FI12244U1 - Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa - Google Patents

Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa Download PDF

Info

Publication number
FI12244U1
FI12244U1 FIU20184102U FIU20184102U FI12244U1 FI 12244 U1 FI12244 U1 FI 12244U1 FI U20184102 U FIU20184102 U FI U20184102U FI U20184102 U FIU20184102 U FI U20184102U FI 12244 U1 FI12244 U1 FI 12244U1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
nut
anordning
den
delen
supporting structure
Prior art date
Application number
FIU20184102U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Petteri Kinnunen
Original Assignee
Petteri Kinnunen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Petteri Kinnunen filed Critical Petteri Kinnunen
Priority to FIU20184102U priority Critical patent/FI12244U1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI12244U1 publication Critical patent/FI12244U1/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/36Bearings or like supports allowing movement
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/38Connections for building structures in general
    • E04B1/388Separate connecting elements
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G25/00Shores or struts; Chocks
    • E04G25/04Shores or struts; Chocks telescopic
    • E04G25/06Shores or struts; Chocks telescopic with parts held together by positive means
    • E04G25/065Shores or struts; Chocks telescopic with parts held together by positive means by a threaded nut

Description

LAITE RAKENNUKSEN OSIEN LIITTÄMISEKSI TOISIINSA
TEKNIIKAN ALA
Kyseinen keksintö koskee laitetta rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa. Erityisesti keksintö koskee säädettävissä olevaa laitetta kannateltavan rakenteen välittämän kuorman siirtämiseksi kannattelevalle rakenteelle.
KEKSINNÖN TAUSTAA
Valesokkeliksi ja piilosokkeliksi kutsuttuja rakenteita on käytetty matalaperustaisissa pientaloissa 1960-luvulta 1990-luvun alkuun asti. Tyypillisesti pientalo, jossa valesokkeli- tai piilosokkelirakennetta on käytetty, on tiiliverhoiltu, loiva harjakattoinen tai tasakattoinen rakennus, jossa ulkopuolisen maanpinnan ja sisäpuolen lattian korkeusero on olematon.
Vale- tai piilosokkelirakenteella tarkoitetaan sellaista perustusrakennetta, missä perusmuurissa on ulkopuolella näkyvissä noin 300 mm betoni- tai kevytsora-harkkorakennetta, kun vastaavasti sisäpuolella sokkelirakenne on lähellä maanpinnantasoa tai sen alapuolella. Piilosokkelirakenteessa kantavan ulkoseinän vaakasuora alaohjauspuu on usein n. 100-200 mm lattiapinnan alapuolella. Myöhemmin on huomattu, että tämänkaltaiset valesokkeli- ja piilosokkelirakenteet aiheuttavat helposti kosteusongelmia kantavan seinän alaosiin, sillä maakosteus pääsee tällöin helposti tuulettamattomaan tai heikosti tuulettuvan seinärakenteen alaosaan.
Korjattaessa valesokkelirakenteen aikaansaamia kosteusvauroita ja puhdistettaessa kosteuden mahdollisesti aikaansaamia homehaittoja asianmukaisesti ja huolellisesti rakenteiden alaosaan tulee saada riittävästi tilaa. Tavallisesti seinän levytyksiä ja eristeitä puretaan lattiapinnasta noin 500-700 mm korkeuteen ja pystytolpat katkaistaan siten, että lahovaurioitunut puuaines tai homeinen puu saadaan poistettua kokonaan. Myös alaohjauspuu poistetaan tavallisesti betonilaatan alapuolelta.
Eräs tunnettu menetelmä suorittaa korjaus on nostaa seinärungon alaosaa ylemmäs esimerkiksi muuraamalla lekaharkko valesokkelin sisälle. Tällainen korjaustapa kuitenkin on monivaiheinen ja hankala suorittaa sekä saattaa heikentää seinän lämmöneristyskykyä. Pystytolppien katkaisun takia myös seiniä ja kattoa joudutaan usein tukemaan korjauksen ja puhdistuksen aikana, mikä on monimutkaista ja hankalaa suorittaa sekä saattaa edelleen vaikeuttaa kosteus- ja homevaurioiden puhdistamista rakenteista. Lisäksi puutteellinen tai väärin suoritettu seinien ja/tai katon tukeminen voi aiheuttaa muita vahinkoja rakenteille.
Eräs tunnettu tapa korjata valesokkelirakennetta on käyttää julkaisun U20114027 esittämää valesokkelikenkää (Kuva 1). Valesokkelikenkä, tästä eteenpäin tässä selityksessä laite, käsittää kaksi puoliskoa; kannateltavaan rakenteeseen liitettävän yläosan ja perustuksen päälle asetettavan alaosan. Ensimmäiseen puoliskoon on aikaansaatu ainakin kaksi tankoa ja toiseen mainituista puoliskoista on aikaansaatu vastaavasti ainakin yhtä monta avoimesta päästään ainakin osittain onttoa putkea. Asennettaessa laitteen puoliskot on liitettävissä toisiinsa siten, että laitteen korkeus on säädettävissä.
Ratkaisu käsittää kuitenkin ongelmia. Laitteen korkeudensäätöön tarvittavat osat on järjestettävä paikoilleen tankojen ja putkien yhteyteen. Tästä johtuen osat voivat pudota tai joutua erilleen laitteesta, mikä voi vaikeuttaa laitteen asennusta ja korkeudensäätöä.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevan keksinnön tavoite on lievittää edellä mainittuja ongelmia, jotka liittyvät rakennuksen osien liittämiseen toisiinsa. Keksintö pyrkii erityisesti ratkaisemaan sen, kuinka toteuttaa kannateltavan rakenteen ja kannattelevan rakenteen väliin liitettävän laitteen asennus helposti ja yksinkertaisesti.
Keksinnön tavoite saavutetaan suojavaatimuksen 1 mukaisella laitteella.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, että laite käsittää kannateltavaan rakenteeseen liitettävän yläosan ja kannattelevaan rakenteeseen liitetyn alaosan ja laitteen yläosan ja alaosan yhteyteen on järjestetty kiinteät säätö välineet, kuten mutteri ja aluslaatta, laitteen korkeudensäätöä varten. Erään suoritusmuodon mukaan kiinteät säätövälineet on järjestetty laitteen yläosan kierretankoon. Nämä suoritusmuodot mahdollistavat laitteen asentamisen kahdesta toisiinsa liitettävästä osasta ilman laitteen kokoamista erillisistä, pienemmistä osista.
Kiinteillä säätövälineillä voi olla mahdollista myös parantaa laitteen käytön turvallisuutta ja ehkäistä virheitä, kuten esimerkiksi säätöosien, kuten mutterin ja siihen liittyvien aluslevyn jääminen asennuksen yhteydessä pois tai mutterin kiertäminen kokomaan tangosta pois, mikä saattaisi johtaa laitteen yläosan tuen pettämiseen asennuksen aikana.
Erään suoritusmuodon mukaan mutteri on laippamutteri. Tällä suoritusmuodolla voidaan saavuttaa etuja, kuten kuormankannon parantuminen laitteen alaosassa. Lisäksi aluslevyn jännitykseksi muutaman kitkavoiman vähenemisen johdosta mutteri voi olla myöhemmin helpommin kierrettävissä.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan laitteen alaosaan ja/tai yläosaan on järjestetty ainakin yksi aukko laitteen kiinnittämiseksi kannateltavaan/ kannattelevaan rakenteeseen. Tämä suoritusmuoto vai mahdollistaa laitteen kiinnityksen joko yläosasta ja/tai alaosasta ennen korkeudensäätöä, mikä saattaa helpottaa asentajan työtä korkeuden säätämiseksi, laitteen ollessa ainakin osittain kiinnitettynä paikoilleen.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan laitteen kulmat on pyöristetty. Laitteen pyöristetyt kulmat voivat auttaa laitteen asentamista hankaliin paikkoihin, joissa on vahingoittuvaa materiaalia, kuten eristeitä, sähköjohtoja tms.
Keksinnön mukaisen laitteen hyödyllisyys perustuu lukuisiin asioihin. Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää esimerkiksi korjausrakentamisessa siirtämään seinien välittämä kuorma perustuksille. Esillä olevan keksinnön mukainen laite voidaan asentaa esimerkiksi katkaistun pystytolpan ja rakennuksen perustuksen väliin, jolloin tolpan kantavuus saadaan välittömästi takaisin. Tällöin voidaan välttyä ylimääräisien tukien rakentamiselta, esimerkiksi seinää ja/tai kattoa tukemaan valesokkelia korjattaessa.
Suoritettaessa korjaustyöt käyttäen esillä olevan keksinnön mukaista laitetta voi olla mahdollista vähentää korjauksen aiheuttamia kustannuksia ja parantaa mahdollisesti homeen kanssa tekemisissä olleiden osien puhdistusta. Laite on helppo ja edullinen valmistaa ja sen asentaminen paikoilleen voi onnistua käyttäjältä ilman apua.
Vaivattoman asentamisen takia laitetta käyttämällä voi olla mahdollista säästää myös aikaa korjauksia suoritettaessa, sillä laite voi vähentää työvaiheiden määrää, kuten laitteen eri osien kokoamista, ja rakenteiden puhdistus ja desinfiointi voi myös onnistua helpommin ja tehokkaammin, kun rakennuksen alaosa on paremmin saavutettavissa.
Esillä olevan keksinnön mukainen laite myös mahdollistaa lämmöneristeiden käytön sokkelissa, mikä osaltaan voi parantaa rakennuksen lämmöneristyskykyä. Lisäksi laitteen käyttö voi mahdollistaa rakenteiden paremman tuulettumisen, sillä laite on pienikokoinen ja vähän tilaa vievä tukiväline, joten tuulettavien kanavien ja välineiden asennus rakenteisiin voi onnistua helpommin laitetta käyttämällä.
Esillä olevan keksinnön mukaista laitetta voidaan käyttää esimerkiksi korjausrakentamisessa tukemassa esimerkiksi katkaistua pystypuuta, jolloin pystypuun kantavuus saadaan heti palautettua. Valesokkelikenkää voidaan myös käyttää muussa rakentamisessa, esimerkiksi uudisrakentamisessa, kun halutaan aikaansaada liitos rakenteiden eri osien välille, halutaan säätää tuettavan kappaleen korkeutta ja/tai tarvitaan tilaa rakenteiden alaosaan/väliin.
KUVIEN LYHYT KUVAUS
Seuraavassa selostetaan tarkemmin keksinnön edullisia suoritusmuotoja viitaten oheisiin kuviin, joissa kuva 1 esittää tekniikan tasosta tunnettua laitetta rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa, kuva 2 esittää perspektiivikuvana esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista laitetta.
KUVIEN TARKEMPI KUVAUS
Kuva 2 esittää esillä olevan keksinnön mukaista laitetta, joka koostuu kahdesta osasta; kannateltavaan rakenteeseen liitettävästä yläosasta 102 ja kannattelevan rakenteen päälle asetettavasta alaosasta 104, sekä kiinteistä säätövälineistä 200.
Kuvan 2 esittämässä suoritusmuodossa laitteen yläosaan 102 on aikaansaatu haarukkaosa 106, joka on aikaansaatu sopimaan kannateltavaan rakenteeseen (ei kuvassa). Haarukkaosan 106 alapuolelle on kiinnitetty kaksi tankoa, jotka kuvan 2 esittämässä suoritusmuodossa ovat kierretankojal 10.
Kuvan 2 esittämässä suoritusmuodossa laitteen alaosa 104 käsittää laattaosan 112, joka asettuu kannattelevan rakenteen, esimerkiksi perustuksen päälle (ei kuvassa).
Erään suoritusmuodon mukaan laitteen alaosan ja/tai yläosan kaikki terävät kulmat on pyöristetty. Erityisesti yläosan haarukkaosan kulmat ja alaosan laattaosan kulmat järjestetään muodoltaan pyöreiksi.
Laattaosaan 112 on kiinnitetty yläosan tankoja 110 vastaavat edullisesti ontot putket 114. Yläosan tangot 110 asetetaan vastaavien onttojen putkien 114 sisään liitettäessä laitteen yläosa 102 ja alaosa 104 toisiinsa. Tangot 110 ja putket 114 on kiinnitetty laitteen puoliskoihin siten, että myös yläosa 102 ja alaosa 104 asettuvat edullisesti kohdakkain liitettäessä osat 102 ja 104 toisiinsa. Tankojen välinen etäisyys valitaan siten, että laite muodostuu tukevaksi.
Erään suoritusmuodon mukaan haarukkaosaan 106 on lisäksi aikaansaatu yksi tai useampi aukko 108 yläosan 102 kiinnittämiseksi kannateltavaan rakenteeseen kiinnitysvälineiden, kuten naulan, ruuvin tai pultin avulla. Kuvasta 2 poiketen aukko/aukot voidaan myös järjestää haarukkaosan pohjaan. Erään suoritusmuodon mukaan laattamaiseen osaan on lisäksi järjestetty aukko 206 alaosan kiinnittämiseksi rakenteeseen kiinnitysvälineiden, kuten naulan, ruuvin tai pultin avulla.
Erään suoritusmuodon mukaan yläosan kierretankojen 110 yhteyteen on liitetty laitteen säätövälineet 200 korkeuden säätämistä varten, kuten kuvan 2 esittämässä suoritusmuodossa kiinteät aluslevyt 204 ja mutterit 202. Mutterin 202 tai muu tangon kierteisiin liitetyn välineen koko valitaan siten, että sen tai siihen liitetyn laipan ulkohalkaisija on suurempi kuin onton putken 114 sisähalkaisija, jolloin säädettäessä laitteen korkeutta mutteri 202 jää onton putken 114 päälle estäen tankoa 110 painumasta syvemmälle putken 114 sisään. Mutterin lisäksi kierretankoon 110 voidaan myös asettaa muita säätövälineitä, kuten aluslaatta tukemaan mutteria ja muuntamaan kitkaa paineeksi. Erään suoritusmuodon mukaan kierretankoon järjestetty mutteri 202 on laippamutteri käsittäen siis itsessään aluslevyn.
Kiinteillä säätövälineillä tarkoitetaan erillisten osien järjestämistä laitteeseen siten, etteivät ne pääse putoamaan tai ettei käyttäjä pääse niitä irrottamaan. Erään suoritusmuodon mukaan yksi tai useampi mutteri, joka voi olla suoritusmuodosta riippuen laipallinen, järjestetään tankoon siten, että kiertäminen kokomaan tangosta pois on estetty jollain tunnetulla tavalla, kuten esimerkiksi päättämällä tangon kierteet tietylle korkeudelle. Tällöin laitteen korkeutta säätäessään käyttäjä ei pääse vahingossa mutteria liikaa kiertämällä nostamaan tankoja 110 kokonaan pois ontoista putkista 114.
Kierretankoihin 110, laitteen yläosan yhteyteen on puolestaan edullisesti järjestetty kiinteät aluslevyt 500 kierretankoihin kohdistuvan yläosan paineen jakamiseksi tasaisemmin.
Esillä olevan keksinnön mukainen laitetta valmistetaan edullisesti jotain kestävästä materiaalista, kuten esimerkiksi, muttei rajoittuen, teräksestä, ruostumattomasta teräksestä, kuparista, messingistä, raudasta tai jostain muusta tarkoitukseen sopivasta metallista, metalliseoksesta tai materiaalien yhdistelmästä. Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että laitteen eri osat voidaan valmistaa eri materiaaleista.
Alan ammattilaiselle on selvää, että alanosan ja laattaosan koko ja/tai korkeus sekä tanko-osien koko ja/tai pituus voivat vaihdella, ja edellä mainitut ominaisuudet valitaan haluttuun kohteeseen kiinnittämistä ajatellen kohteen koon mukaan. Tankojen muoto, halkaisija ja pituus voivat myös vaihdella, mutta tavallisesti esillä olevassa keksinnössä käytetyt tangot valitaan siten, että kuormitustesteissä laite kestää esimerkiksi noin 8 kN murtokuorman.
Alan ammattilaiselle on selvää, että yläosan koko, haarukkaosan syvyys, leveys ja/tai korkeus sekä kierretankojen koko ja/tai pituus voivat vaihdella, ja edellä mainitut ominaisuudet valitaan haluttuun kohteeseen kiinnittämistä ajatellen kohteen koon mukaan.
Putken pituus on tavallisesti sama kuin tangon pituus, mutta tarvittaessa putken pituus voidaan valita myös tangon pituutta lyhyemmäksi tai pitemmäksi. Putki on aikaansaatu ontoksi ainakin putken yläpäästä, mutta putki voi olla koko pituudeltaan ontto. Jos putket on valittu pitemmiksi kuin tangot, voi putki olla ontto esimerkiksi tangon pituudelta.
Keksinnön suoja-ala määritetään seuraavissa suojavaatimuksissa. On kuitenkin alan ammattimiehelle selvää, että keksinnön eri piirteiden yksityiskohdat voivat jossakin määrin vaihdella keksinnöllisen kokonaisajatuksen sisällä kustakin keksinnön suoritusmuodosta riippuen.

Claims (5)

SUOJAVAATIMUKSET
1. En anordning (100) för att förbinda konstruktionsdelar med varandra, innefattande en övre del (102) för att anslutas till en konstruktion som skall bäras upp och en nedre del (104) för att anslutas till en bärande konstruktion, kännetecknad av att den övre delen och den nedre delen av nämnda anordning är försedda med fasta justeringsorgan (200), såsom en mutter (202) och en bricka (204), för höj djustering av anordningen.
1. Laite (100) rakenteiden osien liittämiseksi toisiinsa käsittäen kannateltavaan rakenteeseen liitettävän yläosan (102) ja kannattelevaan rakenteeseen liitetyn alaosan (104) tunnettu siitä, että mainitun laitteen yläosaan ja alaosaan on järjestetty kiinteät säätövälineet (200), kuten mutteri (202) ja aluslaatta (204), laitteen korkeudensäätöä varten.
2. Anordning (100) enligt krav 1, varvid de fasta justeringsorganen (200) är anordnade på en gängad stång (110) tillhörande den övre delen.
2. Vaatimuksen 1 mukainen laite (100), missä kiinteät säätövälineet (200) on järjestetty yläosan kierretankoon (110).
3. Anordning (100) enligt något av föregående krav, varvid nämnda mutter (202) är en flänsmutter.
3. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen laite (100), missä mainittu mutteri (202) on laippamutteri.
4. Anordning (100) enligt något av föregående krav, varvid den nedre delen (104) och/eller den övre delen (102) av anordningen är försedd med åtminstone en öppning (206) för att fästa anordningen vid den uppbuma/bärande konstruktionen.
4. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen laite (100), missä laitteen alaosaan (104) ja/tai yläosaan (102) on järjestetty ainakin yksi aukko (206) laitteen kiinnittämiseksi kannateltavaan/ kannattelevaan rakenteeseen.
5. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen laite (100), missä laitteen kulmat on pyöristetty. SKYDDSKRAV
5. Anordning (100) enligt något av föregående krav, varvid anordningens höm är rundade.
FIU20184102U 2018-05-25 2018-05-25 Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa FI12244U1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20184102U FI12244U1 (fi) 2018-05-25 2018-05-25 Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20184102U FI12244U1 (fi) 2018-05-25 2018-05-25 Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12244U1 true FI12244U1 (fi) 2018-12-14

Family

ID=64603906

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20184102U FI12244U1 (fi) 2018-05-25 2018-05-25 Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12244U1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR200425807Y1 (ko) 인양형 갱폼
FI12244U1 (fi) Laite rakennuksen osien liittämiseksi toisiinsa
EP2434073B1 (en) Adjustable mezzanine floor
CN210216478U (zh) 一种沉井施工作业平台
RU2418926C2 (ru) Способ ремонта санитарных узлов многоквартирного жилого дома
CN106193591A (zh) 一种铝合金模板楼板支撑快速拆装机构
KR102255700B1 (ko) 트러스 발판 테이블 장치
JP2011058228A (ja) 上下の調整機能を備えた架設梁
TWM613284U (zh) 預埋結構
KR20000040928A (ko) 층고저감을 위한 철골콘크리트조의 거푸집장착구조
JP2009221758A (ja) 木造住宅
KR100919666B1 (ko) 발코니 확장형 윌타이 브라켓
JP6464459B2 (ja) 柱脚金具及び柱脚金具を備える建物ユニット並びにその設置方法
AU2015100344B4 (en) Building system and method
CN216475797U (zh) 一种干挂幕墙用连接装置
JP5492852B2 (ja) 組立式建物施工装置
CN216476701U (zh) 一种全干式连接的装配式混凝土围墙
KR200209598Y1 (ko) 건축물용 거푸집
KR200184988Y1 (ko) 키커블럭을 이용한 철재 거푸집 설치구조
KR20190086606A (ko) 슬라브 시공용 거푸집 받침대용 연결지지구
KR102577854B1 (ko) 조립식 주택용 수평 조정형 주춧돌
KR100931532B1 (ko) 갱폼시스템의 고정장치
KR100556517B1 (ko) 건축물 발코니 측벽 개량구조
JP7202088B2 (ja) 仮設足場形成冶具及び仮設足場形成方法
KR200219475Y1 (ko) 건축용 갱폼의 안전난간 체결용 크램프

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12244

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1

PCU New assignee or owner (utility models)

Owner name: KUNINGAS OA