FI125246B - Takilajärjestely - Google Patents
Takilajärjestely Download PDFInfo
- Publication number
- FI125246B FI125246B FI20136323A FI20136323A FI125246B FI 125246 B FI125246 B FI 125246B FI 20136323 A FI20136323 A FI 20136323A FI 20136323 A FI20136323 A FI 20136323A FI 125246 B FI125246 B FI 125246B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- sail
- parallelogram
- adjustable
- gripper
- mast
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B15/00—Superstructures, deckhouses, wheelhouses or the like; Arrangements or adaptations of masts or spars, e.g. bowsprits
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63H—MARINE PROPULSION OR STEERING
- B63H9/00—Marine propulsion provided directly by wind power
- B63H9/04—Marine propulsion provided directly by wind power using sails or like wind-catching surfaces
- B63H9/08—Connections of sails to masts, spars, or the like
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Sustainable Development (AREA)
- Sustainable Energy (AREA)
- Wind Motors (AREA)
Description
TAKILAJÄRJESTELY
TEKNIIKAN ALA
Keksintö koskee takilajärjestelyä ja erityisesti keksintö koskee moottoritoimista ta-kilajärjestelyä purjeiden säätämiseksi.
KEKSINNÖN TAUSTAA
Purjehdus on ihmiskunnan ikivanha liikkumistapa tuulen voimaa hyödyntäen. Rannikkoseuduilla on aina purjehdittu ja ennen moottoreiden yleistymistä on purjehtiminen, soutamisen lisäksi, ollut ainoa tapa liikuttaa venettä. Aikojen kuluessa on kehitetty erilaisia purjeita eri tuulia sekä eri vene- ja laivatyyppejä varten. Purjehtiminen vaatii, varsinkin aloittelijalta, lukuisien purjehtimiseen liittyvien asioiden ja purjeiden hallintaan liittyvien tekniikoiden opettelemista. Koska erityisesti purjehtiessa ihminen on luonnonvoimien armoilla, purjeveneessä tulee osata suorittaa oikeaan aikaan ja oikealla tavalla purjeiden säätöön liittyviä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi purjeiden reivaamista, puomin ja siten myös purjeen kulman säätöä veneeseen nähden sekä purjeen pussikkuuden eli kireyden säätöä. Suorittamatta jätetyt tai väärin suoritetut toimenpiteet voivat pahimmassa tapauksessa johtaa onnettomuuksiin, kuten esimerkiksi törmäyksiin, karille ajautumiseen tai veneen kaatumiseen, mikä voi saattaa veneen matkustajat hengenvaaralliseen tilanteeseen. Purjeveneen pitkä puomi itsessään aiheuttaa myös vaaratilanteita ja vakavia onnettomuuksia pyörähtäessään tuulessa yllättäen puolelta toiselle. Näiden seikkojen johdosta purjehtijalla tulee olla riittävästi tietoa, kokemusta ja valppautta, jotta purjehtiminen olisi turvallista.
Purjeveneitä on useaa eri kokoluokkaa erilaisin purjein varustettuna. Yleensä veneen kokoluokan mukaan määräytyy myös tarvittavan miehistön määrä veneessä, sillä purjeita hallitsemaan tarvitaan riittävästi henkilöitä. Ilman riittävää miehistöä ei isommalla veneellä purjehtiminen onnistu, mikä täytyy luonnollisesti ottaa huomioon jo purjevenettä hankittaessa. Kuitenkin monet purjehtijat hankkisivat mielellään suuremman purjeveneen ihan sen tarjoamien suurempien tilojen vuoksi, jos hankinnan voisi toteuttaa tarvitsematta huolehtia riittävän miehistön saamisesta veneeseen. Tähän voi olla monta syytä; monet purjehtivat vapaa-ajallaan ja lomillaan, minkä johdosta voi olla vaikea sovittaa useamman ihmisen lomasuunnitelmia niin, että suureen purjeveneeseen saadaan miehistö kokoon. Monesti esimerkiksi pariskunnat ja lapsiperheet viettäisivät mielellään aikaa perheen kesken myös purjehtiessa ilman huolta vieraiden majoituksesta ja lapsiperhe tarvitsee jo lapsia varten riittävät tilat käyttöönsä.
Aikoinaan esimerkiksi kauppalaivastot käsittivät suuria, monimastoisia purjealuksia, joilla hoidettiin niin matkustajaliikenne kuin rahtikuljetukset maapallon eri kolkista. Tällöin jokaisessa laivassa oli myös suuri joukko purjehdustaitoista henkilökuntaa, sillä purjeiden hallitseminen vaati niin asiantuntemusta kuin riittävän miehistön. Rahtien liikkuminen oli paljon säistä kiinni ja vääränlaisilla tuulilla tai tyynellä ilmalla laivat juuttuivat satamaan tai merelle pahimmillaan jopa viikoiksi. Höyrylaivat ja myöhemmin dieselmoottoreilla toimivat rahtilaivat käytännössä lopettivat purjealusten aikakauden vähentäen myös laivoilla tarvittavan työvoiman määrääjä tuoden nykyajalle tyypillisen toimintavarmuuden säistä riippumatta.
Energian edelleen kallistuessa etsitään kuitenkin jälleen tapoja vähentää energiakuluja myös rahtilaivaliikenteessä. Uusiutuvan energian, kuten tuulen, käyttö voi tuoda laivan tyypistä ja vallitsevista tuulista riippuen merkittäviä säästöjä energiakuluissa myös rahtilaivoilla. Esimerkiksi julkaisussa US2011041747A esitetään aerodynaaminen tuulipropulsiolaite, eli leijan käyttö alusten yhteydessä. Tässä ratkaisussa on kuitenkin epäkohtia. Leija pitää erikseen laukaista taivaalle ja satamaan tultaessa vetää takaisin kannelle, mikä vaatii aluksen henkilökunnalta koulutusta leijan käyttöön. Myös tuulen tulee olla riittävän kova ja sopivasta suunnasta, sillä leijan kulmaa suhteessa tuuleen ei voi säätää, toisin kuin purjeen.
Tekniikan taso tuntee myös automaattisesti toimivia purjeita, kuten Joystick Sail Control System (www, ioysticksailing.corn). Kyseisessä ratkaisussa takilaan on kiinnitetty hydraulisesti toimivia varsia, joiden avulla voidaan kauko-ohjatusti säätää genuaa ja pääpurjetta. Myös tässä ratkaisussa on epäkohtansa. Purjeiden säätämiseen tarkoitetut varret on kiinnitetty aluksen kanteen ja reunoihin, missä ne voivat olla tiellä ja haitata liikkumista aluksen kannella. Lisäksi hydraulinen järjestelmä voi olla raskas ja se tarvitsee omat toimilaitteensa, mikä vie tilaaja vaatii huoltoa.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada ratkaisu, jossa edellä mainitut epäkohdat on eliminoitu tai niitä on lievitetty. Erityisesti keksintö pyrkii ratkaise maan sen, kuinka purjeita voidaan säätää motorisoidusti tai automaattisesti nopeasti ja luotettavasti.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan itsenäisen patenttivaatimuksen 1 määrittelemillä piirteillä. Keksinnön mukaiselle takilajärjestelylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takila-järjestely purjeen säätämiseksi motorisoidusti käsittää maston yhteyteen liitetyn puomin, joka käsittää neljä käsivartta, jotka käsivarret on liikuteltavasti liitetty toisiinsa siten, että käsivarret muodostavat säädettävän suunnikkaan käsittäen ensimmäisen kulman ja ensimmäistä kulmaa vastapäätä olevan toisen kulman, ja ohjaus-välineet, kuten moottorit, järjestettyinä sumunkaan ensimmäisen kulman yhteyteen säätämään suunnikkaan toisen kulman paikka tasossa, missä purje on liitetty suunnikkaan toiseen kulmaan siten, että suunnikkaan säätäminen säätää purjetta halutulla tavalla.
Erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely käsittään lisäksi tarttujan järjestettynä johonkin säädettävän suunnikkaan kulmaan, joka tarttuja on järjestetty liikuteltavaksi jonkin akselinsa ympäri, ja joka tarttuja on liitetty purjeeseen siten, että tarttujan liikuttaminen säätää purjetta halutulla tavalla.
Erään suoritusmuodon mukaan tarttuja on järjestetty säädettävän suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan. Erään toisen suoritusmuodon mukaan tarttuja on järjestetty säädettävän sumunkaan toiseen kulmaan ja tarttujan liike akselinsa ympäri on järjestetty säädettävän suunnikkaan käsivarsien ympäri järjestetyn hihnan avulla.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan tarttujan käyttöön tarvitsema energia johdetaan tarttujalle hihnan pintaan järjestetyn virtajohtimen avulla. Tällä tavalla ei tarttujaa varten tarvitse järjestää erillisiä johtimia tai muita vastaavia, jotka saattaisivat olla tiellä tai muuten aiheuttaa haittaa.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan suunnikkaan ensimmäinen kulma on järjestetty maston yhteyteen ja erään toisen suoritusmuodon mukaan ohjausvälineet käsivarsien ja tarttujan ohjaamiseksi on järjestetty samalle akselille maston yhteyteen. Ohjausvälineiden järjestäminen maston yhteyteen on edullista, sillä tällä tavalla moottoreiden ja muut suunnikkaan ohjaamiseen tarkoitettujen välineiden paino ei kohdistu suoraan säädettävään suunnikkaaseen haitaten sen liikkumista. Tämä järjestely mahdollistaa myös kaapeleiden sijoittamisen maston sisään, missä ne ovat suojassa sääolosuhteilta ja mekaaniselta rasitukselta, eivätkä aiheuta vaaratilanteita aluksen kannella.
Erään suoritusmuodon mukaan mastoon on järjestetty päällekkäin ainakin kaksi säädettävää suunnikasta siten, että purje on säädettävissä sekä purjeen yläosasta että alaosasta. Tämä piirre on edullinen, sillä se mahdollistaa myös suorakaiteen muotoisten purjeiden säätämisen esillä olevan keksinnön mukaisella järjestelyllä. Käyttämällä useampia säädettäviä suunnikkaita samassa mastossa voidaan toteuttaa myös kaksi päällekkäistä purjetta samassa mastossa. Tällöin ainakin alempi purje on edullisesti suorakaiteen muotoinen.
Erään toisen suoritusmuodon mukaan purjeen alapuolelle järjestetyn säädettävän suunnikkaan avulla voidaan säätää purjetta purjeen yläosasta ja/tai alaosasta. Tällöin voidaan säädettävään suunnikkaan yhteyteen järjestää sopivat välineet, joilla purjetta voidaan säätää myös purjeen yläosasta. Mastoon on tässä suoritusmuodossa liitetty edullisesti esimerkiksi yläpuomi ja siihen tarkoitusta varten sopivat yläskuut-tiköydet ja skuuttipuomi/puomit, joiden avulla voidaan toteuttaa purjeen säätö myös purjeen yläreunasta.
Erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely käsittää lisäksi prosessointivälineet ohjausvälineiden kontrolloimiseksi kauko-ohjatusti tai automaattisesti. Prosessointivälineet voivat viitata yhteen tai useampaan elektroniseen elementtiin, kuten mikroprosessoreihin, mikrokontrollereihin, digitaalisiin signaaliprosessoreihin (DSP:t), ohjelmoitaviin logiikkasiruihin tai mihin tahansa niiden haluttuihin yhdistelmiin, jotka voidaan ohjelmoida kontrolloimaan ohjausvälineitä halutulla tavalla.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan takilajärjestely käsittää lisäksi mittausvälineet ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden, kuten tuulen nopeuden, tuulen suunnan ja/tai ilmanpaineen, hankkimiseksi prosessointivälineille ohjausvälineiden kontrolloimiseksi ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden perusteella.
Esillä olevan keksinnön mukaisen takilajärjestelyn hyödyllisyys perustuu lukuisiin asioihin. Takilajärjestely on sovellettavissa useisiin erilaisiin purjetyyppeihin ja erikoisiin aluksiin. Sovellettaessa esillä olevan keksinnön mukaista ratkaisua myös suuremmissa purjeveneissä voidaan osaa tai kaikkia purjeita hallita kauko-ohjatusti tai automaattisesti ja siten mahdollistaa purjehtiminen isommallakin purjeveneellä ilman suurta miehistöä.
Esillä oleva ratkaisu soveltuu käytettäväksi erityisen hyvin rullapurjeiden kanssa, koska tarttujan avulla saadaan toteutettua myös puijeen levittäminen ja reivaus. Ta-kilaratkaisulla voidaan luotettavasti ja nopeasti toteuttaa myös purjeen kulman säätö tuulen suunnan mukaan sekä purjeen kiristäminen ja löysääminen. Käytettäessä esillä olevan ratkaisun mukaista säädettävää suunnikasta alapuomina voidaan mastossa käyttää kolmiopurjeita. Järjestämällä maston yhteyteen tarkoitukseen sopivat välineet voidaan säädettävällä suunnikkaalla säätää myös suorakaiteen muotoisia purjeita siten, että säädettävä suunnikas on sijoitettu alapuomiksi mastoon.
Suorakaiteen muotoisia purjeita ja esimerkiksi kahvelipurjeita voidaan säätää myös sijoittamalla nivelvarsista muodostettuja säädettäviä suunnikkaita puomeiksi päällekkäin samaan mastoon. Suorakaiteen muotoisten purjeiden käyttö kasvattaa purje-pinta-alan kaksinkertaiseksi kolmiopurjeisiin nähden ja esillä olevan takilajärjeste-lyn käyttö suorakaiteen muotoisten purjeiden yhteydessä voi helpottaa näiden purjeiden käsittelyä. Esillä olevalla keksinnöllä voidaan toteuttaa myös muita hankalasti käsiteltäviä purjeita, kuten yläpurjeita ja latvapurjeita.
Takilajärjestetyllä voidaan purjeisiin liittyvät säädöt toteuttaa nopeasti, tarkasti ja luotettavasti. Yhteenliitetyillä neljällä käsivarrella aikaansaadaan laaja toiminta-alue säädettävälle suunnikkaalle ja voidaan siten hallitusti järjestää puomin pää lähes mielivaltaiseen paikkaan vaakatasossa. Käytettäessä ristiinkytketty)ä käsivarsia voidaan säädettävästä suunnikkaasta aikaansaada jäykkä ja tukeva puomirakenne, mikä voi parantaa purjeen säätöön liittyvien toimenpiteiden tarkkuutta ja toimintavarmuutta. Valmistamalla käsivarret esimerkiksi hiilikuidusta voi olla mahdollista vähentää säädettävän suunnikkaan painoa jäykkyyden ja kestävyyden kuitenkaan kärsimättä. Järjestettäessä ohjausvälineet, kuten esimerkiksi moottorit, samalle akselille säädettävän suunnikkaan ensimmäisen kulman yhteyteen, joka erään suoritusmuodon mukaan on myös maston yhteydessä, saadaan takilajärjestetystä vakaa ja tilaa säästävä. Koska tarttujan toiminta voidaan järjestää hihnavedolla, voidaan myös tarttujaa käyttävä ohjauslaite sijoittaa samalle akselille muiden ohjauslaitteiden kanssa, mikä luonnollisesti keventää puomina toimivan säädettävän suunnikkaan painoa ja mahdollistaa tarttujan purjetta säätävän toiminnan. Ohjausvälineiden järjestäminen maston yhteyteen mahdollistaa myös takilajärjestetyn toimintaan tarvittavien kaapeleiden ja muiden vastaavien komponenttien sijoittamisen maston sisään, missä ne ovat suojassa ympäristön, esimerkiksi sään, aiheuttamalta rasitukselta, eivätkä pääse haittaamaan puomin liikuttamista tai purjeen säätämistä. Esillä olevan keksintö voi myös mahdollistaa sen, ettei puomeina toimiviin säädettäviin suunnikkaisiin tarvita muita kiinnityksiä, jotka voisivat haitata liikkumista kyseisen aluksen kannella.
Takilajärjestely voidaan toteuttaa siten, että purjeiden säätö toimii käsikäyttöisesti, kauko-ohjatusti, eli käyttäjä tietyillä säätimillä säätää yhtä tai useampaa purjetta haluamallansa tavalla, tai purjeiden säätö voidaan järjestää kokonaan tai osittain automaattiseksi, jolloin takilajärjestelyyn liitettyjen mittausvälineiden tuottaman datan perusteella kontrollivälineet on järjestetty ohjaamaan purjetta halutulla tavalla, järjestely voi olla mahdollista toteuttaa myös siten, että eri käyttäjä pääsee valitsemaan eri käyttömuotojen välillä ja voi halutessaan hoitaa puomin paikan ja purjeiden sää-tön käsikäyttöisesti tai kauko-ohjatusti ja vaihtaa halutessaan automaattiseen säätöön.
Esillä olevan keksinnön avulla voi olla mahdollista myös parantaa turvallisuutta purjeveneissä monella tapaa ja helpottaa myös kokemattomamman purjehtijan purjehtimista, koska osa tai kaikki purjeet voidaan takilajärjestelyn avulla järjestää toimimaan automaattisesti tai kauko-ohjatusti, mikä voi vähentää virhe- ja vaaratilanteita purjeiden säätöön liittyvissä toimenpiteissä. Käytettäessä alapuomina esillä olevan keksinnön mukaista säädettävää suunnikasta saadaan puomin pituutta lyhennettyä, sillä puomin ei tarvitse jatkua purjeen ulkoreunaa pitemmälle. Puomin lyhentäminen puolestaan vähentää alapuomiin liittyvää onnettomuusriskiä puomin pyörähtäessä tuulessa puolelta toiselle, sillä lyhyemmällä puomilla on pienempi pyyhkäisypinta-ala kannella.
Esillä oleva keksintö voidaan toteuttaa helposti valmistusvaiheessa purjeveneisiin ja sen lisäksi se voidaan toteuttaa myös jälkiasennuksena valmiisiin purjeveneisiin ja -laivoihin. Purjeveneiden ja -laivojen lisäksi esillä oleva keksintöä voidaan käyttää myös suuremmissa aluksissa, kuten rahtilaivoissa, lisävoimana. Vaikka rahtilaivojen päätoiminen kulku onkin turvattu moottoreilla, voidaan tuulivoimaa hyödyntämällä purjeiden avulla saavuttaa polttoainekustannuksissa säästöjä, jotka voivat pitkillä merimatkoilla nousta merkittäviksi. Esillä oleva ratkaisu voi myös mahdollistaa sen, ettei rahtilaivoihin lisättyjen purjeiden takia mahdollisesti kuitenkaan tarvita enempää työvoimaa, eikä henkilökuntaa mahdollisesti tarvitse purjeiden käsittelyn takia erikseen kouluttaa, koska purjeiden toiminta voidaan esillä olevalla takilajär-jestelyllä toteuttaa täysin automaattiseksi.
Termillä ”kolmiopurje” tarkoitetaan tässä hakemuksessa sellaista purjetta, jossa mastoon nostettuna on purjeen alaosassa kaksi kulmaa ja yläosassa yksi kulma.
Lisäksi termillä ”suorakaiteen muotoinen purje” tarkoitetaan tässä hakemuksessa sellaista purjetta, jossa mastoon nostettuna on sekä purjeen alaosassa että yläosassa-kaksi kulmaa. Edellä mainittujen purjeiden muoto ei välttämättä tarvitse olla kolmio tai suorakaide, vaan niiden sivut voivat olla esimerkiksi kaarevia. Suorakaiteen muotoinen purje voi siten olla myös esimerkiksi ylöspäin kapeneva.
KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS
Seuraavassa selostetaan tarkemmin keksinnön edullisia suoritusmuotoja viitaten oheisiin kuvioihin, joissa kuvio la esittää esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajär-jestelyä, jossa säädettävä suunnikas on järjestetty alapuomiksi mastoon, kuvio Ib esittää kuvion la mukaista takilajärjestelyä, jossa takilajärjestely käsittää lisäksi välineet purjeen yläreunan säätämiseksi, kuvio 2 esittää esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajärjestelyä, jossa säädettävät suunnikkaat on järjestetty päällekkäin mastoon, kuvio 3a esittää erästä esimerkinomaista käyttösovellusta esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaiselle takilajärjestetylle, kuvio 3b esittää kuvio 3a käyttösovellusta päältäpäin tarkasteltuna, kuvio 4a esittää päältäpäin tarkasteltuna keksinnön erään suoritusmuodon mukaista neljästä käsivarresta muodostettua säädettävää suunnikasta, kuvio 4b esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista käsivartta, kuvio 5a esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajärjestelyä liitettynä maston yhteyteen, kuvio 5b esittää kuvion 5a mukaista takilajärjestelyä päältäpäin tarkasteltuna, ja kuvio 6 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen säädettävän suunnikkaan toimintasädettä päältäpäin tarkasteltuna.
SUORITUSMUOTOJEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Kuvio la esittää esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajär-jestelyä 100 käsittäen säädettävän suunnikkaan 102, joka on järjestetty alapuomiksi mastoon 114 sekä maston 114 yhteyteen liitettyjä ohjausvälineitä 104, kuten moottoreita, ohjaamaan säädettävää suunnikasta 102. Säädettävä suunnikas 102 käsittää ensimmäisen kulman 106 ja sitä vastapäätä olevan toisen kulman 108. Säädettävä suunnikas 102 on ensimmäisestä kulmastaan 106 liitetty maston 114 yhteyteen siten, että ohjausvälineillä 104 voidaan säätää suunnikkaan toista kulmaa 108 suunnikkaan 102 käsivarsien muodostamassa tasossa. Purje 110 on edullisesti liitetty ainakin suunnikkaan toiseen kulmaan 108 siten, että suunnikkaan paikan säätäminen ensimmäisestä kulmasta 106 käsin säätää purjetta 110 halutulla tavalla.
Erään suoritusmuodon mukaan suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan 106 on lisäksi järjestetty tarttuja. Tarttuja on järjestetty liikuteltavaksi jonkin akselinsa ympäri ja liitetty purjeeseen 110 siten, että tarttujan liikuttaminen säätää purjetta 110 halutulla tavalla. Edullisesti tarttuja on järjestetty pyörimään pystyakselinsa ympäri, mutta alan ammattilainen ymmärtää, että purjeen säätämiseksi tarttuja voidaan sijoittaa järjestelyyn myös jollain toisella tavalla ja järjestää pyörimään myös jonkin muun akselin ympäri. Järjestettäessä tarttuja ensimmäiseen kulmaan voidaan tarttujan liikuttamiseen tarkoitetut ohjausvälineet järjestää suoraan yhteyteen tarttujan kanssa. Ensimmäiseen kulmaan järjestettyyn tarttujaan voidaan edullisesti liittää rullapurje, joka reivattaessa kiinni kääritään tarttujaan liitetyn tangon ympärille.
Erään toisen suoritusmuodon mukaan säädettävän suunnikaan 102 toiseen kulmaan 108 on järjestetty tarttuja 112, joka voidaan liittää purjeeseen tai purjetta säätäviin välineisiin. Tarttujan liikuttaminen jonkin akselinsa ympäri voidaan järjestää suunnikkaan käsivarsien kautta järjestetyllä hihnalla. Tätä piirrettä selostetaan yksityiskohtaisemmin alempana.
Alan ammattilainen ymmärtää, että esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjeste-ly voidaan toteuttaa myös siten, että säädettävän suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan ja toiseen kulmaan on molempiin järjestetty tarttujat purjeen säätämiseksi halutulla tavalla. Tarttujien toiminta voidaan järjestää toteutettavaksi samoilla ohjaus-välineillä, esimerkiksi liittää molemmat tarttujat samaan moottoriin, tai tarttujien säätö voidaan totuttaa toisesta tarttujasta riippumattomaksi siten, että kumpaakin tarttujaa säädetään erikseen. Säädettävän suunnikkaan muihin kulmiin on myös järjestetty tarttuja/tarttujia suoritusmuodoissa, joissa se purjeen säätämiseksi on tarpeellista.
Purjeen säätäminen halutulla tavalla tarkoittaa tässä yhteydessä purjeen levittämistä, reivaamista, kiristämistä, löysentämistä, puomin ja veneen välisen kulman säätämistä, puomin korkeuden säätämistä, purjeen alareunan pussikkuuden säätämistä ja purjeen etureunan pussikkuuden säätämistä. Alan ammattilainen ymmärtää, että myös muita purjeiden säätöön tarkoitettuja toimenpiteitä voidaan järjestää suoritettavaksi esillä olevan keksinnön mukaisella takilajärjestelyllä. Purjeen säätö voidaan toteuttaa liittämällä tarttuja suoraan purjeen johonkin osaan tai purjetta voidaan säätää purjeeseen liitetyn köyden/köysien ja/tai puomin/puomien avulla. Nämä säädöt saadaan toteutettua esillä olevan keksinnön eri suoritusmuodoilla hyödyntäen säädettävää suunnikasta alapuomina ja/tai yläpuomina sekä tarttujaa liitettynä säädettävään suunnikkaaseen.
Kuvion la esittämässä suoritusmuodossa säädettävään suunnikkaaseen on liitetty kolmiopurje, joka on kahdesta kulmastaan liitetty maston yhteyteen aikaansaatuihin kiinnitysvälineisiin ja kolmannesta kulmasta säädettävän suunnikkaan toiseen kulmaan 108. Suoritusmuodossa, jossa ensimmäiseen kulmaan 106 on järjestetty tarttuja, on purje 110 liitetty toisesta alakulmasta tarttujaan. Tällöin purje on edullisesti rullapurje, joka voidaan levittää ja reivata tarttujan ja säädettävän suunnikkaan avulla. Samaten suoritusmuodoissa, joissa säädettävän suunnikaan toiseen kulmaan 108 on järjestetty tarttuja, on purje edullisesti liitetty tarttujaan myös tästä alakulmasta. Myös tällöin kyseessä voi olla rullapurje, joka levitettäessä ja reivatessa rullataan toiseen kulmaan järjestetyn tarttujan ja säädettävän suunnikaan avulla.
Alan ammattilainen ymmärtää, että esillä olevan keksinnön mukaiseen takilajärjes-telyyn voidaan järjestää välineet, kuten esimerkiksi kytkin/kytkimet, joiden avulla voidaan mahdollistaa purjeen rullaus myös käsikäyttöisesti. Tämä voidaan toteuttaa siten, että välineet mahdollistavat purjeen rullauksessa käytetyn tarttujan säätämisen käsikäyttöisesti. Myös takilajärjestelyn muita purjetta säätäviä toimintoja voidaan mahdollistaa käytettäväksi käsin. Esimerkiksi säädettävän suunnikkaan säätämisen käsikäyttöisesti.
Kuvio Ib esittää esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajär-jestelyä, jossa säädettävä suunnikas 102 on järjestetty alapuomiksi mastoon 114, ja takilajärjestely käsittää lisäksi välineet purjeen 110 yläreunan nostamiseksi ja laskemiseksi oleellisesti vertikaalisessa suunnassa. Tällaisina välineinä voidaan käyttää esimerkiksi säädettävän suunnikkaan yhteyteen järjestettyä nostinpuomia 122, joka on järjestetty toimimaan edullisesti maston yhteyteen järjestetyn säädettävän suunnikkaan 102 välityksellä. Kuvion Ib esittämässä suoritusmuodossa nostin-puomin 122 nostoja lasku on järjestetty säädettävän suunnikkaan tarttujaan 112 lii tetyn köyden 124 avulla, jolla voidaan toteuttaa nostinpuomin 122 maston puoleisen pään nosto ja lasku maston suhteen. Lisäksi on mahdollista liittää tarttujaan myös yläskuuttiköysi/köydet 118 (esitetty katkoviivoilla kuvassa), joiden avulla säädetään nostinpuomin 122 toisen pään paikkaa.
Yläskuuttiköysi/köydet 118 ja/tai nostinköysi/köydet 124 (esitetty yhtenäisellä viivalla kuvassa) voidaan edullisesti, esimerkiksi mastoon 114 ja/tai yläpuomiin 116 liitettyjen ohjaimien tai muiden vastaavien apuvälineiden avulla, johtaa purjeen alapuolella olevaan säädettävään suunnikkaaseen 102, ja liittää säädettävän suunnikkaaseen järjestettyyn tarttujaan /tarttujiin 112. Suoritusmuodosta riippuen tarttu-ja/tarttujat, joihin yläskuuttiköydet ja/tai nostinköysi/köydet liitetään, voivat olla samoja tarttujia mihin purjeen alakulma/kulmat on liitetty, tai sitten säädettävään suunnikkaaseen on järjestetty tarttuja/tarttujat yläskuuttiköysiä ja/tai nostinköy-si/köysiä varten. Tarttujaa/tarttujia ohjaamalla voidaan suorakulmaista purjetta säätää myös purjeen yläosasta maston yhteyteen järjestetyn säädettävän suunnikkaan avulla.
Eräässä suoritusmuodossa purjeen yläreunan nostoja lasku on toteutettu esillä olevan keksinnön mukaisella säädettävällä suunnikkaalla, joka on järjestetty maston yhteyteen olennaisesti vertikaalisesti. Alan ammattilainen ymmärtää, että purjeen yläreunaa nostavat ja laskevat välineet voidaan toteuttaa myös muulla, tunnetulla tavalla. Välineet purjeen yläreunan nostamiseksi ja laskemiseksi ovat edullisia esimerkiksi sellaisten purjeiden kanssa käytettynä, joita ei ole tarkoitus rullata oleellisesti horisontaalisessa suunnassa kiinni ja auki tai jotka halutaan laskea alas irrottamista varten. Esillä oleva ratkaisu mahdollistaa myös oleellisesti horisontaalisessa suunnassa rullattavan purjeen.
Erään suoritusmuodon mukaan masto voidaan tukea aluksen kanteen esimerkiksi mastoon tai takilajärjestelyn yhteyteen aikaansaaduilla välineillä, kuten varsilla ja/tai alaskuuteilla. Tällöin masto voi kestää paremmin pyörähdysvoimien siihen kohdistamaa vääntöä. Varret tai muut tarkoitukseen sopivat välineet on edullisesti liitetty mastoon tai takilajärjestelyyn siten, että ne asettuvat takilajärjestelyn alapuolelle tai ovat muuten järjestetty siten, etteivät ne estä tai haittaa säädettävän suunnikkaan toimintaa.
Kuviossa 2 esitetään esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukainen taki-lajärjestely käsittäen kaksi päällekkäin sijoitettua säädettävää suunnikasta, joista ensimmäinen 202 on järjestetty alapuomiksi ja toinen 204 yläpuomiksi mastoon. Tässä suoritusmuodossa on edullista liittää säädettäviin suunnikkaisiin 202 ja 204 suorakaiteen muotoinen purje 206, jota säädetään säädettävien suunnikkaiden 202 ja 204 avulla.
Suoritusmuodossa, jossa toiseen tai molempiin säädettäviin suunnikkaisiin on lisäksi liitetty tarttujat, voi kuviossa 2 esitetty purje olla suorakaiteen muotoinen rulla-purje, joka levitetään ja reivataan tarttujien ja säädettävien suunnikkaiden avulla, kuten yllä kolmiopurjeenkin kanssa. Myös näissä suoritusmuodoissa voidaan säädettävien suunnikkaiden ensimmäisiin kulmiin ja/tai toisiin kulmiin järjestää säädettävät tarttujat purjeen säätämiseksi tarttujien avulla.
Kuvio 3a esittää erästä esimerkinomaista käyttösovellusta esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaiselle takilajärjestelylle ja kuvio 3b esittää kuvio 3a käyttösovellusta päältäpäin tarkasteltuna. Esillä olevan keksinnön mukaista takila-järjestelyä voidaan soveltaa useissa erityyppisissä ja -kokoisissa aluksissa. Kuvioiden 3a ja 3b esittämässä esimerkinomaisissa käyttösovelluksissa takilajärjestely on järjestetty kuvassa olevan kuunarin iso-ja välipurjeisiin siten, että kummankin maston yhteyteen on järjestetty kaksi säädettävää suunnikasta ja niiden ohjausvälineet. Tällöin voidaan purjeina käyttää suorakaiteen muotoisia purjeita, kuten edellä todettiin.
Alan ammattilainen ymmärtää, että maston yhteyteen voidaan luonnollisesti liittää myös useampia esillä olevan keksinnön mukaisia takilajärjestelyjä ja mastossa voi olla enemmän kuin yksi purje, esimerkiksi kaksi purjetta sijoitettuna allekkain. Tällöin purjeet voivat olla suorakaiteen muotoisia purjeita säädettynä mastoon liitetyillä säädettävillä suunnikkailla sekä ylä- että alareunastaan. Myös pelkästään yläreunasta tai pelkästään alareunasta säädettävällä suunnikkaalla säädettävät purjeet ovat mahdollisia. On selvää, että purjeet tai osa purjeista voi olla myös kolmiopurjeita. Myös kolmio- ja suorakaiteen muotoisten purjeiden yhdistelmä samaan mastoon liitettynä on mahdollinen. Alan ammattimiehelle on selvää, että esillä oleva keksintö ei rajoitu pelkästään suorakaiteen tai kolmion muotoisiin purjeisiin, vaan myös muun mallisia purjeita voidaan käyttää liitettynä esillä olevan keksinnön mukaiseen takilajärjestelyyn. Muun mallisten purjeiden käyttö voidaan mahdollistaa esimerkiksi järjestämällä puomina toimiva säädettävä suunnikas jonkin muuhun kulmaan mastoon nähden kuin oleellisesti suoraan kulmaan maston kanssa.
Kuviossa 4a on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen säädettävä suunnikas ohjausvälineineen 104 päältäpäin tarkasteltuna ja kuviossa 4b keksinnön erään suoritusmuodon mukainen käsivarsi 302. Säädettävä suunnikas 102 on muodostettu neljästä käsivarresta 302, jotka on liikuteltavasti liitetty toisiinsa siten, että käsivarret muodostavat säädettävän suunnikkaan käsittäen ensimmäisen kulman 106 ja ensimmäistä kulmaa vastapäätä olevan toisen kulman 108. Ohjausvälineet 104 suunnikkaan toisen kulman 108 paikan säätämiseksi käsivarsien muodostamassa tasossa on järjestetty säädettävän suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan 106 edullisesti maston yhteyteen. Säädettävän suunnikkaan toiseen kulmaan 108 on liitetty purje siten, että suunnikkaan paikan säätäminen säätää purjetta halutulla tavalla.
Esillä olevan keksinnön mukainen säädettävä suunnikas käsittää edullisesti neljä identtistä käsivartta 302, jotka on ristikytkennöillä liitetty toisiinsa siten, että käsivarsien muodostamasta suunnikkaasta tulee tukeva. Käsivarsi 302 käsittää kumpaankin päähän aikaansaadut liitoskappaleet 304 ja 306, jotka on toteutettu käsivarren 302 yläosaan ja vastaavasti käsivarren toisessa päässä alaosaan. Käsivarsien välinen ristiliitos on toteutettu liittämällä yhden käsivarren yläosan liitoskappale 304 toisen käsivarren alaosan liitoskappaleen 306 kanssa nivelletysti siten, että käsivarret pääsevät liikkumaan toistensa suhteen. Jokainen neljästä käsivarresta on liitetty toisiinsa tai ohjausvälineisiin/ tarttujaan tällä tavalla, mistä seurauksena on suljettu ristiinkytkentä. Tällä tavalla saadaan käsivarsien muodostamasta suunnikkaasta jäykkä. Käsivarret saadaan välyksettömiksi toistensa suhteen oikealla laakeroinnilla, mikä on selvää alan ammattilaiselle. Säädettävän suunnikkaan ensimmäisessä kulmassa 106 yksi käsivarsista on yläosan liitoskappaleen 304 ja toinen alaosan liitos-kappaleen 306 avulla liitetty ohjausvälineisiin 104, kuten moottoreihin, jotka ohjaavat kyseisien käsivarsien toisen pään paikkaa tasossa. Käsivarret on edullisesti valmistettu kestävästä ja kevyestä tarkoitukseen sopivasta materiaalista, kuten hiilikuidusta, jonka ansiosta käsivarsien muodostamasta suunnikkaasta tulee jäykkä ja kevyt. Käsivarret on edullisesti järjestetty yhtä pitkiksi, mutta ne voivat olla keskenään myös eripituisia. Käsivarsien pituutta säätämällä voidaan säätää puomina käytettävän säädettävän suunnikkaan kokonaispituutta. Uloimmassa asennossa säädettävän suunnikkaan kokonaispituus voi olla esimerkiksi noin 0,5 - 5,0 m riippuen puijeen tyypistä, eli säädettävä suunnikas valitaan siten, että sen kokonaispituus vastaa edullisesti siihen kiinnitettävän purjeen alaliikin pituutta. Alan ammattilainen kuitenkin ymmärtää, että säädettävän suunnikkaan kokonaispituus voidaan valita myös toisella tapaa.
Kuten yllä mainittiin, säädettävän suunnikkaan ensimmäiseen ja/tai toiseen kulmaan on eräässä suoritusmuodossa liitetty tarttuja, joka on edelleen liitetty" purjeeseen. Tarttuja voidaan sijoittaa esimerkiksi käsivarsien liitoskappaleiden yhteyteen kulkemaan liitoskappaleiden läpi. Tarttuja on erään suoritusmuodon mukaan järjestetty liikuteltavaksi akselinsa, esimerkiksi pystyakselin, ympäri käsivarsien 302 ympäri kulkevalla hihnan avulla, jonka hihnan pituus on aina vakio tarttujan paikasta riippumatta käsivarsien muuttumattoman yhteispituuden ansiosta. Kuten kuviosta 4b voidaan havaita, käsivarsien keskelle voidaan edullisesti järjestää ura 308 hihnaa varten hihnan paikoillaan pysymisen varmistamiseksi. Käsivarsien muodostamaan suunnikkaaseen on myös erään suoritusmuodon mukaan järjestetty välineet 310 hihnan kiristämiseksi, mikä voi olla tarpeellista, jos hihnan lämpötilanvaihtelun ja/tai käytön seurauksena löystyy. Hihan on erään suoritusmuodon mukaan ham-mashihna ja hihnaa pyörittäviin ohjausvälineisiin, kuten myös tarttujaan on edullisesti järjestetty vastaavat hammaspyörät.
Kuvio 5a esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista takilajärjestelyä liitettynä maston yhteyteen ja kuvio 5b kuvion 5a mukaista takilajärjestelyä päältäpäin tarkasteltuna. Keksinnön eräässä suoritusmuodossa ohjausvälineet säädettävän suunnikkaan 102 käsivarsien ja tarttujan ohjaamiseksi on järjestetty samalle akselille maston 114 yhteyteen. Tavallisesti ohjausvälineet sijoitetaan, esimerkiksi koteloidusta samalle puolelle mastoa kuin säädettävä suunnikas, jolloin suunnikkaan ohjaaminen on helpompaa. Eräässä suoritusmuodossa ohjausvälineet käsittävät kaksi moottoria 502, 504 liikuttamaan käsivarsia käsivarsien muodostamassa tasossa sekä yhden moottorin 506 liikuttamaan tarttujaa suoritusmuodosta riippuen joko suoraan ja/tai esimerkiksi hammashihnan avulla riippuen. Erään toisen suoritusmuodon mukaan moottori 506 voidaan järjestää myös esimerkiksi purjeeseen liitettyyn köyteen/köysiin suoraan, jolloin moottorin 506 avulla voidaan säätää purjetta. Vielä erään suoritusmuodon mukaan moottori 506 on järjestetty nostamaan tai laskemaan purjeen nostoon ja laskuun tarkoitettua nivelpuomia. Moottoreiden keskinäisellä pyörityssuhteella saadaan käsivarsien muodostaman säädettävän suunnikkaan toinen kulma liikkumaan tarkasti käsivarsien muodostamassa tasossa ja sitä kautta suoritettua toiseen kulmaan liitetyn purjeen 110 säätö halutulla tavalla. Lisäksi ohjausvälineet voivat käsittää myös yhden useamman muun moottorin, esimerkiksi säätämään purjeen yläreunaa vertikaalisessa suunnassa. Käsivarsien muodostama säädettävä suunnikas 102 on liitetty ohjausvälineisiin säädettävän suunnikkaan 102 ensimmäisestä kulmasta ja kuvioiden 5a ja 5b esittämässä suoritusmuodossa tarttuja 112 on järjestetty säädettävän suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan. Tarttuja 112 on yhdistetty suoraan sitä ohjaavaan moottoriin 506 ja tarttujan tanko on järjestetty kulkemaan säädettävän suunnikkaan 102 ensimmäisen kulman käsivarsien yläosan ja alaosan liitoskappaleiden läpi. Tarttujan 112 tanko-mainen rakenne on järjestetty jatkumaan koko purjeen korkeuden ja edullisesti vähän sen yli siten, että moottorin 506 avulla tarttujan 112 tangon pyörittäminen pys tyakselin ympäri saa purjeen 112 kääriytymään tarttujan 112 tangon ympärille tai avautumaan siitä pyörityksen suunnasta riippuen.
Erään toisen suoritusmuodon mukaan tarttuja on järjestetty säädettävän suunnikkaan toiseen kulmaan ja esimerkiksi käsivarsien ympäri aikaansaadun hammashih-nan avulla voi moottorin 506 pyörittää tarttujaa jonkin akselinsa ympäri. Vielä suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely voi käsittää vielä muun tarttujan / muita tarttujia, joka/jotka voidaan järjestää esimerkiksi säädettävän suunnikkaan muuhun kulmaan / muihin kulmiin ja jota/joita voidaan ohjata sitä varten järjestetyllä moottorilla, joka moottori on edullisesti järjestetty myös samalle akselilla muiden moottoreiden kanssa. Tämä suoritusmuoto voi mahdollistaa purjeen säätöön liittyvien köysien tai muiden vastaavien välineiden ohjaamisen.
Erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukaisen takilajärjestelyn ohjausvälineet käsittävät yhden moottorin kumpaakin käsivartta kohden. Kuviossa 5a esitetyssä suoritusmuodoissa ensimmäinen moottori 502 on liitetty säädettävän suunnikkaan ensimmäisessä kulmassa olevan käsivarren yläosan liitoskappaleeseen ja toinen moottori 504 säädettävän suunnikkaan ensimmäisessä kulmassa olevan toisen käsivarren alaosan liitoskappaleeseen. Alan ammattilainen ymmärtää, että moottorit kannattaa järjestää siten, että säädettävän suunnikkaan yläpuolelle sijoitettu moottori on liitetty vastaavaan käsivarren yläosan liitoskappaleeseen ja säädettävän suunnikkaan alapuolelle sijoitettu moottori on liitetty vastaavaan käsivarren alaosan liitoskappaleeseen. Tarttujaa/tarttujia ohjaava moottori sijoitetaan edullisesti säädettävän suunnikkaan alapuolelle, missä se ei aiheuta haittaa purjeen toiminnalle, mutta alan ammattilainen ymmärtää, että tarttuj aa ohjaava moottori voidaan sijoittaa myös jollain muulla tarkoitukseen sopivalla tavalla.
Erään suoritusmuodon mukaan ohjausvälineet käsittävät servomoottoreita. Kyseisten servomoottoreiden tarkkuus, vääntö ja teho voivat vaihdella valmistajasta riippuen, mutta käytetyt servomoottorit valitaan luonnollisesti siten, että niiden tarkkuus, vääntö ja teho ovat riittävät purjeen, jonka säätöön ne on tarkoitettu, säätämiseen luotettavasti ja purjeen pitämiseen halutussa asennossa tietyillä tuulen voimakkuuksilla.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen järjestely käsittävät välineet säädettävän suunnikkaan liikuttamiseksi vertikaalisuunnassa. Edullisesti kyseiset välineet käsittävät moottorin, esimerkiksi servomoottorin, joka on järjestetty eräässä suoritusmuodossa nostamaan ja laskemaan säädettävää suunnikasta vertikaalisuunnassa. Vielä erään suoritusmuodon mukaan järjestely käsittää välineet säädettävän sumunkaan kiertämiseksi siten, että säädettävä suunnikas, joka tavallisesti on oleellisesti kohtisuorassa maston kanssa, voidaan ohjata johonkin toiseen kulmaan suhteessa mastoon.
Esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely voidaan liittää mastoon erilaisilla tavoilla. Kuviossa 5b esitetään eräs esimerkinomainen kiinnitystäpä, jossa säädettävä suunnikas 102 on kiinnitysvälineillä, kuten kiinnityslaipoilla 510 liitetty mastoon 114. Tällainen järjestely mahdollistaa takilajärjestelyn asentamisen mastoon myös jälkiasennuksena, sillä ohjausvälineet, kuten moottorit 502, 504 voidaan liittää säädettävään suunnikkaaseen 102 siten, että ne asettuvat maston 114 molemmille puolille. Mastojen poikkileikkaus on tavallisesti soikea päältäpäin katsottuna, mikä mahdollistaa esillä olevan keksinnön mukaisen takilajärjestelyn kiinnittämisen mastoon kiinnityslaipoilla tukevasti. Alan ammattilainen ymmärtää, että myös muita tarkoitukseen sopivia kiinnitysvälineitä voidaan käyttää riippuen asennetaanko esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely maston yhteyteen valmistusvaiheessa vai jälkiasennuksena.
Eräässä suoritusmuodossa esillä olevan keksinnön mukaiseen takilajärjestelyyn liittyvät kaapelit on lisäksi järjestetty maston sisään aikaansaatuun aukkoon 508. Tavallisesti purjeveneissä käytetyt alumiinista valmistetut mastot ovat sisältä onttoja maston painon vähentämiseksi, joten kaapeleiden järjestäminen maston sisään onnistuu myös jälkiasennuksena asennettavaan takilajärjestelyyn aikaansaamalla reiät kaapeleita varten sopivalle korkeudelle mastoon. Kaapeleiden järjestäminen maston sisään on edullista, sillä tällä tavalla ne eivät pääse haittaamaan takilajärjestelyn, sen ohjausvälineiden tai säädettävän suunnikkaan toimintaa. Maston sisällä kaapelit ovat myös suojassa sääolosuhteilta ja mekaaniselta rasitukselta, eivätkä aiheuta vaaratilanteita aluksen kannella.
Kuvio 6 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen säädettävän suunnikkaan toimintasädettä päältäpäin tarkasteltuna Ohjausvälineiden 104, kuten moottoreiden vetojen, sijoittaminen samalle akselille mahdollistaa laajan toiminta-alueen 602 säädettävälle suunnikkaalle 102. Tällöin säädettävän suunnikkaan toiminta-aluetta rajoittaa ainoastaan säädettävän suunnikkaan ensimmäisen kulman taakse sijoittuva masto 114. Siitä huolimatta toiminta-alueen 602 laajuus on riittävä huomioon ottaen purjeeseen liittyvät säätötoimenpiteet.
Erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely käsittää lisäksi prosessointivälineet ohjausvälineiden kontrolloimiseksi kauko-ohjatusti tai automaattisesti. Prosessointivälineet voivat viitata yhteen tai useam paan elektroniseen elementtiin, kuten mikroprosessoreihin, mikrokontrollereihin, digitaalisiin signaaliprosessoreihin (DSP:t), ohjelmoitaviin logiikkasiruihin tai mihin tahansa niiden haluttuihin yhdistelmiin, jotka voidaan ohjelmoida kontrolloimaan ohjausvälineitä halutulla tavalla. Lisäksi on selvää, että prosessointivälineet käsittävät muistia, johon on tallennettu ohjausvälineiden kontrollointiin sopivan ohjelmiston ja/tai ohjauskäskyt sekä muuta prosessointivälineiden ja ohjausvälineiden toimintaan liittyvää dataa, kuten esimerkiksi muistiin tallennettuna suoritetut toiminnot.
Alan ammattilainen ymmärtää, että yksillä prosessointivälineillä voidaan kontrolloida useampien säädettävien suunnikkaiden ohjausvälineitä. Kaapeloinnin avulla prosessointivälineet voidaan sijoittaa etäälle säädettävästä suunnikkaasta / säädettävistä suunnikkaista ja siihen/niihin liittyvistä ohjausvälineistä. Erään suoritusmuodon mukaan ohjausvälineiden ja prosessointivälineiden välinen tiedonsiirto on järjestetty langattomaksi tunnetuilla lähetin-vastaanotinvälineillä, jotka on sijoitettu ohjausvälineiden ja prosessointivälineiden yhteyteen.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan takilajärjestely käsittää lisäksi mittausvälineet ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden, kuten tuulen nopeuden, tuulen suunnan ja/tai ilmanpaineen, hankkimiseksi prosessointivälineille ohjausvälineiden kontrolloimiseksi ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden perusteella. Alan ammattilainen ymmärtää, että mittausvälineet on sijoitettu alukseen tarkoituksenmukaisella tavalla, esimerkiksi tuulen nopeutta ja suuntaa mittaava väline maston huippuun, missä se on esteettömällä paikalla luotettavan mittaustuloksien hankkimiseksi. Mittausvälineet on edullisesti järjestetty lähettämään keräämäänsä dataa prosessointiväleille, jotka voidaan järjestää tallentamaan mittausvälineiden tuottamaa dataa muistiin ja suorittamaan mittausvälineiden tuottaman datan perusteella toimenpiteitä ja/tai informoimaan käyttäjää mittausvälineiden tuottamasta datasta sekä mahdollisista tarvittavista toimenpiteistä purjeiden säätämiseksi tarkoituksen mukaisella tavalla.
Erään suoritusmuodon mukaan esillä olevan keksinnön mukainen takilajärjestely on järjestetty toimimaan kauko-ohjatusti siten, että käyttäjälle järjestetään välineet, joiden avulla käyttäjä pääsee säätämään purjeita haluamallaan tavalla kauko-ohjatusti. Tällöin prosessointivälineisiin on edullisesti järjestetty käyttöliittymä ja välineet käyttäjälle ohjausvälineiden ohjaamiseksi halutulla tavalla. Kyseinen tekniikka on tunnettua alan ammattilaiselle, joten sitä ei kuvata tässä sen tarkemmin.
Erään toisen suoritusmuodon mukaan olevan keksinnön mukainen takilajärjestely on järjestetty toimimaan automatisoidusti siten, että prosessointivälineet toteuttavat mittausvälineiden tuottaman datan perusteella ohjausvälineiden ohjauksen purjeiden säätämiseksi halutulla tavalla. Tällöin prosessointivälineet voivat käsittää tietokannan tarvittavista purjeiden säätöön liittyvistä toimenpiteistä tietyissä sääolosuhteissa.
Alan ammattilainen ymmärtää, että esillä olevan keksinnön mukaiseen takilajärjes-telyyn voidaan järjestää sekä käsiohjaus-, kauko-ohjaus- että automaattiohjausmah-dollisuus siten, että käyttäjä voi valita mitä ohjaustyyppiä haluaa takilajärjestelys-sään hyödyntää.
Ohjaus- ja prosessointivälineiden tarvitsema energia on järjestetty alukseen jollain tunnetulla tavalla, mikä on alan ammattilaiselle selvää. Alukseen järjestettyjen akkujen lisäksi voidaan järjestelmään liittää aurinkopaneeleja ja/tai tuulimyllyjä ja/tai käyttää lisäksi muita purjeveneeseen, -alukseen tai rahtilaivaan soveltuvia energian-keräysvälineitä.
Edellä on esitetty vain eräitä keksinnön mukaisen ratkaisun suoritusmuotoja. Keksinnön mukaista periaatetta voidaan luonnollisesti muunnella patenttivaatimusten määrittelemän suoja-alueen puitteissa esim. toteutuksen yksityiskohtien sekä käyttötapojen osalta.
Claims (10)
1. Takilajärjestely (100) purjeen (110, 206) säätämiseksi motorisoidusti, tunnettu siitä, että järjestely (100) käsittää - maston (114) yhteyteen liitetyn puomin (202, 204), joka käsittää neljä käsivartta (302), jotka käsivarret (302) on liikuteltavasti liitetty toisiinsa siten, että käsivarret (302) muodostavat säädettävän suunnikkaan (102) käsittäen ensimmäisen kulman (106) ja ensimmäistä kulmaa vastapäätä olevan toisen kulman (108), ja - ohjausvälineet, kuten moottorit (502, 504, 506), järjestettyinä suunnikaan ensimmäiseen kulmaan (106) säätämään suunnikkaan toisen kulman (108) paikka tasossa, missä purje (110, 206) on liitetty suunnikkaan toiseen kulmaan (108) siten, että suunnikkaan toisen kulman (108) paikan säätäminen säätää purjetta (110, 206) halutulla tavalla.
2. Vaatimuksen 1 mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi tarttujan (112) järjestettynä suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan (106), joka tarttuja (112) on järjestetty liikuteltavaksi jonkin akselinsa ympäri ja liitetty purjeeseen (110, 206) siten, että tarttujan (112) liikuttaminen säätää purjetta (110, 206) halutulla tavalla.
3. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi tarttujan (112) järjestettynä muuhun kuin suunnikkaan ensimmäiseen kulmaan (106), joka tarttuja (112) on järjestetty liikuteltavaksi jonkin akselinsa ympäri suunnikkaan käsivarsien (302) kautta järjestetyllä hihnalla (402) ja joka tarttuja (112) liitetty toiminnallisesti purjeeseen (110, 206) siten, että tarttujan (112) liikuttaminen säätää purjetta (110, 206) halutulla tavalla.
4. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100), missä suunnikkaan ensimmäinen kulma (106) on liitetty maston (114) yhteyteen.
5. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100), missä ohjaus-välineet käsivarsien (302) ja tarttujan (112) ohjaamiseksi on järjestetty samalle akselille.
6. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100), missä säädettävät suunnikkaat (102) on järjestetty päällekkäin siten, että puomeihin (202, 204) liitetty purje (206) on säädettävissä sekä purjeen (206) yläosasta että alaosasta.
7. Jonkin vaatimuksen 1-5 mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi välineen, joiden avulla purjeen (206) alapuolelle järjestetyllä säädettävällä suunnikkaalla (102) voidaan säätää purjetta (206) myös purjeen yläosasta.
8. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi välineet, joiden avulla purjeen (110, 206) yläreunaa voidaan nostaa ja laskea oleellisesti vertikaalisessa suunnassa.
9. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi prosessointivälineet ohjausvälineiden kontrolloimiseksi kauko-ohjatusti tai automaattisesti.
10. Vaatimuksen 9 mukainen takilajärjestely (100) käsittäen lisäksi mittausvälineet ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden, kuten tuulen nopeuden, tuulen suunnan ja/tai ilmanpaineen, hankkimiseksi prosessointivälineille ohjausvälineiden kontrolloimiseksi ympäristöolosuhteisiin liittyvien indikaatioiden perusteella.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20136323A FI125246B (fi) | 2013-12-23 | 2013-12-23 | Takilajärjestely |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20136323 | 2013-12-23 | ||
FI20136323A FI125246B (fi) | 2013-12-23 | 2013-12-23 | Takilajärjestely |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI125246B true FI125246B (fi) | 2015-07-31 |
Family
ID=53723522
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20136323A FI125246B (fi) | 2013-12-23 | 2013-12-23 | Takilajärjestely |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI125246B (fi) |
-
2013
- 2013-12-23 FI FI20136323A patent/FI125246B/fi active IP Right Grant
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN109534188B (zh) | 一种海上浮动吊装平台的刚柔混合式波浪运动补偿装置 | |
US8776708B2 (en) | Mechanised device for rigging a sail | |
AU640974B2 (en) | Hydrofoil sailboat with control system | |
EP3472092B1 (en) | A crane for wind turbine blade assembly, a vessel, a hoisting method, and an assembly method | |
US20080202405A1 (en) | Launch and Recovery Devices for Water Vehicles and Methods of Use | |
US20100121506A1 (en) | Apparatus and method for automatically adjusting the sail surface exposed to the wind | |
US6431100B2 (en) | Stowable semi-rigid wing sail system | |
WO2021005420A1 (en) | Telescopic square sail device | |
WO2016116771A1 (en) | Multifunctional aft door | |
EP3317178B1 (en) | Wing-type sail system | |
CN114394216A (zh) | 一种无人潜航器收放装置及回收方法 | |
US20110297064A1 (en) | Adjustable keel for a sailboat | |
FI125246B (fi) | Takilajärjestely | |
US8887652B1 (en) | Sail propulsion device for cargo and tanker vessels | |
EP0070673B1 (en) | Wind-propelled craft | |
US9120537B1 (en) | Sail propulsion device for cargo and tanker vessels | |
US20240270360A1 (en) | Sail propulsion element, sail-propelled vehicle | |
US8359992B2 (en) | Steering device | |
CN221775980U (zh) | 一种船舶运输用牵引装置 | |
US20240270361A1 (en) | Sail propulsion element, sail-propelled vehicle | |
CN110576946B (zh) | 一种飞机的水面起降装置 | |
WO2016155747A1 (en) | Spinnaker launching and/or recovering system and method and a sailboat comprising the spinnaker launching and/or recovering system | |
RU2178756C2 (ru) | Парусное судно | |
WO2003082667A1 (en) | Stowable semi-rigid wing sail system | |
CN114056592A (zh) | 一种舰载无人装备回收系统 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 125246 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |