FI64451C - Elektriskt isolerande roerfog mellan ett plastroer och tvao avetta oeverlappade metallroer - Google Patents

Elektriskt isolerande roerfog mellan ett plastroer och tvao avetta oeverlappade metallroer Download PDF

Info

Publication number
FI64451C
FI64451C FI123274A FI123274A FI64451C FI 64451 C FI64451 C FI 64451C FI 123274 A FI123274 A FI 123274A FI 123274 A FI123274 A FI 123274A FI 64451 C FI64451 C FI 64451C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pipe
radial
pipe joint
joint according
winding
Prior art date
Application number
FI123274A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI64451B (fi
Inventor
Walter Schwarz
Original Assignee
Walter Schwarz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Walter Schwarz filed Critical Walter Schwarz
Application granted granted Critical
Publication of FI64451B publication Critical patent/FI64451B/fi
Publication of FI64451C publication Critical patent/FI64451C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L25/00Constructive types of pipe joints not provided for in groups F16L13/00 - F16L23/00 ; Details of pipe joints not otherwise provided for, e.g. electrically conducting or insulating means
    • F16L25/02Electrically insulating joints or couplings
    • F16L25/03Electrically insulating joints or couplings in non-disconnectable pipe joints

Description

FSSF^l M (11)KUULUTUSJULKAISU Λ Λ $ 'I
jgSSjA l J ' ' UTLÄGGN I NGSSKRI FT Ο ^ ^ 1 (45) Pa Lent a:;: .· lat ' ^ (51) K».ik.^int.a.3 F 16 L 13/00
SUOM I—FI N LAN D (21) P«*nttlh*k*mut — P«Unt*n»öknlng 1232/TU
(22) H»k«mltpitv< — An«6knlngsd*f 23. Ok .7t (23) Alkupllvl—Glltlf h«t*d»g 23.0i4.7ii (11) Tullut julklickil — Bllvlt ofFwitllg 26 10 "jk
Patentti- ja rekisterihallitus Nihtivik,.^ j, k««Lju.k*.*,n pvm. -
Patent- och registerstyrelsen ' Anseiun utltgd ech utUkrHtm publicend 29.07.83 (32)(33)(31) Pyrdetty etuoikeus —Begird prlorltet 25.0U . 73
Itävalta-Österrike(AT) A 3693/73 (71)(72) Walter Schwarz, Engerthstrasse 237 B, Wien 2, Itävalta-Österrike(AT) (7l) Berggren Oy Ab (5M Sähköisesti eristävä putkiliitos muoviputken ja tämän kiinnittämän kahden metalliputken välillä - Elektriskt isolerande rörfog mellan ett plaströr och tvä av detta överlappade metallrör Tämä keksintö koskee sähköisesti eristävää putkiliitosta vahvistettua muovia olevan putken ja tämän limittämän kahden metalli-putken välillä, joissa on ainakin yksi putken ympäri ulottuva olka, jonka päälle vahvistettua muovia olevan putken pää, olkaan tarttu-vasti, on käämitty, puristettu tai valettu.
Vahvistetulla muovilla tarkoitetaan tässä sellaista muovia, jossa parannetaan kaikkia toivottuja ominaisuuksia verrattuna samaan, vahvistamattomaan muoviin.
Tämän parannuksen saavuttamiseksi sisältää muovi vahvistus- ja/tai täyteainelisiä, jotka tavallisesti muodostuvat jauhemaisista aineista, lyhyt- ja jatkuvista kuiduista, hahtuvista, matoista, kars-taharsoista ja kudoksista, joilla vahvistettavaan muoviin verrattuna on esimerkiksi moninkertaiseksi korotettu kimmornoduli, suurempi veto- ja puristuslujuus, hyvä sitoutuvuus sekä kestävyys muovia ja kaikkia siinä olevia komponentteja vastaan. Tällaiset vahvistus-aineet ovat edullisesti lasikuituja, kerami1kkakuituja, asbesti-kuituja, synteettisiä kuituja, sisalia, metallitankoja, yksikide-kuituja ja hiilikuituja. Synteettisistä kuiduista arvokkaita ovat ennen kaikkea polyamidi- ja polyesterikuidut, joita vahvisteena 64451 2 lisätään muoviin rooveina, katkokuituina ja kudoksina.
Muoveja ovat hartsi-kovetinyhdistelmät polyesterihartseista, epoksihartseista, fenolihartseista, melamiinihartseista, siliko-nihartseista, hiilivetyhartseista, vinyyliesterihartseista, ak-rylaattihartseista jne., jotka tiettyjen ominaisuuksien parantamiseksi voivat olla tietyillä funktionaalisilla ryhmillä modifioituja ja varustettuja kemiallisilla lisäaineilla sekä täyteaineilla.
Jo ennestään tunnetaan vahvistetusta muovista valmistettuja putkia ja näitä käytetään lukuisilla eri alueilla. Niiden hyvien mekaanisten ja kemiallisten ominaisuuksien vuoksi on niitä usein käytetty muista aineista, kuten teräksestä ja raudasta, keramiikasta, betonista ja lasista, valmistettujen putkien ohessa, ennen kaikkea sen jälkeen kun on onnistuttu valmistamaan muoviputkia, joilla on suhteellisen tasaiset hyvät ominaisuudet ja joiden suuruudet ulottuvat suurimpiin halkaisijoihin saakka.
Juuri suurhalkaisijaisilla, 1-2 m ja enemmän, putkilla olivat put-kiliitokset vaikeita ja kalliita erityisesti silloin, kun putki-liitokset oli muodostettava myöskin paineenkestäviksi.
Tämän lisäksi ei sellaisten putkien liittämiseksi, jotka olivat eri aineita ja joilla oli suuri nimelliskoko, tähän mennessä ole ollut juuri mitään teknillis-taloudellisesti käyttökelpoista ehdotusta.
Tehtävä, josta tämä keksintö lähtee, on sen vuoksi ennen kaikkea luoda suurihalkaisijaisia putkia varten liitos, joka on ei ainoastaan tiivis vaan myös paineenkestävä, vaikkakin keksinnön mukainen ehdotus luonnollisesti on käytettävissä myös pienien putkien yhteydessä.
Keksinnön pohjana olevana tehtävänä on edelleen saada aikaan liitos putkia varten, jotka ovat erilaisista raaka-aineista, esimerkiksi teräksestä ja muovista sekä erilaisista muoveista, joilla ei ole lainkaan keskinäistä affiniteettia tai vain vähäinen affiniteetti.
Edelleen käsittelee keksintö tehtävää, miten putkiliitos on muodostettava, kun sen ilman mekaanisia lisäosia, kuten laippoja, tiivis- 3 64451 tyslevyjä, häkkejä, sisäänruuvattuja liitososia tai senkaltaisia täytyy olla kaasutiivis, nestetiivis ja paineenkestävä.
Tämän tehtävän ratkaisemiseksi sopii alussa annetun määritelmän mukainen putkiliitos, jolle on tunnusomaista, että metalliputkien seinämänsä suhteen paksunnettuihin päihin on sovitettu porrasmai-sesti toisiinsa liittyvästä useita rengasulokkeita ja säteittäi-siä uria.
Liima-aineet vahvistetun muovin ja metallin välisen tartunnan parantamiseksi ovat tunnettuja ja molempien putkenpäiden välissä oleva liima-ainekerros voi olla esimerkiksi epoksihartsia.
On selvää, että keksinnön mukainen putkiliitos suoritusmuodossa, jossa liitetään yhteen kaksi metalliputkea, esimerkiksi kaksi teräsputkea, esiintyy kaksi kertaa, jolloin molemmat liitoskohdat poikittaisvälipintaa vastaan on muodostettu vahvistettua muovia olevasta putkenkappaleesta, parhaiten symmetrisesti.
Vahvistettua muovia oleva putkenkappale, jota tässä tapauksessa voidaan nimittää myös liitoskappaleeksi, koska se molemmissa päissään muodostaa putkiliitoksen, on sähköä eristävästä aineesta. Kun sen avulla liitetään toisiinsa kaksi metalliputkea, niin muodostaa tämä järjestely sähköä eristävän putkikytkennän.
Sähköä eristävät putkikytkennät ovat sinänsä tunnettuja, esimerkkinä mainittakoon itävaltalainen patenttijulkaisu n:o 302 7^8. Kuten siinä selitetään, valmistetaan ne tarkoituksella sijoittaa putkijohtoon tavallisesti siten, että sähköä eristävää ainetta olevaan kyt-kinkappaleeseen putkiliitoksien avulla on liitetty kaksi metallista nysää. Näiden nysien ulkopäät hitsataan sitten rakennuspaikalla kiinni putkijohtoon.
Keksinnön tiety suoritusmuodot muodostavat lisäparannuksen putki-liitokseen taikka eristysliitokseen, joka muodostuu putkiliitoksen peilikuvallisesta kahdennuksesta ja sallii sellaisten putki kytkimien massatuotannon, joille on ominaista, että niissä on vain vähäinen tai. oi lainkaan pituuslaajenemista mitä suurimmilla paineen-kestävyyksillä.
^ 64451 Tämä päämäärä saavutetaan keksinnön mukaisesti olennaisesti siten, että useampia kiintorenkaita ja säteettäisuria on porrasmaisesti toisiinsa liittyen järjestetty molempiin, vahvistetulla muovilla limitettyihin tai käämittyihin seinältään vahvistettuihin metalli-putkenpäihin.
Vaikkakin keksinnön mukainen putkiliitos voidaan jokaisella tunnetulla tavalla valmistaa käämimiskoneessa, on kuitenkin määrätty työtapa osoittautunut erityisen aikaasäästäväksi. Sen avulla voidaan lisäksi erottamattomasti valmistaa hyvin lujia, sähköä eristäviä putkiliitok-sia johdoille, joilla on suuri halkaisija, esimerkiksi 1000-24000 mm.
Keksinnön mukainen valmistusmenetelmä perustuu olennaisesti siihen, että muoviputki käämitään ristisidoksin käämikulmin alle 90° ja säteettäisurien alueella lisäksi varustetaan käämikulmalla noin 90°.
Menetelmää toteutettaessa voidaan yksityisten työvaiheiden sisällä pidettävä käämigeometria tunnettuun tapaan sisällyttää automaattisesti ohjattuun käämimisohjelmaan. Täten on mahdollista, pitämällä vakiona muut parametrit, jotka voivat vaikuttaa koneen käämimistulok-seen, automaattisesti valmistaa hyvin lujia liitoksia, joissa on yksinomaan säteettäislaajeneminen eikä mitään pituuslaajenemista ja siten sen jälkeen kun liitos on rakennettu putkijohtoon, ainakin osittain tasata tässä syntyvät laajenemisheilahdukset lämpötilahei-lahduksien esiintyessä.
On tarkoituksenmukaista menetellä siten, että kukin aina kahteen, metalliputkenpään sisäpinnasta yhtä korkealla olevaan uraan ulottuva muoviputken kerros käämitään ristisidoksena ja vasta sen jälkeen käämimällä noin 90° kulmassa kokonaan täytetään laminaattikuoreen kuuluvat molemmat urat. Vaikka on myös mahdollista esimerkiksi risti-sidoksessa koneen jokaisen meno- ja paluukäämityksen jälkeen vaihto-kytkeä molempien urien vähän täyttämiseksi, saavutetaan edellä annetulla työtavalla kuitenkin nopeampi ja parempi tulos. Olemme edelleen havainneet, että voidaan valmistaa putkiliitos, jolla on mitä suurin lujuus, joka kestää esim. sisäpuolisen paineen 100 at 2000 mm halkaisi jäisenä 6-kertaisella varmuudella, kun kolmessa kerroksessa käämityssä muoviputkessa sisempi ja ulompi kerros ristisidoksessa käämitään laakeammassa kulmassa kuin keskimmäinen kerros.
5 64451
Kunkin laminaattikuoren sisällä voi kerroksina merkityissä jaksoissa meno-, paluu- ja menokäämityksellä olla määrätty rakenne.
Parannettuja lujuuksia saadaan, kun kunkin käämityskerroksen sisällä meno- ja paluukäämitys suoritetaan käämityskulmissa +60° ja vast. -60° ja sen jälkeen seuraava menokäämitys, joka päättää kerroksen, toteutetaan kulmassa, joka on noin 0,6°, siis säteettäis-käämityksenä.
On kuitenkin myös mahdollista rakentaa yksityiset käämityspeite-kerrokset ristikäämityksestä, jossa jatkuvasti toistetaan menokäämitys noin +86° kulmassa ja paluukäämitys noin -H° kulmassa.
Putkenpäiden vastaavalla muotoilulla voi muoviputken valmistus tapahtua siten, että ainakin määrätty käämikerroksen käämitys rakennetaan putkenpäiden tappien kehien väliin sik-sak-käämityksel-lä ja tämän sik-sak-käämityksen päälle sijoitetusta radiaalikäämi-tyksestä, mihin palaamme lähemmin jäljempänä.
Keksinnön mukainen putkiliitos kelpaa lukuisiin suoritusmuotoihin, jotka ovat sovitetut siihen määrättyyn tarkoitukseen, jota putki-johto kulloinkin palvelee. Kaikille suoritusmuodoille ovat kuitenkin yhteisiä edellä mainitut edut.
Kuvio 1 esittää putkiliitosta taikka kahdesta peilikuvaisesta put-kiliitoksesta muodostettua sähköä eristävää putkikytkentää osittaisena pituusleikkauksena. Kuvio 2 esittää päästä katsottuna kytkennällä toisiinsa kytkettyjen metalliputkien päätä pitkin viivaa II-II kuviossa 1 ilman käämitystä ja tiivistysrengasta, jolloin kuvio 1 puolestaan esittää pituusleikkausta pitkin säteettäisvii-vaa I kuviossa 2. Kuvio 3 esittää osittain leikattuna toista suoritusmuotoa alennuskappaleena erihalkaisijaisten putkien liittämiseksi toisiinsa.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti ovat molempien toisiinsa liitettävien metalliputkien päät 2 paksunnetut ja peilikuvaisesti profiloidut. Kummassakin putkenpäässä on kaksi rengas uloketta 3 ja kolme sä-teettäisuraa 5, joilla kullakin edullisesti on puolisuunnikasmai-nen poikkileikkaus. Sarjavalmistuksessa on edullista, kun eri sä-teettäisurien 5 poikkileikkaukset tehdään keskenään samanlaisiksi.
/ / 6 j 64451
Lisä valmistusetu saadaan;' aikaan, kun säteettäisuran 5 ulkoseinä välittömästi vaihtuu rengasulokkeen 3 sisäseinäksi, jolla rengas-ulokkeella 3 samoin edullisesti on puolisuunnikkaan muotoinen poikkileikkaus.
Urat 5 ja rengasulokkeet 3 voidaan kuitenkin kuvioissa 1 ja 3 yksityiskohtaisesti esittämättä jätettyine olkineen tehdä poikkileikkaukseltaan muun muotoisiksi.
Kukin rengasuloke 3 on edullisesti varustettu säteettäisillä leikkauksilla 15, mikä mahdollistaa paremman voimansiirron kolmiakse-lisessa jännitystilassa olevassa putkiliitoksessa metalliosasta vahvistetusta muovista rakennetun muoviputken kautta. Rengasulok-keessa 3 voi säteettäisessä suunnassa olla kohoamia 19, esim. nastoja tai tappeja, mutta myös syvennyksiä, esim. vakoja, spiraali-, risti- tai pitkittäisuria taikka säteettäis- ja pitkittäisuria perforoiduin listoin, minkä johdosta voidaan saada aikaan muoviputken eri laminaattikerrosten lisäankkurointi putkea käämittäessä. Nastojen ja tappien käyttäminen sisältyy tunnettuun tekniikan tasoon.
Piirustuksen mukaisessa erityisessä suoritusmuodossa on alue muoviputken 1 sisäpinnan, joka edullisesti on valmistettu määrätyllä tavalla, kuten jäljempänä lähemmin selitetään, ja metalliputken-päiden 2 toisiaan lähinnä olevien reunapintojen välissä täytetty tiivisteellä, joka muodostuu ainakin yhdestä vuodon pysäyttämis-kerroksesta 8 ja ennaltavalmistetusta liitoskappaleesta 10, joka on päällystetty suojakerroksella 18. Liitoskappale 10 voi olla valmistettu mistä tahansa sopivasta aineesta. Edullisesti se on kui-tuvahvisteista muovia. Vuodon pysäyttämiskerros 8 on rakennettu käämityksistä, kalvoista, karstaharsoista, matoista, kudoksista ja hartsikerroksista.
Molempien toisiaan lähinnä sijaitsevien metalliputkenpäiden 2 otsapannoissa voi olla ura 16, johon on sijoitettu tiivistysrengas 11, joka puristuu liitoskappaleen 10 suojakerrosta 18 vastaan.
Muoviputki 1 voi ulkosivullaan olla osittain suojaputkien 9 ympäröimä, jotka peittävät erityisesti säteettäisurien alueen. Suoja-putkien alueella ja niiden ulkopinnan kanssa samassa pinnassa voi 7 64451 olla suojakerros 14 pehmeäelastista ja sähköä eristävää valu- ΓΠ33 S 3.3. ·
Koko putkiliitos on lopuksi eristenauhalla käärimällä varustettu esittämättä jätetyllä kerroksella ja putken ulkopinnan peitesi-velyllä.
Kuvio 3 esittää pituusleikkauksena osaa suoritumsuodosta alennus-kappaleeksi siiryttäessä suuremmasta putkesta pienempään, missä suoritusmuodossa suuremman sisähalkaisijan omaavan putken pään 2 paksunnos tapahtuu kohti putken akselia ja pienemmän putken pään paksunnos poispäin putken akselista.
Vahvistettu muoviputki 1 voi olla käämitty millä tunnetulla tavalla tahansa, sitten kun molemmat metalliputkenpäät 2 ja tiiviste, joka muodostuu ennaltavalmistetusta liitoskappaleesta 10, jonka päälle on sijoitettu suojakerros 18 ja vuodon estokerroksesta 8, on sijoitettu esittämättä jätettyyn käämimiskoneen vastaanotto-laittteseen.
Voi olla edullista varustaa käämittävä päällyskerros ensin liima-ainekerroksella, jolloin liima-aineena voi olla sama hartsi tai yhdistelmä useista toistensa kanssa sopivista hartseista, jolla muoviputken vahvistuskuidut sidotaan.
Kuten jo edellä aikaisemmin mainittiin, käämiminen vahvistuskui-duilla, jotka on impregnoitu kestomuovitekohartsilla ja joiden tilavuusosa muoviputkesta, hartsittomana laskettuna, edullisesti on enemmän kuin 60 tilavuus-?, suoritetaan siten, että piirustuksissa esitetyssä putkiliitoksessa esiintyy vain kehän laajennus, mutta ei sen lisäksi aksiaalilaajennusta, kun putkiliitos saatetaan sen läpi virtaavan aineen aiheuttaman sisäpuolisen paineen alaiseksi.
Paineen alaisena olevassa putkikappaleessa esiintyy säteettäis-, aksiaali- ja tangentiaalijännityksiä. Näiden voimien vastaanottamiseksi käämitään kuidut käämityskerroksiin määrätyn suuntaisesti orientoituina. Tällöin käytetyllä määrätyllä käämimisgeometrialla saa muoviputki määrätyn kuiturakenteen, edullisesti isotensoidin muotoisen, joka mahdollistaa näiden jännitysten vastaanottamisen 64451 8 ,' vetovoimina, jolloin edullisimmassa tapauksessa kaikki kuidut saavuttavat lujuusrajansa samanaikaisesti;
Erään erityisen arvokkaan suoritusmuodon mukaan tapahtuu yksityisten kerrosten käämiminen ristisidoksissa eri käämimiskulmissa, jolloin on mahdollista saavuttaa erityisen korkea puhkeamislujuus hyvän taivutuslujuuden ohella siten, että kolmella laminaattikuorella käämityssä tekoaineputkessa sisempi ja ulompi laminaattikuori käämitään laakeammassa kulmassa kuin keskimmäinen laminaattikuori.
Muoviputkessa voidaan säteettäisesti ulospäin vaikuttavien painevoi-mien vastaanottoa edelleen parantaa siten, että laskettuna muoviputken rakennetusta kokonaisseinänpaksuudesta, välittömästi vuodon py-säyttämiskerroksen 8 päälle, noin 5-10 % tästä seinänpaksuudesta, sijoitetaan säteettäisesti käämittyjä kerroksia, jolle sisimmän la-minaattikerroksen loppuun saakka, sitten koko toiseen laminaatti-kerrokseen ja lopuksi suurimpaan osaan ylintä laminaattikerrosta liitetään ristikäämitys, jolloin ylimmäksi kerrokseksi ja ylimmän laminaattikuoren täydentämiseksi jälleen sijoitetaan 2-5 % vahvuudelta säteettäisesti käämittyjä kerroksia.
Paitsi keksinnön mukaisen putkiliitoksen valmistuksen edullista menetelmää muoviputken määrätyllä käämimistavalla ovat riippuen putken nimelliskoosta, painevaatimuksesta ja kaikkien kuormitusten laadusta ja yhteisvaikutuksesta mahdollisia myös muut käämimistavat liittäen yksisuuntaisia rooveja tai roovikudoksia kehäkerroksiin.
On ymmärrettävä, että kaikki kuvatut yksityiset tunnusmerkit voivat tulla käyttöön mielivaltaisina kombinaatioina, mistä muodostuu lukuisia muita keksinnön suoritusmuotoja. Erityisesti ovat sellaiset edellä aikaisemmin mainittua laatua olevat eristäväSti vaikuttavat putki-liitokset keksinnön puitteissa, joissa keksinnön mukaiset suoritusmuodot on toteutettu parittain.
Ne tässä selityksessä mainitut raaka-aineet, joista putket, jotka on keksinnön mukaisella tavalla liitetty toisiinsa, voivat koostua, on mainittu pelkästään esimerkkeinä ja on ymmärrettävä, että mitkä muut tahansa tunnetut tai vielä tuntemattomat raaka-aineet voivat esiintyä niiden sijasta. Niinpä voidaan esimerkiksi vahvistuskerroksissa käyttää boorikuituja, joita tunnetusti valmistetaan kondensoimalla boorihöyryä äärimmäisen ohuelle volframilangalle ja joilla on erittäin suuri kimmomoduli. Jotta keksinnön mukaisen putkiliitoksen suoritusmuoto sopisi parhaalla mahdollisella tavalla määrättyyn käyttötarkoitukseen, voidaan luonnollisesti raaka-aineena käyttää myös muovia, jossa eri vahvistusaineita on sopivina prosenttimäärinä.
9 ' 64451 ί tetty suojakerroksella 18. Liitoskappale 10 voi olla valmistettu mistä tahansa sopivasta aineesta. Edullisesti se on kuituvahvisteis-ta tekoainetta. Vuodon pysäyttämiskerros 8 on rakennettu käämityksistä, kalvoista, karstaharsoista, matoista, kudoksista ja hartsi-kerroksista .
Molempien toisiaan lähinnä sijaitsevien metalliputkenpäiden 2 otsa-pinnoissa voi olla ura 16, johon on sijoitettu tiivistysrengas 11, joka puristuu liitoskappaleen 10 suojakerrosta 18 vastaan.
Tekoaineputki 1 voi ulkosivullaan olla osittain suojaputken 9 ympäröimä, jotka peittävät erityisesti säteettäisurien alueen. Suojaputkien alueella ja niiden ulkopinnan kanssa samassa pinnassa voi olla suojakerros 14 pehmeäelastista ja sähköä eristävää valumassaa.
Koko putkiliitos on lopuksi eristenauhalla käärimällä varustettu esittämättä jätetyllä kerroksella ja putken ulkopinnan peitesive-lyllä.
Kuvio 9 esittää pituusleikkauksena osaa suoritusmuodosta alennuskap-paleeksi siirryttäessä suuremmasta putkesta pienempään, missä suoritusmuodossa suuremman sisähalkaisijan omaavan putken pään 2 paksunnos tapahtuu kohti putken akselia ja pienemmän putken pään paksunnos poispäin putken akselista.
Vahvistettu tekoaineputki 1 voi olla käämitty millä tunnetulla tavalla tahansa, sitten kun molemmat metalliputkenpäät 2 ja tiiviste, joka muodostuu ennaltavalmistetusta liitoskappaleesta 10, jonka päälle on sijoitettu suojakerros 18 ja vuodon estokerroksesta 8, on sijoitettu esittämättä jätettyyn käämimiskoneen vastaanottolaitteeseen.
Voi olla edullista varustaa käämittävä päällyskerros ensin liima-ainekerroksella, jolloin liima-aineena voi olla sama hartsi tai yhdistelmä useista toistensa kanssa sopivista hartseista, jolla teko-aineputken vahvistuskuidut sidotaan.
Kuten jo edellä aikaisemmin mainittiin, käämiminen vahvistuskuidullia, jotka on impregnoitu kestomuovitekohartsilla ja joiden tilavuus-osa tekopaineputkesta, hartsittomana laskettuna, edullisesti on enemmän kuin 60 tilavuus-!? , suoritetaan siten, että piirustuksissa 10 64451 esitetyssä putkiliitoksessä esiintyy vain kehän laajennus, mutta ei sen lisäksi aksiaalilaajennusta, kun putkiliitos saatetaan sen läpi virtaavan aineen aiheuttaman sisäpuolisen paineen alaiseksi.
Paineen alaisena olevassa putkikappaleessa esiintyy säteettäis-, aksiaali- ja tangentiaalijännityksiä. Näiden voimien vastaanottamiseksi käämitään kuidut käämityskerroksiin määrätyn suuntaisesti orientoituina. Tällöin käytetyllä määrätyllä käämimisgeometrialla saa tekoaineputki määrätyn kuiturakenteen, edullisesti isotensoidin muotoisen, joka mahdollistaa näiden jännitysten vastaanottamisen vetovoimina, jolloin edullisimmassa tapauksessa kaikki kuidut saavuttavat lujuusrajansa samanaikaisesti.
Erään erityisen arvokkaan suoritusmuodon mukaan tapahtuu yksityisten kerrosten käämiminen ristisidoksissa eri käämimiskulmissa, jolloin on mahdollista saavuttaa erityisen korkea puhkeamislujuus hyvän taivutuslujuuden ohella siten, että kolmella laminaattikuorella käämityssä tekoaineputkessa sisempi ja ulompi laminaattikuori käämitään laakeammassa kulmassa kuin keskimmäinen laminaattikuori.
Tekoaineputkessa voidaan säteettäisesti ulospäin vaikuttavien paine-voimien vastaanottoa edelleen parantaa siten, että laskettuna teko-aineputken rakennetusta kokonaisseinänpaksuudesta, välittömästi vuodon pysäyttämiskerroksen 8 päälle, noin 5-10 % tästä seinänpak-suudesta, sijoitetaan säteettäisesti käämittyjä kerroksia, jolle sisimmän laminaattikerroksen loppuun saakka, sitten koko toiseen lami-naattikerrokseen ja lopuksi suurimpaan osaan ylintä laminaattiker-rosta liitetään ristikäämitys, jolloin ylimmäksi kerrokseksi ja ylimmän laminaattikuoren täydentämiseksi jälleen sijoitetaan 2-5 % vahvuudelta säteettäisesti käämittyjä kerroksia.
Paitsi keksinnön mukaisen putkiliitoksen valmistuksen edullista menetelmää tekoaineputken määrätyllä käämimistavalla ovat riippuen putken nimelliskoosta, painevaatimuksesta ja kaikkien kuormitusten laadusta ja yhteisvaikutuksesta mahdollisia myös muut käämimistavat liittäen yksisuuntaisia rooveja tai roovikudoksia kehäkerroksiin.
On ymmärrettävä, että kaikki kuvatut yksityiset tunnusmerkit voivat tulla käyttöön mielivaltaisina kombinaatioina, mistä muodostuu lukuisia muita keksinnön suoritusmuotoja. Erityisesti ovat sellaiset edel- 11 64451 f lä aikaisemmin mainittua laatua olevat eristävästi vaikuttavat putki-liitokset keksinnön puitteissa, joissa keksinnön mukaiset suoritusmuodot on toteutettu parittain.
Ne tässä selityksessä mainitut raaka-aineet, joista putket, jotka on keksinnön mukaisella tavalla liitetty toisiinsa, voivat koostua, on mainittu pelkästään esimerkkeinä ja on ymmärrettävä, että mitkä muut tahansa tunnetut tai vielä tuntemattomat raaka-aineet voivat esiintyä niiden sijasta. Niinpä voidaan esimerkiksi vahvistuskerroksissa käyttää boorikuituja, joita tunnetusti valmistetaan kondensoi-malla boorihöyryä äärimmäisen ohuelle volframilangalle ja joilla on erittäin suuri kimmomoduli. Jotta keksinnön mukaisen putkiliitoksen suoritusmuoto sopisi parhaalla mahdollisella tavalla määrättyyn käyttötarkoitukseen, voidaan luonnollisesti raaka-aineena käyttää myös tekoainetta, jossa eri vahvistusaineita on sopivina prosenttimäärinä. Sitä tapausta varten, että keksinnön mukaisen putkiliitoksen avulla on liitettävä toisiinsa tekoaineputkia, on etuna se, että täten tulee mahdolliseksi käyttää sinänsä tunnettuja ja yksinkertaisesti valmistettavia varusteita kuituvahvisteisesta tekoaineesta, joilla muista tekoaineista, esim. PVC:stä valmistettuihin, saman lujuuden omaaviin varusteihin verrattuna on äärimmäisen ohuet seinäpaksuudet ja siten vähäinen paino mittatarkkuuden ja puhkeamislujuuden ollessa suuria.

Claims (11)

12 64451 Patenttivaatimukset '
1. Sähköisesti eristävä putkiliitois vahvistettua muovia olevan putken ja tämän limittämän kahden metalliputken välillä, joissa on ainakin yksi putken ympäri ulottuva olka, jonka päälle vahvistettua muovia olevan putken (1) pää, olkaan tarttuvasti, on käämitty, puristettu tai valettu, tunnettu siitä, että metalliputkien seinämänsä suhteen paksunnettuihin päihin (2) on sovitettu porrasmaisesti toisiinsa liittyvästi useita rengasulokkeita (3) ja säteittäisiä uria (5)·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että sekä rengasulokkeita (3) että säteittäisuria (3) on kolme.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen putkiliitos, tunnet-t u siitä, että kussakin säteittäisurassa (5) on puolisuunnikkaan muotoinen poikkileikkaus. k. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että puolisuunnikkaan muotoisen poikkileikkauksen omaava säteittäisuran (5) ulkoseinä välittömästi jatkuu rengasulok-keeksi (3), jolla samoin on puolisuunnikkaan muotoinen poikkileikkaus .
5. Patenttivaatimuksen 1, 2 ja mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että kussakin rengasulokkeessa (3) on säteittäis-lovia (15 ) ·
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 4 tai 5 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että rengasulokkeessa (3) on kohoamia (19).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että kunkin säteittäisuran (5) syvyys mitattuna viereisen rengasulokkeen (3) ulkoreunasta on likimain sama kuin kahden viereisen rengasulokkeen (3) ulkoreunojen välinen ero mitattuna metalliputken (2) sisäpinnasta.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-^4 ja 7 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että käämitetyn muoviputken (1) yläpinta ainakin yhden, edullisesti kaikkien, kummankin metalliputken pään 13 644 51 (2) säteittäisurien alueella on suojaputken (9) peittämä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen putkiliitos, t u n n e 1 ^ u siitä, että muoviputkessa (1) molempien suojaputkien (9) välisellä alueella on näiden yläpinnan tasalla oleva suojakerros (14) pehmeäelastisesta valumassasta.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen putkiliit°s> tunnettu siitä, että alue metalliputkien päiden (2) sisäpinnan, muoviputken (1) sisäpinnan ja metalliputken päiden (2) toisiaan lähinnä sijaitsevien reunapintojen välissä on täytetty tiivisteellä, joka muodostuu vuodon pysäytyskerroksesta (8) ja ennalta valmistetusta liitoskappaleesta (10), joka on päällystetty suojakerroksella (18).
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen putkiliitos, tunnettu siitä, että kummassakin toisiaan lähinnä olevassa metalliputken-pään (2) reunapinnassa on ura (16) tiivistysrenkaineen (11), joka puristuu 1iitoskappaleen (10) suojakerrosta (18) vastaan. 14 64451
FI123274A 1973-04-25 1974-04-23 Elektriskt isolerande roerfog mellan ett plastroer och tvao avetta oeverlappade metallroer FI64451C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT369373A AT329333B (de) 1973-04-25 1973-04-25 Rohrverbindung
AT369373 1973-04-25

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI64451B FI64451B (fi) 1983-07-29
FI64451C true FI64451C (fi) 1983-11-10

Family

ID=3554088

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI123274A FI64451C (fi) 1973-04-25 1974-04-23 Elektriskt isolerande roerfog mellan ett plastroer och tvao avetta oeverlappade metallroer

Country Status (9)

Country Link
AT (1) AT329333B (fi)
CH (1) CH586866A5 (fi)
DD (1) DD112506A5 (fi)
DE (1) DE2417509C3 (fi)
FI (1) FI64451C (fi)
FR (1) FR2227490B2 (fi)
GB (1) GB1472754A (fi)
IT (1) IT1045722B (fi)
SE (1) SE427301B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT359342B (de) * 1976-07-23 1980-11-10 Schwarz Walter Rohrverbindung und verfahren zu ihrer herstellung
AU3375884A (en) * 1983-10-07 1985-06-13 Nagaoka Kanaami K.K. Joint for tubular articles manufactured from different materials
AT394257B (de) * 1990-02-06 1992-02-25 Schwarz Walter Form- und materialschluessige, insbesondere elektrisch isolierende rohrverbindung

Also Published As

Publication number Publication date
ATA369373A (de) 1975-07-15
AT329333B (de) 1976-05-10
DD112506A5 (fi) 1975-04-12
DE2417509B2 (de) 1980-04-17
GB1472754A (en) 1977-05-04
SE7706143L (sv) 1977-05-25
CH586866A5 (fi) 1977-04-15
FI64451B (fi) 1983-07-29
FR2227490A2 (fi) 1974-11-22
SE427301B (sv) 1983-03-21
IT1045722B (it) 1980-06-10
DE2417509C3 (de) 1981-01-15
FR2227490B2 (fi) 1979-04-06
DE2417509A1 (de) 1974-11-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67440C (fi) Roerfoerbindning
US3989280A (en) Pipe joint
CA1260981A (en) Flange connection assembly for fiber-reinforced plastic pipe members
CA2129636C (en) Pipe construction
US3886024A (en) Thick-walled, fiber-reinforced composite structures and method of making same
WO1993017267A1 (en) Double-walled construction of composite material tube, method for manufacturing the same, and device therefor
JPS58132516A (ja) 複合成層継手構造とその製造方法及び製造装置
KR100917943B1 (ko) 가소성 중공체, 특히 가소성 파이프
US5573040A (en) Interlocked plastic-encased concrete pipe
US3915776A (en) Method for making composite structures
US4081303A (en) Pipe liner laminate and method of making a pipe with said liner
FI64451C (fi) Elektriskt isolerande roerfog mellan ett plastroer och tvao avetta oeverlappade metallroer
WO2000070256A1 (en) A flexible lightweight composite pipe for high pressure oil and gas applications
US3717180A (en) Flexible hose
US3957416A (en) Apparatus for making composite structures
US3967650A (en) Pipes
CN111877643A (zh) 预制现场弯折成型连接装置、frp筋弯折成型方法和frp筋材
RU195913U1 (ru) Колодезное кольцо
US3821050A (en) Flexible hose
US1910642A (en) Pipe
GB2127125A (en) Reinforced lining material
US6820762B2 (en) High strength rib for storage tanks
EA011529B1 (ru) Жесткое составное трубчатое изделие и способ его изготовления
EP3826823A1 (en) Semi-rigid conduit for conveying a gas and production method of said conduit
RU2506379C1 (ru) Многослойный силовой конструкционный элемент