FI68767B - Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongorfoerorenade av flyktiga aemnen - Google Patents

Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongorfoerorenade av flyktiga aemnen Download PDF

Info

Publication number
FI68767B
FI68767B FI782843A FI782843A FI68767B FI 68767 B FI68767 B FI 68767B FI 782843 A FI782843 A FI 782843A FI 782843 A FI782843 A FI 782843A FI 68767 B FI68767 B FI 68767B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
heat exchange
exchange elements
steam
condensate
elements
Prior art date
Application number
FI782843A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI782843A (fi
FI68767C (fi
Inventor
Axel E Rosenblad
Original Assignee
Rosenblad Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rosenblad Corp filed Critical Rosenblad Corp
Priority to FI782843A priority Critical patent/FI68767C/fi
Publication of FI782843A publication Critical patent/FI782843A/fi
Priority to FI834520A priority patent/FI73138C/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68767B publication Critical patent/FI68767B/fi
Publication of FI68767C publication Critical patent/FI68767C/fi

Links

Landscapes

  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)

Description

ΓΒ1 M1,KUULUTUSjULKAISU - B 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT DO /6/ (45) (51) Kv.lk//lnt.Cl.‘ B 01 D 5/00 // B 01 D 1/22 (21) Patenttihakemus — Patentansökning 7828**3 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 15*09.78 (FI) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 15.09.78 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 16.03.80
Patentti- ja rekisterihallitus Nähtäväkslpanon ja kuul.julkaisun pvm.— ^1 Q7 βς
Patent- och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad J / J
(32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begird prioritet (71) Rosenblad Corporation, P.0. Box 2325, Princeton, New Jersey 085**0, USA(US) (72) Axel E. Rosenblad, Highlands, New Jersey, USA(US) (7*0 Berggren Oy Ab (5*+) Laite ja menetelmä haihtuvien aineiden saastuttamien höyryjen selektiiviseksi lauhduttamiseksi - Anordning och förfarande för selektiv konden-sering av lingor förorenade av flyktiga ämnen
Keksintö koskee höyryn lauhduttamista teollisissa prosesseissa levy tyyppiä olevan lauhdut time n avulla.
Monissa teollisissa sovellutuksissa haihduttimessa muodostunut vesi- tai muu höyry lauhdutetaan sen jälkeen höyryn poistamiseksi systeemistä, veden uudelleenkäyttämiseksi tai jostain muusta syystä. Esimerkiksi selluloosa- ja paperiteollisuuden haihdutusjärjestelmissä käytetyt pintalauhduttimet tekevät mahdolliseksi höyrystä saadun lämpimän lauhdeveden uudelleenkäytön.
Lauhdutettavan vesi- tai muun höyryn kuljettaessa höyryfaasissa mukanaan komponentteja, jotka ovat haihtuvampia kuin vesi tai muut aineet, jotka käsittävät lauhduttamalla saatavan pääasiallisen aineosan, eräs tapa käsitellä höyryä on lauhduttaa kaikki, myös eniten haihtuvat aineet, usein huomattavassa määrässä ali jäähdyttämällä.
Erilaisia haihdutus- ja lauhdutusjärjestelmiä on selostettu kuvioissa 11-17 sivuilla 11-25 Perry'n kirjassa "Chemical Engineer's Handbook", neljäs painos 1963.
68767
Amerikkalainen patentti 3 739 954 koskee tislausmenetelmää ja esittää lauhdutusosanf jossa on vaakasuoran väliseinän erottamat ylempi ja alempi lauhdutuskammio tarkoitettuna erottamaan lauhdutettavan höyryn vähemmän haihtuvat komponentit enemmän haihtuvista. Amerikkalaisessa patentissa 3 261 392 on esitetty haihdutin, jossa on kuu-mennustilan jakava pystysuorassa sijaitseva väliseinä, ja levytyyp-piä olevia lämmönvaihtimia on selostettu amerikkalaisessa patentissa 3 332 469.
On olemassa paljon kokemusperäistä ja muuta julkaistua tietoa, joka koskee teollista lämmönvaihtoteknologiaa yleensä ja erikoisesti erilaisia pintalauhduttimia. Toistaiseksi ei ole kehitetty täysin tyydyttävää, teollisuudessa yleisen hyväksymisen saavuttanutta systeemiä, joka levytyyppiä olevassa lämmönvaihtimessa tehokkaasti jakaa lauhteen erottaen lauhdutettavan vesi- tai muun höyryn enemmän haihtuvien komponenttien rikasteen vähemmän haihtuvien komponenttien rikasteesta. Tämä keksintö selvittää aikaisemmissa systeemeissä esiintyneet vaikeudet ja aikaansaa erittäin tehokkaan menetelmän ja laitteen selektiivistä lauhduttamista varten.
Keksinnön mukainen lauhdutin käsittää kammion, jonka sisällä on joukko lämmönvaihtoelementtejä, joiden ulkopuolella virtaa jäähdytys-neste lauhduttaen elementtien sisällä olevaa höyryä. Sopivimmin kukin lämmönvaihtoelementti on muodostettu kahdesta leveästä levystä, jotka on liitetty reunoistaan yhteen lukuunottamatta elementin sisään johtavaa aukkoa kunkin elementin ylä- ja alapäässä. Elementtien yläpäiden kohdalla sijaitseva kokooja- ja jakotila on yhteydessä kaikkiin elementteihin, niin että höyry voi vapaasti siirtyä elementistä toiseen elementeissä tapahtuvaa lauhdutusta varten. Alaosassa sijaitseva jako- ja kokoojatila on yhteydessä kuhunkin elementtiin, mutta tässä jako- ja kokoojatilassa on väliseinä, joka eristää tilan toisessa päässä olevan osan sen muusta osasta.
Lauhdutettava höyry johdetaan kaikkien niiden lämmönvaihtoelement-tien sisään, jotka sijaitsevat jako- ja kokoojatilan väliseinän yhdellä puolella. Höyry nousee näiden elementtien sisällä lauhtuen osaksi niissä. Muodostunut lauhde käsittää höyryn helpommin lauhtuvat aineosat.
3 68767 Höyryn haihtuvaxtimat komponentit eivät ole yhtä helposti lauhdutettavissa ja ne kulkeutuvat ylemmän kokooja- ja jakotilan kautta niihin lämmönvaihtoelementteihin, joiden alapäät ovat yhteydessä alemman jako- ja kokoojatilan siihen osaan, jonka väliseinä erottaa höyryn-tulo-osasta. Lisäjäähdytys aiheuttaa haihtuvampia komponenttien lauhtumisen, ja näitä saasteaineita sisältävä lauhde kerääntyy lauhduttimen pohjaan väliseinän eri puolelle kuin puhtaampi tiivistymä, ja epäpuhdas lauhde poistetaan puhtaasta nestevirrasta erotettuna virtana. Lauhtumaton höyry ja kaasut poistuvat väliseinän samalta puolelta kuin epäpuhdas lauhde.
Suurin osa lämmönvaihtoelementeistä on yhteydessä alemman jakoja kokoojatilan höyryntulopuolen kanssa, ja myös suurin osa lauh-teesta pistetään tältä puolelta. Höyry virtaa ylöspäin tämän lämmönvaihtoelemnttien enemmistön läpi.
Pienempi määrä lämmönvaihtoelementtejä, joissa haihtuvammat aineet lauhtuvat kuljettaa höyryä alaspäin, niin että lauhtumattomat kaasut voivat poistua näiden elementtien alapäistä. Kaasut voidaan sen jälkeen lauhduttaa ja niiden lämpö ottaa talteen myöhemmässä käsittelyssä.
Jäähdytysväliaineena voidaan käyttää jatkuvasti juoksevaa jäähdytysvettä, joka kuumenee höyryä lauhduttaessaan tai jäähdytysvettä, jota kierrätetään kiertopumpun avulla ja jäähdytetään haihduttamalla kuvioissa esitetyn systeemin ulkopuolella ennen sen palauttamista lauhduttimeen, jäähdytysväliaineeksi, tahi höyrystettävää nestettä. Viimeksimainitussa tapauksessa, jossa höyrystettävää vettä tai muuta nestettä käytetään jäähdytysväliaineena lämmönvaihtoelementeissä olevan höyryn lauhduttamiseen, nesteen virtaus ohuena kalvona alas lämmönvaihtoelementtien ulkopintoja pitkin aikaansaa huomattavan jäähdytysnestemäärän haihtumisen. Niinpä samalla kun lämmönvaihto-elementtien sisätilat toimivat lauhduttimena, lämmönvaihtoelementtien ulkopuolella ja kammion sisällä oleva tila toimii haihduttimena.
Koetehtaassa on suoritettu kokeita lauhduttamalla sellaisten aineiden saastuttamaa vesihöyryä, jotka ovat pahanhajuisia ja joilla on suuri biokemiallinen hapeikulutus (BIIK) . Noin 90 % lauhteesta muodostuu höyryn kulkiessa ylöspäin väliseinän höyryntulopuolella sijaitsevien lämmönvaihtoelementtien läpi, mutta tässä vaiheessa muodostunut ja alemmasta jako- ja kokoojatilasta poistunut lauhde 4 68767 sisältää vähemmän kuin 20 % saasteista. Loput 80 % saasteaineista siirtyvät alaspäin kulkevaan höyryvirtaan niissä elementeissä, joiden alapäät ovat yhteydessä alempaan jako- ja kokoojatilaan väliseinän toisella puolella. Se 20 % lauhteen kokonaismäärästä, joka on muodostunut ja kerääntynyt väliseinän tälle puolelle, sekä lauhtumattomat kaasut, jotka poistuvat epäpuhtaan lauhteen puo lelta, sisältävät yhteensä yli 80 % saasteiden kokonaismäärästä.
Elementtien enemmistöstä lähtevä suhteellisen puhdas lauhde virta on olennaisesti hajuton, ja se voidaan palauttaa tehdaslaitokseen ilman enempää käsittelyä.
Erotettu saastunut vesivirta voidaan johtaa jälkikäsittelyä varten tislauskolonniin tai sentapaiseen.
Nämä ja muut keksinnön mukaisen selektiivisen lauhdutusjärjestelmän tavoitteet ja edut ilmenevät parhaiten seuraavasta keksinnön yksityiskohtaisesta selityksestä, erikoisesti yhdessä oheisen piirustuksen kanssa.
Piirustuksessa, jossa samat viitenumerot merkitsevät kauttaaltaan samoja osia, kuvio 1 on poikkileikkaus keksinnön mukaisesta laitteesta, kuvio 2 on leikkaus otettuna pitkin kuvion 1 viivaa 2-2 kohtisuoraan kuvion 1 tasoa vastaan nuolien osoittamaan suuntaan ja esittäen puhtaan lauhteen puoleisen osan laitteesta, kuvio 3 on samanlainen kuva kuin kuviossa 2, mutta esittää epäpuhtaan lauhteen puoleisen osan laitteesta, kuvio 4 on leikkaus pitkin kuvion 1 viivaa 4-4 alaspäin katsottuna, virtauksen kulun laitteen yläosan kautta ollessa osoitettuna, kuvio 5 on leikkaus pitkin kuvion 1 viivaa 5-5 esittäen laitteen alaosassa tapahtuvan virtauksen, kuvio 6 on perspektiivikuva kuvioitten 1-5 mukaisesta laitteesta, eräitten osien ollessa poistettuna ja eräitten osien kuvattuna katkoviivoilla.
68767
Keksinnön mukaisessa lauhduttimessa, joka on yleisesti merkitty viitteellä 10, on vaipan muodostama kammio 11, joka käsittää olennaisesti pystysuorat etuseinämän 12 ja takaseinämän 13 sekä kaksi sivuseinämää 14. Kammion 11 sisällä sijaitsee ryhmä erillisiä yhdensuuntaisia, alasvaluvan kalvon avulla toimivia lämmönvaihtoelementte-jä 15. Lämmönvaihtoelementit 15 ovat sellaista tyyppiä, joka on muodostettu kahdesta erillään toisistaan olevasta leveästä litteästä levystä, jotka on kiinnitetty reunoistaan yhteen suljettujen tilojen aikaansaamiseksi elementtien 15 sisälle. Sopiva menetelmä levyistä tehtyjen lämmönvaihtoelementtien valmistamiseksi on selostettu aikaisemmassa amerikkalaisessa patentissa 3 512 239. Kuten tähän tekniikkaan perehtyneille on selvää, elementtejä 15 voidaan käyttää niiden sisällä kulkevan vesihöyryn tai muiden höyryjen lauhdut-tamiseen välillisen lämmönvaihdon avulla, lämmönvaihdon tapahtuessa elementtien 15 ulkopintoja pitkin ohuena kalvona alasvaluvan jäähdy-tysväliaineen kuten veden kanssa.
Välineet jäähdytysnesteen johtamiseksi kammioon 11 ja nesteen jakelemiseksi tasaisesti lämmönvaihtoelementtien 15 pinnoille on esitetty kuvioissa 1, 2 ja 3. Rei'itetty, olennaisesti vaakasuorassa sijaitseva lautaslevy 16 on asennettu lämmönvaihtoelementtien 15 yläpuolelle ja erilleen niistä. Vesi tai muu jäähdytysneste virtaa lautaslevyn 16 reikien läpi valuen alas pitkin lämmönvaihtoelementtien 15 ulkopintoja, kuten piirustuksen eri kuvioissa on osoitettu. Sopivimmin jäähdytysnestettä ei juoksuteta suoraan levylle 16, vaan sitä johdetaan levyn 16 yläpuolelle sijoitettuun päältä avoimeen altaaseen 17, nesteen virratessa altaan 17 reunojen yli ja jakaantuessa siten tasaisemmin levylle 16. Käytettäessä hyvin suuria määriä jäähdytysnestettä allasta 17 ei tarvita. Kuvioissa 2 ja 3 on osoitettu putken 18 johtavan altaaseen 17 jäähdytysnesteen syöttämiseksi siihen.
Kuten kuvioissa 1, 2, 3 ja 6 on esitetty, vesi tai muu jäähdytysneste, joka on kulkenut lämmönvaihtoelementtien 15 yli koko niiden pystysuoralta pituudelta, kerääntyy kammion 11 pohjaan, jossa sisäänpäin suppenevat etu- ja takaseinämien 12 ja 13 alaosat 22 ja 23 muodostavat kaukalon 24. Nestettä lasketaan pois kaukalosta 24 poistokanavan 25 kautta. Sisäänjohtoputki 13 voi tarvittaessa syöttää lisää uutta jäähdytysnestettä lautaslevylle 16. Jos jäähdytysnesteen kierrätystä halutaan, voidaan käyttää pumppua ja nesteenjääh-dytysvälinettä ennen nesteen palautusta.
6 68767
Edullisen rakenteen, joka on yhteydessä lämmönvaihtoelementtien ulkopuolitse tapahtuvan nestevirtauksen kanssa, eräänä tuloksena on tasaisen ja tehokkaan jäähdytysnestevirtauksen aikaansaaminen läm-mönvaihtoelementtien 15 ulkopintoja pitkin vesi- tai muun höyryn lauhduttamiseksi elementtien 15 sisällä.
Lauhdutettava vesi- tai muu höyry saapuu kammion 11 etuseinämän 12 läpi kanavan 26 kautta, kuten parhaiten ilmenee kuvioista 2, 5 ja 6. Laite voidaan varustaa väliseinällä (ei esitetty kuvioissa) höyryn jakaantumisen parantamiseksi. Kanava 26 on sijoitettu lauhduttimen 10 alaosaan lähelle lämmönvaihtoelementtien 15 alapäitä. Kunkin lämmönvaihtoelementin 15 alapään etukulmaan on jätetty aukko, joka on merkitty viitteellä 27 kuvioissa 2, 5 ja 6, ts. lämmönvaihto-elementit 15 muodostavia levyjä ei ole liitetty yhteen elementtien alapäitten etukulmissa. Vaihtoehtoisesti sisäänvienti- ja poisto-kotelot voidaan hitsata elementteihin 15 tai käyttää muuta valmistusmenetelmää. Kaikki aukot 27 ovat yhteydessä lauhduttimen alaosassa sijaitsevaan jako- ja kokoojatilaan B, joka ulottuu kammion 11 etuosan poikki, kuten on osoitettu kuviossa 1. Nähdään, että tila B käsittää kansiseinämän 28 ja pohjaseinämän 29, että kammion etu-seinämä 12 muodostaa tilan B etuseinämän ja että lukuunottamatta lämmönvaihtoelementtien 15 sisään johtavia aukkoja 27 tilan B takasivun sulkee seinämä 30. Niinpä mitään ei pääse kulkemaan tilasta B kammion 11 sisätilaan, jossa jäähdytysneste kiertää, tilan B ollessa yhteydessä ainoastaan lämmönvaihtoelementtien 15 sisätiloihin aukkojen 27 kautta.
Lauhdutettava vesi- tai muu höyry saapuu tilaan B kanavasta 26 ja kulkee edelleen aukkojen 27 kautta lämmönvaihtoelementteihin 15, joissa se lauhtuu virratessaan ylöspäin, kuten kuviossa 2 on osoitettu.
Jako- ja kokoojatila B ei ole avoin ja jatkuva kammion 11 etuosan koko pituudelta, vaan sen katkaisee väliseinä 31, kuten kuvioista 1, 5 ja 6 ilmenee. Tilaan B kanavasta 26 saapuva höyry voi kulkea suoraan vain muutamiin lämmönvaihtoelementteihin 15, väliseinän 31 erottaessa muut elementit 15 kanavan 26 yhteydestä.
On todettu edulliseksi sijoittaa väliseinä 31 siten, että se jakaa tilan B suhteellisesti pitempään osaan 32 ja suhteellisesti lyhyempään 68767 osaan 33- Tämä tekee mahdolliseksi useimpien lämmönvaihtoelement-tien 15 suoran yhteyden kanavasta 26 saapuvan höyryn kanssa pitemmän tilanosan 32 kautta, kuten näkyy kuvioista 5 ja 6.
Lämmönvaihtoelementtien yläpäitten etupuolella sijaitsee kammion 11 sisällä ylempi kokooja- ja jakotila H, joka on yhteydessä kaikkien lämmönvaihtoelementtien 15 yläpäitten etureunoihin. Tila H ulottuu esteettömästä lämmönvaihtoelementtien koko rivin poikki, kaikkien elementtien 15 käsittäessä tilaan H avautuvat aukot eli yhteenliittä-mättömät alueet 37. Kaikkien lämmönvaihtoelementtien 15 sisään yhteydessä olevia aukkoja 37 lukuunottamatta tila H on täysin suljettu, ja sitä rajoittavat yläseinämä 38, alaseinämä 39, takaseinämä 40 ja kammion etuseinämä 12.
Jako- ja kokoojatilojen B ja H rakenne sekä lämmönvaihtoelementtien 15, joissa on aukot vain kohdissa 27 ja 37, järjestely pakottavat siis höyryn ensin virtaamaan ylöspäin niiden elementtien 15 läpi, jotka ovat yhteydessä tilan B osaan 32, ja sen jälkeen virtaamaan alaspäin niiden elementtien 15 läpi, jotka ovat yhteydessä tilan B osaan 33 väliseinän 31 toisella puolella. Nämä virtaustiet on yksityiskohtaisesti osoitettu kuvioissa 4, 5 ja 6.
Lämmönvaihtoelementeissä 15 muodostunut lauhde poistetaan kahden lauhteenlaskuputken 41 ja 42 kautta, jotka putket näkyvät kuvioissa 2, 3 ja 6. Lauhteenlaskuputki 41 tyhjentää tilan B osan 32, lauhteenlaskuputken 42 suorittaessa tilan B lyhyemmän osan 33 tyhjentämisen. Niinpä laskuputki 41 on sijoitettu höyryntulo-kanavan 26 alapuolelle ja laskuputki 42 on sijoitettu lauhtumatto-mien kaasujen poistokanava^ 36 alapuolelle. Kuten kuviossa 6 on osoitettu, tilan B pohjaseinämä voidaan muotoilla sellaiseksi, että se on omiaan helpottamaan lauhteen poistumista.
Väliseinä 31 jakaa tilan B kahteen eri suureen osaan, kuten edellä on mainittu. Niinpä lauhdutettava höyry, esim. vesihöyry, kulkee ylöspäin useimpien lämmönvaihtoelementtien 15 läpi. Niiden lämmön-vaihtopintamäärien keskinäinen suhde, jotka aikaansaadaan osien 32 ja 33 avulla, tulee riippumaan lauhdutettavan aineen laadusta. Esimerkiksi sulfaattiselluloosaprosessista lähtöisin olevan käytetyn liuoksen esihaihduttimen ollessa kyseessä on edullisinta, että noin 90 % lämmönvaihtoelementeistä 15 on yhteydessä tilan B höyryn- 8 68767 tulo-osaan 32, muiden elementtien 15 ollessa yhteydessä tilan B kaasunpoisto-osaan 33. Muita tarkoituksia varten myös muita suhteita kuin 9:1 voidaan tehokkaasti käyttää.
Mainitussa tyypillisessä tapauksessa, nimittäin käytetyn sulfaatti-selluloosaprosessiliuoksen esihaihduttimen tapauksessa, jossa höyry on lauhdutettava, noin 90 % höyrystä lauhtuu kulkiessaan ylöspäin lämmönvaihtoelementtien 15 pääryhmän läpi, vain 10 % höyrystä jäädessä virtaamaan tilaa H pitkin ja edelleen alas niitä lämmön-vaihtoelementtejä 15, jotka ovat yhteydessä poistoputkeen 36. Tämä 10 % höyrystä sisältää kuitenkin runsaasti alemman kiehumapisteen omaavia eli haihtuvia saasteaineita. Lauhde, joka muodostuu höyryn kulkiessa alaspäin ja poistuu putkesta 42, sisältää paljon runsaammin pahanhajuisia yhdisteitä ja biokemiallisen hapenkulutuksen aiheuttavia (BHK-)komponentteja kuin lauhde, joka poistuu höyryntulopuolelta putken 41 kautta. Koetehtaassa suoritetuissa kokeissa on saatu vähemmän kuin 20 % BHK:ta ja 'pahanhajuista lauh-detta siinä lauhteen 90 %:issa, joka muodostuu höyryn kulkiessa ylöspäin, kun sen sijaan yli 80 % BHK:ta ja pahanhajuisia komponentteja on esiintynyt lauhteessa ja kaasuissa, jotka poistuvat kaasunpoistoputken 36 ja lauhteenpoistoputken 42 kautta.
Edellä on käsitelty höyryn virtausta lämmönvaihtoelementtien 15 sisäosien läpi sekä käsitelty lämmönvaihtoelementtien ulkopintoja pitkin alasvaluvaa jäähdytysnestettä ainoastaan lauhdutettavan höyryn jäähdytysväliaineena. On kuitenkin tärkeää ottaa myös huomioon tämän jäähdytysnesteen höyrystyminen lauhtuvasta höyrystä siirtyvän lämmön vaikutuksesta. Veden tai muun jäähdytysnesteen valuessa alas lämmönvaihtoelementtejä 15 pitkin kalvona, huomattava määrä nestettä höyrystyy. Tätä vaikutusta voidaan edullisesti käyttää hyväksi käyttämällä jäähdytysväliaineena haihdutettavaa nestettä.
Niinpä lämmönvaihtoelementtien 15 sisätilojen toimiessa lauhdutti-mena, elementtien 15 ulkopuolella ja kammion 11 sisällä oleva tila toimii haihduttimena.
Esimerkiksi pumpun P avulla lautaslevylie 16 kierrätetty neste sekoitetaan putken 18 kautta johdettuun haihdutettavaan nesteeseen, ja muodostuneet höyryt kulkevat ulospäin lämmönvaihtoelementtien 15 välistä elementtien 15 sisällä olevan kuuman höyryn kuumentaessa nestettä. Muodostunut höyry nousee yläosaan lautaslevyn 16 yläpuolelle.
9 68767
Kuviossa 6 on esitetty, miten kammion seinämä 13 voi sijaita etäällä lähimmästä lämmönvaihtoelementistä 15, niin että muodostunut höyry voi virrata ulos- ja ylöspäin kammion 11 sisällä. Höyryn voidaan antaa sen jälkeen kulkea ylöspäin joko lautaslevyn 16 ohitse tai kanavan kautta kammion 11 yläpäähän, johon pisaran-erotin tai sentapainen (ei esitetty piirustuksessa) voi olla sijoitettu jäähdytysnesteen haihdutuksessa muodostuneen höyryn käsittelyä varten. Kuvioissa 1-3 on osoitettu höyryn-poiston kammiosta 11 tapahtuvan sen yläpään keskikohdasta 50, mutta tähän tekniikkaan perehtyneille on selvää, että pisaran-erotin voidaan sijoittaa viitenumerolla 50 merkittyyn kohtaan höyryvirran mukanaan kuljettamien nestepisaroitten pidättämiseksi.
Erilaisia muunnoksia, sovellutuksia, osien korvaamisia ja rakenteellisia vaihteluita tällä hetkellä edullisimpana pidetyn sovellutusmuodon muodossa edellä selostetuissa menetelmissä ja laitteessa voi tulla mieleen lämmönvaihtotekniikkaan perehtyneille, ja niiden katsotaan sisältyvän tämän keksinnön suoja-piiriin .

Claims (9)

68767 1 o
1. Laite haihtuvien aineiden saastuttamien höyryjen selektiiviseksi lauhduttamiseksi, joka laite käsittää koteloon sijoitetun valuvalla kalvolla toimivan lämmönvaihtimen, jossa on useita levymäisiä lämmönvaihtoelementtejä (15), joissa höyry lauhdutetaan lämmönvaihtoelementtien (15) ulkopintoja myöten alasvaluvan jäähdy tysnestevirran avulla, kunkin lämmönvaihtoelementin (15) muodostuessa kahdesta likimain yhdensuuntaisesta, olennaisesti kaikilta reunoiltaan yhteenliitetystä levystä, kaikkien lämmönvaihtoelementtien (15) yläosaan yhdistetyn ylemmän kokoomatilan (H) höyryn vapaata kulkua varten lämmönvaihtoelementtien (15) yläosan välillä, ja kaikkien lämmönvaihtoelementtien (15) alaosaan yhdistetyn alemman kokoomatilan (B), tunnettu siitä, että alempi ko-koomatila (B) on väliseinällä (31) jaettu kahteen osastoon (32, 33), jolloin lauhdutettavan höyryn syöttöjohto (26) ja ensimmäinen lauh-teen poistojohto (41) on yhdistetty ensimmäiseen osastoon (32) ja toinen lauhteen poistojohto (42) ja lauhtumattomien kaasujen poistojohto (36) on yhdistetty toiseen osastoon (33) siten, että lauhdutettava höyry joutuu virtaamaan ensin ylöspäin lämmönvaihtoelementtien (15) ensimmäisen ryhmän läpi ja tämän jälkeen alaspäin lämmönvaihtoelementtien (15) toisen ryhmän läpi, jolloin lämmönvaihtoelementtien (15) ensimmäisessä ryhmässä muodostunut suhteellisen puhdas lauhde poistetaan ensimmäisen lauhteenpoistojohdon (41) kautta ja lämmönvaihtoelementtien (15) toisessa ryhmässä muodostunut epäpuhtaampi lauhde ja lauhtumattomat kaasut poistetaan toisen lauhteenpoistojohdon (42) ( vastaavasti lauhtumattomien kaasujen poistojohdon (36) kautta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että alemman kokoomatilan (B) ensimmäinen osasto (32) on tilavuudeltaan toista osastoa (33) suurempi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää lämmönvaihtoelementtien (15) yläpuolella sijaitsevan välineen (16, 17, 18) jäähdytysnesteen jakamiseksi lämmönvaihtoelementtien ulkopinnoille, lämmönvaihtoelementtien alapuolella sijaitsevan osaston (24) jäähdytysnesteen keräämiseksi ja kotelon yläpäähän yhdistetyn poistojohdon (50) jäähdytysnesteestä haihtuneen höyryn poistamiseksi. 68767
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää välineet (25, P) osastoon (24) kerääntyneen jäähdytysnesteen kierrättämiseksi lämmönvaihtoelementti-en (15) yläpuolella sijaitsevaan nesteenjakeluvälineeseen (16, 17, 18) .
5. Menetelmä haihtuvien aineiden saastuttaman höyryn selektiiviseksi lauhduttamiseksi, tunnettu siitä, että lauhdutettavaa höyryä johdetaan levytyyppiä olevan alasvaluvan kalvon avulla toimivan lämmönvaihtimen kaikkien ensimmäiseen ryhmään kuuluvien lämmönvaihtoelementtien (15) alaosan kautta ylöspäin näiden lämmönvaihtoelementtien (15) läpi, höyryn vähemmän haihtuvien aineosien tällöin olennaisesti lauhtuessa, ja tämän ylöspäin kulun aikana muodostunut lauhde poistetaan ensimmäisenä lauhdevirtana (41)v lauhtumaton höyry johdetaan ensimmäisen ryhmän lämmönvaihtoelementtien (15) yläosasta toisen ryhmän lämmönvaihtoelementtien (15) yläosan kautta alaspäin toisen ryhmän lämmönvaihtoelementtien (15) läpi, tämän alaspäin kulun aikana muodostunut lauhde poistetaan ensimmäisestä lauhdevirrasta (41) erillisenä toisena lauhdevirtana (42), joka on enemmän haihtuvien aineosien saastuttama kuin ensimmäinen lauhdevirta, ja lauhtumatto-mat höyryt poistetaan toisen ryhmän lämmönvaihtoelementeistä (15).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suurin osa höyrystä lauhdutetaan sen kulkiessa ylöspäin, niin että ensimmäinen lauhdevirta (41) on tilavuudeltaan huomattavasti suurempi kuin toinen lauhdevirta (42).
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdytysnestettä jaetaan kaikille lämmönvaihtoelemen-teille (15) elementtien yläpuolelta, nesteen virratessa alas pitkin lämmönvaihtoelementtien ulkopintoja, ja että lämmönvaihtoele-menttejä (15) pitkin valunut jäähdytysneste kerätään ja kierrätetään .
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lauhdutettava höyry on teollisesta prosessista peräisin olevaa vesihöyryä.
9. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lauhtumaton höyry poistetaan toisen ryhmän lämmönvaihtoelementeistä (15Ϊ niiden alanaan läheltä. 12 68767
FI782843A 1978-09-15 1978-09-15 Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongor foerorenade av flyktiga aemnen. FI68767C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI782843A FI68767C (fi) 1978-09-15 1978-09-15 Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongor foerorenade av flyktiga aemnen.
FI834520A FI73138C (fi) 1978-09-15 1983-12-09 Selektiv kondenseringsapparat.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI782843 1978-09-15
FI782843A FI68767C (fi) 1978-09-15 1978-09-15 Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongor foerorenade av flyktiga aemnen.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782843A FI782843A (fi) 1980-03-16
FI68767B true FI68767B (fi) 1985-07-31
FI68767C FI68767C (fi) 1987-01-29

Family

ID=8512013

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782843A FI68767C (fi) 1978-09-15 1978-09-15 Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongor foerorenade av flyktiga aemnen.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI68767C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI782843A (fi) 1980-03-16
FI68767C (fi) 1987-01-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4216002A (en) Selective condensation process and condenser apparatus
JP3076061B2 (ja) 物質および熱量の同時転送装置
US5512084A (en) Method of removing organic contaminants
FI76496C (fi) Plattartad flerstegsanordning foer utfoering av termodynamiska prosesser.
FI86961B (fi) Vaermevaexlare.
FI95413B (fi) Levyhaihdutin
JP2930413B2 (ja) 蒸発・凝縮装置
US4969507A (en) Integral blow down concentrator with air-cooled surface condenser
CA1080055A (en) Air-cooled surface condenser
US5770020A (en) Distillation apparatus
US2934477A (en) Flash-type distillation system
JP2537981Y2 (ja) 選択的凝縮装置
US5423952A (en) Structure for multiple-effect distillation
US3803001A (en) Combination condenser-degasser-deaerator for a desalination plant
FI68767B (fi) Anordning och foerfarande foer selektiv kondensering av aongorfoerorenade av flyktiga aemnen
CA2236479C (en) Process for purifying condensate while evaporating waste liquors
US3307614A (en) Falling film type evaporators and method
GB2039019A (en) Surface condensers
FI73138B (fi) Selektiv kondenseringsapparat.
US3855072A (en) Multi-stage flash evaporator
JPS592837B2 (ja) 揮発性物質により汚染された蒸気の選択的凝縮方法ならびに上記方法を実施する装置
US3330739A (en) Multi-cell flash distillation system
CA1118705A (en) Selective condensation process and condenser apparatus
US4804420A (en) Method for degreasing a continuous sheet of thin material
WO2002025201A1 (en) Apparatus for carrying out a physical and/or chemical process, such as an evaporator

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: ROSENBLAD CORPORATION