FI67270C - Arbetsstation avsedd foer terminalarbete - Google Patents

Arbetsstation avsedd foer terminalarbete Download PDF

Info

Publication number
FI67270C
FI67270C FI813018A FI813018A FI67270C FI 67270 C FI67270 C FI 67270C FI 813018 A FI813018 A FI 813018A FI 813018 A FI813018 A FI 813018A FI 67270 C FI67270 C FI 67270C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mirror
workstation
image
display terminal
image surface
Prior art date
Application number
FI813018A
Other languages
English (en)
Other versions
FI67270B (fi
FI813018L (fi
Inventor
Aki Heikki Juhani Salovaara
Original Assignee
Ergonomiadesign Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ergonomiadesign Oy filed Critical Ergonomiadesign Oy
Priority to FI813018A priority Critical patent/FI67270C/fi
Publication of FI813018L publication Critical patent/FI813018L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67270B publication Critical patent/FI67270B/fi
Publication of FI67270C publication Critical patent/FI67270C/fi

Links

Landscapes

  • Devices For Indicating Variable Information By Combining Individual Elements (AREA)

Description

67270 Näytt.öpäätetyöskentelyyn tarkoitettu työasema Arbetsstation avsedd för terminalarbete
Keksinnön kohteena on näyttöpäätetyöskentelyyn tarkoitettu työasema, johon kuuluu näyttöpäätteen kuvaputki tai vastaava näyttölevy, joka on upotettu pääasiallisesti työaseman työskentelytasoon tai sen alapuolelle, ja johon työasemaan on liitetty peili, joka on sijoitettu 5 työaseman käyttäjän paikalta katsottuna kuvaputken kuvapinnan taakse ja yläpuolelle sekä saranoitu kallistettavaksi sopivaan asentoon, ja jolle kuvapinnalle syötetään tiedot peilikuvana siten, että kuvaputken kuvapinnalla näkyvät tiedot ovat luettavissa peilin kautta oikein päin.
10
Tunnetuissa näyttöpäätetyöasemissa näyttöpääte on tavallisesti sijoitettu käyttäjän eteen työaseman pöytätason yläpuolelle. Kuvaputken kuvapinta on tällöin hyvin käyttäjän näkökentässä, mutta järjestelyn epäkohtana on se, että kuvapintaan muodostuu helposti tietojen luke-15 mistä häiritseviä heijastuksia. Onhan toimistotiloissa yleensä paljon valoja eri puolilla, joista osa aina heijastuu kuvapinnan kautta näyttöpäätteen käyttäjän silmiin. Heijastusten häiritsevää vaikutusta voidaan tosin pienentää jonkin verran tekemällä kuvaputken suulle suoja-suppilo, joka vähentää heijastusten määrää.
20
Haitallisten heijastusta määrää voidaan vähentää siten, että kuvaputkea katsotaan peilin avulla. Tällaisia ratkaisuja on esitetty esimerkiksi US-patenttijulkaisuissa 1 870 702, 2446 214 ja 2 566 830, joissa televisiovastaanottimeen on liitetty erilaisia peilejä. Jul-25 kaisuissa esitetyt ratkaisut ovat kuitenkin hankalia, minkä vuoksi ne eivät sovellu näyttöpäätteeseen sen paremmin kuin televisioonkaan.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellämainitut epäkohdat ja aikaansaada uudenlainen näyttöpäätetyöskentelyyn tarkoitettu työasema, 30 jossa näyttöpäätteen kuvaputki tai vastaava näyttölevy on sijoitettu suojaan niin että kuvapinnalla näkyvien heijastusten määrä on olennaisesti vähäisempi. Keksinnölle on tunnusomaista se, että näyttöpäätteen kuvaputki tai vastaava näyttölevy ja peili ovat johteiden varassa siirrettävissä sivusuunnassa, ja että näyttöpäätteen kuvapinta on kallis- 2 6^270 tettu vaakatasosta työaseman käyttäjästä poispäin, edullisimmin n.
10°-]5°.
Näyttöpäätteen kuvaputken tai vastaavan näyttölevyn ja peilin ollessa 5 johteiden varassa siirrettävissä sivusuunnassa, näyttöpäätteestä saadaan liikuteltava, jolloin käyttäjän näkökenttään voidaan sijoittaa erilaisia dokumenttitelineitä tarpeen mukaan. Laitteiden paikkoja voidaan myös vaihdella, jolloin näyttöpäätetyöaseman käyttäjä voi halutessaan muuttaa työasentoaan.
10
Koska näyttöpäätteen kuvapinta on kallistettu vaakatasosta n. 10°-15° työaseman käyttäjästä poispäin, niin kuvapinta on erittäin hyvin suojattu heijastuksilta. Tällöin kuvapinta myös näkyy peilistä edullisemmassa kulmassa, sillä peilin kautta heijastettunakin kuva säilyy nyt 15 lähes alkuperäisen muotoisena.
Keksinnön mukaisessa työasemassa näyttöpäätteen kuvaputki tai vastaava näyttölevy on myös peilin suojassa, jolloin mahdollisten heijastusten määrä pienenee olennaisesti. Tämä johtuu siitä, että kuvapinnalle sivu-20 suunnasta tulevat valonsäteet eivät heijastu suoraan kuvapinnan yläpuolella olevaan peiliin, eikä näyttöpäätteen käyttäjä näin ollen voi nähdä niitä. Peili taas on suunnattu vinosti alaspäin, joten myöskään tältä suunnalta ei tule häiritseviä heijastuksia. Heijastusten vähenemisen seurauksena näyttölaitteissa tavallisesti käytetyn kuvaputken 25 kuvan kontrastia voidaan pienentää, jolloin kuva tulee terävämmäksi. Samalla se lisää myös kuvaputken ikää. Kuvaputken upottaminen pöytä-tasoon pienentää myös valmistuskustannuksia, sillä kuvaputken kote-lointi tulee yksinkertaisemmaksi ja halvemmaksi.
30 Erään edullisen sovellutusmuodon mukaan peilin sarana on sijoitettu pääasiallisesti työaseman työskentelytasoon. Tällöin on edullista järjestää myös siten, että peili on käännettävissä pulpetin kannen tavoin näyttöpäätteen kuvapinnan päälle. Peili on näin helposti säädettävissä sopivaan asentoon. Koska peili voidaan kääntää myös kokonaan alas työs-35 kentelytasoon, saadaan siitä samalla tehokas suojakansi kuvapinnalle silloin, kun näyttöpääte ei ole käytössä. Tällöin peilitaso yhdessä työaseman työskentelytason kanssa muodostaa yhtenäisen tasaisen pinnan, jota voidaan käyttää myös muuhun työskentelyyn.
67270
Vielä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan työaseman muodostaa pöytä, jonka pöytätasoon kuvaputki tai vastaava näyttölevy on upotettu, ja että peili on saranoitu saranalla pöytätason takareunaan. Työasema voidaan näin muodostaa myös tavallisen toimistotyöpöydän yhteyteen.
5 Edullista kuitenkin on jos pöytä on varustettu pöytätason korkeussää-döllä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 10 kuvio 1 esittää tunnettua, tavanomaista näyttöpäätetyöasemaa sivulta päin nähtynä.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaista näyttöpäätetyöasemaa sivulta päin 15 nähtynä.
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti erään keksinnön mukaisen näyttöpäätetyö-aseman laitejärjestelyä.
20 Kuvio 4 esittää kaaviollisesti kuvan heijastumisen peilin kautta keksinnön mukaisessa näyttöpäätetyöasemassa kuvapinnan ollessa vaakatasossa.
Kuvio 5 vastaa kuviota 4 ja esittää kuvan heijastumisen peilin kautta kuvapinnan ollessa kallistettuna käyttäjästä poispäin.
25
Kuvio 6 esittää perspektiivikuvana erästä keksinnönmukaista näyttöpäätetyöasemaa.
Kuvion 1 mukaiseen tunnettuun näyttöpäätetyöasemaan kuuluu pöytärunko 1 30 ja sen varassa sijaitseva pöytätaso 2. Pöytätasolle 2 on sijoitettu näyttölaite, jonka muodostaa koteloitu kuvaputki 3 ja kotelon 4 sisään sijoitetut, kuvaputken vaatimat sähköiset laitteet. Lisäksi tähän työasemaan kuuluu näppäimistö 5. Työaseman käyttäjä istuu pöydän ääressä siten, että käyttäjän silmät sijaitsevat suunnilleen pisteessä 6. Kuva-35 putken 3 kuvapinta 7 on hyvin näkyvissä, mutta epäkohtana on se, että myös ympärillä olevat valot heijastuvat häiritsevästi tästä pinnasta.
67270
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 näyttöpäätetyöasemaa vastaava keksinnön-tnukainen työasema. Pöytärunko 1 ja korkeussuunnassa säädettävä pöytätaso 2 voivat olla periaatteessa samat kuin kuviossa 1, mutta näyttölaite on aivan eri tavalla asennettu. Kuvaputki 3 on upotettu pöytätasoon 2 kuva-5 pinta 7 ylöspäin. Myös kuvaputken vaatima laitekotelo 4 on sijoitettu pöytätason 2 alapuolelle. Kuvapinnalla 7 olevat tiedot ovat luettavissa peilin 8 avulla. Luonnollisesti kuvapinnalle 7 tulevan kuvan on oltava peilikuva niin, että peilin 8 kautta heijastuneena kuva näkyy käyttäjän silmiin 6 oikein päin. Peilikuvan muodostaminen kuvapinnalle 7 ei kui-10 tenkaan ole käytännössä suuri ongelma. Peili 8 on saranoitu pöydän 2 tasoon saranalla 9 siten, että peilikansi 10 ori käännettävissä suoja-kanneksi kuvaputken 3 päälle silloin, kun näyttölaite ei ole käytössä. Pöytätasoon 2 on saranoitu saranalla 11 kääntyvä taso 12, johon on sijoitettu näppäimistö 5. Saranoinnilla saavutetaan se etu, että näppäi-15 mistö on käännettävissä käyttäjälle sopivaan kulmaan. Kuviosta nähdään, että mikäli tasoon 12 ei sijoiteta näppäimistöä, muodostavat tasot 12 ja 10 pöytätasoon 2 käännettynä yhtenäisen pöytäpinnan, jota voidaan käyttää myös muuhun työskentelyyn.
20 Kuviossa 3 on esitetty kaaviollisesti näyttöpäätetyöaseman sovellutus-muoto, jossa kuvaputki 3 on kallistettu kulman a verran käyttäjästä 6 poispäin. Tällöin kuvapinta 7 jää vielä enemmän peilikannen 10 suojaamaksi estäen haitallisia valojen heijastuksia. Kuvioon on piirretty myös dokumenttiteline 14, johon voidaan sijoittaa esimerkiksi tietoja, 25 joita verrataan kuvapinnalla 7 oleviin tietoihin. Työskentelyä helpottaa se, että nämä molemmat tiedot ovat käyttäjän näkökentässä vierekkäin lähellä toisiaan. Lisäksi teline 14 suojaa vielä osaltaan kuvapintaa 7 haitallisilta heijastuksilta.
30 Kuvioissa 4 ja 5 on esitetty kaaviollisesti kuvapinnan 7 kallistuksen vaikutus. Kuvapinnan 7 ollessa vaakatason suuntainen kuvion 4 mukaisesti, lähempänä peiliä 8 oleva kuvapinnan 7 osa näkyy käyttäjälle 6 suurempana. Sen sijaan kuvion 5 esittämässä tapauksessa kuvapinnan 7 ollessa kallistettuna kulman u verran käyttäjästä 6 poispäin, kuvapinnan 7 35 muoto säilyy oikeana. Kuvioissa on merkitty kulmalla β peilin 8 heijas-tuskulmaa.
67270
Kuviossa 6 on esitetty perspektiivikuvana eräs keksinnönmukainen näyttö-päätetyöasema. Pöytärungon 1 varaan on sijoitettu pöytätaso 2, johon upotettu kuvaputki 3 on hieman kallistettu käyttäjästä poispäin. Pöy-tason 2 takareunaan on saranoitu saranalla 9 peilikansi 10, jonka alapin-5 nalla on peili 8. Käyttäjän näkökenttään on sopivasti sijoitettu vielä dokumenttiteline 14 kuvaputken 3 viereen. Pöytätason 2 etureunaan on saranalla 11 saranoitu taso 12, jossa sijaitsee näppäimistö 5. Näppäimistön oikean asennon löytämiseksi kallistetaan tasoa 12. Molemmat saranoidut tasot 10 ja 12 voidaan kääntää pöydän tason 2 suuntaiseksi, jolloin 10 kuvaputki 3 jää kannen 10 suojaamaksi ja muodostuu yhtenäinen pöytätaso, jota voidaan käyttää myös muuhun työskentelyyn. Kuviossa esitetty ratkaisu voidaan myös tehdä sellaiseksi, että kuvaputki 3 ja dokumenttiteline 14 ovat johteiden varassa sivusuunnassa siirrettävissä. Tällöin pöytätila voidaan vapaasti järjestää sellaiseksi, että siihen mahtuu 15 myös muuta tarvittavaa materiaalia. Järjestely antaa myös käyttäjälle mahdollisuuden vaihtaa laitteiden sijaintia ja näin vaihdella työasen-toaan.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot 20 voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä keksintö ei ole sidottu tavanomaiseen, tunnettuun katodisädekuva-putkeen, vaan kuvapinta voidaan muodostaa millä tahansa laitteella. Olennaista on, että kuvapinnan kuva välitetään työaseman käyttäjälle ainakin yhden peilin avulla. Työasemaan ei myöskään välttämättä tarvitse kuulua 25 tavanomaisen tapaista pöytää, sillä työskentelytaso voidaan muodostaa myös muulla tavoin.

Claims (1)

  1. 67270 Patenttivaatimus Näyttöpäätetyöskentelyyn tarkoitettu työasema, johon kuuluu näyttöpäätteen kuvaputki (3) tai vastaava näyttölevy, joka on upotettu pääasiallisesti työaseman työskentelytasoon (2) tai sen alapuolelle, ja johon työasemaan on liitetty peili (8), joka on sijoitettu työaseman 5 käyttäjän paikalta katsottuna kuvaputken kuvapinnan (7) taakse ja yläpuolelle sekä saranoitu kallistettavaksi sopivaan asentoon, ja jolle kuvapinnalle syötetään tiedot peilikuvana siten, että kuvaputken pinnalla näkyvät tiedot ovat luettavissa peilin kautta oikein päin, tunnettu siitä, että näyttöpäätteen kuvaputki (3) tai vastaa-10 va näyttölevy ja peili (8) ovat johteiden varassa siirrettävissä sivusuunnassa, ja että näyttöpäätteen kuvapinta (7) on kallistettu vaakatasosta työaseman käyttäjästä poispäin, edullisimmin n. 10°-15°.
FI813018A 1981-09-29 1981-09-29 Arbetsstation avsedd foer terminalarbete FI67270C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813018A FI67270C (fi) 1981-09-29 1981-09-29 Arbetsstation avsedd foer terminalarbete

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813018A FI67270C (fi) 1981-09-29 1981-09-29 Arbetsstation avsedd foer terminalarbete
FI813018 1981-09-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI813018L FI813018L (fi) 1983-03-30
FI67270B FI67270B (fi) 1984-10-31
FI67270C true FI67270C (fi) 1985-02-11

Family

ID=8514730

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI813018A FI67270C (fi) 1981-09-29 1981-09-29 Arbetsstation avsedd foer terminalarbete

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI67270C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE450298B (sv) * 1984-09-24 1987-06-15 Bengt Jonsson Anordning vid for dataterminal avsedd bildskermsenhet
DE9416420U1 (de) * 1994-10-12 1995-06-29 Frühauf, Hubert, 88171 Weiler-Simmerberg Tisch mit versenktem, abgeschirmtem Bildschirm

Also Published As

Publication number Publication date
FI67270B (fi) 1984-10-31
FI813018L (fi) 1983-03-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5130856A (en) Easy viewing device with shielding
CN101840139B (zh) 投射型图像显示装置
US4668026A (en) Computer terminal support cabinet which eliminates reflection and glare from visual displays
KR890001175B1 (ko) 오버 헤드 프로젝터
CN101248939A (zh) 陈列架和陈列架系统
US3943282A (en) Projection television apparatus
FI67270C (fi) Arbetsstation avsedd foer terminalarbete
EP2702756B1 (en) Portable camera
US4360836A (en) Apparatus for removing X-rays and other harmful radiation from visible radiation
JPH0862722A (ja) スクリーン一体型電子机
US5019918A (en) Portable image scanner
US4185901A (en) Reading device
US3870411A (en) Collapsible slide projection theatre
EP0197691A1 (en) Automatic focus for overhead projector
US6445407B1 (en) 3-dimensional visual system
RU2265284C2 (ru) Опорная поверхность устройства для оптической съемки объектов
US3381574A (en) Apparatus for displaying a projected microfilm image of a drawing
US4779139A (en) Desk top computer terminal and cabinet which eliminates reflection and glare from visual displays
US6827446B2 (en) Stereoscopic visualization display apparatus
JPS59114966A (ja) 原稿画像読込み方法
US4209822A (en) Light Polarizing illumination device
US5580143A (en) Real image direct front projector
CN111948745A (zh) 一种二级反射镜
KR960028369A (ko) 다기능 프로젝터
US3512863A (en) Reflecting stereoscopic viewer

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ERGONOMIADESIGN OY