FI57736B - Vannungn foer smaeltning av glas - Google Patents

Vannungn foer smaeltning av glas Download PDF

Info

Publication number
FI57736B
FI57736B FI3658/74A FI365874A FI57736B FI 57736 B FI57736 B FI 57736B FI 3658/74 A FI3658/74 A FI 3658/74A FI 365874 A FI365874 A FI 365874A FI 57736 B FI57736 B FI 57736B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
channel
branch
melt
melting
Prior art date
Application number
FI3658/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57736C (fi
FI365874A (fi
Inventor
Xaver Heitzer
Robert Bourggraff
Original Assignee
Saint Gobain
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19732362565 external-priority patent/DE2362565C3/de
Application filed by Saint Gobain filed Critical Saint Gobain
Publication of FI365874A publication Critical patent/FI365874A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57736B publication Critical patent/FI57736B/fi
Publication of FI57736C publication Critical patent/FI57736C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B5/00Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
    • C03B5/16Special features of the melting process; Auxiliary means specially adapted for glass-melting furnaces
    • C03B5/20Bridges, shoes, throats, or other devices for withholding dirt, foam, or batch
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B5/00Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
    • C03B5/16Special features of the melting process; Auxiliary means specially adapted for glass-melting furnaces
    • C03B5/20Bridges, shoes, throats, or other devices for withholding dirt, foam, or batch
    • C03B5/205Mechanical means for skimming or scraping the melt surface

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Glass Melting And Manufacturing (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

ΓΒΐ ^kuulutusjulkaisu cnni/i flgtfA LBJ UTLÄCCNINGSSKRIFT 5 / 7 O 6 C (45) Patentti myönnetty ΙΟ 10 1930 Fatent seddelat V (51) K».m?Ma3 C 03 B 5/20 SUOMI—FINLAND (21) PttwcwMewng 3658/71»
(22) Hakemfepllvt—AmBknlnpdif 17.12.7U
(13) Aikvplivt—GlMg<Mt*d>( 17.12.7U
(41) Tullut JultcMcsl — Blhrit offantflg 06 75 PMwitti. J* rekisterihallitus (44) NlhttyltolpiBen,. k^ulk^n
Petent- och registerstyrelsan ' AmMcm ut»«*d och utUkrHUn puWkond 30.06.80 (32)(33)(31) Pyydetty«tuoMc·»—««gird prtorhet 3_7.12.73
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 2362565.2 (71) Saint-Gobain Industries, 62, Bd Victor Hugo, F-92209 Neuilly sur Seine, Ranska-Frankrike(FR) (72) Xaver Heitzer, Porz, Robert Bourggraff, Köln, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7U) Berggren Oy Ab (5U) Allasuuni lasin sulattamiseksi - Vannugn for smaltning av glas Tämä keksintö koskee allasuunia lasin sulattamiseksi, jossa uunissa puhdistettua lasisulatosta sisältävän sulatusaltaan toimintaosan pääteosassa on lasisulatoksen pintakerroksen alapuolelle sovitettu poistoaukko, jolla on sulatusaltaan toimintaosaan nähden pienempi leveys, valittujen lasikerrosten siirtämiseksi työstöasemalle.
Tunnettua on, että allasuunissa pintakerrosten kemiallinen koostumus on erilainen kuin alempien kerrosten; tämä koostumusero saattaa johtua siitä, että jotkin lasin komponentit reagoivat uunin ilmakehän kanssa ja/tai häviävät haihtumalla; yleisesti sanottuna tämä johtaa siihen, että pintakerroksen piipitoisuus on suurempi. Samoin saattaa kehittyä kuplia ja/tai vaahtoa. Nämä pintakerrokset saattavat johtaa valmistusvaikeuksiin ja aiheuttaa valmiisiin tuotteisiin enemmän tai vähemmän silmiinpistäviä juovia. Tiettyihin käyttötarkoituksiin tarvitaan erityisen homogeenista lasia, jota ennestään tunnetuilla menetelmillä ei pystytä täysin tyydyt*-tävästi saamaan aikaan. Asianlaita on aina näin silloin kun valmistettujen tuotteiden optisen laadun on oltava korkea, esimerkiksi kun 2 57736 on kyseessä läpinäkyvät liuskat, joissa on yhdensuuntaiset tasaiset pinnat. Juuri tällaisissa liuskoissa, joita nykyään valmistetaan veto- tai uittoxnenetelmällä epähomogeeniset kerrokset ja juovat voivat tulla epäedullisella tavalla näkyviksi.
Edellä esitettyä tyyppiä olevissa allasuuneissa erotetaan sulan lasin pintakerrokset työstöasemalle syötetystä päävirrasta (kts.
USA patenttijulkaisua 2 941 335). Erotetut pintakerrokset erotetaan kuitenkin kanavan kautta ja johdetaan pois sulatusuunista.
Lasin pintakerrosten poistaminen tässä tunnetussa allasuunissa aiheuttaa kuitenkin taloudelliselta kannalta katsoen suuria epäkohtia. Edelleen on tämän tunnetun laitteen rakenne monimutkainen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on rakenteellisesti mahdollisimman yksinkertaisella tavalla ja taloudellisesti huomattavasti paremmin edellytyksin erottaa sulan lasin pintakerrokset niiden alla olevista kerroksista ja syöttää vain valittuja kerroksia allasuunin toimintaosasta työstöasemalle.
Tämä saadaan keksinnön mukaan aikaan sen johdosta, että lasisula-toksessa olevan poistoaukon yläpuolelle on sovitettu vaakasuuntainen väliseinä, joka on poistoaukkoa leveämpi ja jonka yläpuolitse lasisulatoksen pintakerrokset voivat virrata sulatusaltaan pääty-seinälle tai pystysuuntaiselle rajoitusseinälle asti, sen jälkeen kääntyä sen kohdalla sivuille päin ja sitten virrata takaisin sulatusaltaan toimintaosaan.
Keksinnön mukaisessa allasuunissa ei siis tarvitse erottaa ja laskea pois sulaa lasia, vaan ne pintakerrokset, joita ei syötetä työstö-asemalle, voivat ilman erityistä erottamista virrata takaisin allas-uunin toimintaosaan, joten kaikki sula lasi tulee käyttöön. On osoittautunut, että keksinnön mukaisessa allasuunissa työstöön tuleva lasi on yhtä homogeeninen kuin jos pintakerrokset olisi erotettu sulatusaltaasta.
Pintakerrosten erottaminen ja takaisin johtaminen tapahtuu allas-uunin itse toimintaosassa käyttäen hyväksi lähellä toimintaosan sivuseiniä virtaavan pintakerroksen luonnollista takaisinvirtausta. Tätä luonnollista takaisinvirtausta voidaan tällöin tehostaa suurentamalla pintakerrosten lämpötilagradienttia päädyn läheisyydessä 57736 altaan keskivyöhykkeen ja sivualueiden välillä esimerkiksi lämmittämällä kerroksia keskivyöhykkeellä tai jäähdyttämällä niitä sivu-seinien läheltä. Tämä pintavirtojen kiihdyttäminen myötävaikuttaa virtojen luonnollisen tasapainon stabiloitumiseen ja auttaa estämään osan pintakerroksista sekoittumasta erotettuun lasivirtaan.
Joka tapauksessa on tärkeätä, että pintakerrokset voivat jatkaa virtaustaan häiriintymättä erotuskohdan yli siten, että ne ohjataan sivuun tämän alavirran puolella ja johdetaan sitten kokonaan ylävirran puolelle.
Keksinnön mukaisen allasuunin ensimmäiselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista, että vaakasuuntainen väliseinä muodostaa osan suljetun kanavan ylempää rajoitusseinää, joka kanava on sovitettu vaakasuuntaiseksi lasisulatoksen pintakerroksen alapuolelle.
Keksinnön toiselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista, että sula-tusaltaan toimintaosan ja sulan lasin edelleen siirtämiseksi työs-töasemalle tarkoitetun kanavan yhtymäkohdassa sijaitsevaa poisto-aukkoa rajoittaa ylhäältä harkko, jonka poikkileikkausmuoto on L-muotoinen, jolloin vaakahaara muodostaa lasisulatoksen pintakerroksen erottavan väliseinän ja pystyhaara ulottuu lasisulatoksen pinnan yläpuolelle ja muodostaa mainitun rajoitusseinän, jota pitkin pintakerrosvirtauksen suunta muuttuu.
Keksinnön mukaan voi kaikissa sovellutusmuodoissa vaakasuuntaisen väliseinän yläpuolelle olla sovitettu elin, jonka avulla pintakerrosten poikittaisvirtaus voimistuu pystysuuntaista päätyseinää tai rajoitusseinää pitkin.
Keksintö esitetään seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen allasuunin sovellutusmuotoa pystynä pituusleikkauskuvantona, kuvio 2 on vaakasuora leikkauskuvanto kuvion 1 viivaa IV-IV myöten, kuvio 3 esittää toista sovellutusmuotoa, joka sopii olemassa olevan sulatusuunin muuntamiseen, ja kuvio 4 on vaakasuora leikkauskuvanto kuvion 3 viivaa VI-VI myöten.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa sovellutusmuodossa sulatusuunin toimin-taosaa rajoittavat pohja 40, kansi 41, päätyseinät 42,43 ja sivu- 4 57736 seinät 44,45. Toimintaosan etuosa on porrasmainen siten, että päätyseinän alaosa 42 sijaitsee yhdestä viiteen metriin ennen päätyseinän yläosaa 43. Vaakasuuntainen väliseinä 46, joka sijaitsee erotettavien pintakerrosten alapuolella, yhdistää pääty-seinän molemmat osat 42,43 toisiinsa. Tämän väliseinän 46 yläpuolella eteenpäin virtaavien pintakerrosten suunta muuttuu ja ne virtaavat takaisin sivuseiniä 44 ja 45 pitkin joutumatta työstö-asemalle syötettävän lasimassan läpivirtausaukkoon.
Suljettua kanavaa 50, joka johtaa edelleen työstettäväksi tarkoitetun lasikerroksen eteenpäin, rajoittavat vaakasuuntäinen väliseinä 46, pohjaosa 47 sekä sivuseinät 48 ja 49. Kanavan korkeus vastaa pääasiassa lasimassakerrosta B. Sivuseinien 48 ja 49 sekä kanavan suun tasolla sijaitsevien poikittaisseinien 51 ja 52 vuoksi alueella B oleva kerros ei poistu toimintaosan koko leveydeltä, vaan ainoastaan sen keskialueelta ja se virtaa eteenpäin päätyseinän 43 toisella puolella jatkuvaan kanavaan, jota rajoittavat pohjaosat 53 ja 54, kansi 55 ja sivuseinät 56 ja 57, minkä jälkeen juokseva lasimassa välittömästi johdetaan piirustuksessa esittämättä jätetylle työstöasemalle, esimerkiksi uittolaitokseen.
Esitetyt nuolet havainnollistavat lasin virtaussuuntia eri vyöhykkeissä. Ylemmässä vyöhykkeessä A lasin pintakerrokset virtaavat kanavan tuloaukon yläpuolitse, kääntyvät luonnollisen virtauksen johdosta sivuille päin lähellä päätyseinää 43 ja virtaavat tämän jälkeen takaisin päin. Tätä automaattista takaisinvirtausta edistetään sijoittamalla lähelle päätyseinää 43 lasinpinnan yläpuolelle ja sivuseinien 44,45 viereen jäähdytyslaitteet 60, joiden läpi syötetään vettä putkia 61 myöten.
Kuvioissa 3 ja 4 on esitetty eräs sovellutusmuoto, joka sopii erityisesti olemassaolevien sulatusuunien muuntamiseen. Edellytyksenä on kuitenkin, että uunin toimintaosan päässä on kanava sulan lasin siirtämiseksi eteenpäin. Tätä kanavaa rajoittavat pohjaosa 65 ja sivuseinät 66 ja 67. Kanava liittyy sulatusaltaan toimintaosan päätyseinään 68, 69, 70. Sulatusaltaan muodostavat pohja 71 ja sivuseinät 72 ja 73. Altaan ja kanavan katon muodostaa kansi 74.

Claims (2)

57736 Sille alueelle, jolla poikkileikkauspinta pienenee, so. uunin ja kanavan väliselle yhtymäalueelle on sijoitettu L-muotoinen harkko 75 siten, että sen pystyhaara työntyy lasinpinnan yläpuolelle, kun taas vaakahaara työntyy sulatusaltaaseen ja sijaitsee lasinpinnan alapuolella. Vaakahaara työntyy niin pitkälle lasisulatokseen, että erotettava pintakerros sijaitsee tämän haaran yläpuolella. Haaran pituus on riittävän suuri, jotta haaran yläpuolella sijaitseva lasikerros voi kääntyä ja virrata takaisin. L-muotoisen harkon 75 pystyhaara ulottuu kanavan koko leveydelle ja se on edullisesti kiinnitetty sivuseiniin 66 ja 67. L-muotoisen harkon 75 vaakahaara on kanavaa leveämpi. L-muotoinen harkko 75 muodostaa yhdessä kanavan pohjaosan 65 ja sivuseinien 66 ja 67 kanssa itse poistoaukon.
1. Allasuuni lasin sulattamiseksi, jossa puhdistettua lasisula-tosta sisältävän sulatusaltaan toimintaosan pääteosassa on lasi-sulatoksen pintakerroksen alapuolelle sovitettu poistoaukko, jolla on sulatusaltaan toimintaosaan nähden pienempi leveys, valittujen lasikerrosten siirtämiseksi työstöasemalle, tunnettu siitä, että lasisulatoksessa olevan poistoaukon yläpuolelle on sovitettu vaakasuuntainen väliseinä (46,75), joka on poistoaukkoa leveämpi ja jonka yläpuolitse lasisulatoksen pintakerrokset voivat virrata sulatusaltaan päätyseinälle (43) tai pystysuuntaiselle rajoitus-seinälle asti, sen jälkeen kääntyä sen kohdalla sivuille päin ja sitten virrata takaisin sulatusaltaan toimintaosaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen allasuuni, tunnettu siitä, että vaakasuuntainen väliseinä (46) muodostaa osan suljetun kanavan (50) ylempää rajoitusseinää, joka kanava on sovitettu vaakasuuntaiseksi lasisulatoksen pintakerroksen alapuolelle. 1 Patenttivaatimuksen 1 mukainen allasuuni, tunne ttu siitä, että sulatusaltaan toimintaosan ja sulan lasin edelleen siirtämiseksi työstöasemalle tarkoitetun kanavan yhtymäkohdassa sijaitsevaa poistoaukkoa rajoittaa ylhäältä harkko (75), jonka poikkileikkausmuoto on L-muotoinen, jolloin vaakahaara muodostaa lasisulatoksen pintakerroksen erottavan väliseinän ja pystyhaara ulottuu lasisulatoksen pinnan yläpuolelle ja muodostaa mainitun rajoitusseinän, jota pitkin pintakerrosvirtauksen suunta muuttuu.
FI3658/74A 1973-12-17 1974-12-17 Vannungn foer smaeltning av glas FI57736C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19732362565 DE2362565C3 (de) 1973-12-17 Wannenofen zum Schmelzen von Glas
DE2362565 1973-12-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI365874A FI365874A (fi) 1975-06-18
FI57736B true FI57736B (fi) 1980-06-30
FI57736C FI57736C (fi) 1980-10-10

Family

ID=5900947

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3658/74A FI57736C (fi) 1973-12-17 1974-12-17 Vannungn foer smaeltning av glas

Country Status (14)

Country Link
US (1) US3937624A (fi)
JP (1) JPS5092311A (fi)
BE (1) BE822474A (fi)
BR (1) BR7410492D0 (fi)
CA (1) CA1014744A (fi)
DK (1) DK655374A (fi)
ES (1) ES433005A1 (fi)
FI (1) FI57736C (fi)
FR (1) FR2254525B1 (fi)
GB (1) GB1482684A (fi)
IT (1) IT1027081B (fi)
NL (1) NL169061C (fi)
NO (1) NO138998C (fi)
SE (1) SE409696B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2359083A1 (fr) 1976-07-23 1978-02-17 Saint Gobain Perfectionnement a la fabrication de verre plat
FR2711982B1 (fr) * 1993-11-02 1996-01-19 Saint Gobain Vitrage Canal de transfert et de conditionnement de verre en fusion.
EP1285886A3 (de) * 2001-08-20 2004-03-10 Schott Glas Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen einer Glasschmelze
FR2973797B1 (fr) * 2011-04-06 2018-10-05 Fives Stein Four de verre, notamment pour verre clair ou ultra-clair, avec recirculations secondaires laterales
JP5720898B2 (ja) * 2012-03-19 2015-05-20 日本電気硝子株式会社 ガラスの溶融装置、及び溶融ガラスの供給方法、並びに溶融炉用の流出通路

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1639466A (en) * 1924-05-29 1927-08-16 Libbey Owens Sheet Glass Co Drawing sheet glass
US1595861A (en) * 1924-11-14 1926-08-10 Libbeyowens Sheet Glass Compan Dam cooler
US1872477A (en) * 1928-05-21 1932-08-16 Libbey Owens Ford Glass Co Furnace construction

Also Published As

Publication number Publication date
FR2254525B1 (fi) 1978-09-15
ES433005A1 (es) 1976-09-01
FI57736C (fi) 1980-10-10
BE822474A (fr) 1975-03-14
FR2254525A1 (fi) 1975-07-11
JPS5092311A (fi) 1975-07-23
IT1027081B (it) 1978-11-20
SE409696B (sv) 1979-09-03
BR7410492D0 (pt) 1975-09-16
NO744533L (fi) 1975-07-14
DK655374A (fi) 1975-09-01
US3937624A (en) 1976-02-10
NO138998C (no) 1978-12-20
NL7414911A (nl) 1975-06-19
CA1014744A (en) 1977-08-02
NO138998B (no) 1978-09-11
DE2362565B2 (de) 1976-06-24
DE2362565A1 (de) 1975-06-19
GB1482684A (en) 1977-08-10
FI365874A (fi) 1975-06-18
SE7415783L (fi) 1975-06-18
NL169061B (nl) 1982-01-04
NL169061C (nl) 1982-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7650764B2 (en) Vacuum degassing apparatus for molten glass
FI57736B (fi) Vannungn foer smaeltning av glas
KR850001508A (ko) 유리의 응융, 정제와 균질화 방법 및 장치
MX2012004633A (es) Sistema de suministro y refinado de vidrio fundido.
HU176858B (en) Method for producing glass and glass oven
KR20090052854A (ko) 용융 유리의 도관 구조 및 그 도관 구조를 사용한 감압 탈포 장치
RU2450890C2 (ru) Способ и устройство для разливки расплава цветных металлов, в частности меди или медных сплавов
CN211284131U (zh) 玻璃液导流装置及玻璃液导流通道
SK286793B6 (sk) Spôsob a zariadenie na pokovovanie kovového pásu ponorom
FI72957C (fi) Foerfarande och anordning foer termisk seghaerdning av glas.
FI85364C (fi) Foerfarande foer bildande av planglas.
ES445573A1 (es) Mejoras introducidas en un metodo de fabricacion de una hojade vidrio continua.
FI65611C (fi) Uppvaermningskammare och foerfarande foer uppvaermning av material
SU897114A3 (ru) Устройство дл нагрева расплава инертным газом
US3359090A (en) Homogenisation of molten glass with a flow separator
US3397976A (en) Floating refractory draw bar
CS214890B2 (en) Method of making the parison and glass melting tank furnace for executing the same
US20030230117A1 (en) Apparatus for refining a glass melt
US3127262A (en) Method and apparatus for refining glass
FI72196B (fi) Anordning foer att foerhindra vaetskemedryckning vid en kontaktkropp foer vaetska och gas
SU1066943A1 (ru) Тигель дл получени труб из кварцевых и высококремнеземистых стекол
JP2614803B2 (ja) 板ガラス成形装置
KR20230068362A (ko) 유리판의 제조 방법 및 그 제조 장치
CN111517636B (zh) 一种适用于低介电玻璃纤维生产的溢料装置及生产线
SU908894A1 (ru) Устройство дл рафинировани алюмини и сплавов на его основе