FI123243B - Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite - Google Patents
Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite Download PDFInfo
- Publication number
- FI123243B FI123243B FI20090431A FI20090431A FI123243B FI 123243 B FI123243 B FI 123243B FI 20090431 A FI20090431 A FI 20090431A FI 20090431 A FI20090431 A FI 20090431A FI 123243 B FI123243 B FI 123243B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- air
- combustion
- cooling air
- cooling
- burner
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23B—METHODS OR APPARATUS FOR COMBUSTION USING ONLY SOLID FUEL
- F23B30/00—Combustion apparatus with driven means for agitating the burning fuel; Combustion apparatus with driven means for advancing the burning fuel through the combustion chamber
- F23B30/02—Combustion apparatus with driven means for agitating the burning fuel; Combustion apparatus with driven means for advancing the burning fuel through the combustion chamber with movable, e.g. vibratable, fuel-supporting surfaces; with fuel-supporting surfaces that have movable parts
- F23B30/04—Combustion apparatus with driven means for agitating the burning fuel; Combustion apparatus with driven means for advancing the burning fuel through the combustion chamber with movable, e.g. vibratable, fuel-supporting surfaces; with fuel-supporting surfaces that have movable parts with fuel-supporting surfaces that are rotatable around a horizontal or inclined axis and support the fuel on their inside, e.g. cylindrical grates
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23B—METHODS OR APPARATUS FOR COMBUSTION USING ONLY SOLID FUEL
- F23B1/00—Combustion apparatus using only lump fuel
- F23B1/30—Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber
- F23B1/32—Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber rotating
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23G—CREMATION FURNACES; CONSUMING WASTE PRODUCTS BY COMBUSTION
- F23G5/00—Incineration of waste; Incinerator constructions; Details, accessories or control therefor
- F23G5/20—Incineration of waste; Incinerator constructions; Details, accessories or control therefor having rotating or oscillating drums
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23M—CASINGS, LININGS, WALLS OR DOORS SPECIALLY ADAPTED FOR COMBUSTION CHAMBERS, e.g. FIREBRIDGES; DEVICES FOR DEFLECTING AIR, FLAMES OR COMBUSTION PRODUCTS IN COMBUSTION CHAMBERS; SAFETY ARRANGEMENTS SPECIALLY ADAPTED FOR COMBUSTION APPARATUS; DETAILS OF COMBUSTION CHAMBERS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- F23M5/00—Casings; Linings; Walls
- F23M5/08—Cooling thereof; Tube walls
- F23M5/085—Cooling thereof; Tube walls using air or other gas as the cooling medium
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F27—FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
- F27B—FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS IN GENERAL; OPEN SINTERING OR LIKE APPARATUS
- F27B7/00—Rotary-drum furnaces, i.e. horizontal or slightly inclined
- F27B7/20—Details, accessories, or equipment peculiar to rotary-drum furnaces
- F27B7/38—Arrangements of cooling devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Thermal Sciences (AREA)
- Air Supply (AREA)
Description
POLTTOLAITTEEN PALAMISILMAN JA JÄÄHDYTYSILMAN JAKOLAITE.
Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysiiman jakolaite.
Tunnetuissa lämmityskattiloissa, polttopesissä ja muissa vastaavissa polttolaitteissa on yleensä vaikeuksia toisaalta puhaltaa sopiva määrä palamisilmaa oikeaan kohtaan palo-vyöhykettä ja samalla saada varmistetuksi, että kyseinen palamisilma riittävästi jäähdyttää arinaa ja polttolaitteen teräsrakenteita. Varsinkin tilanteessa, jossa arinoiden tai vastaavien ilmaraot ovat tukossa tai palamisilman määrä on pieni, tapahtuu metallisten rakenteiden ylikuumenemista ja 15 siitä aiheutuvia laitevaurioita.
Hyvän palamistuloksen saavuttamiseksi kiinteillä polttoaineilla tarvitaan yleensä riittävän korkea palamislämpötila, eli vähintään + 1.000°C, ja sopiva määrä palamisilmaa kui-20 tenkin niin, että polttolaitteiden metallirakenteisiin ei kohdistu siinä määrin ylilämpötilanteita, että materiaalit pitkällä aikavälillä hilseilee ja haurastuu. Perinteisissä lämpölaitoksissa tämä on yleisesti vallitseva tilanne.
25 Patenttijulkaisussa SVERIGE C2 514 133 on kiinteiden polttoaineiden poltin sijoitettu osittain lämmityskattilan tai vastaavan tulipesään ja polttimen vaippatilan kautta puhalletaan palamisilmaa tulipesään. Korkeissa pesälämpötiloissa palamisilma ei yksin riitä pitämään polttimen rakenteiden lämpö-30 tiloja riittävän matalana, joten ylilämpövaurioita syntyy, jos rakenteissa ei käytetä erittäin kalliita, titaaniseostei-sia teräksiä.
Patenttijulkaisussa EP 1 384 032 B1 on kiinteiden polttoai-ϋ5 neiden poltin sijoitettu kokonaan lämmityskattilan, polttope-sän tai vastaavan tulipesän sisälle, jolloin polttimen materiaalien ylikuumenemisvaara on ilmeinen kuivalla polttoaineella.
2
Patenttijulkaisuissa US 5031549 (Collins JR William G) ja W0 9205394 AI (Fläkt Ab) on esitetty pyörivän poltinputken ensiö- ja toisiopalamisilmojen puhaltamista ilmarakojen kautta poltinputkeen, mutta ei erillistä jäähdytysilmaa.
5 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat ja saada aikaan lämmityskattilan tai yleisemmin polttolaitteen poltin , .jossa voidaan kiinteitä polttoaineita polttaa korkealla polttolämpötilalla, mutta kuitenkin niin, että polttimen rakenteiden jäähdytys estää mate-10 riaalien ylilämpötilanteet. Tämän keksinnön mukaisen pala-misilman ja jäähdytysilman jakolaitteen olennainen hyöty ja etu on se, että tulipesän eli tässä tapauksessa pyörivän poltinputken sisälämpötila voidaan pitää tuhkan sulamispiste huomioiden mahdollisimman korkeana, mutta jäähdytysilmal-15 la saadaan estetyksi polttolaitteen rakenteiden ylilämpötilanteet. Koska jäähdytysilman vaikutus on jatkuvaa polttoti-lanteesta riippumatta, voidaan käyttää laitteen rakentamisessa edullisia paineastiateräksiä tai osittain jopa normaaleja hiiliteräksiä eli rakenneteräksiä.
20 Tämä tarkoitus voidaan keksinnön mukaisesti saavuttaa niin, että ilmapuhaltimella koko ajan polttolaitoksen toimiessa kierrätetään jäähdyttävää ilmaa pyörivän poltinputken tai vastaavan polttopesän palamisilmatilan ympärillä olevassa 25 jäähdytysilmätilassa. Kiertävästä ilmasta osa käytetään pa-lamisilmana ensiö- ja toisioilman säätölaitteita avaamalla, jolloin ilma pääsee ensiö- ja toisioilmatilojen ja poltinputken palamisilmarakojen kautta poltinputken sisälle eri palovyöhykkeisiin. Kierrätettävän ilman joukkoon tulee tu-30 loilman säätölaitteen kautta uutta ilmaa kierrätykseen saman verran, kun jäähdytysilman kierrosta palamisilmana poistuu. Oleellista keksinnön mukaan on se, että ilman kiertäessä koko ajan jäähdytysilmatilassa se siirtää lämpöä pois poltinputken rakenteista palamisprosessin olotilasta riippumat-35 ta ja paikallisia ylilämpötilanteita rakenteisiin ei pääse syntymään.
Ilmapuhaltimen pyörintänopeus säätyy portaattomasti kattilan tai vastaavan lämmityslaitteen tehontarpeen mukaan ja jäähdy-40 tysilman kierrätystä säädetään jäähdytysilman säätölaitteella 3 niin, että pyörivän poltinputken kuumimman alueen eli putken taaemman osan yläpuolella jäähdytysilmatilassa olevan lämpötila-anturin kohdalla on säätimen asetteluarvon mukainen lämpötila.
5 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaitteelle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
10 Tässä patenttihakemuksen selitysosassa kuvataan keksinnön yhtä toteutusmuotoa lähemmin oheen liitettyihin piirustuksiin viitaten seuraavasti: 15 Kuvassa FIG. 1 kuvataan keksinnön mukaisen palamisilman-ja jäähdytysilman jakolaitteen sovittamista pyörivän poltinputken yhteyteen pituusleikkauksen, B - B, muodossa.
Kuvassa FIG. 2 kuvataan keksinnön mukaisen palamisilman-ja jäähdytysilman jakolaitteen sovittamista ja asettamista pyö- 20 rivän poltinputken yhteyteen poikkileikkauksen A - A, muodossa niin, että ahtaista välyksistä poltinputken sekä ylä-, että alapuolella johtuen palamisilma keksinnön mukaan saadaan luontevasti jaetuksi polttoainekerroksen , A + B + C, alapuolelle puhallettavaksi ensiöilmaksi ja kuvan osoittamien 25 nuolien mukaan polttoainekerroksen yläpuolelle puhallettavaksi toisioilmaksi.
Kuvassa FIG. 1 on aiemmin tunnetut laitteet esitetty prosessin etenemisjärjestyksessä kuvattu niin, että kiinteä 30 polttoaine syötetään kiinteäksi asennetulla polttoaineen syöttölaitteella 1 pyörivän poltinputken 2 alkupäähän ja poltinputken 2 loppupää on sovitettu lämmityskattilan tai vastaavan polttolaitteen tulipesän 3 sisäpuolelle.
35 Kuvassa FIG. 2 on selkeästi nähtävissä, että keksinnön mukaan pyörivä poltinputki 2 sovitetaan ilmansiirtokanavan 8 yläpuolelle riittävän lähelle sitä esimerkiksi 2...5 cm niin, että ilmansiirtokanavan oikeanpuoleisen seinämän 4 palamisilma-aukotusten 13.1, 13.2 ja 13.3 kautta palamis-ilmaa purkautuu ensisaisesti toisioilmatilojen 5.1, 5.2 ja 5.3 sekä poltinputken palamisilmarakojen 4.1, 4.2 ja 4,3 kautta pyörivän poltinputken 2 sisälle nimenomaan polttoai-5 nekerroksen A + B + C yläpuolelle. Ilmansiirtokanavan 8 vasemmalla puolella olevan palamisilma-aukotuksen kautta pa-lamisilmaa purkautuu ensiöilmatiloihin 21.1, 21,2 ja 21.3 ja sieltä poltinputken palamisilmarakojen 4.1, 4.2 ja 4.3 kautta pyörivän poltinputken 2 sisäpuolelle nimenomaan 10 niin, että suurin osa kyseessä olevasta ilmasta työntyy polttoainekerroksen A + B + C alapuolella olevista palamis-ilmaraoista 4.1, 4.2 ja 4.3 polttoaineen sisään. Koska polttoainekerros poltinputkessa madaltuu takapäätä kohden, ensiöilmatilaan 21.2 (palovaihe 2) asetetaan 2. palovaiheen 15 ensiöilman kuristuspelti ja ensiöilmatilaan 21.3 (palovaihe 3) asetetaan 3. palovaiheen ensiöilman kuristuspelti 24, joiden avulla estetään palamisilmaa nousemasta liian ylös ensiöilmatiloissa 21.1, 21.2 ja 21.3. Kuvassa FIG. 2 on selkeästi nähtävissä keksinnön mukainen oleellinen seikka 20 eli pyörivän poltinputken 2 päälle jää ilmarakoa vain sen verran, mitä poltinputken epäpyöreys vaatii eli enimmillään 1...2 cm putken koosta riippuen.
Edellä esitetyn lisäksi perinteisistä laitetekniikoista 25 poikkeavaa tässä keksinnössä on se, että samaa ilmapuhallin-ta 7 käytetään sekä palamisilman puhallukseen, että sen lisäksi polttolaitteen jäähdytysilman kierrätykseen seuraavasti: Ilmapuhallin 7 puhaltaa ilmaa keksinnön mukaiseen ilmansiirtokanavaan 8, johon syntyy tällöin ylipaine ja kai-30 kissa polttolaitteen käyttötilanteissa eli silloin kun poltin on kytketty lämmityskäyttöön nimenomaan jäähdytysilmaa ohjataan seuraaviin kohteisiin: - Jäähdytysilmaa ohjataan etuelementin jäähdytysilman säätölaitteen 11 kautta etuelementin jäähdytyskanavaan 10 ja 35 sieltä poltinputken etuelementin 9 ja pyörivän poltinputken 2 välisestä ilmaraosta poltinputken sisälle. Koska ilmarako on pieni, noin 5...10 mm, on jäähdytysilmamääräkin niin pieni, että sillä on vähäinen vaikutus paloprosessiin.
5 - Ilmansiirtokanavasta 8 johdetaan jäähdytysilmaa lohko-elementtien 12.1, 12.2 ja 12.3 kautta jäähdytysilma- tilan sivuille ja ylös, josta se kiertyy takaisin ilmapur*-haltimen 7 imupuolelle.
5 - Ilmansiirtokanavan 8 takapäästä kaikissa käyttötilan teissa jäähdytysiima kiertyy takapäädyn jäähdytysilma-tilan 14 kautta ylös ja etupäädyn jäähdytysilmatilan 15 kautta jäähdytysilman kiertokanavaan 16 ja sieltä jäähdy-dytysilman määrää säätävän säätölaitteen 17 kautta ilma- 10 puhaltimen 7 imupuolelle.
- Ilmansiirtokanavan 8 yläosassa on palovaiheiden 1, 2 ja 3 alueella kapea, noin 3...8 mm, rako, jonka kautta kulkeva ilma puhaltaa mahdolliset palamisjätteet, tuhka yms., tuhkatiloihin ja lisäksi jäähdyttää pyörivää poltin-putkea 2 ja ilmansiirtokanavan 8 yläpintaa. Ilmaraon lä-pivirtauspinta-ala on pieni ja näin ollen kyseessä olenan ilman määrä on pieni samoin kun sen vaikutus palamisprosessiin.
20 Keksinnön mukaan oleellista on se, että jäähdytysilman määrä säätyy jäähdytysilman lämpötila-anturin 10, säätimen TC ja jäähdytysiiman säätölaitteen 17 avulla niin, että pyörivän pöltinputken 2 kuumimman alueen eli putken taaemman osan yläpuolella jäähdytysilmatilassa ole-25 van jäähdytysilman lämpötila on säätimen asetteluärvon mukainen.
Kuvassa FIG. 1 pituussuunnassa leikattuna, B - B, ja vieläkin tarkemmin kuvassa FIG. 2 isommassa mittakaavassa 30 poikkisuunnassa leikattuna, A - A, on esitetty keksinnön mukainen polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman ja-kolaite, jossa palamisilman puhallusta varten on ilman-siirtokanavaan 8 tehty toisioilman aukotukset 13.1, 13.2 ja 13.3 niin, että alin aukko on koko kyseessä olevan palo-35 vaiheen levyinen kuitenkin niin, että sulkuasennossa oleva toisioilman säätölaite 6.1, 6.2 ja 6.3 sulkee palamisilman virtauksen aukkojen kautta lohkoelementtien 12.1, 12.2 ja 12.3 välissä. Toisioilman säätölaitteita 6.1, 6.2 ja 6.3 avattaessa ilmavirtaus leviää koko palovyöhykealueelle ja 6 puhaltaa ylhäältäpäin putoavat raskaammat tuhkahiukkaset alas tuhkatilasyvennykseen. Jos alaspäin on putoamassa kevyempiä, osittain palaneita hiilihiukkasia, ne tempautua vat tasaiseen palamisilmavirtaan ja kulkeutuvat palarois-5 ilman mukana takaisin pyörivään poltinputkeen, 2.
Ensiöpalamisilman puhallusta varten on ilmansiirtokanavan 8 toiseen sivuseinämään tehty vastaavalla tavalla ensiö-ilma-aukotukset palovyöhykealueille ja ensiöilman säätölaitteita 20.1, 20.2 ja 20,3 avattaessa ilmavirtaus leviää 10 laaja-alaisesti ensiöilmatiloihin 21.1, 21.2 ja 21.3 kolmessa eri palovaiheessa.
Sekä ensiöpalamisilma, että toisiopalamisilma purkaantuvat lohkoelementeillä 12.1, 12.2 ja 12.3 sekä takapäädyn jääh-15 dytysilmatilalla 14 jaettuihin kolmeen eri palovyöhykkeö-seen kukin leveänä tasaisena rintamana palamisilma-aukotuk-silta, yhteensä kuusi kappaletta, aina pyörivän poltinput-ken 2 palamisilmarakoihin asti ja niistä tengenttiaalisesti leveänä rintamana poltinputken sisälle niin, että poltto-20 kaasujen ja palamisilman sekoittuminen on tehokasta.
Keksinnön mukaan on oleellista, että pyörivän poltinputken kannatinelimet 22, joista osa toimii myös poltinputken 2 pyörityselimenä, on sijoitettu lohkoelementtien 12.1, 12.2 25 ja 12.3 sekä takapäädyn jäähdytysilmatilan 14 levyjen väliin niin, että jäähdytysilmavirtaus kulkee niiden kautta polttimen kaikissa käyttötilanteissa ja jäähdyttää niiden sisältämiä komponentteja, esimerkiksi teräs- ja muovimate^ riaalej a.
30
Keksinnön mukaan tuloilman säätölaite 18 voi olla käsikäyt-töinenkin, sillä sen kautta tulee jäähdytysilmakiertoon vain sen verran lisäilmaa kuin palamisilmaa menee ilmansiir·^ tokanavan 8 palamisilma-aukotusten ja pienten jäähdytysilma-35 aukotusten kautta pyörivän poltinputken 2 sisälle. Muilta osin ilmapuhallin 7 pitää jäähdytysilmatiloissa ylipainetta yllä jäähdytysiiman kiertäessä kyseessä olevien tilojen kautta.
7
Keksinnön raukaisen polttolaitteen palamisilman ja jääh-dytysilman jakolaitteen lohkoelementit 12.1, 12.2 ja 12.3 koostuvat kahdesta levymäisestä seinämästä, jotka on sidottu toisiinsa sidepulteilla tai vastaavilla yh-5 distämiselimillä. Poltinputken kannatinelimien 22 akselit, kannatintapit tai vastaavat elementit toimivat myös edellä mainittujen seinämien yhdistämiseleiminä. Oleellista keksinnön mukaan on, että jäähdytysilma virtaa levymäisten seinämien välistä ja jäähdyttää näin ollen kaik-10 kia sen vaikutuspiirissä olevia metallirakenteita ja varsinkin lämmönkestäviä muovipuslia tai vastaavia joustavia rakenne-elimiä. Keksinnön mukaisen polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaitteen lohkoelementtejä 12.1, 12.2 ja 12.3 ja palovyöhykkeitä voi olla huomattavasti e-15 nemmän kuin kuvan FIG. 1 mukaiset kolme. Keksinnön mukaan yksi lohkoväli voi olla vakio eli esimerkiksi rakennusmitoi-tusmodulin mukainen 0,6 metriä ja palovyöhykkeiden lukumäärä voi olla suoraan verrannollinen poltinputken pituuteen.
20 Keksinnön mukaan jäähdytysilman lämpötilan noustessa lämpötila-anturin 19 kohdalla lämpötilasäätimeen TC asetellun enimmäisarvon yläpuolelle, säädin käynnistää ylilämpöilman poistopuhaltimen 25, joka puhaltaa ylikuuman jäähdytysilman joko kattilan tai muun lämmityslaitteen konvektio-osaan tai 25 lämmityslaitteen jälkeiseen savusolaan, jos sen lämpöä ei tarvitse hyödyntää.
Keksinnön sovellutusesimerkkiin ja piirustukseen FIG. 1 on kuvattu vain yksi ilmapuhallin 7, mutta käytännön toteutuksissa varsinkin isommissa polttimien kokoluokissa on vierellä toinen ilmapuhallin, jolla se voidaan vika- tai vau-riotilanteessa korvata.
8 PIIRUSTUSTEN VIITTAUSNUMEROT JA MUUT TUNNUKSET.
1. Polttoaineen syöttölaite 2. Pyör ivä poltinputki 3. Tulipesä (esim. kattilan tai muuratun uunin tulipesä) 4.1 Poltinputken palamisilmarako (palovaihe 1) 4.2 Poltinputken palamisilmarako (palovaihe 2) 4.3 Poltinputken palamisilmarako (palovaihe 3) 5.1 Toisioilmatila (palovaihe 1) 5.2 Toisioilmatila (palovaihe 2) 5.3 Toisioilmatila (palovaihe 3) 6.1 Toisioilman säätölaite 1 (palovaiheen 1 toisioilma) 6.2 Toisioilman säätölaite 2 (palovaiheen 2 toisioilma) 6.3 Toisioilman säätölaite 3 (palovaiheen 3 toisioilma) 7. Ilmapuhallin 8. Ilmansiirtokanava 9. Poltinputken etuelementti 10. Etuelementin jäähdytyskänäva 11. Etuelementin jäähdytysilman säätölaite 12.1 Lohkoelementti 1 (poltinputken alkupään jäähdytys) 12.2 Lohkoelementti 2 (1-2 palovaiheiden välijäähdytys) 12·.3 Lohkoelementti 3 (2-3 palovaiheiden väli jäähdy tys) 13.1 Palamisilma-aukotus 1 (palovaiheen 1 toisioiilma) 13.2 Palamisilma-aukotus 2 (palovaiheen 2 toisioilma) 13.3 Palamisilma-aukotus 3 (palovaiheen 3 toisioilma) 14. Takapäädyn jäähdytysilmatila 15. Etupäädyn jäähdytysilmatila 16. Jäähdytysilman kiertokanava 17. Jäähdytysilman säätölaite 18. Tuloilman säätölaite 19. Jäähdytysilman lämpötila-anturi 20.1 Ensiöilman säätölaite 1 (palovaiheen 1 ensiöilma) 20.2 Ensiöilman säätölaite 2 (palovaiheen 2 ensiöilma) 20.3 Ensiöilman säätölaite 3 (palovaiheen 3 ensiöilma) 21.1 Ensiöilmatila (palovaihe 1) 21.2 Ensiöilmatila (palovaihe 2) 21.3 Ensiöilmatila (palovaihe 3) 22. Poltinputken kannatinelimet (osa toimii pyörityselemenä) 23. 2. palovaiheen ensiöilman kuristuspelti 24. 3. palovaiheen ensiöilman kuristuspelti 25. Ylilämpöilman poistopuhallin.
Muut tunnukset: A= Pienen tehon polttoainekerros B= Keskitehon polttoainekerros C= Nimellistehon polttoainekerros TC= Jäähdytysilman lämpötilasäädin (= suoraan verrannollinen . pyörivän poltinputken, 2, peräpään palamislämpötilaan) M= Moottori
Claims (6)
1. Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite, joka käsittää 5. kiinteän polttoaineen syöttölaitteen (1), - pyörivän poltinputken (2) palamisilmavyöhykkeisiin jaettuine palamisilmarakoineen (4.1),(4.2) ja (4.3), - ensiöpalamisilmatilat (21.1, 21.2 ja 21.3) sekä toisio-palamisilmatilat (5.1, 5.2 ja 5.3) pyörivän poltinput- 10 ken (2) ympärillä, sekä - lämmityskattilan tai muun polttolaitteen tulipesä (3), johon poltinputken (2) loppupää on sovitettu - palamisilma yläpuolella olevaan pyörivään poltinputkeen (2) jaetaan ensisijaisesti toisioilmatilojen sekä pol- 15 tinputken palamisilmarakojen kautta pyörivän poltinput ken sisälle nimenomaan polttoainekerroksen yläpuolelle - ensiöpalamisilmaa purkautuu ensiöilmatiloihin ja sieltä poltinputken palamisilmarakojen kautta pyörivän poltinputken sisäpuolelle nimenomaan niin, että suurin osa ky- 20 seessä olevasta ensiöilmasta työntyy polttoainekerrok sen alapuolella olevista palamisilmaraoista polttoaineen sisään, tunnettu siitä, että sekä palamisilman puhallukseen, että jäähdytysilmpn kierrätykseen käytettävä ilmapuhallin (7) 25 puhaltaa ilmaa keksinnön mukaiseen ilmansiirtokanavaan (8), josta jäähdytysilmaa johdetaan lohkoelementtien (12.1, 12.2 ja 12.3) kautta jäähdytysilmatilan sivuille ja ylös, sekä ilmansiirtokanavan (8) takapäästä jäähdytysilma kiertyy taka-päädyn jäähdytysilmatilan (14) kautta ylös ja etupäädyn jääh- 3Q dytysilmatilan (15) kautta jäähdytysilman kiertokanavaan (16) ja sieltä jäähdytysilman määrää säätävän säätölaitteen (17) kautta ilmapuhaltimen (7) imupuolelle. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen palamisilman ja jääh-dytysilman jakolaite, tunnettu siitä, että ilmansiirtokanavasta (8) jäähdytysilmaa ohjataan etu-elementin jäähdytysilman säätölaitteen (11) kautta 5 etuelementin jäähdytyskanavaan (10) ja sieltä poltin- putken etuelementin (9) ja pyörivän poltinputken (2) välisestä ilmaraosta, noin 5...10 mm, poltinputken sisälle ja ilmansiirtokanavasta (8) lisäksi johdetaan jäähdytysilmaa lohköelementtien (12.1, 12.2 ja 12.3) JO kautta jäähdytysilmatilan sivuille ja ylös, josta se kiertyy takaisin ilmapuhaltimen (7) imupuolelle.
3. Patenttivaatimuksen 1 ja 2 mukainen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite, tunnettu siitä, että j5 ilmansiirtokanavan (8) yläosassa on palovyöhykkeiden 1, 2 ja 3 alueella kapea, noin 3...8 mm, rako, jonka kautta kulkeva ilma puhaltaa tuhkan ja muut palamisjätteet tuhkati-loihin ja jäähdyttää pyörivää poltinputkea (2) ja ilmansiirtokanavan (8) yläpintaa. 20
4. Patenttivaatimuksen 1-3 mukainen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite, tunnettu siitä, että ilmansiirtokanavaan (8) on tehty toisioilman aukotukset (13.1, 13.2 ja 13.3) niin, että alin aukko on koko kyseessä 25 olevan palovyöhykkeen levyinen, kuitenkin niin, että sulku-asennossa oleva toisioilman säätölaite (6.1, 6.2 ja 6.3) sulkee palamisilman virtauksen aukkojen kautta lohkoelement— tien (12.1, 12.2 ja 12.3) välissä ja ilmansiirtokanavan (8) toiseen sivuseinämään tehtyjen ensiöilma-aukotusten kautta 30 ensiöilman säätölaitteita (20.1, 20.2 ja 20.3) avattaessa ilmavirtaus leviää laaja-alaisesti ensiöilmatiloihin (21.1, 21.2 ja 21.3) kolmessa eri palovyöhykkeessä.
5. Patenttivaatimuksen 1-4 mukainen palamisilman ja 35 jäähdytysilman jakolaite, tunnettu siitä, että pyörivän poltinputken kannatinelimet (22), joista osa toimii myös poltinputken (2) pyörityselimenä, on sijoitettu lohköelementtien (12.1, 12.2 ja 12.3) sekä takapäädyn jääh- 11 dytysilmatilan (14) levyjen väliin niin, että jäähdytys-ilmavirtaus kulkee niiden kautta polttimen kaikissa käyttötilanteissa ja jäähdyttää niiden sisältämiä komponet-teja, esimerkiksi teräs- ja muovimateriaaleja. 5
6. Patenttivaatimuksen 1-5 mukainen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite, tunnettu siitä, että jäähdytysilman määrä säätyy jäähdytysilman lämpötila-antu^-: rin (19), säätimen (TC) ja jäähdytysilman säätölaitteen 10 (17) avulla niin, että pyörivän poltinputken (2) kuumimman alueen eli putken taaemman osan yläpuolella, jäähdytysilma-tilassa olevan jäähdytysilman lämpötila on säätimen asette-luarvon mukainen, sekä jäähdytysilman lämpötilan noustessa anturin (19) kohdalla lämpötilasäätimeen (TC) asetellun e-15 nimmäisarvon yläpuolelle, säädin käynnistää ylilämpöilman poistopuhaltimen (25), joka puhaltaa ylikuuman jäähdytys-ilman joko kattilan tai muun lämmityslaitteen konvektio-osaan tai lämmityslaitteen jälkeiseen savusolaan. 12
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20090431A FI123243B (fi) | 2009-11-17 | 2009-11-17 | Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20090431 | 2009-11-17 | ||
FI20090431A FI123243B (fi) | 2009-11-17 | 2009-11-17 | Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20090431A0 FI20090431A0 (fi) | 2009-11-17 |
FI20090431A FI20090431A (fi) | 2011-05-18 |
FI123243B true FI123243B (fi) | 2013-01-15 |
Family
ID=41395158
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20090431A FI123243B (fi) | 2009-11-17 | 2009-11-17 | Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI123243B (fi) |
-
2009
- 2009-11-17 FI FI20090431A patent/FI123243B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20090431A0 (fi) | 2009-11-17 |
FI20090431A (fi) | 2011-05-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3244220A (en) | Furnace for low and high heat value fuels | |
EP2213945B1 (en) | Combustion apparatus and method of increasing heat extraction from a combustion apparatus | |
EP2884200B1 (en) | Central heating boiler | |
BR112014003286B1 (pt) | Aparelho e método para tratamento térmico de material em pedaços ou aglomerado | |
RU195412U1 (ru) | Теплогенератор | |
JP2009287863A (ja) | 加熱処理装置 | |
RU2451239C2 (ru) | Автоматизированный угольный котел | |
JP2001090922A (ja) | ロータリキルン | |
KR20030019364A (ko) | 폐기물 소각로 및 그 조업방법 | |
FI123243B (fi) | Polttolaitteen palamisilman ja jäähdytysilman jakolaite | |
RU2602573C2 (ru) | Устройство для предварительного нагрева транспортируемого скрапа | |
GB1599325A (en) | Tunnel kiln for baking ceramic products | |
US3827861A (en) | Device for thermal afterburning of exhaust air | |
HU201990B (en) | Rotary furnace | |
JP4274081B2 (ja) | ストーカ式焼却炉の排ガス再循環方法及び装置 | |
JP4583256B2 (ja) | 熱処理炉 | |
JP6315551B2 (ja) | アスファルト混合物製造装置 | |
RU2218525C2 (ru) | Камерный огневой воздухонагреватель | |
CN211147341U (zh) | 一种燃烧加热循环系统 | |
FI105948B (fi) | Varaava tulisija | |
JPH10169925A (ja) | ラジアントチューブバーナシステム及びその運転方法 | |
PL141655B1 (en) | Self-burning tunnel furnace for self-burning of semi-finished ceramics | |
RU2147106C1 (ru) | Твердотопливный теплогенератор | |
PL100452B1 (pl) | Piec do spalania odpadow plynnych takich jak osady olejowe oraz odpadow stalych takich jak smieci i odpadki | |
JP4693311B2 (ja) | 炭化減容装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 123243 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |