FI126793B - Menetelmä porausreikien mittaamiseksi - Google Patents

Menetelmä porausreikien mittaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI126793B
FI126793B FI20060733A FI20060733A FI126793B FI 126793 B FI126793 B FI 126793B FI 20060733 A FI20060733 A FI 20060733A FI 20060733 A FI20060733 A FI 20060733A FI 126793 B FI126793 B FI 126793B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drill
drill bit
drilling
measuring tool
hole
Prior art date
Application number
FI20060733A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20060733A (fi
Inventor
Scott David Kensiston
Paul J A Lever
Original Assignee
Cmte Dev Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from AU2004900298A external-priority patent/AU2004900298A0/en
Application filed by Cmte Dev Ltd filed Critical Cmte Dev Ltd
Publication of FI20060733A publication Critical patent/FI20060733A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126793B publication Critical patent/FI126793B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B47/00Survey of boreholes or wells
    • E21B47/02Determining slope or direction
    • E21B47/022Determining slope or direction of the borehole, e.g. using geomagnetism
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21DSHAFTS; TUNNELS; GALLERIES; LARGE UNDERGROUND CHAMBERS
    • E21D9/00Tunnels or galleries, with or without linings; Methods or apparatus for making thereof; Layout of tunnels or galleries
    • E21D9/003Arrangement of measuring or indicating devices for use during driving of tunnels, e.g. for guiding machines
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21DSHAFTS; TUNNELS; GALLERIES; LARGE UNDERGROUND CHAMBERS
    • E21D9/00Tunnels or galleries, with or without linings; Methods or apparatus for making thereof; Layout of tunnels or galleries
    • E21D9/006Tunnels or galleries, with or without linings; Methods or apparatus for making thereof; Layout of tunnels or galleries by making use of blasting methods

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Length Measuring Devices With Unspecified Measuring Means (AREA)
  • Investigation Of Foundation Soil And Reinforcement Of Foundation Soil By Compacting Or Drainage (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Description

Menetelmä porausreikien mittaamiseksi
Keksinnön ala Tämä keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista menetelmää.
Keksinnön tausta
Monissa eri sovellutuksissa, esimerkiksi maanalaisissa kovakivikai-voksissa, on äärimmäisen arvokasta olla oikea-aikaista ja tarkkaa tietämystä porausreikäpaikoista. Porausreikiä, joihin tavallisesti viitataan pitkäreikinä (ts. pitkäreikäporaus ja räjäytys), käytetään tyypillisesti räjähdysaineiden asettamista varten kaivoslouhinnassa avolouhinnan, välitasolouhinnan, lohkosorros-louhinnan, pystykraaterin peräytymismenetelmien ja levysorroslouhinnan kautta. Se on käytännöllistä missä tahansa maanalaisessa kaivoslouhinnassa, joka edellyttää pitkäreikien porausta räjähdysaineiden jakamiseksi läpi kallion tai energioiden viemiseksi kallion läpi. On kuitenkin olemassa yhdensuuntaisia maanpäällisiä kaivosluohintasovellutuksia, joissa käytetään yläpuolisia vasara-koneita, missä tarkka mittaus on myös tarpeen.
Maanalainen kaivoslouhinta avo- tai välitasolouhintamenetelmillä ottaa malmin talteen avolouhoksista, jotka normaalisti täytetään poislouhimisen jälkeen. Louhokset ovat kaivettuja tyhjiä paikkoja kalliossa, joilla on tyypillisesti suurimmat mitat pystysuunnassa. Malmio jaetaan erillisiin louhoksiin avolouhoksen välitasolouhintaa varten. Tällainen kokoonpano on tyypillisesti esitettynä kuviossa 4, jossa maanalaiset louhokset 22 on muodostettu käyttäen välita-soperiä 23, jotka sijaitsevat strategisesti alustana pitkäreikäporauslaitteistolle pitkäreikäräjäytyskaavion poraamiseksi, joka on tyypillisesti esitettynä säteittäi-sillä linjoilla 24. Malmi poistetaan tyypillisesti kourumaisten ala-avausten 25 läpi vetoaukkoihin 26.
Louhosten välillä jätetään malmiosat sikseen pilareita varten katto-puolen kannattamiseksi. Pilarit on normaalisti muotoiltu pystypalkeiksi malmion poikki. Malmista jätetään myös vaakasuoria osia, jotka tunnetaan kattopilareina, kannattamaan kaivostyöskentelyä tuotantolouhosten yläpuolella. Ympäröivän kalliomassan vakavuuden varmistaminen vaikuttaa kaivoslouhinnan tehokkuuteen suotuisasti. Vakavuuteen vaikuttaa vahvasti kaivoslouhintaprosessin osana suoritetun pitkäreikäporauksen tarkkuus ja täsmällisyys. Välitasoperät pitkäreikäporausta varten valmistellaan malmion sisään päätasojen väliin. Perät sijaitsevat strategisesti alustana pitkäreikäporauslait- teisteille pitkäreikäräjäytyskaavion poraamiseksi, joka on tyypillisesti esitettynä kohdassa 24. Porauskaaviosta kiinnipitäminen on tärkein vaihe pitkäreikäräjäy-tykselle. Porauskaavio erittelee, mistä räjäytysreiät aloitetaan, kunkin reiän syvyyden ja kulman. Kaikki parametrit on asetettu suurella täsmällisyydellä pitkä-reikäräjäytyksen onnistunutta toimitusta varten. Mikäli pitkäreikien kaavio poikkeaa toivotusta suunnitelmasta, voi tästä olla tuloksena malmion laimennus poraamalla suunnittelualueen ulkopuolelta, harhailevien reikien välisen alhaisemman panostustiheyden aiheuttama ylisuuren louheen aikaansaaminen sekä kat-topuolen/jalkapuolen vaurio, josta syystä vakavuuskysymyksiä suurentuneen panostustiheyden vuoksi.
Pitkäreikiä porataan nykyään ”yläreikinä”, ”alareikinä”, ”renkaina” tai ”viuhkan” malliin. Käytännöllisen työskentelykorkeuden rajoitusten vuoksi maanalaisissa toiminnoissa, kuten esimerkiksi välitasoperissä 23, on porauslaitteis-toilla lyhyet poratankopituudet ja vastaavat lyhyet syöttö- ja puomipituudet toiminnan helppouden varmistamiseksi. Jotta kaivoslouhinnan tehokkuus maksimoitaisiin, sijoitetaan porauksen välitasot erilleen niin säästeliäästi kuin mahdollista, mistä on tuloksena vaatimus porata reikiä, jotka ovat monta kertaa käytettävissä oleva tankopituus. Nämä tangot ovat tyypillisesti välillä 1,2-3 metriä pitkiä, kun taas pitkäreiät saattavat olla pituudeltaan yli 60 metriä.
Niin muodoin kussakin porauslaitteistossa tulee olemaan käytettävissä moninkertaiset tangot ja usein niissä on automatisoitu ”karuselli” tankoja, jotka voidaan panna poranvarren kruunun edetessä. Reiässä olevien tankojen määrän kasvaessa kasvaa liitoskohtien määrä ja porausprosessin tarkkuus pienenee. Reiän poraamiseksi ”aloittaa” ensimmäinen tanko ja kruunu niin läheltä mitattua paikkaa kuin mahdollista oikeine kohdistuksineen toivotun reiän tuottamiseksi. Kun on aloitettu, tarkistetaan reiän kohdistus ja porausprosessi alkaa lisäten uuden tangon sarjan edetessä reiässä.
Loppuun saattamisen jälkeen reikä huuhdellaan vedellä poraussoijan poistamiseksi ja tanko vedetään sitten sisään reiästä.
Olemassa oleva teknologia porausreikien mittaamiseksi tarkkaan edellyttää mittausta reiän loppuun saattamisen jälkeen. Tämä on tarpeen, sillä pitkäreiät porataan tyypillisesti yläpuolisilla vasaraporilla, jotka antavat iskevää voimaa alas pitkin poranvartta osana poraustoimintaa. Vaikka teknologiaa mitata porausreikiä tosiajassa (ts. osana poraustoimintaa) on olemassa sovellutuksissa, joissa poranvarsi ei ole alttiina yläpuolisen vasaran olosuhteille, ei tä hän asti ole ollut mahdollista käyttää mittaustyövälineitä tosiajassa yläpuolisten vasaraporien kanssa johtuen iskevän voiman vahingollisuudesta poranvarressa.
Vaikka jotkut yläpuolisen vasaraporauskaluston valmistajat väittävät suorittavansa loppuun tosiaikamittausta koneessa olevana toimintona, luottavat ne kriittiseen olettamukseen, että kun reiät kerran alkavat, ovat ne aina suorat. Käytännössä asia ei ole näin ja reiät saattavat poiketa merkittävästi niiden pituuden kasvaessa. Tyypillisesti mittaus, jossa käytetään tällaista kalustoa, koostuu ainoastaan reiän pituuden ja suunnan aikaansaamisesta, jotka oletetaan parametreista, jotka voidaan tallentaa porauslaitteistolle.
Ainoa tällä hetkellä käytettävissä oleva tarkka mittausmenetelmä yläpuolisten vasaraporien käyttäjiä varten on porauksen jälkeinen mittaus, joka edellyttää mittaustyövälineen laskemisen reikään sen jälkeen, kun reikä on porattu, huuhdeltu ja laitteisto siirretty eri reikäsijaintiin. Tämä on aikaa vievä ja kallis tehtävä, joka voi lopulta tunnistaa reiän ominaispiirteitä, mutta mikäli sallittujen side-ehtojen ulkopuolella on esiintynyt poikkeamista, luottaa sitten merkittävään korjaavaan toimeen, joka suoritetaan sekundaarisena tai tertiaarisena prosessina sen jälkeen, kun yläpuolinen vasaraporauslaitteisto on siirtynyt po-rauspaikalta.
Ei ole olemassa minkäänlaista tosiaikamittausteknologiaa, joka voi vastustaa alas suunnatun reiän tärinää ja kiihtyvyyttä, jotka liittyvät yläpuoliseen vasaraporaan, ja jolla voi varmistua reiän todellisesta kulkuradasta ennen loppuun saattamista ja välittää tiedot lopuksi edelleen päätäntäohjelmistolle.
Sen lisäksi monia nykyisiä järjestelmiä, jotka luottavat muutoksiin maan magneettikentässä paikan määrittämiseksi, ei voida käyttää tarkasti magneettisissa ympäristöissä.
Keksinnön yhteenveto
Esillä oleva keksintö aikaansaa siis menetelmän porausreikien mittaamiseksi, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että menetelmä käsittää seu-raavat vaiheet: järjestetään mittaustyöväline, joka sisältää inertiamittauspaketin, po-ranvarren sisään leikkauspäässä ja joka etenee poranvarren kanssa poraus-reikään samalla kun poranvarsi on toiminnassa poraamaan porausreikä osana reikäporaustoimintaa, ja jossa mittaustyöväline pidetään lepotilassa porausta suoritettaessa; aktivoidaan mittaustyöväline kun poraus on suoritettu loppuun; vedetään poranvarsi pois porausreiästä; määritetään milloin poranvarsi on pysäytetty kun poranvartta vedetään pois porausreiästä; ja otetaan paikkalukemia inertiamittauspaketista, kun poranvarren vetäminen on pysäytetty tilapäisesti kunkin poratangon poistamista varten poran-varresta, vasteena määrittämiselle milloin poranvarsi on pysäytetty kun poranvartta vedetään pois porausreiästä.
Edullisesti mittaustyöväline on konfiguroitu tuntemaan porauksen lakkaaminen mittaustyövälineen aktivoimiseksi heti kun poraus on suoritettu loppuun.
Piirustusten kuvaus Välittämättä mistään muista muodoista, jotka saattavat kuulua sen suoja-alaan, kuvataan nyt eräs edullinen muoto keksinnöstä ainoastaan esimerkin vuoksi viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: kuvio 1 on kaaviomainen poikkileikkaukselleen pystykuva kaivoksen läpi esittäen porausreiän porauksen käyttäen yläpuolista vasaralaitteistoa; kuvio 2 on suurennettu kuva kuvion 1 leikkauksesta A; kuvio 3 on suurennettu kuva kuviossa 1 käytetystä poraustyöväli- neestä; ja kuvio 4 on kaaviomainen maanalainen kuva avolouhoslouhintako-koonpanosta.
Yksityiskohtainen kuvaus keksinnön edullisista suoritusmuodoista
Keksinnön edullisessa muodossa yläpuolinen vasaraporauslaitteisto 10 on asetettu paikalleen pääsyn/porauksen ajotielle 9, joka on yleisesti kuviossa 4 kohdassa 23 esitettyä tyyppiä ja kuvattu aikaisemmin viitaten tekniikan tasoon.
Yläpuolinen vasaraporauslaitteisto sisältää hydraulikäyttöisen pe-ränajajan 11 asennettuna peränajajan syöttökiskolle 12, jota tyypillisesti pidetään paikoillaan tukipiikeillä 7 ja 8, jotka tukevat yläpuolisen vasaraporan pääsyn/porauksen ajotien 9 lattiaan ja kattoon tässä järjestyksessä.
Yläpuolista vasaraporauslaitteistoa syötetään poraustangoilla karusellista (ei esitettynä), josta ne syötetään työvälineen käsittelijään (ei esitettynä) ja pidellään kiinnittimen 13 avulla.
Laitteisto on varustettu alla kuvatulla mittaustyövälineellä, joka voi syöttää informaatiota vastaanottimeen 15, joka on asennettu automatisoituun poranvarren paikkamittauksen kotiyksikköön 16 porauslaitteistolle.
Poranvarsi 3 on leikkaavassa päässä varustettu porakruunulla 1, joka on kuvattu yksityiskohtaisemmin viitaten kuvioon 3.
Aivan porakruunun 1 yläpuolella sijaitsee valmennusjärjestelmä 18, joka vuorostaan on yhdistetty inertiamittauspakettiin 21. Valmennusjärjestelmän 18 tarkoituksena on eristää elektroniikan ohjausyksikkö (käsittäen 19, 20, 21) tärinöiltä ja kiihtyvyydeltä, joita aiheutuu epäsuoralla tavalla poraputkessa/työ-välineen rungossa 17. Mittauspaketti 21 syöttää mitattuja tietoja tietojenkirjaus-laitteeseen 20, jonka käyttövoimana on akkujen 19 muodossa oleva tehon lähde.
Inertiamittauspaketti 21 sisällyttää tyypillisesti yleistä tyyppiä olevia mittaustyövälineitä, jotka tunnetaan kaupallisesti ei-iskevässä porauksessa käyttöä varten mutta on huolellisesti valittu niiden tärinän-ja iskunkestävyyten-sä vuoksi. Tällaisten työvälineiden lähteinä voi tyypillisesti olla navigointi-instrumentit, jotka on suunniteltu käyttöä varten taistelukärkiohjuksissa jne.
Mittaustyövälineet voidaan myös valita niin, että niihin ei oleellisesti vaikuta magneettikentät sallien sen vuoksi keksinnön käytön magneettisissa ympäristöissä.
Kun pitkäreikää porataan käyttäen yläpuolista vasaraporaa tekniikan tason menetelmien mukaisesti, määrätään kohdassa 5 (kuvio 1) esitetty suunniteltu (ihanteellinen) reiän paikka alussa perinteisillä mittaustekniikoilla ja merkitään sen mukaisesti. Reiän pituus ja suunta lasketaan tehokkaimman tuloksen tuottamiseksi, yleensä tulostustiedot kaivossuunnittelupaketista tai mittausohjelmistosta. Käytännössä reiän paikan määrää käyttäjä, joka sovittaa yhteen parametrit, kuten esimerkiksi reiän alun paikan ja kulman, jotka voidaan määrätä porauslaitteistolla 10 hänelle aikaansaatuun suunniteltuun paikkaan. Käytännössä tämä saattaa aiheuttaa reiän paikan poraamisen kohdassa 6 ja kirjaamisen kohdaksi 5 tuoden virhettä pitkäreikäkäytäntöön jopa ennen kuin poraus alkaa.
Moninkertaisten tankojen porasarjojen taipuisasta luonteesta johtuen on tavallista, että todellisen reiän kulkurata poikkeaa kohdasta 5 tai 6 merkittävällä määrällä, kuten on esitetty kohdassa 3. Keksinnön mukainen automatisoitu poranvarren paikkamittaustyöväline ja menetelmä sallii todellisen reiän kulku-radan 3 kartan määräämisen tarkkaan tosiajassa osana poraustoimintaa niin, että myöhemmät reiät voidaan kohdistaa uudelleen tai asettaa tarkemmin toivotun porausreikäkaavion saavuttamiseksi sekä panostustiheyden ja asettelun säätämiseksi. Tämä keksintö sallii reiän mittaamisen porausprosessin ja poranvar-ren porareiästä takaisin saamisen aikana. Akut, tietojen kirjaus, elektroniikka ja inertiatunnistimet ovat suojattuina suljetussa yksikössä 19, 20, 21, joka on suuressa määrin eristetty (vaimennettu) iskevän yläpuolisen vasarakäyttölaitteen aiheuttamalta tärinältä ja kiihtyvyydeltä. Työväline tyypillisesti ”lepää” reiän edetessä ja sitten havahtuu ja tallentaa tietoja kutakin poratankoa sisään vedettäessä. Kun tangot ovat liikkumattomat ja karuselli toiminnassa, on työväline tietoinen, että tämä on kulkenut tangon pituuden. Tällä tavalla aika, jona tunnistimet mittaavat, on rajoitettu ja siis ajautuma (josta syystä virhe) pienenee. Merkityksellisesti, yläpuolinen vasara ei ole toiminnassa poranvarren sisään vetämisen aikana, mikä minimoi vaurion todennäköisyyttä inertiatunnistimille näiden ollessa toiminnassa.
Samalla, kun tankojen sisään vetäminen suoritetaan loppuun, välittyy tallennetut tiedot porauslaitteistoon asennetulle vastaanottimelle ja reiän 3 todellinen kulkurata näkyy suunniteltua kulkurataa 5 vasten. Kunkin reiän jälkeen suoritetaan loppuun jonkin verran kalibrointia tasaamaan ajautumaa/virhettä ennen seuraavan reiän alulle panemista. Tiedot voidaan ladata ja muuntaa syli-mikrolla ja kaapeliyhteydellä, vaikka on mahdollista viime kädessä kytkeä po-raustiedot saumattomasti kaivosmittaustietoihin.
Keksinnön kehitystuloksissa tiedot säilytetään, muunnetaan ja välitetään langattomalla tavalla sallimaan kaivosinsinöörien määrätä, mikäli tietty reikä on suunniteltujen parametrien ulkopuolella. Tämä voidaan täysin automatisoida ja sitoa suunnitteluohjelmiston kanssa muutosten suorittamiseksi automaattisesti seuraavaa reikää varten.
Tietoja voidaan myös käyttää määrittämään, mikäli reikä poikkeaisi raakulle tai toisten reikien vaikutusalueelle, kun sitä ei ole täysin ladattu räjähdysaineella tai on ehkä sytytetty järjestyksessä aikaisemmin tai myöhemmin. Tällä tavalla on mahdollista aikaansaada yläpuolisen vasaraporaus-laitteiston kanssa käyttöä varten mittaustyöväline, joka mahdollistaa tarkan to-siaikamittauksen reiästä, jota porataan, myöhempien reikien sovittamisen sallimiseksi tasaamaan aikaisemman reiän harhailemista suunnitelluista parametreista. Tämä vähentää merkittävästi mittauksen aikaa, joka vaaditaan maanalaisessa kaivoslouhintatoiminnassa, ja tuloksena on turvallisemmat ja tehokkaammat kaivoslouhintakäytännöt.
Vaikka keksintö on kuvattu viitaten erityisiin esimerkkeihin, ymmärtävät alan ammattimiehet, että keksinnön toteutus voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (6)

1. Menetelmä porausreikien mittaamiseksi käsittäen vaiheet: porataan porausreikä poranvarrella (3), joka on muodostettu useista poratangoista, joilla on poranterä poranvarren (3) leikkauspäässä ja jota käytetään ainakin iskevillä voimilla, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää seuraa-vat vaiheet: järjestetään mittaustyöväline, joka sisältää inertiamittauspaketin (21), poranvarren (3) sisään leikkauspäässä ja joka etenee poranvarren (3) kanssa porausreikään samalla kun poranvarsi (3) on toiminnassa poraamaan porausreikä osana reikäporaustoimintaa, ja jossa mittaustyöväline pidetään lepotilassa porausta suoritettaessa; aktivoidaan mittaustyöväline kun poraus on suoritettu loppuun; vedetään poranvarsi (3) pois porausreiästä; määritetään milloin poranvarsi (3) on pysäytetty kun poranvartta (3) vedetään pois porausreiästä; ja otetaan paikkalukemia inertiamittauspaketista (21), kun poranvarren (3) vetäminen on pysäytetty tilapäisesti kunkin poratangon poistamista varten poranvarresta (3), vasteena määrittämiselle milloin poranvarsi (3) on pysäytetty kun poranvartta (3) vedetään pois porausreiästä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mittaustyöväline on konfiguroitu tuntemaan porauksen lakkaaminen mittaus-työvälineen aktivoimiseksi heti, kun poraus on suoritettu loppuun.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mittaustyöväline sisältää myös tietojenkirjauslaitteen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mittaustyöväline on asennettu poranvarteen (3) valmennusjärjestelmällä (18), joka on järjestetty eristämään mittaustyöväline poratangossa aiheutuvilta tärinöiltä ja kiihtyvyydeltä.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että inertiamittauspaketti (21) on valittu ryhmästä, joka käsittää kaupallisesti tunnettuja inertiamittauspaketteja (21), tärinän-ja iskunkestävyyden parempien ominaispiirteiden vuoksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että inertiamittauspaketti on valittu paremman tärinän- ja iskunkestävyyden vuoksi lepotilassa ollessaan. Patentkrav
FI20060733A 2004-01-22 2006-08-16 Menetelmä porausreikien mittaamiseksi FI126793B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AU2004900298A AU2004900298A0 (en) 2004-01-22 Automated drill string position survey
PCT/AU2005/000076 WO2005071225A1 (en) 2004-01-22 2005-01-24 Automated drill string position survey

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20060733A FI20060733A (fi) 2006-08-16
FI126793B true FI126793B (fi) 2017-05-31

Family

ID=34800098

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20060733A FI126793B (fi) 2004-01-22 2006-08-16 Menetelmä porausreikien mittaamiseksi

Country Status (8)

Country Link
US (1) US8011447B2 (fi)
EP (1) EP1711682B1 (fi)
AU (2) AU2005206589A1 (fi)
CA (1) CA2553002C (fi)
FI (1) FI126793B (fi)
RU (1) RU2394986C2 (fi)
WO (1) WO2005071225A1 (fi)
ZA (1) ZA200605758B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2480961B (en) * 2009-04-02 2012-05-16 Statoil Asa Apparatus and method for evaluating a wellbore,in particular a casing thereof
BR112013013020A2 (pt) * 2010-11-25 2016-08-09 Tech Resources Pty Ltd aparelho e método para obter informação de orifícios perfurados para mineração
FI123928B (fi) 2012-09-06 2013-12-31 Robit Rocktools Ltd Menetelmä porareikien tutkimiseksi, porausjärjestely, ja porareikientutkimuskokoonpano
EP3014042A1 (en) * 2013-06-27 2016-05-04 Sandvik Mining and Construction Oy Arrangement for controlling percussive drilling process
US10502043B2 (en) 2017-07-26 2019-12-10 Nabors Drilling Technologies Usa, Inc. Methods and devices to perform offset surveys
EP3746631B1 (en) 2018-01-29 2023-11-29 Dyno Nobel Inc. Systems for automated loading of blastholes and methods related thereto

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2155552A (en) * 1929-06-05 1939-04-25 Technical Oil Tool Corp Ltd Wellhole inclinometer
US3047794A (en) * 1957-09-23 1962-07-31 Sun Oil Co Bore hole logging methods and apparatus
US3791042A (en) * 1971-09-13 1974-02-12 F Bell Pendulum type borehole deviation measuring apparatus
US4047430A (en) * 1976-05-03 1977-09-13 Dresser Industries, Inc. Method and apparatus for logging earth boreholes using self-contained logging instrument
GB2070105B (en) 1980-02-26 1983-10-19 Shell Int Research Equipment for drilling a hole in underground formations and downhole motor adapted to form part of such equipment
US4329647A (en) * 1981-06-04 1982-05-11 Petroleum Physics Corporation Method for determining distance and direction from an open well to a cased well using resistivity and directional survey data
US4542647A (en) * 1983-02-22 1985-09-24 Sundstrand Data Control, Inc. Borehole inertial guidance system
US4799546A (en) * 1987-10-23 1989-01-24 Halliburton Company Drill pipe conveyed logging system
US5044198A (en) * 1988-10-03 1991-09-03 Baroid Technology, Inc. Method of predicting the torque and drag in directional wells
US5230387A (en) * 1988-10-28 1993-07-27 Magrange, Inc. Downhole combination tool
US5852587A (en) * 1988-12-22 1998-12-22 Schlumberger Technology Corporation Method of and apparatus for sonic logging while drilling a borehole traversing an earth formation
US5174033A (en) * 1990-06-18 1992-12-29 The Charles Machine Works, Inc. Angle sensor for a steerable boring tool
CA2127476C (en) * 1994-07-06 1999-12-07 Daniel G. Pomerleau Logging or measurement while tripping
WO1996018118A1 (en) * 1994-12-08 1996-06-13 Noranda Inc. Method for real time location of deep boreholes while drilling
US5899958A (en) * 1995-09-11 1999-05-04 Halliburton Energy Services, Inc. Logging while drilling borehole imaging and dipmeter device
US6247542B1 (en) * 1998-03-06 2001-06-19 Baker Hughes Incorporated Non-rotating sensor assembly for measurement-while-drilling applications
DE19846137C2 (de) 1998-10-07 2002-08-29 Keller Grundbau Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Vermessen eines Bohrlochs
US6453239B1 (en) * 1999-06-08 2002-09-17 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for borehole surveying
US6315062B1 (en) * 1999-09-24 2001-11-13 Vermeer Manufacturing Company Horizontal directional drilling machine employing inertial navigation control system and method
DE19960036C1 (de) * 1999-12-13 2001-07-05 Keller Grundbau Gmbh Verfahren zum Vermessen eines Bohrloches
US6985086B2 (en) * 2000-11-13 2006-01-10 Baker Hughes Incorporated Method and apparatus for LWD shear velocity measurement
US6769497B2 (en) * 2001-06-14 2004-08-03 Baker Hughes Incorporated Use of axial accelerometer for estimation of instantaneous ROP downhole for LWD and wireline applications
US7142985B2 (en) * 2004-08-26 2006-11-28 Baker Hughes Incorporated Method and apparatus for improving wireline depth measurements
US7413034B2 (en) * 2006-04-07 2008-08-19 Halliburton Energy Services, Inc. Steering tool

Also Published As

Publication number Publication date
ZA200605758B (en) 2012-12-27
CA2553002A1 (en) 2005-08-04
EP1711682A1 (en) 2006-10-18
AU2011202223A1 (en) 2011-06-02
AU2011202223B2 (en) 2012-01-12
US8011447B2 (en) 2011-09-06
US20070151761A1 (en) 2007-07-05
EP1711682A4 (en) 2012-01-18
WO2005071225A1 (en) 2005-08-04
FI20060733A (fi) 2006-08-16
RU2394986C2 (ru) 2010-07-20
AU2005206589A1 (en) 2005-08-04
EP1711682B1 (en) 2017-11-29
CA2553002C (en) 2013-08-20
RU2006130302A (ru) 2008-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11579572B2 (en) Method of, and a system for, drilling to a position relative to a geological boundary
US5680906A (en) Method for real time location of deep boreholes while drilling
FI126793B (fi) Menetelmä porausreikien mittaamiseksi
AU2022271393B2 (en) A method of, and a system for, controlling a drilling operation
CA2965572C (en) Apparatus and method for orientating, positioning and monitoring drilling machinery
CN105064982B (zh) 煤矿区地面孔与井下巷道内靶点精确导向对接装备及方法
Navarro et al. Assessment of drilling deviations in underground operations
CN110439463A (zh) 采空区处理注浆孔造孔工艺
CN115453090A (zh) 采煤工作面顶板碎胀系数测量方法
Olsson et al. Äspö HRL. Experiences of blasting of the TASQ tunnel
CN109577943A (zh) 一种基于微地震技术的钻井轨迹测量方法
CN114441347B (zh) 一种顶板深孔预裂爆破孔裂隙发育半径测定方法
RU2015291C1 (ru) Способ проводки горизонтальных скважин
CN105888658A (zh) 一种原始地应力试验孔的布置施工方法
AU2021212011A1 (en) Survey system for blast hole drilling rigs
Singh et al. Sources of drilling errors and their control
WO2022185289A1 (en) Survey tool system for blast hole drilling rigs
OA17244A (en) A method of, and a system for, drilling to a position relative to a geological boundary.
CS261367B1 (cs) Způsob zjištování tvrdých poloh v nadložních partiích uhelných lomů

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126793

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B