FI13154Y1 - Hitsaussuoja - Google Patents
Hitsaussuoja Download PDFInfo
- Publication number
- FI13154Y1 FI13154Y1 FIU20224011U FIU20224011U FI13154Y1 FI 13154 Y1 FI13154 Y1 FI 13154Y1 FI U20224011 U FIU20224011 U FI U20224011U FI U20224011 U FIU20224011 U FI U20224011U FI 13154 Y1 FI13154 Y1 FI 13154Y1
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- welding
- point
- hand
- welded
- around
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B23—MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B23K—SOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
- B23K9/00—Arc welding or cutting
- B23K9/16—Arc welding or cutting making use of shielding gas
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B23—MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B23K—SOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
- B23K37/00—Auxiliary devices or processes, not specially adapted to a procedure covered by only one of the preceding main groups
- B23K37/006—Safety devices
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B23—MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B23K—SOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
- B23K9/00—Arc welding or cutting
- B23K9/32—Accessories
- B23K9/325—Devices for supplying or evacuating shielding gas
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Plasma & Fusion (AREA)
- Optics & Photonics (AREA)
- Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)
Abstract
1. Hitsaussuoja (50); jolla on laatikkomainen vaippa (50.1), joka on tarkoitettu suojakaasun pitämiseksi hitsauskohteessa putkea (100), levyä (200) tai muuta esinettä (300) hitsattaessa, joka on sovitettu muodostamaan käyttövalmiina ollessaan hitsattavan kohdan (W) ympärille olennaisesti kaasutiiviin tilan (30) ja joka käsittää: a. vähintään yhden vaippaan (50.1) muodostetun kädentien aukon (11), b. kuhunkin kädentien aukkoon (11) sovitetun elastisen sukan (12); i. jonka ensimmäinen pää (12.1) on kiinnitetty mainitun aukon ympärille, ii. jonka toinen pää (12.2) on muotoiltu sovitettavaksi olennaisesti kaasutiiviisti kädentien aukon (11) ja sukan (12) läpi tilaan (30) ulotetun tai ulotettavan hitsaajan käden, mainitun käden ja kaapelin tai hitsaustyökalun kuten polttimen ympärille tai, jonka toisen pään (12.2) jatkeeksi on sovitettu käsine (17) hitsaajan käden asettamiseksi siihen, iii. joka on sovitettu sallimaan hitsaajan käden ne liikkeet, jotka kukin tietty hitsaustapahtuma vaatii, c. näkölasin (9) hitsaajan ja hitsattavan kohdan (W) välisen näköyhteyden aikaansaamiseksi, d. joko ensimmäisen ja toisen osan (10, 20) ja niiden välisen, olennaisesti kaasutiiviin liitoksen (3), tai vaihtoehtoisesti rakenteen, joka on toteutettu ilman edellä mainittua osiin jakoa ja liitosta (3), tunnettu siitä, että: kohdan d. ensimmäisen vaihtoehdon toteutuessa se käsittää vähintään yhden vaippaan (50.1) muodostetun aukon (4) mainitun hitsaussuojan sovittamiseksi putken (100) tai esineen (300) sen osan ympärille, jossa hitsattava kohta (W) sijaitsee, kohdan d. jälkimmäisen vaihtoehdon toteutuessa sen vaippa (50.1) on yksiosainen ja se on sovitettu liitettäväksi liitoksella (3a) olennaisesti kaasutiiviisti hitsattavaa putkea (100) tai levyä (200) vasten, siinä olevan hitsattavan kohdan (W) ympärille. Lisäksi suojavaatimukset 2-6.
Description
HITSAUSSUOJA Tämän keksinnön kohteena on hitsaussuoja, jolla on laatikkomainen vaippa ja joka on tarkoitettu suojakaasun pitämiseksi hitsauskohteessa putkea, levyä tai muuta esinettä hitsattaessa.
Keksinnön edullisia käyttökohteita ovat tuulisissa olosuhteissa tapahtuvat suojakaasu- hitsaukset.
Keksintö soveltuu erityisen hyvin TIG- hitsaukseen.
Keksinnön avulla varmistetaan, että ilmavirta, kuten tuuli, ei huuhtele suojakaasua pois hitsauskohteesta hitsaustapahtuman aikana.
Keksintö auttaa myös tuulettomissa olosuhteissa tehosta- maan suojakaasun pysymistä paikallaan hitsauksen ajan.
Keksinnön käyttö on erityisen edullista putkien hitsaamisen yhteydessä.
Putken hitsat- tava kohta voidaan sovittaa hitsaussuojan sisälle, jolloin hitsauskohtaa ympäröivä lähi- tila eristetään muusta ulko- tai huoneilmasta.
Suojan ansiosta tuuli tai muu ilmavirta ei pääse vaikuttamaan hitsauskohtaan ja siihen syötetty suojakaasu pysyy paikallaan ja suojaa hitsin.
Keksintöä voidaan käyttää myös levyn tai muun esineen hitsaamiseen, jolloin sen hit- sattava kohta sovitetaan hitsaussuojan sisälle.
Markkinoilla on useita tunnettuja hitsaussuojia suojakaasun pitämiseksi hitsauskoh- teessä.
Korealaisessa hyödyllisyysmallijulkaisussa KR 2015 0000 839U on esitetty suurikokoisen putken hitsauksen yhteydessä käytettäväksi tarkoitettu suoja.
Tämä suo- N 25 ja on rakenteeltaan laatikkomainen ja se on koostettu kahdesta osasta, jotka painetaan N yhteen putken ympärille.
Suojan keskikohdalle on muodostettu aukot hitsattavan put- 5 ken asettamiseksi niihin siten, että hitsattava kohta jää suojan sisälle.
Julkaisun mu- N kaan suojan tukirakenteiden päälle on sovitettu vaippa. = a — 30 Korealaisessa patenttijulkaisussa KR 2004 0057 326 A on esitetty tuulisuoja levyn = hitsaamiseksi.
Suoja on neljä sivua käsittävä kehikko, joka asetetaan hitsattavan koh- O dan ympärille. 5
Kaikki tunnetut putkien ja levyjen hitsauksen tuulisuojat ovat rakenteeltaan toistensa kaltaisia siten, että niiden yksi sivu on avonainen käden ja hitsaustyökalun, kuten polt- timen viemiseksi hitsattavaan kohteeseen.
Tunnetun tekniikan suurimmat epäkohdat liittyvät juuri siihen, että suojakaasuhitsauk- sessa käden ja polttimen vieminen hitsauskohtaan edellyttää yhden suojan sivun jät- tämistä avoimeksi, jolloin ilmavirta (lähinnä tuuli) pääsee sitä kautta hitsauskohtaan ja huuhtelee sieltä suojakaasua pois. Tunnettujen ratkaisujen avulla ei voida poistaa sitä alalla vallitsevaa epäkohtaa, että suojakaasuhitsauksessa käytettävä suojakaasu, kuten esim. argon, pääsee poistumaan hitsauskohdasta tuulisissa olosuhteissa. Esimerkiksi satamissa, voimalaitos- ja rakennustyömailla jne. joudutaan mm. putkia hitsaamaan jatkuvasti tuulisissa olosuhteissa suojakaasuhitsauksella. Pääasiassa niiden hitsaustapa on TIG- hitsaus, mutta myös mm. MIG- hitsausta suoritetaan.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellainen hitsaussuoja, jolla vältetään tunnetussa tekniikassa esiintyviä haittoja. Keksinnönmukaiselle ratkaisulle on tunnus- omaista se, mikä on esitetty suojavaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön suurimpana etuna on se, että tuulen vaikutus suojakaasuun voidaan elimi- noida jopa täysin. Keksinnönmukainen tuulisuoja kykenee pitämään suojakaasun hit- sauskohteessa sauman ympärillä vähintään olennaisesti täysimääräisenä koko tarvitta- van ajan, jolloin suojakaasusta saadaan täysi hyöty. Mainittu hyöty saavutetaan sekä lisäaineettomassa että lisäaineellisessa TIG- hitsauksessa että myös MIG- hitsaukses- sa. Samoin hyöty saavutetaan sekä putken, levyn että muun esineen hitsaamisessa. : 25 6 Tässä asiakirjassa käsitetään termeillä ”kansi” ja ”pohja” olennaisesti kuusi sivua kä- 2 sittävän hitsaussuojan kahta tiettyä vastakkaista sivua, riippumatta siitä, missä asen- j nossa laite on. a = 30 Keksintöä kuvataan lähemmin oheisissa piirustuksissa, joissa S kuvio 1, esittää erästä käyttövalmista keksinnönmukaista hitsaussuojaa kolmiulottei- 8 sesti, | kuvio 2, esittää em. laitetta kuvion I osoittamasta suunnasta A kuvattuna; kuvio 3, esittää em. laitetta kuvion 2 osoittamasta suunnasta B kuvattuna.
| 3 kuvio 4, esittää keksinnönmukaista hitsaussuojaa avattuna, kuviot 5 ja 6 esittävät tarkemmin em. laitteen kädenteitä, kuviot 7- 13 esittävät eräitä muita keksinnön sovelluksia.
Seuraavassa selitetään keksinnön erään edullisen sovelluksen rakenne ja toiminta edellä mainittuihin kuvioihin viittaamalla.
Kuviossa 1 on kuvattu eräs keksinnönmukainen hitsaussuoja 50 käyttövalmiina kol- miulotteisesti ja kuvioissa 2 ja 3 kaksiulotteisesti eri suunnista.
Esillä oleva hitsaus- suoja käsittää suorakulmaisen ensimmäisen osan 10, jonka seinämät on koostettu en- simmäisestä ja toisesta päädystä la ja 1b, ensimmäisestä ja toisesta sivusta 1c ja Id sekä pohjasta 1e ja toisen osan 20, jonka seinämät on koostettu ensimmäisestä ja toi- sestä päädystä 2a ja 2b, ensimmäisestä ja toisesta sivusta 2c ja 2d sekä kannesta Ze.
Hitsaussuojan 50 ollessa käyttövalmiina sen ensimmäinen osa 10 ja toinen osa 20 on sovitettu vastakkain siten, että niiden seinämien yhdessä muodostama hitsaussuojan vaippa 50.1 rajaa sisäänsä suljetun tilan 30. Mainittu tila muodostuu pohjan le, kan- nen 2e ja niiden välissä olevien päätyjen 1a, 1b, 2a, 2b ja sivujen lc, 1d, 2c, 2d väliin.
Ensimmäinen ja toinen osa 10, 20 on yhdistetty toisiinsa niiden välissä olevalla liitok- sella 3. Mainittuihin päätyihin on muodostettu pyöreät aukot 4 siten, että olennaisesti puolet niistä on ensimmäisessä osassa 10 ja puolet toisessa osassa 20, jolloin liitos 3 puolittaa aukot 4. Aukkoihin 4 on sovitettu putki 100 siten, että sen hitsattava kohta W on hitsaussuojan sisällä suljetussa tilassa 30. Hitsaussuojaan 50 on sovitettu ensim- mäisen ja toisen osan 10, 20 saumassa 3 yhdistävät saranat 5 ja ne yhteen lukitseva salpa 6. Sauma 3 on tiivistetty olennaisesti kaasutiiviiksi tiiviste-elimellä 7. Aukkojen NM 25 4 ja putken 100 liitoskohdat on tiivistetty olennaisesti kaasutiiviiksi tiivisteellä 8. Toi- S sen osan kansi 2e käsittää näkölasin 9. 5 0 Toisen osan 20 päätyihin 2a, 2b ja ensimmäiseen sivuun 2¢ on tehty kädentien aukot z 11 ja kunkin mainitun aukon ympärille, sen reunaan on kiinnitetty sukan 12 ensim- - 30 mäinen pää 12.1 ja sen toinen pää 12.2 on ulotettu tilaan 30. Mainittu sukka on tarkoi- S tettu kädentien aukon 11 ja siitä suojan sisälle viedyn käden sekä kädessä olevan polt- N timen kaapelin välisen alueen tiivistämiseksi.
Kädentien aukko 11 ja sen ympärille 5 kiinnitetyn sukan ensimmäinen pää 12.1 on muodostettu huomattavasti käden ja polt- timen vaatimaa tilaa suuremmaksi ja sukan toinen pää 12.2 on muodostettu tiiviisti ä käden ja polttimen kaapelin ympärille sopivaksi. Tilaan 30 päin supistuva sukka 12 on muodostettu elastisesta materiaalista siten, että sen läpi tilaan 30 vietyä kättä kyetään liikuttamaan kädentien aukossa 11 leveys/korkeus-, pituus- ja syvyyssuunnassa (nuo- let kuviossa 5) kunkin hitsaustapahtuman vaatimuksien mukaan.
Toisen osan 20 päätyihin ja ensimmäiseen sivuun on muodostettu aukot 13 hitsauksen lisäainelangalle. Tässä keksinnön sovelluksessa ne on sijoitettu sukalla varustettujen kädentien aukkojen 11 yläpuolelle. Ensimmäiseen osaan 10 on sovitettu yhde 14 suo- jakaasun syöttämiseksi tilaan 30.
Edellä esiteltyä keksinnönmukaista hitsaussuojaa 50 käytetään siten, että se avataan kuvion 4 osoittamalla tavalla ja asetetaan hitsattavan putken 100 ympärille niin, että putken hitsattava kohta W asettuu ensimmäisen ja toisen päädyn la, 1b väliin. Sitten toinen osa 20 käännetään saranoiden 5 ympäri kiinni ensimmäiseen osaan 10 ja osat lukitaan yhteen salvalla 6. Liitoksen 3 tiiviste-elin 7 ja aukkojen 4 ja putken välissä olevat tiivisteet 8 tiivistävät hitsaussuojan näissä saumakohdissa olennaisesti kaasutii- viiksi ja ne sukalla varustetut kädentien aukot 11 ja lisäainelangan aukot 13. joita ei käytetä käsillä olevassa hitsaustapahtumassa, suljetaan sulkuelimillä 15 olennaisesti | kaasutiiviiksi. Tässä keksinnön sovelluksessa sulkuelimet ovat aukkojen päälle kiinni- tettäviä tai siirrettäviä läppiä. Tämän jälkeen hitsaaja työntää käsineellä peitetyn kä- tensä ja siinä olevan polttimen tietyn kädentien aukon 11 ja siinä olevan sukan 12 läpi tilaan 30 ja toisen käsineellä peitetyn kätensä tietyn toisen kädentien aukon 11 ja siinä olevan sukan 12 läpi mainittuun tilaan ja tarttuu käytössä olevaan aukkoon 13 asetet- tuun lisäainelankaan. Sukkien 12 toiset päät 12.2 tiivistyvät hitsaajan käsien ympärille al 25 ja sukkien elastisuus ja muoto sallivat hitsaajan käsien hitsaustapahtuman aikaiset S liikkeet. Hitsaussuoja 50 on asetettu sellaiseen asentoon, että näkölasi 9 on hitsattavan 5 kohdan W ja hitsaajan silmien välisellä alueella, jolloin syntyy näköyhteys hitsaajan ja A hitsattavan kohdan välille. Polttimen kaapelista suljettuun tilaan 30 tuleva suojakaasu E pysyy hitsattavan kohdan W ympärillä koko hitsaustapahtuman ajan. Suojakaasu voi- - 30 daan syöttää tilaan 30 myös yhteen 14 kautta. Silloin kun mainittua yhdettä ei käytetä, 2 se voidaan sulkea. 3 2
Vaihtoehtoisesti hitsaaja voi työntää sukan 12 läpi tilaan 30 vain pelkän polttimen tai osan siitä, jolloin käsi jää sukan sisälle tai sen ulkopuolelle ja sukan toinen pää 12.2 asettuu tiiviisti hitsaustyökalun kuten polttimen ympärille.
5 Hitsaussuoja 50 voi käsittää myös vain yhden aukon 4 silloin, kun hitsattava putki 100 tai muu esine 300 lävistää sen vain yhdestä kohdasta. Jos hitsattava putki tai muu esi- ne mahtuu kokonaan tilaan 30, aukkoja 4 ei tarvita.
Vaipan 50.1 edullisia materiaaleja ovat mm. teräs ja alumiini. Se voidaan valmistaa myös mistä tahansa muusta edellä kuvattuihin olosuhteisiin sopivasta, kuumuutta ja kipinöitä kestävästä materiaalista. Keksinnönmukaisessa hitsaussuojassa 50 on vähimmillään yksi kädentien aukon 11 ja sukan 12 yhdistelmä, eli kädentie. Silloin kun siinä on vain yksi mainittu kädentie, käytetään polttimesta syötettävää lisäainelankaa tai lisäainetta ei käytetä lainkaan. Ympäri putken tai esineen hitsattaessa hitsaussuojaa 50 voidaan kääntää välillä putken tai esineen ympärillä siten, että kaikki saumat kohdat saadaan hitsattua suojan sisällä. Hitsaussuojaa voidaan myös siirtää esim. hitsattaessa putken pituus- tai pystysuuntais- ta saumaa. Riippuen putken tai esineen hitsattavasta kohdasta, voidaan käyttää aina edullisimmin hitsaukseen soveltuvia kädenteitä. Tässä esimerkissä sivulla 2 oleva kädentie soveltuu hyvin jommankumman päädyssä olevan kädentien kanssa esim. putken pituus-/korkeussuuntaisen sauman hitsaamiseen. N 25 Kuvioissa 5 ja 6 on kuvattu kaksi erilaista kädentietä. Ne eroavat toisistaan lähinnä S siinä, että niiden kädentien aukot 11 ovat laajuudeltaan erilaiset. Kuvio 5 esittelee si- 5 vulle 2c sijoitetun kädentien aukon ja sukan yhdistelmän ja kuvio 6 päätyihin 2a, 2b O sijoitetun kädentien aukon ja sukan yhdistelmän. Kaikki sellaiset kädentiet, jotka tii- E vistävät hitsaajan ranteen tai käsivarren eli käden, käden ja polttimen kaapelin tai hit- — 30 saustyökalun ja kädentien aukon 11 välisen tilan olennaisesti kaasutiiviiksi ja sallivat S aiemmin edellä mainitun hitsaajan käden kolmiulotteisen liikkeen, ovat keksinnöllisiä. S Sukan 12 elastisuus voidaan toteuttaa esim. poimutuksella tai sen materiaalin veny- > miskyvyllä.
Kädenteitä ja lisäainelanpgalle tarkoitettuja aukkoja 13 voidaan sijoittaa keksinnönmu- kaiseen hitsaussuojaan aina haluttu määrä, halutulla tavalla.
Sukka 12 valmistetaan palamattomasta, kuumuutta kestävästä materiaalista.
Se voi ol- la nahkaa, kuitukangasta tai muuta tilanteeseen sopivaa materiaalia.
Kuviossa 7 on esitetty miten keksinnönmukaisessa hitsaussuojassa 50 voidaan hitsata erikokoisia putkia.
Hitsaussuoja voidaan valmistaa esim. siten, että sen aukot 4 sopivat sellaisinaan tietylle putkikoolle ja kun siinä hitsataan tiettyyn rajaan asti halkaisijal- taan tätä pienempiä putkia, niin käytetään sovituselimiä 16 sulkemaan putken 100 ja aukon 4 välinen alue.
Esimerkkinä tästä voidaan mainita, että hitsaussuojan 50 aukko- jen 4 sopiessa sellaisinaan DN 100 putkelle, voidaan ne hitsata ilman sovituselimiä ja kaikki sitä pienemmät putket samassa hitsaussuojassa sovituselimiä käyttämällä.
Suu- remmille putkille voidaan valmistaa joko kaikille omat hitsaussuojansa tai tietyillä halkaisija-alueilla sovituselimien 16 kanssa käytettävät hitsaussuojat.
Sovituselin 16 voi olla rengas, reiällinen laippa tai joku muu tilanteeseen sopiva osa.
Se voi olla koostettu yhdestä tai useammasta osasta ja se voidaan kiinnittää vaippaan 50.1 millä tahansa tunnetulla tavalla.
Sovituselimen kanssa voidaan käyttää tiivistettä 8 tai se voi olla ominaisuuksiltaan itse tiivistyvä.
Esimerkkinä tällaisesta voidaan mainita jousta- vasta ja hyvin kuumuutta kestävästä silikonikumista valmistettu sovituselin.
Aukot 4 voidaan myös sulkea kokonaan silloin, kun hitsattava putki 100 tai muu esine 300 mahtuu kokonaan tilaan 30. W 25 Kuviossa 8 on esitetty putkeen 100 kuuluvan käyrän osan 100a hitsaaminen siihen S keksinnönmukaista hitsaussuojaa 50 käyttämällä.
Tässä esimerkissä se on toteutettu 5 käyttämällä käyrän osan puoleisessa päädyssä pyöreästä poikkeavalla aukolla varus- 0 tettua sovituselintä 16 ja pyöreällä aukolla varustettua sovituselintä toisessa päädyssä. = Toinen tapa on muotoilla hitsaussuoja sellaiseksi, että ei tarvita sovituselintä tai että - 30 molemmissa sovituselimissä on pyöreä aukko. | s N Liitos 3 on edullista sovittaa samaan tasoon aukkojen 4 halkaisijoiden kanssa ja se voi 5 olla suunnaltaan pohjan le ja/tai kannen 2e suuntainen tai poiketa niiden suunnasta.
Liitos 3 voi sijaita myös jossakin muussa edullisessa paikassa.
Keksinnönmukainen hitsaussuoja 50 voidaan toteuttaa myös ilman saranoita 5. Sille on keskeistä, että ensimmäinen ja toinen osa 10, 20 voidaan sovittaa toistuvasti ja hel- posti yhteen ja sarana/ saranat on yksi edullinen esimerkki siitä. Saranat voidaan siis myös korvata vastaavan tehtävän hoitavilla elimillä. Samoin keksinnönmukainen hitsaussuoja 50 voidaan toteuttaa joissakin tapauksissa ilman lukitsevaa salpaa 6. Keksinnölle on ominaista, että liitos 3 on olennaisesti kaa- sutiivis keksinnön käytön aikana ja ensimmäisen ja toisen osan 10, 20 pitäminen yh- dessä siten, että tämä toteutuu, voidaan toteuttaa millä tahansa tunnetulla keinolla. Esimerkkinä voidaan mainita painovoiman käyttö silloin, kun toinen osa 20 on en- simmäisen osan 10 yläpuolella. Tiiviste-elin 7 voi olla erillinen tiiviste tai se voi koostua liitoksen 3 muodoista. Esi- merkkinä tästä voidaan mainita huullos. Tiiviste 8 voi olla irtonainen osa tai koostua irtonaisista osista tai liitetty aukkojen 4 tai sovituselimien 16 reunaan. Joissakin tapauksissa keksinnönmukaista hitsaussuojaa on mahdollista käyttää myös ilman mainittua tiivistettä.
Käyttövalmiina olevalta keksinnönmukaiselta hitsaussuojalta 50 ja sukan 12 liitos- kohdalta hitsaajan käteen ja polttimen kaapeliin ei vaadita absoluuttista kaasutiiviyttä. Olennainen kaasutiiviys tarkoittaa sitä, että olennaisesti kaikki tilaan 30 syötettävä suojakaasu pysyy mainitussa tilassa koko tietyn hitsaustapahtuman ajan. od 25
N S Näkölasi 9 voidaan toteuttaa monella tavalla. Kuvioiden esimerkissä se on olennaises- 5 ti koko kannen 2e laajuinen, mutta se voi myös olla vain osa siitä. Sen edullisin mate- O riaali on lasi, mutta se voidaan valmistaa myös jostakin muusta lämpöä ja hitsauskipi- E nöitä kestävästä läpinäkyvästä materiaalista. Mainittu näkölasi on edullista toteuttaa — 30 siten, että se on helppo vaihtaa, koska se joutuu hitsaustapahtumissa kovan rasituksen S alaiseksi.
O > Kuviossa 9 on esitetty keksinnönmukaisen hitsaussuojan 50 soveltaminen levyn 200 hitsaamiseen suojakaasuhitsauksella. Tämä hitsaussuoja on yksiosainen ja sen vaippa
50.1 on koostettu päädyistä a, b, sivuista c, d ja kannesta e.
Kanteen on sovitettu näkö- lasi 9 ja päätyihin ja toiseen sivuista on muodostettu kädentien aukot 11 ja näihin auk- koihin on liitetty sukat 12 kuten yllä esitetyssäkin keksinnön sovelluksessa.
Tässä so- velluksessa ei tarvita pohjaa eikä päätyjen aukkoja hitsaussuojaan sovitettavaa putkea varten, vaan vaipan 50.1 avonaisen sivun puoleinen reuna on sovitettu olennaisesti | kaasutiiviisti hitsattavaa levyä vasten siten, että levyn hitsattava kohta W on asettunut hitsaussuojan sisälle muodostettuun olennaisesti kaasutiiviiseen tilaan 30. Kuvion 9 tilanteessa levy 200 on tasomainen, mutta myös kaarevat levyt soveltuvat keksinnön käyttökohteiksi.
Olennaista on, että hitsaussuojan 50 ja hitsattavan levyn 200 liitos 3a muotoillaan ja/tai tiivistetään tiivisteellä 8a olennaisesti kaasutiiviiksi.
Myös tämän sovelluksen mukainen hitsaussuoja voidaan varustaa lisäaineläangan aukoilla 13, yh- teellä 14 ja/tai tarvittaessa tietyt aukot sulkevilla sulkuelimillä 15. Levyn hitsaamiseen tarkoitettu hitsaussuoja voidaan kiinnittää levyyn 200 joko vain sen omalla painolla tai jollakin tunnetulla tavalla, kuten magneeteilla, puristimilla, ruuviliitoksilla jne.
Tätä keksinnön sovellusta voidaan käyttää sekä vaaka- että pystysauman hitsaamiseen.
La- kihitsin muodostaminen ei myöskään ole poissuljettu keksintöä käyttämällä.
Kuviossa 10 on esitetty keksinnön sovellus, jossa kädentien aukon 11 ja sukan 12 muodostama kädentie on varustettu käsineellä 17. Käsine, joka voi olla hansikas tai rukkanen, on kiinnitetty sukan toiseen päähän 12.2 siten, että se on olennaisesti kaasu- tiiviisti sukan 12 jatkeena.
Tässä keksinnön sovelluksessa hitsaaja asettaa kätensä kä- dentien aukon 11 ja sukan 12 läpi käsineen sisälle ja tarttuu tilaan 30 jonkun toisen aukon kautta vietyyn hitsaustyökaluun tai lisäainelankaan käsineen 17 välityksellä.
N 25 Kun keksinnönmukaista hitsaussuojaa 50 käytetään titaanihitsauksessa (TIG, MIG), S niin suojakaasun pysyminen hitsaussauman suojana niin kauan, että hitsin lämpötila 5 on laskenut alle vaaditun 300 °C, voidaan tarvittaessa varmistaa syöttämällä suojakaa- A sua yhteen 14 kautta tilaan 30. Sillä estetään hitsauskohdan materiaalin hapettuminen E ja turmeltuminen sitä kautta. — 30 2 Kuvioissa 11- 13 on esitetty eräitä muita keksinnön sovelluksia.
Kuviossa 11 hitsaus- O suoja 50 on sovitettu suurikokoista putkea 100 vasten siten, että hitsattava kohta W on > hitsaussuojan sisällä tilassa 30. Hitsaussuojan putkea 100 vasten sovitettu sivu on muotoiltu siten, että putken ja hitsaussuojan välinen liitos 3a on olennaisesti kaasutii-
vis tai tiivistettävissä tiivisteellä 8a sellaiseksi. Tämä hitsäussuoja voidaan kiinnittää paikalleen esim. putken 100 ympäri ulottuvilla kiinnitysliinoilla tai ketjuilla tai mag- neeteilla tai imukupeilla. Kuviossa esitetty hitsaussuoja on varustettu pyörillä 18, joita on tässä esimerkissä kaksi per sivu, eli yhteensä neljä kappaletta. Niitä voidaan asen- taa hitsaussuojaan kulloinkin tarvittava määrä ja niiden tarkoitus on helpottaa hitsaus- suojan siirtämistä putkella 100 hitsattavan kohdan W vaihtuessa. Pyörät 18 voidaan sovittaa myös kehän suuntaisiksi, jolloin hitsaussuojan siirtäminen tässä suunnassa helpottuu. Kuviossa olevat nuolet esittävät sitä, että pyörät 18 on siirrettävissä sellai- seen asentoon, jossa hitsaussuoja irtoaa putken 100 pinnasta ja sitä on helpompi siir- tää. Kuviossa 11 kuvattua hitsaussuojaa 50 ja menetelmää voidaan käyttää myös kaarevan levyn 200 hitsauksessa. Silloin tilaan 30 sovitetaan sen hitsattava kohta W. Pyöriä 18 voidaan käyttää myös suoran levyn hitsaamisessa.
Kuvioissa 12 ja 13 on kuvattu eräät pienahitsin hitsaamiseen soveltuvat keksinnönmu- kaiset hitsaussuojat 50. Kuvion 12 tilanteessa levyyn 200 hitsattava laippa 201 ulottuu hitsaussuojan sivun a yli, jolloin sivun x lisäksi myös koko sivu a on avoin ja liitos 3a sekä mahdollisesti käytettävä tiiviste 8a ovat näiden kahden sivun laajuisia. Hitsattava kohta W sijaitsee tilassa 30, levyn 200 ja laipan 201 yhtymäkohdassa. Kuvion 13 ti- lanteessa laippa 201 ulottuu vain osalle sivun a laajuutta, jolloin mainitun sivun muu osa on umpinainen. Vastaavasti liitos 3a ja mahdollisesti käytettävä tiiviste 8a on si- vun x ja sivun a avoimen osan laajuinen. N 25 Keksinnönmukainen hitsaussuoja 50 voidaan varustaa myös muilla sen käyttämistä S helpottavilla osilla. Esimerkkinä voidaan mainita kahva sen ohjaamiseksi sitä siirrettä- 5 essä. & E Keksinnönmukainen hitsaussuoja voi olla muodoltaan suorakulmainen, vinokulmai- — 30 nen jne. Se voi käsittää myös vähintään yhden kaarevan pinnan eikä mikään käyttö- 2 kelpoinen muoto ei ole poissuljettu hitsaussuojaa 50 koostettaessa. Se voidaan toteut- O taa kooltaan aina tilanteeseen soveltuvaksi.
On huomattava, että vaikka tässä selityksessä on pitäydytty yhdentyyppisessä keksin- nölle edullisessa toteuttamisesimerkissä, niin tällä ei kuitenkaan haluta mitenkään ra- joittaa keksinnön käyttöä vain tämän tyyppistä esimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia suojavaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuk- sen puitteissa.
N |
N >
I Ao a.
O +
N 5
Claims (6)
1. Hitsaussuoja (50): jolla on laatikkomainen vaippa (50.1), joka on tarkoitettu suo- jakaasun pitämiseksi hitsauskohteessa putkea (100), levyä (200) tai muuta esinet- tä (300) hitsattaessa, joka on sovitettu muodostamaan käyttövalmiina ollessaan hitsattavan kohdan (W) ympärille olennaisesti kaasutiiviin tilan (30) ja joka käsit- a. vähintään yhden vaippaan (50.1) muodostetun kädentien aukon (11), | 10 b. kuhunkin kädentien aukkoon (11) sovitetun elastisen sukan (12); i. jonka ensimmäinen pää (12.1) on kiinnitetty mainitun aukon ympärille, ii. jonka toinen pää (12.2) on muotoiltu sovitettavaksi olennaisesti kaasutii- viisti kädentien aukon (11) ja sukan (12) läpi tilaan (30) ulotetun tai ulotet- tavan hitsaajan käden, mainitun käden ja kaapelin tai hitsaustyökalun ku- ten polttimen ympärille tai, jonka toisen pään (12.2) jatkeeksi on sovitettu käsine (17) hitsaajan käden asettamiseksi siihen, iii. joka on sovitettu sallimaan hitsaajan käden ne liikkeet, jotka kukin tietty hitsaustapahtuma vaatii, c. näkölasin (9) hitsaajan ja hitsattavan kohdan (W) välisen näköyhteyden ai- kaansaamiseksi, d. joko ensimmäisen ja toisen osan (10, 20) ja niiden välisen, olennaisesti kaasu- tiiviin liitoksen (3), tai vaihtoehtoisesti rakenteen, joka on toteutettu ilman edellä mainittua osiin jakoa ja liitosta (3), tunnettu siitä, että: | N 25 - > kohdan d. ensimmäisen vaihtoehdon toteutuessa se käsittää vähintään yhden å vaippaan (50.1) muodostetun aukon (4) mainitun hitsaussuojan sovittamisek- s si putken (100) tai esineen (300) sen osan ympärille, jossa hitsattava kohta I (W) sijaitsee, & - kohdan d. jälkimmäisen vaihtoehdon toteutuessa sen vaippa (50.1) on yksi- = 30 osainen ja se on sovitettu liitettäväksi liitoksella (3a) olennaisesti kaasutii- 3 viisti hitsattavaa putkea (100) tai levyä (200) vasten, siinä olevan hitsattavan S kohdan (W) ympärille.
| 2. Suojavaatimuksen | mukainen hitsaussuoja (50) tunnettu siitä, että liitos (3) on sovitettu samaan tasoon aukkojen (4) joidenkin halkaisijoiden kanssa.
3. Suojavaatimuksen 2 mukainen hitsaussuoja (50) tunnettu siitä, että se on varus- tettu saranoilla (5) ja salvalla (6) tai vastaavilla elimillä ensimmäisen ja toisen osan (10. 20) toistuvasti yhteensovittamiseksi sekä hitsaussuojan avaamiseksi, sulkemiseksi ja lukitsemiseksi.
4. Jonkun suojavaatimuksista 1- 3 mukainen hitsaussuoja (50) tunnettu siitä, että sukka (12) on valmistettu nahasta, kuitukankaasta tai muusta kuumuutta kestäväs- tä materiaalista ja että se käsittää elastisuutta lisäävät poimut.
5. Jonkun suojavaatimuksista 1- 4 mukainen hitsaussuoja (50) tunnettu siitä, että sukan toisen pään (12.2) jatkeeksi on sovitettu käsine (17).
6. Jonkun suojavaatimuksista 1- 5 mukainen hitsaussuoja (50) tunnettu siitä, että näkölasi (9) on lasia tai muuta läpinäkyvää ainetta ja että se on sovitettu vaihdet- tavaksi.
AN Al oO
AN
O > +
N
I 0’ o 5 +
A
AN
O
N 5
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FIU20224011U FI13154Y1 (fi) | 2019-08-22 | 2019-08-22 | Hitsaussuoja |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FIU20224011U FI13154Y1 (fi) | 2019-08-22 | 2019-08-22 | Hitsaussuoja |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI13154Y1 true FI13154Y1 (fi) | 2022-04-05 |
Family
ID=81579263
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FIU20224011U FI13154Y1 (fi) | 2019-08-22 | 2019-08-22 | Hitsaussuoja |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI13154Y1 (fi) |
-
2019
- 2019-08-22 FI FIU20224011U patent/FI13154Y1/fi active IP Right Grant
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI20195694A1 (fi) | Hitsaussuoja ja menetelmä sen käyttämiseksi | |
US5669547A (en) | Apparatus and method for supplying inert gas to a welding location | |
KR200411329Y1 (ko) | 파이프 부재의 알곤 용접용 가이드 | |
CN105983782B (zh) | 高氮奥氏体不锈钢激光焊接过程熔池背面保护装置 | |
FI77796C (fi) | Anordning foer svetsning av roer. | |
CN106270986A (zh) | 一种同时保护平板正反面焊缝的焊件载台装置 | |
FR2398260A1 (fr) | Joint moleculaire, notamment pour torches de brulage de gaz residuaires | |
FI13154Y1 (fi) | Hitsaussuoja | |
US5361972A (en) | Purge strap for welding | |
CN107639364A (zh) | 一种管道全位置焊接背面保护及背面焊缝观察系统 | |
US4005305A (en) | Shielding apparatus | |
US20100219172A1 (en) | Process For Reducing The Loss Of Backing Gas When Welding Pipe | |
JP2006511814A (ja) | 密閉コンテナを製造する方法並びに当該密閉コンテナ及びその構成要素 | |
US4901743A (en) | Safety glove bag | |
CN212398441U (zh) | 焊接气体保护装置 | |
JP2012127755A (ja) | 内部が放射性物質で汚染された装置又は設備の解体装置及び方法 | |
KR102203576B1 (ko) | 관 용접의 용접 가스 포집 장치 | |
CN202555958U (zh) | 一种锆及锆合金管道焊接保护工装 | |
KR20180133667A (ko) | 가스 텅스텐 아크 용접을 위한 퍼징장치 | |
RU2387523C1 (ru) | Устройство для дуговой автоматизированной сварки в среде защитных газов | |
JP5783875B2 (ja) | 内部が放射性物質で汚染された装置又は設備の解体装置及び方法 | |
CN206343749U (zh) | 一种不锈钢弯头的焊接机构 | |
CA2209296C (fr) | Boite de confinement de gaz utilisee avec une tete de soudage | |
KR200260900Y1 (ko) | 용접보조장치 | |
RU59649U1 (ru) | Кессон для ремонта подводных трубопроводов |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FGU | Utility model registered |
Ref document number: 13154 Country of ref document: FI Kind code of ref document: U1 |