FI64755B - Saett vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikathaltiga system genom skumflotation - Google Patents

Saett vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikathaltiga system genom skumflotation Download PDF

Info

Publication number
FI64755B
FI64755B FI770690A FI770690A FI64755B FI 64755 B FI64755 B FI 64755B FI 770690 A FI770690 A FI 770690A FI 770690 A FI770690 A FI 770690A FI 64755 B FI64755 B FI 64755B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flotation
mineral
carbonate
carbon atoms
group
Prior art date
Application number
FI770690A
Other languages
English (en)
Other versions
FI770690A (fi
FI64755C (fi
Inventor
Alexander Meyer
Margita Ingegaerd Nilsson
Original Assignee
Kemanobel Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kemanobel Ab filed Critical Kemanobel Ab
Publication of FI770690A publication Critical patent/FI770690A/fi
Publication of FI64755B publication Critical patent/FI64755B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64755C publication Critical patent/FI64755C/fi

Links

Landscapes

  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

[B] {11)KUULUTUSjULKAISU . , Π c r •ISF® LJ ' * utläggni ngsskr,ft 04/00 ^ v (51) ICy.lk.3/lnt.CI.3 B 03 D l/02 SUOMI—’FINLAND (21) p*tenttlh*,'emu* — P«Mnawi6knlng 770690 (22) Hakemhpilvl — An*eknlng*dag 03-03-77 (23) Alkupllvl—Glltighttsdaf 03.03.77 (41) Tullut Julkiseksi — Blivlt offentlfj 06, 09. 77
Patentti- la rekisterihallitut .......... ,. ... , .
‘ (44) Nlhtivtkslpsnon fa kuul-JulkaUun pvm. — aq q-j
Patent- oeh registentyrelsen ' Anrtkan utlagd oeh uil.»krlft«n publlctrad -1 -*· J
(32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prlorltet 05-03-76
Ruotsi-Sverige(SE) 760301+5-1 (71) KemaNobel AB, Box 11005, S-100 6l Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Alexander Meyer, Stockholm, Margita Ingegärd Nilsson, Saltsjö-Boo, Ruotsi-Sverige(SE) (7^ ) Oy Jalo Ant-Wuorinen Ah (5*0 Tapa rikastaa fosfaattipitoisia mineraaleja karbonaatti- ja silikaattipitoisista systeemeistä vaahdottamalla - Sätt vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikat-haltiga system genom skumflotation Tämä keksintö koske tapaa rikastaa fosfaattipitoisia mineraaleja karbonaatti- ja silikaattipitoisista systeemeistä vaahdottamalla.
Keksintö koskee erityisesti fosfaattipitoisten mineraalien rikastamista maa-alkalimetallin karbonaatteja, fluorideja, silikaatteja jne. sisältävistä mineraaliseoksista vaahdottamalla alkalisessa väliaineessa massan pH-arvossa yli 6 käyttämällä kokoojareagenssina ami-dokarboksyylihappoa. Prosessin selektiivisyyttä edistää sinänsä tunnettujen apuaineiden, kuten dispergointiaineiden, aktivaattoreiden, vaahdotusaineiden, painajien (tryekarreagens, depressor) läsnäolo.
Fosfaattipitoisia mineraaleja, kuten apatiittia ja fosforiittia, puhdistetaan ja väkevöidään raakamineraaleista tavallisesti vaahdo-tuksella eli flotaatiolla, ts. käsittelemällä puhdistusmurskatun mi-neraaliaineksen vesisuspensiota, massaa, kokoojareagenssin läsnäollessa, minkä jälkeen kaasua tai ilmaa puristetaan massan läpi jolloin hydrofoboidut rakeet nousevat pinnalle muodostaen vaahtofaasin, joka poistetaan vaahtotuotteena.
Fosfaattipitoisten mineraalien rikastus vaahdotuksella tapahtuu yleensä anioniaktiivisten kokoojareagenssien, kuten rasvahappojen, eri sulfaattien tai sulfonaattien ja niiden alkalisuolojen jne. avulla alkalisessa väliaineessa massassa käyttämällä mukana erilaisia 64755 apuaineita, kuten painajia, aktivaatloreita jne. prosessin selektiivisen kulun kannalta olosuhteiden saavuttamiseksi. Tavalliset anioni-aktiiviset kokoojareagenssit kemisorboituvat kuitenkin epäselektiivi-sesti maa-alkalimetallipitoisi in mineraalipintoihin, minkä johdosta tavallisesti saadaan voimakkaasti saastunutta yhteisrikastetta. Näitä yhteisrikasteita on puhdistettava edelleen joko käsittelemällä toistuvasti useassa vaiheessa, tai nk. desorptiovaiheen jälkeen suorittamalla lisävaahdotus muidentyyppisten kokoojareagenssien läsnäollessa. Raakarikasteen puhdistus useassa toistovaiheessa ei ole kovin tehokas ja johtaa usein huomattavaan fosforihäviöön jätteessä.
On tunnettua että prosessin selektiivisyyttä suoritettaessa vaah-dotus mainittua tyyppiä olevan kokoojareagenssin avulla voidaan jossain määrin parantaa suorittamalla vaahdotus happamessa väliaineessa. SE-patentissa 326 417 on selitetty esimerkiksi kalsiitin erottaminen apatiitista happamessa väliaineessa käyttämällä rasvahappo-mineraali-öljyemulsioita. Anioniaktiivisten kokoojareagenssien eräs epäkohta, niiden heikon selektiivisen kokoojakyvyn ohella, on niiden herkkyys veden kovuuden muodostajiin ja massan lämpötilaan nähden. Jotta ne olisivat tehokkaita niitä on käytettävä massalämpötilassa 25-30°C, mikä monesti kuormittaa vaahdotusprosessia taloudellisesti. Herkkyys prosessivedessä olevia kovuuden muodostajia vastaan vaikuttaa haitallisesti vaahdotuksen kulkuun ja tekee suljettua prosessivettä käyttävien systeemien jatkuvan pehmentämisen välttämättömäksi.
Keksinnön mukaisesti on todettu että fosfaattipitoisia mineraaleja voidaan rikastaa karbonaatti- ja silikaattipitoisista systeemeistä vaahdottamalla pH-arvossa yli 6, käyttämällä kokoojareagenssia, joka koostuu vähintään yhdestä amidokarboksyylihaposta, tai sen alkalisuo-lasta, ja painajan läsnäollessa.
Keksinnön mukaisesti käytettävillä amidokarboksyylihapoilla on erittäin hyvä selektiivinen affiniteetti fosfaattimineraaleihin nähden ja antavat täten vaahdotuksessa suurempia saantoja ja puhtaampia konsentraatteja verrattuna tavanomaisiin kokoojareagensseihin. Happojen hiilivetyketjun negatiivisen substituentin läsnäolo korostaa synergistisesti pääteasemassa olevan karboksyyliryhmityksen dissosi-aatiokykyä. Tämä seikka edistää olosuhteita kokooja-aineen kemisorp-tiolle mineraalipintoihin ja sallii suuren vaahdotusnopeuden. Amido-karboksyylihapot ovat vähemmän herkkiä prosessivedessä oleviin kovuuden muodostajiin nähden, dispergoituvat helposti siihen ja voidaan näin ollen lisätä massaan ilman edeltävää emulgointia. Amidokarbok- 3 64755 syylihapot eivät ole lämpötilaherkkiä, ts. ne ovat täysin tehokkaita myös alhaisissa massalämpötiloissa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetty kokoojareagenssi on vapaa amidokarboksyylihappo, tai sen alkalimetallisuola, jolla on seuraava yleinen bruttokaava R - X - (CH2)nCOOH, jossa X on ryhmitys R1 R1 1 1 - N - C -, tai - C - N -
Il n 0 0 jossa R tarkoittaa tyydytettyä tai tyydyttämätöntä, normaalia tai haarautunutta 7-30 hiiliatomia sisältävää alifaattista ryhmää, R2 tarkoittaa vetyä tai 1-4 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, ja n on 1-8.
R tarkoittaa vähintään 7 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, esimerkiksi heptyyliä, oktyyliä, nonyyliä, dekyyliä, dodekyyliä, tri-dekyyliä, tetradekyyliä, pentadekyyliä, heptadekyyliä, oktadekyyliä, ja korkeampaa alkyyliä, jossa on enintään 30 hiiliatomia, vastaavia tyydyttämättömiä, 7-30 hiiliatomia sisältäviä alkyyliryhmiä, joista esimerkkinä voidaan mainita dekenyyli, tridekenyyli, heksadekenyyli, heptadekenyyli, oktadekenyyli, eikosenyyli, jne., kaksinkertaisesti tai monityydyttämättömiä, 7-30 hiiliatomia sisältäviä alkyyliryhmiä-, aryylisubstituoituja alkyyliryhmiä ja alkyylisubstituoitua sykloal-kyyliä, joissa on vähintään 7 hiiliatomia, esimerkiksi oktyylifenyy-liä, nonyylifenyyliä, dodekyylifenyyliä, tridekyylifenyyliä, nonyyli-syklopropyyliä, dodekyylisyklobutyyliä jne., jolloin mikä tahansa edellä mainituista ryhmistä voi sisältää happisiltoja tai ei-häirit-seviä inerttejä substituentteja.
R tarkoittaa mieluimmin suoraa tai haarautunutta, tyydytettyä tai tyydyttämätöntä, 11-22 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, Rj^ metyyli-, etyyli-, propyyli- tai butyyliryhmää, n on 2-6 ja X on ryhmä R1 - C - N -, jossa R^ tarkoittaa samaa kuin edellä.
n o
Fosfaattipitoisen mineraalin erottaminen tapahtuu keksinnön mukaisesti vaahdottamalla edellä mainitun kokoojareagenssin avulla mas- 4 64755 san pH-arvossa yli 6, mieluimmin massalle luonnollisessa pH-arvossa, tavanomaisten reagenssien, kuten dekstriinin, tanniinin, natriumsili-kaatin jne. läsnäollessa. Panosvaahdotuksessa saadaan fosfaattimine-raali vaahtotuotteena.
Vaahdotus suoritetaan sopivasti massan luonnollisessa pH-arvossa, joka normaalisti on pH-alueella 8-10. Keksinnön mukaan voidaan massan pH-arvoa säätää myös aineksen petrografisen faasikoostumuksen mukaan esimerkiksi lisäämällä soodaa, sammutettua kalkkia tai lipeää.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla voidaan fosfaattipitoisia mineraaleja rikastaa esimerkiksi systeemeistä fosforiitti-silikaatti, apatiitti-hematiitti-silikaatti, apatiitti-dolomiitti-biotiitti, jne.
Esimerkeissä 1 ja 2 mainituissa menetelmissä apatiitti poistuu vaahtotuotteena voimakkaasti hydrofoboidussa tilassa. Tämä tila on tulos kokoojareagenssien fysikaalisesta ja kemiallisesta absorptiosta mineraalipartikkeleiden pintoihin. Absorptioprosessi seuraa tunnettuja fysikaalisia lakeja ja riippuu useista parametreista ja myös massan lämpötilasta, sen pH-arvosta ja mineraalipintojen negatiivi-syydestä ja Z-potentiaalista. Nämä ovat erilaiset eri mineraaleille joten kokoojareagenssit tulevat lajitelluiksi eri tavalla ja eri voimakkuudella ja mieluimmin aktiivisten keskusten ympärille (vrt. esim. Ney, Zeta-Potentiale und Flotierbarkeit von Mineralen, Springer-Verlag 1973, s. 108-115, 96-101; Vladimer Ponec et ai.. Adsorption on Solids, Butterworths, 1074, s. 435-488).
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saadulle fosfaattipitoiselle vaahtotuotteelle suoritetaan jälkeenpäin selektiivinen vaahdotus pH-arvossa 4-5,5, jolloin karbonaattipitoiset maa-alkalimetalli-epäpuhtaudet saadaan vaahtotuotteena ja fosfaattirikastettu mineraali kammiotuotteena.
Amidokarboksyylihappojen suuren reaktiviteetin ja hyvän selektiivisen affiniteetin ansiosta fosfaattipitoisiin mineraaleihin nähden on mahdollista vähäarvoisista kompleksisista mineraalisysteemeistä esimerkiksi apatiitti-kaisiitti-dolomiittisilikaatista, fluoriitti-magnesi itti-kaisiitti-apatlitistä, apatiitti-kaisiitti-dolomiitti-biotiitista, jne. eristää apatiittirikasteita jotka ovat sopivia fosfor ihappovalmistukseen märkäuuttomenetelmän mukaisesti. Vaahdotuksen tulos riippuu monesta sellaisesta tekijästä jotka normaalisti vaikuttavat vaahdotusprosessiin kuten mineraalin esikäsittelystä ja puhdis-tusmurskauksesta, raekoon jakautumasta, massan väkevyydestä, kondi-tioajasta jne., ts. tunnetuista parametreista. Kokoojareagenssia 5 64755 käytetään yli 40 g tonnia kohti kuivaa ainesta. Ylärajaa rajoittaa kriittinen konsentraatio jossa muodostuu kaksinkertaisia absorptio-kerroksia. Kokoojareagenssia lisätään sopivasti 50-150 g/ tonni.
Keksintö selitetään lähemmin seuraavissa suoritusesimerkeissä, jotka eivät kuitenkaan ole tarkoitetut rajoittamaan keksintöä. Prosentit tarkoittavat painoprosentteja, ellei toisin ole mainittu. Esimerkki 1:
Apatiittirikasteen erottaminen hematiitti-raakarauta-malmista.
1,6 kg fosfaattirikasta hematiittimalmia jonka tyyppikoostumus on: hematiittia 35,9%, magnetiittia 14,4%, fluoriapatiittia 15,1%, kvartsia 7,1%, muskoviittia 2,2%, kalsiittia 0,7%, maasälpää ja kiillettä 18,4% sekä vettä 6,2% mitataan tankomyllyyn ja jauhetaan vaah-dotushienojakoisuuteen K80=0 ,075 mm niin että saavutetaan vaadittu puhdistusmurskaus ja optimaalinen raejakautumakäyrä. Painajaksi lisätään 0,35 g dekstriinia joka on valmistettu maissitärkkelyksen osittaisella hydrolyysillä.
Fagergren-tyyppisessä laboratoriolaitteessa suoritettavaa vaahdo-tuskoetta varten, jonka laitteen kennotilavuus on 2,5 1, mitataan 1,5 kg vastavalmistettua mineraalisuspensiota, jonka tilavuus laimennetaan vedellä 2,3 l:aan. Massaan, jonka luonnollinen pH on 8,2 ja kui-vapitoisuus 44%, lisätään 0,5g Na2Si205:n 40%:sta liuosta lietteen dispergointiaineeksi ja 0,15g oktadekeeniamidoetikkahappoa kokoojare-agenssiksi. 5 min:n konditoinnin jälkeen 15°C:ssa siihen päästetään ilmaa ja muodostunut vaahtokerros pyyhitään pois manuaalisesti 6 min: n aikana.
Vesi poistetaan vaahtotuotteesta ja kuivataan, jolloin jäännös saadaan raakana apatiittirikasteena. Kolmessa rinnakkaiskokeessa raaka-apatiitille saadut kemialliset analyysitulokset esitetään seu-raavassa taulukossa:
Fe % P % pitoisuus jakautuma pitoisuus jakautuma Koe 1 3,1 3,7 14,5 92,4
Koe 2 4,1 5,4 13,5 91,4
Koe 3 2,9 3,2 15,0 96,0
Raakavaahdotusvaiheen jälkeen ilmantulo suljetaan ja veden taso kennossa säädetään lisäämällä vielä n. 150 ml vettä. Sen jälkeen avataan ilmantulo ja scavenger-vaahdotetaan (jäämäpoisto) 5 min:n ajan käyttäen erittäin suurta ilmansyöttöä. Päätuote, rautamalmi, jonka fosforipitoisuus on erittäin pieni, poistuu prosessista kammiotuot- 6 64755 teenä. Jäämäpoistosta saatu vaahtotucte voidaan viedä takaisin raa-kavaahdotusvaiheeseen jos prosessi suoritetaan jatkuvasti tai tarkistuksen jälkeen yhdistää raakavaahdotusrikasteeseen. Raaka-apatiitti-rikastetta toistokäsitellään kahdessa vaiheessa apatiittirikasteen eristämiseksi lisäämättä ylimääräistä kokoojareagenssia. Fluoriapa-tiittirikasteen tyyppianalyysi toistokäsittelyn ja kuivaamisen jälkeen 120°C:ssa:
Fe CaC03 MgC03 CaF2 Ca5(P04)3F P-saanto Koe 1 0,1 2,5 1,0 2,0 94,5 96
Koe 2 0,41 2,0 0,8 1,8 95,0 96,5
Koe 3 0,36 1,4 0,7 1,6 96,0 94,0
Fosforiköyhälle rautarikasteelle, joka jää jäljelle kammiotuot-teena, suoritetaan vaahdotus käyttäen kationiaktiivista kokoojaraere-agenssia rautarikasteen puhdistamiseksi läsnäolevista happamista komponenteista, kuten kvartsista, piihaposta, silikaateista ja niiden alkalisuoloista. Vaahdotus suoritetaan sinänsä tunnetulla tavalla käyttäen rikastustekniikassa tavallisesti sovellettuja menetelmiä.
Kammiotuote, joka poistuu silikaattivaahdotusvaiheesta veden poistamiseksi siitä rumpusuodattimellä, on erittäin puhdasta rikastetta joka sopii hyvin pelkistystä varten rautasieneksi tai pallo-sintterin valmistamiseksi.
Rautarikasteen tyyppianalyysi Fe P Si02 S Na0+K20 Fe-saanto Koe 1 70,2 0,011 1,2 0,001 0,1 94,4
Koe 2 69,3 0,010 1,8 0,004 0,12 96,0
Koe 3 69,4 0,017 3,2 0,004 0,11 95,9
Esimerkki 2:
Apatiittirikasteen eristäminen suoralla vaahdotuksella.
Karkeata primäärijätettä joka on saatu fosforin puhdistuksesta raakamagnetiitista jatkuvalla magneettierottimella ja jonka fosfori-pitoisuus on 2,5% puhdistusmurskataan edelleen arvoon Kqq=0,110 mm märässä tilassa autogeenisessa jauhatuspiirissä.
Sakeuttamisen jälkeen saadaan mineraalisuspensio vedessä jonka kuivapitoisuus on noin 45%, joka lajittelemattomana siirretään suoraan apatiitin erotukseen vaahdotuksella. Esimerkkiä 1 vastaavasti punnitaan 1,5 kg puhdistusmurskattua suspensiota jonka kuiva-ainepitoisuus on n. 45% Fagergren-tyyppiseen laboratoriovaahdotuskennoon. Tilavuus laimennetaan 2,3 l:aan vedellä. Massaan, jonka luonnollinen pH on n. 8,0-8,1, lisätään 0,5 g Na2Si203 lietteen peptisoimiseksi ja 7 64755 silikaattien alaspainamiseksi 'eka 0,125 g oktadekenyyliamidopropio-nihappoa apatiitin kokoojareagenssiksi.
Massaa konditionoidaan 5 min normaalilämpötilassa, minkä jälkeen siihen päästetään ilmaa ja muodostunut vaahtopeite pyyhitään pois manuaalisesti 5 minin ajan. Vaahdotus tapahtuu seuraavan aikakaavion mukaan:
Vaihe Tuote Paino-% P-pitoi- Saanto Fe Käsitte- pH
suus % % % lyaika 4 Apatiitti- 12,8 17,4 88,9 0,2 4 7,9 rikaste 3 Esirikaste 13,8 16,6 91,3 4 7,9 toisto 2 Scavenger- 3,8 2,7 2,2 3 8,6 tuote 1 Raaka- 17,8 13,1 93,4 5 8,6 rikaste 0 Konditiointi 5 8,7
Syötetty 100 2,5 100,0 aine
Amidokarboksyylihappo-kokoojareagensseilla on erinomainen selektivi-teetti silikaatti-rautaoksidi-apatiitti-mineraalisysteemien erottamisessa. Prosessin ollessa jatkuva voidaan saada korkeampia fosfori-saantoja koska tässä tapauksessa voidaan scavenger-tuote viedä takaisin vaahdotukseen.
Esimerkki 3i
Apatiittirikasteen erotus vähäarvoisista kompleksisista karbonaatti-aineksista, jotka koostuvat apatiitti-kalsiitti-dolomiitti-biotiitti-systeemistä jakautuman ollessa 8:15:10:67.
Edellä mainitun systeemin selektiivinen erotus vaahdotuksella tavanomaisilla kokoojareagensseilla on teknisesti vaikea ja taloudellisesti huono prosessi. Tavalliset anioniaktiiviset kokoojareagenssit, kuten normaalit rasvahapot, sulfonaatit, fosforihappoesterit jne. ke-misorboituvat epäselektiivisesti maa-alkalipitoisiin mineraaleihin ja antavat vaahdotuksessa vahvasti saastuneita yhteisrikasteita. Puhdistus useissa toistovaiheissa ei ole kovinkaan tehokasta ja johtaa usein huomattavaan fosforihäviöön.
Toisenlaisia tuloksia saadaan käyttämällä kaksivaihemenetelmää ja oktadekenyyΙί-ω-amidokapronihapon Na-suolaa kokoojareagenssina.
1,5 kg tuoretta, puhdistusmurskattua mineraalisuspensiota punni- 8 64755 taan vaahdotuskennoon, tyyppi Fagergren, kennotilavuus 2,5 1, ja massa laimennetaan vedellä 2,3 Iraan niin että massatiheydeksi tulee n. 40% kuiva-ainetta. Massaan, jonka luonnollinen pH-arvo on noin 8,6- 8,8, lisätään 1 g 40%:sta Na2Si20g:n liuosta sekä 0,4 g edellä mainittua kokoojareagenssia. Konditioinnin jälkeen 6 minrn ajan pH-arvo säädetään arvoon 9-9,2, ja ilmaa päästetään sisään ja vaahdotus suoritetaan esimerkissä 1 mainitun menetelmän mukaisesti. Vaahtotuot-teena saadaan yhteisrikaste, joka sisältää kaikki massaan sisältyvät maa-alkalimetallipitoiset mineraalit. Koska ainoastaan apatiittiosuus on arvomineraali huolehditaan siitä että jäämäpoistovaihe suoritetaan kvantitatiivisesti niin ettei p2°5_P*toisuus kammiotuotteessa ylitä 0,1%. Esivaahdotuksesta saatua vaahtotuotetta ja scavenger-rikastetta toistokäsitellään siten että suurin osa biotiitista jää jäljelle kam-miotuotteena ja poistetaan jätteenä. Apatiitti-kalsiitti-dolomiitti-rikaste konditioidaan fosforihapolla pH-arvossa 4-4,5 ja suoritetaan sen jälkeen selektiivinen vaahdotus. Kalsiitti-dolomiittifraktio erottuu vaahtotuotteena ja apatiittirikaste saadaan kammiotuotteena.
Edellä mainitun vaahdotusmenetelmän materiaalitasapaino, käytettäessä alkyyliaminokapronaattia kokoojareagenssina, ilmenee seuraa-vasta yhteenvedosta:
Tuote yhteisrikastuksessa Paino-% p2®5 Jakautuma Syötetty aines 100,0 3,88 100,0
Yhteisrikaste 30,8 12,03 97,72 Jäte (silikaatteja) 69,14 0,1 2,28
Selektiivivaahdotustuote
Kalsiitti-dolomiittifraktio 25,6 0,1

Claims (3)

9 64755
1. Tapa rikastaa fosfaattipitoisia mineraaleja karbonaatti- ja silikaattipitoisista systeemeistä vaahdottamalla, tunnettu siitä, että vaahdotus suoritetaan ensin pH-arvossa yli 6 kokoojarea-genssilla, joka koostuu vähintään yhdestä amidokarboksyylihaposta tai sen alkalimetallisuolasta, jonka yleinen kaava on R - X - (CH2)nC00H, jossa X on ryhmä R1 »1 f I - C - N - tai - N - C - ' n 0 0 jossa R tarkoittaa tyydytettyä tai tyydyttämätöntä, 7-30 hiiliatomia sisältävää alifaattista ryhmää, R^ tarkoittaa vetyä tai 1-4 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, ja n on 1-8 ja painajan läsnäollessa, jolloin fosfaattipitoinen mineraali saadaan vaahtotuotteena, ja että saadulle vaahtotuotteelle suoritetaan sen jälkeen selektiivinen jäl-kivaahdotus pH-arvossa 4-5,5, jolloin karbonaattipitoiset maa-alkalimetalli-epäpuhtaudet saadaan vaahtotuotteena ja fosforipitoinen mineraali kammiotuotteena.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että kokoojareagenssi koostuu vähintään yhdestä edellä mainitun kaavan mukaisesta amidokarboksyylihaposta, tai sen alkalimetallisuolasta, jolloin R tarkoittaa tyydytettyä tai tyydyttämätöntä, 7-22 hiili-atomia sisältävää alifaattista ryhmää, R·^ tarkoittaa 1-4 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, n on 2-6 ja X on ryhmä R1 « - C - N -, jossa tarkoittaa samaa kuin edellä. It O
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että vaahdotus suoritetaan tunnettujen vaahdotusai-neiden ja aktivaattoreiden läsnäollessa.
FI770690A 1976-03-05 1977-03-03 Saett vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikathaltiga system genom skumflotation FI64755C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7603045 1976-03-05
SE7603045 1976-03-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770690A FI770690A (fi) 1977-09-06
FI64755B true FI64755B (fi) 1983-09-30
FI64755C FI64755C (fi) 1984-01-10

Family

ID=20327243

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770690A FI64755C (fi) 1976-03-05 1977-03-03 Saett vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikathaltiga system genom skumflotation

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI64755C (fi)
NO (1) NO770766L (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
NO770766L (no) 1977-09-06
FI770690A (fi) 1977-09-06
FI64755C (fi) 1984-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5227047A (en) Wet process for fly ash beneficiation
US5047145A (en) Wet process for fly ash beneficiation
CA1113259A (en) Method of beneficiating phosphate ores
CN111302377A (zh) 一种磷石膏除杂增白的方法
KR101576928B1 (ko) 전처리에 의한 저품위 회중석으로부터 고품위 중석정광 회수방법
US4401638A (en) Process for purifying silica sand
RU2411235C2 (ru) Способ и реагент для отделения мелко раздробленных титанжелезосодержащих примесей от каолина
KR101468731B1 (ko) 유화소다를 이용한 저품위 회중석의 부유선별 방법
RU2494818C1 (ru) Способ флотационного обогащения гематитсодержащих железных руд и продуктов
El-Shall et al. Beneficiation technology of phosphates: challenges and solutions
US4436616A (en) Process for the beneficiation of phosphate ores
US20150328645A1 (en) Method for separating calcium carbonate and gypsum
Anazia, are minerals engineer and associate research professor, respectively et al. New flotation approach for carbonate phosphate separation
CA1119142A (en) Method for brightening natural calcitic ores
Sadeddin et al. Minimization of free calcium carbonate in hard and medium-hard phosphate rocks using dilute acetic acid solution
FI64755C (fi) Saett vid anrikning av fosfathaltiga mineral ur karbonat- och silikathaltiga system genom skumflotation
CA1320769C (en) N-alkyl and n-alkenyl aspartic acids as co-collectors for the flotation of non-sulfidic ores
US4107028A (en) Treatment of iron concentrate slurry to improve filtration
US4714544A (en) Process for dressing kaolinite by flotation
RU2296624C2 (ru) Способ переработки золошлаковых отходов тепловых электростанций
US3282416A (en) Method of treating quartz sands
US3534854A (en) Beneficiation of calcite-apatite-quartz ores
CA1166770A (en) Process for the beneficiation of phosphate ores
CA1162663A (en) Process for separating copper and iron minerals from molybdenite
US4147614A (en) Aqueous mixture of diesel oil, pine oil and diamine for conditioning of crushed magnesite ore in magnetic beneficiation process

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KENOBEL AB