FI123092B - Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi - Google Patents

Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI123092B
FI123092B FI20086193A FI20086193A FI123092B FI 123092 B FI123092 B FI 123092B FI 20086193 A FI20086193 A FI 20086193A FI 20086193 A FI20086193 A FI 20086193A FI 123092 B FI123092 B FI 123092B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
water
steam
cylinder
boiler
cylinders
Prior art date
Application number
FI20086193A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20086193A0 (fi
FI20086193A (fi
FI123092B2 (fi
Inventor
Heikki Sainio
Aki Hakulinen
Original Assignee
Metso Power Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=40240591&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI123092(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Metso Power Oy filed Critical Metso Power Oy
Priority to FI20086193A priority Critical patent/FI123092B2/fi
Publication of FI20086193A0 publication Critical patent/FI20086193A0/fi
Publication of FI20086193A publication Critical patent/FI20086193A/fi
Publication of FI123092B publication Critical patent/FI123092B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123092B2 publication Critical patent/FI123092B2/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/12Combustion of pulp liquors

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on soodakattila, johon kuuluu tulipesä, välineet mustalipeän ja palamisilman syöttämiseksi tulipesään, tulistimet, tulistimien 5 jälkeen sijaitseva savukaasukanava, jossa on keittopinta ja ainakin yksi ekonomaiseri ja vesi- ja höyryjärjestelmä, johon kuuluu lieriö, laskuputket katti-laveden johtamiseksi lieriöstä lämpöpinnoille, kiertoputket lämpöpinnoissa lämmenneen/höyrystyneen veden palauttamiseksi lieriöön ja höyryputket höyryn johtamiseksi tulistimille ja tulistimien jälkeen edelleen hyödynnettäväksi 10 sekä syöttövesiputki kattilasta poistuvan höyryn korvaamiseksi syöttövedellä lieriöön.
Edelleen keksinnön kohteena on menetelmä mustalipeän polttamiseksi, jossa menetelmässä syötetään mustalipeää soodakattilaan, johon kuuluu tulipesä, tulistimet, tulistimien jälkeen sijaitseva savukaasukanava, jossa on 15 keittopinta ja ainakin yksi ekonomaiseri ja vesi- ja höyryjärjestelmä, johon kuuluu lieriö, laskuputket kattilaveden johtamiseksi lieriöstä lämpöpinnoille, kierto-putket lämpöpinnoissa lämmenneen/höyrystyneen veden palauttamiseksi lieriöön ja höyryputket höyryn johtamiseksi tulistimille ja tulistimien jälkeen edelleen hyödynnettäväksi sekä syöttövesiputki kattilasta poistuvan höyryn kor-20 vaamiseksi syöttövedellä lieriöön, jossa menetelmässä mustalipeää polttamalla lämmitetään kattilavettä ja tulistimissa olevaa höyryä.
Sellun tuotantoprosessissa mustalipeä poltetaan soodakattilassa. Soodakattilan tehtäviin kuuluu kemikaalien talteenotto ja poltossa syntyvän lämpöenergian talteenotto.
25 Soodakattilassa on tulipesä, johon mustalipeä ja palamiseen tarvit en ^ tava ilma syötetään. Kattilan yläosassa on tulistimet ja tulistinalueen jälkeen on ^ savukaasukanava. Savukaasukanavassa sijaitsevat keittopinta ja ekonomaise- 00 9 rit.
^ Soodakattilaan kuuluu edelleen lieriö. Lieriöstä johdetaan vettä eri- ir 30 laisille lämpöpinnoille, kuten tulipesän muodostaviin putkiin sekä keittopintaan.
CL
Näissä lämpöpinnoissa vesi lämpiää ja osittain höyrystyy. Lämmennyt vesi ja ^ höyry johdetaan takaisin lieriöön. Lieriöstä johdetaan myös höyryä tulistimille.
o Tulistimista höyry johdetaan edelleen hyödynnettäväksi. Soodakattilasta höy- o ^ rynä poistuneen veden tilalle syötetään lieriöön syöttövettä. Ennen syöttöve- 35 den syöttämistä lieriöön sitä esilämmitetään ekonomaisereissa. Tällainen soodakattila on esitetty esimerkiksi julkaisussa US 5787 844.
2
Nykyään uusissa rakennettavissa soodakattiloissa on tyypillisesti yksi lieriö. Etenkin vanhemmista soodakattiloista tunnetaan myös kaksilieriö-ratkaisu. Perinteisessä kaksilieriöratkaisussa on ylälieriö ja alalieriö. Ylälieriön ja alalieriön välille on sijoitettu veden kiehuttamista varten tarkoitettu keittopin-5 taputkisto. Ylälieriöstä höyry johdetaan tulistimille. Kaksilieriöratkaisussa tarvitaan huomattavasti enemmän putkiliitoksia yksilieriöratkaisuun verrattuna, koska lieriöillä on huomattava korkeusero vertikaalitasossa. Edelleen yksilieriöra-kenteiden turvallisuus ja käytettävyys on perinteistä kaksilieriörakennetta huomattavasti parempi. Niinpä varsinkin isojen soodakattiloiden osalta nykyään 10 käytännössä kaikki toteutukset perustuvat yksilieriörakenteeseen.
Keksinnön lyhyt selostus Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi.
Keksinnön mukaiselle soodakattilalle on tunnusomaista se, että ve-15 si-ja höyryjärjestelmään kuuluu ainakin kaksi lieriötä, joista kummastakin syötetään kattilavettä lämpöpinnoille ja höyryä tulistimille ja että lieriöt ovat olennaisesti samassa painetasossa ja yhdistetty niiden vesitilat yhdistävällä yhdys-putkella ja myös höyryputkien kautta.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että vesi-20 ja höyryjärjestelmään kuuluu ainakin kaksi lieriötä ja kummastakin lieriöstä syötetään kattilavettä lämpöpinnoille ja höyryä tulistimille ja että lieriöt ovat olennaisesti samassa painetasossa ja yhdistetty niiden vesitilat yhdistävällä yhdysputkella ja myös höyryputkien kautta.
Keksinnön ajatuksena on, että soodakattilan vesi- ja höyrykierto to-25 teutetaan käyttäen ainakin kahta lieriötä. Kummastakin lieriöstä syötetään kat-
CVJ
£ tilavettä eli kummankin lieriön syöttämää vettä lämmitetään lämmönsiirto- ^ putkistoissa, joista lämmennyt vesi ja muodostunut höyry palautuu lieriöihin.
CO
9 Edelleen kummastakin lieriöstä johdetaan höyryä tulistimille. Lieriöt ovat Olenin naisesti samassa painetasossa ja yhdistetty vesiputkella ja myös höyryputkien | 30 kautta. Lieriöissä on höyrynerottimia ja pisaranerottimia. Soodakattilan kapasi- teetin ollessa suuri ja haluttaessa valmistaa kapasiteetiltaan vielä suurempia ^ soodakattiloita tarvitaan lieriössä enemmän höyrynerottimia ja pisaranerotti- o mia. Tässä esitetyn ratkaisun etuna on, että riittävä määrä höyryn erottimia ja o ^ pisaranerottimia saadaan sovitettua lieriöön kohtuullisen helposti siten, että 35 kattilaveden aksiaalinen virtaus ei olennaisesti esty ja lieriön tarkastus ei ole hankalaa. Edelleen yhden lieriön halkaisija ja pituus eivät kasva kohtuuttomasti 3 vaikka soodakattilan kapasiteetti kokonaisuudessa muodostetaan erittäin suureksi. Edelleen ainakin kahta lieriötä käytettäessä saadaan laskuputkien reititykset toteutettua käyttäen lyhyitä ja selkeitä reittejä. Kaikenkaikkiaan lasku-putkien reitityksien optimointi on helppoa ja yksinkertaista. Laskuputkissa vir-5 taavan veden virtausnopeus saadaan säilymään kohtuullisena samoin kuin laskuputken koko.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että lieriöitä on kaksi ja kummastakin syötetään osa tulipesäkierrossa lämmitettävästä vedestä. Tällöin lieriöt saadaan muodostettua ainakin likipitäen samansuuruisiksi ja päästään 10 lieriöiden väliseen tasapainoon höyrytyksen suhteen. Tällöin vesi- ja höyryjär-jestelmän säätö on kohtuullisen helppoja yksinkertainen toteuttaa.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti soodakattilaa, jossa on eräs vesi- ja 15 höyrykiertojärjestely kuvio 2 esittää kaavamaisesti soodakattilaa, jossa on eräs toinen vesi-ja höyrykiertojärjestely kuvio 3 esittää kaavamaisesti soodakattilaa, jossa on eräs kolmas vesi-ja höyrykiertojärjestely ja 20 kuvio 4 esittää kaavamaisesti soodakattilaa, jossa on eräs neljäs vesi- ja höyrykiertojärjestely.
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla viitenumeroilla.
cvj 25 Keksinnön yksityiskohtainen selostus δ ^ Kuviossa 1 on esitetty soodakattila. Soodakattilaan kuuluu tulipesä o 1. Tulipesään 1 syötetään poltettavaksi mustalipeää suuttimien 2 kautta. Pail: lamisilma syötetään tulipesään 1 suuttimien 3 kautta.
g Soodakattilan yläosaan on sovitettu tulistimet 4. Soodakattilassa voi
CL
30 myös olla savukaasujen virtausta ohjaava nokka 5. Edelleen soodakattilassa
CO
voi olla verhoputket 6.
CD
g Soodakattilassa on tulistimien 4 jälkeen savukaasukanava 7. Savuni kaasukanavassa 7 sijaitsevat keittopinta 8 ja ekonomaiserit 9.
Soodakattilaan kuuluu edelleen vesi- ja höyryjärjestelmä. Vesi- ja 35 höyryjärjestelmään kuuluu ensimmäinen lieriö 10a ja toinen lieriö 10b. Lieriöis- 4 tä 10a ja 10b johdetaan vettä soodakattilan lämpöpinnoille laskuputkia 11a, 11b, 11c ja 11 d pitkin. Suurimman lämpöpinnan muodostavat tulipesän putket 12. Tulipesän putkista 12 on muodostettu tulipesän seinät hitsaamalla vierekkäiset putkistot muodostamaan umpinainen seinä. Myös keittopinta 8 ja verho-5 putket 6 muodostavat lämpöpinnat.
Lämpöpinnoissa niiden sisällä virtaava vesi lämpiää ja mahdollisesti osaksi höyrystyy. Lämmennyt ja mahdollisesti höyrystynyt vesi/höyry johdetaan takaisin lieriöihin 10a, 10b kiertoputkia 13a, 13b, 13c ja 13d hyödyntäen. Lieriöistä 10a ja 10b laskuputkien 11a - 11 d kautta lämpöpinnalle johdettavaa 10 vettä kutsutaan kattilavedeksi. Kattilavettä kuumennetaan siis lämpöpinnoissa hyödyntämällä mustalipeän palamisessa syntynyttä kuumaa savukaasua ja säteilylämpöä.
Oheisissa kuvioissa on jokaiselle lämpöpinnalle piirretty vain yksi laskuputki ja lämpöpinnalta lieriölle vain yksi kiertoputki. Käytännössä jokaisel-15 le lämpöpinnalle voi johtaa kuitenkin useita laskuputkia ja lämpöpinnalta lieriölle voi johtaa useita kiertoputkia.
Lieriöissä 10a, 10b vesi erotetaan kylläisestä höyrystä höyrynerotti-milla 14. Höyrynerottimet 14 voivat olla esimerkiksi sykloneja tai erotuslevyjä. Sykloneista 14 höyry poistuu yläkautta kohti pisaranerottimia 15, joissa jäljellä 20 oleva vesi erotetaan. Pisaranerottimet voivat olla esimerkiksi lanka- tai levy-tyyppisiä.
Lieriöistä 10a, 10b höyry johdetaan höyryputkia 16 pitkin tulistimille 4. Tulistimissa 4 höyryä edelleen kuumennetaan ja tulistimien 4 jälkeen höyry johdetaan höyryputkea 17 pitkin edelleen hyödynnettäväksi. Tulistimia 4 on 25 tyypillisesti kolme tai neljä kappaletta eli tyypillisesti höyryä tulistetaan kolmes-sa tai neljässä vaiheessa. Tulistimia 4 voi olla haluttaessa myös jokin muu o määrä.
CM
ob Kattilasta poistuva korkeapainehöyry korvataan vastaavalla määräl- • lä syöttövettä syöttövesiputkea 18 hyödyntäen. Syöttövesi johdetaan lieriöihin 30 10a, 10b ekonomaiserien 9 kautta. Ekonomaisereissa 9 syöttövettä esilämmi- | tetään. Kuvioissa on esitetty kaksi ekonomaiseria 9, mutta niitä voi olla myös co jokin muu määrä.
σ>
Ensimmäinen lieriö 10a ja toinen lieriö 10b on yhdistetty toisiinsa o sekä vesi- että höyrytilan kautta. Vesitilat kytketään toisiinsa yhdysputkella 19.
^ 35 Höyrytilat voidaan kytkeä yhteen tulistinvaiheen jakokammiolla tai vastaavassa paikassa. Lieriöt 10a ja 10b toimivat siis samassa painetasossa ja ne on kyt- 5 ketty yhtyviksi astioiksi. Yhdysputken 19 kapasiteetti voi olla esimerkiksi 10 -15 % höyrystyksestä. Ensimmäinen lieriö 10a ja toinen lieriö 10b voivat olla vertikaalitasossa samalla tai ainakin olennaisesti samalla korkeudella. Edullisesti esimerkiksi ylempänä sijaitsevan lieriön alin kohta on matalammalla kuin 5 alempana sijaitsevan lieriön ylin kohta.
Kuvion 1 suoritusmuodossa sekä ensimmäisestä lieriöstä 10a että toisesta lieriöstä 10b syötetään kattilavettä tulipesän putkiin 12. Ensimmäisestä lieriöstä 10a syötetään kattilavesi tulipesän putkiin 12 laskuputkia 11a hyödyntäen ja toisesta lieriöstä 10b kattilavesi syötetään tulipesän putkiin 12 lasku-10 putkia 11b pitkin. Lämmennyt vesi/höyry palautetaan ensimmäiseen lieriöön 10a kiertoputkia 13a pitkin ja toiseen lieriöön 10b kiertoputkia 13b pitkin. Las-kuputket 11a, 11b kytketään tulipesän putkiin 12 esimerkiksi jakotukin avulla. Verhoputkille 6 syötetään kattilavesi ensimmäisestä lieriöstä 10a laskuputkia 11c pitkin ja lämmitetty höyry/vesi johdetaan ensimmäiseen lieriöön kiertoput-15 kia 13c pitkin. Keittopintaan 8 kattilavesi syötetään toisesta lieriöstä 10b lasku-putkia 11 d pitkin ja lämmennyt vesi/höyry palautetaan toiseen lieriöön 10b kiertoputkia 13d pitkin. Toinen lieriö 10b on sovitettu keittopinnan 8 yläpuolelle. Tällöin laskuputkien 11 d reitti saadaan varsin lyhyeksi.
Haluttaessa voidaan tulipesäkierto jakaa kahteen tai useampaan 20 kiertoon kammioväliseinillä.
Kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa johdetaan kattilavettä tuli-pesän putkille 12 ainoastaan ensimmäisestä lieriöstä 10a. Toisaalta muille lämpöpinnoille johdetaan kattilavettä ainoastaan toisesta lieriöstä 10b. Tällöin siis sekä verhoputkille 6 että keittopintaan 8 johdetaan kattilavettä toisesta lie-25 riöstä 10b.
Myös kuvion 3 esittämässä suoritusmuodossa kattilavettä johdetaan 5 tulipesän putkille 12 ainoastaan ensimmäisestä lieriöstä 10a. Myös kuvion 3
CNJ
^ suoritusmuodossa verhoputkille 6 johdetaan kattilavettä toisesta lieriöstä 10b.
° Keittopintaan 8 johdetaan kattilavettä ensimmäisestä lieriöstä 10a. Keittopin- 30 nasta 8 vesi/höyry palautetaan kuitenkin toiseen lieriöön 10b. Tasapainon säi-| lyttämiseksi on toisesta lieriöstä 10b vielä johdettu palautusputki 11 e, joka on co yhdistetty päälaskuputkeen 11 a.
O) ^ Kuvion 1 suoritusmuodossa ensimmäinen lieriö 10a ja toinen lieriö o 10b ovat kapasiteetiltaan ja fyysiseltä kooltaan olennaisesti samansuuntaisia.
00 35 Koska tulipesän putket 12 muodostavat suurimman lämpöpinnan, on kuvioiden 6 2, 3 ja 4 suoritusmuodoissa ensimmäinen lieriö 10a tyypillisesti suurempi kuin toinen lieriö 10b.
Kuviossa 4 taas on esitetty suoritusmuoto, missä verhokierto on toteutettu siten, että verhoputkille 6 syötetään kattilavettä ensimmäisestä lieriös-5 tä 10a ja vesi/höyry johdetaan toiseen lieriöön 10b. Samalla tavoin keittopin-taan 8 johdetaan kattilavettä ensimmäisestä lieriöstä 10a ja lämmennyt vesi/höyry johdetaan toiseen lieriöön 10b. Toisesta lieriöstä 10b vesi palautetaan palautusputkea 11e pitkin päälaskuputkeen 11a.
Oheisissa kuvioissa esitetyissä ratkaisuissa lieriöt 10a, 10b ovat 10 samassa painetasossa ja ne on yhdistetty vesitilojen osalta yhdysputkella 19 ja myös höyrytilojen osalta. Tällaista ratkaisua voidaan kutsua myös rinnankyt-kennäksi. Tällä tavoin rinnankytkettyjä lieriöitä voidaan soodakattilaan sovittaa myös kolme tai useampia. Myös tällaisessa tapauksessa jokaisesta lieriöstä syötetään höyryä tulistimille 4.
15 Kuviossa esitetyssä ratkaisussa ensimmäinen lieriö 10a on sovitettu hieman tulipesän 1 etuseinän etupuolelle ja toinen lieriö 10b on sovitettu keit-topinnan 8 yläpuolelle. Lieriöt 10a, 10b voidaan sijoittaa myös johonkin muuhun sopivaan kohtaan.
Kun lieriöt 10a ja 10b on sovitettu kattilan yläosaan, virtaa lämmitet- 20 ty höyry/vesi niihin viileämpää vettä alhaisemman tiheyden vuoksi, jolloin ve-denkierto perustuu siis luonnonkiertoon. Haluttaessa vedenkierto voidaan toteuttaa myös pakkokiertona.
On edullista varustaa molemmat lieriöt 10a, 10b jatkuvalla ulospuhalluksella sekä tarvittaessa jatkuvatoimisella kattilaveden laadun seurannalla.
25 Tällöin mahdollinen suolojen rikastuminen jompaan kumpaan lieriöön voidaan cv, havaita ia ulosPuhallusta säätää tarpeen mukaan.
o Kuvioissa esitetyissä suoritusmuodoissa syöttövettä syötetään mo-
CNJ
^ lempiin lieriöihin 10a, 10b. Tällöin syöttöveden linjastossa voi olla kumpaankin ° lieriöön koskien yhteinen säätö ja lieriöiden pinnat voidaan tasata yhdysputken Γ"» 30 avulla. Syöttövesilinjassa on tarvittava määrä venttiileitä ja lieriöiden pinnan | säätö voidaan toteuttaa esimerkiksi kolmepistesäätönä perustuen esimerkiksi co toisen lieriön pintaan, syöttövesimäärään ja tulistetun höyryn määrään. On o £ edullista sovittaa pinnan mittaus molempiin lieriöihin, jolloin säätävä lieriö voi- o daan vaihtaa. Syöttövesi voidaan sovittaa syötettäväksi myös vain toiseen lie- 00 35 riöön. Tällainen ratkaisu vaatii hyvälaatuista syöttövettä ja suuremman tasaus- putken lieriöiden pintojen tasaamiseksi riippumatta kuormatilanteesta. Tällöin 7 tarvitaan myös tarkkaa kattilaveden laadun valvontaa, jotta lieriöiden ulospu-hallusmäärä osataan säätää oikeaksi. Edelleen kumpaankin lieriöön voidaan sovittaa oma syöttövesilinja säätöventtiileineen ja virtausmittauksineen. Lieriöstä lähtevän höyryn virtausmäärän tunteminen kaikissa kuormatilanteissa 5 edesauttaa kolmepistesäädön toteuttamista.
Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombinaatioiden muodostamiseksi.
10 Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollis tamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
CVJ
δ
CVJ
i
CO
o x cc
CL
CO
O) δ co o o
CVJ

Claims (10)

8
1. Soodakattila, johon kuuluu tulipesä (1), välineet mustalipeän ja palamisilman syöttämiseksi tulipesään (1), tulistimet (4), tulistimien (4) jälkeen sijaitseva savukaasukanava (7), jossa on keittopinta (8) ja ainakin yksi 5 ekonomaiseri (9) ja vesi- ja höyryjärjestelmä, johon kuuluu lieriö (10a, 10b), laskuputket (11a, 11b, 11c, 11 d) kattilaveden johtamiseksi lieriöstä (10a, 10b) lämpöpinnoille, kiertoputket (3a, 13b, 13c, 13d) lämpöpinnoissa lämmen-neen/höyrystyneen veden palauttamiseksi lieriöön (10a, 10b) ja höyryputket (16, 17) höyryn johtamiseksi tulistimille (4) ja tulistimien jälkeen edelleen hyö-10 dynnettäväksi sekä syöttövesiputki (18) kattilasta poistuvan höyryn korvaamiseksi syöttövedellä lieriöön (10a, 10b), tunnettu siitä, että vesi-ja höyry-järjestelmään kuuluu ainakin kaksi lieriötä (10a, 10b), joista kummastakin syötetään kattilavettä lämpöpinnoille ja höyryä tulistimille (4) ja että lieriöt (10a, 10b) ovat olennaisesti samassa painetasossa ja yhdistetty niiden vesitilat yh-15 distävällä yhdysputkella (19) ja myös höyryputkien (16) kautta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen soodakattila, tunnettu siitä, että lieriöitä (10a, 10b) on kaksi ja kummastakin on sovitettu laskuputkia (11a, 11b) syöttämään kattilavettä tulipesän putkiin (12).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen soodakattila, tunnettu siitä, 20 että soodakattilaan kuuluu kiertoputkia (13a) tulipesän putkissa (12) lämmenneen veden/höyryn palauttamiseksi ensimmäiseen lieriöön (10a) ja kiertoputkia (13b) tulipesän putkissa (12) lämmenneen veden/höyryn palauttamiseksi toiseen lieriöön (10b).
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen soodakattila, tunnettu siitä, 25 että tulipesän putkista (12) on sovitettu kiertoputket (13a) palauttamaan läm- ^ mennyt vesi/höyry ainoastaan ensimmäiseen lieriöön (10a). δ
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen soodakattila, ob tunnettu siitä, että toisesta lieriöstä (10b) on sovitettu palautusputki (11e) 0 ^ syöttämään kattilavettä ensimmäisestä lieriöstä (10a) tulipesän putkiin (12) 30 johtavaan laskuputkeen (11a).
£ 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen soodakattila, g tunnettu siitä, että lieriöitä (10a, 10b) on kaksi kappaletta ja lieriöt (10a, S 10b) ovat kooltaan olennaisesti saman suuruisia. CO
§ 7. Menetelmä mustalipeän polttamiseksi, jossa menetelmässä syö- CVJ 35 tetään mustalipeää soodakattilaan, johon kuuluu tulipesä (1), tulistimet (4), tulistimien (4) jälkeen sijaitseva savukaasukanava (7), jossa on keittopinta (8) ja 9 ainakin yksi ekonomaiseri (9) ja vesi- ja höyryjärjestelmä, johon kuuluu lieriö (10a, 10b), laskuputket (11a, 11b, 11c, 11 d) kattilaveden johtamiseksi lieriöstä (10a, 10b) lämpöpinnoille, kiertoputket (13a, 13b, 13c, 13d) lämpöpinnoissa lämmenneen/höyrystyneen veden palauttamiseksi lieriöön (10a, 10b) ja höyry-5 putket (16, 17) höyryn johtamiseksi tulistimille (4) ja tulistimien jälkeen edelleen hyödynnettäväksi sekä syöttövesiputki (18) kattilasta poistuvan höyryn korvaamiseksi syöttövedellä lieriöön (10a, 10b), jossa menetelmässä mustalipeää polttamalla lämmitetään kattilavettä ja tulistimissa olevaa höyryä, tunnettu siitä, että vesi-ja höyryjärjestelmään kuuluu ainakin kaksi lieriötä (10a, 10b) ja 10 kummastakin lieriöstä (10a, 10b) syötetään kattilavettä lämpöpinnoille ja höyryä tulistimille (4) ja että lieriöt (10a, 10b) ovat olennaisesti samassa paine-tasossa ja yhdistetty niiden vesitilat yhdistävällä yhdysputkella (19) ja myös höyryputkien (16) kautta.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että lieriöitä (10a, 10b) on kaksi ja kummastakin lieriöstä (10a, 10b) syötetään kattilavettä tulipesän putkiin (12).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että osa tulipesän putkissa (12) lämmenneestä vedestä/höyrystä palautetaan ensimmäiseen lieriöön (10a) ja osa tulipesän putkissa (12) lämmenneestä ve- 20 destä/höyrystä palautetaan toiseen lieriöön (10b).
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tulipesän putkissa (12) lämmennyt vesi/höyry palautetaan olennaisesti kokonaisuudessaan ensimmäiseen lieriöön (10a). CVJ δ CVJ oo o x cc CL 00 O) δ oo o o CVJ 10
FI20086193A 2008-12-15 2008-12-15 Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi FI123092B2 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20086193A FI123092B2 (fi) 2008-12-15 2008-12-15 Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20086193 2008-12-15
FI20086193A FI123092B2 (fi) 2008-12-15 2008-12-15 Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI20086193A0 FI20086193A0 (fi) 2008-12-15
FI20086193A FI20086193A (fi) 2010-06-16
FI123092B true FI123092B (fi) 2012-11-15
FI123092B2 FI123092B2 (fi) 2017-11-15

Family

ID=40240591

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20086193A FI123092B2 (fi) 2008-12-15 2008-12-15 Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI123092B2 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20086193A0 (fi) 2008-12-15
FI20086193A (fi) 2010-06-16
FI123092B2 (fi) 2017-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2274656C (en) Steam generator
RU2543108C1 (ru) Котел с циркулирующим псевдоожиженным слоем, имеющий два наружных теплообменника для потока горячей твердой фазы
FI122653B (fi) Sovitelma soodakattilassa
CA2514871C (en) Steam generator
US7587994B2 (en) Arrangement in recovery boiler
CN102889570A (zh) 一种具有两次再热器的塔式锅炉
CN101120207B (zh) 连续式蒸汽发生器
KR20130143721A (ko) 증기 드럼에서의 피로 감소 방법 및 구성
CN102062386B (zh) 中高压单锅筒结构快装水管锅炉
JPH033841B2 (fi)
FI121826B (fi) Leijupetikattilan keittovesipiiri
US20100326373A1 (en) Boiler with improved hot gas passages
KR101663850B1 (ko) 연속 흐름식 증발기
FI127390B (fi) Soodakattilan lämmöntalteenottopintojen järjestely
FI123092B (fi) Soodakattila ja menetelmä mustalipeän polttamiseksi
KR101662348B1 (ko) 연속 흐름식 증발기
CN201954517U (zh) 中高压单锅筒结构快装水管锅炉
CN107667271B (zh) 用于换热器系统的集管装置、换热器系统和加热流体的方法
US10724734B2 (en) Multiple pass flexible water tube boiler
EP2044365B1 (en) Method of producing steam in a gas tube steam boiler and gas tube steam boiler
RU2375660C2 (ru) Теплоутилизатор
CN104791749B (zh) 带埋管及蒸发盘管直流与自然循环耦合cfb注汽锅炉
KR101749288B1 (ko) 증기 발생기
AU2017200128B2 (en) Method and device for producing superheated steam by means of the heat produced in the boiler of an incineration plant
JP6936207B2 (ja) ボイラ装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123092

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MD Opposition filed

Opponent name: ANDRITZ OY, PATENTTIOSASTO

MFDR Revocation of patent
FG Patent granted

Ref document number: 123092

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: VALMET TECHNOLOGIES OY

MM Patent lapsed