FI126528B - Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite - Google Patents
Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite Download PDFInfo
- Publication number
- FI126528B FI126528B FI20146030A FI20146030A FI126528B FI 126528 B FI126528 B FI 126528B FI 20146030 A FI20146030 A FI 20146030A FI 20146030 A FI20146030 A FI 20146030A FI 126528 B FI126528 B FI 126528B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- binocular
- light amplifier
- night vision
- helmet
- fastening
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G02—OPTICS
- G02B—OPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
- G02B23/00—Telescopes, e.g. binoculars; Periscopes; Instruments for viewing the inside of hollow bodies; Viewfinders; Optical aiming or sighting devices
- G02B23/16—Housings; Caps; Mountings; Supports, e.g. with counterweight
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A42—HEADWEAR
- A42B—HATS; HEAD COVERINGS
- A42B3/00—Helmets; Helmet covers ; Other protective head coverings
- A42B3/04—Parts, details or accessories of helmets
- A42B3/0406—Accessories for helmets
- A42B3/042—Optical devices
-
- G—PHYSICS
- G02—OPTICS
- G02B—OPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
- G02B23/00—Telescopes, e.g. binoculars; Periscopes; Instruments for viewing the inside of hollow bodies; Viewfinders; Optical aiming or sighting devices
- G02B23/12—Telescopes, e.g. binoculars; Periscopes; Instruments for viewing the inside of hollow bodies; Viewfinders; Optical aiming or sighting devices with means for image conversion or intensification
- G02B23/125—Telescopes, e.g. binoculars; Periscopes; Instruments for viewing the inside of hollow bodies; Viewfinders; Optical aiming or sighting devices with means for image conversion or intensification head-mounted
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- Astronomy & Astrophysics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Optics & Photonics (AREA)
- Telescopes (AREA)
Description
Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite
Keksinnön kohde
Nyt esillä oleva keksintö kohdistuu oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen kiinnitysvälineeseen sekä oheisen patenttivaatimuksen 5 johdanto-osan mukaiseen menetelmään. Keksintö kohdistuu vielä oheisen patenttivaatimuksen 8 johdanto-osan mukaiseen pimeänäkölaitteeseen.
Keksinnön taustaa
Kiikareita, kaukoputkia ja vastaavia optisesti suurentavia laitteita käytetään usein kauempana olevien kohteiden tarkkailuun. Tällaisilla optisesti suurentavilla laitteilla saadaan kohteet siis näkymään suurempana, joten tarkkailija voi pysytellä kauempana tarkkailtavasta kohteesta kuin ilman tällaista laitetta. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi tarkkailtaessa luonnossa eläimiä, jotka voisivat häiriintyä ja lähteä pakoon tai saattavat jopa lähteä hyökkäämään sitä tarkkailevaa henkilöä kohti, mikäli ne havaitsisivat hänet.
Joissakin tilanteissa tarkkailutoimenpiteitä voi olla tarpeen tehdä myös öisin tai muina vastaavina aikoina, jolloin ympäristön valoisuus on erittäin rajoitettu tai ympäristö on täysin pimeä. Tällaisiin tarkoituksiin on kehitetty valonvah-vistimia, joita voidaan kutsua myös yönäkölaitteiksi. Nykyisin valonvahvistinta voidaan käyttää esim. puolustusvoimissa joko nk. kypäräkiinnikkeessä, aseessa tai pelkästään yönäkövälineenä. Valonvahvistimessa ei aina ole erillistä suurennosta, joten sillä ei näe kovinkaan kauas. Tunnetaan joitakin suurentavia valonvahvistimia, mutta niiden suurennuskyky on kuitenkin riittämätön useisiin käyttötilanteisiin ja on yleensä selvästi huonompi kuin päivänvalossa käytettäväksi tarkoitettujen kiikareiden ja vastaavien optisesti suurentavien laitteiden. Tätä on pyritty ratkaisemaan siten, että tarkkailija on asettanut valonvahvistimen ja kiikarin peräkkäin, jolloin yönäkölaitteella on jossakin määrin saatu vahvistettua kiikarin muodostamaa optisesti suurennettua kuvaa kohteesta. Tällainen yhdistelmä on kuitenkin kömpelö ja hankalakäyttöinen ja kuvan laatuun vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi käyttäjän käden liikkeiden aiheuttama tärinä.
Julkaisu US 2008/0037110 esittää laitetta, jota voidaan käyttää sekä päivällä että yöllä. Laitteessa on valovahvistin, joka pimeänäkötoimintaa varten voidaan siirtää erityisen mekanismin avulla kiikarin eteen, jolloin valovahvisti-mella vahvistetaan kiikarin muodostamaa optista kuvaa kohteesta. Mekanismi on sellainen, että pimeänäkölaitteen pituusakseli on aina yhdensuuntainen kiikarin pituusakselin kanssa, myös siirrettäessä pimeänäkölaite kiikarin jatkeeksi.
Keksinnön lyhyt yhteenveto
Nyt esillä olevan keksinnön eräänä tarkoituksena on parantaa alalla vallitsevaa tekniikan tasoa ja aikaansaada ratkaisu, jolla yönäköominaisuuksia saadaan tehokkaasti parannettua. Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että käytetään sovitinkappaletta, jolla voidaan yhdistää kiikari esimerkiksi kypä-räkiinnikkeeseen ja sitä kautta valonvahvistimeen. Täsmällisemmin ilmaistuna nyt esillä olevan keksinnön mukaiselle kiinnitys-välineelle on pääasiassa tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Nyt esillä olevan keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa. Nyt esillä olevan keksinnön mukaiselle pimeänäkölaitteelle on pääasiassa tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 80 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on kuvattu epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Nyt esillä olevalla keksinnöllä saavutetaan merkittäviä etuja tunnetun tekniikan mukaisiin ratkaisuihin verrattuna. Keksinnön mukaisen kiinnitysvälineen avulla rakennettu valonvahvistin-kiikariyhdistelmä toimii yöllä lähes samalla tavalla kuin tavallinen kiikari päivällä. Kaukana olevan ajoneuvon tyypinkin voi tunnistaa vaivatta. Kiinnitysväline on helppo ja edullinen valmistaa, ja pi-kalukolla varustettuna sen kiinnitys ja irrotus voidaan suorittaa hyvinkin nopeasti.
Piirustusten kuvaus
Nyt esillä olevaa keksintöä kuvataan seuraavassa tarkemmin viitaten samalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista kiinnitysvälinettä päältä päin katsottuna, kuvat 2a—2d esittävät keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista kiinnitysvälinettä perspektiivikuvantona eri suunnista katsottuna, kuva 3 esittää sivukuvantona kiikaria ja valonvahvistinta, jotka on yhdistetty toisiinsa keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisella kiinnitysvälineellä, ja kuva 4 esittää päältä päin katsottuna kuvan 3 mukaista toisiinsa kytkettyä kiikaria ja valonvahvistinta.
Keksinnön yksityiskohtainen kuvaus
Kuvassa 1 on esitetty keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen kiinnitysväline 1 päältä päin katsottuna. Tämän suoritusmuodon mukainen kiinnitysväline 1 käsittää alustan 2 ja lukitusosan 3. Alustan 2 eräänä tarkoituksena on aikaansaada kiinnitysvälineen 1 kiinnittyminen valonvahvistimes-sa 30, 31 olevan kypäräkiinnittimen 11 yhteyteen jäljempänä tässä selityksessä kuvattavalla tavalla. Lukitusosan 3 avulla voidaan kiikari 20 vastaavasti kiinnittää kiinnitysvälineen 1 yhteyteen.
Kuvissa 2a—2d on esitetty kuvan 1 mukaisen kiinnitysvälineen 1 alusta 2 ja kiinnitysosa 3 perspektiivikuvantona erilaisista suunnista tarkasteltuna.
Alusta 2 käsittää kaukalon 4, jonka ensimmäiseen päätyyn 4a on muodostettu ensimmäinen ura 5, joka on järjestetty vastaanottamaan kypäräkiinnittimen ensimmäinen pääty 11a (kts. kuva 3). Vastaavasti kaukalon 4 toiseen päätyyn 4b on muodostettu toinen ura 6, joka on järjestetty vastaanottamaan kypäräkiinnittimen toinen pääty 11b. Kaukalon 4 leveys on sopivimmin sovitettu vastaamaan kypäräkiinnittimen 11 leveyttä. Kaukalon 4 pohjaan on vielä voitu muodostaa yksi tai useampi syvennys 7, johon voidaan asentaa esimerkiksi kuminen välikappale (ei esitetty), jonka avulla voidaan joissakin tapauksissa parantaa kiinnitysvälineen 1 kiinnittymistä kypäräkiinnittimeen 11 sekä vähentää kiinnitysvälineen 1 liikkumista kypäräkiinnittimen 11 suhteen.
Alustan 2 toiselle puolelle eli kaukaloon 4 nähden vastakkaiselle pinnalle, edullisesti alustan 2 ensimmäiseen päätyyn on muodostettu sovitinosa 8 (kuva 2a), jonka tarkoituksena on toimia kiikarin 20 keskiosassa olevan akselin 21 vastaanottavana osana. Myös lukitusosaan 3 on muodostettu vastaava sovitinosa 9. Tällöin kiikarin 20 akseli 21 voidaan asettaa sovitinosaa 8 vasten, jolloin lukitusosa 3 asetetaan akselin 21 toiselle puolelle. Tämän jälkeen lukitusosa 3 voidaan kiinnittää alustaan 2, mikä lukitsee kiinnityskappaleen 1 kiikarin akselin 21 ympärille.
Lukitusosa 3 voidaan kiinnittää alustaan 2 esimerkiksi ruuveilla tai vastaavilla kiinnityskappaleilla. Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaan lukitusosa 3 voidaan saranoida alustan 2 yhteyteen, jolloin kiinnittäminen voi tapahtua kääntämällä lukitusosa 2 ensin aukiasentoon ja asentamalla kiikarin akseli paikoilleen, minkä jälkeen lukitusosa 3 voidaan kääntää alustaa 2 vasten. Lukitusosan 3 paikoillaan pysyminen voidaan tässä suoritusmuodossa suorittaa esimerkiksi soljella, kuminauhalla tai vastaavalla. Myös muita kiinnitystapoja voidaan käyttää lukitusosan 3 kiinnittämiseksi alustan 2 yhteyteen.
Kiinnitysväline 1 voidaan kiinnittää kypäräkiinnittimeen 11 esimerkiksi siten, että asetetaan kypäräkiinnittimen 11 ensimmäinen pääty 11a alustan 2 ensimmäiseen uraan 5, minkä jälkeen kypäräkiinnitin 11 voidaan painaa kaukalon 4 pohjaa vasten. Tällöin alustan 2 toisen uran 6 reuna voi hieman antaa periksi, jotta kypäräkiinnitin 11 painuu kaukalon 4 pohjaa vasten ja lukittuu siihen. Kypäräkiinnittimen toinen pääty 11b on tällöin kaukalon 4 toisessa urassa 6. Sen jälkeen kypäräkiinnikkeeseen 11 voidaan yhdistää kaksi va-lonvahvistinta 30, 31 siten, että ensimmäisen valonvahvistimen 30 optinen reitti yhtyy kiikarin 20 ensimmäisen putken 22 optisen reitin kohdalle ja toisen valonvahvistimen 31 optinen reitti yhtyy kiikarin 20 toisen putken 23 optisen reitin kohdalle. Toisin sanoen kiikarin putkien 22, 23 kautta tuleva optinen signaali pääsee valonvahvistimeen 30, 31 vahvistettavaksi ja vahvistettu signaali on nähtävissä valonvahvistimien 30, 31 toisesta päädystä. Tuloksena on yksi kädessä pidettävä, voimakkaasti suurentava valonvahvistinkiikari. Tätä on pelkistetysti esitetty kuvassa 3 sivulta päin katsottuna ja kuvassa 4 päältä päin katsottuna.
Kypäräkiinnittimessä 11 voi olla lisäksi välineet 12 kypäräkiinnittimen kiinnittämiseksi kypärään 40, jota on pelkistetysti havainnollistettu kuvassa 3. On selvää, että kypäräkiinnittimen 11 ja siihen liittyvien kiinnitysvälineiden 12 muoto ja koko voi vaihdella ja voivat poiketa kuvassa 3 esitetystä.
Nyt esillä olevan keksinnön mukainen kiinnitysväline 1 voidaan valmistaa usealla eri tavalla ja useasta eri materiaalista. Kiinnitysväline 1 voidaan valmistaa esimerkiksi muovista tai metallista, kuten teräs tai alumiini. Valmistus voi tapahtua esimerkiksi valamalla, työstämällä, 3-ulotteisella tulostuksella, tms.
Nyt esillä olevaa keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (8)
1. Kiinnitysväline (1) kiikarin (20) ja valonvahvistimen (30, 31) muodostamaa pimeänäkölaitetta varten, jossa kiikarissa (20) on ensimmäinen suurentava putki (22) ja toinen suurentava putki (23), jotka on liitetty toisiinsa akselilla (21) ja joka kiinnitysväline (1) käsittää alustan (2), joka on sovitettu vastaanottamaan kypäräkiinnitin (11), johon valonvahvistin (30, 31) on sovitettu kiinnitettäväksi, ja lukitusosan (3) kiinnitysvälineen kiinnittämiseksi kiikarin (20) yhteyteen, tunnettu siitä, että kiinnitysväline (1) käsittää välineet (8, 9) kiinnitysvälineen kiinnittämiseksi mainittuun akseliin (21).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiinnitysväline (1), tunnettu siitä, että alusta (2) käsittää kaukalon (4), jonka ensimmäisessä päässä (4a) on ensimmäinen ura (5), joka on järjestetty vastaanottamaan kypäräkiinnittimen (11) ensimmäisen päädyn (11a), ja jonka kaukalon (4) toisessa päässä (4b) on toinen ura (6), joka on järjestetty vastaanottamaan kypäräkiinnittimen (11) toisen päädyn (11b).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kiinnitysväline (1), tunnettu siitä, että kaukalon (4) pohjassa on yksi tai useampi joustava kappale kiinnitysvälineen (1) ja kypäräkiinnittimen (11) välisen kiinnityksen varmentamiseksi.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen kiinnitysväline (1), tunnettu siitä, että kypäräkiinnikkeeseen (1) on yhdistetty ensimmäinen valonvahvistin (30) ja toinen valonvahvistin (31) siten, että ensimmäisen valonvahvistimen (30) optinen reitti yhtyy kiikarin (20) ensimmäisen putken (22) optisen reitin kohdalle, ja toisen valonvahvistimen (31) optinen reitti yhtyy kiikarin (20) toisen putken (23) optisen reitin kohdalle.
5. Menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi, jossa menetelmässä kiikari (20), jossa on ensimmäinen suurentava putki (22) ja toinen suurentava putki (23), jotka on liitetty toisiinsa akselilla (21), ja valonvahvistin (30, 31) sovitetaan toistensa yhteyteen kiinnitysvälineen (1) avulla kiinnittämällä kiinnitysvälineen (1) alustan (2) yhteyteen kypäräkiinnitin (11), kiinnittämällä kiinnitysvälineen (1) alusta (2) lukitusosan (3) avulla kiikarin (20) yhteyteen, ja kiinnittämällä ainakin yksi valonvahvistin (30, 31) kypäräkiinnittimen (11) yhteyteen, tunnettu siitä, että alusta (2) kiinnitetään akseliin (21) lukitusosan (3) avulla.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alusta (2) käsittää kaukalon (4), jonka ensimmäisessä päässä (4a) on ensimmäinen ura (5) ja toisessa päässä (4b) on toinen ura (6), jolloin menetelmässä kypäräkiinnittimen (11) ensimmäinen pääty (11a) asetetaan ensimmäiseen uraan (5), ja kypäräkiinnittimen (11) toinen pääty (11b) asetetaan toiseen uraan (6).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 5—6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kypäräkiinnikkeeseen (1) kiinnitetään ensimmäinen valonvahvistin (30) ja toinen valonvahvistin (31) siten, että ensimmäisen valonvahvistimen (30) optinen reitti yhtyy kiikarin (20) ensimmäisen putken (22) optisen reitin kohdalle, ja toisen valonvahvistimen (31) optinen reitti yhtyy kiikarin (20) toisen putken (23) optisen reitin kohdalle.
8. Pimeänäkölaite, joka käsittää kiikarin (20) ja valonvahvistimen (30, 31), tunnettu siitä, että pimeänäkölaite käsittää lisäksi jonkin patenttivaatimuksen 1—4 mukaisen kiinnitysvälineen (1). Patentkrav
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20146030A FI126528B (fi) | 2014-11-24 | 2014-11-24 | Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20146030A FI126528B (fi) | 2014-11-24 | 2014-11-24 | Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20146030A FI20146030A (fi) | 2016-05-25 |
FI126528B true FI126528B (fi) | 2017-01-31 |
Family
ID=56106261
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20146030A FI126528B (fi) | 2014-11-24 | 2014-11-24 | Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI126528B (fi) |
-
2014
- 2014-11-24 FI FI20146030A patent/FI126528B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20146030A (fi) | 2016-05-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
USD905816S1 (en) | Optical device reticle | |
USD651682S1 (en) | Optical sight reticle | |
US9964251B2 (en) | Locking device | |
USD716905S1 (en) | Opticle device reticle | |
USD683418S1 (en) | Optical device reticle | |
WO2016145124A3 (en) | Riflescope with integrated wind sensor and targeting display | |
USD727761S1 (en) | In-vehicle radar with camera | |
USD740434S1 (en) | Laboratory apparatus | |
WO2017021923A3 (en) | Concave optical sensors | |
FR3039298B1 (fr) | Dispositif et procede de codage optique d'une image | |
EP2930067A3 (fr) | Poutre de pare-chocs de véhicule, ensemble pare-chocs et véhicule associés | |
WO2008099605A1 (ja) | 撮像装置およびカメラ本体 | |
EP1688985A3 (en) | Integrated analytical device | |
WO2012174453A3 (en) | Systems and methods for binocular iris imaging | |
WO2007058728A3 (en) | Organic electric camera | |
EP2785044A3 (en) | Camera module | |
EP2385406A8 (en) | Optical element and optical unit using the same | |
EP2620812A3 (en) | Rifle scope, portable telescope, and binocular display device includinig a network transceiver | |
USD836511S1 (en) | Bracket | |
EP2781187A3 (en) | Biological information detection apparatus | |
EP2592441A3 (en) | Sighting device and security sensor system utilizing such sighting device | |
EP1803387A3 (en) | In-vivo imaging optical device | |
USD728663S1 (en) | Smartphone camera mount | |
FR2878970B1 (fr) | Dispositif de preparation automatique au montage de lentilles ophtalmiques permettant la prise en charge de plusieurs lentilles simultanement | |
FI126528B (fi) | Kiinnitysväline, menetelmä pimeänäkölaitteen muodostamiseksi ja pimeänäkölaite |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 126528 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |