssä. Korkeampi raakaproteiinistä talteenotettu formaldehydimäärä käsittelyssä L riippuu korkeammasta formaliiniannostuksesta, joka oli tarpeen kostean viljan säilömiseksi.
- 14 - 68949
Formaliinin yhteisvaikutus joko sokerisikoholin tai happo-lignosulfonaattiseoksen (liuos nro 2) kanssa on ilmeinen näiden kokeiden perusteella mitä tulee e^-sidoksiseen glukoosiin.
Esimerkki 5
Kokojyväohra, jonka kosteus oli 25 %, käsiteltiin käsittelymenetelmien A-C (taulukko 1) mukaisesti seuraavassa annetuilla mää-rillä:
Nro Käsittely Määrä, 1/t A propionihappo 10 B Liuos 2 11 C Liuos 2 12.5 Näytteet varastoitiin neljäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen ne jauhettiin ja testattiin in sacco lampailla standardimenetelmän avulla (esimerkki 2) käyttäen kahta eri perusrehua. Taulukosta 10 ilmenee eri käsittelymenetelmien antama raakaproteiinin orgaanisen aineen ja kuiva-aineen häviö vaikutusajan funktiona:
II
Taulukko 10 - 15 - 68949
Kuiva-aineen, orgaaniseen aineen ja raakaproteiinin häviö määriteltynä in sacco
Perusrehu = säilörehu
Kuiva-aine Raakaproteiini Orgaaninen Aika, h häviö % häviö % aine, häviö %
Käsittely A
2 66.l1 45.lxxx 66.2
5 77.3XX 68.7XXX
9 82.3XX 80.5XXX 82.7
Käsittely B
2 53.3 16.3 53.4 5 53.8 18.3 54.0 9 64.1 35.4b 64.3
Käsittely C
2 53.9 17.3 53.8 5 51.5 16.5 51.9 9 61.4 27.8C 61.6
Perusrehu = heinä
Käsittely A
2 74..7XXX 60.6XXX 75.2 5 78.4XX 69.5XXX 78.8
9 82.6X 93.8XXX
Käsittely B
2 45.5 18.7 45.3 5 59.3 24.9 9 72.5 49.7b
Käsittely C
2 44.6 18.1 44.2 5 59.5 23.7 9 69.8 41.4C 69.9 P4.0.05(a-c) xx) P-C0.01 xxx) P-^0.001 - 16 - 68949
Taulukosta 10 ilmenee, että viljan käsittely liuoksella 2 antaa merkittävästi paremman tuloksen sekä kuiva-aineen että raakapro-teiinin suhteen kuin propionihappokäsittely. Kun käytetään suurempi määrä liuos 2:ta (käsittely C), saadaan merkittävä ero proteiinihäviössä 9 tunnin jälkeen verrattuna alempaan annosta-soon (käsittely B). Sen sijaan annostasolla ei ollut merkittävää vaikutusta kuiva-aineen tai orgaanisen aineen häviöön. Käytetty, liuoksen 2 annostaso (käsittely C) oli kuitenkin tarpeellinen hyvän laatutason säilyttämiseksi, kun kostea vilja varastoitiin neljän kuukauden ajaksi.
Esimerkki 6
Liuoksen 2 aiheuttama vaikutus kostean kauran säilöntään verrattiin propionihapolla saatuun tulokseen (taulukko 11). Vastaavanlaisia tuloksia on saatu muilla kosteilla viljalajeilla.
Taulukko 11
Kostean kauran varastointi (kosteus 35 %)
Nro Käsittely Annostaso Lämpötila eC
1/t Varastointiaika (d) 1 4 5 8 11 15 A propionihappo 15.1 22 19 18 14 10 10 B liuos 2 18.9 24 21 20 16 12 12 C liuos 2 23.1 24 22 21 16 13 13 D liuos 2 31.8 25 23 21 16 13.5 13
Taulukosta 11 ilmenee, että kostean kauran käsittely liuoksella 2 annostasolla, joka on 1.25 kertaa suurempi kuin tavallisesti propionihapolle suositeltu annostaso, antoi tyydyttävän varastoinnin. Millään käsittelymenetelmällä ei esiintynyt hometta. Korkeampi lämpötila kokeissa BfD johtuu kemiallisesta reaktiosta viljan tärkkelyksen ja liuos 2:n sisältämien aineosien välillä.
- 17 -
Esimerkki 7 68949
Isoa määrää kosteaa ohraa (n. 200 t), jonka kosteus oli 21 %, käsiteltiin liuoksella nro 2 esimerkissä 2 suositellulla määrällä. Käsitelty vilja varastoitiin tilaoloissa noin 6 kuukaudeksi, jonka aikana lämpötilaa seurattiin säännöllisesti ja otettiin näytteitä homeaineiden lukumäärän määrittämiseksi. Tulokset esitetään taulukossa 12, josta voidaan todeta, että lukumäärät ovat pieniä.
Taulukko 12
Varastoidussa viljassa löydetyt homeaineet
Inkubaatiolämpötila °C 55 27 37
Homeet - 2.8 x 104 1 x 104
Actinomycetes 2 x 10^
Hiivat - 5 x 104 3.7 x 104
Esimerkki 8
Kokojyväkauraan, jonka kosteus oli 60 % "istutettiin" Fusarium graminearum, joka tunnetusti aiheuttaa emätintulehdusta (vulvovaginitis) sioilla. Kauraa pidettiin kahden viikon ajan lämpötilassa 20-24°C 70 %:n suhteellisessa kosteudessa. Seuraavan kahden päivän aikana sitä pidettiin lämpötilassa +5°C, tarkistettiin Zearalenone-sienimyrkyn muodostuminen ja sen jälkeen kaura jauhettiin. Näytteitä jauhetusta, saastutetusta viljasta joko käsiteltiin propionihapolla (0,08 ml/g kuiva-ainetta), liuoksella nro 2 (0,12 ml/g kuiva-ainetta) tai jätettiin käsittelemättä kontrollia varten.
- 18 - 68949
Taulukosta 13 ilmenee näytteiden Zearalenone-pitoisuus 0, 3, 14 ja 28 vuorokauden jälkeen. Havaitaan, että liuoksella 2 käsitellyt näytteet ovat oleellisesti parempia kuin propionihapolla käsitellyt tai käsittelemättömät näytteet.
Taulukko 13 Käsittely Zearalenone, ppm
Varastointiaika, d x) 0 3 14 28 Käsittelemätön kontrolli 1594.4 1659.8 2189.9 1973.3
Propionihappo 1594.4 1409.0 1406.5 1365.0
Liuos 2 1594.4 554.2 294.9 108.0 x) ennen käsittelyn alkua
Esimerkki 9
Viljanäytteita esimerkistä 8 annettiin rotille, jotta saatiin tarkistettua eri käsittelvjen vaikutus Zearalenone-pitoisuuteen ja estrogeenivaikutus kohdun painoon, kohdun nestemäärään ja vaginan avautumiseen. Viidestä rotasta koostuville ryhmille syöteetiin näytteitä 0,25 g:n annoksella vuorokautta ja rottaa kohti viiden vuorokauden aikana. Sen jälkeen rotat tapettiin. Tutkittiin näytteiden estrogeenistä vaikutusta punnitsemalla kohtu ja määrittämällä kohdun nestemäärä sekä vaginan avautuminen.
Näiden kokeiden tulokset (taulukko 14) osoittavat selvästi merkittävän eron liuoksella 2 käsitellyn viljan ja käsittelemättömän tai propionihapolla käsitellyn viljan välillä. Liuoksella 2 käsitelty vilja ei aiheuttanut vaginan avautumisia.
Il
Taulukko 14 - 19 - 68949 Käsitellyn viljan Zearalenone-pitoisuuden vaikutus eli estrogeeninen teho rotilla i--1 i ; i | j j Vaikutus | | | |-1-1--1 jKäsittelyj Varastointi- [Kohdun painoj Kohdun IVaginan *) j | j aika (d) I mg nestemäärä|avautuminenj I -1-1-1-1--1
II I I I I
|Ei mitäänj 0 I 111.9 ++ Il j [lisäystä j 3 | 109.5 j +(+) | 3 j
! 14 112.6 ++ 2 S
Il I lii I I 28 | 113.3 | +(+) | 2 i-1-1-H-1-i |Propioni-| 0 | 111.9 I ++ Il | [happo 3 103.8 + 2 j
| | 14 I 113·5 I +++ | 4 I
| j 28 | 121.9 ++ | 3 j I--H--1--1-1-1 [Liuos 2 | 0 | 111.9 | ++ | [ | ; 3 | 81.4 | (+) j - [
I i 14 I 50·9 j - I - I
I I 28 | 37.4 j - I
I_I_____J_|__I_L
+ vähäistä ++ kohtalaista +++ runsasta *) lukumäärä rottia, joiden vagina oli avautunut (keskenmenojen mittana)

Claims (7)

1. Proteiinia ja hiilihydraattia sisältävän rehun säilyvyyden ja hygieenisen tason parantamiseksi sekä sen hyväksikäytön tehostamiseksi tarkoitettu vesiliuoksena oleva seos, tunnettu siitä, että mainittuun vesiliuokseen eisältvy sulfiittijäteliemi tai lignosulfonaatti 5-15 paino-% formaldehydi (HCHO) 9-25 yksi tai useampia orgaanisia happoja 30-60 "
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen seos, tunnettu siitä, että orgaaniset hapot ovat Cj-Cg alifaattisia karboksyyli-happoja.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen seos, tunnettu siitä, että orgaaniset hapot ovat etikkahappo, propionihappo tai isovoihappo.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen seos, tunnet-t u siitä, että se sisältää stabilointiaineen.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen seos, tunnettu siitä, että stabilointiaine koostuu yhdestä tai useamnasta aineesta urea, metanoli ja utropiini.
6. Menetelmä märehtijöille tarkoitetun proteiinia ja hiilihydraattia sisältävän rehun käsittelemiseksi, jolloin rehun kosteus on 15-85 %, tunnettu siitä, että rehuun lisätään 5-50 l rehutonnia kohti vesiliuoksena olevaa seosta, jonka koostumus on sulfiittijäteliemi tai lignosulfonaatti 5-15 paino-% formaldehydi (HCHO) 9-25 " yksi tai useampia orgaanisia happoja 30-60 "
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rehu on kokojyvävilja. Il - 21 - Patent kr av 6894 9
FI811769A 1980-06-20 1981-06-08 Aemneskomposition avsedd att oeka haollbarheten och den hygieniska nivaon hos foder samt att effektivera tillgodogoerandetdaerav FI68949C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8020157 1980-06-20
GB8020157A GB2078080B (en) 1980-06-20 1980-06-20 Additive composition for animal feedingstuff

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811769L FI811769L (fi) 1981-12-21
FI68949B true FI68949B (fi) 1985-08-30
FI68949C FI68949C (fi) 1985-12-10

Family

ID=10514186

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811769A FI68949C (fi) 1980-06-20 1981-06-08 Aemneskomposition avsedd att oeka haollbarheten och den hygieniska nivaon hos foder samt att effektivera tillgodogoerandetdaerav

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0043202B1 (fi)
AT (1) ATE6979T1 (fi)
CA (1) CA1172501A (fi)
DE (1) DE3163063D1 (fi)
FI (1) FI68949C (fi)
GB (1) GB2078080B (fi)
SU (1) SU1276245A3 (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2565071B1 (fr) * 1984-06-04 1990-08-31 Roquette Freres Procede et agent pour l'optimisation de l'assimilation de la ration alimentaire par les ruminants a l'engraissement
EP0284548B1 (en) * 1987-03-23 1993-10-27 Board of Regents of the University of Nebraska Livestock feeding
US4957748A (en) * 1987-03-23 1990-09-18 The Board Of Regents Of The University Of Nebraska Ruminant feed, method of making and method of using
GB9212418D0 (en) * 1992-06-11 1992-07-22 Dalgety Plc Encapsulated starch for ruminant feed
WO1999003360A1 (en) * 1997-07-16 1999-01-28 Rumentek Industries Pty. Limited Feed supplement
NO308983B1 (no) * 1998-11-09 2000-11-27 Borregaard Ind Tilsetningsmiddel til kraftfôr, anvendelse derav og kraftfôr
US7550172B2 (en) 2004-02-27 2009-06-23 Purina Mills, Llc Selective feeding of starch to increase milk production in ruminants
WO2009079707A1 (en) * 2007-12-21 2009-07-02 Kenneth Roy Bailey Grain treatment process and animal feed product
US8603551B1 (en) 2009-07-02 2013-12-10 Forage Genetics International, Llc Selective feeding of starch to increase meat, egg production or feed conversion in poultry
MX351115B (es) 2011-04-20 2017-10-02 Forage Genetics International Llc Métodos y sistemas para ajustar el almidón y fibra digeribles por un rumiante en las dietas para animales.
PL2790527T3 (pl) * 2011-12-14 2016-12-30 Dodatek do pasz zawierających selen
DE102013111947B4 (de) * 2013-10-30 2015-06-25 Universität Rostock Einrichtung und Verfahren zum Behandeln von Futtermittel

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL149994B (nl) * 1965-02-03 1976-07-15 Agronomique Inst Nat Rech Werkwijze ter bereiding van stikstof bevattend voedingsmiddel voor herkauwers.
FR1599342A (fi) * 1968-12-19 1970-07-15
BE759761A (fr) * 1969-12-04 1971-05-17 Ricerche Tecnologiche S P A La Procede de preparation d'une nourriture complete sur support actif pourruminants ainsi que les produits apparentes
DE2822488A1 (de) * 1978-05-23 1979-11-29 Dow Chemical Co Verfahren zur verbesserung der reaktion von wiederkaeuern bei der ernaehrung
GB2037563B (en) * 1978-11-27 1983-03-09 Fsl Bells Ltd Ruminant feed stuff
BE881968A (fr) * 1979-08-02 1980-06-16 Crina Ct De Rech S Internat Du Aliment pour ruminants contenant de l'uree

Also Published As

Publication number Publication date
GB2078080B (en) 1984-02-01
CA1172501A (en) 1984-08-14
EP0043202B1 (en) 1984-04-11
GB2078080A (en) 1982-01-06
EP0043202A3 (en) 1982-02-24
FI811769L (fi) 1981-12-21
SU1276245A3 (ru) 1986-12-07
ATE6979T1 (de) 1984-04-15
EP0043202A2 (en) 1982-01-06
DE3163063D1 (en) 1984-05-17
FI68949C (fi) 1985-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4957748A (en) Ruminant feed, method of making and method of using
US5023091A (en) Ruminant feed method of making and method of using
Ayman Ahmed et al. Effect of supplementation of chelated zinc on milk production in ewes
FI68949C (fi) Aemneskomposition avsedd att oeka haollbarheten och den hygieniska nivaon hos foder samt att effektivera tillgodogoerandetdaerav
KR20150041663A (ko) 반추동물용 동물 사료 또는 식수용 첨가제
PL164652B1 (en) Ensilaging agent and method
Rihani et al. Effect of source of supplemental nitrogen on the utilization of citrus pulp-based diets by sheep
Vagnoni et al. Monensin and ammoniation or urea supplementation of bermudagrass hay diets for steers
Horton Feeding value of rations containing nonprotein nitrogen or natural protein and of ammoniated straw for beef cattle
Warren et al. The value of whole cottonseed in a wheat-based maintenance ration for sheep
Zorrilla-Rios et al. Energy and protein supplementation of ammoniated wheat straw diets for growing steers
Cann et al. Digestion properties of ammoniated rice straw in the rumen and lower tract of sheep
Castrillo et al. Chemical treatments for upgrading lignocellulosic resources and strategies for their utilization in ruminant feeding
Williams et al. The effects on growth, food intake and rumen volume of including untreated or ammonia-treated barley straw in a complete diet for weaning calves
Nikokyris et al. Effects of varying levels of dietary free gossypol in whole cotton seed on physiological responses of growing–fattening lambs
Dinius et al. Digestibility, ruminal parameters and growth by cattle fed a waste wood pulp
Anderson et al. Alkali treatment of cereal grains. II. Digestion, ruminal measurements and feedlot performance
US20030129218A1 (en) Dietary supplement
CA2346726C (en) Growth enhancers
Mehany et al. Effect of Toxin Binder on Productive Performance of Lactating Friesian Cows
SU1579496A1 (ru) Средство дл консервировани кормов
Silanikove et al. Preservation and storage of green panic (Panicum maximum) as moist hay with urea
Coombe et al. Effect of treatment with sodium hydroxide on the feeding value of oat and rape straw for sheep
FI60637C (fi) Foerfarande foer foervaring av fuktig cellmassa
Huhtanen Wood molasses as a preservative for high moisture barley: 1. Preservation and digestibility in pig

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SUOMEN REHU OY