FI62759C - Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning - Google Patents
Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning Download PDFInfo
- Publication number
- FI62759C FI62759C FI782433A FI782433A FI62759C FI 62759 C FI62759 C FI 62759C FI 782433 A FI782433 A FI 782433A FI 782433 A FI782433 A FI 782433A FI 62759 C FI62759 C FI 62759C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- component
- chewing gum
- carbon dioxide
- caramel
- sugar
- Prior art date
Links
Landscapes
- Confectionery (AREA)
Description
~ ~-l-· . . ...v KUULUTUSJULKAISU
jflgTj w <11) utlAggningsskkift ,62 75 9 •^5 C (4S) lu! ^ (Si) K».iiu/int.a.3 A 23 G 3/30 SUOM I—FI N LAN D (2i) hw^hikiMN-<N«MMeMni 782U33 (22) H»k*mi*p»Jvt —Αη·β*ηΙηρΛ* 09. Ο8.78 * ^ * (23) AtkupUvt—Glklghutadag 09- 08. j8 (41) Tullut JulklMkii — Bllvtc offuntHg 10.02.80
Patentti·)· rekisterihallitus ..,. .... ... , , . .....
_ „ . ' , . (441 NIhtIvllcilpenOB |· kuuUulkalsun pvm. —
Patent- och registerstyreisM v ' An*ku uttagd och utl^krMftn publksnd 30.11.82 (32)(33)(31) hry4«*ty stuotluut —kglrd prtorKot (71) General Foods Corporation, 250 North Street, White Plains, New York IO625, USA(US) (72) Marvin Jerry Rudolph, Bethel, Connecticut, Richard Byron Hynson, New Fairfield, Connecticut, USA(US) (7^) 0y Kolster Ah (54) Varastointikelpoinen kaksikomponenttinen makeistuote, joka koostuu puru-kumikomponentista ja hiilidioksidia sisältävästä makeiskomponentista ja menetelmä sen valmistamiseksi - Lagringsduglig tväkomponent-sötsakspro-dukt, som bestär av en tuggummikomponent och en koldioxid innehällande karamellkomponent och förfarande för dess framställning
Keksinnön kohteena on varastointikelpoinen kaksikomponenttinen makeistuote, joka koostuu purukumikomponentista ja hiilidioksidia sisältävästä makeiskomponentista ja menetelmä sen valmistamiseksi .
Hiilidioksidia sisältävä makeinen on kova makeinen, joka sisältää hiilidioksidikaasua, kuten amerikkalaisessa patentissa n:o 3 012 893 esitetään. Tällainen makeinen valmistetaan menetelmällä, jossa sulatetaan kiteistä sokeria, saatetaan tämä sokeri kosketukseen kaasun kanssa 345 ~ 6900 kpa:n (50-1000 psig:n) paineessa riittävän pitkäksi ajaksi, jotta 0,5 - 15 ml kaasua adsorboituisi grammaa kohti sokeria, pidetään sokerin lämpötila adsorboitumisen aikana sulaneen sokerin jähmettymislämpötilan yläpuolella ja jäähdytetään sokeri paineen alaisena ko. kaasua sisältävän kiinteän amorfisen sokerin valmistamiseksi.
2 62759
Saatu tuote sisältää 1-^5 paino-% tyypillisimmin 2-3 paino-% vettä koko seoksesta, Pienimpiä kosteusmääriä ei käytännössä saavuteta, koska veden poistamiseen tarvittava lisälämpö saa makeisen muuttumaan karamelliksi tai palamaan, mikä johtaa sivu-makuiseen, epämieluisaan tuotteeseen. Suuremmat kosteusmäärät puolestaan johtavat pehmeän, tahmean matriisin muodostumiseen, josta nopeasti vapautuu tuotteessa oleva kaasu, eikä se näin ollen kestä varastointia. On havaittu, että yllä mainitun patentin mukaisesti valmistetun tuotteen vesiaktiivisuus on välillä n, 0,10-0,30, Lisäksi makeiskuorrute on varastointikestävyyden ylläpitämiseksi eristettävä mahdollisesta kosteudesta ja siksi se pakataan kosteutta kestävään päällysteeseen. Kosteus pehmentää makeisen, jolloin tuotteessa oleva kaasu pääsee vapautumaan.
Kun hiilidioksidia sisältävä makeinen pannaan suuhun, se aikaansaa miellyttävän, mutta lyhytikäaikaisen vaahtoavan aistimuksen. Kun makeinen kostuu suussa, se sulaa ja hiilidioksidi vapautuu. Vaikutus suussa on huomiota herättävä, mutta lyhyt.
Perinteisiä purukumeja on saatavissa useissa eri muodoissa. Kumin perusmassana voi olla mikä tahansa pureskeltava, oleellisesti veteen liukenematon perusmassa, kuten chicle ( eräs luonnon-kautsu) ja sen korvikkeet, sorva, guttakay, jelutong, synteettiset polymeerit, kuten polyvinyyliasetaatti, synteettiset hartsit, kumit, näiden seokset yms. Purukumeissa käytetyn peruskuntin prosenttimäärä voi vaihdella suuresti käytetyn tyypin ja muiden käytettyjen aineosien mukaan ja riippuen siitä onko lopputuote "tan- . ko"-purukumia vai "pallo1’-purukumia tai raetta. Pienehköjä määriä pehmittimiä tai plastioimisainetta voidaan myös liittää peruskuntiin.
Maustettujen purukumien valmistuksessa yleensä käytettyjä mausteita ovat eteeriset öljyt tai synteettiset mausteaineet, joita käytetään joko yksin tai yhdessä muiden luonnon ja synteettisten öljyjen kanssa, Sellaisia mausteita, kuten talvikkia, minttua, piparminttua, koivua, anishedelmämausteita, näiden seoksia yms. voidaan käyttää tyydyttävästi useiden eri peruskumien kanssa. Käytetty mausteaineen määrä vaihtelee käytetyn tyypin, yksilöllisten makumieltymysten , käytetyn peruskuntin ja muiden tällaisten seikkojen mukaan, 62 759
Purukumikokoonpanon täydentämiseksi lisätty makeutusaine tai aineet luokittelevat kumin joko sokerittomaksi tai sokeriku-miksi. Sokerikumin käsitetään sisältävän sakkaroosin lisäksi myös muita sokerintapaisia makeutusaineita, joita normaalisti käytetään purukumeissa, kuten dekstroosia, glukoosia (maissisiirappia), fruktoosia yras. ja näiden seoksia. Sokerittomat kumit sisältävät normaalisti synteettistä makeutusainetta, kuten sakkariinia tai syklamii-nihappo tai sen suoloja ja/tai dipeptidimakeutusainetta, dihydro-kalkoneja yms. tai näiden seoksia yhdistettynä sokerialkoholiin,kuten sorbitoliin ja mannitoliin. Kun sokerialkoholin makeus on lähellä sakkaroosin makeutta, kuten ksylitolilla, synteettinen makeutusaine voidaan jättää pois.
Purukumit valmistetaan perinteisesti sekoittamalla keskenään purukumin perusmassaa ja makeutusaineita, kuten sakkaroosia vesipitoisena sokerisiirapin tai, kun kyseessä ovat sokerittomat purukumit, sokerialkoholin vesiliuosta, pehmitinaineita ja maustetta.
Nämä vesiliuokset sisältävät tyypillisesti 15-70 % vettä. Saadun tuotteen kosteuspitoisuus on 1-5 paino-%. Tavanomaisen kumin notkeaksi saaminen edellyttää tällaisia kosteuspitoisuuksia. Pienimmillä kosteuspitoisuuksilla tulee kumista kovaa ja haurasta. Lisäksi kumin kosteuspitoisuuden säilyttämiseksi jokainen kappale suljetaan vähintään yhteen suojakääreeseen.
Tavanomaisten purukumien vesiaktiivisuus on tyypillisesti n. 0,35 - 0,60. Tavanomaisessa purukumissa olevat sokerit ja soke-rialkoholit pysyvät kiteisinä. Niinpä tavanomaisten purukumien kos-teussisältö on oleellisesti vapaata vettä, joka on adsorboitunut sokeri- tai sokerialkoholikiteiden pinnalle. Tämä on vastakohta amorfisessa, hiilidioksidia sisältävässä makeisessa olevalle kosteudelle, joka on sitoutunut rakenteeseen ja jolla on oleellisesti pienempi vesiaktiivisuus.
Kun tavanomainen purukumi, joka sisältää 1-5 % vettä, joutuu kosketukseen tai pakataan hiilidioksidia sisältävän makeisen kanssa, vesi siirtyy kumista makeiseen ja makeisesta tulee tahmea ja se menettää luonteenomaisen vaahtoamisen ja sihinän samalla, kun kumi muuttuu kovaksi ja vanhentuneen makuiseksi.
Amerikkalainen patentti n:o 3 262 784 koskee purukumia, joka sisältää niukasti vettä. Tällainen kumi on helposti murenevaa, haurasta materiaalia ja se muistuttaa huoneenlämpötilassa hiekkaa tai 4 62759 jauhettua sokeria.Kiteisellä sokerikomponentilla on alhainen vesipitoisuus , alle 1 %, Kumin perusmassa on kuiva. Vaikka tässä patentissa on mainittu, että kumin perusmassan osuus voi olla 40 %:iin saakka, käytetään pallopurukumiperusmassaa tavallisesti n. 5-27 %, kun kyseessä on sokerialkoholipurukumit ja 6-25 %, kun kyseessä on sakkaroosipurukumit,
Sensijaan keksinnön mukainen tuote on kaksikomponenttinen; toisena komponenttina on purukumikomponentti ja toisena hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti ja sille on tunnusomaista, että kumpikin komponentti on hiukkasmaisessa fysikaalisessa tilassa, ja kummankin komponentin vesiaktiivisuus on n. 0,10 - 0,30, ja puru-kumikomponentin kosteuspitoisuus on n, 0,10 - 5,0 paino-% laskettuna purukumikomponentista, ja hiilidioksidia sisältävän ma-keiskomponentin kosteuspitoisuus on n. 1,0 - 5,0 paino-% laskettuna makeiskomponentista, ja että mainittujen komponenttien painosuhde on 1:10 - 10:1.
Keksinnön mukaisessa kaksikomponenttisessa makeistuotteessa on siis kummankin komponentin vesiaktiivisuus n, 0,10 - 0,30 ja se säilyy pitkään varastoissa, kun se pakataan kosteutta kestävään materiaaliin, Purukumiosuus on edullisesti sokeria sisältävä tai sokeriton pallopurukumi, jonka peruskumipitoisuus on vähintään 28 paino-% koko purukumiseoksesta, jolloin purukumi on notkea huoneenlämpötilassa, Tuotteen hiilidioksidia sisältävä makeiskompo-nenttiosuus koostuu amorfisesta makeiskomponenttikuorrutteesta, jonka kosteuspitoisuus on 1 1/2-5 % ja joka sisältää 0,5 - 15 ml hiilidioksidia seoksen grammaa kohti, Purukumiosuuden vesiaktiivisuus on oleellisesti identtinen tai muuttuu varastoitaessa, oleellisesti identtiseksi hiilidioksidia sisältävän makeiskompo-nenttiosuuden kanssa pienentäen kosteuden siirtymistä komponenttien välillä, kun ne pakataan yhdessä kosteutta kestävään ympäristöön. Sokeripohjaisia, sokerittomia tuotteita voidaan muodostaa käyttämällä sokerialkoholeja sekä purukumissa, että hiilidioksidia sisältävässä makeiskomponentissa tai yhdistelmiä, joissa on sokeria sisältävä purukumi ja sokerialkoholipohjäinen hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti tai sokerialkoholia sisältävä purukumi ja sokeripohjäinen hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti. Sakkaroosipohjainen purukumi ja hiilidioksidia sisältävä 62759 makeiskomponentti ovat edullisia, mutta hyviä sokerittomia tuotteita voidaan muodostaa käyttäen sokerialkoholipohjaista purukumia ja hiilidioksidia sisältävää makeiskomponenttia.
Tämän keksinnön edullisessa toteutusmuodossa tuotteen pu-rukumiosuus on sokeria sisältävä pallopurukumi, Alaan perehtyneille on ilmeistä, että joukko kumityyppejä soveltuu helposti tämän keksinnön toteuttamiseen. Kaupallisesti saatavien tavanomaisten pallopurukumien peruskumipitoisuus on yleensä välillä n. 10-15 % ja joissakin tapauksissa jopa 18%, Tähän asti yllä mainittuja määriä on pidetty peruskuntin prosenttimäärän rajoina pallopurukumituotteessa,
Tavanomainen pallopurukumi valmistetaan normaalisti loppukoe teuspitoisuudel taan 1-5%;seksi. Sanottu kosteus mahdollistaa kumin notkeuden huoneenlämpötilassa. Kuitenkin, jotta varmistettaisiin, että tämä kosteus pysyy kumissa, tuote suojataan yleensä useilla pakkausmateriaalikerroksilla. Juuri kosteuspitoisuus tekee tavanomaiset purukumit yhteensopimattomiksi hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin kanssa. Tämä johtuu siitä, että purukumeissa oleva sokeri tai sokerialkoholit ovat rakenteeltaan kiteisiä niin, että siinä oleva tai siihen adsorboitunut vesipi-tisuus esiintyy oleellisesti vapaana vetenä. Tämän vuoksi tavanomaisten purukumien vesiaktiivisuus on tyypillisesti yli n.
0,3 - 0,5. Kaikki oleelliset tavanomaisen kumin kosteuspitoisuuden pienentämiset, pyrkimyksenä tehdä se yhteensopivaksi hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin kanssa, jonka makeiskomponentin vesiaktiivisuus on 0,10-0,30, johtavat kuivaan tai vanhentuneen makuiseen purukumiin.
Yritykset pienentää tavanomaisen purukumin vesiaktiivisuut-ta lisäämällä vesiaktiivisuutta lisääviä aineita, eivät ole saavuttaneet menestystä. Tyypillinen alentava aine on glyseroli. Kuitenkin se glyserolin määrä, joka tarvitaan pienentämään 2,5 % kosteutta sisältävän kuroin vesiaktiivisuus 0,56 vesiaktiivisuudeksi 0,2 olisi glyserolin määränä yli 50 paino-% koko kumiseoksesta. Tällainen glyserolimäärä tekisi kuroin nesteeksi eikä tämän vuoksi ole hyväksyttävissä. Niinpä tämä keksintö käyttämällä suurempia peruskumin määriä kuin tavallisesti on käytetty, tekee mahdolliseksi purukumien muodostamisen, joiden vesiaktiivisuus on sama 6 62759 kuin hiilidioksidia sisältävällä makeiskomponentilla ja säilyttää silti halutut koossapysyvän notkeuden ominaisuudet huoneenlämpö-tilassa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle varastointikelpoisten kaksikomponenttisen makeistuotteen valmistamiseksi, joka koostuu purukumikomponentista ja hiilidioksidia sisältävästä makeiskompo-nentista, jotka kumpikun ovat hiukkasmaisessa fysiologisessa tilassa ja joiden kummankin komponentin vesiaktiivisuus on 0,10 -0,30 , edullisesti 0,15 - 0,25, on tunnusomaista, että a) yhdistetään purukumikomponentin aineosat, nimittäin pe-ruskumi, sakkaroosi, lesitiini, kasviöljy, mauste ja väri sekoi-tusastiassa lämpötilassa 50 - 70°C , b) suulakepuristetaan kohdan a) lämmin seos tangoiksi, joiden halkaisijat vaihtelevat välillä 0,79 - 12,70 mm, c) jäähdytetään kohdan b) tangot ja jaetaan jäähtyneet tangot o-siin purukumihiukkasten muodostamiseksi, jolloin hiukkaskoko on välillä -4 ja +12 mesh (amerikkalainen standardiseula), kosteuspitoisuus on 0,10 - 5,0 paino-% , ja vesiaktiivisuus on välillä 0,10 - 0,30 , d) sekoitetaan sakkaroosia ja laktoosia veteen lietteen muodostamiseksi , e) väkevöidään kohdan d) liete sulan sakkaroosi/laktoosiseoksen muodostamiseksi, joka sisältää n. 3 % kosteutta, f) puristetaan hiilidioksidia kohdan e) sulaan sokeriseokseen, g) jäähdytetään kohdan f) hiilidioksidia sisältävä sula sokeri-seos huoneen lämpötilaan, h) hiennonnetaan kohdan g) sokeriseos hiukkasiksi, joiden hiukkaskoko on välillä -4 ja +12 mesh (amerikkalainen standardiseula), i) sekoitetaan kohdan c) purukumihiukkasia ja kohdan h) sokeri-hiukkasia keskenään suhteissa välillä 1:1 ja 10:1, ja j) pakataan kohdan i)seos vettä läpäisemättömään astiaan.
Kumikomponentti valmistetaan yhdistämällä komponenttiaine-osat sekoitusastiassa lämpötiloissa välillä n. 50-70°C, edullisesti välillä n. 60-65°C. Kun aineosat on täysin sekoitettu, lämmin kumi suulakepuristetaan tangoiksi, joiden halkaisijat ovat välillä 7 62759 0,79-12,70 mm, edullisesti välillä 1,59-6,35 mm ja edullisimmin 4,76 mm. Tangot jäähdytetään ja käsitellään sitten palasten ai-kaansaamikseksi.Halutusta kappalekoosta riippuen saadut kappaleet johdetaan erilaisten seulojen läpi. Suositeltavat käytetyt kap-palekoot ovat välillä -4 ^ +12 mesh (amerikkalaiset standardi-seulat) . Kappaleiden annetaan sitten jäähtyä huoneenlämpötilaan. Jäähdytyksen aikana mahdollisesti läsnä oleva kosteus voidaan pois taa tavanomaisin keinoin.
Tavalliset purukumit sisältävät koostumuksessaan vettä, joka on tyypillisesti peräisin maissisiirapista tai sorbitoli-liuoksesta ja sen määrä on 1-5 paino-% koko kumiseoksesta. Tämän keksinnön mukaisesti vettä ei lisätä kumin muodostuksen tai sekoi· tuksen aikana, Purukumikomponentin kosteuspitoisuus on alle 0,5 % ja tyypillisesti alle 0,2 %, kun se on tehty kiteisestä sokerista ta kiteisestä sokerialkoholista. Kun käytetään amorfista sokeria, sokerialkoholeja ja niiden seoksia, purukumin kosteuspitoisuus voi olla n. 1-5 %, Molemmissa tapauksissa saadun kumin vesiaktii-visuus on välillä n. 0,10 - 0,30 ja tyypillisesti välillä 0,15-0,25. Mieluummin ero ensimmäisen komponentin ja toisen komponentin vesiaktiivisuuden välillä on korkeintaan 0,05. Edullisesti purukumikomponentin vesiaktiivisuus on pienempi kuin hiilidioksidia sisältävällä makeiskomponentilla,
Kyseessä olevan tuotteen hiilidioksidia sisältävä makeis-komponentti valmistetaan amerikkalaisesta patentista n:o 3 012 893 tunnetun menetelmän mukaisesti. Tämän keksinnön suositeltavassa toteutusmuodossa amorfinen hiilidioksidia sisältävä makeiskompo-nentti valmistetaan siten, että se on oleellisesti identtinen tai oleellisesti ulkonäöltään sama kuin kumikappaleet. Niinpä sakka-rosipohjäinen purukumi, jonka hiukkaskoko läpäisee 4 meshin seulan ja jää 12 meshin seulalle (amerikkalainen standardiseula), yhdistetään sakkaroosipohjäiseen amorfiseen hiilidioksidia sisältävään makeiskomponenttiin, jonka hiukkaskoko on myös säädetty läpäisemään 4 meshin seula ja jäämään 12 meshin seulalle. Sekä purukumilla, että hiilidioksidia sisältävällä makeiskomponentilla voi olla sama väritaso ja maku. Hiilidioksidia sisältävän makeiskompo-nentin kosteuspitoisuus on tyypillisesti 2,0 - 4,0 %. Edullisemmin 8 62759 kosteuspitoisuus on välillä 2,8-3f3 paino-% hiilidioksidia sisältävästä makeiskomponenttiseoksesta, Yli 4,0 % kosteuspitoisuudella hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti tulle tahmeaksi ja siinä oleva kaasu pääsee vapautumaan.
Hiilidioksidia sisältäyää raakeiskomponenttia ja purukumia liitetään yhteen painosuhteessa 1:1 ja pakataan sen jälkeen foliolla vuorattuihin vettä läpäisemättömiin pusseihin. Muissa tämän keksinnön toteutusmudoissa tarkastellaan purukumin ja hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin suhteita 1:10-10:1. Purukumin hiukkaskoko voi olla suurempi tai pienempi kuin hiilidioksidia sisältävällä makeiskomponentilla,
Toisessa tämän keksinnön toteutusmuodossa hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti on perusteellisesti sekoitettu tuotteen purukumiosaan, niin, että hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti on osittain tai kokonaan purukumin ympäröimänä.
Purukumin ja hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin välinen tarkka suhde, käytetyt tarkat hiukkaskoot, mauste- ja vär-jäysaineiden määrät ja prosessiparametrit valmistuksen aikana voidaan parhaiten määrittää tarkoitukseen soveltuvilla rutiinikokeilla ja makutestauksella kuten alalla on tunnettua pysyen niissä rajoissa, jotka on esitetty muualla tässä patenttijulkaisussa. Tämän keksinnön mukaisesti on tärkeää yhdistää hiilidoksidia sisältävä makeiskomponentti ja purukumi suljettuun, kosteutta kestävään ympäristöön niin, että tuote varastoitaessa säilyttää pääosan ma-keiskomponentissa olevasta hiilidioksidista ja pehmeän kumiosan, jotka molemmat ovat välttämättömiä kuluttajan tyydyttämiselle. Hiilidioksidia sisältämättömiä toteutusmuotoja tarkastellaan myös sekoittamalla keskenään seulottua amorfista sakkaroosi- tai sokeri-alkoholipohjaista makeiskomponenttia ja samalla tavoin seulottua purukumikomponenttia,
Esimerkki 1 I, Pallopurukumin valmistus käyttäen kidesokeria A. Koostumus
Pallokumin perusseosta 600 g
Kiteistä sakkaroosia 6 x 1372
Lesitiiniä 4
Kasviöljyä 2 9 62759
Pallopurukumin maustetta 20 Väriä 2,25
Yhteensä 2000,25 g B. Sekoitusmenettely
Kumi valmistetaan ja sekoitetaan sekoittimella n;o 4, Baker Perkins, J, Universal, kapasiteetti 2,7 litraa. Sekoitin on varustettu höyryvaipalla halutun lämpötilan ylläpitämiseksi. Laitteen lämpötila saatetaan ensin 63°C;een ja siihen pannaan peruskumi sekä 10 %;ia sakkaroosista ja kaikki väri. Sekoittaminen aloitetaan ja yhden minuutin kuluttua lisätään lesitiini, kahden minuutin kuluttua lisätään 23 1/3% sakkaroosista, neljän minuutin kuluttua 33 1/3% sakkaroosista, neljän ja puolen minuutin kuluttua lisätään pallopurukumin mausteaine, kuuden minuutin kuluttua lisätään 33 % sakkaroosista ja seitsemän minuutin kuluttua lisätään kasviöljy. Sekoitusta jatketaan vielä kolme minuuttia, jona aikana lämpötila lasketaan noin 10°C. Kymmenen minuutin sekoituksen jälkeen kumi on valmis suulakepuristettavaksi.
Lämmin kumi suulakepuristetaan halkaisijaltaan 4,76 mm:n tangoiksi ja jäähdytetään nopeasti hiilihappojään lämpötilaan (-70°C). Tangot murskataan vasaroimalla, jolloin saadaan palasia, jotka seulotaan alueelle -4 - +12 mesh(amerikkalainen standardi-seula). Seulotut palaset lämmitetään huoneenlämpötilaan tyhjiöeksi-kaattorissa mahdollisen kosteuden haihduttamiseksi, joka on kondensoitunut niiden pinnalle murskausprosessin aikana. Noin tunnin kuluttua pallopurukumikappaleet ovat valmiit pakattavaksi hiilidioksidia sisältävän makerskomponentin kanssa. Tämän purukumiosan vesiak-tiivisuus on 0,21, 10 62759 II Hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin valmistus p * ^ r » i i i ..... » '<» . . — «" ....... i A. Hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin (lopullinen tuote) koostumus
Sakkaroosia 1225,190 g
Laktoosia 695,06
Vettä 60,00
Hiilidioksidia 14,68 Väriä 0,274
Pallopurukurain maustetta 4,896
Yhteensä 2000,00 g
Sakkaroosi ja laktoosi sekoitetaan veteen (500g) lietteen muodostamiseksi. Liete kuumennetaan nopeasti 160°C;een veden poistamiseksi 97%:isesti ja siirretään esilämmitettyyn autoklaaviin, jossa sulaan makeiskomponenttimassaan ruiskutetaan mauste, väri ja hiilidioksidi nopealla sekoituksella 600 rpm kaasukuplien dis-pergoimiseksi. Kaasutettu makeiskomponenttisulate jäähdytetään nopeasti huoneenlämpötilaan. Paine alennetaan normaalipaineeseen ja hiilidioksidia sisältävä makeiskomponentti ,joka on murskattu paineen alentamisella, seulotaan 4 meshin seulan läpi 12 meshin seulalle (amerikkalainen standardiseula). Makeiskomponentti arvostellaan sitten hiilidioksidisisällön ja värin suhteen; minkä jälkeen se on valmis sekoitettavaksi pallopurukumin kanssa. Tämän hiilidioksidia sisältävän makeiskomponenttiosan vesiaktiivisuus on 0,21.
III Pakkaus A. Seoksen koostumus
Hiilidioksidia sisältävää makeiskomponenttia, seulottua 4,0 g
Kiteistä pallopurukumia, seulottua _4,0_
Kokonaisnettopaino 8,0 g
Esimerkki 2 I. Pallopurukumin valmistus käyttäen amorfista sokeria A. Koostumus
Pallopurukumin perusseosta 600 g
Amorfista sokeria (sisältää sakkaroosia ja laktoosia) 1372
Lesitiiniä 4
Kasviöljyä 2
Pallopurukumin maustetta 20 Väriä _2,45_
Yhteensä 200,45 11 6 2 7^0 B. Sekoltusmenettely <- f -j y
Purukumi valmistetaan ja sekoitetaan sekoittimessa koko n:o 4, jossa on sigma-sekoitusterä, Baker Perkins, J. Universal, sekoituskapasiteetti 2,7 litraa, Sekoitin on varustettu höyryvai-palla halutun lämpötilan ylläpitämiseksi. Laitteen lämpötila saatetaan ensin 63°C;een ja siihen pannaan peruskumi sekä 10 %:ia amorfisesta sokerista ja kaikki väri. Sekoitus aloitetaan ja yhden minuutin kuluttua lisätään lesitiini, kahden minuutin kuluttua 23 1/3 % amorfisesta sokerista, neljän minuutin kuluttua 23 1/3 % amorfisesta sokerista, neljän ja puolen minuutin kuluttua lisätään pallopurukumin mauste, kuuden minuutin kuluttua lisätään 33 % amorfisesta sokerista ja seitsemän minuutin kuluttua lisätään kasvi-öljy. Sekoitusta jatketaan vielä kolme minuuttia, jona aikana lämpötilaa lasketaan 10°C. Kymmenen minuutin kuluttua sekoituksen jälkeen kumi on valmis suulakepuristettavaksi.
Lämmin kumi suulakepuristetaan halkaisijaltaan 4,76 miten tangoiksi ja jäähdytetään nopeasti hiilihappojään lämpötilaan (-78°c). Tangot murskataan vasaroimalla, jolloin saadaan palasia, jotka seulotaan alueelle -4 - +12 mesh (amerikkalainen standardi-seula) . Seulotut palaset lämmitetään sitten huoneenlämpötilaan tyhjiöeksikaattorissa kaiken kosteuden haihduttamiseksi, joka kondensoitui niille murskausprosessin aikana. Noin yhden tunnin kuluttua pallopurukumin palaset ovat valmiit pakattavaksi hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin kanssa. Lopullisen purukumin kosteuspitoisuus on 1,5 % ja vesiaktiivusuus 0,21.
II Hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin valmistus
Sama kuin esimerkissä I.
III Pakkaus A. Seoksen koostumus
Hiilidioksidia sisältävää makeiskomponenttia, seulottua 4,0 g
Amorfista sokeria sisältävää pallopuru-kumia, seulottua 4,0 g
Kokonaisnettopaino 8,0 g 12 62 75 9
Molempien esimerkkien hiilidioksidia sisältävä makeiskom-ponentti ja pallopurukumi pakataan foliolla vuorattuihin kosteutta kestäviin pusseihin ja sekoitetaan pakkauksessa, jotta varmistettaisiin kumin ja makeiskomponentin tasainen jakautuminen. Hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin vaikutus selviää kuluttajalle välittömästi, kun hän ottaa kourallisen tuotetta pallo-purukumin kerääntyessä hänen suuhunsa, kun hän syö enemmän tuotetta. Tuote eroaa pelkästä hiilidioksidia sisältävästä makeisesta, koska sillä on pitkään kestävän pallopurukumin edut hiilidioksidia sisältävän makeisen lyhytaikaisten vaikutusten lisäksi. Kumiosa pysyy notkeana ja molemmat komponentit kestävät varastointia yli kuuden viikon ajan.
Claims (9)
1. Varastointikelpoinen kaksikomponenttinen makeistuote, joka koostuu purukumikomponentista ja hiilidioksidia sisältävästä makeiskomponentista, tunnettu siitä, että kumpikin komponentti on hiukkasmaisessa fysikaalisessa tilassa, ja kummankin komponentin vesiaktiivisuus on n. 0,10 - 0,30, ja purukumikomponentin kosteuspitoisuus on n. 0,10 - 5,0 pai-no-% laskettuna purukumikomponentista, ja hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin kosteuspitoisuus on n. 1,0 - 5,0 paino-% laskettuna makeiskomponentista, ja että mainittujen komponenttien painosuhde on 1:10 - 10:1.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makeistuote, tunnettu siitä, että sekä purukumikomponentin että hiilidioksidia sisältävän makeiskomponentin vesiaktiivisuus on välillä n. 0,15 - 0,25.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen makeistuote, tunnettu siitä, että ero purukumikomponentin ja makeiskomponentin vesiaktiivisuuden välillä on korkeintaan 0,05.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen makeistuote, tunnettu siitä, että purukumikomponentin vesiaktiivisuus on yhtä suuri tai pienempi kuin makeiskomponentin vesiaktiivisuus.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makeistuote, tunnettu siitä, että purukumikomponentti sisältää pallopuru-kumin perusseosta vähintään 28 paino-% laskettuna purukumi-komponentista, ja lisäksi maustetta ja makeutusainetta, nimittäin sakkaroosia, sokerialkoholia, dekstroosia, fruktoosia, glukoosia ja/tai synteettistä makeutusainetta, tai näiden seosta, jolloin purukumikomponentti on notkea huoneenlämpötilassa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makeistuote, tunnettu siitä, että purukumikomponentin ja makeiskomponentin välinen painosuhde on noin 1:1.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukäinen makeistuote, tunnettu siitä, että kummankin komponentin hiukkaskoko on välillä -4 ja +12 mesh Amerikkalaisella standardiseulalla). 14 6 2 7 5 9
8. Menetelmä varastointikelpoisen kaksikomponenttisen makeistuotteen valmistamiseksi, joka koostuu purukumikomponen-tista ja hiilidioksidia sisältävästä makeiskomponentista, jotka kumpikin ovat hiukkasmaisessa fysiologisessa tilassa ja joiden kummankin komponentin vesiaktiivisuus on 0,10 - 0,30, edullisesti 0,15 - 0,25, tunnettu siitä, että a) yhdistetään purukumikomponentin aineosat, nimittäin peruskumi, sakkaroosi, lesitiini, kasviöljy, mauste ja väri sekoitusastiassa lämpötilassa 50 - 70°C, b) suulakepuristetaan kohdan a) lämmin seos tangoiksi, joiden halkaisijat vaihtelevat välillä 0,79 - 12,70 mm, c) jäähdytetään kohdan b)tangot ja jaetaan sanotut jäähtyneet tangot osiin purukumihiukkasten muodostamiseksi, joiden hiukkaskoko on välillä -4 ja +12 mesh ( amerikkalainen stan-dardiseula), kosteuspitoisuus on 0,10 - 5,0 paino-%, ja vesi-aktiivisuus on välillä 0,10 - 0,30, d) sekoitetaan sakkaroosia ja laktoosia veteen lietteen muodostamiseksi, e) väkevöidään kohdan d)liete sulan sakkaroosi/laktoosi-seoksen muodostamiseksi, joka sisältää n. 3 % kosteutta, f) puristetaan hiilidioksidia kohdan e) sulaan sokeri-seokseen, g) jäähdytetään kohdan f) hiilidioksidia sisältävä sula sokeriseos huoneen lämpötilaan, h) hienonnetaan kohdan cr) sokeriseos hiukkasiksi, joiden hiukkaskoko on välillä -4 ja +12 mesh (amerikkalainen standardi-seula) , i) sekoitetaan kohdan c) purukumihiukkasia ja kohdan h) sokerihiukkasia keskenään suhteissa välillä 1:10 - 10:1, ja j) pakataan kohdan i)seos vettä läpäisemättömään astiaan. is 62 75
9 Patentkrav;
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI782433A FI62759C (fi) | 1978-08-09 | 1978-08-09 | Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI782433 | 1978-08-09 | ||
FI782433A FI62759C (fi) | 1978-08-09 | 1978-08-09 | Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI782433A FI782433A (fi) | 1980-02-10 |
FI62759B FI62759B (fi) | 1982-11-30 |
FI62759C true FI62759C (fi) | 1983-03-10 |
Family
ID=8511915
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI782433A FI62759C (fi) | 1978-08-09 | 1978-08-09 | Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI62759C (fi) |
-
1978
- 1978-08-09 FI FI782433A patent/FI62759C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI782433A (fi) | 1980-02-10 |
FI62759B (fi) | 1982-11-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4150161A (en) | Carbonated chewing gum | |
EP0017691B1 (en) | Method of preparing confection comprising bubble gum and carbonated candy and product thereof | |
AU664082B2 (en) | Hard coated gum with improved shelf life | |
US4997659A (en) | Alitame stability in chewing gum by encapsulation | |
JP2641323B2 (ja) | フルクトオリゴ糖を使用したチューイングガム製品 | |
AU664089B2 (en) | Dual composition hard coated gum with improved shelf life | |
US4986991A (en) | Chewing gum having an extended sweetness | |
EP0461197B1 (en) | Improved alitame stability in chewinggum by encapsulation | |
US4241092A (en) | Gasified candy dispersed in a matrix of sorbitol | |
CA2111587C (en) | Chewing gum containing palatinose and/or palatinose oligosaccharide | |
US4317839A (en) | Taffy-like confection composition | |
CA2126192C (en) | Chewing gum products using polydextrose | |
US5145696A (en) | Chewing gum with gum base in rolling compound | |
CA1332531C (en) | Chewing gum with improved sweetness employing xylitol rolling compound | |
FI62759C (fi) | Lagringsduglig tvaokomponent-soetsaksprodukt som bestaor av enuggummikomponent och en koldioxid innehaollande karamell mkoonent och foerfarande foer dess framstaellning | |
EP1133242B1 (en) | Chewing gum with increased flavor release using an alginate material | |
JPS6016209B2 (ja) | 炭酸キャンディ | |
EP0372693A1 (en) | Use of aqueous thaumatin to enhance sweetness of chewing gum | |
CA1160890A (en) | Carbonated chewing gum | |
AT362656B (de) | Verfahren zur herstellung eines faltbaren, kau- gummi und kandiszucker enthaltenden konfekts |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: GENERAL FOODS CORP |