FI61509B - Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt - Google Patents
Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt Download PDFInfo
- Publication number
- FI61509B FI61509B FI760458A FI760458A FI61509B FI 61509 B FI61509 B FI 61509B FI 760458 A FI760458 A FI 760458A FI 760458 A FI760458 A FI 760458A FI 61509 B FI61509 B FI 61509B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- weight
- coating
- electrically conductive
- coating liquid
- ammonium
- Prior art date
Links
Landscapes
- Paints Or Removers (AREA)
Description
1- ... .1 rD, KUULUTUSJULKAISU s«cna jj&Tjf B 11 UTLÄGG NINCSSKRI FT 6150 9 C (45) Patentti ?iy."nelly 10 CO 1002 Patent ccddrlat (51) Kv.ik?/int.ci.3 C 09 D 5/24| G 03 G 5/^0 SUO M I —FI N LAND (21) P»twttllwk*mu» — Puantanidkninf 76cH+58 (22) H»k#mi»p*lvl — Ameknlngadag 23.02.76 (23) Alkupilvl —GiM|h*t<4<g 23.02.76 (41) Tullut |ulklMkil — Bllvit offantltf 21+.08 77
Patentti· ja rekisterihallitut (44) NthtlvUulptnon |t kuul.|ultul*un pvm. —
Patent· och ragitterstyralsan Aniskin uttajd och uti.ikrifter pubikend 30.00.82 (32)(33)(31) «tuotkw*—B*ftrd priori»* (71) Calgon Corporation, Route 60-Campbell's Run Road, Robinson Township, Pennsylvania, USA(US) (72) Robert Henry Windhager, Pittsburgh, Pennsylvania, USA(US) (7*0 Oy Kolster Ab (5I+) Lyofobisten, sähköä johtavien kerrosten valmistamiseksi käytettävä päällysteneste - Beläggningsvätska användbar för framställning av lyofoba, elektriskt ledande skikt
Keksintö koskee lyofobisten, sähköä johtavien kerrosten valmistamiseksi käytettävää päällystenestettä, joka sisältää 15-50 paino-% sähköä johtavaa, vesiliukoista polymeeriä, 30-70 paino-% eristävää, vesiliukoista, polymeeristä sideainetta ja 10-60 paino-% pigmenttiä. Keksinnön mukaiselle päällystenesteelle on tunnusomaista, että se lisäksi sisältää 0,5-10 paino-% mono- ja/tai bisOH, 1H, 2H-2H-perfluorialkyyli)-fosfaattia, jonka kaava on
<cmF2ra*1cnH2n0>yP0(0M>3-y I
jossa m on kokonaisluku 4-10, n on kokonaisluku 1-11, y on 1 tai 2 ja M on alkalimetalliammonium- tai substituoitu ammoniumkationi.
Yleensä sähköäjohtavat alustat, joita käytetään sähkövalo-kuvaus jäi jennöspaperien valmistamiseksi, valmistetaan levittämällä sopivan paperialustan (painatusta varten käytettävä paperi, neliömassa 49-73 g/m ) toiselle tai molemmille pinnoille hartsimaista kerrosta, 2 *1509 joka tekee paperin sähköä johtavaksi. Tavallisesti sähköä johtavan kerroksen muodostaa sähköäjohtava polymeeri joko yksinään tai tavallisemmin yhdessä sideaineen (tavallisesti vesiliukoinen, ei-johtava, kalvoa muodostava polymeeri, kuten proteiini, tärkkelys, styreeni-butadieeni-lateksit, modifioitu tai muunnettu tärkkelys, kaseiini, polyvinyyliasetaatti, polyvinyylialkoholi ja senkaltaiset) ja pigmentin (kuten kalsiumkarbonaatti, kaoliinisavi, titaanidioksidi, aluminiumoksidi tai näiden aineiden yhdistelmä), kanssa. Sähkövalo-kuvaus jäi jennöspaperiteollisuudessa sellaisia koostumuksia sisältäen johtavaa ainetta, sideainetta ja pigmenttiä nimitetään tavallisesti päällystevärikoostumuksiksi tai päällystenesteiksi.
Tavallisissa johtavissa päällystevärikoostumuksissa sideaineiden tehtävänä on tehdä paperi vähemmän huokoiseksi, enemmän laadultaan tasaisemmaksi, parantaa sähköäjohtavan kerroksen kiinnittymistä alus-tapaperiin ja mikä on tärkeintä aikaansaada johtavaan kerrokseen esto-ominaisuudet valoherkissä kerroksissa käytettävien liuottimien estämiseksi tunkeutumasta sähköäjohtavaksi tehtyyn paperiin. Erillinen ei-johtava ja liuotinta pidättävä kerros käsittää yhden tavanomaisen sideaineen tai sellaisten sideaineiden seoksen levitettynä paperille ennen johtavan kerroksen levittämistä liuotinestovaikutuksen aikaansaamiseksi. Liuotinta pidättävä vaikutus sekä tolueeniin että paraf-fiinisiin liuottimiin nähden on olennaista, koska johtavan alustapa-perin yläsivu tulee kosketukseen tolueenin kanssa levitettäessä myöhemmin valoherkkää päällystettä, jonka muodostaa väri-herkistetty sinkkioksidi dispergoituna tolueenin ja sideaineen liuokseen. Sinkki-oksidilla päällystetyn alustapaperin alapuoli (nimitetään viimeistellyksi "Electrofax" paperiksi) joutuu kosketukseen keroseenin kanssa jäijentämisprosessin aikana "Electrox" kopioimiskoneissa, joissa käytetään "märkiä" sävyttimiä, joita muodostaa hiilihiukkaset sus-pendoituna kerosiinin ja sideaineiden liuokseen. Tavallinen laji sähköäjohtavaa polymeeriä yhdistelmänä päällystevärilisäaineiden, kuten edellä mainittujen sideaineiden ja pigmenttien tavanomaisten lajien kanssa ei anna tulokseksi hyväksyttävää liuotinestoa levitettäessä kaupallisesti hyväksyttäviä päällystepainoja 1,6-6,5 g päällystettä neliömetriä kohti paperin pintaa, mikäli yritetään valmistaa johtava alusta halutulla yksivaihe-menetelmällä esikäsittelemättä paperiraaka-ainetta erillisellä liuotinestokerroksella.
3 61 509
Esillä oleva keksintö perustuu siihen havaintoon, että tavanomaisten päällystenesteiden joita muodostaa sähköäjohtavat polymeerit, sideaineet ja pigmentit, joita tavallisesti käytetään sellaisissa koostumuksissa, liuotinesto-ominaisuuksia voidaan huomattavasti parantaa lisäämällä sellaisiin koostumuksiin tehokas määrä kaavan I mukaista fluorihiiltä. On todettu, että keksinnön mukaiset parannetut pääl-lystenesteet antavat sähköäjohtavalle alustalle sellaisen ominais-pintavastuksen, päällystettävyyden sinkkioksidilla, hylkypaperin uudelleenkäyttämisen ja sellaiset parannetut liuotinesto-ominaisuudet, jotka ovat kaupallisesti hyväksyttävissä sähkövalokuvausjäijennöspa-perien valmistamiseksi nykyisten teollisuusnormien ja -käytäntöjen mukaisesti, levitettynä pinnaltaan ei-liimatulle raaka-aineelle (raaka-aine, jonka pintaa ei ole käsitelty tärkkelyksellä, alginaa-tilla tai muulla pintaa liimaavilla aineilla). Siten keksinnön mukaiset päällystenesteet eivät anoastaan aikaansaa parannettuja liuotinesto-ominaisuuksia, vaan ne tekevät myös mahdolliseksi levittää sähköäjohtava kerros alustalle yksivaihe-käsittelyllä, jolloin ei ole tarpeellista levittää erillistä liuotinesto-kerrosta. Ominaispinta-vastus, päällystettävyys sinkkioksidilla, hylkypaperin uudelleenkäyttö ja liuotinesto-ominaisuudet, jotka saavutetaan käyttämällä keksinnön mukaisia parannettuja päällystenesteitä, on todettu käyttämällä labo-ratorio-standarditekniikkaa. Näinollen keksinnön mukaisten parannettujen päällystenesteiden sopivia päällystepainoja voidaan käyttää valmistettaessa sähköäjohtavia alustalevyjä, jotka ovat sopivia sähkö-valokuvaus- ja elektrograafisten jäijennöspaperien valmistamiseksi.
Keksinnön mukaisten päällystenesteiden sähköäjohtavan poly-meerikomponentin laji ei ole kriitillinen. Mitä tahansa sähköäjohtavaa polymeeriä, sekä kationista että anionista voidaan käyttää edellytettynä että valikoitu johtava polymeeri voi aikaansaada riittävän pintavastuksen alusta-aineeseen (teollisuusvaatimukset johtokyvylle alustalevyissä ovat 10^ ^ohmia neliötä kohti_7 suhteellisessa kosteudessa 15 %). Kationisina sähköäjohtavina polymeereinä voidaan käyttää mitä tahansa vesiliukoista kationista polymeeriä, joka sisältää kva-ternäärisiä ammoniumryhmiä. Sellaisiin kationisiin polymeereihin kuuluvat sellaiset, joissa kvaternäärinen ammoniumryhmä on polymeerin pääketjusta riippuva ryhmä, kuten esim. polyvinyylibentsyyli-trime-tyyliammoniumkloridi, poly-^älfa(metyleeni-trimetyyli-ammoniumkloridi)-etyleenioksidi7 ja poly-metakryloiioksietyyli-trimetyyli-ammonium-kloridi; sellaiset, joissa kvaternäärinen ammoniumryhmä sisältyy 61509 sykliseen rakenteeseen, joka käsittää osan polymeerirungosta, kuten esim. poly-(dimetyylidiallyyliammoniumkloridi); ja sellaiset, joissa kvaternäärinen ammoniumryhmä muodostaa osan polymeeriketjusta, kuten kationiset polymeerit, joita tavallisesti nimitetään "jonineiksi".
Tähän ryhmään kuuluvat esim. jonineeni-polymeerit, jotka on valmistettu halogeeni-alkyyli-dialkyyliamiini-monomeeriyksiköistä, kuten 3-jonineeni-(poly-(dimetyyli-propyyli)-ammoniumkloridi), joka on valmistettu polymeroimalla 3-klooripropyylidimetyyliamiini, ja jonineeni-polymeerit, jotka on valmistettu di-tert.-aryamiineista ja dihalogenideista, kuten 3,4-jonineeni, joka on valmistettu 1,3-bis-dimetyyliaminopropaanista ja 1,4-diklooributeenista. Muita joni-neeni-polymeereja, jotka valmistetaan vastaavalla tavalla, voidaan luonnollisesti käyttää keksinnön mukaisten päällystenesteissä sähköä-johtavana komponenttina.
Edellä mainittujen kationisten sähköäjohtavien polymeerien lisäksi voidaan myös käyttää vesiliukoisia kationisia fosfonium- ja sulfonium-polyraeereja sähköäjohtavana komponenttina keksinnön mukaisissa päällystenesteissä. Näihin kuuluvat esim. sellaiset polymeerit kuin poly(2-akryylioksietyylidimetyylisulfoniumkloridi) ja poly-(glysidyylitributyyli-fosfoniumkloridi) ja senkaltaiset.
Keksinnön mukaisten päällystenesteiden valmistamisessa käytettävät vesiliukoiset anioniset polymeerit ovat tyypillisesti polymeerisiä happoja ja alkalimetalli- ja maa-alkalimetallisuoloja. Sellaisiin anionisiin polymeereihin kuuluvat esim. poly(sulfostyreeni) poly(allyylisulfoni)happo, sulfonoitu urea-formaldehydihartsi, sulfo-noitu polymetyloliakryyliamidi ja senkaltaiset.
On todettava, että edellä mainitut tyypilliset kationiset ja anioniset polymeerit voivat sisältää yhden tai useamman muun meeri-yksikön. Esim. sellaisia kopolymeereja kuin dimetyyli-diallyyli-ammoniumkloridin ja diasetoni-akryyliamidin kopolymeeriä tai styreenin ja maleiinihapon kopolymeeriä voidaan myös käyttää keksinnön mukaisten päällystenesteiden sähköäjohtavana komponenttina. Meeri-yksikköjen suhde sellaisissa kopolymeereissa määräytyy kationisten tai anionisten yksikköjen määrästä, joita tarvitaan halutun ominaispintavastuksen saamiseksi alustaan.
Vaikkakin mitä tahansa edellä mainittua sähköäjohtavaa polymeeriä tai muita sähköäjohtavia polymeerejä, jotka voivat aikaansaada 61509 alustaan tarvittavan ominaispintavastuksen, voidaan käyttää sähköä-johtavana komponenttina keksinnön mukaisissa päällystenesteissä, niin edullisia sähköäjohtavia polymeerejä ovat kationiset polymeerit ja kopolymeerit ja erikoisesti kationiset kvaternääriset ammoniumpoly-meerit ja kopolymeerit. Näistä kaikkein edullisimpia polymeerejä ovat poly-(dimetyylidiallyyliammoniumkloridi), dimetyyli-diallyyliammonium-kloridin ja diasetoni-akryyliamidinkopolymeerit,/ jotka sisältävät 70-98 % diallyyli-monomeeriyksiköitä, polyvinyylibentsyylitrimetyyli-ammoniumkloridi, poly-metakryloli-oksietyyli-trimetyyliammoniumkloridi, polymetakrylolioksitrimetyyliammonium-metosulfaatti, polyepikloori-hydriini, joka on kvaternisoitu 80-100 %:sesti trimetyyliamiinilla, akryyliamidin ja metakryloli-oksietyyli-trimetyyliammoniumkloridin kopolymeerit, jotka sisältävät 90-99,5 % metakrylolioksietyylimono-meeria, ja poly-(metakryloli-oksietyyli-dimetyylihydroksietyyliammo-niumkloridi).
Kuten edellä on todettu niin keksinnön mukaisissa päällyste-nesteissä käytetyt sideaineet voivat vaihdella laajalti ja ne eivät muodosta keksinnön kriitillistä osaa. Mitä tahansa vesiliukoista, ei-johtavaa, kalvoa muodostavaa polymeeriä, jota tavanomaisesti käytetään tätä tarkoitusta varten, voidaan käyttää. Sopivia sideaineita ovat esim. polyvinyylialkoholit, polyvinyyliasetaatit, styreenibuta-dieeni-lateksit, polyetyleeni-polyvinyyliasetaatti-kopolymeerit, ei-modifioidut tärkkelykset, asetyloidut tärkkelykset, hydroksietyyli-tärkkelykset, entsyymillä muutetut tärkkelykset, hapetetut tärkkelykset, proteiinit, kaseiinit ja senkaltaiset tai niiden seokset. Samoin mitä tahansa pigmenttiä, jota tavanomaisesti käytetään päällysteväri-koostumuksissa, voidaan käyttää keksinnön mukaisissa parannetuissa päällystevärikoostumuksissa, kuten kaupallisesti käytettäviä kalsium-karbonaatteja, kaoliinisaveja, titaanidioksidia, aluminiumoksidia tai näiden aineiden yhdistelmiä.
Keksinnön mukaisten parannettujen sähköäjohtavien päällyste-nesteiden fluorihiili-komponentti on olennainen parannettujen liuotin-esto-ominaisuuksien saamiseksi parannettuihin päällystevärikoostumuk-siin. On todettu, että tietyt mono- ja bis-(1H,1H,2H,2H-perfluorial-kyyli)-fosfaattiesterit lisättynä sähköäjohtaviin päällystenesteisiin parantavat tehokkaasti liuotinesto-ominaisuuksia. Käyttökelpoisten perfluorialkyylifosfaattiestereiden kaava on (cmF2m+1CnH2n0^yP03-y jossa m on kokonaisluku 4-10, n on kokonaisluku 1-11, y on 1 tai 2 ja 61509 M on vesiliukoiseksi tekevä alkalimetalli-(Li, K, Na ja senkaltainen), ammonium- tai substituoitu ammoniumkationi mukaanluettuna metyyli-amiini, dimetyyliamiini, dietyyliamiini, monoetanoliamiini, dietanoli-amiini, trietanoliamiini tai morfoliini tai senkaltainen. Edullisia suoloja ovat yleensä dietanoliamiini-suolat. Haluttaessa C ja C yhdessä muodostavat suoran ketjun, jossa on ainakin 8 hiiliatomia. Sellaiset perfluorialkyyli-fosfaattiesterit ovat hyvin tunnettuja aineita ja niitä on saatavana kaupallisesti tai ne voidaan helposti valmistaa tunnetuilla menetelmillä. Erikoisen edullinen on perfluori-alkyylifosfaattiesteri, jota valmistaa E. I. du Pont de Nemours Company, Inc. Wilmington, Delaware, tavaramerkillä "ZONYL RP", joka sisältää mono- ja bis-(1 H,1 H,2H,2H-perfluorialkyyli)-fosfaattien dietanoliamiini-suoloja, joissa alkyyliryhmä on parillisena lukuna numeroitu alueella Cg-C^g ja suolojen fluoripitoisuus on 52,4-54,4 % määrättynä kiinteistä aineista.
Vaikkakin mitä tahansa edellä kuvattua sideainetta tai sideaineiden seosta voidaan käyttää keksinnön mukaisissa päällystenes-teissä niin polyvinyyliasetaatin ja polyvinyylialkoholin seokset ovat edullisia. Polyvinyyliasetaattia voi olla 20-50 paino-% koostumuksesta ja polyvinyylialkoholia voi olla 10-40 paino-% koostumuksesta. Käytettäessä polyvinyylialkoholia sideaineessa on edullista lisätä koostumukseen 1-15 paino-% melamiinia polyvinyylialkoholin ristisidosai-neena. Siten keksinnön mukaiset edulliset päällystenesteet sisältävät:
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä Sähköäjohtavaa polymeeriä 15-50
Polyvinyyliasetaattia 20-50
Polyvinyylialkoholia 10-40
Fluorihiiltä 0,5-10
Melamiinia 1-15
Pigmenttiä 10-60
Keksinnön mukaisilla päällystenesteillä saavutettavien etujen kuvaamiseksi suoritettiin kokeet, joissa keksinnön mukaisia fluori- hiiltä sisältäviä päällystenesteitä ja vastaavia nesteitä, jotka eivät sisältäneet fluorihiiltä, käytettiin vesiemulsioina ei-pintaliimatun o pohjapaperin (neliömassa 50,5 g/m ) molempien pintojen päällystämi seksi. Pohjapaperit päällystettiin vetämällä pintaa pitkin vanungilla kierretyllä tangolla standardikäytännön mukaisesti. Levyt kuivattiin 7 61509 valokuvauspainokuivurissa 15 sekuntia päällystämisen jälkeen.
Sen jälkeen kun oli ilmastettu suhteellisessa kosteudessa 50 % ainakin 4 tuntia testattiin osa levyistä liuotineston määräämiseksi saattamalla levy kosketukseen väriliuoksen (Liuos A: 100 g tolueenia, 35,8 g polyvinyyliasetaattia, 0,65 g 4-/'(4-metyylifenyyli) -aminq7~1-hydroksi-9,10-antraseenidionia; ja liuos B: petrolia + 2 % liekinpunaväriä) kanssa 10 sekuntia; välittömästi pyyhkäistiin väri-liuotin pois levystä; silmämääräisesti tutkittiin levyn toista puolta ja määrättiin läpitunkeutuminen. Eston määräys perustui vertailutaulukkoon, jota käytettiin julkaisussa TAPPI (Technical Association of the Pulp and Paper Industry) New Provisional Method T-528. Sen jälkeen kun oli ilmastettu suhteellisessa kosteudessa 15 % ainakin yön ajan levyn toisesta osasta tutkittiin ominaispintavastus käyttäen levystä tehtyä 8,57 cm:n läpimittaista kiekkoa ja elektrometriä. Seuraavassa on esitetty kokeiden tyypilliset tulokset.
Esimerkki 1
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä poly-(dimetyyli-diallyyli- ammoniumkloridi 20 polyvinyyliasetaatti 35 polyvinyylialkoholi 26 kalsiumkarbonaatti 15 melamiini 4 100 % 2 Päällystettä (6,5 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli ei-hyväksyttävät liuotinesto-ominaisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti oli 60 % ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentti oli 90 %. Sähköäjohtavien pohjapapereiden yhteydessä täytyy liuoksen A läpitunkeutumisprosentin olla pienempi kuin 10 % tolueenipohjäisen sinkkioksidipäällysteen tunkeutumisen estämiseksi sähköäjohtavaan alustaan ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentin täytyy olla pienempi kuin 50 % käyttökelpoisen kuivan jäljennöksen saamiseksi märkäsävytin-jäijennöskoneesta.
61 509 8
Esimerkki 2
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä polyvinyylibentsyyli-tri- metyyliammoniumkloridi 20 styreeni-butadieeni-lateksi 31 polyvinyylialkoholi 30 kaoliinisavi 15 melamiini 4 100 % 2 Päällystettä (6,5 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli ei-hyväksyttävät liuotinesto-ominaisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti oli 40 % ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentti oli 80 %.
Esimerkki 3
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä polyvinyylibentsyyli-tri- metyyliammoniumkloridi 22 polyvinyyliasetaatti 31 polyvinyylialkoholi 10 kalsiumkarbonaatti 35 melamiini 2 100 % 2 Päällystettä (6,5 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli ei-hyväksyttävät liuotinesto-ominaisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti oli 60 ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentti oli 90 %.
Esimerkki 4
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä poly-(dimetyyli-diallyyli- ammoniumkloridi) 22 polyvinyyliasetaatti 32 polyvinyylialkoholi 12 kalsiumkarbonaatti 30 perfluorialkyylifosfaatti 2 melamiini 2 100 % 9 61509 Päällystettä (4 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli hyväksyttävät liuotinesto-ominaisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti oli alle 4 % ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentti oli 15 %.
Ominaispintavastus suhteellisessa kosteudessa 15 % oli 7.4x10^ ohmia neliötä kohti toisella puolella ja 3.8x10^® ohmia neliötä kohti toisella puolella. Ominaispintavastuksen tavalliset teollisuusvaatimukset pohjapapereissa ovat suhteellisessa kosteudessa 15 % 1010 tai vähemmän.
Sinkkioksidikoostumuksella ^200 g sinkkioksidia, 60,5 g poly-vinyyliasetaattia, 205,5 g tolueenia, 0,25 ml bromifenolisinistä (2,5 paino-% metanolissa), 0,75 ml spiro-/isobentsofuraani-1(3H), 9^(9H)-ksanteeni7“3-onin dinatriumsuolaa (2,5 paino-% metanolissa), 0,40 ml happovihreätä 16 (2,5 paino-% metanolissa)^, päällystettiin levyn vanunkipuoli ja saatu kuivapäällyste oli tasainen ja vapaa säröistä (so. "katkeamisista").
Useita sähköäjohtavia päällystettyjä alustalevyjä (ilman sink-kioksidipäällystettä) käsiteltiin holanterissa ja sen jälkeen niistä valmistettiin käsin levyjä. Saaduilla käsin tehdyillä arkeilla oli hyvä laatu ja niissä ei voitu todeta kuitujen kokkaroitumista.
Esimerkki 5
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä polyvinyylibentsyyli-tri- metyyliammoniumkloridi 22 polyvinyyliasetaatti 28 polyvinyylialkoholi 10 kalsiumkarbonaatti 35 perfluorialkyylifosfaatti 3 melamiini 2 100 % 2 Päällystettä (4,4 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli hyväksyttävät liuotinesto-omi-naisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti oli alle 2 % ja liuoksen B läpitunkeutumisprosentti oli 10 %. Ominaispintavastukset olivat 8,5x1010 ohmia neliötä kohti toisella sivulla ja 8,4x10^° ohmia neliötä kohti toisella sivulla suhteellisessa kosteudessa 15 %. Sinkki-oksidipäällyste levitettynä vanunkipuolelle oli vapaa viiruista ja säröistä ja johtava päällystetty alustalevy (ei-sinkkioksidi päällystettä) oli laadultaan hyvä.
61 509 10
Esimerkki 6
Komponentti Paino-% komponenttia kuivapäällysteessä polyepikloorihydriini kvaternisoituna triple tyyliami in il la 22 polyvinyyliasetaatti 28 polyvinyylialkoholi 10 kalsiumkarbonaatti 35 perfluorialkyylifosfaatti 3 melamiini 2 100 % 2 Päällystettä (4,7 g/m ) levitettiin pohjapaperin kummallekin puolelle. Päällystetyllä levyllä oli hyväksyttävät liuotinesto- ja ominaispintavastus-ominaisuudet. Liuoksen A läpitunkeutumisprosentti 10 oli alle 2 %. Ominaispintavastukset olivat 5.6x10 ohmia neliötä kohti toisella sivulla ja 3.3x1010 ohmia neliötä kohti toisella sivulla suhteellisessa kosteudessa 15 %. Sähköäjohtavien päällystettyjen levyjen (ilman sinkkioksidipäällystettä) edelleenkäsiteltä-vyys oli hyvä ja sinkkioksidipäällystettä oli helppo levittää alustalle.
Claims (5)
1. Lyofobisten, sähköä johtavien kerrosten valmistamiseksi käytettävä päällysteneste, joka sisältää 15-50 paino-% sähköä johtavaa, vesiliukoista polymeeriä, 30-70 paino-% eristävää, vesiliukoista, polymeeristä sideainetta ja 10-60 paino-% pigmenttiä, tunnettu siitä, että päällysteneste lisäksi sisältää 0,5-10 paino-% mono-ja/tai bis-(1H,1H,2H,2H-perfluorialkyyli)-fosfaattia, jonka kaava on (ci/2m+1CnH2n0)yp0(0M>3-y 1 jossa m on kokonaisluku 4-10, n on kokonaisluku 1-11, y on 1 tai 2 ja M on alkalimetalli-, ammonium- tai substituoitu ammoniumkationi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällysteneste, tunnet-t u siitä, että se sisältää kaavan I mukaista suoraketjuista per- fluorialkyylifosfaattia, jossa kaavassa M on dietanoliamiini ja m+n on 8-18.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällysteneste, tunnet-t u siitä, että se sähköä johtavana polymeerinä sisältää kvaternää-ristä kationista ammoniumpolymeraattia.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen päällysteneste, tunnet-t u siitä, että se ammoniumpolymeraattina sisältää poly-(dimetyyli-diallyyliammoniumkloridia), dimetyyli-diallyyliammoniumkloridi-diasetoniakryylihappoamidikopolymeeriä, joka sisältää 70-98 % dimetyyli-diallyyliammonium-yksiköitä, polyvinyylibentsyylitrimetyyliammonium-kloridia, polymetakrylolioksietyylitrimetyyliammoniumkloridia, poly-metakrylolioksietyylitrimetyyliammoniummetosulfaattia, 80-100 %:sesti trimetyyliamiinilla kvaternärisoitua polyepikloorihydriiniä, akryylihappoamidi-metakrylolioksietyyli-trimetyyliammoniumkloridi-kopolymeeriä, joka sisältää 90-99,5 % metakrylolioksietyylitrimetyyli-ammoniumkloridi-yksiköitä, ja/tai poly-(metakrylolioksietyylidi-metyylihydroksietyyliammoniumkloridia).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällysteneste, tunnet-t u siitä, että se sideaineena sisältää seoksen, jossa on 20-50 paino-% polyvinyyliasetaattia, 10-40-paino-% polyvinyylialkoholia ja 1-15 paino-% melamiinia.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI760458A FI61509C (fi) | 1976-02-23 | 1976-02-23 | Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI760458 | 1976-02-23 | ||
FI760458A FI61509C (fi) | 1976-02-23 | 1976-02-23 | Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI760458A FI760458A (fi) | 1977-08-24 |
FI61509B true FI61509B (fi) | 1982-04-30 |
FI61509C FI61509C (fi) | 1982-08-10 |
Family
ID=8509775
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI760458A FI61509C (fi) | 1976-02-23 | 1976-02-23 | Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI61509C (fi) |
-
1976
- 1976-02-23 FI FI760458A patent/FI61509C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI61509C (fi) | 1982-08-10 |
FI760458A (fi) | 1977-08-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4189345A (en) | Fibrous compositions | |
DE69509943T2 (de) | Tintenstrahlaufzeichnungsblätter | |
US4011176A (en) | Electroconductive coating composition containing cationic latexes | |
CA1168431A (en) | Electroconductive polymer composition | |
FI64945C (fi) | Foerbaettrad el-ledande hartsbelaeggningskomposition innehaollande en sampolymer av en kvartaer ammoniummonomer och akrylamid | |
US3953374A (en) | One-pass electroconductive coating color formulation | |
US4132674A (en) | Electroconductive coating formulation | |
DE2721827C3 (de) | Elektrophotographische Flachdruckplatte und Verfahren zu deren Herstellung | |
US4171417A (en) | Polymers with improved solvent holdout in electroconductive paper | |
DE2338629A1 (de) | H-leitende ueberzugsmasse mit einem quaternaeren ammoniumharz | |
FI61509B (fi) | Belaeggningsvaetska anvaendbar foer framstaellning av lyofoba elektriskt ledande skikt | |
US4282118A (en) | Electroconductive polymer composition | |
US4340659A (en) | Electrostatic masters | |
CA1053896A (en) | Electroconductive coatings having excellent coating holdout properties | |
US4418117A (en) | Conductive barrier coat for electrostatic masters | |
FI71571C (fi) | Ellednande polymerkomposition innehaollande fluorfoereningar. | |
JP2012505072A (ja) | 改良されたコーティング方法 | |
SU1141135A1 (ru) | Облагороженна бумага дл печати | |
CA1085155A (en) | One-pass electroconductive coating color formulation | |
JPH0243180B2 (fi) | ||
DE2605875C3 (de) | BeschichtungsflUssigkeit zur Herstellung lyophober, elektrisch leitender Schichten | |
IE42270B1 (en) | Electroconductive coating color formulations | |
IE41908B1 (en) | Preparation of electroconductive polymers | |
JP3037421B2 (ja) | 紙用塗料 | |
SU910477A1 (ru) | Состав дл рабочего сло электроротопленки |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: CALGON CORPORATION |