FI12923Y1 - Suojakehikon liitin ja suojakehikko - Google Patents

Suojakehikon liitin ja suojakehikko Download PDF

Info

Publication number
FI12923Y1
FI12923Y1 FIU20214014U FIU20214014U FI12923Y1 FI 12923 Y1 FI12923 Y1 FI 12923Y1 FI U20214014 U FIU20214014 U FI U20214014U FI U20214014 U FIU20214014 U FI U20214014U FI 12923 Y1 FI12923 Y1 FI 12923Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connector
branches
branch
net
connecting means
Prior art date
Application number
FIU20214014U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Nina Markkanen
Original Assignee
Finessen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Finessen Oy filed Critical Finessen Oy
Publication of FI12923Y1 publication Critical patent/FI12923Y1/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G13/00Protecting plants
    • A01G13/10Devices for affording protection against animals, birds or other pests
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G13/00Protecting plants
    • A01G13/02Protective coverings for plants; Coverings for the ground; Devices for laying-out or removing coverings

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

1. Liitin kasvinsuojelukehikon kokoamista varten, joka liitin käsittää: kaksi ensimmäistä toisiinsa yhdistettyä liitinhaaraa (1), joiden keskiakselit määräävät tason, ainakin yhden näihin liittyvän toisen liitinhaaran (2), jonka keskiakseli leikkaa ensimmäisten liitinhaarojen (1) keskiakseleiden määräämän tason ja joka ainakin yksi toinen liitinhaara (2) ulottuu tason yhdelle puolelle, jossa liitinhaarat (1, 2) liittyvät toisiinsa siten, että ne ulottuvat yhteisestä liitoskohdastaan ulospäin niin, että liitinharojen (1, 2) liitoskohtaan muodostuu liitinharojen suuntaan nähden vastakkaiselle puolelle liittimen ulkopinta (3), ja kussakin liitinhaarassa (1, 2) on liitinsovite (8) tankoa varten tunnettu siitä, että liittimen ulkopinnassa (3) on ainakin yksi kiinnitysuloke (5) joka ulottuu poispäin liittimen ulkopinnasta (3) ja jossa kiinnitysulokkeessa (5) on pidäke, jolla on muodostettu este kiinnitysulokkeen (5) ulottumissuunnassa kiinnitysulokkeen (5) pintaa pitkin liittimen ulkopinnasta (3) poispäin tapahtuvalle liikkeelle ainakin kahdessa vähintään 15 asteen päässä toisistaan olevassa kohtaa kiinnitysulokkeen (5) ympärille. Lisäksi suojavaatimukset 2-9.

Description

SUOJAKEHIKON LIITIN JA SUOJAKEHIKKO TEKNIIKAN ALA
[0001] Esillä oleva keksintö liittyy hyöty- ja koristekasvien sekä marjapensaiden suojaamiseen eläinvahingoilta. Erityisesti keksintö koskee suojakehikkoa ja sen kokoamiseen käytettävää liitintä.
TAUSTA
[0002] Kasvien suojaaminen eläinvahingoilta on ollut ongelma niin kauan kuin — hyötykasveja ja koristekasveja on viljelty. Yksi tapa estää eläimiä syömästä, tallaamasta, kaivelemasta tai muulla tavoin vahingoittamasta kasveja on niiden suojaaminen aidoilla tai verkoilla. Tarve tähän kasvaa, kun erityisesti jänis- ja hirvieläinten määrä lisääntyy ja ne domestikoituvat tottuen hankkimaan ravintoa istutuksilta ja asumusten lähistöltä. Käyttöön soveltuvia tuotteita ovat erityyppiset aitaverkot ja muut aidat, joustavat lintuverkot ja — valmiit aitaelementit. Erilaisia verkkoja voidaan yhdistellä kasvitukiin, kuten perustukiin, tomaattitukiin ja perennatukiin. Koko isomman alueen aitaaminen/suojaaminen aitaelementein on erityisesti sorkkaeläinten tapauksessa hankalaa, ja kallista ja jopa turhaa, koska muun muassa metsäkauriit ja valkohäntäpeurat pystyvät ylittämään yli 2 m korkeat N aidat vaikeuksitta. Yksittäisiä kasveja tai pieniä alueita, esimerkiksi koristeistutuksia N 20 — voidaan suojata kasvin tai alueen kokonaan peittävillä verkoilla. Perusmitoitettuja ? valmisrakenteita on kuitenkin vaikea sovittaa vaihtelevaan maastoon. Niinpä usein O tarvitaankin askartelua ja rakentamisosaamista, jotta suoja saadaan aikaan. Kummassakin z tapauksessa rakenteen ulkonäkö saattaa jäädä epätyydyttäväksi, mikä ei etenkään 5 koristekasvien osalta ole toivottavaa, jos alueen kaunistukseksi aiotut kasvit ympäröidään = 25 — esteettisesti epämiellyttävillä rakenteilla. Joustavien peiteverkkojen ongelmana on lisäksi N niiden tarttuminen kasveihin ja erityisesti pienten eläinten tarttuminen löysään verkkoon. Mikäli verkko laitetaan suoraan kasvien päälle, se repii lehdet ja kukat verkkoa poistettaessa esim. kitkemistä varten.
YHTEENVETO
[0003] Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan liitin, jonka avulla voidaan muodostaa yhdessä yhdystankojen kanssa kehikko joustavalle tai jäykälle verkolle ja yhdessä kehikon ja verkon kanssa suojata kasveja eläimiltä.
[0004] Liittimen avulla voidaan muodostaa yhdessä yhdystankojen avulla maahan kiinnitettävä, myrskyisissäkin olosuhteissa vakaasti pystyssä pysyvä kevyt kehikko sekä helpottaa joustavan sekä jäykän verkon asentamista — ja kiinnittämistä kehikkoon ja tarvittaessa helpottaa verkon osittaista purkamista maaperän ja/tai kasvien työstämistä varten, ilman, että koko verkko irtoaa ja se täytyy uudestaan asentaa.
[0005] Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä on lausuttu itsenäisten suojavaatimusten tunnusmerkkiosassa.
— [0006] Yhden keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaan liitin käsittää kaksi ensimmäistä toisiinsa yhdistettyä liitinhaaraa, joiden keskiakselit määräävät tason, ainakin yhden näihin liittyvän toisen liitinhaaran, jonka keskiakseli leikkaa ensimmäisten liitinhaarojen keskiakseleiden määräämän tason ja joka ainakin yksi toinen liitinhaara ulottuu tason yhdelle puolelle, ja jossa liitinhaarat liittyvät toisiinsa siten, että ne ulottuvat — yhteisestä liitoskohdastaan ulospäin niin, että liitinharojen liitoskohtaan muodostuu _ liitinharojen suuntaan nähden vastakkaiselle puolelle liittimen ulkopinta. Kussakin O liitinhaarassa on liitinsovite tankoa varten ja liittimen ulkopinnassa on ainakin yksi N kiinnitysuloke, joka ulottuu poispäin liittimen ulkopinnasta ja jossa kiinnitysulokkeessa on = pidäke, jolla on muodostettu este kiinnitysulokkeen ulottumissuunnassa kiinnitysulokkeen T 25 — pintaa pitkin liittimen ulkopinnasta poispäin tapahtuvalle liikkeelle ainakin kahdessa 3 vähintään 15 asteen päässä toisistaan olevassa kohtaa kiinnitysulokkeen (5) ympärille.
3 [0007] Yhden keksinnön toisen suoritusmuodon, mukaan ainakin kahdessa N liitinhaarassa liitinsovite tankoa varten on liitinhaarassa oleva reikä, jossa on pidäke, jota vasten reikään sovitettu tanko voi tukeutua.
[0008] Yhden keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukaan ainakin yhdessä liitinhaarassa on läpimenevä reikä tankoa varten.
[0009] Yhden — keksinnön — neljännen — suoritusmuodon — mukaan — liitinhaarat muodostavat pareittain 90* kulman.
[0010] Yhden keksinnön viidennen suoritusmuodon mukaan liittimen ulkopinnassa on kolme toisiinsa nähden 90? kulmassa olevaa tasopintaa ja jokaisessa näistä tasopinnoista on kiinnitysuloke.
[0011] Yhden keksinnön kuudennen suoritusmuodon mukaan on muodostettu maahan ankkuroitavissa oleva kasvinsuojelukehikko, joka koostuu jonkin keksinnön — suoritusmuodon mukaisista liittimistä sekä niitä yhdistävistä tangoista.
[0012] Yhden keksinnön seitsemännen suoritusmuodon mukaan liittimessä on yksi kiinnitysuloke, jonka keskiakselin kulma muodostaa 90 — 180* kulman toisen liitinhaaran keksiakseliin nähden.
PIIRUSTUSTEN LYHYT KUVAUS — [0013] Seuraavassa keksinnön eräitä sovellutusmuotoja kuvataan seikkaperäisemmin viittauksin oheisiin piirustuksiin, joissa: KUVIOSSA 1 on esitetty perspektiivinäkymä ainakin yhden sovellutusmuodon mukaisesta liittimestä; KUVIOSSA 2 — on esitetty kuvion 1 liitin toisesta suunnasta; O 20 KUVIOSSA3 on esitetty ainakin yhden toisen sovellusmuodon mukainen liitin; <Q KUVIOSSA 4 — on esitetty kuvion 3 liitin toisesta suunnasta;
O z KUVIOSSA 5 — on esitetty yhden kolmannen sovellusmuodon mukainen liitin; a = KUVIOSSA 6 — on esitetty kuvion 5 liitin toisesta suunnasta;
S N KUVIOISSA 7 on esitetty yhden neljännen sovellusmuodon mukainen liitin; 5 KUVIOSSA8 on esitetty kuvion 7 liitin toisesta suunnasta; KUVIOSSA 9 — on esitetty yhden viidennen sovellusmuodon mukainen liitin;
KUVIOSSA 10 on esitetty kuvion 9 liitin toisesta suunnasta; KUVIOISSA 11 — 13 on esitetty edelleen muita liittimen sovellusmuotoja. KUVIO 14 esittää joustavaa verkkoa sovitettuna yhden ainakin joidenkin keksinnön suoritusmuotojen mukaisen liittimen yhteyteen. KUVIO 15 esittää koottua kehikkoa.
SOVELLUTUSMUODOT
[0014] KUVIOT 1 ja 2 esittävät kasvinsuojakehikon kulmaliitintä, joka soveltuu kasvinsuojelukehikon (jatkossa lyhyesti kehikko) ylänurkan muodostamiseen. Siinä on kaksi 90° kulmassa toisiinsa nähden olevaa ensimmäistä liitinhaaraa 1. Ensimmäisten — liitinhaarojen 1 keskiakselit määrittävät tason. Toinen liitinhaara 2 on sovitettu 90° kulmaan ensimmäisten liitinhaarojen 1 määräämään tasoon nähden siten, että sen keskiakseli lävistää ensimmäisten liitinhaarojen 1 määräämän tason. Tässä esimerkissä ensimmäiset liitinhaarat 1 kiinnittyvät toisen liitinhaaran 2 kylkeen. Kaikki kolme liitinkaaraa 1, 2 muodostavat siten suorakulmaisen nurkan, jonka ulkopuolelle — liitinhaarojen 1, 2 suunnasta poispäin olevalle pinnalle muodostuu liittimen ulkopinta 3. Toisen liitinhaaran 2 päätypinnassa 4 on kiinnitysuloke 5, joka muodostuu varresta 6 ja pidäkkeestä 7. Tässä tapauksessa varsi 6 on poikkileikkaukseltaan pyöreä ja 8 pidäke 7 on muodostettu puolipallosta. Vastaavanlainen kiinnitysuloke 5 on toisen liitinhaaran 2 lieriöpinnassa ensimmäisiin liitinhaaroihin 1 nähden vastakkaisella puolella. Kussakin — liitinhaarassa 1, 2 on keskeinen reikä 8, joka muodostaa liitinsovitteen kehyksen _ kokoamiseen käytettäviä tankoja varten. Rei'issä on pohja 9, jota vasten reikään 8 O sovitetun tangon pää voi tukeutua. Tämä pohja näkyy parhaiten KUVIOSSA 10. S [0015] Toisen liitinhaaran 2 reiän 8 pohja 9 asettuu kootussa kehikossa ja kehikon S kokoamisen aikana pystytangon päätä vasten ja pystytanko kannattelee siten liitintä. E 25 Ensimmäisten liitinhaarojen 1 reikiin 8 sovitetaan kehikossa poikittaistangot, jotka XY asettuvat vastaavalla tavalla reikien 8 pohjia vasten ja pysyvät siten paikoillaan. Tässä s esimerkissä kuvattu kiinnitysuloke 5 soveltuu hyvin joustavien lankaverkkojen 5 ripustamiseen. Verkon lanka voidaan pyöräyttää helposti kiinnitysulokkeen 5 puolipallon muotoisen ulokkeen yli ja lanka pysy hyvin paikoillaan puolipallon tasaista pohjaa vasten. — Ylänuppien (toisen liitinhaaran 2 päätypinnan kiinnitysuloke) tehtävä on helpottaa verkon asentamista mutta myös osittaista purkamisesta esim. kitkemistä varten, jolloin koko verkko ei irtoa, kun se irrotetaan alareunasta. Toisen liitinhaaran 2 päädyssä 4 olevalla kiinnitysuloke 5 on vielä se tehtävä, että se pitää vastakkaisten liittimien välille viritetyn verkon avulla liittimet kiinni poikittaistangon päissä. Siten verkko lukitsee tangon liittimiin 5 ja vastaavasti tanko ja liittimet pitävät verkon kireällä, mikä merkitys korostuu, kun suojaa tarvitaan kohteelle, jonka maaperä on pehmoista.
[0016] KUVIOISSA 3 ja 4 kuvattu liitin on muuten vastaavanlainen kuin edellä kuvattu liitin, mutta siinä on muutama ero, joiden avulla se soveltuu erityisesti kehikon alanurkaksi. Tässä liittimessä on vain yksi kiinnitysuloke 5 toisen liitinhaaran 2 — ulkopinnalla. Toisen liitinharan 2 pääty liittimen ulkopinnalla on tasainen ja tangon liitinsovite on muodostettu toisessa liitinhaarassa 2 läpimeneväksi reiäksi 10. Tämä liitin voidaan asettaa maata vasten, ja koska toisen liitinhaaran liitinsovite on läpimenevä reikä 10, siihen sovitettava tanko voidaan painaa läpimenevän reiän 10 läpi kiinni maahan. Tällä on kaksi tarkoitusta, ensinnäkin maahan painettu tangon pää lukitsee tehokkaasti liittimen ja koko kehikon paikoilleen. Toiseksi kehikon korkeutta liittimen kohdalla voidaan säätää painamalla tankoa syvemmälle maahan tai jättämällä se ylemmäs. Kehikko voidaan siten sovittaa maaston muotoon, esimerkiksi siten, että kehikon yläreuna on vaakatasossa vaikka maan pinnan taso hieman vaihtelee. Alaliittimessä oleva nuppi mahdollistaa verkon kiinnittämisen myös alareunasta samalla helpottaen asentamista ja verkon kiinni — pysymistä.
[0017] Liittimen läpimenevän reiän 10 täytyy olla siinä määrin iso, että maaston hienoiset erot kompensoituvat sillä, että liitin nousee aavistuksen pystytankoa pitkin. Läpimenevä reikä on mitoitettu siten, että liittimeen kiinnitetty pystytänko saadaan suoraan S vaikka maan pinta olisi epätasainen ja kääntäisi liitintä hieman vinoon. Mikäli maastossa N 25 — onisoja korkeuseroja, kyseistä alaliitintä ei välttämättä voi käyttää lainkaan vaan sitä = varten on suurille korkeuseroille paremmin sopiva 45 asteen kulmaliitin ylä- ja alaosineen. I Vaihtoehtoisesti alaliitintä ei käytetä lainkaan, vaan maastoerot tasataan juuri sillä, että 3 tankoja työnnetään eri määrin maan alle. Suositeltava minimimitta maan alle on 15 - 20 S cm. Mitä ”löysempi” maa, sitä enemmän tankoa kannattaa työntää maahan. N 30 — Tankovaihtoehtoja kehikkoon on saatavilla useita ja tankoja on myös ostettavissa erikseen S mahdollistaen kehikon koon ja muodon muuntelun sekä maaperän muodon ja tyypin tuomat tarpeet. Maahan työnnetty tangon pää ankkuroi kehikon maahan, jolloin se pysyy pystyssä voimakkaassakin tuulessa ja myrskyssä.
[0018] KUVIOT 5 ja 6 esittävät liitintä, joka soveltuu erityisesti jäykkien verkkojen kiinnittämiseen valmiiksi leikattuina, toisistaan irrallisina paneeleina. Siinä liitinhaarat 1, 2 liittyvät runkoon 11. Runko 11 on tässä tasasivuinen kuutio, jonka kolmelle sivulla liitinhaarat 1, 2 kiinnittyvät. Niillä sivuilla, joissa ei ole liitinhaaroja, on kiinnitysulokkeet 5 Kiinnitysulokkeiden pidäke 7 on tässä pyöreä levy. Tällä tavoin saadaan jäykkä verkko tuettua rungon 11 tasaisen sivun ja pidäkkeen7 pyöreän levyn tasaisen alapinnan väliin. Levymäisellä rakenteella saadaan laaja tukipinta ulokkeen alapuolelle. KUVIODEN 5 ja 6 liitin on tarkoitettu ensisijaisesti kehikon ylänurkkiin.
[0019] KUVIOIDEN 7 ja 8 liitin on vastaavanlainen kuin KUVIOIDEN 5 ja 6 liitin, mutta siinä on läpimenevä reikä 10 toisessa liitinhaarassa 2. Vastaavasti läpimenevän reiän kohdalla ei ole kiinnitysuloketta 5, vaan tasopinta maahan tukeutumiseksi.
[0020] KUVIOISSA 10 ja 11 esitetyssä liittimessä on pallomainen runko 11 ja vain yksi kiinnitysuloke 5 rungon ulkopinnalla. Pyöreän rakenteen ja vain yhden kiinnitysulokkeen 5 ansiosta liittimessä on mahdollisimman vähän kehikossa käytettävään — verkkoon takertuvia pintoja. Tämä vuoksi kiinnitysulokkeen pidäke 7 on paraboloidimainen. KUVIOISSA 10 näkyy reiän 8 pohja 10, johon reikään 8 sovitettava tanko tukeutuu.
[0021] KUVIOIN 11 liittimessä ensimmäiset liitinhaarat ovat samanakseliset ja osoittavat vastakkaisiin suuntiin rungon 11 eri puolilla. Tällä liittimellä voidaan muodostaa — jatkos kahden peräkkäisen poikkitangon välille KUVION 12 liittimessä on kolme ensimmäistä liitinhaaraa 1. Tällä liittimellä poikkitankojen jatkoskohtaan voidaan sovittaa niihin nähden poikittainen tukitanko. Kuvion 13 liittimessä on tähtimäisesti sovitettuna = neljä ensimmäistä liitinhaaraa 1 pallomaisen rungon 11 ympärillä. Tällaisella liittimellä N voidaan vaikka muodostaa keskituki kehikon sisälle.
S — 25 [0022] KUVION 14 kuvassa on esitetty liitin 14 ja liittimeen 14 yhdistetyt tangot 12. 2 Tangot 12 on työnnetty liitinhaarojen 1, 2 reikiin. KUVION 14 liitin 14 on yläkulmaliitin, + jossa on yksi kiinnitysuloke 5. Kiinnitysuloke 5 osoittaa kehikkoon asennetussa liittimessä 5 14 ylöspäin. Kiinnitysulokkeen 5 keskiakseli muodostaa siten toisen liitinhaaran 2 kanssa N kulman, jonka tulee olla yli 90? ja vähemmän kuin 180 astetta niin, että kiinnitysuloke S 30 — osoittaa liittimen ulkopinnasta vinosti ulospäin liitinhaaroihin 1 ja 2 ja erityisesti toiseen liitinhaaraan 2 nähden. Näin se saadaan osoittamaan vinosti ylöspäin asennetussa liitimessä. Kiinnitysulokkeen kulma on ylöspäin osoittava tässä liittimessä siksi, sillä se voi lisätä verkon kiinni pysymistä tilanteessa, jossa verkon silmä on isohko. Esimerkin liitin soveltuu joustavalle verkolle, joka on verrattain isosilmäinen ja joustavista verkoista rakenteeltaan jäykkä. Esimerkin mukaiseen pallomuotoiseen runkoon 11 helppo laittaa kiinnitysuloke 5 vinoon asentoon sopivaan kohtaan pallopintaa Vain yhden — kiinnitysulokkeen käsittävä liitin on myös yksinkertainen muodoltaan.
[0023] KUVIOSSA 15 on esitetty yksi esimerkki kehikosta, jollainen keksinnön mukaisten liitinten avulla voidaan rakentaa. Siinä on neljä KUVIOSSA 14 kuvattua liitintä ja neljä alanurkkaan sopivaa liitintä, jotka ovat muuten samanlaiset kuin KUVION 14 liittimet, mutta niissä on edellisissä esimerkeissä kuvatut läpimenevät reiät 10 ja — kiinnitysulokkeet muodostavat nyt alle 90° kulman toisen liitinhaaran kanssa. Tällä tavoin kiinnitysulokkeet osoittavat myös alanurkkien liittimissä ylöspäin eivätkä painu maan sisään. jokaiseen liittimeen 14 liittyy kolme tankoa 12. Tässä tapauksessa tangot ovat samanpitoiset, joten kehikosta muodostuu tasasivuinen kuutio. Eripituisilla tangoilla saadaan erikokoisia ja muotoisia kehikoita, samoin erilaisilla liitinten ja tankojen — yhdistelmillä. KUVIOSTA 15 näkyy myös se keksinnön piirre, että alanurkkien liittimiin asennettavat tangot 12 menevät alanurkkien liitinten läpimenevien reikien läpi. Läpi mennyt tangon 12 pää on kuvattu viitenumerolla 15.
[0024] Edellä esitettyjen lisäksi keksintö voidaan muunnella ja edellä kuvattujen esimerkkien piirteitä yhdistellä toisiinsa. Esimerkiksi liitinhaarojen lieriömäinen muoto — voisi olla poikkileikkaukseltaan neliömäinen, kolmio tai muu haluttu muoto. Keskeisen reiän sijasta liitinhaarojen 1, 2 liitinsovite voi ainakin joissain liitinhaaroista olla liitinhaaran päälle muotoiltuna esimerkiksi kevennyksenä putkea varten. Liitinsovitelmasta ja siihen liittyvästä tangosta on kuitenkin todettava, että rakenteen tulisi olla yksikertainen S ja helposti valmistettavissa, jotta tuotteen hinta saadaan edulliseksi. Tästä syystä reikä ja N 25 — siihen sovitettava tanko ovat hyviä ratkaisuja. O [0025] Liitinhaarojen keskinäisiä kulmia voidaan vaihdella. Esimerkiksi liitintä, z jossa liitinhaarojen välinen kulma on 45”, voidaan käyttää kehikon asentamiseen > maastonkohtaan, jossa on jyrkkiä korkeuseroja. Näin kehikon alatangot saadaan 3 kulkemaan tarkemmin korkeuseron mukaisesti.
S S 30 [0026] Liitin on edullista valmistaa muovista, vaikka 3D tulostimella. Tangot ovat edullisesti säänkestävää terästä, koska kasvinsuojakehikon tarve on ulkotiloissa. Keksintö ei kuitenkaan rajoitu mihinkään erityiseen materiaaliin. 3D-tulostus mahdollistaa haasteelliset muodot kuten edellä esitetyt nuppi ja pallo Nämä ovat toki tehtävissä ruiskupuristuksena useammalla muotilla.
[0027] Liittimellä on kaksoismerkitys; mahdollistaa — myrskyissä — kestävän kasvisuojan rakentaminen mahdollistamalla suojarungon rakentamisen ja vakaan ankkuroinnin maahan sekä verkon asentaminen, kiinnittäminen ja osittainen purkaminen kehikkoon suojaksi eläimiltä.
[0028] Tietyt peruselementit, kuten ainakin yksi liittimen rungossa 11 oleva kiinnitysuloke 5 sekä maata vasten olevan liittimen rungossa oleva läpimenevä reikä 10, ovat kaikissa edellä kuvatuissa esimerkeissä samat. Esimerkkiliittimien välillä on — kuitenkin ero sen suhteen, mitä nuo erimalliset kiinnitysulokkeet mahdollistavat. Liitintä, jossa on kiinnitysulokkeessa pyörä levy, voidaan toki käyttää löysän ja joustavan verkon kiinnitykseen, mutta siihen se ei ole ideaali, koska kaikki terävät kulmat ja useat ulokkeet, mihin verkko voi jäädä sitä asennettaessa kiinni, vaikeuttavat asentamista. Tällainen liitin on taas erittäin käyttökelpoinen tilanteessa, jossa on käytössä jäykähkö muovi- tai — metalliverkko, josta voidaan leikata paneeleita ja kiinnittää ne yksitellen kehikkoon. Kiinnitysulokkeen muotoa voidaan vaihdella eri verkkotyyppien ja käyttäjien toivomusten mukaan, olennaista on, että siinä on ainakin jollakin varren sivulla varren ulkopinnan yli ulottuva hakamainen pidäkeverkon kiinnittämistä varten. Edullisesti tämä pidäke on symmetrinen varren keskiakselin suhteen, että verkko voi kiinnittyä siihen kaikista — suunnista.
[0029] Kiinnitysuloke 5 ulottuu poispäin liittimen ulkopinnasta 3. Verkon kiinnittämistä varten kiinnitysulokkeessa 5 on oltava pidäke, jolla on muodostettu este = kiinnitysulokkeen 5 ulottumissuunnassa kiinnitysulokkeen 5 pintaa pitkin liittimen N ulkopinnasta 3 poispäin tapahtuvalle liikkeelle, eli joustavan verkon tai jäykän verkon S 25 — itsestään irtoamiselle tai tahattomalle irrottamiselle kiinnitysulokkeesta 5 ja liittimestä. O Jotta verkon asennus ja kehikon kokoaminen olisi mahdollista hankalissakin maasto- z olosuhteissa ja myrskyssä ja muissakin olosuhteissa helposti, pidäkkeen on estettävä > verkon irtoaminen laajemmalta alueelta kiinnitysulokkeen ympäriltä kuin yhdessä 3 vetosuunnassa. Toisaalta verkko on pystyttävä tarvittaessa helposti osittain tai kokonaan S 30 — irrottamaan maaperän muokkaamista ja muita viljelytoimenpiteitä varten. Tätä varten > pidäkkeen on muodostettava este mainitulle liikkeelle ainakin kahdessa vähintään 15 asteen päässä toisistaan olevassa kohtaa kiinnitysulokkeen 5 ympärille. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi ulokkeen ympärille ulottuvalla reunalla, vähintään 15 asteen alueelle ulottuvalla pidäkkeellä, ulokkeen ympärille tai ainakin 15 asteen osuudelle ulottuvalla paksunnoksella tai uralla tai vaikka ulokkeesta poispäin osoittavilla, ainakin kahdella vähintään 15 asteen välein sijoitetuilla koukuilla.
[0030] Kasvinsuojelukehikon muodostaman suojan rakentamiseen voidaan käyttää vain yhtä verkkoa, jolloin minimoidaan lintujen mahdollisuudet mennä verkon sisälle, eli minimoidaan potentiaalisten aukkojen määrä. Jotkin keksinnön suoritusmuotojen liitinmallit sopivat kasvinsuojelukehikon rakentamiseen kahdesta erillisestä verkosta, sivuverkosta ja kattoverkosta. Jos vain peurat tai kauriit ovat uhkana kasville, eivätkä — linnut, tuo mahdollinen pieni väli sivuverkon ja kattoverkon välillä ei ole niin kriittinen. Tuon välin syntymistä on pyritty estämään sillä, että verkkoa asennettaessa verkon sivussa oleva kiinnitysuloke auttaa asentamaan verkon, mutta verkon yläreuna voidaan kiinnittää vielä ylempään kiinnitysulokkeeseenkin. Vastaavasti yläverkko on tarkoitus asentaa ylempien kiinnitysulokkeiden avulla, mutta verkon kiinnittämistä jatketaan aina liittimen — sivulla olevaan ulokkeeseen asti. Tällä toimenpiteellä pyritään estämään isommat verkkoaukot, jotka syntyvät joustavasta verkosta tangon liitinhaarojen väliin sekä minimoidaan mahdolliset visuaaliset haitat, jotka voivat johtua löysästä verkosta tai kiinnittämättömistä ylimääräisistä verkon osista. Hyötynä kahdesta eri verkosta, katto- ja sivuverkosta on se, että jos käytetään yhtä verkkoa, siitä syntyy kehikon kulmiin ikävät —”liepeet? ja mitä isompi kehikko, sen enemmän turhaa verkkoa jää kulmiin Kun sivuverkko asennetaan erikseen, ei liepeitä synny. Kaikissa tapauksissa kattoverkkoa ei edes tarvita, jolloin kasvinsuojelukehikon muodostama suoja on helpompi rakentaa pelkästään sivuverkosta. S [0031] Tangon muoto ja liittimissä olevat aukot ja läpimenevä reikä on tehty edellä N 25 — olevissa esimerkeissä pyöreätä tankoa varten, mutta reikä ja tanko voivat olla vaikka = nelikulmaisia tai jopa kapea levymäinen tanko ja vastaava kiinnike. Useita vaihtoehtoisia I muotoja on helposti käytettävissä. a > [0032] Liittimet ovat skaalattavia, mutta usein riittävät pienikokoiset liittimet. 3 Tankojen läpimitankaan ei tarvitse olla suuri, joten kehikko on helppo pakata osina S 30 — pieneen tilaan vaikka talvisäilytystä varten. Ohuet joustavat verkot eivät nekään vie paljon > tilaa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun varastotilaa ei ole liikaa käytettävissä.
TEOLLINEN KÄYTTÖKELPOISUUS
[0033] Keksintö soveltuu kasvisuojusten, kasvinsuojelukehikoiden ja niiden osien toteuttamiseen ja valmistamiseen.
VIITENUMEROLUETTELO 1 ensimmäinen liitinhaara 2 toinen liitinhaara 3 liittimen ulkopinta 4 päätypinta 5 kiinnitysuloke 6 varsi 7 pidäke 8 reikä 9 pohja 10 läpimenevä reikä 11 runko 12 tanko S 13 verkko
N S 14 liitin
O r 15 tangon pää = < 20
O +
N O N D

Claims (9)

SUOJAVAATIMUKSET
1. Liitin kasvinsuojelukehikon kokoamista varten, joka liitin käsittää: - kaksi ensimmäistä toisiinsa yhdistettyä liitinhaaraa (1), joiden keskiakselit määräävät tason, - ainakin yhden näihin liittyvän toisen liitinhaaran (2), jonka keskiakseli leikkaa ensimmäisten liitinhaarojen (1) keskiakseleiden määräämän tason ja joka ainakin yksi toinen liitinhaara (2) ulottuu tason yhdelle puolelle, 0 jossa liitinhaarat (1, 2) liittyvät toisiinsa siten, että ne ulottuvat yhteisestä liitoskohdastaan ulospäin niin, että liitinharojen (1, 2) liitoskohtaan muodostuu liitinharojen suuntaan nähden vastakkaiselle puolelle liittimen ulkopinta (3), ja 0 kussakin liitinhaarassa (1, 2) on liitinsovite (8) tankoa varten tunnettu siitä, että liittimen ulkopinnassa (3) on ainakin yksi kiinnitysuloke (5) joka ulottuu poispäin liittimen ulkopinnasta (3) ja jossa kiinnitysulokkeessa (5) on pidäke, jolla on muodostettu este kiinnitysulokkeen (5) ulottumissuunnassa kiinnitysulokkeen (5) pintaa pitkin liittimen ulkopinnasta (3) poispäin tapahtuvalle liikkeelle ainakin kahdessa vähintään 15 asteen päässä toisistaan olevassa kohtaa kiinnitysulokkeen (5) ympärille.
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen liitin, tunnettu siitä, että ainakin kahdessa N liitinhaarassa (1, 2) liitinsovite tankoa varten on liitinhaarassa (1) oleva reikä (8),
N & 20 jossa on pidäke (9), jota vasten reikään (8) sovitettu tanko voi tukeutua.
O
O E
3. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen liitin, tunnettu siitä, että ainakin <t yhdessä liitinhaarassa (2) on läpimenevä reikä (10) tankoa varten.
S N
4. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen liitin, tunnettu siitä, että
O S 25 liitinhaarat (1, 2) muodostavat pareittain 90° kulman.
5. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen liitin, tunnettu siitä, että liitinhaarat (1, 2) liittyvät runkoon (11), ulkopinnassa (3) on ainakin kolme toisiinsa nähden 90* kulmassa olevaa tasopintaa ja ainakin kahdessa näistä tasopinnoista on kiinnitysuloke (5).
6. Jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukainen liitin, tunnettu siitä, että liitinhaarat (1, 2) liittyvät pallomaiseen runkoon (11).
7. Jonkin suojavaatimuksista 1 — 4 tai 6 mukainen liitin, tunnettu ainakin yhdestä kiinnitysulokkeesta, jonka keskiakselin kulma muodostaa 90 — 180° kulman toisen liitinhaaran keskiakseliin nähden.
8. Kasvinsuojelukehikko, joka käsittää jonkin edellä olevan suojavaatimuksen mukaisia liittimiä ja niitä yhdistäviä tankoja.
9. Suojavaatimuksen 8 mukainen kasvisuojelukehikko, joka käsittää ainakin yhden verkon.
N
O
N
N <Q
O
I a a +
O +
N
O
N >”
FIU20214014U 2020-04-06 2021-02-01 Suojakehikon liitin ja suojakehikko FI12923Y1 (fi)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20205359 2020-04-06

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12923Y1 true FI12923Y1 (fi) 2021-03-31

Family

ID=75436682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20214014U FI12923Y1 (fi) 2020-04-06 2021-02-01 Suojakehikon liitin ja suojakehikko

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12923Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4922652A (en) Shelter for trees
US9167755B1 (en) Trellis support device
US8474178B2 (en) Support for plants
US11277977B2 (en) Multi-tiered plant growing aid and methods of use thereof
US20220071104A1 (en) Totem plant support
KR101532708B1 (ko) 미니 비닐하우스용 조립식 골조
US20220142058A1 (en) Spliced small arch shed frame
US7188448B2 (en) Plant support clip, kit and method therefor
US20220078979A1 (en) Trellis assembly
US20110214338A1 (en) Pest deterrent system
FI12923Y1 (fi) Suojakehikon liitin ja suojakehikko
KR100943222B1 (ko) 시스템 식재형 옹벽블록 및 그 축조방법
KR20170004274U (ko) 양식장용 그물지지기구
US5373660A (en) Trellis support system
US20040068925A1 (en) Modular plant support system
JPH0642453Y2 (ja) 植物扶助柵
DE102010011641B3 (de) Vorrichtung zum Stützen und Halten von Pflanzen
JPS6339331Y2 (fi)
KR102353745B1 (ko) 작물 재배용 지주 조립패널
JP5833825B2 (ja) 取付具
GB2360189A (en) Plant support apparatus
GB2458569A (en) A cloche comprising a base and frame
JP2001128611A (ja) 防護柵
JP2008301785A (ja) 有害獣侵入防止柵設置用支柱並びに有害獣侵入防止柵
JPH0745730Y2 (ja) 簡易フェンス及びその連結具

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12923

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1