FI66695B - Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder - Google Patents

Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder Download PDF

Info

Publication number
FI66695B
FI66695B FI830410A FI830410A FI66695B FI 66695 B FI66695 B FI 66695B FI 830410 A FI830410 A FI 830410A FI 830410 A FI830410 A FI 830410A FI 66695 B FI66695 B FI 66695B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flow
friction
increase
meter
measuring
Prior art date
Application number
FI830410A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830410A0 (fi
FI66695C (fi
Inventor
Aarre Matilainen
Mauri Luukkala
Original Assignee
Aarre Matilainen
Mauri Luukkala
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aarre Matilainen, Mauri Luukkala filed Critical Aarre Matilainen
Priority to FI830410A priority Critical patent/FI66695C/fi
Publication of FI830410A0 publication Critical patent/FI830410A0/fi
Priority to DE19843490044 priority patent/DE3490044T1/de
Priority to US06/662,425 priority patent/US4603979A/en
Priority to PCT/FI1984/000011 priority patent/WO1984003146A1/en
Publication of FI66695B publication Critical patent/FI66695B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66695C publication Critical patent/FI66695C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N11/00Investigating flow properties of materials, e.g. viscosity, plasticity; Analysing materials by determining flow properties
    • G01N11/02Investigating flow properties of materials, e.g. viscosity, plasticity; Analysing materials by determining flow properties by measuring flow of the material

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Extrusion Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Measuring Volume Flow (AREA)

Description

1 66695
Menetelmä ja laite muoviekstruuderin sisäisen kitkan mittaamiseksi - Förfarande ooh apparat för att mätä friktion i en plastekstruder.
5 Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite muoviekstruuderis- sa eli suulakepuristimessa olevan sulan muovlmaesan sisäisen kitkan mittaamiseksi erityisesti muotoilulla mittausmuhvilla jossa lämpötilaa mitataan useilla eri paikkoihin sijoitetuilla lämpömittareilla.
10 Muoviekstruuderilla eli suulakepuristimella valmistetaan mitä erilaisempia muoviosia kuten putkia, viemäriputkia PVC:stä, kaapelieristeitä polyeteenistä, jne. Suulakepuristuksessa rakeinen raaka-aine saatetaan korkeaan paineeseen (200 baria) ja korkeaan lämpötilaan (n. 190 - 230 °C) ruuvipuristimella sekä 13 kuumennusvastuksllla. Tämän jälkeen sula muovimassa puristuu suulakkeen tai työkalun läpi muotoutuen samalla esim. ontoksi putkeksi, esimerkiksi viemäriputkeksi. Suurista paineista ja lämpötiloista johtuen suulakepuristuksessa joudutaan käyttämään huomattavia energiamääriä. Edelleen luotettavien mitta-20 anturien puutteessa suulakepuristusprosessia ei ole kyetty täysin optimoimaan. Optimointi vaatii luotettavaa takaisin-kytkentää säädön pohjaksi, mutta jatkuvatoimista säätösilmuk-kaa ei ole täysin kyetty toteuttamaan. Nimittäin on osoittautunut että pelkkä lämpötilan ja paineen mittaus ei riitä sää-25 dön pohjaksi. Sulamassan olotilaa voidaan tietyssä määrin arvioida mittaamalla ultraäänen nopeutta massan läpi, mutta tämäkään menetelmä ei kerro kitkan suuruutta ekstruuderissa.
Energiakulutuksen optimoimiseksi tulisi tietää kitkaenergian suuruus ekstruueioprosessisea. Mikäli raaka-aine on karkeahkoa 30 kova-PVC:tä kitkan osuus on varmasti suuri. Edelleen kitka saattaa riippua myös melkoisesti ekstruuderin seinämien sileys asteesta, vaikka toisaalta esitetään arveluja, että seinämän karkeus ei vaikuta kitkaan sen takia, että lähellä seinämää sulamassan nopeus on pieni joka tapauksessa. Sulamassan virtaus-35 profiili tunnetaan hyvin huonosti sen takia, että käytännön mittaus on hyvin hankala suorittaa.
Eräässä kova-PVC:n valmistusprosessin yhteydessä olemme tehneet seuraavan kokeen: kesken suulakepuristusta pysäytimme ekstruuderin toiminnan ja seurasimme lämpötilan kehittymistä 2 66695 ekstruuderin sisällä. Vajaan minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut n. 10 - 15- astetta. Tämä tarkoittaa eitä, että kitka vastasi näin suurta osaa sulamassan lämpötilasta, sillä massan lakkaessa liikkumasta kitkaenergia jää pois muun lämmi-5 tyksen säilyessä. Lämpötilalukema palautui ennalleen n, 1Q sekun tia käynnistyksen jälkeen. Tämä koe paljasti sulamassan kitkan suuren osuuden lämpötiIsmittauksessa.
Nyt esillä olevan keksinnön päämäärät saavutetaan tietyllä tavalla muotoilulla mittausmuhvilla, jossa sulamassa saatetaan 10 asteettain supistuvan suulakkeen läpi siten, että sen nopeus asteettain kasvaa Bemoullin lain mukaan. Tällöin massan kitka asteettain kasvaa sen nopeuden kasvaessa ja kun sulamassan lämpötilaa mitataan kussakin supistuneessa vyöhykkeessä saadaan kitkatermien osuus arvioitua pelkillä lämpömittareilla. Kun 15 kussakin vyöhykkeessä myös paine muuttuu nopeuden muuttuessa on tietenkin tarpeellista mitata myös paineet kussakin vyöhykkeessä. Tällaisen mittausmuhvin edut ovat siinä, että sen asentaminen puristinosan jälkeen on helppoa, se on täysin passiivinen mittauselin, häiritsee virtausta hyvin vähän, siinä'käyte-20 tään vain yksinkertaisia mitta-antureita ja sen hinta muodostunee hyvin kohtuulliseksi. Korkeista paineista ja kitkoista johtuen syntyy virtaukseen työnnettyihin lämpötila-antureihin ja paineantureihin suuria voimia, mutta on saatavana erityisesti ekstruuderelhin soveltuvia lämpötila- ja paineantureita jotka 25 kestävät kyseiset rasitukset.
Nykyisissä ekstruudereissa seurataan luonnollisesti lämpötilaa ja painetta ja käytetään niitä ekstruusioproseeeln asetuksen apuna, mutta näitä lämpötila- ja painearvoja käytetään vain sillänsä, sillä niistä tähän asti ei ole kyetty arvioimaan 30 kitkakertoimia tai kitkan riippuvuutta massan nopeudesta tai paineesta. Ei kunnolla edes tiedetä onko ekstruuderin sisäpinnan huolellinen hiominen sittenkään tarpeen vai ei. Mikäli hionta vaihe jää pois merkitsee se tietenkin huomattavaa kustannus säästöä.
35 Kuten tunnettua, kitka riippuu nopeudesta tietyn lain mukaan, jossa kitka kasvaa tietyn potenssin mukaan nopeuden kasvaessa. Kitkaenergian synty voidaan kuvata yhtälöllä Q jossa Q kuvaa kitkaenergiaa, f kitkakerrointa, v sulamassan nopeutta ja x tuntematonta potenssia, joka voi olla 2,3 tai jopa 5.
5 66695
Toisaalta tiedetään, että kitkaenergia on suoraan verrannollinen lämpötilaan, joten kitkan muutokset saadaan lämpötilan muutoksina. Täten riittää lämpötilojen mittaukset muhvin eri supistusten kohdalla vaikka täydellisyyden vuoksi myös paineen 5 muutokset kannattaa mitata, sillä ne saattavat antaa hyödyllistä lisätietoa.
Edellä mainitut supistukset voivat olla ikäänkuin suppilomaisia supistuksia tai sitten voidaan tulla toimeen vain yhdellä supistuksella joka muodostaa muhvissa nk. Venturi-putken, 10 jossa nopeuden nousu tarkoin tunnetaan Bernoullin lain mukaan.
Tunnetusta tekniikan tasosta voidaan mainita US-pat.
No 3,841,147. Siinä selostetaan laitteisto, jossa mitataan ekstruusioprosessointiin käytetty teho ja sulan muovimassan lämpötilaraittauksen avulla prosessista poistuva energia ja 15 saadun energiaerotuksen avulla määritetään viskositeetti.
Vaikka tällä US patentilla pyritäänkin mittaamaan sulamassan viskositeettia, se ei kuulu nykyisen patenttihakemuksemme piiriin, sillä meidän hakemuksemme olennainen kohta on erityinen supistuksia sisältävä mittausmuhvi, jolla nimenomaan pyri-20 tään korjaamaan liikkuvan sulamassan aiheuttamat virhelukemat lämpömittareihin. Em. US patentilla ei pystytä mittaamaan kit-kakerrointa tai potenssia >t . Itse asiassa US patentin mukainen menetelmä voi antaa virheellisiä tuloksia, kun se ei ota huomioon mm. massan ja anturin välistä hankauslämpötilaa.
25 US patentissa 3,930,399 esitetään järjestely, jossa erityi sessä mittakennossa aiheutetaan tarkoituksellisesti virtausvastus jollain huokoisella tulpalla, jolloin neste menettää energiaa virtausvastukseen ja nesteen lämpötila nousee ja nopeus laskee. Lämpötilaerosta ennen ja jälkeen virtausvastusta 30 lasketaan nesteen viskositeetti. Meidän patenttihakemuksessamme ei synnytetä virtausvastusta, joka hidastaisi virtausta ja sitoisi energiaa, vaan Bernoullin lain mukaan kiihdytetään virtausta adiabaattisesti ja otetaan huomioon erisuurista kitkoista tuleva mittausvirhe. US patentissa virtausnopeudet ovat eri 35 suuret vastuksen molemmin puolin ja sisältävät siten virhe-termin.
Nyt esillä olevalla patenttihakemuksella voidaan laskea jopa massan todellinen lämpötila, kun virtausnopeus lähestyy nollaa ja poikkeaa siten ratkaisevasti em. US patentista.
1 66695
Nyt esillä olevassa keksinnössä on tunnusomaista patenttivaatimuksissa esitetyt seikat.
Kuvassa 1 esitetään kaavamaisesti puristinosan jälkeen tulevaa mittausmuhvia, joka koostuu perättäisistä supistuksista 5 lämpömittareineen.
Kuva 2 esittää samanlaista järjestelyä, jossa supistus muodostuu Vonturi-putkesta.
Kuva 3 esittää poikkileikkausta mittausmuhvista, jossa on useita lämpömittareita säteettäisesti eri kohdissa virtausta 10 jotta lämpötilajakautuma kohtisuoraan virtausta vasten saataisiin myös ilmi.
Kuvassa 1 on esitetty muhvi 1, jossa on kaksi perättäistä supistusta, vaikka yhdelläkin supistuksella voitaisiin toimia. Tähän muhviin on asennettu myös kolme lämpömittaria 2,3 ja 4, 15 jotka antakoot lämpötilalukemat Tg, ^3 3a · Nämä lämpömittarit voivat olla laadultaan esim. termopareja, jotka ovat erityisesti kehitetty ekstruusiokäyttöön. Nämä lämpömittarit on edelleen yhdistetty sähköisesti mittausjohdoilla 5 lämpötilaa rekisteröivään laitteeseen 6, joka voi olla esim. monikahavai-20 nen piirturi tai vastaava.
Käytännön mittauksessa luettakoon mittarit 2 ja A. Tällöin suhteellisesta lämpötilan kasvusta saadaan lauseke: T2 - T4 AT. . f’'12 -H4‘ T2 T2 / τ* Tästä yhtälöstä nähdään, että koska kitkakerroin / en sekä 25 jakoviivan ylä- että alapuolella se kumoutuu ja potenssi x saadaan laskettua.
ö>n selvää, että myös muita lämpötilapareja voidaan käyttää lisätarkkuuden saamiseksi, mutta mittauksen periaate käy ilmi edellisestä esimerkistä. Kitkakerroin $- saadaan ilmi taas siitä 30 seikasta, että nopeuden kasvu, Vg - saadaan laskettua
Bern ου 11 in laista sillä pinta-alojen muutoshan tiedetään init-tausmuhvin sisällä. Toisaalta, kun lämpötilan kasvu tiedetään mittaamalla ja potenssi x on saatu selville, voidaan kitkakerroin saada välittömästi laskettua.
35 Kuvasea 2 esitetään mittausmuhvi, jossa useiden perättäisten supistusten sijasta on tehty vain yksi pinta-alan supistus, joka on muoteilta nk. Venturi-putkeksi. Venturi-putki saattaa olla virtauksenisesti edullisempi kuin perättäiset supistukset. Tarvittavat lämpömittarit voidaan asentaa ennen Venturi-putkea 5 66695 sekä itse Venturi-putken supistuksen 7 kohdalle, jossa virtausnopeus on suurin. Lämpömittareiden 8 ja 9 antamia lukemia voidaan sitten käyttää kitkaparametrien määräämiseen edellä esitetyn esimerkin mukaisesti.
5 Kuva 3 esittää poikkileikkausta mittausmuhvista, jossa läm pömittareita on asennettu säteen suunnassa eri syvyyksille. Tämä johtuu siitä, että lämpötila säteen suunnassa saattaa vaihdella melkoisesti. Kitkaenergia saattaa nimittäin sisältää kaksi kompponenttia: toinen sulamassan ja seinämän välinen kit-10 ka ja toinen sulamassan omasta viskositeetista johtuva. Lähellä akselia kitkaenergia luultavasti johtuu sulamassan viskositeetista. Ekstruusioproseesin hallinnan kannalta saattaa olla ensiarvoisen tärkeää saada selville massan oman viskositeetin osuus. Nk. liukastusaineiden osuus voitaneen saada selville 15 samalla tavalla.
Ultraäänen kulkuaikamittauksia on käytetty, jotta saataisiin selville sulamassan olotilan ominaisuuksia. Ultraäänen kulku-ajan tarkka mittaus antaa joitakin mittaussuureita massan olotilasta, mutta esim. viskositeetin osuuden erottaminen yksi-20 käsitteisesti ultraäänimittauksilla voi olla hyvin hankalaa. Ultraäänen nopeushan on aineen tiheyden, paineen, lämpötilan, liukumoduulin (kompressihiliteetin) ja viskositeetin funktio.
Nyt esillä oleva mittausmenetelmä selvittää juuri viskositeetin ja kitkan osuuden. Sen sijaan saattaa olla hyvin edullista yh-25 distää ultraäänen nopeuden ja nyt esitetyn kitkan mittaukset. Samaan mittausmuhviin voidaan asentaa siten myös ultraäänianturit.
Keksinnön mukainen mittausjärjestely voidaan toteuttaa myös muissa virtaus- ja ekstruusioprosesseissa, joissa kitkan ja vis-30 kositeetin osuus on suuri, eikä vain muoviekstruusiossa.

Claims (5)

1. Menetelmä suuren sisäisen kitkan ja viskositeetin omaavien nestemäisten aineiden, kuten sulan muovimassan virtauskitkan mittaamiseksi, tunnettu siitä, että erityisessä virtauksen mittausmuhvissa aikaansaadaan hydrodynamiikan lakien 5 mukaan virtausnopeuden asteettainen kasvu supistamalla virtaus-pinta-alaa asteettain jo]loin supistusten kohdille virtaukseen asennetuilla lämpötilamittareilla saadaan aineen virtauskitkan suuruus mitattua mittaamalla virtauksen kasvua vastaavan kitkan kasvun aiheuttamat lämpötilan muutokset.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiseen menetelmään perustuva suuren viskositeetin tai sisäisen kitkan omaavien aineiden, kuten sulan muovimassan virtauskitkan mittari, tunnettu siitä, että mittari koostuu erityisestä mittausmuhvista (1), jossa on perättäisiä virtauksen poikkipinta-alan supistuksia jotka saat- 15 tavat virtausnopeuden asteettain kasvamaan tunnetulla tavalla sekä supistusten kohdalle asennettuja lämpömittareita (2,3,4) jotka ovat sähköisesti liitetty lämpötilaa rekisteröivään laitteistoon (6) jolloin virtauksen kasvun aiheuttaman kitkaenergian kasvu ja muut kitkaa kuvaavat suureet kuten kitkakerroin, voidaan 20 laskea mitatun lämpötilan kasvusta sekä tunnetusta virtauksen kasvusta virtauspinta-alan supistusten kohdalla.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen suuren viskositeetin tai sisäisen kitkan omaavien aineiden, kuten sulan muovimassan virtauskitkan mittari, tunnettu siitä, että mittari 25 koostuu erityisestä mittausmuhvista jossa nesteen tai sulamassan nopeus kasvatetaan mittausmuhvin poikkipinta-alan supistuksella (7) jossa supistus muodostaa profiloidun Venturi-putken, jolloin virtauksen kasvun aiheuttama kitkaenergian ja lämpötilan kasvu voidaan mitata virtaukseen asennetuilla vähintään kahdella 30 lämpömittarilla, jossa toinen mittari (8) sijaitsee ennen Venturi putken supistusta ja toinen ('.)) Venturiputkessa kohdalla jossa virtausnopeus on suurin.
4. Patenttivaatimusten 1,2 ja 3 mukainen viskositeetin tai virtauskitkan mittari, tunnettu siitä, että mittausmuh- 35 viin asennetut lämpömittarit ovat säteen suunnassa eri syvyyksillä virtauskitkan säteen suuntaisen jakautuman mittaamiseksi.
5. Patenttivaatimusten 1,2,3 ja 4 mukainen viskositeetin tai virtauskitkan mittari, tunnettu siitä, että mittaus-muhviin asennettujen lämpömittareiden rinnalle on asennettu myös 40 paineen muutoksia mittaavat paineanturit. Patentkraven 66 6 9 5
FI830410A 1983-02-07 1983-02-07 Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder FI66695C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830410A FI66695C (fi) 1983-02-07 1983-02-07 Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder
DE19843490044 DE3490044T1 (de) 1983-02-07 1984-02-01 Verfahren und Vorrichtung zum Messen der inneren Reibung flüssiger Stoffe
US06/662,425 US4603979A (en) 1983-02-07 1984-02-01 Procedure and means for measuring the internal friction of liquid substances
PCT/FI1984/000011 WO1984003146A1 (en) 1983-02-07 1984-02-01 Procedure and means for measuring the internal friction of liquid substances

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830410A FI66695C (fi) 1983-02-07 1983-02-07 Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder
FI830410 1983-02-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI830410A0 FI830410A0 (fi) 1983-02-07
FI66695B true FI66695B (fi) 1984-07-31
FI66695C FI66695C (fi) 1984-11-12

Family

ID=8516721

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830410A FI66695C (fi) 1983-02-07 1983-02-07 Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4603979A (fi)
DE (1) DE3490044T1 (fi)
FI (1) FI66695C (fi)
WO (1) WO1984003146A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2586479B1 (fr) * 1985-08-22 1987-12-18 Elf France Procede et application pour la determination des points de trouble et d'ecoulement
US4790668A (en) * 1988-01-19 1988-12-13 Westvaco Corporation Viscometric thermometer
DE19507598C2 (de) * 1995-03-04 1997-02-20 Uniroyal Englebert Gmbh Mehrkomponentenextruder
JP3976953B2 (ja) * 1999-08-13 2007-09-19 森永乳業株式会社 容器入り流動物の流動性の判別方法及びその装置
GB2495532A (en) * 2011-10-13 2013-04-17 Teledyne Ltd Apparatus for characterising a flow through a conduit
DE102016201537B4 (de) 2016-02-02 2019-05-02 Leistritz Extrusionstechnik Gmbh Rheometer

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US17841A (en) * 1857-07-21 Improvement in corn-planters
US1586948A (en) * 1923-04-09 1926-06-01 Builders Iron Foundry Apparatus for and method of metering fluids of high viscosity
US2023568A (en) * 1932-05-10 1935-12-10 Walter J Albersheim Flow meter
US3841147A (en) * 1973-02-05 1974-10-15 Eastman Kodak Co Method and apparatus for determining the inherent viscosity of a liquid
US3930399A (en) * 1974-07-22 1976-01-06 Varian Associates Viscosity detection apparatus and method
US4067230A (en) * 1976-12-15 1978-01-10 Ball John M Dual turbine in-line viscometer and flowmeter
GB2015750B (en) * 1978-03-06 1983-02-23 Exxon Production Research Co Apparatus and method for measuring properties of a fluid
US4229970A (en) * 1979-01-05 1980-10-28 Monsanto Company Method and apparatus for measuring the rheological properties of an extrudable material
US4425790A (en) * 1981-12-21 1984-01-17 The Dow Chemical Company Prediction of extrusion performance of polymers
US4527417A (en) * 1984-03-13 1985-07-09 Pravda Milton F Apparatus useful for rapidly determining the molecular weight of a flowing gaseous material

Also Published As

Publication number Publication date
DE3490044T1 (de) 1985-02-21
US4603979A (en) 1986-08-05
WO1984003146A1 (en) 1984-08-16
FI830410A0 (fi) 1983-02-07
FI66695C (fi) 1984-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Chen et al. Temperature measurement of polymer extrusion by ultrasonic techniques
CA1308530C (en) Procedure for manufacturing pipes and sections out of thermoplastic plastics
EP0089130B1 (en) System for controlling temperature of molten resin in cylinder of extruder
US5272912A (en) Apparatus and method for measuring viscosities of liquids
US8329075B2 (en) Method and device for monitoring, documenting, and/or controlling an injection molding machine
Hassan An experimental work on the effect of injection molding parameters on the cavity pressure and product weight
FI66695B (fi) Foerfarande och apparat foer att maeta friktion i en plastekstruder
US8298461B2 (en) Method for the measurement of the temperature of a plastified plastic material at the exit of an extruder
Kamal et al. A structure‐oriented computer simulation of the injection molding of viscoelastic crystalline polymers part II: Model predictions and experimental results
US4719808A (en) Temperature-compensated ultrasonic measurement of wall thickness
KR920004583B1 (ko) 수지의 유동 및 경화특성의 측정장치와 유동 및 경화특성에 따라 금형을 구성하는 방법
Spalding et al. Coefficients of dynamic friction for low density polyethylene
CA1221438A (en) Method of an apparatus for monitoring changes in surface level of a material in a container
Sombatsompop et al. Temperature distributions of molten polypropylene during injection molding
CN216609994U (zh) 一种pvc管材螺杆挤出机
Sombatsompop et al. Effect of screw rotating speed on polymer melt temperature profiles in twin screw extruder
Wood et al. Effect of process variables on melt velocity profiles in extrusion process using single screw plastics extruder
Shen et al. An experimental evaluation of melt temperature sensors for thermoplastic extrusion
Chua et al. Calibration of hot wire for low speed measurements
Sombatsompop et al. A new experimental method for determining simultaneously true radial temperature profiles of polymer melts under isothermal capillary flow
Shiraishi et al. Analysis of Heat Flu from Molten Polymers to Molds in Injection Molding Processes
JPS60146118A (ja) 量面レベルの測定方法およびその装置
CN205021851U (zh) 一种可测温双螺杆挤出机模头
Hulatt et al. Heat transfer to molten polymers flowing through tubes
Dininger Three critical measurements on injection molding processes

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: LUUKKALA,_MAURI VEIKKO

Owner name: MATILAINEN, AARRE