FI68374C - Metod och anordning foer svarvning av faner - Google Patents

Metod och anordning foer svarvning av faner Download PDF

Info

Publication number
FI68374C
FI68374C FI333773A FI333773A FI68374C FI 68374 C FI68374 C FI 68374C FI 333773 A FI333773 A FI 333773A FI 333773 A FI333773 A FI 333773A FI 68374 C FI68374 C FI 68374C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
turning
log
veneer
spindles
station
Prior art date
Application number
FI333773A
Other languages
English (en)
Other versions
FI68374B (fi
FI333773A (fi
Inventor
Jorma Vaajoki
Original Assignee
Raute Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Raute Oy filed Critical Raute Oy
Priority to FI333773A priority Critical patent/FI68374C/fi
Publication of FI333773A publication Critical patent/FI333773A/fi
Publication of FI68374B publication Critical patent/FI68374B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68374C publication Critical patent/FI68374C/fi

Links

Landscapes

  • Manufacture Of Wood Veneers (AREA)

Description

la^TI m M1 KUULUTUSJULKAISU 68374
•SP!? ' ' UTLÄGGNINGSSKRIFT
Patentti ay anne tty 10 09 1935 Patent meddelat (51) Kv.ik.*/lnt.ci.* B 27 L 5/02 FINLAND (21) Patenttihakemus — Patentansökning 3337/73 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 23.10.73 (FI) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 29-10.73 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentllg 30.0^.75
Patentti· ja rekisterihallitus Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm.— 3i.O5.85
Patent- och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet (71) Raute Oy, PL 138, 15111 Lahti, Suomi-Fin 1 and(FI) (72) Jorma Vaajoki, Kouvola, Suomi-Finland(FI) (7A) Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab (5A) Menetelmä ja laite viilun sorvaamiseksi - Metod och anordning för svarvning av fan€r Tämä keksintö koskee menetelmää ja laitetta viilun sorvaamiseksi suorittamalla pöllin esisorvaus ja varsinainen viilunsorvaus peräkkäisissä työvaiheissa*
Tavallisesti pölli esisorvataan ja viilusorvataan samassa sorvissa, josta kuitenkin tietyistä eduista huolimatta seuraa huomattavia haittoja. Niinpä esisorvausvaiheeseen, johon kuuluu pöllin kuorinta ja pyöristys, kuluu kohtuuttoman paljon aikaa, eräiden mittausten mukaan noin 30 % pöllin läpimenoajasta sorvissa. Leikkuuterä ja vastaterä kuluvat hyvin nopeasti useinkin hyvin hiekkaista kuorikerrosta poistettaessa, joten terät on hyvin usein terotettava ja uusittava ja niissä on pakko käyttää erittäin korkealaatuista ja kestävää materiaalia.
Näiden vaikeuksien poistamiseksi on ehdotettu erillisen esi-sorvin käyttämistä ennen viilusorvia, mutta tästä seuraa vuorostaan se 68374 epäkohta, että pölli on keskitettävä uudelleen viilusorvissa erittäin tarkasti, jotta esisorvatusta pöllistä saataisiin heti alusta pitäen käyttökelpoinen viilutuote. Keskityslaitteen toiminta vaatii lisäksi oman aikansa, joka on viilusorville hukka-aikaa, ja tämän hukka-ajan pitäminen mahdollisimman lyhyenä johtaa usein siihen ettei keskittäminen tapahdu sillä huolellisuudella, joka on tarpeen mahdollisimman edullisen viilutuloksen saamiseksi.
Tämän keksinnön tarkoituksena on sellaisen menetelmän aikaansaaminen jossa mainittuja epäkohtia ei ole ja jonka avulla lisäksi saadaan aikaan huomattavia lisäetuja. Keksinnölle olennaiset tunnusmerkit on määritelty oheisissa patenttivaatimuksissa, joissa myös on määritelty sen laitteen tunnusmerkit, jonka avulla edellä mainittu menetelmä toteutetaan.
Ensisijaisena lisäetuna keksinnön mukaista menetelmää ja laitetta käytettäessä on pidettävä sitä että erillisestä esisorvauk-sesta ja viilunsorvauksesta huolimatta ei tarvita mitään uutta keskittämistä viilusorvissa. Tämä lisää viilusorvin tehokkuutta huomattavasti koska uudesta keskittämisestä aiheutuva hukka-aika jää pois ja koska viilusorvia voidaan käyttää suurella nopeudella, joka on riippumaton esisorvin nopeudesta. Koska esisorvaukseen normaalisti kuluu lyhyempi aika kuin viilun sorvaukseen, jää esisorvissa tapahtuvalle pöllin keskittämiselle ja esisorvaukselle riittävästi aikaa niin että tämä voidaan tehdä tarkasti ja huolellisesti. Tästä johtuen keskitys-laitteen toimintanopeusvaatimus voidaan pysyttää hyvin kohtuullisena vielä silloinkin kun tavanomaisen viilusorvin leikkuunopeutta nostettaessa keskityslaite ei enää ehdi keskittämään uutta pölliä karoihin. Tuloksena huolellisesta esisorvauksesta on se että viilusorvista saadaan melko välittömästi sorvauksen aloittamisen jälkeen hyvälaatuista viilua. Koska viilusorvin tuotto on näinollen suhteellisen jatkuvaa, vaikuttaa tämä vuorostaan viilunkuivauskoneen käyttöön, jossa ei pääse tapahtumaan tarpeettomia keskeytyksiä syötössä, jolloin sen täyttösuhde paranee.
Seuraavassa selostetaan lähemmin eräs laite keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi. Oheisessa kaaviollisessa piirustuksessa kuv. 1 esittää menetelmän toimintaperiaatetta katsottuna kaaviolli-sesti esitetyn sorvilaitteen päätypuolesta, ja kuv. 2 samaa sivulta katsottuna.
Koneiston kiinteänä runkona on sorvin molemmissa päissä olevat päätyrungot 2 ja niitä yhdistävä kansirunko 1. Keksinnön mukaisesti järjestetyt karaparit ovat asennetut kiertymään päätyrunkojen 2 suhteen, jotka sopivimmin ovat rakenteeltaan onttoja ja sisältävät erilaisia käyttölaitteita, joita on jälempänä tarkemmin selostettu. Tässä yhteydessä mainittakoon että kara-akselit karoja varten ovat laakeroidut 68374 pyörivästi päätyrunkojen 2 päätypinnat muodostaviin ympyrämäisiin levyihin 3, jotka saavat tarpeellisen kiertoliikkeen keskiviivansa ympäri aina silloin kuin karojen siirron esisorvausaeeman 6 ja viilun-sorvausaseman 7 välillä tulee tapahtua. Levyparit 3 sorvin vastakkaisissa päissä on yhdistetty toisiinsa päätyrungoissa 2 sijaitsevilla rumpurakenteilla tai yhdystangoilla.
Kuten varsinkin kuviosta 1 ilmenee, tuodaan pölli kiinteään esisorvausasemaan 6 ja keskitetään karojen väliin keskityslaitteen avulla, joka voi olla rakenteeltaan ja tyypiltään mielivaltainen. Esisorvausasemassa 6 toimii terä 4, joka on asennettu tavanomaiseen teräkelkkaan (ei-esitetty) ja joka teräkelkan varassa siirtyy vaakasuorassa suunnassa pölliä A kohti ja siitä poispäin suoritettuaan tarvittavan esisorvauksen. Terän 4 asettelu oikealle etäisyydelle pöllistä tapahtuu sopivimmin keskityslaitteesta saatua impulssia vastaavasti.
Pääasiassa samanaikaisesti esisorvauksen kanssa suoritetaan viilunsorvaus terän 5 avulla kiinteässä asemassa 7, jolloin käytetään vastaterää 8 ja sopivimmin painotelalaitetta 9* Terän 5 leikkaama jatkuva viilu on merkitty numerolla 10 ja viilu johdetaan sorvista pois esimerkiksi kaltevaa rullastoa 11 pitkin kuivaamoon. Kun pölli on valmiiksi sorvattu sorvausasemassa 7i irtaantuvat karat purilaasta, joka poistetaan sorvista esimerkiksi kaltevaa ei-esitettyä ohjaus-tasoa pitkin.
Kun pölli on valmiiksi sorvattu asemassa 7» siirretään esisorvausasemassa 6 esisorvattu pölli nuolen suunnassa viilunsorvausasemaan 7 ja tämä tapahtuu kiertämällä levyjä 3 karoineen. Samalla sorvausasemassa 7 olleet karat siirtyvät esisorvausasemaan 6 seuraavan pöllin keskitystä ja esisorvausta varten.
Myös terä 5 viilunsorvausasemassa 7 on asennettu vaakasuorassa suunnassa edestakaisin liikkuvaan teräkelkkaan, joka asetellaan viilun-sorvausasemaan tuotuun esisorvattuun pölliin nähden sopivimmin esi-sorvausaseman terän 4 lopullista leikkausasentoa vastaavaan asentoon, te. terän 4 teräkelkan antamaa impulssia vastaavasti. Vastaterä 8 ja painerullalaite 9 siirretään sinänsä tunnetulla tavalla viilusorvat-tavaa pölliä vastaan sorvauksen ajaksi.
Karaparit, jotka siis vuorollaan kiinnittävät pöllin esisorvausasemassa 6 ja siirtävät sitten esisorvatun pöllin viilunsorvaus-asemään 7 toimivat siis revolverilaitteen tavoin. Karat on sopivimmin muodostettu sinänsä tunnetuiksi kaksoiskaroiksi, joista ulkokara on kuviossa 2 alhaalla vasemmalla merkitty numerolla 12 ja sisäkara numerolla 13· Kara 13 on kiinnitetty karan 12 onton akselin sisässä olevaan kara-akseliinsa ja molempia karoja 12 ja 13 voidaan tunnetulla 4
Il tavalla siirtää akselinsuunnassa erikseen. 6 8 3 7 4
Esisorvausasemassa 6 sorvattu pölli siirretään viilunsorvaus-asemaan 7 sopivimmin siten, että sen pyörimisnopeutta suurennetaan siirtämisen aikana niin että se tulee ainakin pääasiassa vastaamaan viilunsorvausasemassa 7 käytettävää pyörimisnopeutta. Tämä vähentää hukka-aikaa, koska viilunsorvaus voidaan aloittaa välittömästi karojen ja pöllin tultua asemaan 7· On kuitenkin myös mahdollista siirtää pölli viilunsorvausasemaan 7 sen jatkaessa pyörimistään esisorvaus-nopeudella, tai vieläpä niin ettei se siirron aikana lainkaan pyöri. Esisorvausasemassa olevien karojen pyörimisnopeutta voidaan haluttaessa vaihdella järjestämällä tässä asemassa karoille esimerkiksi kolme nopeusaluetta.
Kuten edellä mainittiin asennetaan sorvilaitteen kiertyvät osat molemmin puolin kiertyvien levyrumpujen 3 varaan, jotka rummut vuorostaan on kiertyvästä laakeroitu päärunkoihin 2. Rumpujen askel-mainen kiertoliike, joka esitetyssä rakenteessa on kulloinkin l8o°, aikaansaadaan sopivimmin ulkopuolisen moottorin avulla, joka esimerkiksi hammaspyörien avulla siirtää liikkeen rumpujen ulkopuolisiin hammas-kehiin. Sorvilaitteen molemmissa päissä olevat rummut saavat synkronisen liikkeen esimerkiksi yhdvstankojen avulla. Impulssi rumpujen kiertoliikkeelle saadaan esimerkiksi terän 4 teräkelkan liikkeestä taaksepäin tai viilunsorvausasemassa 7 olevien karojen irroittaessa otteensa purilaasta.
Koska molempien karaparien pyörimisnopeus niiden ollessa esisorvausasemassa 6 ja viilunsorvausasemassa 7 on mieluimmin erilainen ja erikseen säädettävä, saavat karat pyörimisliikkeensä erillisistä moottoreista, esimerkiksi hydraulimoottoreista. Nämä voidaan asentaa joko kiinteiksi rumpujen 3 ulkopuolelle, jolloin voimanulosottoakse-lit, esimerkiksi sisäkkäisinä akseleina viedään rumpujen päätyseinämän keskiön läpi, ja pyörimisliike siirretään karoihin, esimerkiksi hihna-välitystä käyttäen, tai kiinnittämällä moottorit rumpuun tämän mukana pyöriväksi. Moottorit voidaan tällöin kiinnittää joko rummun sisä-tai ulkopuolelle. Kaksoiskara-akselit, jotka on pyöriviksi laakeroitu rumpuihin sisäkkäisinä akseleina, saavat aksiaaliliikkeen toisiinsa nähden kara-akseleiden päähän kiinnitetyistä moottoreista.
Edellä selostetussa rakenteessa karaparit on laakeroitu lähinnä rumpumaisiin rakenteisiin 3, jolloin karaparien siirto kiinteiden asemien 6 ja 7 välillä tapahtuu täsmälleen samanaikaisesti. On kuitenkin mahdollista järjestää molemmat karaparit esimerkiksi erikseen kierrettävien varsien varaan, jolloin karaparien kiertäminen esi-sorvausasemaan ja edelleen viilunsorvausasemaan ja siitä pois voi 68374 tapahtua samassa järjestyksessä kuin edellä, mutta jossain määrin eri aikoina. Tällaista järjestelyä käytettäessä on ajateltavissa käyttää esisorvausaseman ja viilunsorvausaseman välillä eräänlaista väliasemaa, jossa esisorvausasemassa 6 keskitetty ja esisorvattu pölli odottaa pääsyä viilusorvausasemaan 7. Tällaisen järjestelyn ansiosta voi viilunsorvausasema 7 toimia käytännöllisesti katsoen keskeytyksettä, mutta se edellyttää luonnollisesti kolmen karaparin asentamista kahden karaparin asemasta. - On luonnollisesti myös mahdollista järjestää samaan rumpurakenteeseen esimerkiksi kaksi tai kolme karaparijärjestelmää 6,7 mikä kuitenkin melko huomattavasti lisää rummun läpimittaa.

Claims (4)

6 Patenttivaatimukset: 6 8 374
1. Menetelmä viilun sorvaamiseksi suorittamalla pöllin esisor-vaus ja varsinainen viilunsorvaus erillisissä peräkkäisissä työvaiheissa edestakaisin liikkuviin teräkelkkoihin asennettujen leikkaus-terien (4 ja 5) avulla, jolloin pölliä siirretään ympyränmuotoista rataa pitkin, tunnettu siitä, että esisorvausasemassa (6) sorvattu pölli siirretään karojensa varasssa, karoja irroittamatta, sopivimmin 180°:n kulman verran viilunsorvausasemaan (7), josta sorvaamisen päätyttyä purilaasta vapautetut karat siirretään mainittua ympyränmuotoista rataa pitkin samassa liikesuunnassa takaisin esi-sorvausasemaan seuraavan pöllin esisorvausta varten, jolloin pöllin sorvaus esisorvausasemassa (6) on suoritettavissa pääasiassa samanaikaisesti kuin esisorvatun pöllin viilunsorvaus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esisorvattu pölli siirretään jatkuvasti pyörien viilunsorvausasemaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esisorvattu pölli siirretään viilunsorvausasemaan sen pyörimisnopeutta lisäten sopivimmin niin, että se on ainakin pääasiassa sama kuin pöllin pyörimisnopeus viilunsorvausasemassa.
4. Sorvi jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, johon sorviin kuuluu samat pöllin päihin tarttuvat laitteet (12, 13) pöllin kiinnipitämiseksi sekä esikäsittelyvaiheessa että sorvausvaiheessa, laitteet (3) pöllin siirtämiseksi mainittujen kiinnipitolaitteiden (12, 13) varassa esi-käsittelyvaiheesta sorvausvaiheeseen, laitteet pöllin pyörittämiseksi sorvausvaiheessa, sekä laitteet (5, 8) viilun leikkaamiseksi pöllistä sorvausvaiheessa, tunnettu laitteista, jotka sekä kiinnipitävät että pyörittävät pölliä esisorvauksen alusta sorvauksen loppuun. Il
FI333773A 1973-10-29 1973-10-29 Metod och anordning foer svarvning av faner FI68374C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI333773A FI68374C (fi) 1973-10-29 1973-10-29 Metod och anordning foer svarvning av faner

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI333773A FI68374C (fi) 1973-10-29 1973-10-29 Metod och anordning foer svarvning av faner
FI333773 1973-10-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI333773A FI333773A (fi) 1975-04-30
FI68374B FI68374B (fi) 1985-05-31
FI68374C true FI68374C (fi) 1985-09-10

Family

ID=8508298

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI333773A FI68374C (fi) 1973-10-29 1973-10-29 Metod och anordning foer svarvning av faner

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI68374C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI68374B (fi) 1985-05-31
FI333773A (fi) 1975-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3213731A (en) Paper log cutting apparatus
US4303111A (en) Log forming machine
US2749952A (en) Log debarker having revolving knives simultaneously swingable by differential-type planetary-gear-train
US4683788A (en) Method of and apparatus for chip-cutting of workpieces
FI68374C (fi) Metod och anordning foer svarvning av faner
AU636450B2 (en) Machine for the discharge and lengthwise cutting of a strip of material running past it
US2804142A (en) Device for cutting lengths from elongated, in particular tubular, material
JPS5993202A (ja) 円形形材などを切削して面取りする装置
RU2469844C1 (ru) Установка для лущения шпона
US2284319A (en) Cam forming fixture
GB2236124A (en) Paint roller finishing and cutting machine
US1348316A (en) Means for cutting rings and washers from rubber tubing
US2086492A (en) Machine for working on curved shafts or the like
US1799384A (en) Combined boring and turning machine
CN203649524U (zh) 管子切割装置
SU818770A1 (ru) Фрезерно-центровальный станок
JP2613123B2 (ja) 多数個取りパイプ切断装置
US1067626A (en) Cutting mechanism.
CN114669615B (zh) 一种钢丝拉拔装置
GB1434884A (en) Method of and an apparatus for manufacturing open hollow trough-shaped curved bodies form hard synthetic foam material
SU607653A1 (ru) Устройство дл обработки тел вращени на токарном станке
US3263719A (en) Multi-headed waferizer
EP0073227B1 (en) Cutter-holder for turning polygonal surfaces
US1493399A (en) Machine for manufacturing pipes or other hollow bodies either wholly or in part fromconcrete and other cementitious material
SU549323A1 (ru) Устройство дл обработки поршневых колец