FI129631B - Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä - Google Patents
Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä Download PDFInfo
- Publication number
- FI129631B FI129631B FI20207192A FI20207192A FI129631B FI 129631 B FI129631 B FI 129631B FI 20207192 A FI20207192 A FI 20207192A FI 20207192 A FI20207192 A FI 20207192A FI 129631 B FI129631 B FI 129631B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- nozzle
- suction
- jacket
- patient
- air
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C17/00—Devices for cleaning, polishing, rinsing or drying teeth, teeth cavities or prostheses; Saliva removers; Dental appliances for receiving spittle
- A61C17/06—Saliva removers; Accessories therefor
- A61C17/08—Aspiration nozzles
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C19/00—Dental auxiliary appliances
- A61C19/007—Dust removing devices on working places in dental laboratories, e.g. working by suction
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Dentistry (AREA)
- Epidemiology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
- Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)
Abstract
Keksinnön kohteena on suutin (1), laitteisto ja menetelmä ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan (12) suun (13) läheltä sekä menetelmä hammaslääkärin imulaitteiston suuttimen (1) valmistamiseksi. Suutin (1)käsittää kuvitellun keskiakselin (L) ympärille järjestetyn putkimaisen vaipan (2). Vaipan ensimmäisessä päässä (3) on potilaan suuta (13) kohden tarkoitettu suuttimen imupää (4) ja vaipan toisessa päässä (5) on suuttimen jättöpää (6). Suuttimen imupäässä (4) vaipan imupään reuna (7) on muodostettu suuttimen keskiakselin(L)suhteen vinoksi. Vaippa (2) on imupäässään (3) myös litistetty niin, että vaippa on keskiakselin (L) suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan (8) kohdalla.
Description
Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä
KEKSINNÖN TEKNIIKAN ALA Keksinnön kohteena on jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten johdanto-osissa esitetyn mukaiset suutin, laitteisto ja menetelmä ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan suun läheltä sekä menetelmä hammaslääkärin imulaitteiston suuttimen valmistamiseksi.
TEKNIIKAN TASO Hammaslääkärissä tehtävät toimenpiteet tuottavat esimerkiksi roiskeita, kuten eri kokoisia pisaroita tai hiukkasia. Isommat roiskeet ja pisarat putoavat nopeasti alaspäin. Pienet pisarat ja hiukkaset leviävät ilmaan aerosoleina. Pisarat, hiukkaset ja aerosolit voivat sisältää suusta peräisin olevia taudinaiheuttajia, kuten viruksia. Hoitotilaan — levitessään taudinaiheuttajat aiheuttavat terveysriskin henkilökunnalle sekä samaan tilaan tuleville muille potilaille. Pisaroilta on tunnettua suojautua käyttämällä suojavälineitä kuten hengityssuojaimia, suojalaseja tai visiireitä. Aerosolit leviävät laajemmalle ja saattavat jäädä leijumaan tilaan jopa pariksi tunniksi. On tunnettua yrittää poistaa aerosoleja ilmasta tuulettamalla, koneellista ilmanvaihtoa parantamalla tai käyttämällä ilmanpuhdistuslaitteita. Ilman poistaminen hammaslääkärin potilaan suun lähettyviltä on tunnettua esimerkiksi o patenttijulkaisuista AT 10972 U1, WO 8910154 A1, US 5513632 A, US 5127411 A, N US 6464499 B1. Näissä on kuitenkin useita haittapuolia, kuten että ilmaa poistava laite - 25 — kiinnitetään potilaaseen epämukavasti esimerkiksi suupieliin tai huuliin, laitteen & rakenne estää hammaslääkärin tai hoitajan työskentelyä, tai haittaa työvälineiden E käyttöä, laite estää näkyvyyttä potilaan suuhun tai varjostaa valaistusta. Tehokkaat N imulaitteistot imevät paitsi pisarat helposti myös suojaliinat, potilaan vaatteet ja pitkät S hiukset. Usein imu on suunnattu niin, että se levittää tai nostaa aerosoleja ylöspäin, O 30 — jolloin ne partikkelit, jotka eivät päädy puhdistimeen, lentävät entistä laajemmalle.
KEKSINNÖN TARKOITUS Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on vähentää tai jopa poistaa edellä mainittuja tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia.
Esillä olevan keksinnön yhtenä tarkoituksena on saada aikaan ratkaisu, jolla ilmaa ja sen mukana esimerkiksi pisaroiden ja aerosolien sisältämiä haitallisia aineita poistetaan hammaslääkärin potilaan suun lähettyviltä tehokkaasti ja potilasta, henkilökuntaa tai potilaalle tehtäviä toimenpiteitä haittaamatta.
Esillä olevan keksinnön yhtenä tarkoituksena on saada aikaan ratkaisu, jolla minimoidaan potilaan, henkilökunnan ja ympäristön altistuminen hammaslääkärin toimenpiteissä käytettäville tai potilaan suusta irtoaville tai potilaan hengitysilman tai syljen sisältämille haitallisille aineille.
Esillä olevan keksinnön yhtenä tarkoituksena on saada aikaan ratkaisu, jolla rajoitetaan tarttuvan taudin leviämistä tartunnan saaneesta potilaasta hammaslääkärin vastaanotolla.
KEKSINNÖN LYHYT KUVAUS Mm. edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle suuttimelle, laitteistolle, menetelmälle sekä muille keksinnön kohteille on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisissa itsenäisissä patenttivaatimuksissa.
O R Tässä tekstissä mainitut sovellusesimerkit ja edut koskevat soveltuvin osin niin - 25 keksinnön mukaista suutinta, laitteistoa, menetelmiä kuin muitakin keksinnön kohteita, & vaikka sitä ei aina erikseen mainitakaan. j N Tyypillinen keksinnön mukainen suutin on tarkoitettu ilman ja sen mukana haitallisten S aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan suun läheltä, Suutin käsittää kuvitellun O 30 —keskiakselin ympärille järjestetyn putkimaisen vaipan ja — vaipan ensimmäisessä päässä potilaan suuta kohden tarkoitetun suuttimen imupään;
— vaipan toisessa päässä suuttimen jättöpään.
Suuttimen imupäässä — vaipan imupään reuna on muodostettu suuttimen keskiakselin suhteen vinoksi.
Näin vaippa ulottuu imupään pitkässä reunassaan keskiakselin suunnassa pidemmälle kuin imupään lyhyessä reunassaan.
Lisäksi — vaippa on imupäässään muodoltaan litistetty niin, että vaippa on keskiakselin suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan kohdalla.
Keksinnön mukaista suutinta voidaan käyttää keksinnön mukaisessa laitteistossa ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan suun läheltä.
Laitteisto käsittää ilman imulaitteiston sekä siihen kytketyn keksinnön mukaisen suuttimen, jolla imulaitteiston tuottamaa ilman liikettä ohjataan halutusti.
Imulaitteisto voi käsittää esimerkiksi imuputkiston, puhaltimen, ilmasuodattimen, ohjainlaitteet, = tietokoneen ja siinä ajettavaksi järjestetyn = imulaitteiston — hallintaohjelmiston.
Tyypillisessä keksinnön mukaisessa menetelmässä imetään hammaslääkärin potilaan suun läheltä ilmaa ja sen mukana haitallisia aineita.
Imeminen suoritetaan laitteistolla, joka käsittää ilman imulaitteiston sekä siihen kytketyn keksinnön mukaisen suuttimen, — jolloin menetelmä käsittää ainakin seuraavat vaiheet: — |metään imulaitteistolla ilmaa; — ohjataan suuttimella imulaitteiston tuottamaa ilman liikettä potilaan suun lähellä.
S Menetelmä käsittää lisäksi ainakin seuraavat vaiheet: N — ohjataan suuttimeen ilmaa sekä vaipan imupään pitkän reunan yli kauempana 7 25 imulaitteistosta, että vaipan imupään lyhyen reunan yli lähempänä & imulaitteistoa.
Kauempana imulaitteistosta tarkoittaa ilman virtaussuunnassa z kauempana suuttimen jättöpäästä.
Lähempänä imulaitteistoa tarkoittaa ilman S virtaussuunnassa lähempänä suuttimen jättöpäätä; S — ohjataan suuttimeen ilmaa poikkileikkaukseltaan litistettynä virtauksena.
N 30 Litistetty virtaus saadaan aikaan ainakin imupäässään litistetylla suuttimella.
Tällöin virtaus on suuttimen keskiakselin suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan kohdalla. Keksinnön mukainen hammaslääkärin imulaitteiston suutin voidaan valmistaa esimerkiksi seuraavasti: — muodostetaan suoran muovi- tai metalliputken ensimmäinen pää putken keskiakselin suhteen viistoksi ja toinen pää ainakin pääasiallisen kohtisuoraksi; — litistetään putken viistoon leikattu ensimmäinen pää niin, että litistetyn putken pään levein kohta asettuu putken pisimmän kohdan kohdalle.
Eräässä sovelluksessa suutin on muodostettu suorasta putkesta. Eräässä sovelluksessa putki on ennen litistämistään muodoltaan suora ympyrälieriö, katkaistu suora ympyrälieriö, tai katkaistu suora ympyräkartio.
Nyt on siis ymmärretty, että ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä on helppoa ja tehokasta tehdä yksinkertaisella suuttimella, jonka imupään reuna on muodostettu vinoksi ja litistetyksi. Vino muoto tarkoittaa, että suuttimen imupäässä on pitkä ja lyhyt reuna, jolloin pitkä reuna ulottuu suuttimen kuvitteellisen keskiakselin suunnassa pidemmälle kuin lyhyt reuna. Litistys tehdään niin, että suuttimen imupää on leveimmillään pitkän reunan kohdalla. Näin muotoilun suuttimen avulla voidaan ohjata imettävää ilmavirtaa yksinkertaisen tehokkaasti. Litistetty suutin on helppo saada pysymään potilaan rinnan päällä tukevasti ja samassa asennossa potilaan suun suhteen ilman suuttimen erityistä ES kiinnittämistä potilaaseen. Hoidon aikana on usein otettava työkaluja tai apuvälineitä N potilaan rinnan yli. Litistetyn muodon ansiosta hammaslääkärin tai hoitajan on helppo - 25 työskennellä myös suuttimen yli, vaikka suutin olisi asetettu tukevasti potilaan rinnan & päälle. Suuttimen imupään vinon reunan ansiosta suuttimen saa erittäin lähelle E potilaan leukaa ilman, että suutinta tarvitsee edes osittain asettaa potilaan leuan alle. N Lähelle leukaa sijoitettu suutin tarkoittaa tehokkaampaa ilman ja epäpuhtauksien S poistamista. Suuttimen muotoilun ansiosta esineiden kuten potilaan vaatteiden tai O 30 hiusten, suojavaatteiden, suojaliinojenriski imeytyä suuttimeen on pienempi kuin käytettäessä tekniikan tason imulaitteistoja samaan tapaan potilaan rinnalla. Imuteho voidaan pitää suurempana kuin tekniikan tason suuttimessa. Suurempi imuteho imee tehokkaasti paitsi ilmaa, myös aerosoleja ja pisaroita ja niiden mukana epäpuhtauksia. Suutin muuttaa tehokkaasti pisaroiden ja aerosolien roiskumissuuntaa potilaasta ja hoitohenkilökunnasta poispäin.
5 Se, että vaipan imupään reuna on muodostettu suuttimen keskiakselin suhteen vinoksi voi tarkoittaa monenlaisia imupään reunan muotoja. Esimerkiksi koko reuna voi olla yhdessä tasossa tai reunan osa tai koko reuna voi olla muotoiltu eri tavoin kaareviksi. Eräässä sovelluksessa vaippa on imupäässään muodoltaan litistetty niin, että vaippa on keskiakselin suunnassa katsottuna leveimmillään imupään pitkän reunan lisäksi myös vaipan imupään lyhyen reunan kohdalla. Näin litistetty Imupään muoto tehostaa ilman imemistä juuri halutulla tavalla.
Eräässä sovelluksessa suutinta käytetään potilaan rinnan päällä niin, että se on korkeussuunnassa mahdollisimman matala. Esimerkiksi suutin voidaan asettaa niin, että imupään pitkä reuna tai imupään lyhyt reuna ei ole kohti potilasta. Tällöin suuttimella imetään ilmavirtaus, joka on pystysuunnassa litistetty. Toisin sanoen ilmavirtaus on leveimmillään vaakasuunnassa. Näin saadaan imettyä ilmaa mahdollisimman leveältä alalta. Samalla suutin haittaa vähemmän potilaan rinnan yli — tehtävää hoitotyötä.
Eräässä sovelluksessa vaipan imupään reuna on muodostettu suuttimen keskiakseliin o nähden kulmaan, esimerkiksi alle 60 asteen, alle 45 asteen, 30-60 asteen tai alle 30 N asteen kulmaan. Eräässä sovelluksessa imupään pitkän reunan ja lyhyen reunan - 25 kautta kulkeva kuvitteellinen suora leikkaa suuttimen keskiakselin alle 60 asteen, alle & 45 asteen, 30-60 asteen tai alle 30 asteen kulmassa. Vino suuttimen pää voidaan E tuoda hyvin lähelle potilaan suuta ilman, että suutin koskettaa potilasta. Verrattuna N suoraan katkaistuun putkeen, saadaan vinolla katkaisulla aikaiseksi samankokoiseen S putkeen isompi aukko. Suuttimen imupään vino reuna mahdollistaa siis imettävän O 30 ilmavirran ohjaamisen tehokkaasti ja halutusti.
Eräässä sovelluksessa vaipan läpimitta on suuttimen keskiakselin suunnassa katsottuna leveimmillään yli 100 %, yli 50 %, yli 25 %, yli 10%, 50-100 %, 25-100 % tai 10-100 % suurempi kuin kapeimmillaan. Suuttimen vaipan litistys voidaan valita kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.
Eräässä sovelluksessa suuttimen keskiakseli on koko vaipan matkalta suora. Eräässä sovelluksessa keskiakseli kulkee koko suuttimen matkan suuttimen sisällä eikä leikkaa suuttimen vaippaa tai sen reunoja. Suora suutin on helppo valmistaa ja helppo ja kestävä käyttää. Suora suutin aiheuttaa vain vähän painehäviötä.
Eräässä sovelluksessa vaippa on symmetrinen vaipan imupään pitkän reunan ja lyhyen reunan kautta kulkevan suuttimen keskiakselin suuntaisenkuvitteellisen pinnan suhteen. Symmetrinen suutin on helppo valmistaa ja helppo käyttää.
Eräässä sovelluksessa suuttimen jättöpäässä suuttimen keskiakseliin nähden kohtisuora vaipan leikkaus on muodoltaan ympyrä. Ympyrän muotoiseen päähän on helppo järjestää imuputkistoon liitettävä liitin. Ympyrän muotoiseen päähän on helppo järjestää liitin, joka sallii suuttimen pyörittämisen imuputkiston suhteen.
Eräässä sovelluksessa suutin käsittää välineet suuttimen vaipan imupään muodon, esimerkiksi litistyneisyyden ohjaamiseksi halutuksi. Näin imettävää ilmavirtaa saadaan ohjattua paremmin erilaisissa tilanteissa ja erilaisten potilaiden kohdalla ja tehostetaan o huoneilmaan leviävien haitallisten aineiden minimointia.
N = 25 Eräässä sovelluksessa vaipan imupään reunaan sen pitkän reunan ja lyhyen reunan & valisiin kohtiin muodostetaan potilaan leuan muotoon sopivat syvennykset. Nain suutin E saadaan lähemmäksi potilaan päätä ja erityisesti suuta. Näin imettävää ilmavirtaa N saadaan ohjattua paremmin ja tehostetaan huoneilmaan leviävien haitallisten aineiden S minimointia. S 30 Eräässä sovelluksessa ilman imulaitteisto käsittää imuputkiston, jonka varassa suutin on järjestettävissä potilaan suun lähelle haluttuun asentoon. Eräässä sovelluksessa imuputkisto on itsekantava. Eräässä sovelluksessa suuttimen ja imuputkiston välissä on nivel, joka sallii suuttimen kääntämisen imuputkiston suhteen. Näin putkisto ja suutin on helppo asettaa haluttuun asentoon eikä niitä tarvitse tukea potilaaseen.
Eräässä sovelluksessa suuttimen ja imuputkiston välissä on liitin suuttimen kiinnittämiseksi irrotettavasti imulaitteiston imuputkeen. Tyypillisesti liittimen tuottama liitos on ainakin pääasiallisen ilmatiivis. Liitin voi olla suuttimen jättöpäässä, imuputkessa tai niissä molemmissa.
Eräässä sovelluksessa suuttimen ja imuputkiston välissä on liitin, joka sallii suuttimen pyörittämisen keskiakselinsa ympäri imuputkiston suhteen. Pyörittämisen avulla suutin voidaan asettaa haluttuun asentoon potilaan suhteen. Eräässä sovelluksessa imettävää ilmavirtaa ohjataan pyörittämällä suutinta keskiakselinsa ympäri imuputkiston suhteen.
Eräässä sovelluksessa keksintöä käytettäessä suutin ja sen kuvitteellinen keskiakseli sijoitetaan vaakatason suhteen vinoon niin, että vaipan imupään reuna sijoitetaan potilaan suun lähelle ja suuttimen jättöpää sijoitetaan imupäätä alemmas, jolloin ilmaa imetään potilaan suun läheltä alaspäin. Näin ilmaa ja sen mukana haitallisia aineita imetään potilaan suun läheltä alaspäin. Se on sama suunta, johon painovoimakin luonnollisesti vetää pisaroita. Näin tehostetaan huoneilmaan leviävien haitallisten aineiden minimointia.
S Eräässä sovelluksessa keksinnönmukainen suutin valmistetaan muovi- tai - 25 metalliputkesta seuraavasti: a — järjestetään putken ensimmäinen pää kohtisuoraksi putken pituusakselin E suhteen; N — järjestetään putken toinen pää vinoksi putken pituusakselin suhteen, jolloin S putken toiseen päähän muodostuu pitkä reuna ja lyhyt reuna; S 30 — litistetään putken toinen pää niin, että siihen muodostuu litistetty imuaukko. Mahdollisesti suoritetaan vielä yksi tai useampi seuraavista vaiheista:
— muotoillaan putken toiseen päähän leualle sopiva syvennys tai syvennykset; — litistetään putken toinen pää niin, että pituusakselin suunnassa katsottuna toisen pään halkaisija on suurimmillaan pitkän reunan ja lyhyen reunan kohdalla; — järjestetään putken ensimmäiseen päähän liitin, jolla suutin voidaan kiinnittää imuputkeen. Eräässä sovelluksessa suutin valmistetaan muovattavasta, mutta suhteellisen jäykästä materiaalista, kuten alumiinista, teräksestä tai sopivasta muovista. Esimerkkejä sopivista muoveista voisivat olla polyeteeni (PE), korkeatiheyksinen polyeteeni (PE-HD), polypropeeni (PP), polymetyylimetakrylaatti (PMMA) eli akryyli. Eräässä sovelluksessa ainakin putken toista päätä lämmitetään ennen litistämistä sen muokattavauuden parantamiseksi. Suutin voidaan valmistaa tarpeen mukaan eri kokoiseksi. Suuttimen tai suuttimen vaipan pituus keskiakselin suunnassa voi olla esimerkiksi alle 100 cm, alle 80 cm, alle 60 cm, alle 40 cm, alle 20 cm, yli 20 cm, yli 40 cm, yli 60 cm, yli 80 cm, 10-100 cm, 30-100 cm, 50-100 cm, 10-60 cm, 10-40 cm, 30-50 cm, 30-70 cm, 50-80 cm. Suuttimen tai suuttimen vaipan suurin leveys keskiakselin suunnassa katsottuna voi olla esimerkiksi yli 5 cm, yli 10 cm, yli 15 cm, yli 20 cm, yli 25 cm, alle 25 cm, alle 20cm, alle 15 cm, alle 10 cm, 10-15 cm, 10-20 cm, 10-30 cm, 20-30 cm. Suuttimen tai suuttimen vaipan pienin leveys keskiakselin suunnassa katsottuna voi olla esimerkiksi yli 5 cm, yli 10 cm, alle 25 cm, alle 20 cm, alle 15 cm, alle 10 cm, 5—15 cm, S 5-20 cm, 5-30 cm, 10-20 cm.
S - 25 KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS EO Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen kaaviomaiseen E: piirustukseen, jossa N Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen suuttimen; S Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen suuttimen sijoituksen hammashoitoyksikössä; O 30 ja
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen suuttimen ja potilaan hammashoitoyksikössä, ylhäältä katsottuna.
KUVIOIDEN ESIMERKKIEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS Joistakin toisiaan vastaavista osista käytetään eri kuvioissa ja suoritusmuodoissa selkeyden vuoksi samoja viitenumeroita. Kuviossa 1—3 esitetään kuusakin keksinnönmukainen suutin 1 ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan 12 suun 13 läheltä. Suutin 1 — käsittää kuvitellun keskiakselin L ympärille järjestetyn putkimaisen vaipan 2. Vaipan ensimmäisessä päässä 3 on potilaan suuta 13 kohden tarkoitettu suuttimen imupää 4. Vaipan toisessa päässä 5 on suuttimen jättöpää 6, josta imetty ilmavirta johdetaan esimerkiksi ilmansuodattimeen. Suuttimen imupäässä 4 vaipan imupään reuna 7 on muodostettu suuttimen keskiakselin L suhteen vinoksi. Näin vaippa 2 ulottuu imupään — pitkässä reunassaan 8 keskiakselin L suunnassa pidemmälle kuin imupään lyhyessä reunassaan 9. Vaipan 2 imupää 3 on litistetty. Vaippa on keskiakselin L suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan 8 ja lyhyen reunan 9 kohdalla. Kunkin kuviossa 1—3 esitetyn suuttimen 1 vaippa 2 on symmetrinen vaipan imupään pitkän reunan 8 ja lyhyen reunan9 kautta kulkevan suuttimen keskiakselin L suuntaisen kuvitteellisen pinnan suhteen. Imupään reunaan 7, sen pitkän reunan 8 ja lyhyen reunan 9 välisiin kohtiin on muodostettu syvennykset 11 potilaan leukaa varten. o Kuvion 1 suutin käsittää välineet 10 suuttimen vaipan imupään 3 litistyneisyyden N ohjaamiseksi halutuksi. Suutin 1 voidaan tehdä myös muodoltaan kiinteäksi, kuten - 25 kuviossa 2 ja 3. Tällöin voidaan haluttaessa vaihtaa käyttöön aina tarpeen mukaan eri & muotoinen suutin. j N Kunkin suuttimen 1 keskiakseli L on koko vaipan 2 matkalta suora. Kuvion 1 suutin on S ollut ennen litistystd muodoltaan katkaistu suora ympyräkartio. Suuttimen O 30 — litistämättömän osan keskiakselin L suhteen kohtisuora poikkileikkaus suurenee koko matkan jättöpäästä 4 kohti imupäätä 3 kuljettaessa. Kuvioissa 2 ja 3 esitetään suuttimet 1, joka ovat olleet ennen litistystä muodoltaan katkaisuja suoria ympyrälieriöitä. Näiden suutinten litistämättömän osan keskiakselin L suhteen kohtisuora poikkileikkaus pysyy samana jättöpäästä 4 kohti imupäätä 3 kuljettaessa. Kaikkien kuvioiden 1-3 suutinten jättöpäässä6 suuttimen keskiakseliin L nähden kohtisuora vaipan leikkaus on muodoltaan ympyrä.
Suuttimen jättöpäässä 6 on liitin suuttimen kiinnittämiseksi imulaitteiston imuputkeen (ei esitetä). Imuputkistossa ja/tai suuttimen 1 ja imuputkiston välissä voi olla yksi tai useampi nivel, joka sallii suuttimen 1 kääntämisen imuputkiston suhteen. Suuttimen 1 ja imuputkiston välissä on liitin, joka sallii suuttimen 1 pyörittämisen keskiakselinsa L ympäri imuputkiston suhteen. Näin suutin on helposti asetettavissa haluttuun asentoon niin hammashoitoyksikön 21 kuin potilaan 12 suhteen. Kuviossa 2 keksinnön mukainen suutin 1 esitetään hammashoitoyksikössä 21. Kuvion 2 kuvakulma on suurin piirtein se, mistä hammaslääkäri työasennossaan tyypillisesti — katsoo. Kuviossa 2 tuolissa 22 ei ole potilasta, mutta kuvasta näkyy, miten suutin on potentiaalisesti edessä, kun käsitellään esimerkiksi tarjottimella 23 olevia esineitä tai telineessä 24 säilytettäviä instrumentteja 25. Suuttimen 1 litistetty muoto pienentää suuttimen 1 estevaikutusta ja helpottaa hammaslääkärin tai hoitajan työtä. Kuviossa 3 keksinnön mukainen suutin 1 esitetään hammashoitoyksikössä 21, jonka tuolissa 22 on potilas 12. Kuvion 3 kuvakulma on ylhäältä. Suutin 1 on sijoitettu potilaan rinnan päälle kuvassa oikealta alhaalta kohti potilaan suuta 13 ja leukaa 14. Suutinta 1 o on käännetty keskiakselinsa L ympäri siten, että imupään reunan 7 rajaama aukko N aukeaa hieman ylöspäin. Reunaan 7 muodostettu syvennys 11 sopii potilaan leuan 14 - 25 muotoon, ja mahdollistaa suuttimen 1 tuomisen erittäin lähelle leukaa 14, siihen & kuitenkaan koskematta. Imupään pitkä reuna 8 sijoittuu leuan kärjen yhdelle ja lyhyt E reuna 9 leuan toiselle puolelle. Näin keksinnön mukainen suutin 1 mahdollistaa N alaspäin suuntautuvan imun erittäin läheltä potilaan suuta 13. Imu vetää potilaan S suusta 13 ilmaan lentävät roiskeet ja aerosolit tehokkaasti suuttimeen 1. S 30
Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa esitettyihin esimerkkeihin, vaan suojapiirin määräävät itsenäiset patenttivaatimukset. Epäitsenäiset vaatimukset esittävät muutamia keksinnön edullisia sovelluksia.
N o 0)
T ja m o
N o
Claims (23)
1. Suutin (1) ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan (12) suun (13) läheltä, joka suutin (1) käsittää kuvitellun keskiakselin (L) ympärille järjestetyn putkimaisen vaipan (2) ja — vaipan ensimmäisessä päässä (3) potilaan suuta (13) kohden tarkoitetun suuttimen imupään (4); — vaipan toisessa päässä (5) suuttimen jättöpään (6); tunnettu siitä, että suuttimen imupäässä (4) — vaipan imupään reuna (7) on muodostettu suuttimen keskiakselin (L) suhteen vinoksi niin, että vaippa (2) ulottuu imupään pitkässä reunassaan (8) keskiakselin (L) suunnassa pidemmälle kuin imupään lyhyessä reunassaan (9), ja — vaippa(2) on imupäässään (3) muodoltaan litistetty niin, että vaippa on keskiakselin (L) suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan (8) kohdalla.
2. Vaatimuksen 1 mukainen suutin, tunnettu siitä, että — vaippa(2) on imupäässään (3) muodoltaan litistetty niin, että vaippa on keskiakselin (L) suunnassa katsottuna leveimmillään vaipan imupään lyhyen reunan (9) kohdalla. S
3. Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen suutin, tunnettu siitä, että vaipan imupään reuna (7) N on muodostettu suuttimen keskiakseliin (L) nähden alle 60 asteen, alle 45 asteen, 30— 7 25 60 asteen tai alle 30 asteen kulmaan.
O E:
4. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että imupään pitkän > reunan (8) ja lyhyen reunan (9) kautta kulkeva kuvitteellinen suora leikkaa suuttimen S keskiakselin (L) alle 60 asteen, alle 45 asteen, 30-60 asteen tai alle 30 asteen N 30 kulmassa.
5. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että vaipan läpimitta on suuttimen keskiakselin (L) suunnassa katsottuna leveimmillään yli 100 %, yli 50 %, yli 25 %, yli 10%, 50-100 %, 25—100 % tai 10-100 % suurempi kuin kapeimmillaan.
6. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen keskiakseli (L) on koko vaipan (2) matkalta suora.
7. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että vaippa (2) on symmetrinen vaipan imupään pitkän reunan (8) ja lyhyen reunan (9) kautta kulkevan — suuttimen keskiakselin (L) suuntaisen kuvitteellisen pinnan suhteen.
8. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen jättöpäässä (6) suuttimen keskiakseliin (L) nähden kohtisuora vaipan poikkileikkaus on muodoltaan ympyrä.
9. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen jättöpäässä (6) on liitin suuttimen kiinnittämiseksi imulaitteiston imuputkeen.
10. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että se käsittää — välineet (10) suuttimen vaipan imupään (3) litistyneisyyden ohjaamiseksi halutuksi.
11. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että vaipan imupään o reunaan (7) sen pitkän reunan (8) ja lyhyen reunan (9) välisiin kohtiin on muodostettu N syvennykset (11) potilaan leukaa varten. - 25 &
12. Laitteisto ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin E potilaan (12) suun (13) läheltä, joka laitteisto käsittää ilman imulaitteiston sekä siihen N kytketyn suuttimen (1), jolla imulaitteiston tuottamaa ilman liikettä ohjataan halutusti, S tunnettu siitä, että suutin on jonkin edellisen vaatimuksen 1-11 mukainen. S 30
13. Vaatimuksen 12 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ilman imulaitteisto käsittää imuputkiston, jonka varassa suutin (1) on järjestettävissä potilaan suun (13) lähelle haluttuun asentoon.
14 Vaatimuksen 13 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että imuputkisto on itsekantava.
15. Vaatimuksen 13 tai 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että suuttimen ja imuputkiston välissä on nivel, joka sallii suuttimen (1) kääntämisen imuputkiston suhteen.
16. Jonkin edellisen vaatimuksen 13-15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että suuttimen ja imuputkiston välissä on liitin, joka sallii suuttimen (1) pyörittämisen keskiakselinsa (L) ympäri imuputkiston suhteen.
17. Menetelmä ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imemiseksi hammaslääkärin potilaan (12) suun (13) läheltä laitteistolla, joka käsittää ilman imulaitteiston sekä siihen kytketyn suuttimen (1), jolloin menetelmä käsittää ainakin seuraava vaiheet: — |metään imulaitteistolla ilmaa; — ohjataan suuttimella (1) imulaitteiston tuottamaa ilman liikettä potilaan suun (13) lähellä; tunnettu siitä, että suutin (1) on jonkin edellisen vaatimuksen 1-11 mukainen, jolloin ES menetelmä käsittää lisäksi ainakin seuraavat vaiheet: N — ohjataan suuttimeen (1) ilmaa sekä vaipan imupään pitkän reunan (8) yli T 25 kauempana imulaitteistosta, että vaipan imupään lyhyen reunan (9) yli & lähempänä imulaitteistoa; E: — ohjataan suuttimeen (1) ilmaa poikkileikkaukseltaan litistettynä virtauksena, N niin, että virtaus on suuttimen keskiakselin (L) suunnassa katsottuna S leveimmillään vaipan imupään pitkän reunan (8) kohdalla. Q 30
18. Vaatimuksen 17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suutin (1) sijoitetaan niin, että vaipan imupään reuna (7) sijoitetaan potilaan suun (13) lähelle ja suuttimen jättöpää (6) sijoitetaan imupäätä alemmas, jolloin imaa imetään potilaan suun (13) läheltä alaspäin.
19. Vaatimuksen 17 tai 18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että imettävää ilmavirtaa ohjataan pyörittämällä suutinta (1) keskiakselinsa (L) ympäri imuputkiston suhteen.
20. Jonkin edeltävän vaatimuksen 17-19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suutinta (1) käytetään potilaan (12) rinnan päällä niin, että Imupään pitkä reuna (8) tai imupään lyhyt reuna (9) ei ole vasten potilasta.
21. Jonkin edeltävän vaatimuksen 17-20 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä käytetään jonkin edellisen vaatimuksen 12—16 mukaista laitteistoa.
22. Menetelmä hammaslääkärin imulaitteiston suuttimen (1) valmistamiseksi, jossa — muodostetaan suoran muovi- tai metalliputken ensimmäinen pää (3) putken keskiakselin (L) suhteen viistoksi ja toinen pää (5) kohtisuoraksi; — litistetään putken viistoon leikattu ensimmäinen pää (3) muodostaen litistetyn putken pään levein kohta putken pisimmän kohdan (8) kohdalle.
S
23. Vaatimuksen 22 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että putken (2) viistoon
O N leikatun ensimmäisen pään (3) pisimmän kohdan (8) ja lyhimmän kohdan (9) välisiin T 25 kohtiin muodostetaan potilaan leuan (14) muotoon sopivat syvennykset (11).
a
I a a
N o ~
O
N
O
N
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20207192A FI129631B (fi) | 2020-11-30 | 2020-11-30 | Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20207192A FI129631B (fi) | 2020-11-30 | 2020-11-30 | Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20207192A1 FI20207192A1 (fi) | 2022-05-31 |
FI129631B true FI129631B (fi) | 2022-06-15 |
Family
ID=81972708
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20207192A FI129631B (fi) | 2020-11-30 | 2020-11-30 | Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI129631B (fi) |
-
2020
- 2020-11-30 FI FI20207192A patent/FI129631B/fi active IP Right Grant
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20207192A1 (fi) | 2022-05-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP3360508B1 (en) | Auxiliary device for dental procedure | |
US6001077A (en) | Vacuum wand for surgical smoke plume evacuation system | |
US20210338396A1 (en) | Manifold for attachment to a medical or dental chair and use thereof to remove aerosols emitted form a patient during a clinical procedure | |
US20210369433A1 (en) | Dental Aerosol Protection System | |
US20220133454A1 (en) | Systems and methods to reduce spatter and aerosol during dental procedures | |
JP2005502015A (ja) | センシティブな環境向けの空気清浄装置 | |
JP2004512891A (ja) | 煙排出システム | |
US11666425B2 (en) | Dental aerosol and liquid suction device | |
US20210369430A1 (en) | Hands free, articulable dental suction device | |
US11793617B2 (en) | Oral suction device | |
US11571287B1 (en) | System for removing aerosol contaminants created during a medical or dental procedure | |
FI129631B (fi) | Ilman ja sen mukana haitallisten aineiden imeminen hammaslääkärin potilaan suun läheltä | |
CN116056744A (zh) | 空气传播病原体抽取系统 | |
US20220395358A1 (en) | Systems and methods for an evacuator adapter | |
US10874572B2 (en) | Particle deflection pad and method of use | |
US6884158B1 (en) | Placing unit for a human being | |
CA3076645A1 (en) | Suction system for dental aerosols | |
US20230095133A1 (en) | Extraoral vacuum aerosol cup and method of use | |
FR3109880A1 (fr) | Dispositif de captation des aérosols et gouttelettes nébulisés lors des procédures dentaires et médicales dans la cavité buccale | |
CA3190506C (en) | Dental aerosol and liquid suction device | |
US20220000597A1 (en) | Extra-oral aerosol capture hood | |
US11723760B2 (en) | Aerosol deflecting dental shield and containment device | |
US20220280257A1 (en) | Nasal guard for use during nasal sinus and skull base surgery | |
SE502737C2 (sv) | Förfarande och anordning för att hindra spridning av frigjort material vid tandbearbetning | |
GB2465916A (en) | Dental syringe tip |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 129631 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |