FI12442U1 - Saneerauskeskus - Google Patents

Saneerauskeskus Download PDF

Info

Publication number
FI12442U1
FI12442U1 FIU20184072U FIU20184072U FI12442U1 FI 12442 U1 FI12442 U1 FI 12442U1 FI U20184072 U FIU20184072 U FI U20184072U FI U20184072 U FIU20184072 U FI U20184072U FI 12442 U1 FI12442 U1 FI 12442U1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
center
ring
cable duct
cables
housing body
Prior art date
Application number
FIU20184072U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Ari Puumalainen
Jari Tuormaa
Jukka Marttinen
Original Assignee
Ensto Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ensto Oy filed Critical Ensto Oy
Priority to FIU20184072U priority Critical patent/FI12442U1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI12442U1 publication Critical patent/FI12442U1/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02BBOARDS, SUBSTATIONS OR SWITCHING ARRANGEMENTS FOR THE SUPPLY OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02B1/00Frameworks, boards, panels, desks, casings; Details of substations or switching arrangements
    • H02B1/26Casings; Parts thereof or accessories therefor
    • H02B1/30Cabinet-type casings; Parts thereof or accessories therefor
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02BBOARDS, SUBSTATIONS OR SWITCHING ARRANGEMENTS FOR THE SUPPLY OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02B1/00Frameworks, boards, panels, desks, casings; Details of substations or switching arrangements
    • H02B1/26Casings; Parts thereof or accessories therefor
    • H02B1/30Cabinet-type casings; Parts thereof or accessories therefor
    • H02B1/305Cable entries

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Details Of Indoor Wiring (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)

Description

SANEERAUSKESKUS
TEKNIIKAN ALA
Keksintö liittyy saneerauskeskuksiin, jotka ovat kompakteja, saneerauskohteisiin soveltuvia ryhmä-keskuksia. Erityisesti keksintö liittyy niin kutsuttuihin IT-saneerausryhmäkeskuksiin (IT = informaatiotekniikka) eli saneerauskeskuksiin, jotka käsittävät erillisen IT-tilan samassa rungossa keskuksen kanssa.
TAUSTA
Uudisrakentamisessa sähköryhmäkeskukselle voidaan erikseen suunnitella sopiva tila huomioiden tarvittavan keskuksen koko ja keskuksen kautta kuljetettavat sähkö- ja datayhteydet. Saneerauskohteissa käytettävät ryhmäkeskukset asennetaan sen sijaan olemassa olevaan tilaan, jonka olemassa oleva kaapelointi asettaa rajoituksensa keskuksen ominaisuuksille. Saneerauskohteissa on tyypillisesti myös rajatusti vapaata tilaa, joten saneerauskeskusten on tyypillisesti oltava rakenteeltaan verraten kompakteja. Lisäksi datayhteyksien kasvu luo monesti tarpeen tuoda ne ryhmä-keskuksiin myös sellaisissa kohteissa, joissa näin ei ole aiemmin tehty.
Olemassa olevissa saneerauskeskuksissa on omat tilansa sähkövarokkeille ja dataa siirtäville IT-kaapeleille. Jälkimmäiset tuodaan suoraan saneeraus-keskuksen IT-tilaan niin, että IT-kaapelit kuljetetaan tyypillisesti seinää pitkin IT-tilan viereen ja siitä sisään IT-tilan seinämään tehdyn aukon kautta. Kaapeleiden suojaamiseksi ja maisemoimiseksi saatetaan käyttää seinään asennettavia kaapelikouruja.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa tai lievittää ainakin osa nykyisten ratkaisujen epäkohdista.
Erityisesti tarkoituksena on esittää saneerauskeskus, jota voidaan käyttää joustavasti saneerauskohteissa ja jonka asentaminen on helppoa ja nopeaa niin, että erillisiä suojauksia kaapeleille, erityisesti IT-kaapeleille, ei välttämättä tarvita.
YHTEENVETO
Seuraavassa kuvauksessa saneerauskeskuksella tarkoitetaan IT-saneerausryhmäkeskusta. Saneerauskes-kuksen takapuolella tarkoitetaan saneerauskeskuksen sitä puolta, joka on sovitettu asetettavaksi seinää vasten. Saneerauskeskuksen etupuolella voi olla yksi tai useampi ovi tai luukku, joka yksi tai useampi ovi tai luukku voi kattaa saneerauskeskuksen etupuolen osittain tai olennaisesti kokonaan.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa saneeraus-keskus käsittää kotelorungon, johon on järjestetty vähintään yksi asennusalusta, jolle voidaan asentaa sa-neerauskeskukseen tulevat komponentit. Mainittu vähintään yksi asennusalusta voi muodostaa saneerauskeskuksen takaseinän ja se voi näin olla osa kotelorunkoa. Saneerauskeskus käsittää edelleen ryhmävaroketilan, jossa on yksi tai useampi ryhmävaroke asennettuna mainitulle vähintään yhdelle asennusalustalle yhden tai useamman vahvavirtakaapelin kautta kulkevan sähkövirran ohjaamiseksi. Mainittu vähintään yksi asennusalusta voi näin muodostaa takaseinän ryhmävaroketilalle. Lisäksi saneerauskeskus käsittää IT-tilan, jossa on yksi tai useampi kiinnityspaikka yhdelle tai useammalle IT-kaapelille. Mainittu vähintään yksi asennusalusta voi siten muodostaa takaseinän myös IT-tilalle. Ryhmävaroketila ja IT-tila ovat erilliset tilat, mutta osa samaa kotelorunkoa. Kotelorunko voi käsittää sor-misuojäkännen, joka peittää ryhmävaroketilan ja valinnaisesti myös IT-tilan.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa kotelorunko käsittää kaapelikanavan, joka on järjestetty mainitun yhden tai useamman IT-kaapelin kuljettamiseksi erillisessä tilassa mainitun yhden tai useamman vahvavirta-kaapelin ohi. Kaapelikanavan ja vahvavirtakaapeleiden kytkentään sovitetun ryhmävaroketilan välillä on siten seinä, jonka voi muodostaa esimerkiksi mainittu vähintään yksi asennusalusta. Seinä voi olla sovitettu eristämään ryhmävaroketila ja kaapelikanava toisistaan paitsi mekaanisesti myös sähköisesti. Kaapelikanava itse on muodostettu kotelorungon ulkoreunojen sisäpuolelle. Kaapelikanava on siten integroitu osaksi kotelorunkoa .
Eräässä toteutusmuodossa kaapelikanava on muodostettu mainitun vähintään yhden asennusalustan etureunan takapuolelle eli seinän puolelle suhteessa asennusalustaan. Tämä mahdollistaa saneerauskeskuksen asettamisen seinää vasten niin, että IT-kaapelit mahtuvat kulkemaan saneerauskeskuksen ja asennusalustan takana omassa tilassaan, tarvittaessa aina IT-tilaan asti. Kotelorunkoon voidaan siis muodostaa välipohja, jonka alle kaapelikanava sijoittuu. Kotelorungon ala-pohja voi puolestaan olla osin tai täysin avoin seinää vasten, jolloin saneerauskeskus voidaan suoraan asettaa seinää pitkin kulkevien IT-kaapeleiden päälle. Kaapelikanava voi olla integroitu asennusalustaan.
Eräässä toteutusmuodossa kaapelikanava käsittää umpinaiset sivuseinät. Tämä suojaa kanavaan ohjattuja IT-kaapeleita myös sivuilta. Sivuseinät voivat olla sovitettu eristämään kaapelikanava paitsi mekaanisesti myös sähköisesti. Sivuseinät voivat olla saneerauskeskuksen pitkittäissuunnassa. Saneerauskeskuksen syvyyssuunnassa ne voivat olla oleellisesti kohtisuorassa asennusalustaa vasten.
Eräässä toteutusmuodossa asennusalusta käsittää sivuseinät, jotka muodostavat myös kaapelikanavan sivuseinät. Tämä mahdollistaa yksinkertaisen, kustannustehokkaan ja materiaalia säästävän rakenteen, jossa asennusalusta käsittää levymäisen etuseinän sekä kaksi vastakkaista sivuseinää, joiden väliin kaapelikanava muodostuu. Sivuseinät on sovitettu kohottamaan asen-nusalustan etuseinä irti tasosta, kuten seinästä, jota vasten saneerauskeskus asennetaan, ja ne voi olla sovitettu tukeutumaan tasoon suoraan. Sivuseinät voivat jatkua asennusalustan päästä päähän.
Eräässä toteutusmuodossa kaapelikanavan syvyys on 10-30 millimetriä. Tämä mahdollistaa toisaalta saneerauskeskuksen kompaktin rakenteen ja toisaalta tärkeimpien noin senttimetrin paksuisten IT-kaapeleiden kuljettamisen kaapelikanavasta.
Eräässä toteutusmuodossa mainittu vähintään yksi asennusalusta käsittää yhden tai useamman aukon tai aukkoaihion, joka on sovitettu aukeamaan IT-tilaan yhden tai useamman IT-kaapelin tuomiseksi kaapelikanavasta IT-tilaan. Läpiviennin tekeminen suoraan asen-nusalustaan mahdollistaa muun muassa kustannustehokkaan valmistuksen sekä joustavuuden saneerauskeskuksen hyödyntämisessä. Asennusalusta voi esimerkiksi käsittää useita aukkoaihioita, joista käyttökohteessa voidaan avata sopivat esimerkiksi lyhimmän johdotusetäi-syyden tai kaapelipituuden riittävyyden takaamiseksi.
Eräässä toteutusmuodossa kotelorunko käsittää yläpäädyn ja/tai alapäädyn, jossa on aukko ja/tai auk-koaihio mainitun yhden tai useamman IT-kaapelin tuomiseksi kaapelikanavaan. Yläpääty ja/tai alapääty voi muilta osin olla umpinainen saneerauskeskuksen suojaamiseksi. Erityisesti aukkoaihioiden käyttö mahdollistaa kaapelikanavan sisäänmenoaukon tekemiseen haluttuun paikkaan ja/tai halutun kokoisena. Yläpääty ja/tai alapääty voi muodostaa yhtenäisen kannen ja/tai pohjan kotelorungolle tai se voi muodostua useammasta osasta. Erityisesti yläpääty ja/tai alapääty voi muodostua kannesta, kuten sormisuojakannesta, joka kattaa ryhmävaroketilan ja/tai IT-tilan, sekä erillisestä katteesta, joka kattaa kaapelikanavan. Erillinen kate voi muodostua asennusalustan ylä- ja/tai alapäähän. Se voi muodostaa yhtenäisen rakenteen asennusalustan kanssa.
Yllä esitettyjä toteutusmuotoja voidaan soveltaa missä tahansa yhdistelmässä keksinnön mukaisen saneerauskeskuksen kanssa. Useita toteutusmuotoja voidaan yhdistää uuden toteutusmuodon muodostamiseksi.
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Fig. la esittää keksinnön mukaisen saneeraus-keskuksen erästä toteutusmuotoa edestä katsottuna,
Fig. Ib esittää keksinnön mukaisen saneeraus-keskuksen erästä toteutusmuotoa sivusta katsottuna,
Fig. 2a esittää keksinnön mukaisen saneeraus-keskuksen erästä toteutusmuotoa poikkileikkauskuvassa ylhäältä katsottuna,
Fig. 2b esittää keksinnön mukaisen saneeraus-keskuksen erästä toteutusmuotoa ylhäältä ja/tai alhaalta katsottuna ja
Fig. 3 esittää keksinnön mukaisen asennus-alustan erästä toteutusmuotoa edestä katsottuna.
Kuvioissa toisiaan vastaavat viittausnumerot kuvaavat toisiaan vastaavia tai ainakin toiminnallisesti toisiaan vastaavia rakenneosia.
YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvassa la on esimerkinomainen saneerauskeskus 100, joka käsittää kotelorungon 110. Saneerauskeskus 100 voi olla sovitettu pinta-asennukseen esimer kiksi seinälle. Kotelorunko 110 voi olla äärimuodoltaan olennaisesti suorakulmainen särmiö. Kotelorunko 110 voi olla pitkulainen niin, että sen pituus on suurempi kuin leveys, jopa yli 2 tai 3 kertaa suurempi. Kotelorungon 110 leveys voi olla esimerkiksi 28 cm +/-0-5 cm. Kotelorungon 110 korkeus voi olla esimerkiksi 94 cm +/- 0-20 cm. Kotelorungon 110 syvyys voi olla esimerkiksi 11 cm +/- 0-5 cm. Kotelorungon 110 lopullisen koon määrittäminen on osin tasapainottelua sen välillä, miten kompakti rakenteen tulee olla ja miten paljon kytkentöjä sen halutaan mahdollistavan.
Kotelorunko 110 voi käsittää yhden tai useamman sivuseinän 112, tyypillisesti kaksi kuten kuvassa, jotka voivat olla vastakkain. Sivuseinät 112 voivat olla kotelorungon 110 reunoilla. Ne voivat olla olennaisesti kotelorungon 110 pitkittäissuunnassa ja/tai syvyyssuunnassa. Kotelorunko voi myös käsittää yläpää-dyn 114 ja/tai alapäädyn 116, jotka voivat olla vastakkain .
Saneerauskeskuksessa 100 on vähintään yksi asennusalusta 120 erilaisten komponenttien kiinnittämiseksi. Asennusalusta 120 on osa kotelorunkoa 110, mutta se voi olla erillinen kappale, joka kiinnitetään kiinnikkeille kotelorungon 110 muihin osiin. Asennus-alusta 120 muodostaa kotelorungolle 110 pohjan, jonka päälle saneerauskeskukseen 100 sijoitettavat komponentit voidaan asentaa. Asennusalusta 120 voi ulottua olennaisesti koko saneerauskeskuksen 100 pituudelle ja/tai leveydelle. Se voi olla muodostettu yhdestä kappaleesta.
Kotelorungossa 110 on ryhmävaroketila 130 ja IT-tila 140, jotka on järjestetty erilleen toisistaan. Ryhmävaroketila 130 voi esimerkiksi olla järjestetty IT-tilan 140 yläpuolelle (kuvassa) tai alapuolelle. Asennusalusta 120 voi muodostaa takaseinän eli pohjan sekä ryhmävaroketilalle 130 että IT-tilalle 140, joko yhtenä kappaleena tai useampana, esimerkiksi kahtena ryhmävaroketilalle 130 ja IT-tilalle 140 erikseen tehtynä kappaleena. Kotelorunko 110 voi käsittää kuoren 150, kuten sormisuojäkännen 150. Kuori 150 voi olla kiinnitetty ja/tai sovitettu kiinnitettäväksi asennus-alustaan 120. Kuori 120 asettuu asennusalustan 120 etupuolelle ja se voi olennaisesti myös rajoittua asennusalustan 120 etupuolelle. Kuori 150 voi peittää ryhmävaroketilan 130 edestä sekä myös ylhäältä ja/tai alhaalta. Kuorella 150 voi olla yksi tai useampi sivu-seinä 118, esimerkiksi kaksi vastakkaista sivuseinää. Kuoren 150 sivuseinät voivat itsessään tai yhdessä asennusalustan kanssa 120 muodostaa myös kotelorungon 110 sivuseinät 112. Kuori 150 voi siis olla yhtenäinen rakenne, joka käsittää edestäpäin peittävän seinämän ja ylhäältä päin peittävän kannen 180. Kuoressa 150 voi IT-tilan 140 kohdalla olla aukko ja IT-tila 140 voi näin olla muodostettu syvennyksenä kotelorunkoon 110. IT-tilan 140 syvyys voi olla esimerkiksi 8 cm +/-0-5 cm.
Ryhmävaroketilaan 130 on sijoitettu varoke-taulu 132, joka käsittää yhden tai useamman ryhmäva-rokkeen. Saneerauskeskukseen 100 ja erityisesti sen ryhmävaroketilaan 130 voidaan liittää yksi tai useampi vahvavirtakaapeli, joiden sähkövirtaa mainitulla yhdellä tai useammalla ryhmävarokkeella ohjataan. Vahva-virtakaapelit voidaan sijoittaa saneerauskeskuksen 100 sisällä olennaisesti kokonaisuudessaan ryhmävaroketilaan 130. Kotelorunko 110 voidaan siis järjestää eristämään vahvavirtakaapelit mekaanisesti, ja valinnaisesti myös sähköisesti, IT-tilasta 140. Kotelorunko 110 voidaan myös järjestää niin, että saneerauskeskukseen 100 tuotavat vahvavirtakaapelit asettuvat asennusalustan 120 etupuolelle. Asennusalustan 120 takapuoli voidaan siis mekaanisesti, ja valinnaisesti myös sähköisesti, eristää vahvavirtakaapeleille järjestetystä tilasta, erityisesti ryhmävaroketilasta 130. Asennusalustan 120 etupuolella kotelorungon 110 kansi 150 voi puolestaan peittää ryhmävaroketilan 130 niin, että sinne järjestetyt vahvavirtakaapelit on mekaanisesti, ja valinnaisesti myös sähköisesti, eristetty ulkotilasta. Kannessa 150 voi olla aukot ryhmävarok-keiden kytkimiä varten.
Kuvassa Ib on esitetty saneerauskeskus 100 sivultapäin katsottuna niin, että keskuksen 100 ja sen kotelorungon 110 etureuna on oikealla. Saneerauskeskus 100 voi käsittää oven 160, joka voi olla saranoitu esimerkiksi keskuksen 100 pitkittäissuuntaa pitkin, niin, että ovi aukeaa vaakasuunnassa. Ovi 160 voi olla osa kotelorunkoa 110 ja se voi olla sijoitettu kotelo-rungon 110 etureunaan. Ovi 160 voi olla kiinnitetty kuoreen 150 esimerkiksi saranoidusti. Saneerauskeskuksen 100 perällä on asennusalusta 120 ja se voi olla sovitettu tukeutumaan seinään joko suoraan tai erillisten kiinnikkeiden kautta. Kotelorungossa 110, esimerkiksi sen sivuseinässä 112, kuten kuoren 150 sivu-seinässä, voi lisäksi olla yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 162, 164 kaapeleiden tuomiseksi sa-neerauskeskukseen 100. Esimerkiksi ensimmäinen aukko tai aukkoaihio 162 voi olla sovitettu kaapeleiden tuomiseksi ryhmävaroketilaan 130. Toinen aukko tai aukko-aihio 164 voi olla sovitettu kaapeleiden tuomiseksi IT-tilaan 140.
Kuvassa 2a on esitetty saneerauskeskuksen 100 poikkileikkaus ylhäältä päin katsottuna. Poikkileikkaus vastaa olennaisesti kuvassa la esitetyn saneerauskeskuksen 100 rakennetta pistekatkoviitoitetussa kohdassa. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa kaapelikanava 170 integroidaan saneerauskeskukseen 100 ja tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi integroimalla kaapelikanava saneerauskeskuksen 100 jommallekummalle tai kummallekin sivuseinälle 112, esimerkiksi kuoreen 150 tai asennusalustaan 120. Kaapelikanava 170 muodostetaan siis kotelorunkoon 110, mutta se voidaan myös muodostaa nimenomaisesti asennusalustaan 120 tai sen yhtey teen. Kuvasta 2a käy ilmi toteutus, jossa kaapelikanavan 170 integroiminen asennusalustaan 120 tai sen yhteyteen, millä toteutuksella on omat erityiset etunsa.
Kuvan 2a poikkileikkaus on ryhmävaroketilan 130 puolelta ja siitä näkyy, miten asennusalustaan 120 voidaan kiinnittää yksi tai useampi ryhmävaroke 134, esimerkiksi yhteen, kahteen tai useampaan pystysuuntaiseen riviin. Kotelorungon 110 sivuseinät 112 voivat olla suorassa yhteydessä tai suoraan kiinnitetty asennusalustaan 120. Sivuseinät 112 voivat olla erilliset tai yhtenäinen osa kuorta 150. Kuori 150 voi edelleen peittää ryhmävarokkeet 134ja valinnaisesti koko ryhmävaroketilan 130, jolloin ainoastaan ryhmävarokkeiden 134 etupinnassa oleva kytkinosa ulottuu kuoren 150 ulkopuolelle. Kuoren 150 sisäpuolelle jäävään tilaan 136 voidaan ohjata vahvavirtakaapeleita.
Asennusalusta 120 voi olla olennaisesti tasomainen, esimerkiksi olennaisesti suorakulmainen levy. Asennusalusta 120 voi kuitenkin olla ontto. Sillä voi olla etuseinä 124, joka voi olla tasomainen, mutta lisäksi myös sivuseinä 122, esimerkiksi kaksi vastakkaista sivuseinää 122. Sivuseinät 122 voivat jatkua etuseinän 124 reunoista ja ne voivat olla yhtenäinen, mutta vaihtoehtoisesti myös rakenteellisesti erillinen, osa etuseinän 124 kanssa. Sivuseinät 122 voivat olla asennusalustan 120 pitkittäissuunnassa ja/tai kohtisuorassa asennusalustan etuseinää 124 vasten. Sivuseinät voivat 122 ulottua taaksepäin etuseinästä 124 niin, että etuseinän taakse muodostuu vapaa tila, joka voi muodostaa kaapelikanavan 170. Asennusalustassa 120 voi etuseinän 124 lisäksi olla myös erillinen takaseinä 126, mutta tämä ei ole välttämätön. Eräässä toteutusmuodossa asennusalusta 120 onkin takaa osin tai kokonaan avoin, jolloin se voidaan esimerkiksi sivuseinien 122 avulla tukea kohotetusti tasoa, kuten seinää, vasten niin, että etuseinän 124 ja tason väliin muodostuu avoin tila kaapelikanavalle 170. Sivuseinien 122 tehtävää voivat toimittaa olennaisesti umpinaiset seinät, mutta myös erityyppiset korokkeet, jotka kohottavat asennusalustan 120 etuseinää 124 syvyyssuunnassa eteenpäin IT-kaapeleille soveltuvan vapaan tilan muodostamiseksi. Kaapelikanavan 170 syvyys voi olla esimerkiksi 5-60 millimetriä. Saneerauskohteissa tilakysymys on kuitenkin usein oleellinen ja kaapelikanavan 170 syvyyden rajoittamiselle korkeintaan 30 millimetriin on havaittu saavutettavan saneerauskeskuksen 100 käytettävyyden kannalta edullinen tasapaino.
Eräässä toteutuksessa kuoren 150 sivuseinät 118 muodostavat kotelorungon 110 sivuseinät 112 asennusalustan 120 etupuolella ja asennusalustan 120 sivu-seinät 122 muodostavat kotelorungon 110 sivuseinät 112 kuoren 150 takapuolella eli kuoren ja seinän välissä, kun saneerauskeskus 100 on asetettu seinää vasten. Tämä mahdollistaa valmistus- ja rakenneteknisesti tehokkaan ratkaisun, jossa onton, levymäisen asennusalustan 120 päälle on kiinnitetty kuori 150, kuten sormisuoja-kansi, ja kaapelikanava 170 muodostuu asennusalustan 120 sisään.
Vaihtoehtoisessa toteutuksessa sivuseinät 122 ovat osa kotelorunkoa 110 tai yhdistettävissä kotelo-runkoon 110, mutta erillisiä asennusalustasta 120. Ne voivat muodostua esimerkiksi kotelorungon 110 sivuseinistä 112 tai kuoren 150 sivuseinistä 118, jotka jatkuvat saneerauskeskuksen 100 syvyyssuunnassa asennus-alustan 120 molemmille puolille. Sivuseinien 122 vaikutus eli välipohjan muodostuminen saneerauskeskukseen 100 esimerkiksi asennusalustan 120 tai sen etuseinän 124 kohottamisella voidaan myös saada aikaan yhdellä tai useammalla saneerauskeskukseen 100 tai sen kotelo-runkoon 110 kuuluvalla tai yhdistettävällä korokkeella, joka koroke voi olla umpinainen seinämä tai erillinen koroke. Esimerkiksi kotelorungon 110 sivuseinät 112 voivat muodostaa korokkeen myös silloin kun asennusalusta 120, joka voi olla esimerkiksi levymäinen, korotetaan osin tai kokonaisuudessaan saneerauskeskuksen 100 syvyyssuunnassa niin, että se ei ole suoraan tuettavissa tasomaiseen seinään koko pituudeltaan tai sen osalta.
Kotelorunko 110 voi käsittää yhden tai useamman rakenteen 128, kuten seinämän, kaapelikanavan 170 koon rajoittamiseksi leveyssuunnassa. Rakenne voi olla osa asennusalustaa 128. Yksinkertainen toteutus voidaan kuitenkin saavuttaa, kun kaapelikanava 170 ulottuu koko etuseinän 124 leveydelle ja sen rajaavat sivusuunnassa ainoastaan etuseinän 124 reunoilta jatkuvat korokkeet, kuten kotelorungon 110 sivuseinät 112 tai asennusalustan 120 sivuseinät 122.
Riippumatta sijoittelustaan kaapelikanava 170 jatkuu kotelorungon 110 sisällä ryhmävaroketilan 130 ohi. Tämä mahdollistaa vahvavirtakaapeleiden sijoittamisen omaan tilaansa ja IT-kaapeleiden omaansa kotelo-rungon 110 sisällä. Kuvatussa toteutuksessa nämä tilat jaetaan asennusalustan 120 etuseinällä 124 niin, että vahvavirtakaapelit voidaan tuoda keskukseen 100 etuseinän 124 etupuolelta ja IT-kaapelit etuseinän 124 takapuolelta. Asennusalustan 120 etuseinä 124 muodostaa siis kotelorunkoon 110 välipohjan, jonka taakse kaapelikanava 170 muodostuu. Kaapelikanava 170 voi olla pituudeltaan esimerkiksi ryhmävaroketilan 130 pituinen, mutta myös pidempi, vaikka koko saneerauskeskuksen 100 ja/tai kotelorungon 110 mittainen. Tämä mahdollistaa IT-kaapeleiden tuomisen kaapelikanavaan saneerauskeskuksen 100 molemmista päädyistä 114, 116.
Kuvassa 2b on esitetty saneerauskeskus 100 ylhäältä ja/tai alhaalta katsottuna. On huomattavaa, että kuvanmukainen toteutus on sovellettavissa siis saneerauskeskuksen 100 yläpäädyssä 114 ja/tai alapää-dyssä 116. Yläpääty 114 ja/tai alapääty 116 voi olla olennaisesti tasainen. Se voi käsittää kannen 180, joka voi olla yhtenäinen osa kuorta 150, kuten sormisuo-jakantta. Kansi 180 voi siten olennaisesti rajoittua 120 etu- ja takapuolelle. Tämä voi olla edullista esimerkiksi siinä tapauksessa, että asennusalustan 120 yläpäädyssä ei ole kantta ja/tai alapäädyssä ei ole pohjaa. Kansi 180 voi siis kattaa ryhmävaroketilan 130 ja/tai IT-tilan 140, mutta se voi jatkua kattamaan myös kaapelikanavan 170. Vaihtoehtoisesti kaapelikanavalla 170 voi olla oma erillinen kantensa.
Kannessa 180 voi olla yksi tai useampi aukko tai aukkoaihio 182 vahvavirtakaapeleiden tuomiseksi ryhmävaroketilaan 130 tai IT-kaapeleiden tuomiseksi IT-tilaan 140, riippuen siitä kumpaan tilaan kansi on yhteydessä. Tämä puolestaan voi riippua siitä, kummassa päädyssä 114, 116 kansi on. Erikokoisten aukkoaihi-oiden 182 käyttö mahdollistaa aukon koon säätämisen kohteessa tarpeen mukaan ja/tai erikokoisten kaapeli-laippojen asennuksen päätyyn 114, 116 vahvavirtakaapeleiden läpivientiä varten yläpäädyssä 114 ja/tai ala-päädyssä 116 voi olla myös yksi tai useampi aukko-ja/tai aukkoaihio 128 IT-kaapeleiden tuomiseksi kaapelikanavaan 170. Tämä voi olla esimerkiksi suoraan asennusalustan 120 kannessa ja/tai pohjassa. Kun yläpäädyssä 114 ja/tai alapäädyssä 116 on kate myös kaapelikanavan 170 kohdalle, esimerkiksi osana kantta 180 tai asennusalustaa 120, saadaan kaapelikanava 170 suojattua mekaanisesti, ja valinnaisesti sähköisesti, myös pystysuunnassa. IT-kaapelit voidaan tuoda kaapelikanavaan 170 seinää pitkin ja katteeseen tehtävä aukko voidaan mitoittaa kaapeleiden tarvitsemaa tilaa vastaavaksi. Ainakin yksi aukko tai aukkoaihio vahva-virtakaapeleille voi olla yläpäädyssä 114 ja/tai ala-päädyssä 116 leveyssuunnassa kannen 180 keskellä. Ainakin yksi aukko tai aukkoaihio IT-kaapeleiden tuomiseksi kaapelikanavaan 170 voi olla yläpäädyssä 114 ja/tai alapäädyssä 116 leveyssuunnassa keskellä. että yksi tai useampi ryhmävaroke 134 voidaan kiinnittää asennusalustaan kiskolla 136. Yksi tai useampi ryhmävaroke 134 voi käsittää esimerkiksi vikavirtasuo-jakytkimen ja/tai johdonsuojakatkaisijan. Asennusalus-talla 120 on erillinen ryhmävaroketila 130 ja IT-tila 140. Nämä voi olla erotettuina toisistaan jakoseinällä 190, joka voi ulottua olennaisesti koko asennusalustan 120 leveydelle. Asennusalustassa 120 voi olla yksi tai useampi kiinnike tai kiinnityspiste 192 kotelorungon 110 osan kuten kuoren 150 kiinnittämiseksi asennus-alustaan 120. Kiinnityspisteitä 192 voi olla esimerkiksi neljä tai enemmän ja ne voivat olla sijoitettu asennusalustan 120 kulmiin.
Asennusalustassa 120 voi olla yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 138 ryhmävaroketilan 130 puolella vahvavirtakaapeleiden tuomiseksi ryhmävaroketilaan 130. Tämä lisää saneerauskeskuksen 100 monikäyttöisyyttä, joskin on huomioitava, että mikäli kaapelikanava 170 on muodostettu asennusalustan 120 taakse, osa aukoista ja/tai aukkoaihioista 138 saattaa olla sijoitettuna myös kaapelikanavan 170 päälle, mikä saattaa vaikuttaa niiden ja kaapelikanavan 170 yhteiskäyttömahdollisuuksiin . IT-tilassa 140 on yksi tai useampi kiinnitys-paikka 142 yhdelle tai useammalle IT-kaapelille, kuten verkkokaapelille, esim. RJ45, valokuitukaapelille ja/tai antennikaapelille. Kiinnityspaikka 142 voi käsittää yhden tai useamman liittimen IT-kaapeleille, kuten mille tahansa yhdistelmälle yllä mainituista IT-kaapeleista. Kiinnityspaikka 142 voi olla esimerkiksi verkkojohtojen liitinpaneeli, kuten RJ45-liitinpaneeli. Asennusalusta 120 voi käsittää IT-tilaan 140 sijoitetun yhden tai useamman kiinnity-saihion 144. Kiinnitysaihio 144 voi olla sovitettu esimerkiksi hyllyn kiinnittämiseen IT-tilaan 140. joitettuna. Pistorasia voi olla esimerkiksi Schuko-pistorasia. Sähkö pistorasiaan voidaan tuoda ryhmäva-roketilasta 130. Asennusalustassa 120 voi olla yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 148 IT-tilan 140 puolella yhden tai useamman IT-kaapelin tuomiseksi IT-tilaan 140. Mainittu yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 148 voi olla suorassa yhteydessä kaapelikanavaan 170, esimerkiksi niin, että kaapelikanava 170 jatkuu asennusalustan 120 alla mainitulle yhdelle tai useammalle aukolle ja/tai aukkoaihiolle 148 asti. Yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 148 voi olla sijoitettu IT-tilan 140 yläreunaan ja/tai alareunaan etäisyyksien minimoimiseksi. Mainittu yksi tai useampi aukko ja/tai aukkoaihio 148 voi olla esimerkiksi neliskulmainen, pyöreä tai soikea. Sen läpimitta voi olla esimerkiksi 5 cm +/- 0-4 cm.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (7)

SUOJAVAATIMUKSE T
1. Saneringscentral (100), vilken omfattar: en lådformig stomme (110) med minst en monte-ringsplatta (120); ett gruppsäkringsutrymme (130), vilket omfattar en eller flera gruppsäkringar (134), som är monterade på nämnda minst en monteringsplatta (120) för styrning av en elström som går via en eller flera starkströmskablar; och ett IT-utrymme (140), vilket omfattar en eller flera fastsättningsställen (142) för en eller flera IT-kablar; kännetecknad av en kabelkanal (17 0) bildad i den lådformiga stommen (110) för att transportera nämnda en eller flera IT-kablar i ett separat utrymme inuti den lådformiga stommen (110) förbi nämnda en eller flera starkströmskablar.
1. Saneerauskeskus (100), joka käsittää: kotelorungon (110), jossa on vähintään yksi asennusalusta (120); ryhmävaroketilan (130), joka käsittää yhden tai useamman ryhmävarokkeen (134), joka on asennettu mainitulle vähintään yhdelle asennusalus-talle (120) yhden tai useamman vahvavirtakaape-lin kautta kulkevan sähkövirran ohjaamiseksi; ja IT-tilan (140), joka käsittää yhden tai useamman kiinnityspaikan (142) yhdelle tai useammalle IT-kaapelille; tunnettu kotelorunkoon (110) muodostetusta kaapelikanavasta (170) mainitun yhden tai useamman IT-kaapelin kuljettamiseksi erillisessä tilassa kotelorungon (110) sisällä mainitun yhden tai useamman vahvavirtakaapelin ohi.
2. Saneringscentral (100) enligt skyddskrav 1, vari kabelkanalen (170) är bildad på baksidan av nämnda minst en monteringsplattas (120) främre kant (124) . 3. Saneringscentral (100) enligt skyddskrav 1 eller 2, vari kabelkanalen (170) omfattar slutna sidoväggar (112, 122).
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen saneerauskeskus (100), jossa kaapelikanava (170) on muodostettu mainitun vähintään yhden asennusalustan (120) etureunan (124) takapuolelle.
3. Suojavaatimuksen 1 tai 2 mukainen saneeraus-keskus (100), jossa kaapelikanava (170) käsittää umpinaiset sivuseinät (112, 122). 4. Minkä tahansa suojavaatimuksen 1-3 mukainen saneerauskeskus (100), jossa asennusalusta (120) käsittää sivuseinät (122), jotka muodostavat myös kaapelikanavan sivuseinät (122) . 5. Minkä tahansa suojavaatimuksen 1-4 mukainen saneerauskeskus (100), jossa kaapelikanavan (170) syvyys on 10-30 millimetriä. 6. Minkä tahansa suojavaatimuksen 1-5 mukainen saneerauskeskus (100), jossa mainittu vähintään yksi asennusalusta (120) käsittää yhden tai useamman aukon tai aukkoaihion (148), joka on sovitettu aukeamaan IT-tilaan (140) yhden tai useam- man IT-kaapelin tuomiseksi kaapelikanavasta IT-tilaan (14 0) .
7. Minkä tahansa suojavaatimuksen 1-6 mukainen saneerauskeskus (100), jossa kotelorunko (110) käsittää yläpäädyn (114) ja/tai alapäädyn (116), jossa on aukko ja/tai aukkoaihio (128) mainitun yhden tai useamman IT-kaapelin tuomiseksi kaapelikanavaan (170) . SKYDDSKRAV
4. Saneringscentral (100) enligt något av skyddskraven 1-3, vari monteringsplattan (120) omfattar sidoväggar (122), vilka utgör också kabelkanalens sidoväggar (122).
5. Saneringscentral (100) enligt något av skyddskraven 1-4, vari kabelkanalens (170) djup är 10-30 millimeter.
6. Saneringscentral (100) enligt något av skyddskraven 1-5, vari nämnda minst en monteringsplatta (120) omfattar en eller flera öppningar eller öppningspreformer (148), som är anpassade att mynna ut i IT-utrymmet (140) för att föra en eller flera IT-kablar från kabelkanalen till IT-utrymmet (140) .
7. Saneringscentral (100) enligt något av skyddskraven 1-6, vari den lådformiga stommen (110) omfattar en övre gavel (114) och/eller en nedre gavel (116) med en öppning och/eller öpp-ningspreform (128) för att föra nämnda en eller flera IT-kablar till kabelkanalen (170) .
FIU20184072U 2018-04-12 2018-04-12 Saneerauskeskus FI12442U1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20184072U FI12442U1 (fi) 2018-04-12 2018-04-12 Saneerauskeskus

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20184072U FI12442U1 (fi) 2018-04-12 2018-04-12 Saneerauskeskus

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12442U1 true FI12442U1 (fi) 2019-08-15

Family

ID=67587322

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20184072U FI12442U1 (fi) 2018-04-12 2018-04-12 Saneerauskeskus

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12442U1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU99101107A (ru) Устройство выхода кабельного канала
RU2001124804A (ru) Стойка с распределением кабеля для телекоммуникационного оборудования
CN102598890A (zh) 管理电缆的系统和方法
US20060158866A1 (en) Electronic system cabinet having a lower panel with an opening to receive cables
KR19980063632A (ko) 전기통신장치 조정용 옥외 하우징 및 그 옥외 하우징의지지방법
CA2154614A1 (en) Mounting device for rj connection elements for communication and data transfer (patch panel)
FI12442U1 (fi) Saneerauskeskus
JP2010208764A (ja) エレベータの制御装置
US20020185293A1 (en) Communications distribution box having improved access
DE3375056D1 (en) Cabinet or frame for holding electrical installation drawers
US20080135287A1 (en) Zone access floor network distribution system
SE9101936D0 (sv) Ledningskanal och apparatdosa foer ett ledningskanalsystem
FI63282B (fi) Doerrkarm foer ett stroemfoerdelningssystem
US3517266A (en) Intererame side-mounted distribution panelboard
US4323949A (en) Service cable distribution system
KR100918232B1 (ko) 분전반
JPH0126131Y2 (fi)
CN108493782B (zh) 一种预制舱
JP5547240B2 (ja) スイッチギヤ及び該スイッチギヤの撤去方法
JPS54116695A (en) Distribution track
US6291769B1 (en) Device plate for divided cable raceway
BR8306381A (pt) Encaixe para caixas de distribuicao para instalacoes eletricas,bem como elementos de encaixe
CN221447979U (zh) 用于安装室外景观灯的线槽组件
CN219874754U (zh) 一种防潮抗干扰光电综合配线箱
RU2009135407A (ru) Разделительная коробка для фальшполов

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12442

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1

PCU New assignee or owner (utility models)

Owner name: ENSTO BUILDING SYSTEMS OY