FI61334B - Takkonstruktion - Google Patents

Takkonstruktion Download PDF

Info

Publication number
FI61334B
FI61334B FI782430A FI782430A FI61334B FI 61334 B FI61334 B FI 61334B FI 782430 A FI782430 A FI 782430A FI 782430 A FI782430 A FI 782430A FI 61334 B FI61334 B FI 61334B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
profiles
profile bars
support plates
sides
thermal insulation
Prior art date
Application number
FI782430A
Other languages
English (en)
Other versions
FI61334C (fi
FI782430A (fi
Inventor
Antti Isola
Original Assignee
Antti Isola
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Antti Isola filed Critical Antti Isola
Priority to FI782430A priority Critical patent/FI61334C/fi
Publication of FI782430A publication Critical patent/FI782430A/fi
Publication of FI61334B publication Critical patent/FI61334B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61334C publication Critical patent/FI61334C/fi

Links

Landscapes

  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)

Description

------ί rftl .... KUULUTUSJULKAISU c Λ Ύ Ί Λ
Wa [β] (11)utläggninosskiiift 61 3 34 C Patentti myönnetty 12 07 1932
Patents medde la t * (51) Kr.ik./(nt.ci. E 04 B 7/02, 1/02 SUOM I — Fl N LAN D (21) P»t«n«lh»k*mu* —P*t«nt»i»eknlnj 7821+30 (22) H»k*ml*pUv« — AnaBknlnpdag 09.08.78 ' ' (13) AlkupUvi—Gltclf hrtadag 09.08.78 (41) Tullut |ulki*«k*l — Bllvlt offantllg q2 gg
Patentti- ja rekisterihallitus ....
. . (44) Nlhtivtkilpanon ja kuuLJulkilsun pvm. — 0
Patent· och registerstyrelsen · Amekui utiagd och uti.»krifun puMicmd 31.03.o2 (32)(33)(31) Pyydetty atuolkaut —Begird prlorftec (71)(72) Antti Isola, Taimistontie 5 E, 13100 Hämeenlinna,
Suomi-Finland(FI) (7I+) Oy Heinänen Ab (5I+) Kattorakenne - Takkonstruktion Tämän keksinnön kohteena on kattorakenne, joka muodostuu rakennuksen runkoon tuetuista rinnakkaisista profiilitangoista, niiden väleihin sijoitetuista kannatinlevyistä, jotka on reunoistaan tuettu profiilitankoihin, kannatinlevyjen varassa olevista lämpö-eristeistä, jotka sijaitsevat pääasiassa vierekkäisten profiili-tankojen kylkien väleihin jäävissä tiloissa, sekä profiilitankoja ja lämpöeristeitä peittävästä vesikatteesta.
Teollisuus- ja hallirakennusten katot muodostuvat yleensä rakennuksen kantavan rungon varassa olevasta kannatinrakenteesta, lämpöä eristävästä mineraalivillakerroksesta sekä vesikatteesta. Niinpä eräässä tunnetussa kattorakenteessa kannattimena käytetään yhtenäistä, kantavaa profii1ilevyä, jonka päälle lämmöneriste on sijoitettu. Tämän rakenteen epäkohtana on se, että vain pieni osa suhteellisen massiivisesta profiililevystä toimii eli osallistuu tehokkaasti katon kannattamiseen. Lisäksi lämpöeristekerrok-sessa, jonka tulee välittää vesikatteen paino kantavaan profiili-levyyn, on käytettävä kovaa villaa, joka on sideaineen johdosta 61334 kallis materiaali. Mikäli lämpöeristeenä käytetään pehmeää villaa. on vesikatteen paino välitettävä vi1lakerroksen läpi profii-lilevyyn erillisillä tukielimillä, jotka lisäävät kattorakenteen painoa ja nostavat sen kustannuksia.
DE-hakemusjulkaisusta 2 131 897 tunnetaan kattorakenne, johon kuuluu rinnakkaisia profiilitankoja sekä tankojen välisiä kaonatin-levyjä, joiden varaan lämpöeristeet on sijoitettu. Lämpöeristeet sijaitsevat tällöin olennaisesti samassa tasossa profiilitankojen kanssa eivätkä kasvata rakenteen paksuutta. Rakenteessa on kuitenkin epäkohtana se, että profii1itangot on sijoitettu pareittain vastakkain ilman minkäänlaista tiivistystä, jolloin vaarana on kosteuden kondensoituminen ja rakenteen ruostuminen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on muodostaa kattorakenne, jossa edellä esitetyt epäkohdat on vältetty. Tunnusomaista keksinnön mukaiselle kattorakenteelle on se, että profiilitangot ovat hattu-profiileja, joiden poikkileikkauskuvio käsittää pohjaosan sekä siihen rajoittuvat kyljet ja jotka on sijoitettu siten, että mainitut pohjaosat ovat kattotason suuntaiset, ja että hattuprofiilien kyljissä on ulkonemat, joihin kannatinlevyjen reunat on tuettu.
Keksinnön mukaiseen kattorakenteeseen kuuluvat hattuprofiilit ovat yhtenäisiä tankomaisia kappaleita, jotka voidaan valmistaa esim. rullamuovausmenetelmällä yhdessä työvaiheessa. Hattuprofiilien asentaminen paikalleen katon kokoamisen yhteydessä on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin DE-hakemusjulkaisun 2 131 897 mukaisten pro-fiilitankojen asentaminen, sillä kahden rinnakkaisen kannatin levyn väliin tulee sijoitettavaksi ainoastaan yksi profiilitanko. Keksinnön mukaisessa rakenteessa saadaan myös kylmäsilta selvästi vähäisemmäksi kuin mainitusta julkaisusta tunnetussa ratkaisussa, mikä vähentää kosteudesta aiheutuvaa rakenteen ruostumista. Hat-tuprofiileja käyttämällä päästään edelleen entistä suurempaan rakenteen lujuuteen, mikä mahdollistaa pitkät jännevälit. Näin on laita etenkin silloin, kun profiilin kyljet uumajäykistetään.
Uumajäykistys lisää profiilin kantavuutta etenkin tukireaktion tai pistekuorman vaikutuskohdassa ja jäykisteinä toimivia porrasmaisia ulkonemia voidaan käyttää alustoina, joille kannatinlevyjen reunat tuetaan.
Profii1itankojen väliset kannatinlevyt ovat edullisimmin ohutta.
61334 poikittaisprofiloitua poimulevyä. Profilointi lisää levyn lujuutta ja sen ansiosta päästään mahdollisimman ohueen ja kevyeen rakenteeseen .
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisesti esimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista kattorakennetta, kuvio 2 esittää leikkausta II-II kuviosta 1, kuvio 3 esittää leikkausta III-III kuviosta 2, kuvio 4 esittää keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaista ratkaisua, ja kuvio 5 esittää erilaisia hattuprofiileja sekä niiden varaan sijoitettua kannatinlevyä ja lämpöeristettä.
Kuvioissa 1-3 on esitetty varsinkin teollisuushalleihin soveltuva kattorakenne, joka asennetaan hallin kantavan rungon 1 varaan. Rakenteen kantavina eliminä toimivat tankomaiset hattuprofiilit 2, jotka ovat runkoon 1 nähden kohtisuorassa. Kukin hattuprofii1i 2 on alaosastaan avoin ja käsittää tasaiset kyljet 3, jotka alareunoistaan rajoittuvat laippamaisiin ulkonemiin 4, sekä tasaisen yläosan 5, joka yhdistää kyljet toisiinsa. Hattuprofiilit 2 sijaitsevat rakenteessa rinnakkain välimatkan päässä toisistaan ja profiilien väleihin on sijoitettu kannatinlevyt 6, jotka on reunoistaan 7 tuettu profiilien ulkonemiin 4. Kannatinlevyjen 6 tehtävänä on kannattaa pehmeää mineraalivillaa olevaa lämpöeristettä 8 siten, että lämpöeristekappaleet sijaitsevat vierekkäisten hattuprofii1 ien 2 kylkien 3 väleihin jäävissä tiloissa. Läm-möneristekappaleiden Θ yläreunat sijaitsevat näinollen samassa tasossa hattuprofiilien 2 yläosien 5 kanssa. Lämpöeristettä on lisäksi sijoitettu hattuprofiilien 2 sisään. Kannatinlevyissä 6 on edelleen niiden lujuutta lisäävä poikittaisprofilointi, joka on nähtävissä kuviossa 3. Rakenteen vesikatteena on poimulevy 9, joka on kiinnitetty kiinnikkeillä 10 hattuprofiilien 2 yläosiin 5. Poimulevyn 9 ja profiilien yläosien 5 väleihin on lisäksi sijoitettu kapeat kovaa'villaa olevat- kaistaleet 11, jotka eristävät lämpöä ja estävät rakenteen ruostumista.
4 61334
Kuviossa 4 on esitetty Keksinnön sovellutusmuoto, jossa hattu-profiili 2 on käännetty ylösalaisin. Profiilin poikkileikkaus-kuviota lukuunottamatta tämä sovellutusmuoto vastaa pääosin sitä, mitä edellä on esitetty.
Keksinnön mukaisessa kattorakenteessa käytettävien profiilitanko-jen muoto voi vaihdella varsin laajoissa rajoissa. Niinpä kuviossa 5 on esitetty 2 vaihtoehtoista hattuprofii1 ia 2, jotka on uumajäykistetty profiilien kyljissä 3 olevilla porrasmaisilla ulkonemilla 12. Näiden porrasmaisten ulkonemien lisäksi profiilien kylkien 3 alareunoissa on myös laippamaiset ulkonemat 4, jotka on toisessa tapauksessa käännetty ulospäin ja toisessa tapauksessa sisäänpäin. Porrasmaisia ulkonemia 12 voidaan kuvion 5 osoittamalla tavalla käyttää kannatinlevyjen 6 ja niiden päälle asetettujen lämpöeristekappaleiden 8 tukemiseen.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutus-muodot eivät rajoitu edellä esitettyihin esimerkkeihin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä varsinkin profiilitankojen muoto ja tapa, jolla kannatinlevyt on tuettu niihin, voivat poiketa siitä, mitä edellä on esitetty. Lisäksi on mahdollista käyttää kattorakenteen vesikatteena poimulevyn asemesta bitumikatetta, joka on samalla tavalla kiinnitettävissä suoraan profiilitankoihin. Myös muut rakenteessa käytetyt materiaalit, varsinkin lämpöeristeet, voivat poiketa niistä, jotka on mainittu edellä esimerkkeinä. Kattorakenne voidaan joko koota paikalla rakennustyön yhteydessä tai muodostaa tehtaalla valmiiksi elementiksi. Mikäli lämpöeriste on riittävän jäykkä se voi samalla toimia kannatinlevynä, jolloin erillistä kannatin-levyä ei tarvita.

Claims (2)

1. Kattorakenne, joka muodostuu rakennuksen runkoon (1) tuetuista rinnakkaisista profiilitangoista (2), niiden väleihin sijoitetuista kannatinlevyistä (6), jotka on reunoistaan (7) tuettu profiilitan-koihin, kannatinlevyjen varassa olevista lämpöeristeistä (Θ), jotka sijaitsevat pääasiassa vierekkäisten profiilitankojen kylkien (3) väleihin jäävissä tiloissa, sekä profiilitankoja ja lämpöeristeitä peittävästä vesikatteesta (9), tunnettu siitä, että pro-fiilitangot ovat hattuprofiileja (2), joiden poikki leikkauskuvio käsittää pohjaosan (5) sekä siihen rajoittuvat kyljet (3) ja jotka on sijoitettu siten, että mainitut pohjaosat ovat kattotason suuntaiset, ja että hattuprofiilien kyljissä on ulkonemat (4,12), joihin kannatinlevyjen (6) reunat (7) on tuettu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että hattuprofiilit (2) on uumajäykistetty profiilien kyljissä (3) olevilla porrasmaisilla ulkonemilla (12).
FI782430A 1978-08-09 1978-08-09 Takkonstruktion FI61334C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI782430A FI61334C (fi) 1978-08-09 1978-08-09 Takkonstruktion

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI782430 1978-08-09
FI782430A FI61334C (fi) 1978-08-09 1978-08-09 Takkonstruktion

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782430A FI782430A (fi) 1980-02-10
FI61334B true FI61334B (fi) 1982-03-31
FI61334C FI61334C (fi) 1982-07-12

Family

ID=8511914

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782430A FI61334C (fi) 1978-08-09 1978-08-09 Takkonstruktion

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI61334C (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1985004442A1 (en) * 1984-03-29 1985-10-10 Per Wiklund Roof construction

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1985004442A1 (en) * 1984-03-29 1985-10-10 Per Wiklund Roof construction
GB2172913A (en) * 1984-03-29 1986-10-01 Per Wiklund Roof construction

Also Published As

Publication number Publication date
FI61334C (fi) 1982-07-12
FI782430A (fi) 1980-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4517782A (en) Construction element
US6085479A (en) Premanufactured structural building panels
US4048777A (en) Building deck structure
US3488905A (en) Building roof structure
US3531902A (en) Prefabricated construction elements
EP0682161B1 (en) Roof substructure for roofs covered with roofing boards and method for the construction of such a roof substructure
RU2052039C1 (ru) Кровельный щит для наклонных крыш
US3397500A (en) Building structure with alternating structural members and panels in compression
FI58810B (fi) Laettkonstruerat vaeggelement och dess tillverkningsmetod
US4211047A (en) Structural spanning member
FI61334B (fi) Takkonstruktion
FI70967C (fi) Isoleringsskivor foer anvaendning av taklaeggning och beklaednad av vaeggar i byggnader samt tak- eller vaeggbeklaednad omattande saodana
US6145263A (en) Light gauge sheet metal building construction system
GB2077807A (en) Sealing between insulating panels
KR101277060B1 (ko) 한옥 및 한옥의 제조방법
EP0097194A1 (en) Panel construction
FI107633B (fi) Vesikattorakenne
FI77715C (fi) Ytelement av komposittyp.
RU210833U1 (ru) Блок-модуль
SU815202A1 (ru) Двускатное покрытие здани
FI130991B1 (fi) Ulkoseinäelementti ja rakennus
SU1048074A1 (ru) Плита перекрыти технического подполь
RU2023829C1 (ru) Железобетонное безрулонное покрытие
SU960402A1 (ru) Балка-стенка
SU958610A1 (ru) Кровельна безрулонна плита покрыти

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ISOLA, ANTTI