FI13255Y1 - Saunan hälytinjärjestely - Google Patents

Saunan hälytinjärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI13255Y1
FI13255Y1 FIU20224068U FIU20224068U FI13255Y1 FI 13255 Y1 FI13255 Y1 FI 13255Y1 FI U20224068 U FIU20224068 U FI U20224068U FI U20224068 U FIU20224068 U FI U20224068U FI 13255 Y1 FI13255 Y1 FI 13255Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alarm
sauna
time
warning
arrangement according
Prior art date
Application number
FIU20224068U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Petri Koikkalainen
Original Assignee
Salcomare Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Salcomare Oy filed Critical Salcomare Oy
Priority to FIU20224068U priority Critical patent/FI13255Y1/fi
Publication of FI13255Y1 publication Critical patent/FI13255Y1/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B21/00Alarms responsive to a single specified undesired or abnormal condition and not otherwise provided for
    • G08B21/02Alarms for ensuring the safety of persons
    • G08B21/06Alarms for ensuring the safety of persons indicating a condition of sleep, e.g. anti-dozing alarms
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/103Detecting, measuring or recording devices for testing the shape, pattern, colour, size or movement of the body or parts thereof, for diagnostic purposes
    • A61B5/11Measuring movement of the entire body or parts thereof, e.g. head or hand tremor, mobility of a limb
    • A61B5/1118Determining activity level

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Physiology (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Emergency Alarm Devices (AREA)

Description

SAUNAN HÄLYTINJÄRJESTELY Keksinnön kohteena on suojavaatimuksen 1 johdanto-osassa esi- tetty saunan hälytinjärjestely, jonka on tarkoitus estää henki- lön nukahtaminen saunaan tai herättää saunaan nukahtanut hen- kilö.
Saunan lauteilla rentoutuessa voi vaarana olla henkilön nukah- taminen, varsinkin jos henkilö on jo valmiiksi väsynyt ja/tai hän on nauttinut päihteitä. Saunoja voi myös menettää tajuntan- sa muustakin syystä, kuten esimerkiksi nestehukan tai sairas- kohtauksen tms. takia. Tällöin vaarana ovat vakavat vammat tai jopa henkilön menehtyminen.
Tunnetusti saunoissa ei yleensä ole minkäänlaisia tunnistimia eikä hälyttimiä nukahtamisen tunnistamiseksi ja saunojan herät- tämiseksi.
Tunnetusti on olemassa joitain hälytin- tai hälytysjärjestely- jä saunaan. Yksi ennestään tunnettu ratkaisu on esitetty kii- nalaisessa patenttijulkaisussa nro CN106760663B. Tässä ratkai- sussa tunnistetaan etäisyysanturin avulla, onko saunassa ihmi- nen tai ihmisiä ja lähetetään tästä tieto ulkopuoliselle hen- kilöstölle, joka voi valvoa sitä, että saunassa ei olla liian pitkään. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan tunnista saunojan nukah- tamista, vaan ainoastaan sen, onko saunassa joku, eikä siten toimi samoin kuin keksinnön mukainen ratkaisu. Ongelmana on N myös se, että ratkaisu ei käsitä välineitä mahdollisesti sau- N naan nukahtaneen ihmisen herättämiseksi, vaan tämä pitäisi <Q 30 aina tehdä ulkopuolisen henkilöstön toimesta.
N E Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epä- co kohdat sekä aikaansaada uudenlainen saunan hälytinjärjestely, S jonka avulla voidaan estää henkilön nukahtaminen saunan lau- N 35 teille ja myös herättää saunaan nukahtanut henkilö. Keksinnön S mukaiselle saunan hälytinjärjestelylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty suojavaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Kek-
sinnön muille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa suojavaatimuksissa. Keksinnön mukainen saunan hälytinjärjestely käsittää ainakin tunnistinlaitteiston, hälytinlaitteen ja ajanmittauselimen. Tunnistinlaitteisto on järjestetty tunnistamaan saunassa ole- van henkilön nukahtaminen tai tajunnan menettäminen. Hälytin- laite on järjestetty laukaisemaan hälytyksen, jos tunniste- taan, että saunoja on nukahtanut. Ennen hälytystä hälytinlaite edullisesti käynnistää varoituksen eli niin sanotun torkkuva- roituksen ja jos saunoja ei reagoi varoitukseen varoitusajan sisällä, laukaistaan hälytys. Keksinnön mukaisen ratkaisun suurimpana etuna voidaan pitää sitä, että sen avulla voidaan estää henkilön nukahtaminen saunaan tai herättää saunoja, jos hän kaikesta huolimatta on ehtinyt nukahtaa. Tällä tavoin saadaan estetyksi saunojan va- kavat tapaturmat tai menehtyminen lauteille. Keksinnön mukai- sen ratkaisun etuna on myös muun muassa sen yksinkertaisuus ja edullisuus. Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin viit- taamalla oheiseen yksinkertaistettuun piirustukseen, joka kuvio 1 esittää kaaviokuvana keksinnön yhden sovellutusmuo- don mukaista saunan hälytinjärjestelvyä.
N N O N
O <Q
LO N
I jami a 00
O
O +
N N O N D
Kuviossa 1 on esitetty kaaviokuvana keksinnön yhden sovellutus- muodon mukainen saunan hälytinjärjestely, joka käsittää tunnis- tinlaitteiston 1, hälytinlaitteen 2, lämpömittarin 3, kosteus- mittarin 4, ajanmittauselimen 10 ja ohjausjärjestelmän 5 sekä yhteysvälineet 6. Kuvion tilanteessa saunassa on yksi ihminen, joka makaa selällään saunan lauteella 7. Tunnistinlaitteisto 1, hälytinlaite 2, lämpömittari 3, kosteusmittari 4, ajanmit- tauselin 10 ja yhteysvälineet 6 on yhdistetty ohjausjärjestel- mään 5.
Yhden keksinnön sovellutusmuodon mukainen saunan hälytinjärjes- tely toimii esimerkiksi seuraavasti: Tunnistinlaitteisto 1 on järjestetty mittaamaan saunan istui- mella eli lauteella 7 olevaa massaa ja lauteeseen 7 kohdistuvaa painetta. Tunnistinlaitteisto 1 aktivoituu eli menee valvonta- tilaan, kun lauteeseen 7 kohdistuva paine ylittää järjestelylle määritetyn minimipaineen, joka on esimerkiksi 10-30 kilogramman massasta aiheutuva paine, edullisesti noin 20 kilogramman mas- sasta aiheutuva paine. Massan ja paineen tunnistaminen ja mit- taaminen on järjestetty tehtäväksi vaakalaitteistolla, kuten antureilla la, jotka on sijoitettu sopiviin paikkoihin saunan lauteiden 7 yhteyteen, kuten esimerkiksi lauteen 7 alle. Antu- reita la on yksi tai useampi ja ne voivat olla esimerkiksi venymäliuska-antureita, paineantureita, pietsokideantureita, massa-antureita, jousiin / jousivoimaan perustuvia antureita N ja/tai joitain muita tarkoitukseen sopivia antureita. Järjeste- N ly myös seuraa saunan lämpötilaa ja kosteusprosenttia lämpömit- <Q 30 tarin 3 ja kosteusmittarin 4 avulla.
N E Mikäli lauteeseen 7 kohdistuva paine ylittää tunnistinlait- co teistolle 1 ennalta määritetyn minimipaineen, tunnistinlait- S teisto 1 siirtyy siis valvontatilaan, jossa se valvoo ja mit- N 35 taa lauteeseen 7 kohdistuvaa painetta ja sen vaihtelua. Lau- S teella 7 olevan ihmisen eli saunojan ollessa hereillä lautee- seen 7 kohdistuva paine vaihtelee käytännössä lähes jatkuvasti saunojan liikehdinnän takia. Lauteeseen 7 kohdistuvaa paineen vaihtelua tunnistetaan ja mitataan tässä sovellutusesimerkissä yhdellä tai useammalla anturilla la. Kun saunoja liikkuu lau- teella 7, antureihin la kohdistuva paine muuttuu ja tunnistin- laitteisto 1 tunnistaa tämän.
Jos lauteeseen 7 kohdistuva paine on stabiilina eli olennai- sesti muuttumattomana yli ennalta määritetyn / asetetun varo- ajan, niin hälytinlaite 2 aloittaa varoituksen antamalla ääni- merkin, valomerkin ja/tai jonkin muun tarkoitukseen sopivan merkinannon saunatilassa. Edullisesti varoitus on sopivin väliajoin toistuva piippaus, joka toimii esimerkiksi samaan tapaan kuin palovaroitin ilmoittaa pariston latauksen olevan vähissä. Varoituksen merkinantojen aikaväli voi olla vakio tai vaihtoehtoisesti tihenevä varoitusajan loppua kohti. Myös merkinantojen äänenvoimakkuus voi olla kasvava varoitusajan loppua kohti. Mikäli varoitusta ei kuitata eli siihen ei rea- goida tiettyyn ennalta määritettyyn varoitusaikaan mennessä löylynheitolla tai kuittaamalla järjestelyyn kuuluvasta kuit- tauselimestä 8, kuten esimerkiksi saunan seinässä tai katossa olevasta napista, niin järjestely tulkitsee käyttäjän nukahta- neen tai menettäneen tajuntansa ja hälytinlaite 2 aktivoi eli laukaisee hälytyksen. Hälytyksen laukaisuaika on siten varoai- ka + varoitusaika. Löylynheitto voidaan tunnistaa esimerkiksi kosteusmittarin 4 avulla tai muilla sopivilla välineillä. Järjestely voi olla määritetty myös siten, että kuittauksen voi tehdä ainoastaan kuittauselimellä 8. Kuittauselin 8 voi olla napin sijaan myös esimerkiksi kaukosäädin tai jokin muu N tarkoitukseen sopiva kuittauselin. Hälytys on edullisesti N palovaroittimen hälytystä vastaava kova ääni, jonka tarkoitus <Q 30 on herättää nukahtanut saunoja. Kun hälytys aktivoituu, voi- N daan mahdollisesti myös katkaista saunan lämmitysvirta ja/tai E aloittaa tuuletus / viilennys. Mahdollisesti voidaan myös co aktivoida vedellä toimiva sammutusjärjestelmä, jos saunassa on S sellainen. N 35
O S Varoaika on esimerkiksi välillä 1-15 minuuttia, sopivasti 3-7 minuuttia, edullisesti noin 4 minuuttia. Varoitusaika on esi-
merkiksi välillä 15 sekuntia - 5 minuuttia, sopivasti 30 se- kuntia - 2 minuuttia, edullisesti noin yhden minuutin.
Järjestelyyn kuuluva tunnistinlaitteisto 1 on järjestetty 5 toimimaan siis siten, että se tunnistaa lauteilla 7 olevan ihmisen tai ihmisten liikehdintää eli liikkumista tai liikku- mattomuutta / paikallaanoloa lauteeseen tai lauteisiin kohdis- tuvan paineen vaihtelun perusteella.
Jos lauteilla 7 ei liiku- ta, liike saunatilassa sekä lauteeseen 7 kohdistuva paine pysyvät niin sanotusti stabiilina.
Tunnistinlaitteisto 1 on kalibroitu ja säädetty siten, että lauteille esimerkiksi nu- kahtaneen ihmisen mahdolliset pienet liikkeet ja siitä aiheu- tuvat pienet paineen vaihtelut eivät riitä täyttämään järjes- telylle määritettyjä tarvittavia liikkumisen ehtoja.
Tällai- sessa tilanteessa järjestely tulkitsee liikkeen pysyvän sta- biilina.
Tunnistinlaitteisto 1 toimii esimerkiksi siten, että ajanmit- tauselin 10 on järjestetty käynnistymään, kun tunnistinlait- teisto 1 aktivoituu ja lauteeseen 7 kohdistuvaa painetta mita- taan tasaisin väliajoin (tai jatkuvasti reaaliaikaisesti ja mittaustuloksia verrataan tasaisin väliajoin), kuten edulli- sesti esimerkiksi 5-30 sekunnin välein, ja jos peräkkäisten mittausten ero on tarpeeksi suuri eli suurempi kuin tunnistin- laitteistoon säädetty minimiarvo, ajanmittauselin 10 nollautuu eli alkaa mitata aikaa taas alusta eli nollasta.
Mittaus- / vertausväli voi olla lyhyempikin tai pidempikin, jokin sopiva N aika esimerkiksi välillä 0-120 sekuntia.
Edellä mainittu mini- N miarvo on ennalta määritetty sopivaksi ja se on esimerkiksi <Q 30 paine, jonka saa aikaan 1-5 kilogramman massa.
Minimiarvoksi N voidaan kuitenkin määrittää myös jokin muukin arvo.
Jos lau- E teeseen kohdistuva paine pysyy olennaisen muuttumattomana eli co stabiilina, eli edellä mainittu minimiarvo ei ylity, ajanmit- S tauselin 10 ei nollaudu ja kun ajanmittauselimen 10 mittaama N 35 aika ylittää varoajan, hälytinlaite 2 käynnistää varoituksen.
S Ajanmittauselin 10 on jokin tarkoitukseen sopiva aikaa mittaa- va laite tai komponentti, kuten esimerkiksi tarkoitukseen sopiva kello.
Kun saunoja tai joku muu henkilö kuittaa varoituksen kuittaus- elimestä 8 tai muulla tavalla, varoitus keskeytyy ja ajanmit- tauselin 10 nollautuu. Myös hälytys voidaan lopettaa kuittaus- elimen 8 avulla. Järjestely on lisäksi yhdistetty yhteysvälineillä 6, kuten tietoverkko- tai puhelinverkkoyhteydellä ulkopuoliseen valvon- tajärjestelmään 9, joka voi olla yhteys esimerkiksi sukulai- sille tai hälytyskeskukseen. Lisäksi järjestelyn antama häly- tys voidaan välittää saman kiinteistön muihin huoneisiin tai esimerkiksi kesämökin rantasaunasta mökkiin, jolloin muissa huoneissa tai mökissä mahdollisesti olevat muut ihmiset voivat tarvittaessa tulla apuun.
Järjestely voi lisäksi olla yhdistetty palovaroittimeen ja/tai häkävaroittimeen. Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu yksin- omaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voi vaihdella jäljempänä esitettävien suojavaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi saunojan mahdollista nukahtamista tai tajunnan menettämistä voidaan tunnistaa muullakin tavalla edellä esite- tyn paineen mittaukseen perustuvan ratkaisun sijasta tai sen lisäksi, kuten esimerkiksi liiketunnistimen avulla. Alan ammattimiehelle on myös selvää, että järjestely voi käsit- N tää muitakin laitteita tai komponentteja kuin edellä on esitet- N ty ja niitä voidaan käyttää myös saunojan nukahtamisen tunnis- <Q 30 tamiseen. Järjestely voi käsittää esimerkiksi hiilidioksidimit- N tarin, sammutusjärjestelmän, tuuletusjärjestelmän, kameran E ja/tai mikrofonin. 3 S Alan ammattimiehelle on lisäksi selvää, että järjestely voi- N 35 daan toteuttaa myös niin, että siinä ei ole ollenkaan varoi- S tusaikaa ja varoitusta, vaan hälytys on järjestetty laukaista- vaksi suoraan, jos varoaika tulee täyteen / ylittyy. Tällöin hälytyksen laukaisuaika = varoaika.

Claims (10)

SUOJAVAATIMUKSET
1. Saunan hälytinjärjestely, joka käsittää ainakin yhdellä tai useammalla saunan lauteeseen (7) kohdistuvaa painetta mittaa- valla anturilla (la) varustetun tunnistinlaitteiston (1), häly- tinlaitteen (2) ja ajanmittauselimen (10), joka tunnistinlait- teisto (1) on järjestetty tunnistamaan saunassa olevan henki- lön nukahtaminen tai tajunnan menettäminen mittaamalla henki- lön liikkumattomuutta, tunnettu siitä, että tunnistinlaitteis- to (1) käsittää vaakalaitteiston, joka on järjestetty valvo- maan ja mittaamaan lauteeseen (7) kohdistuvaa painetta ja sen vaihtelua, ja että tunnistinlaitteisto (1) on järjestetty vertaamaan uutta mittaustulosta aikaisempaan mittaustulokseen, ja jos näiden kahden mittaustuloksen erotus on suurempi kuin ennalta määritetty minimiarvo, ajanmittauselin (10) nollautuu.
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen saunan hälytinjärjestely, tun- nettu siitä, että hälytinlaite (2) on järjestetty laukaisemaan hälytys, jos lauteeseen kohdistuva paine pysyy stabiilina pidempään kuin ennalta määritetty hälytyksen laukaisuaika.
3. Suojavaatimuksen 1 tai 2 mukainen saunan hälytinjärjestely, tunnettu siitä, että hälytinlaite (2) on järjestetty käynnis- tämään varoitus, jos lauteeseen kohdistuva paine pysyy stabii- lina pidempään kuin ennalta määritetty varoaika.
4. Suojavaatimuksen 3 mukainen saunan hälytinjärjestely, tun- N nettu siitä, että ellei varoitusta keskeytetä, varoitus kestää N ennalta määritetyn varoitusajan, minkä jälkeen hälytinlaite <Q 30 (2) on jarjestetty laukaisemaan halytys.
N E
5. Jonkin suojavaatimuksen 1-4 mukainen saunan hälytinjärjes- co tely, tunnettu siitä, että jos minimiarvo ei ylity, hälytin- S laite (2) on järjestetty käynnistämään varoitus, kun ajanmit- N 35 tauselimen (10) mittaama aika ylittää varoajan.
N
D
6. Jonkin suojavaatimuksen 1-5 mukainen saunan hälytinjärjes- tely, tunnettu siitä, että jos minimiarvo ei ylity, hälytin-
laite (2) on järjestetty laukaisemaan hälytys, kun ajanmit- tauselimen (10) mittaama aika ylittää hälytyksen laukaisuajan.
7. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen saunan häly- tinjärjestely, tunnettu siitä, että hälytyksen laukaisuaika = varoaika + varoitusaika.
8. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen saunan häly- tinjärjestely, tunnettu siitä, että järjestely käsittää kuit- tauselimen (8), kuten napin, jonka avulla saunoja voi lopettaa varoituksen tai hälytyksen.
9. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen saunan häly- tinjärjestely, tunnettu siitä, että järjestely on yhdistetty palovaroittimeen ja/tai häkävaroittimeen.
10. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen saunan hälytinjärjestely, tunnettu siitä, että tunnistinlaitteisto (1) käsittää liiketunnistimen, joka on järjestetty mittaamaan saunatilassa tapahtuvaa liikettä.
N
N
O
N
O <Q
LO
N
I jami a 00
O
O +
N
N
O
N
D
FIU20224068U 2022-05-25 2022-05-25 Saunan hälytinjärjestely FI13255Y1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20224068U FI13255Y1 (fi) 2022-05-25 2022-05-25 Saunan hälytinjärjestely

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20224068U FI13255Y1 (fi) 2022-05-25 2022-05-25 Saunan hälytinjärjestely

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI13255Y1 true FI13255Y1 (fi) 2022-08-29

Family

ID=83230840

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20224068U FI13255Y1 (fi) 2022-05-25 2022-05-25 Saunan hälytinjärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI13255Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102299017B1 (ko) 모니터링하기 위한 방법 및 시스템
US7893844B2 (en) Fall detection system having a floor height threshold and a resident height detection device
EP1803105B1 (en) Low battery warning silencing in life safety devices
US20070205886A1 (en) RF/acoustic person locator system
US6454724B1 (en) Sleep apnea detection system and method
EP2702575A1 (en) An apparatus for use in a fall detector or fall detection system, and a method of operating the same
WO2008054459B1 (en) System and method for monitoring a site using time gap analysis
JP7319647B2 (ja) モニタリングのための方法およびシステム
JP5924820B2 (ja) トイレ見守り方法およびこれに用いるトイレ見守り装置
US10328292B2 (en) Multi-sensor based motion sensing in SCBA
CN103745569A (zh) 检测人体跌倒的方法和终端
EP2929517B1 (en) Monitoring system and method
US9378636B2 (en) Fall detector and method of determining a fall in a social alarm system
JP2007133459A (ja) 入浴監視装置
US8264365B2 (en) Motion sensing remote microphone
KR102103786B1 (ko) 지능형 화재 대피 유도시스템
FI13255Y1 (fi) Saunan hälytinjärjestely
AU2016100138A4 (en) Swimmer Supervision System
JP2012190294A (ja) 単身者世帯の単身者見守りシステム
FI13363Y1 (fi) Saunan turvalaitteisto
KR20180118903A (ko) 낙하 탐지 장치 및 시스템
EP3567563B1 (en) System and method for monitoring patients with cognitive disorders
TWM545294U (zh) 安全防災管理系統
US20130307680A1 (en) Intrusion Alarm System with Self-testing Function
FI107414B (fi) Palohälytin

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 13255

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1