FI58840B - Foerfarande och anordning foer eliminering av icke-ekvipotentialspaenningseffekten pao hall-spaenning - Google Patents

Foerfarande och anordning foer eliminering av icke-ekvipotentialspaenningseffekten pao hall-spaenning Download PDF

Info

Publication number
FI58840B
FI58840B FI263/71A FI26371A FI58840B FI 58840 B FI58840 B FI 58840B FI 263/71 A FI263/71 A FI 263/71A FI 26371 A FI26371 A FI 26371A FI 58840 B FI58840 B FI 58840B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
hall
voltage
generator
electrodes
pair
Prior art date
Application number
FI263/71A
Other languages
English (en)
Other versions
FI58840C (fi
Inventor
Sergei Glebovich Taranov
Voldmir Vasilievich Braiko
Anatoly Danilovich Nizhensky
Vladimir Petrovich Belousov
Dmitry Vasilievich Kovalchuk
Isaak Pavlovich Grinberg
Evgeny Evstafievich Laschuk
Original Assignee
Inst Elektrodinamiki Akademii
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SU1395344A external-priority patent/SU300108A1/ru
Priority claimed from SU1469319A external-priority patent/SU328786A1/ru
Application filed by Inst Elektrodinamiki Akademii filed Critical Inst Elektrodinamiki Akademii
Application granted granted Critical
Publication of FI58840B publication Critical patent/FI58840B/fi
Publication of FI58840C publication Critical patent/FI58840C/fi

Links

Landscapes

  • Measuring Magnetic Variables (AREA)

Description

μ-fr- I ri KUULUTUSJULKAISU CQQAn
Wa w 11 utlAgg N I N GSSKRI FT 5884ϋ C Patentti .Tiyonnetty 10 04 1901 ” Patent meddelit >Ss (51) Kv.ik.3/h*t.a3 G 01 E 53/06 // H 01 L 43/06 SUOMI—FINLAND (») PMMttlhtkcmu* — PKMttan«ekiiln| 263/71 (22) HakamlipiM — Antttknlnpdai 01.02.71 ' ' (23) Alkupilvft — Glftlfhatsdai 01.02.71 (41) Tullut |ulkttekil — Bllvlt offwitlif 03.08.71
Patentti- ja rekisterihallitus (44) NihUvilulp™ |. k«UL|uiic*u„ pvm. -
Patent- och registerstyrelaen ' Amekan uti»jd och uti.*krift«n public·™* 31.12.80 (32)(33)(31) Pyydetty «uolkeui—eailrd prlorlm 02.02.70 18.08.70 USSR(SU) 13953^, 1U69319 (71) Institut Elektrodinamiki Akademii Nauk Ukrainskoi SSR, Brest-Litovsky prospekt 102, Kiev, USSR(SU) (72) Sergei Glebovich Taranov, Kiev, Voldmir Vasilievich Braiko, Kiev,
Anatoly Danilovich Nizhensky, Kiev, Vladimir Petrovich Belousov,
Kiev, Dmitry Vasilievich Kovalchuk, Zhitomir, Isaak Pavlovich Grinberg, Zhitomir, Evgeny Evstafievich Laschuk, Zhitomir, USSR(SU) (7M Oy Kolster Ab ($4) Menetelmä ja laite ei-tasapotentiaalijännitteen Hall'in jännitteeseen kohdistaman vaikutuksen eliminoimiseksi - Förfarande och an-ordning för eliminering av icke-ekvipotentialspänningseffekten pä Hall-spänning
Nyt kyseessä oleva keksintö kohdistuu sähköisiin mittauksiin ja erityisesti menetelmään ja laitteistoon ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutuksien eliminoimiseksi Hall-jännitteestä, joka menetelmä perustuu tämän Hail-generaattorin palautumattoman laatuiseen (ei resiprookkiseen) toimintaan ja jota voidaan käyttää laitteissa, jotka toiminnaltaan riippuvat Hall-ilmiöstä.
Aikaisemmin tunnetuissa tapauksissa on jo tunnettu menetelmiä tämän ei-tasapotentiaali jännitteen vaikutuksen eliminoimiseksi Hall-jännitteessä, jotka voidaan mielivaltaisesti jakaa kolmeen eri luokkaan.
Erään luokan menetelmät perustuvat ei-tasapotentiaalijännitteen tasapai-noittamiseen Hall-generaattorissa kun paikalla ei ole magneettista kenttää oleellisesti ottaen samalla tavoin kuin mitä tasapainosta poikkeava jännite kompensoitaisiin nelihaaraisessa siltakytkennässä. Toisen luokan menetelmät perustuvat tämän ei-tasapotentiaalijännitteen kumoamiseen ylimääräisellä magneettisella kentällä, joka sovitetaan vaikuttamaan Hall-generaattoriin. Kolmanteen luokkaan näitä menetelmiä sisältyvät ne, jotka perustuvat tämän ei-tasapotentiaalijännitteen osuuden tasupainoittamiseen vastakkaisella jännitteellä, joka syötetään tämän 2 58840
Hall-generaattorin ulostulopiiriin. (Vertaa esim. kirjoitusta Mazurov M.Ye. : "Elektronisia laitteita, jotka käyttävät Hall-generaattoria ja magneettisia vastuksia", TsNIIPI, Moskovassa 1965).
Eräs haittapuoli aikaisemmin tunnetuissa menetelmissä on hyvin huono tarkkuus poistettaessa ei-tasapotentiaalijännitteen aiheuttamaa vaikutusta Hall-jän-nitteeseen, joka on peräisin vaihteluista siinä ei-tasapotentiaalijännitteessä, jota kulloinkin kompensoidaan, seurauksena ajan ja lämpötilan suhteen epästabiili-suudesta tässä Hall-generaattorissa ja kompensoivassa piirissä itsessään.
Eräs toinen haittapuoli aikaisemmin tunnetuissa menetelmissä on, että on mahdotonta määritellä tähän Hall-generaattoriin vaikuttavan magneettisen kentän todellista suuruutta, koska useissa tapauksissa tätä ei-tasapotentiaalijännitettä ei voida erottaa varsinaisesta Hall-jännitteestä.
Vielä eräs haittapuoli aikaisemmissa menetelmissä on, että ne tarvitsevat paljon aikaa tämän ei-tasapotentiaalijännitteen kompensoimiseen, mikä tosiasia haittaa tai tekee täysin mahdottomaksi niiden soveltamisen mittaamiseen ja muistiinmerkitsemiseen magneettisista ja sähköisistä ominaisuuksista, jotka vaihtelevat nopeammin kuin mitä tämä ei-tasapotentiaalijännite voidaan tasapainottaa. Näin on erityisesti asianlaita kun kyseessä on Hall-generaattorit, jotka käyttävät vaihtovirtasäätöä, koska tällaisessa tapauksessa tämä ei-tasapotentiaelijännite on kompleksi suure ja sillä on tämän johdosta kaksi komponenttia toinen samavaiheisena ja toinen 90° väillesi irrolla, joista molemmista täytyy pitää huolta.
Vielä eräs haittapuoli aikaisemmin tunnetuissa menetelmissä on, etteivät ne salli tämän ei-tasapotentiaalijännitteen tasapainoittamisen varsinaisen menetelmän automatisointia kun tähän Hall-generaattoriin vaikuttaa magneettinen kenttä.
Eräs haittapuoli, joka on yhteinen molemmille viimeksimainituille menetelmien luokille on, että siinä täytyy käyttää ylimääräisiä vastaavasti magneettisen ja sähköisen kentän lähteitä, niin että voitaisiin aikaansaada tasapainottava jännite. Vielä eräs haittapuoli näissä kahdessa viimemainitussa luokassa menetelmiä on, että vaihtelut tämän Hall- generaattorin säätövirrassa väistämättömästi häiritsevät tämän ei-tasapotentiaalijännitteen tasapainottamista.
Aikaisemmin on myös tunnettu laitteita tämän ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutuksen eliminoimiseksi tähän Hall-jännitteeseen toteuttaen yllä lueteltuja menetelmiä. Jotta voitaisiin toteuttaa menetelmien luokista ensimmäinen käytetään erityisen yksinkertaisessa tapauksessa säädettävää vastusta, joka on sijoitettu Hall- generaattorin vierekkäisten elektrodien väliin ja jota säädetään siten, että ei-tasapotentiaalijännite täysin tasapainottuu, mikä vastaa tasapainon palauttamista siltapiiriin, joka on Hall-generaattorin vastinpiiri.
Eräs haittapuoli näissä aikaisemmin tunnetuissa laitteissa on niitten epä-stabilisuus ajan ja lämpötilan suhteen. Eräs toinen haittapuoli on, että nämä tasapainottavat osat vaativat huolellista säätöä mittauksen ja muistiinmerkinnän tapahtuessa, mikä merkitsee vielä lisää ajan hukkaa. Lopuksi mutta ei suinkaan 3 58840 pienimerkityksellisimpänä ne ovat epämukavia käsitellä, eikä niitä voida käyttää digitaalisissa mittareissa, koska ne eivät tyydytä näitten tarkkuuden ja vasteen nopeuden vaatimuksia.
Nyt kyseessä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa yllämainitut haittapuolet .
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutus Hall-jännitteeseen ja aikaansaada laitteisto tämän menetelmän toteuttamiseksi, jolloin tälle menetelmälle on tunnusomaista, että Hall-generaattoria syötetään säätövirralla aina vuorotellen toisen kahdesta parista vastakkaisia elektrodeja kautta ja että ulostulomerkki otetaan toisen parin yli, jolloin Hall-jännitteen todellinen suuruus voidaan arvioida niitten jännitteiden suuruuksien aritmeettisesta keskiarvosta, joita esiintyy vähintäin kahdessa peräkkäisessä ulostulomerkis-sä.
Keksinnön kohteena on myös laite, jossa Hall-generaattorin vastakkaisten elektrodien 1 pari on liitetty syöttölähteeseen ja toinen pari vastakkaisia elektrodeja on kytketty Hall-jännitteen ilmaisimeen, ja jolle on tunnusomaista, että siihen sisältyy kytkin jonka avulla vastakkaisten elektrodien parit kytketään vuorotellen Hall-jännitteen ilmaisimeen vuorotellen syöttölähteeseen.
Keksintö voidaan paremmin ymmärtää alempana seuraavasta sen erään edullisen suoritusmuodon selityksestä, kun tämä luetaan oheisten piirustusten yhteydessä joissa piirustuksissa: kuviot 1 ja 1b edustavat Hall-generaattoria palautumattomana (epäresiprookki-sena) nelinäpä!sena (kahden piirin) kytkentänä tämän keksinnön mukaan; kuvio 2a on lohkokaavio laitteistosta ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutuksen eliminoimisesta Hall-jännitteestä tämän keksinnön mukaan; kuviot 2b ja 2c esittävät kahta kytkimen koskettimien järjestelyä tämän keksinnön mukaan; kuviot 3aja 3b ovat niitten virtojen ja jännitteitten aaltomuotoja, joita vaikuttaa kuvion 2a mukaiseen laitteeseen kun Hall-generaattorissa käytetään vastaavasti tasavirran ja vaihtovirran säätövirtaa tämän keksinnön mukaisesti.
Viitaten nyt kuvioon 1a kehittyy, kun Hall-generaattori 1 saatetaan virralliseksi syöttäen siihen virta I toisen kahdesta vastakkaisten elektrodien pareista, esim. parin 2 ja 3 kautta ja kun tähän generaattoriin ei vaikuta mitään magneettista kenttää, tämän toisen parin elektrodeja k ja 5 poikki vaikuttaa jännite tämän aiheutuessa siitä tosiasiasta, että kyseiset elektrodit on kytketty potentiaaliltaan erilaisiin pisteisiin generaattorin lehdykällä I. Tätä jännitettä voidaan kutsua ei-tasapotentiaali jännitteeksi ja siitä voidaan käyttää merkintää U^. Tämän jännitteen Up suuruus riippuu tämän generaattoriaineksen ominaisvastuksesta ja se on verrannollinen säätövirran suuruuteen.
* 58840
Mitä tulee ei-tasapotentiaalijännitteeseen on tämä Hall-generaattori palautuva (rsiprookkinen) piiri (sen vastinkytkentä saattaa olla muodoltaan tavanomainen nelihaarainen silta) kun taas Hall-jännitteeseen e„ nähden se ei ole palautuva.
n
Jotta asia voitaisiin ymmärtää paremmin, tulee viitata kuvioon 1a, joka esittää neliömuotoista isotrooppista Hall-generaattoria, jossa käytetään samanlaisia elektrodeja.
Tähän generaattoriin syötetään virtaa säätövirran avulla vastakkaisten elektrodien 2 ja 3 kautta tämän tapahtuessa elektrodin 3 suunnasta elektrodiin 2. Katkoviiva edustaa negatiivisen varauksenkuljettajan (elektronin) kulkutietä. Edellyttäen että magneettisen induktion vektori sijaitsee tämän piirustuksen tasossa niin oikeankäden säännön mukaan tulee elektrodin U olla negatiivinen ja elektrodin 5 positiivinen (nämä vastaavat napaisuuden merkit on piirustuksessa esitetty ympyrän sisällä).
Olettakaamme nyt, että ei-tasapotentiaalijännite vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan (sen napaisuuden merkit on esitetty pienissä neliöissä). Tämä johtuu siitä, että kuten seuraa sillan tyyppisestä vastinpiiristä tälle Hall-generaattorilie on haaran rvastus alhaisempi kuin mitä on haaran kun taas molemmissa muissa haaroissa on sama vastusarvo (γ^_^ = r^^)·
Olettakaamme nyt magneettisen induktion vektorin olevan samaan suuntaan kuin aikaisemminkin ja generaattorin 1 saavan säätövirtaa I elektrodien 1 ja 5 kautta tämän vaikuttaessa elektrodilta 5 elektrodille h suuntaan eli samaan suuntaan kuin mitä Hall-jännite vaikuttaa jo mainitussa tapauksessa. Tällöin tulee kuvion 1b mukaisesti Hall-jännite elektrodien 1 ja 2 yli vaikuttamaan vastakkaiseen suuntaan (napaisuuden merkit tälle Hall-ilmiölle on kuviossa esitetty ympyröiden sisällä) kuin säätövirta ensimmäisessä tapauksessa (vertaa kuviota 1a), mikä on vakuuttava todistus siitä, että Hall-generaattori ei ole palautuva piiri. Koska vastusarvois- ta on voimassa i*2-5<r2-U on ^^trodi 2 suuremmassa potentiaalissa kuin elektrodi 3 ja ei-tasapotentiaulijännite U on napaisuudeltaan sama kuin Hall-jännite e .
P H
Koska toisessa tapauksessa virran suunta on eri kuin mihin ei-tasapotentiaalijännite vaikuttaa ensimmäisessä tapauksessa seuraa tästä, että Hall-generaattori on palautuva piiri ei-tasapotentiaalijännitteen suhteen. Täten on ensimmäisessä tapauksessa tämän ulostulojännitteen suuruus tästä generaattorista ilmaistavissa yhtälöllä 1.
UI | = l eH - Up l (I) ja toisessa tapauksessa u£ [ = l eH + up ! _
Laskettaessa yhteen nämä kaksi jännitettä saadaan tuloksena jännite, jonka keskiarvo on verrannollinen yksinomaan Hall-jännitteeseen ja joka on riippumaton ei- 5 58840 tasapotentiaalijännitteestä edellyttäen, että |e^ j ^ | |. Algebraallisten yhteenlasku- sääntöjen mukaan, jos e S U I, pitäisi näitten kahden merkin summan keskiarvon
1 π I x I p I
olla verrannollinen ei-tasapotentiaalijännitteeseen sen sijaan, että se olisi verrannollinen Hall-jännitteeseen, eli: h H ugl 2 K - UJ - K * * (3) 2 -I eHI+1upI+1eHI·*Ί uJ = u
.......* 2- P
Tämän takia kun tilanne on JeHJ^ju^| tulisi ulostulojännitteitten absoluuttiset suuruudet vähentää toisistaan.
Teoreettiset ja kokeelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että isotrooppiselle Hall-generaattorille ovat e„ ja U identtisesti yhtä suuria molemmissa H p yllä tarkastelluissa tapauksissa ja että vaihe-ero näitten välillä on joko nol-la tai 180 astetta (vertaa esimerkiksi kirjoitusta Wick R.F. : Ratkaisu Sähköisen Hall-kenttään germaanium gyraattorissa, Journ Appi. Phys. voi 25» n:o 25, 195*0 Kun Hall-generaattoria virroitetaan vaihtovirran säätövirralla tietyllä kiinteällä jaksoluvulla pitää kaikki ylläsanottu paikkansa hetkellisille jännitteille ja virroille. Tämän Hall-generaattorin palautuvasta (resiprookkisesta) poikkeava luonne aiheuttaa sen tosiasian, että kun vastakkaisten elektrodien parit vuorotellen vaihtavat paikkojaan vaihe tämän Hall-jännitteen ja ei-tasapotentiaali-jännitteen välillä vaihtuu 180° vaihe-eroin. Mikäli näiden elektrodien ensimmäisessä asennossa tämän generaattorin jännite minä tahansa tiettynä hetkenä on määrältään U1 = (EH " V siniJot (U) niin vastaavasti toisessa asennossa on up = (Eh + U ) sinoJ t (5)
d n p O
jossa merkinnät E ja U ovat Hall-jännitteen ja vastaavasti ei-tasapotentiaali-M p jännitteen huippuarvot jaWQ on säätövirran kulmat aa j uus .
Mikäli E, >U on näitten merkkien suuruuksien aritmeettinen keskiarvo verran-h p nollinen yksinomaan Hall-jännitteeseen.
Täten voidaan ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutus tähän Hall-jännitteeseen täysin poistaa erottelemalla generaattorin näiden kahden vastakkaisen elektrodiparin ulostulomerkit ajan avulla.
Eräässä sovellutusmuodossa laite, joka toteuttaa yllämainitun menetelmän tämän ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutuksen eliminoimiseksi Hall-jännitteestä, sisältää 6 58840
Hall-generaattorin 1 (kuvio 2a) kaksi paria vastakkaisia elektrodeja 2 ja 3 sekä U ja 5, näiden ollessa kytketty syöttölähteeseen 6 ja Hall-jännitteen ilmaisimeen 7 kytkimen 8 kautta.
Tämä kytkin 8 on tarkoitettu elektrodien 2 ja 3 sekä H ja 5 parien kytkemiseksi tästä Hall-generaattorista syöttölähteeseen 6 ja vuorostaan taas Hall-jäänitteen ilmaisimeen 7· Tämä kytkin 8 saattaa olla mikä tahansa liikkuva tai staattinen kytkentälaite, ollen mekaaninen, sähkömekaaninen, elektroninen jne. Esimerkkinä esitetään kuvioissa 2b ja 2c kaksi järjestelyä sähkömekaanisen relekytkimen 8 koskettimille tämän sisältäessä kaksi paria siirtymäkoskettimia, joita on merkitty I-1I sekä III-IV näitten ollessa järjestettynä siten, että liikkuvat koskettimet 9 ja 10 parista I-II on kytketty syöttölähteeseen 6 ja liikkuvat koskettimet 11 ja 12 parista III-IV on kytketty Hall-jännitteen ilmaisimeen 7 kunkin kiinteän, normaalisti suljetun koskettimen 13, 1^, 15 tai 16 kummastakin pareista I-II ja III-IV ollessa kytketty vastaavaan kiinteään, normaalisti avoimeen koskettimeen 17, 18, 19 tai 20 näissä samoissa pareissa ja taas puolestaan yhteen Hall-generaattorin 1 vastaavista elektro- . deista 2, 3, U tai 5 kun taas säätökäämi 21 releestä 8 on kytketty säätögeneraat-toriin 22.
Kuvion 2b mukainen järjestely, jossa normaalisti suljettuna oleva kosketin 13 ja normaalisti avoinna oleva kiinteä kosketin 17 tästä yliheittokytkimestä I on liitetty normaalisti avoimeen koskettimeen 19 yliheittokoskettimista III ja normaalisti suljetut koskettimet 1U ja 18 yliheittokoskettimista II on kytketty normaalisti avoimeen koskettimeen 20 yliheittokoskettimessa IV ja normaalisti suljettuun koskettimeen 15 yliheittokoskettimessa III tarjoaa mahdollisuuden ulostulon merkin tästä Hall-gene-raattorista kääntämiseksi kun generaattorin elektrodien vaihtaminen siinä tapahtuu.
Kuvion 2c mukainen järjestely, jossa yliheittokoskettimien I ja II kiinteät koskettimet 13, 17 sekä 1^ ja 18 on kytketty vastaavasti ristiin yliheittokoskettimien III ja IV kiinteisiin koskettimiin 15, 19 sekä 16 ja 20, ei puolestaan käännä tämän Hall-generaattorin ulostulojännitettä kun sen elektrodit vaihtavat paikkaa.
Tässä yhteydessä esitetty laite toimii seuraavalla tavalla:
Kun Hall-generaattori 1 saa tasavirtaa I yhden parin vastakkaisia elektrodeja 2 ja 3 kautta, jotka kytkimen 8 (vertaa kuviota 2b) alkuasennossa ovat kytkettyinä johtimien 9, 13 sekä 10 ja 1¼ kautta syöttölähteeseen 6 ja kun se on alttiina muuttumattomalle magneettiselle induktiolle kehittyy elektrodien ^ ja 5 toisen parin poikki
Hall-jännite eu ja ei-tasapotentiaalijännite U . Olettakaamme nyt, että nämä kaksi H p jännitettä ovat napaisuudeltaan samoja. Hall-jännitteen ilmaisin 7 kytkettynä koskettamien 11 ja 15 sekä 12 ja 16 kautta elektrodeihin U ja 5 tässä generaattorissa 1 on tasavirtaa mittaava laite ja se lukee ulostulojännitteen arvoksi = e^ + U^.
Kun releen 8 koskettimet kytketään säätömerkin U avulla joka merkki saatiin säätögeneraattorista 22 tulevat Hall-generaattorin 1 elektrodit k ja 5 kytketyiksi T 58840 koskettimien 9 ja 17 sekä 10 ja 18 kautta syöttölähteeseen 6 ja elektrodit 2 ja 3 Hall-jännitteen ilmaisimeen 7* Koska tämä Hall-generaattori 1 on Hall-jännitteen e
H
suhteen palautumaton (ei resiprookkinen) ja ei-tasapotentiaalijännitteen suhteen palautuva on generaattoriin elektrodien 2 ja 3 poikki kehitetty ulostulojännite suuruudeltaan nyt U = -e + U . Koska releen 8 (vertaa kuviota 2b) koskettimet on 2 n p liitetty siten, että ne invertoivat jännitteen ilmaisee nyt Hall-jännitteen osoitin ulostulojännitteen U'2 = e^ - U^.
Mikäli säätögeneraattorin 22 käyttämä jännite U vaihtelee tietyllä jaksoluvul- y la tulee ulostulojännite U£tästägeneraattorista 1, joka kehitetään molempien elektro- ; deista 2 ja 3 sekä U ja 5 parien yli olemaan kuviossa 3 esitetyn kaltainen aaltomuodoltaan. Mikäli invertoidaan tulee tuloksena olevalla ulostulomerkillä U£ olemaan ; tasavirran komponentti, joka on verrannollinen Hall-jännitteeseen e ja vaihtojännit-teen komponentti, joka on verrannollinen ei-tasapotentiaalijännitteeseen U^. Mikäli taas suuretta ei invertoida täytyy tällöin käyttää kuviossa 2c esitettyä kosketin- i järjestelyä. Näin tuloksena oleva generaattorin 1 ulostulomerkki omaa vaihtokompo- nentin, joka on verrannollinen Hall-jännitteeseen e ja tasajännitekomponentin, joka n
on verrannollinen ei-tasapotentiaalijännitteeseen U . Riippuen nyt näitten relekosket- ; timien käytetystä järjestelystä tulee ilmaisimen 7 olla joko tasajännitemittari (kun suure U2 invertoidaan) tai sen tulee olla vaihtovirtamittari (kun U2 ei invertoida). j Kun Hall-generaattori 1 saatetaan virran kohteeksi käyttäen vaihtovirtaa I tie- i tyllä kiinteällä jaksoluvulla tämän tapahtuessa syöttölähteestä 6 (kuvio 2a) seuraa edellä olevan perusteella ja myös yhtälöistä U ja 5> että elektrodien 2 ja 3 sekä U ja 5 vaihtaminen aikaansaa tuloksena olevan ulostulojännitteen Ui, joka on amplitudil- ! taan moduloitu merkki (Järviö 3b), joka voidaan ilmaista niin että siitä saadaan tarvit- ; tava tieto ja se mitata käyttäen keskiarvon mittaria 7 (kuviossa 3b oleva ulostulomerkki on amplitudi-ilmaisimen ulostulomerkki). I
i Täten Hall-jännitteen osoittimen 7 poikkeaminen kulman verran ylläesitetyissä j tapauksissa on verrannollinen ulostulomerkkien suuruuksien keskimääräiseen arvoon, mit-; kä esiintyvät kummankin vastakkaisista elektrodeista parin yli , se tahtoo sanoa Hall-jännitteen e^ suureeseen ja se on riippumaton ei-tasapotentiaalijännitteestä U .
Täten verrattaessa nyt esitettyä keksintöä aikaisemmin tunnettuihin laitteisiin voidaan tällä täydelleen poistaa ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutukset tähän Hall-jännitteeseen sillä seurauksella, että aika, joka on tarpeen mittaamista tai muistiin-merkintää varten pienenee ratkaisevasti, että laitteitten tarkkuus ja herkkyys kun laitteisiin sisältyy Hall-generaattoreita lisääntyy ja lisäksi aikaansaadaan keinot magneettisen induktion absoluuttisen arvon määräämiseksi tietyssä tilassa, jolloin ne toimenpiteet, jotka ovat tarpeen mitattaessa tai muistiinmerkittäessä voidaan automati- i soida ja Hall-generaattoria voidaan onnistuneesti käyttää digitaalisissa mittareissa.
i

Claims (3)

58840 8 .
1. Menetelmä ei-tasapotentiaalijännitteen vaikutuksien eliminoimiseksi Hall-jännitteessä joka menetelmä perustuu tämän Hall-generaattorin palautumattoman laatuiseen (ei resiprookkiseen)toimintaan, tunnettu siitä, että Hall-generaattoria syötetään säätövirralla aina vuorotellen toisen kahdesta parista vastakkaisia elektrodeja kautta ja että ulostulomerkki otetaan toisen parin yli, jolloin Hall-jännitteen todellinen suuruus voidaan arvioida niitten jännitteiden suuruuksien aritmeettisesta keskiarvosta, joita esiintyy vähintäin kahdessa peräkkäisessä ulostulomerkissä.
2. Laitteisto patenttivaatimuksessa 1 esitetyn menetelmän toteuttamiseksi, jossa Hall-generaattorin (1) vastakkaisten elektrodien 1 pari (2 ja 3) on liitetty syöttölähteeseen (6) ja toinen pari vastakkaisia elektrodeja (U ja 5) on kytketty Hall-jännitteen ilmaisimeen (7), tunnettu siitä, että siihen sisältyy kytkin (8) jonka avulla vastakkaisten elektrodien (2 ja 3 sekä ä ja 5) parit kytketään vuorotellen Hall-jännitteen ilmaisimeen ja vuorotellen syöttölähteeseen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kytkin (8) näitä Hall-generaattorin elektrodeja varten on sähkömekaanista tyyppiä, jossa vähintäin on kaksi paria (I-II ja III-IV) yliheittokoskettimia järjestettynä siten, että liikkuvat koskettimet (9 je 10) toisesta parista (I-LI) or kytketty syöttölähteeseen (6) ja toisen parin (ilf-IV) liikkuvat koskettimet ("M ja 12) on kytketty Hall-jännitteen ilmaisimeen (7) kunkin kiinteän, normaalisti suljetun koskettimen (13,17,1^ ja 18) toisesta parista (i-Il) ollessa liitetty vastaavaan kiinteään, normaalisti avoimeen koskettimeen (19, 16, 20 ja 15) vastakkaisessa parissa (III-IV) ja toiseen vastaavista elektrodeista (2, 3, ^ ja 5) tässä Hall-generaat-torissa (1) kun taas tämän kytkimen (8) säätöpiiri (21) on kytketty säätögene-raattoriin (22).
FI263/71A 1970-02-02 1971-02-01 Foerfarande och anordning foer eliminering av icke-ekvipotentialspaenningseffekten pao hall-spaenning FI58840C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU1395344 1970-02-02
SU1395344A SU300108A1 (ru) 1970-02-02 1970-02-02 Датчик эдс холла
SU1469319A SU328786A1 (ru) 1970-08-18 1970-08-18 Способ компенсации неэквипотенциальности датчика холла
SU1469319 1970-08-18

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI58840B true FI58840B (fi) 1980-12-31
FI58840C FI58840C (fi) 1981-04-10

Family

ID=26665382

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI263/71A FI58840C (fi) 1970-02-02 1971-02-01 Foerfarande och anordning foer eliminering av icke-ekvipotentialspaenningseffekten pao hall-spaenning

Country Status (3)

Country Link
CS (1) CS165656B1 (fi)
FI (1) FI58840C (fi)
YU (1) YU34567B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI58840C (fi) 1981-04-10
YU19171A (en) 1979-02-28
YU34567B (en) 1979-09-10
CS165656B1 (fi) 1975-12-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4037150A (en) Method of and apparatus for eliminating the effect of non-equipotentiality voltage on the hall voltage
US9753062B2 (en) System and method for current measurement in the presence of high common mode voltages
US2498103A (en) Differential detector
US2607223A (en) Apparatus for measuring rate of fluid flow
US4464629A (en) Hall element device
US3757205A (en) Conductivity measuring apparatus
US1985095A (en) Differential electrical measuring appliance
FI58840B (fi) Foerfarande och anordning foer eliminering av icke-ekvipotentialspaenningseffekten pao hall-spaenning
US3642334A (en) Electrostatic support system
US2798198A (en) Method and apparatus for comparing voltages
US1655276A (en) Electric measuring system
US2685676A (en) Variable-phase transfer circuit
SU849082A1 (ru) Компенсационное устройство дл изМЕРЕНи пАРАМЕТРОВ элЕМЕНТОВ СлОж-НыХ элЕКТРичЕСКиХ цЕпЕй
US858335A (en) Apparatus for measuring electrical resistances.
US3218554A (en) Power measuring rectifier bridge circuit including exponential impedance means in the bridge diagonal
SU371530A1 (ru) Всесоюзная
SU789938A1 (ru) Трехкомпонентный феррозондовый магнитометр
US1832969A (en) Testing system
SU558341A1 (ru) Устройство дл защиты от однофазных замыканий на землю в сети с изолированной или компенсированной нейтралью
US944061A (en) Electrical measuring instrument.
SU911344A1 (ru) Устройство измерени электрического тока в токопроводе
SU1145291A1 (ru) Измеритель посто нного тока без разрыва электрической цепи
SU808875A1 (ru) Устройство дл измерени отношени РАзНОСТЕй ТЕМпЕРАТуР
SU655978A1 (ru) Цифровой измеритель сопротивлений
US730652A (en) Phase-indicator.