FI122634B - Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä - Google Patents

Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä Download PDF

Info

Publication number
FI122634B
FI122634B FI20105215A FI20105215A FI122634B FI 122634 B FI122634 B FI 122634B FI 20105215 A FI20105215 A FI 20105215A FI 20105215 A FI20105215 A FI 20105215A FI 122634 B FI122634 B FI 122634B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
metal
cathode plate
rollers
contact
cathode
Prior art date
Application number
FI20105215A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20105215A (fi
Inventor
Per Ola Eriksson
Original Assignee
Xstrata Technology Pty Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from AU2007904244A external-priority patent/AU2007904244A0/en
Application filed by Xstrata Technology Pty Ltd filed Critical Xstrata Technology Pty Ltd
Publication of FI20105215A publication Critical patent/FI20105215A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122634B publication Critical patent/FI122634B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/06Operating or servicing
    • C25C7/08Separating of deposited metals from the cathode
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T156/00Adhesive bonding and miscellaneous chemical manufacture
    • Y10T156/11Methods of delaminating, per se; i.e., separating at bonding face
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T156/00Adhesive bonding and miscellaneous chemical manufacture
    • Y10T156/19Delaminating means
    • Y10T156/195Delaminating roller means
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T156/00Adhesive bonding and miscellaneous chemical manufacture
    • Y10T156/19Delaminating means
    • Y10T156/195Delaminating roller means
    • Y10T156/1956Roller pair delaminating means

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Straightening Metal Sheet-Like Bodies (AREA)
  • Cleaning And De-Greasing Of Metallic Materials By Chemical Methods (AREA)

Description

Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä - Förfarande och an-ordning för lösgöring av metall frän katodplatta
Keksinnön ala 5 Esillä oleva keksintö koskee laitetta metallin irrottamiseksi katodilevyltä. Esillä oleva keksintö koskee myös menetelmää metallin irrottamiseksi katodilevyltä.
Keksinnön tausta
Metallintuotantoon, jossa käytetään sähkökemiallisia prosesseja, kuuluu metallin saostaminen katodilevylle. Tällaisia prosesseja käyttämällä voidaan saada useita eri 10 metalleja, mukaan lukien kuparia, nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja niin edelleen. Esimerkiksi kuparin elektrolyyttisessä talteenotossa tai elektrolyyttisessä puhdistuksessa kuparimetallia saostetaan ruostumatonta terästä oleville katodilevyille. Kun saostunut kuparimetalli on kasvanut halutun paksuiseksi, katodilevy poistetaan elektro-lyysikennosta ja saostunut metalli irrotetaan katodilevyltä.
15 Saostuneen metallin irrotus katodilevyltä suoritetaan edullisesti käyttäen paljolti automatisoitua prosessia, jotta irrotuslaitteistossa saavutetaan hyvä tuotantoteho. Esimerkiksi yhdysvaltalaisessa patentissa numero 4 840 710, jonka koko sisältö on sisällytetty tähän viitejulkaisuna, kuvataan menetelmä sähköisesti saostetun kuparin irrottamiseksi katodilta. Tässä menetelmässä katodia taivutetaan siinä määrin, että se 20 ylittää saostuneen metallin ja katodin välisen adheesiosidoksen, mutta ei ylitä katodin kimmorajaa. Tämä saa ainakin osan saostuneesta metallista erilleen katodista, jolloin saostuneen metallin tuon osan ja katodin vähin jää rako. Saostunut metalli ir-rotetaan sitten katodilta käyttämällä kiiloja, jotka liukuvat katodin pintaa ja saostu-° nutta metallia pitkin. US-patentti 4 840 710 kuvaa myös kaasupuhalluksen käyttöä £J 25 saostuneen metallin irrottamiseen katodilta.
^ US-patentin numero 4 840 710 menetelmää on toteutettu kaupallisesti useissa kupa- £ ritehtaissa ympäri maailmaa, ja tämä menetelmä muodostaa osan esillä olevalta ha- lo kijalta kaupallisesti saatavilla olevasta ISA PROCESS™ -teknologiasta.
c\j
LO
° Kun metallia saostetaan katodilevyille, katodilevyjen pystyreunoihin sijoitetaan tyy- o ^ 30 pillisesti reunalistat, joilla estetään metallin saostuminen katodilevyjen pysty- tai si- vureunoja pitkin. Tämän johdosta katodilevyn kummallekin puolelle saostuu metal- 2 lilevy. Nämä katodilevyn kummallakin puolella olevat metallilevyt eivät liity yhteen pystyreunojaan pitkin.
Joissakin laitteistoissa katodilevyjen alareunat peitetään vahalla tai niihin asennetaan alalistat ennen metallin saostamista. Tämä estää metallin saostumisen katodile-5 vyjen alareunaa pitkin, ja niin muodoin metallilevyt, jotka saostuvat katodilevyn kummallekin puolelle, jäävät erilleen toisistaan.
Toisissa laitteistoissa katodilevyjen alareunoja ei vahata eikä niihin asenneta alalis-toja ennen metallin saostamista, minkä johdosta metallia saostuu myös katodilevyn alareunaa pitkin. Näissä laitteistoissa metalli, joka saostuu alareunaa pitkin, liittää 10 katodilevyn kummallekin puolelle saostuneet metallilevyt yhteen. Kun irrotus suoritetaan katodeille, joissa metallia on saostunut alareunaa pitkin ja katodilevyn kummallekin puolelle, kiilat työntävät metallilevyt irti katodilevyn sivuista tarraimiin, suunnilleen 15-20 asteen kulmaan. Tarraimet asettavat kuparin sitten vaaka-asentoon ja vetävät sitä sen erottamiseksi.
15 Jos metalli, joka on saostunut katodilevyn alareunaan, ei kuitenkaan murru alun irro-tustoiminnon aikana, levyjä on taivutettava ylöspäin ja sitten alaspäin, kunnes metalli murtuu. Tämän aikaansaamiseksi joihinkin irrotuslaitteistoihin on järjestetty tar-raimia, jotka tarttuvat metallilevyihin siinä tapauksessa, ettei yhdistävä metalli murru. Tarraimia käytetään sitten metallilevyjen taivuttamiseen ylöspäin ja alaspäin, 20 kunnes levyjen välissä oleva yhdistävä metalli murtuu.
Koko tässä patenttiselityksessä termi ’’kuulua” ("comprising") ja sen kieliopilliset vastineet on ymmärrettävä laajassa merkityksessä, ellei käyttöyhteys selvästi osoita toisin.
CM
ς Keksinnön lyhyt kuvaus C\1 25 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada laite ja menetelmä, jotka poistaja vat yhden tai useamman tekniikan tason haitoista tai ainakin lievittää sitä tai niitä tai x joka tarjoaa vähintäänkin kaupallisesti hyväksyttävän vaihtoehdon.
□_ LO Ensimmäisen aspektin mukaisesti esillä oleva keksintö aikaansaa laitteen, joka on in tarkoitettu metallin irrottamiseen katodilevyltä, jolloin osa metallista on erotettu ka-
O
o 30 todilevystä raon muodostamiseksi metallin osan ja katodilevyn väliin, johon laittee-
CM
seen kuuluu vähintään yksi rulla, joka sijoitetaan metallin ja katodilevyn väliseen rakoon. Keksinnön mukaan laitteeseen kuuluu lisäksi käyttölaite tämän vähintään yhden rullan (22, 26) kuljettamiseksi katodilevyn (10) ja metallin (12, 14) välissä 3 metallin sisäpintaa koskettaen, jotta metalli saadaan irrotettua katodilevyltä, ja yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32), joka on sovitettu koskettamaan metallin ulkopintaa.
Metalli, joka on irrotettava katodilevyltä, voi olla kahtena levynä, jotka eivät ole 5 millään tavalla yhteen liittyneinä, tai ne voivat olla kiinni toisissaan levyn alaosassa olevalla heikolla liitoksella.
Katodilevy on suunnattu tavallisesti siten, että katodin alaosa on alaspäin ja kanna-tustanko ylhäällä. Katodille voidaan kuitenkin suorittaa irrotus, kun kannatustanko on alhaalla ja katodin alaosa on ylöspäin. Vaihtoehtoisesti katodille voitaisiin suorit-10 taa irrotus tämän ollessa missä tahansa kulmassa tältä väliltä.
Katodi voidaan tukea irrotustoiminnon aikana kannatustangon, katodilevyn alaosan tai niiden yhdistelmän avulla.
Vähintään yksi rulla voi olla yksittäinen rulla. Vaihtoehtoisesti mainittu vähintään yksi rulla voi muodostaa osan suuremmasta rakenteesta. Tämä vähintään yksi rulla 15 on voitu asentaa esimerkiksi kotelon tai rungon sisälle, jolloin rullan osa koskettaa katodilevyä tai metallia ja kotelo tai runko koskettaa joko katodilevyä tai metallia. Tämä vähintään yksi rulla voi olla pyörä.
On ymmärrettävä, että mainittu vähintään yksi rulla sijoitetaan katodilevyn ja kato-dilevylle saostetun metallin väliin. Kun käyttölaite käynnistetään rullan kuljettami-20 seksi katodilevyä tai metallia (tai molempia) pitkin, tämä vähintään yksi rulla työntää niin muodoin metallin irti katodilevystä, jotta metalli irrotetaan tällä tavalla katodilevyltä.
^ On edullista, että laitteeseen kuuluu vähintään yksi rulla katodilevyn toisella tai mo- c3 lemmilla puolilla metallin ja katodilevyn väliseen rakoon sijoitettavaksi.
C\1 o ^ 25 Joissakin suoritusmuodoissa laitteeseen voi kuulua vähintään kaksi rullaa, jotka on ^ sijoitettu katodilevyn toiselle tai molemmille puolille, jolloin yksi vähintään kahdes- £ ta rullasta on kosketuksissa katodilevyyn ja yksi vähintään kahdesta rullasta on kos- lo ketuksissa metalliin. Tässä suoritusmuodossa rullat, jotka ovat kosketuksissa katodiin levyyn, sijoittavat rullat paikoilleen ja ohjaavat niitä, kun taas rullat, jotka ovat kos- o 30 ketuksissa metalliin, pakottavat metallin irti katodilevystä, kun käyttölaitetta käyte- C\| tään kuljettamaan rullia katodilevyä pitkin. Nämä vähintään kaksi rullaa on asennettu edullisesti kiinteästi toisiinsa nähden.
4
Rulliin voi kuulua mitä tahansa sopivia rullia. Rullat voivat olla esimerkiksi metalli-rullia, ne on voitu valmistaa elastomeeri- tai polymeerimateriaalista tai niiden päällä voi olla elastomeeri- tai polymeeripinnoite.
Esillä olevan keksinnön suoritusmuotoihin, joissa katodilevyn alareunaa ei käsitellä, 5 jotta metallia estettäisiin saostumasta siihen, on voitu järjestää yksi tai useampi muu rulla, jotka on sijoitettu saostuneen metallin ulkopuolelle. Ulkopuolella olevat rullat voidaan saattaa kosketuksiin metallilevyjen ulkopinnan kanssa siinä tapauksessa, ettei metallilevyjen välissä oleva yhdistävä metalli murru irrotuksen aikana. Ulkopuolella olevia rullia voidaan käyttää sitten metallilevyjen taivuttamiseen ylöspäin 10 yhdistävän metallin murtumisen edesauttamiseksi.
Joissakin tapauksissa ulkopuolella olevat rullat on voitu järjestää siten, että ne liikkuvat yhdessä irrotusrullien kanssa. Ulkopuolella olevat rullat on voitu asentaa esimerkiksi telineeseen, joka kannattaa myös irrotusrullia. Tässä suoritusmuodossa ulkopuolella olevat rullat voidaan esijännittää esimerkiksi jousikuormituksen tai mui-15 den mekanismien avulla siten, että ulkopuolella olevat rullat pysyvät kosketuksissa irrotettavan metallin ulkopintaan. Tässä suoritusmuodossa ulkopuolella olevat rullat tukevat irrotusvaiheen aikana metallilevyjä, jotka irrotetaan katodilevyltä. Tämä voi mahdollistaa irrotettujen metallilevyjen paremman käsittelyn. Tämän lisäksi, mikäli metallilevyjen välissä oleva yhdistävä metalli ei satu murtumaan alkuirrotuksen ai-20 kana, käyttömekanismi voidaan käynnistää rullayksiköiden nostamiseksi. Koska ulkopuolella olevat rullat ovat kosketuksissa metallilevyjen ulkopintaan, tämä saa metallilevyt taipumaan ylöspäin. Metallilevyjen taivutus ylöspäin ja alaspäin voidaan sen vuoksi aikaansaada helposti, mikäli yhdistävä metalli ei satu murtumaan alkuirrotuksen aikana.
25 Toisissa suoritusmuodoissa ulkopuolella olevia rullia voidaan käyttää irrotusrullista ° riippumattomasti.
dj o ^ Toisen aspektin mukaisesti esillä oleva keksintö saa aikaan menetelmän, joka on ^ tarkoitettu metallin irrottamiseen katodilevyltä ja johon kuuluu vaiheet, joissa aina-
X
£ kin osa metallista saadaan irtoamaan katodilevystä ja muodostamaan rako katodile- lo 30 vyn ja metallin väliin, ja vähintään yksi rulla sijoitetaan metallin ja katodilevyn väliin seen rakoon. Keksinnön mukaan tätä vähintään yhtä rullaa (22, 26) liikutetaan kato-
O
5 dilevyn (10) tai metallin (12, 14) välissä metallin sisäpintaa koskettaen metallin ir- ^ rottamiseksi tällä tavalla katodilevyltä, ja yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) sijoitetaan kosketuksiin metallin ulkopinnan kanssa.
5
Esillä olevan keksinnön toisen aspektin mukaisessa menetelmässä menetelmään voi kuulua vaihe, jossa katodilevyä taivutetaan, jotta ainakin osa metallista saadaan erotettua katodilevystä.
Esillä olevan keksinnön ensimmäisen ja toisen aspektin mukainen keksintö aikaan-5 saa useita merkittäviä etuja, kun sitä verrataan olemassa oleviin laitteisiin ja menetelmiin, jotka on tarkoitettu saostuneen metallin irrottamiseen katodilevyiltä. Erityisesti pääomakustannukset ovat alempia ja huoltovaatimukset vähenevät. Koska huoltovaatimukset vähenevät, myös katodin irrotuslaitteiston seisonta-aika vähenee, mikä mahdollistaa katodin irrotuslaitteiston suuremman kapasiteetin ja käyttöval-10 miuden. Tämän lisäksi, koska saostuneen metallin erottamiseen katodilevystä käytetään rullia, katodilevyille ja katodilevyiltä irrotettavalle metallille aiheutetaan vähemmän vaurioita.
Esillä olevaan keksintöön kuuluu myös irrotuslaite, jossa tarraimet, joita käytetään esillä olevissa irrotuslaitteistoissa tarttumaan metalliin, on korvattu yhdellä tai use-15 ämmällä rullalla, jotka koskettavat metallin ulkopintaa siinä tapauksessa, ettei metallilevyjen välissä oleva yhdistävä metalli murru alkuirrotuksen aikana.
Kolmantena aspektinaan esillä oleva keksintö saa niin muodoin aikaan laitteen, joka on tarkoitettu metallin irrottamiseen katodilevyltä, jonka kummallekin puolelle on saostettu metallilevy ja jonka alareunaa pitkin on saostettu yhdistävä metalli, joka 20 muodostaa sillan katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen välille, johon laitteeseen kuuluu irrotusväline katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen irrottamiseksi katodilevystä. Keksinnön mukaan irrotusvälineeseen kuuluu yksi tai useampia rullia (22, 26), jotka sijoitetaan metallin (12, 14) ja katodi-levyn (10) väliseen rakoon (16, 18), ja yksi tai useampia ulkopuolella olevia rullia 25 (30, 32), jotka koskettavat metallilevyjen ulkopintaa ja työntävät metallilevyjä, jotta cv metallilevyt saadaan tällä tavalla taipumaan yhdistävään metalliin (28) nähden sa- o maila, kun yhdistävä metalli ei murru irrotuksen aikana.
^ Esillä olevan keksinnön kolmannen aspektin mukaisesti yksi tai useampi rulla voi- £ daan siirtää kosketuksiin metallilevyjen ulkopinnan kanssa, jos yhdistävä metalli ei to 30 murru alkuirrotuksen aikana, Eräässä toisessa suoritusmuodossa yksi tai useampi S rulla, jotka koskettavat metallilevyjen ulkopintaa, voidaan sijoittaa kosketuksiin me- 5 tallilevyjen ulkopintojen kanssa alkuirrotuksen aikana, cv
Neljännen aspektin mukaisesti esillä oleva keksintö saa aikaan menetelmän, joka on tarkoitettu metallin irrottamiseen katodilevyltä, kun katodilevyn kummallekin puo- 6 lelle on saostettu metallilevy ja katodilevyn alareunaa pitkin on saostettu yhdistävä metalli, joka muodostaa sillan katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen välille. Keksinnön mukaan menetelmään kuuluu vaiheet, joissa ainakin osa saostuneesta metallista saadaan irtoamaan katodilevystä (10) kuljettamalla vähintään 5 yhtä rullaa (22, 26) katodilevyn ja metallin välissä metallin sisäpintaa koskettaen, metallilevyt erotetaan katodilevystä ja, kun yhdistävä metalli (28) ei murru alkuirro-tuksen aikana, metallilevyjä taivutetaan toisiaan kohti yhden tai useamman rullan (30, 32) avulla, jotka sijoitetaan kosketuksiin metallilevyjen ulkopinnan kanssa.
Esillä olevan keksinnön neljännen aspektin mukaisessa menetelmässä menetelmään 10 voi kuulua vaihe, jossa katodilevyä taivutetaan, jotta ainakin osa metallista saadaan erotettua katodilevystä.
Esillä olevan keksinnön kaikkien aspektien mukaisesti järjestetään taivutusasema, joka taivuttaa katodeja ennen metallilevyjen irrottamista katodeilta. Taivutusasema taivuttaa katodeja ja murtaa adheesiosidoksen katodin ja ainakin metallin osan välil-15 tä. Tämä voidaan aikaansaada esimerkiksi yhdysvaltalaisessa patentissa numero 4 840 710 kuvatun menetelmän mukaisesti tai käyttämällä irrotuselementtiä, jota voidaan liikuttaa kääntyvästi katodin pystysuunnassa, kuten julkaisussa PCT/FI2004/000719 (WO 2005/054546 AI) on kuvattu. Rakojen muodostamiseen voidaan käyttää myös mitä tahansa muuta alan ammattimiehen tuntemaa tai kirjalli-20 suudessa kuvattua taivutustoimintoa.
Jotta katodilevyn ja metallin välinen rako saadaan säilytettyä, metallin ja katodilevyn väliin voidaan pistää yksi tai useampi kiila. Eräs esimerkki tästä on esitetty australialaisen patentin numero 625 243 kuvioissa 12 ja 13. Vaihtoehtoisesti metallin ja katodilevyn väliin voidaan pistää yksi tai useampi varsi ja varsia voidaan vetää hie-^ 25 man poispäin katodilevystä, jotta metallin ja katodilevyn välinen rako saadaan säily- ° tettyä.
dj o ^ Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää sekä elektrolyyttisissä talteenottolaitteistois- w sa että elektrolyyttisissä puhdistuslaitteistoissa. On havaittu, että laitteistoissa, joissa £ katodilevyn alareunaa ei suojata metallin sähkösaostumiselta ja joissa yhdistävä me- lo 30 tullisilta saostuu sen vuoksi alareunaan, yhdistävällä metallilla on taipumus murtua S helpommin elektrolyyttisissä talteenottolaitteistoissa kuin elektrolyyttisissä puhdis- 5 tuslaitteistoissa prosessien erojen vuoksi.
(M
7
Piirustusten lyhyt kuvaus
Kuvio 1 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen irrotuslaitteen kaavamaista pääty-kuvaa; kuvio 2 esittää samanlaista kaavamaista päätykuvaa kuin kuviossa 1 esitetty pääty-5 kuva, mutta irrotusrullia on siirretty jonkin matkaa katodilevyä pitkin; kuvio 3 esittää samanlaista kaavamaista päätykuvaa kuin kuviossa 2 esitetty pääty-kuva, mutta irrotusrullia on siirretty vieläkin pidemmälle katodilevyä pitkin; kuvio 4 esittää samanlaista kaavamaista päätykuvaa kuin kuviossa 3 esitetty pääty-kuva, mutta irrotusrullia on siirretty koko liikkeen pituudelta katodilevyä pitkin; 10 kuvio 5 esittää kaavamaista päätykuvaa irrotustoiminnosta, jossa alun irrotustoimin-to ei ole murtanut yhdistävää metallia, joka on saostunut katodilevyn alareunaan; ja kuvio 6 esittää samanlaista kaavamaista päätykuvaa kuin kuviossa 5 esitetty pääty-kuva, mutta siinä käytetään ulkopuolella olevia rullia metallilevyjen taivuttamiseen ylöspäin yhdistävän metallin ympäriltä.
15 Piirustusten yksityiskohtainen kuvaus
On ymmärrettävä, että tämän patenttiselityksen liitteenä olevat piirustukset on annettu siinä tarkoituksessa, että ne havainnollistavat esillä olevan keksinnön edullisia suoritusmuotoja. Näin ollen on ymmärrettävä, ettei esillä olevan keksinnön pitäisi katsoa rajoittuvan piirustuksissa esitettyihin tunnusmerkkeihin. 1
Kuvio 1 esittää katodilevyä 10, jonka kummallekin puolelle on saostettu metallilevyt 12, 14. Katodilevyyn 10 kuuluu katodin kannatin 11, kuten alan ammattimies hyvin ° ymmärtää.
dj o
Kuten kuviossa 1 on esitetty, katodilevyn 10 ja sen vastaavien metallilevyjen 12, 14 ^ väliin on muodostettu raot. Nämä raot on merkitty viitenumeroilla 16, 18. Raot 16, £ 25 18 voidaan muodostaa taivuttamalla katodia taivutusasemassa. Tämä voidaan ai- lo kaansaada esimerkiksi yhdysvaltalaisessa patentissa numero 4 840 710 kuvatun mein netelmän mukaisesti tai käyttämällä irrotuselementtiä, jota voidaan liikuttaa käänty-
q västi katodin pystysuunnassa, kuten julkaisussa PCT/FI2004/000719 (WO
C\J
2005/054546 AI) on kuvattu. Rakojen muodostamiseen voidaan käyttää myös mitä 30 tahansa muuta alan ammattimiehen tuntemaa tai kirjallisuudessa kuvattua taivutus-toimintoa. Aukot voidaan säilyttää käyttämällä kiiloja tai varsia, jotka sijoitetaan 8 metallilevyjen ja katodilevyn väliin taivutusasemassa. Eräs esimerkki tästä on esitetty australialaisen patentin numero 625 243 kuvioissa 12 ja 13.
Jotta metalli saadaan irrotettua katodilevyltä, on jäljestetty irrotusrullia. Kuten kuviossa 1 on esitetty, irrotusrulliin kuuluu ensimmäinen rulla 20 ja toinen rulla 22, jotka 5 sijoitetaan katodilevyn 10 ja metallilevyn 12 väliseen rakoon. Samalla tavalla myös katodilevyn toiselle puolelle on järjestetty irrotusmllia. Katodilevyn toisella puolella oleviin irrotusrulliin kuuluu ensimmäinen rulla 24 ja toinen rulla 26. Ensimmäiset rullat 20 ja 24 koskettavat katodilevyä. Toiset rullat 22 ja 26 on sijoitettu ulommaksi kuin ensimmäiset rullat 20, 24, ja tämän johdosta toiset rullat 22, 26 koskettavat 10 vastaavien metallilevyjen 12, 14 sisäpintaa.
Vaikka tätä ei ole esitetty kuviossa 1, irrotuslaitteeseen kuuluu myös käyttölaite, jota käytetään kuljettamaan rullia katodilevyä pitkin. Käyttölaite voi olla pneumaattinen käyttölaite, hydraulinen käyttölaite, konekäyttöinen käyttölaite, sähkömoottorilla toimiva käyttölaite tai hammaspyöräkäyttöinen käyttölaite. Yhdessä suoritusmuo-15 dossa käyttölaitteeseen kuuluu yksi tai useampi pneumaattinen työntölaite, joita voidaan pidentää rullien kuljettamiseksi alaspäin ja vetää kokoon rullien liikuttamiseksi ylöspäin.
Kuviossa 2 käyttölaitteita on käytetty rullien liikuttamiseen alaspäin katodilevyä 10 pitkin. Kuten kuviosta 2 voidaan nähdä, kun rullat liikkuvat alaspäin katodilevyä 20 pitkin, metallilevyjä 12, 14 työnnetään asteittain kauemmas katodilevystä 10.
Kuvio 3 esittää metallilevyjen 12, 14 suuntausta, kun rullia on siirretty lähes koko liikkeen pituudelta katodilevyä 10 pitkin. Kuten kuviosta 3 voidaan nähdä, metalli-levyt 12, 14 on oleellisesti irrotettu katodilevyltä 10. Yhdistävä metallisilta 28, joka ^ on muodostunut sähkösaostuksessa katodilevyn alareunaan, liittää kuitenkin metalli- o 25 levyt 12, 14 yhteen. Tämä metallisilta 28 on murrettava, dj 9 Alaosassa oleva kahden kuparisaostuman välinen liitoskohta on toisinaan hyvin cv vahva ja kuparin alareunaan on kohdistettava suuri voima. Koska tarraimet, joita | käytetään tällä hetkellä saatavilla olevissa irrotuslaitteissa, kiinnitetään metalliin suunnilleen metallin sivujen puoliväliin, alaspäin tapahtuvan liikkeen aikana metal- oj 30 lisaostumat taipuvat toisinaan tarraimien ja alaosan väliltä. Esillä olevassa keksin- ° nössä rullat ovat lähempänä alaosassa olevaa liitoskohtaa, kun kupari pakotetaan o ^ ulospäin. Tämä tarkoittaa sitä, että metallisaostumien taipumisen mahdollisuus on pienempi (koska tukipiste on lähempänä liitosta) ja käytetyt voimat suuntautuvat 9 enemmän v-urassa olevaan oletettuun murtokohtaan, joka voi muodostua katodile-vyn alareunaan saostuneeseen metalliin.
Kuvio 4 esittää rullia, jotka on siirretty alimpaan suuntaukseensa, joka vastaa koko liikkeen pituutta katodilevyä 10 pitkin. Kuten kuviosta 4 voidaan nähdä, katodilevyt 5 12, 14 on työnnetty vaakatason yli. Tämä auttaa murtamaan yhdistävän metallisillan 28.
Siinä tapauksessa, ettei yhdistävä metallisilta 28 murru kuvioissa 1-4 esitettyjen alun irrotusvaiheiden aikana, metallilevyjä 12, 14 voi olla välttämätöntä taivuttaa yhdistävän sillan 28 ympäriltä, jotta yhdistävä silta 28 saadaan murrettua. Tämän 10 taivutuksen aikaansaamiseksi ulkopuolella olevat rullat 30 ja 32 voidaan saattaa kosketuksiin metallilevyjen 12, 14 ulkopintojen kanssa (katso kuvio 5). Tämän lisäksi tuet 34, 36 voidaan saattaa kosketuksiin metallilevyjen 12, 14 sisäpintojen kanssa katodilevyn 10 alaosan lähellä, jotta metallilevyjä estetään liikkumasta pystysuoraan ylöspäin ja osumasta katodilevyyn 10. Ulkopuolella olevia rullia 30, 32 15 voidaan sitten liikuttaa ylöspäin, kuten kuviossa 6 on esitetty, jotta metallilevyt 12 ja 14 saadaan tällä tavalla taipumaan yhdistävän sillan 28 ympäriltä. Jos tämä toimenpide ei riitä murtamaan yhdistävän sillan metallia, irrotusrullia voidaan jälleen käyttää metallilevyjen taivuttamiseen alaspäin. Metallilevyjen ylöspäin ja alaspäin taivuttaminen jatkuu, kunnes yhdistävä silta 28 todellakin murtuu.
20 Ulkopuolella olevat rullat 30, 32, jotka on esitetty kuvioissa 5 ja 6, on voitu järjestää siten, että ne kulkevat yhdessä irrotusrullien 20, 22, 24, 26 kanssa. Ulkopuolella olevat rullat 30 ja 32 on voitu asentaa esimerkiksi siten, että niillä on yhteinen kiinnitys irrotusrullien kanssa. Ulkopuolella olevat rullat voivat olla jousikuormitteisia, niin että ne pysyvät kosketuksissa metallilevyjen 12, 14 ulkopintaan.
C\J
o 25 Eräässä toisessa suoritusmuodossa ulkopuolella olevat rullat 30, 32 voivat liikkua eli erillään irrotusrullista.
o cm On myös ymmärrettävä, että ulkopuolella olevia rullia voidaan käyttää muiden irro- c tuslaitteiden, kuten kiiloilla toimivien irrotuslaitteiden tai kaasupuhalluksella toimi-
CL
vien irrotuslaitteiden, kanssa.
5 o 30 Alan ammattimiehet ymmärtävät, että erityisesti kuvattujen muutosten ja muunnos- ° ten lisäksi esillä olevaan keksintöön voidaan tehdä muitakin muutoksia ja muunnok sia. On ymmärrettävä, että esillä olevaan keksintöön kuuluvat kaikki tällaiset muutokset ja muunnokset, jotka ovat sen ajatuksen ja suojapiirin puitteissa.

Claims (17)

1. Laite, joka on tarkoitettu metallin (12, 14) irrottamiseen katodilevyltä (10), jolloin osa metallista on erotettu katodilevystä raon (16, 18) muodostamiseksi metallin osan ja katodilevyn väliin, johon laitteeseen kuuluu vähintään yksi rulla (22, 26), joka sijoitetaan metallin ja katodilevyn väliseen rakoon, tunnettu siitä, että laitteeseen 5 kuuluu lisäksi käyttölaite tämän vähintään yhden rullan (22, 26) kuljettamiseksi katodilevyn (10) ja metallin (12,14) välissä metallin sisäpintaa koskettaen, jotta metalli saadaan irrotettua katodilevyltä, ja yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32), joka on sovitettu koskettamaan metallin ulkopintaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu vähintään 10 yksi rulla on asennettu kotelon tai rungon sisään.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu vähintään yksi rulla (22, 26) katodilevyn (10) toisella tai molemmilla puolilla sijoitettavaksi metallin (12, 14) ja katodilevyn väliseen rakoon (16, 18).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu vähintään kaksi rullaa (20, 22; 24, 26), jotka on sijoitettu katodilevyn (10) toiselle tai molemmille puolille, jolloin yksi (20, 24) mainituista vähintään kahdesta rullasta on kosketuksissa katodilevyyn (10) ja yksi (22, 26) mainituista vähintään kahdesta rullasta on kosketuksissa metalliin (12, 14).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut vähintään kaksi rullaa (20, 22; 24, 26) on asennettu kiinteästi toisiinsa nähden. ^ 6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että mai- c3 nittu yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) on sovitettu liikkumaan yh- i g dessä mainitun vähintään yhden rullan (22, 26) kanssa. i ^ 25 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu £ yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) on sovitettu liikkumaan mainitusta LO vähintään yhdestä rullasta (22, 26) riippumattomasti. c\j LO ° 8. Menetelmä, joka on tarkoitettu metallin (12, 14) irrottamiseen katodilevyltä o ^ (10) ja johon kuuluu vaiheet, joissa ainakin osa saostuneesta metallista saadaan ir- 30 toamaan katodilevystä ja muodostamaan rako (16, 18) katodilevyn ja metallin väliin ja vähintään yksi rulla (22, 26) sijoitetaan saostuneen metallin ja katodilevyn väli- seen rakoon, tunnettu siitä, että tätä vähintään yhtä rullaa (22, 26) liikutetaan kato-dilevyn (10) ja metallin (12, 14) välissä metallin sisäpintaa koskettaen metallin irrottamiseksi tällä tavalla katodilevyltä, ja yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) sijoitetaan kosketuksiin metallin ulkopinnan kanssa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu lisävaihe, jossa katodilevyä (10) taivutetaan, jotta ainakin osa metallista (12, 14) saadaan irtoamaan katodilevystä.
10. Laite, joka on tarkoitettu metallin (12, 14) irrottamiseen katodilevyltä (10), jonka kummallekin puolelle on saostettu metallilevy (12, 14) ja jonka alareunaa pit- 10 kin on saostettu yhdistävä metalli (28), joka muodostaa sillan katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen välille, johon laitteeseen kuuluu irrotusväline katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen irrottamiseksi katodilevystä, tunnettu siitä, että irrotusvälineeseen kuuluu yksi tai useampia rullia (22, 26), jotka sijoitetaan metallin (12, 14) ja katodilevyn (10) väliseen rakoon (16, 18), ja 15 yksi tai useampia ulkopuolella olevia rullia (30, 32), jotka koskettavat metallilevyjen ulkopintaa ja työntävät metallilevyjä, jotta metallilevyt saadaan tällä tavalla taipumaan yhdistävään metalliin (28) nähden samalla, kun yhdistävä metalli ei murru irrotuksen aikana.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuuluu yksi tai 20 useampi rulla (20, 22; 24, 26) katodilevyn molemmilla puolilla sijoitettavaksi metallin (12, 14) ja katodilevyn väliseen rakoon (16, 18). 1 Patenttivaatimuksen 10 tai patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu vähintään kaksi rullaa (20, 22; 24, 26), jotka on sijoitet- ^ tu katodilevyn (10) toiselle tai molemmille puolille, jolloin yksi (20, 24) mainituista o 25 vähintään kahdesta rullasta on kosketuksissa katodilevyyn (10) ja yksi (22, 26) mai- c\i nituista vähintään kahdesta rullasta on kosketuksissa metalliin (12, 14). o c\i 13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut vähintään Ee kaksi rullaa (20, 22; 24, 26) on asennettu kiinteästi toisiinsa nähden. Q_ ^ 14. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu yksi tai o 30 useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) siirretään kosketuksiin metallilevyjen (12, ^ 14) ulkopinnan kanssa, jos yhdistävä metalli (28) ei murru alkuirrotuksen aikana.
15. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu yksi tai useampi ulkopuolella oleva rulla (30, 32) siirretään kosketuksiin metallilevyjen (12, 14. ulkopinnan kanssa alkuirrotuksen aikana.
16. Menetelmä, joka on tarkoitettu metallin (12, 14) irrottamiseen katodilevyltä 5 (10), kun katodilevyn kummallekin puolelle on saostettu metallilevy ja katodilevyn alareunaa pitkin on saostettu yhdistävä metalli (28), joka muodostaa sillan katodilevyn kummallakin puolella olevien metallilevyjen välille, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu vaiheet, joissa ainakin osa saostuneesta metallista (12, 14) saadaan irtoamaan katodilevystä (10) kuljettamalla vähintään yhtä rullaa (22, 26) katodilevyn 10 ja metallin välissä metallin sisäpintaa koskettaen, metallilevyt erotetaan katodilevystä ja, kun yhdistävä metalli (28) ei murru alkuirrotuksen aikana, metallilevyjä taivutetaan toisiaan kohti yhden tai useamman rullan (30, 32) avulla, jotka sijoitetaan kosketuksiin metallilevyjen ulkopinnan kanssa.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetel-15 mään kuuluu lisävaihe, jossa katodilevyä (10) taivutetaan, jotta ainakin osa metallista (12, 14) saadaan irtoamaan katodilevystä. C\l o cv i cv o cv X X CL m cv m o o cv
FI20105215A 2007-08-07 2010-03-05 Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä FI122634B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AU2007904244A AU2007904244A0 (en) 2007-08-07 Apparatus for Stripping Metal from a Cathode Plate
AU2007904244 2007-08-07
AU2008001107 2008-07-31
PCT/AU2008/001107 WO2009018602A1 (en) 2007-08-07 2008-07-31 Apparatus for stripping metal from a cathode plate

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20105215A FI20105215A (fi) 2010-03-05
FI122634B true FI122634B (fi) 2012-04-30

Family

ID=40340870

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20105215A FI122634B (fi) 2007-08-07 2010-03-05 Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä

Country Status (10)

Country Link
US (1) US20110108203A1 (fi)
CN (1) CN101790600B (fi)
AU (1) AU2008286233B2 (fi)
BR (1) BRPI0814974A2 (fi)
CL (1) CL2008002332A1 (fi)
FI (1) FI122634B (fi)
MX (1) MX2010001261A (fi)
PE (1) PE20090750A1 (fi)
SE (1) SE534424C2 (fi)
WO (1) WO2009018602A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE536102C2 (sv) 2009-02-06 2013-05-07 Xstrata Technology Pty Ltd Anordning för strippning av metall från en katodplatta

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU1052567A1 (ru) * 1982-04-28 1983-11-07 Северо-Кавказский Ордена Дружбы Народов Горно-Металлургический Институт Устройство дл сдирки катодных осадков
CN1004710B (zh) * 1986-10-22 1989-07-05 北方工业大学 阴极板上电沉积金属层的剥离方法和装置
US5149410A (en) * 1990-10-25 1992-09-22 Falconbridge Limited Cathode stripping apparatus
ES2112713B1 (es) * 1994-05-31 1998-10-16 Asturiana De Zinc Sa Instalacion para desprender las capas electrodepositadas sobre catodos.
EP0767256B1 (en) * 1995-10-06 1998-12-02 Asturiana De Zinc, S.A. Facility to loosen off the layers electro-deposited upon cathodes
FI115727B (fi) * 2003-12-01 2005-06-30 Outokumpu Oy Laitteisto ja menetelmä elektrolyyttisessä puhdistuksessa syntyneen saostuman irrottamiseksi
BRPI0416453B1 (pt) * 2004-01-21 2013-09-03 aparelho para extrair folhas de metal eletrodepositadas, conjunto de descarga para um aparelho e aparelho de estação única para extrair folhas de metal eletrodepositadas

Also Published As

Publication number Publication date
MX2010001261A (es) 2010-03-01
FI20105215A (fi) 2010-03-05
PE20090750A1 (es) 2009-07-08
SE534424C2 (sv) 2011-08-16
BRPI0814974A2 (pt) 2015-10-27
AU2008286233A1 (en) 2009-02-12
CN101790600B (zh) 2011-12-28
CN101790600A (zh) 2010-07-28
AU2008286233B2 (en) 2011-06-16
SE1050110A1 (sv) 2010-04-27
US20110108203A1 (en) 2011-05-12
WO2009018602A1 (en) 2009-02-12
CL2008002332A1 (es) 2009-09-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2318571B1 (en) Stripping apparatus and method for removing an electrodeposited metal layer from a cathode plate
JP4294058B2 (ja) 電着金属剥ぎ取り方法及びそれに使用する癖付装置
CN102362011B (zh) 用于从阴极板剥离金属的设备
JP2007518880A (ja) 永久陰極から電着金属シートを剥離する方法および装置
JP2013040366A (ja) 電着金属の剥ぎ取り装置および電着金属の剥ぎ取り方法
FI122634B (fi) Menetelmä ja laite metallin irrottamiseksi katodilevyltä
CN101343759B (zh) 阴极剥离装置
JP4318727B2 (ja) 電着金属搬送装置及び電着金属搬送方法
JP4267014B2 (ja) 電着金属の剥取装置
JP2009035765A (ja) パーマネントカソードのエッジストリップの位置ずれ修正装置及び修正方法
JP2015206101A (ja) 電着銅の剥ぎ取り方法
CN102181915B (zh) 对金属板进行电解蚀刻的方法及其装置
JP2012036415A (ja) ラミネート品の剥ぎ取り方法および剥ぎ取り装置
KR20210076900A (ko) 캐소드들로부터 금속을 스트리핑하는 것
EP3438329B1 (en) Cathode stripping machine
JP6183615B2 (ja) 剥離板の搬送装置
DE102012221452A1 (de) Vorrichtung zum Separieren von Wafern
JP5565342B2 (ja) 電着金属剥離装置及びこれを用いた電着金属分離装置
CN112210800B (zh) 包括预剥离设备的电解沉积生产线
WO2011157893A1 (en) Method and apparatus for securing together stripped metal deposit sheets
JP5295144B2 (ja) 配列ピッチ変更機能を備えた電極板運搬装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122634

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed