FI121835B - Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI121835B
FI121835B FI20095290A FI20095290A FI121835B FI 121835 B FI121835 B FI 121835B FI 20095290 A FI20095290 A FI 20095290A FI 20095290 A FI20095290 A FI 20095290A FI 121835 B FI121835 B FI 121835B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
data transfer
frame
transfer frame
receiving port
time difference
Prior art date
Application number
FI20095290A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095290A (fi
FI20095290A0 (fi
Inventor
Sami Finer
Original Assignee
Tellabs Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tellabs Oy filed Critical Tellabs Oy
Priority to FI20095290A priority Critical patent/FI121835B/fi
Publication of FI20095290A0 publication Critical patent/FI20095290A0/fi
Publication of FI20095290A publication Critical patent/FI20095290A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121835B publication Critical patent/FI121835B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W28/00Network traffic management; Network resource management
    • H04W28/16Central resource management; Negotiation of resources or communication parameters, e.g. negotiating bandwidth or QoS [Quality of Service]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L43/00Arrangements for monitoring or testing data switching networks
    • H04L43/08Monitoring or testing based on specific metrics, e.g. QoS, energy consumption or environmental parameters
    • H04L43/0852Delays

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Quality & Reliability (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)

Description

Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi
Jaettu hakemus, joka on jakamalla erotettu hakemuksesta FI20080066.
Keksinnön ala 5 Keksintö liittyy tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseen. Keksinnön kohteena on menetelmä ja järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi. Keksinnön kohteena on myös verkkoelementti ja tietokoneohjelma.
Keksinnön tausta 10 Monissa tietoliikennesovelluksissa on edullista tai jopa välttämätöntä, että tietolii-kennevuohon kuuluvien tiedonsiirtokehysten siirtoviiveiden keskinäiset erot ovat hyväksyttävissä rajoissa. Mainitut tiedonsiirtokehykset voivat olla esimerkiksi IP-paketteja (engl. Internet Protocol), ATM-soluja (engl. Asynchronous Transfer Mode), Ethernet-kehyksiä, tai Frame Relay-kehyksiä. Mainittu tietoliikennevuo koos-15 tuu tyypillisesti ajallisesti peräkkäin lähetetyistä tiedonsiirtokehyksistä. Esimerkiksi tilanteessa, jossa tietoliikennevuo siirtää ääni- ja/tai videosignaalia, tiedonsiirtovii-veen vaihtelu kasvattaa vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten puskurointitarvetta vastaanottavassa verkkoelementissä, joka voi olla esimerkiksi reititin. Puskurointi kasvattaa mainitun tietoliikennevuon kokemaa kokonaisviivettä, jonka tulisi olla 20 mahdollisimman pieni. Yhteydettömissä tiedonsiirtojärjestelmissä tietoliikennevuon eri tiedonsiirtokehykset saattavat kulkea lähdeverkkoelementistä (engl. source network element) kohdeverkkoelementtiin (engl. destination network element) erilaisia reittejä pitkin. Tällöin eri tiedonsiirtokehysten kokemat erilaiset siirtoviiveet voivat aiheuttaa sen, että tiedonsiirtokehysten keskinäinen ajallinen järjestys muut-25 tuu eli tiedonsiirtokehysten vastaanottojärjestys poikkeaa kyseisten tiedonsiirtokehysten ajallisesta lähetysjärjestyksestä. Myös yhteydellisissä tiedonsiirtojärjestelmissä tietoliikennevuo ohjataan usein kulkemaan kahta tai useampaa rinnakkaista reittiä esimerkiksi tiedonsiirtoverkon eri alueiden kuormituksen tasaamiseksi (engl. load balancing). Tiedonsiirtokehysten keskinäisen ajallisen järjestyksen muuttumi-30 nen kasvattaa vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten puskurointitarvetta.
2
Tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisiä eroja tulee voida ilmaista, jotta tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin olisi mahdollista ryhtyä. Mainitut korjaavat toimenpiteet voivat käsittää esimerkiksi reititysprotokollan konfiguroimisen siten, että runsaasti siirtoviivettä aiheuttavien tiedonsiirtoverkon osien tai alueiden 5 käyttö korvataan mainitun tiedonsiirtoverkon muiden osien tai alueiden käytöllä ja/tai runsaasti siirtoviivettä aiheuttavien tiedonsiirtoverkon osien tai alueiden laatuluokitusta alennetaan, jotta laatuluokkatietoinen reititysprotokolla pyrkisi välttämään kyseisten osien tai alueiden käyttöä.
Yhdessä tunnetun tekniikan mukaisessa menetelmässä siirtoviiveen vaihtelua il-10 maiseva suure lasketaan tiedonsiirtokehysten lähetysajankohtien ja vastaanottoajankohtien avulla. Menetelmän havainnollistamiseksi tarkastellaan kahta tiedon-siirtokehystä PDU1 ja PDU2 (engl. protocol data unit). Tiedonsiirtokehys PDU1 on lähetetty lähdeverkkoelementistä ajanhetkellä t_tx1 ja tiedonsiirtokehys PDU2 on lähetetty ajanhetkellä t_tx2. Tiedonsiirtokehys PDU1 on vastaanotettu kohdeverk-15 koelementissä ajanhetkellä t_rx1 ja tiedonsiirtokehys PDU2 on vastaanotettu ajanhetkellä t_rx2. Tiedonsiirtokehyksen PDU1 kokema siirtoviive on d1 = t_rx1 -t_tx1 ja tiedonsiirtokehyksen PDU2 kokema siirtoviive on d2 = t_rx2 - t_tx2. Mainittujen siirtoviiveiden keskinäistä eroa ilmaiseva suure on mainittujen siirtoviiveiden erotus d1 - d2 = (t_rx1 - t_tx1) - (t_rx2 - t_tx2) = (t_rx1 - t_rx2) - (t_tx1 -20 t_tx2). Siirtoviiveiden erotusta edustavan lausekkeen jälkimmäisestä muodosta nähdään, että lähdeverkkoelementissä ja kohdeverkkoelementissä olevien kellojen ei tarvitse osoittaa yhteistä kellonaikaa vaan riittää, että mainitut kellot ovat taa-juuslukittuja toistensa suhteen eli käyvät samalla nopeudella. Menetelmän edellytyksenä on kellojen taajuuslukitusta koskevan vaatimuksen lisäksi, että kunkin tie-25 donsiirtokehyksen lähetysajanhetkeä ilmaiseva suure siirretään kohdeverkkoele-menttiin. Monissa tietoliikennesovelluksissa kyseiset edellytykset eivät kuitenkaan täyty.
Yhteenveto
Keksinnön kohteena on järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien 30 siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi. Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysirndikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtoke- 3 hyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyk-sessä. Kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Mainitun jär-jestysindikaattorin ei tarvitse olla tiedonsiirtokehyksen lähetysajankohtaa ilmaiseva 5 tieto vaan riittää, että mainittu järjestysindikaattori on esimerkiksi tiedonsiirtoke-hykseen liitetty järjestysnumero, aakkosjärjestystä noudattava kirjain, tai jokin muu tieto, joka ilmaisee tiedonsiirtokehyksen aseman mainitussa peräkkäisjärjestyksessä. Keksinnön mukaisessa järjestelyssä on prosessoriyksikkö, joka on järjestetty: 10 - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk- seen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, 15 mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verk koelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa, - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on maini- 20 tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mah-25 dollista eroa, ja - alentamaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin, vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun ai- 30 kaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja- arvon.
4
Keksinnön kohteena on myös verkkoelementti, joka on sovitettu vastaanottamaan tiedonsiirtokehyksiä. Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirto-5 kehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Keksinnön mukaisessa verkkoelementissä on prosessoriyksikkö, joka on järjestetty: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaan- 10 otettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedon- 15 siirtokehyksen ollessa vastaanotettu verkkoelementin toisessa vastaanotto- portissa, - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto-kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensim- 20 mäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, maini tun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa, ja - alentamaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitus- 25 ta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin, vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon..
30 Keksinnön kohteena on myös menetelmä vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi. Kuhunkin tiedonsiirto- 5 kehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tie-donsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräk-käisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys.
5 Keksinnön mukaisessa menetelmässä: - ilmaistaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäis- 10 järjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa, 15 - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on maini tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto-kehys, lasketaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun 20 ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mah dollista eroa, ja - alennetaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin, jos mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä 25 kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun aikaeron perusteella päivi tetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
Keksinnön kohteena on myös tietokoneohjelma ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi ilmaisemaan vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisiä eroja, missä kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindi- 30 kaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin 6 tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräk-käisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Keksinnön mukaisessa tietokoneohjelmassa on: - ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi il- 5 maisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäis-järjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun 10 ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa, - ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi las- 15 kemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tie donsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräk-käisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun 20 ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mah dollista eroa, ja - ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi alentamaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin, vasteena tilanteelle, 25 jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjär- jestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
Keksinnön erilaisille suoritusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty epäit-30 senäisissä patenttivaatimuksissa.
7
Keksinnön suoritusmuotojen avulla saavutetaan sellainen etu verrattuna tässä asiakirjassa esitettyyn tunnetun tekniikan mukaiseen ratkaisuun, että kohdeverk-koelementissä olevan kellon ei tarvitse olla taajuuslukittu suhteessa lähdeverk-koelementissä olevaan kelloon ja lisäksi ei ole tarvetta siirtää kunkin tiedonsiirto-5 kehyksen lähetysajankohtaa ilmaisevaa tietoa kohdeverkkoelementtiin. Mikäli mainittu lähetysajankohdan ilmaiseva tieto on kohdeverkkoelementin saatavilla, sitä voidaan käyttää tiedonsiirtokehykseen liitettynä järjestysindikaattorina.
Kuvioiden lyhyt kuvaus
Seuraavassa selostetaan keksinnön suoritusmuotoja ja niiden etuja yksityiskohtai-10 semmin viitaten esimerkkeinä esitettyihin suoritusmuotoihin ja oheisiin kuvioihin, joissa: kuvio 1 esittää lohkokaaviona esimerkkiä tietoliikennejärjestelmästä, jossa on keksinnön erään suoritusmuodon mukainen järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtoke-hysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi, 15 kuvio 2 esittää lohkokaaviona esimerkkiä tietoliikennejärjestelmästä, jossa on keksinnön erään suoritusmuodon mukainen järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtoke-hysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi, kuvio 3 esittää lohkokaaviona keksinnön erään suoritusmuodon mukaista verkkoelementtiä, ja 20 kuvio 4 esittää vuokaaviona keksinnön erään suoritusmuodon mukaista menetelmää vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi.
Keksinnön suoritusmuotojen kuvaus
Kuvio 1 esittää lohkokaaviona esimerkkiä tietoliikennejärjestelmästä, jossa on 25 keksinnön erään suoritusmuodon mukainen järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi. Tietolii-kennevuohon kuuluvat tiedonsiirtokehykset 130, 131, 132, 133, ... siirretään läh-deverkkoelementistä 101 tiedonsiirtoverkon 103 kautta kohdeverkkoelementtiin 8 102. Tiedonsiirtokehykset siirretään käyttäen kahta rinnakkaista reittiä 110 ja 111 siten, että esimerkiksi tiedonsiirtokehys 130 siirretään lähetysportin (engl. egress port) 104 kautta reitille 110 ja esimerkiksi tiedonsiirtokehys 131 siirretään lähetysportin 105 kautta reitille 111. Tiedonsiirtokehys 130 vastaanotetaan kohdeverk-5 koelementin 102 vastaanottoportissa (engl. ingress port) 106 ja tiedonsiirtokehys 131 vastaanotetaan kohdeverkkoelementin vastaanottoportissa 107. Kuviossa 1 esitetyssä tietoliikennejärjestelmässä lähetysportit 104 ja 105 sekä vastaanotto-portit 106 ja 107 on kuvattu fyysisinä portteina. Esimerkki, jossa tarkastellaan loogisia portteja, on esitetty kuviossa 2. Tiedonsiirtokehys 130’ edustaa tiedonsiirto-10 kehystä 130 sen jälkeen, kun tiedonsiirtokehys 130 on siirretty lähdeverkkoele-mentistä 101 kohdeverkkoelementtiin 102. Vastaavasti tiedonsiirtokehys 131’ edustaa tiedonsiirtokehystä 131 sen jälkeen, kun tiedonsiirtokehys 131 on siirretty lähdeverkkoelementistä 101 kohdeverkkoelementtiin 102. Tiedonsiirtokehykset voivat olla esimerkiksi IP-paketteja (engl. Internet Protocol), ATM-soluja (engl. 15 Asynchronous Transfer Mode), Ethernet-kehyksiä, tai Frame-Relay kehyksiä.
Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen 130, 131, 132, 133, ... liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä. Järjestysindikaattori voi olla esimerkiksi tiedonsiirtokehyksen lähetysajanhetkeä ilmaiseva lähetysaika-20 leima, tiedonsiirtokehyksen järjestysnumero tai muu tiedonsiirtokehykseen liitetty ennalta määrättyä järjestystä noudattava symboli kuten aakkosjärjestystä noudattava kirjain. Mainitun järjestysindikaattorin avulla kohdeverkkoelementti kykenee rekonstruoimaan mainittujen tiedonsiirtokehysten alkuperäisen peräkkäisjärjestyk-sen, vaikka tiedonsiirtokehysten ajallinen vastaanottojärjestys ei olisi sama kuin 25 mainittu alkuperäinen peräkkäisjärjestys. Kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty lähdeverkkoelementistä aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Kuvion 1 esittämässä esimerkkitilanteessa tiedonsiirtokehys 131 on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä tiedonsiirto-kehyksen 130 jälkeen. Tiedonsiirtokehykset 130 ja 131 siirretään lähdeverkkoele-30 mentissä 101 lähetysportteihin 104 ja 105 joko oleellisesti samanaikaisesti tai siten, että tiedonsiirtokehys 130 siirretään lähetysporttiin 104 aikaisemmin kuin tiedonsiirtokehys 131 siirretään lähetysporttiin 105.
9 Järjestelyssä vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi on prosessoriyksikkö 108, joka on järjestetty: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk-seen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaan- 5 otettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa pe-räkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, ja - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- 10 kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhet- ken ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetken välinen aikaero.
Mainittu aikaero edustaa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa.
15 Järjestelyn toiminnan havainnollistamiseksi oletetaan esimerkiksi tilanne, jossa tiedonsiirtokehys 131’ on vastaanotettu aikaisemmin kuin tiedonsiirtokehys 130’. Toisaalta tiedonsiirtokehys 131’ on järjestysindikaattoreiden perusteella jäljempänä kuin tiedonsiirtokehys 130’ mainitussa tiedonsiirtokehysten peräkkäisjärjestyksessä. Näin ollen käsillä on tilanne, jossa aiemmin vastaanotettu ensimmäinen 20 tiedonsiirtokehys (13T) on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin myöhemmin vastaanotettu toinen tiedonsiirtokehys (130’). Yleisyyttä rajoittamatta voidaan olettaa, että: - tiedonsiirtokehyksen 130’(130) lähetysajanhetki lähdeverkkoelementistä 101 on t_tx1, 25 - tiedonsiirtokehyksen 131’ (131) lähetysajanhetki lähdeverkkoelementistä 101 on t_tx2, - tiedonsiirtokehyksen 130’ (130) vastaanottoajanhetki kohdeverkkoelemen-tissä 102 on t_rx1, ja 10 - tiedonsiirtokehyksen 131’ (131) vastaanottoajanhetki kohdeverkkoelemen-tissä 102 on t_rx2.
Koska tiedonsiirtokehys 131’ oletetaan vastaanotetuksi ennen tiedonsiirtokehystä 130, t_rx1 > t_rx2. Lisäksi t_tx2 > t_tx1, koska tiedonsiirtokehys 131’ on mainitus-5 sa tiedonsiirtokehysten peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin tiedonsiirtokehys 130’. Tiedonsiirtokehyksen 130’ kokema siirtoviive on d1 = t_rx1 - t_tx1 ja tiedonsiirtokehyksen 131’ kokema siirtoviive on d2 = t_rx2 - t_tx2. Mainittujen siirtovii-veiden d1 ja d2 keskinäistä eroa ilmaiseva suure on mainittujen siirtoviiveiden erotus: 10 d 1 - d2 = (t_rx1 - t_tx1) - (t_rx2 - t_tx2), (1) mikä voidaan muuntaa muotoon: d1 - d2 = (t_rx1 - t_rx2) + (t_tx2 - t_tx1). (2)
Siirtoviiveiden erotukselle d1 -d2 pätee: d1 - d2 > t_rx1 - t_rx2, (3) 15 koska t_tx2 > t_tx1 eli t_tx2 - t_tx1 > 0 (tiedonsiirtokehys 131’ on tiedonsiirtokehysten peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin tiedonsiirtokehys 130’). Näin ollen myöhemmin vastaanotetun tiedonsiirtokehyksen 130’ vastaanottoajanhetken ja aiemmin vastaanotetun tiedonsiirtokehyksen 131’ vastaanottoajanhetken välinen aikaero edustaa siirtoviiveiden d1 ja d2 pienintä mahdollista eroa. Mainittu aikaero 20 on sama kuin siirtoviiveiden ero, jos tiedonsiirtokehykset 130’ ja 131’ on lähetetty samanaikaisesti. Kuten yhtälöstä 3 nähdään, tietoa lähetysajanhetkistä t_tx1 ja t_tx2 ei tarvita.
Kuten yllä esitetystä esimerkistä havaitaan, vastaanottoajanhetkien välinen aikaero t_rx1 - t_rx2 ilmaisee siirtoviiveiden d1 ja d2 pienimmän mahdollisen eron, jos 25 tiedonsiirtokehysten vastaanottojärjestys on eri kuin kyseisten tiedonsiirtokehysten järjestysindikaattoreiden määräämä peräkkäisjärjestys. Toisin sanoen tiedonsiirto-kehysten ajallinen järjestys on vaihtunut siirron aikana. Edellä esitettyä periaatetta voidaan käyttää tietoliikennevuon viivevaihtelujen voimakkuuden ilmaisemiseen, 11 mikäli tiedonsiirtokehysten ajallinen järjestys voi vaihtua tiedonsiirron aikana ja mainituilla tiedonsiirtokehyksillä on kohdeverkkoelementille tiedotettava peräkkäis-järjestys. Periaatetta voidaan käyttää tietoliikennevuon eri osavoiden viiveominai-suuksien keskinäiseen vertailuun valitsemalla ensimmäinen tarkasteltava tiedon-5 siirtokehys ensimmäisestä osavuosta ja toinen tarkasteltava tiedonsiirtokehys toisesta osavuosta. Eri osavoita voivat edustaa esimerkiksi eri fyysisiin tai loogisiin vastaanottoportteihin saapuvat tiedonsiirtokehykset. Yllä esitetyssä esimerkissä määritettiin siirtoviiveiden eron pienin mahdollinen arvo tilanteessa, jossa ensimmäinen tarkasteltava tiedonsiirtokehys kuuluu tietoliikennevuon ensimmäiseen 10 osavuohon, joka saapuu ensimmäiseen vastaanottoporttiin 107, ja toinen tarkasteltava tiedonsiirtokehys kuuluu mainitun tietoliikennevuon toiseen osavuohon, joka saapuu toiseen vastaanottoporttiin 106.
Edellä esitettyä periaatetta voidaan käyttää myös tilanteessa, jossa tietoliikenne-vuota edustavia tiedonsiirtokehyksiä saapuu useampaan kuin kahteen vastaanot-15 toporttiin. Oletetaan esimerkiksi, että tietoliikennevuo saapuu vastaanottoportteihin P1, P2, ..., PN. Tilanteessa, jossa vastaanottoporttiin Pi saapuu tiedonsiirtokehys PDU(a) ja vastaanottoporttiin Pj saapuu tiedonsiirtokehys PDU(b) ja jossa mainittujen tiedonsiirtokehysten PDU(a) ja PDU(b) ajallinen järjestys on vaihtunut, saadaan mainittuihin vastaanottoportteihin Pi ja Pj liittyvien tiedonsiirtoreittien siirtovii-20 ve-eroa ilmaiseva suure (PDU(a):n ja PDU(b):n vastaanottoajanhetkien aikaero), missä i = 1, ..., N ja j = 1,..., N. Toisin sanoen tiedonsiirtoreittien siirtoviive-eroa ilmaisevat suureet saadaan kullekin vastaanottoporttiparille Pi, Pj. Tarkastelemalla eri vastaanottoporttipareille mitattuja siirtoviive-eroa ilmaisevia suureita voidaan esimerkiksi identifioida se vastaanottoportti tai ne vastaanottoportit, johon liittyvä 25 reitti aiheuttaa tai joihin liittyvät reitit aiheuttavat eniten siirtoviitettä.
Tiedonsiirtokehysten vastaanottoajanhetket voidaan mitata kellogeneraattorin 109 tuottaman kellosignaalin avulla. Kuviossa 1 esitetyssä tietoliikennejärjestelmässä kellogeneraattori on osa kohdeverkkoelementtiä 102. Tiedonsiirtokehysten vastaanottoajanhetket voidaan mitata myös kohdeverkkoelementin 102 ulkopuolelta 30 vastaanotetun kellosignaalin avulla.
12
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa järjestelyssä prosessoriyksikkö 108 on järjestetty poistamaan vastaanottoportti 106 reititysprotokollan käytettävissä olevien vastaanottoporttien joukosta vasteena tilanteelle, jossa aiemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 131’ on järjestysindikaattorien mukaisessa peräkkäisjärjes-5 tyksessä jäljempänä kuin myöhemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 130’ ja tie-donsiirtokehysten 130’ja 131’ vastaanottoajanhetkien aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon. Tällöin reitti 110 aiheuttaa siis suurempia tiedonsiirtoviiveitä kuin reitti 111. Mainittu reititysprotokolla voi olla esimerkiksi IP-reititysprotokolla (engl. Internet Protocol), jonka avulla lähdeverk-10 koelementti 101, kohdeverkkoelementti 102 ja tiedonsiirtoverkon 103 verkkoelementit ylläpitävät reititystaulujaan. Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaisessa järjestelyssä prosessoriyksikkö 108 on järjestetty alentamaan laatuluokka-tietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy vastaanottoport-tiin 106, vasteena tilanteelle, jossa aiemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 131’ 15 on järjestysindikaattorien mukaisessa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin myöhemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 130’ ja tiedonsiirtokehysten 130’ ja 131’ vastaanottoajanhetkien aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon. Toisin sanoen reititysprotokolla konfiguroidaan siten, että runsaasti siirtoviivettä aiheuttavien tiedonsiirtoverkon 103 osien tai alueiden 20 käyttö korvataan mainitun tiedonsiirtoverkon muiden osien tai alueiden käytöllä ja/tai runsaasti siirtoviivettä aiheuttavien tiedonsiirtoverkon osien tai alueiden laatuluokitusta alennetaan, jotta laatuluokkatietoinen reititysprotokolla pyrkisi välttämään kyseisten osien tai alueiden käyttöä.
Mainitun indikaattoriarvon päivittämisessä sovellettava menettely voidaan valita 25 usealla eri tavalla. Prosessoriyksikkö 108 voi olla esimerkiksi järjestetty vertaamaan vastaanottoajanhetkien aikaeroa vanhaan indikaattoriarvoon ja asettamaan mainittu vastaanottoajanhetkien aikaero uudeksi indikaattoriarvoksi vasteena tilanteelle, jossa mainittu vastaanottoajanhetkien aikaero sekä ennalta asetettu määrä (0...N) aikaisemmin laskettuja vastaavia vastaanottoajanhetkien aikaeroja ovat 30 suurempia kuin mainittu vanha indikaattoriarvo. Prosessoriyksikkö 108 voi olla esimerkiksi järjestetty käyttämään vastaanottoajanhetkien aikaeroa sellaisenaan mainittuna indikaattoriarvona. Prosessoriyksikkö 108 voi olla esimerkiksi järjestetty 13 käyttämään vastaanottoajanhetkien aikaeroa alipäästösuodatuksen sisääntulosuu-reena ja mainitun alipäästösuodatuksen ulostulosuuretta mainittuna indikaattoriar-vona.
Kuvio 2 esittää lohkokaaviona esimerkkiä tietoliikennejärjestelmästä, jossa on 5 keksinnön erään suoritusmuodon mukainen järjestely vastaanotettujen tiedonsiir-tokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi. Tietolii-kennevuohon kuuluvat tiedonsiirtokehykset 230, 231,232, 233, ... siirretään läh-deverkkoelementistä 201 tiedonsiirtoverkon 203 kautta kohdeverkkoelementtiin 202. Osa tiedonsiirtokehyksistä lähetetään lähdeverkkoelementin 201 loogisen 10 lähetysportin 212 kautta ja osa loogisen lähetysportin 213 kautta. Loogisen lähe-tyspotin 212 kautta lähetyt tiedonsiirtokehykset reititetään verkkoelementtien 221 ja 222 väliselle reitille 210 ja ne vastaanotetaan kohdeverkkoelementin 202 loogisessa vastaanottoportissa 214. Loogisen lähetyspotin 213 kautta lähetyt tiedonsiirtokehykset reititetään verkkoelementtien 221 ja 222 väliselle reitille 211 ja ne vas-15 taanotetaan kohdeverkkoelementin 202 loogisessa vastaanottoportissa 215. Tie-donsiirtokehysten 230, 231,232, 233, ... järjestys saattaa vaihtua verkkoelementtien 221 ja 222 välisessä siirrossa. Loogiset lähetysportit 212 ja 213 on toteutettu fyysiseen lähetysporttiin 204 ja loogiset vastaanottoportit 212 ja 213 on toteutettu fyysiseen vastaanottoporttiin 207. Loogista porttia voi edustaa esimerkiksi IP-20 tunneli (engl. Internet Protocol), ATM-VC (Engl. Asynchronous Tranfer Protocol-Virtual Circuit), MPLS-LSP (engl. Multiprotocol Label Switching-Label Switched Path), tai jokin muu tiedonsiirtoverkkoon ennalta määritelty yhteys. Tiedonsiirtoke-hys 230’ edustaa tiedonsiirtokehystä 230 sen jälkeen, kun tiedonsiirtokehys 230 on siirretty lähdeverkkoelementistä 201 kohdeverkkoelementtiin 202. Vastaavasti 25 tiedonsiirtokehys 231’ edustaa tiedonsiirtokehystä 231 sen jälkeen, kun tiedonsiirtokehys 231 on siirretty lähdeverkkoelementistä 201 kohdeverkkoelementtiin 202.
Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen 230, 231,232, 233, ... liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä. Kukin tiedonsiirtoke-30 hys on lähetetty lähdeverkkoelementistä aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Kuvion 2 esit- 14 tärinässä esimerkkitilanteessa tiedonsiirtokehys 231 on mainitussa peräkkäisjärjes-tyksessä tiedonsiirtokehyksen 230 jälkeen.
Järjestelyssä vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi on prosessoriyksikkö 208, joka on järjestetty: 5 - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk- seen (230’ tai 231’) liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen (231’ tai 230’) liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mai-10 nittu toinen tiedonsiirtokehys, ja - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto-kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhet-ken ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetken 15 välinen aikaero.
Mainittu aikaero edustaa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen (231’tai 230’) ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen (230’ tai 231’) kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa.
Kuvio 3 esittää lohkokaaviona keksinnön erään suoritusmuodon mukaista verk-20 koelementtiä 300, joka voi olla esimerkiksi IP-reititin (engl. Internet Protocol), Et-hernet-kytkin, ATM-kytkin (engl. Asynchronous Transfer Mode), matkapuhelinverkon tukiasema, tai MPLS-kytkin (engl. Multi Protocol Label Switching). Verkkoelementti on sovitettu vastaanottamaan tiedonsiirtokehyksiä 330, 331. Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan ky-25 seisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Verkkoelementissä on prosessoriyksikkö 308, joka on järjestetty: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk- 30 seen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaan- 15 otettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa pe-räkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, ja - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on maini-5 tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mah-10 dollista eroa.
Yleisyyttä rajoittamatta voidaan olettaa, että mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on tiedonsiirtokehys 331 ja mainittu toinen tiedonsiirtokehys on tiedonsiirtokehys 330.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä mainittu ensim-15 mäinen tiedonsiirtokehys on mainitun verkkoelementin ensimmäisessä vastaanot-toportissa 307 (engl. ingress port) vastaanotettu tiedonsiirtokehys ja mainittu toinen tiedonsiirtokehys on verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa 306 vastaanotettu tiedonsiirtokehys. Vastaanottoportti 306 voi olla fyysinen tai looginen vastaanottoportti. Vastaavasti vastaanottoportti 307 voi olla fyysinen tai looginen 20 vastaanottoportti.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä mainittu proses-soriyksikkö 308 on järjestetty poistamaan vastaanottoportti 306 reititysprotokollan käytettävissä olevien vastaanottoporttien joukosta vasteena tilanteelle, jossa aiemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 331 on järjestysindikaattorien mukaisessa 25 peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin myöhemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 330 ja tiedonsiirtokehysten 330 ja 331 vastaanottoajanhetkien aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon. Kuten kuvion 1 selostuksesta käy ilmi, mainitun indikaattoriarvon päivittämisessä sovellettava menettely voidaan valita usealla eri tavalla.
16
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä mainittu proses-soriyksikkö 308 on järjestetty alentamaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy vastaanottoporttiin 306, vasteena tilanteelle, jossa aiemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 331 on järjestysindikaattorien mu-5 kaisessa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin myöhemmin vastaanotettu tiedonsiirtokehys 330 ja tiedonsiirtokehysten 330 ja 331 vastaanottoajanhetkien aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä on prosessori mainitun reititysprotokollan suorittamiseksi. Mainittu prosessori voi olla prosessoit) riyksikkö 308 tai jokin muu verkkoelementissä oleva prosessori. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä on lähtöportti 324 siirtoviiveiden keskinäisiä eroja ilmaisevan datan syöttämiseksi ulkoiseen laitteistoon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä on kello-generaattori 309, joka on järjestetty tuottamaan kellosignaali tiedonsiirtokehysten 15 vastaanottoajanhetkien mittaamiseksi. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa verkkoelementissä on sisääntuloportti 323 kellosignaalin vastaanottamiseksi verkkoelementin ulkopuolelta.
Kuvio 4 esittää vuokaaviona keksinnön erään suoritusmuodon mukaista menetelmää vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten 20 erojen ilmaisemiseksi. Kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirto-kehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys. Vaiheessa 401 määritetään aiemmin 25 vastaanotetun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ja myöhemmin vastaanotetun toisen tiedonsiirtokehyksen keskinäinen järjestys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä mainittuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän ensimmäisen jär-jestysindikaattorin ja mainittuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen jär-jestysindikaattorin perusteella. Mikäli mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on 30 mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, siirrytään vaiheeseen 402, jossa lasketaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyk- 17 sen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero. Mainittu aikaeron edustaa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa.
5 Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa (engl. ingress port) vastaanotettu tiedonsiirtokehys ja mainittu toinen tiedonsiirto-kehys on mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa vastaanotettu tiedonsiirtokehys. Mainittu ensimmäinen vastaanottoportti voi olla fyysinen tai loo-10 ginen vastaanottoportti ja mainittu toinen vastaanottoportti voi olla fyysinen tai looginen vastaanottoportti.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä mainittu toinen vastaanottoportti poistetaan reititysprotokollan käytettävissä olevien vastaanottoportti-en joukosta, jos mainittu aiemmin vastaanotettu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on 15 mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu myöhemmin vastaanotettu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun vastaanottoajanhetkien välisen aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä alennetaan laatu-luokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun 20 toiseen vastaanottoporttiin, jos mainittu aiemmin vastaanotettu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu myöhemmin vastaanotettu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun vastaanottoajanhetkien välisen aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
25 Menettely, jota sovelletaan mainitun indikaattoriarvon päivittämisessä, voidaan valita usealla eri tavalla. Ensimmäisen esimerkin mukaisessa menettelyssä mainittua vastaanottohetkien välistä aikaeroa käytetään sellaisenaan mainittuna indi-kaattoriarvona. Toisen esimerkin mukaisessa menettelyssä mainittua vastaanottohetkien välistä aikaeroa verrataan mainittuun indikaattoriarvoon ja, jos mainittu 30 vastaanottoajanhetkien välinen aikaero sekä ennalta asetettu määrä aikaisemmin laskettuja vastaavia aikaeroja ovat suurempia kuin mainittu indikaattoriarvo, mai- 18 nittu aikaero asetetaan uudeksi indikaattoriarvoksi. Kolmannen esimerkin mukaisessa menettelyssä mainittua vastaanottoajanhetkien välistä aikaeroa käytetään alipäästösuodatuksen sisääntulosuureena ja mainitun alipäästösuodatuksen ulos-tulosuure on mainittu indikaattoriarvo.
5 Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys ja mainittu toinen tiedonsiirtokehys ovat jokin seuraavista vaihtoehdoista: IP-paketteja (engl. Internet Protocol), ATM-soluja (engl. Asynchronous Transfer Mode), Ethernet- kehyksiä, ja Frame-Relay kehyksiä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä kuhunkin tiedonsiirto tokehykseen liittyvä järjestysindikaattori on yksi seuraavista: kyseisen tiedonsiirto-kehyksen lähetysajanhetkeä ilmaiseva lähetysaikaleima ja kyseisen tiedonsiirto-kehyksen järjestysnumero.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa tietokoneohjelmassa on ohjelmalliset välineet ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi ilmaisemaan vastaanotettujen 15 tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisiä eroja, missä kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tie-20 donsiirtokehys. Mainitut ohjelmalliset välineet ovat: - ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perus- 25 teella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäis järjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, ja - ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero vasteena tilan- 30 teelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräk- 19 käisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa.
5 Mainitut ohjelmalliset välineet voivat olla esimerkiksi aliohjelmia tai funktioita. Esimerkiksi kuviossa 3 esitetty prosessoriyksikkö 308 voi olla mainittu ohjelmoitava prosessori.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen tietokoneohjelma on tallennettu ohjelmoitavan prosessorin luettavissa olevaan tallennusvälineeseen kuten esimer-10 kiksi optiselle levykkeelle (CD-levyke, engl. Compact Disk).
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen tietokoneohjelma on koodattu signaaliin, joka on vastaanotettavissa tietoliikenneverkosta kuten esimerkiksi Internetistä.
Kuten alan ammattilaiselle on ilmeistä, keksintöjä sen suoritusmuodot eivät rajoitu edellä kuvattuihin suoritusmuotoesimerkkeihin vaan keksintöä ja sen suoritusmuo-15 toja voidaan muunnella itsenäisen patenttivaatimuksen puitteissa. Patenttivaatimusten sisältämät tunnuspiirteiden olemassaoloa kuvaavat ilmaukset, esimerkiksi ’’järjestelyssä on prosessoriyksikkö”, ovat avoimia siten, että tunnuspiirteiden esittäminen ei poissulje sellaisten muiden tunnuspiirteiden, joita ei ole esitetty itsenäisissä tai epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa, olemassaoloa.
20

Claims (18)

20
1. Järjestely vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten (130’, 131’, 230’, 231’) kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi, missä kuhunkin tiedonsiir-tokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen 5 tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräk-käisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys, ja jossa järjestelyssä on prosessoriyksikkö (108, 208), joka on järjestetty: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk- 10 seen (131’, 231’) liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen (130', 230’) liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirto-kehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vas-15 taanotettu verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa (107, 214) ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa (106, 215), ja - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- 20 kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensim mäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa, 25 tunnettu siitä, että mainittu prosessoriyksikkö on järjestetty alentamaan laatuluok-katietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin (106, 215), vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys (131’, 231 ’) on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys (130’, 230’) ja mainitun aikaeron perus-30 teella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon. 21
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu ensimmäinen vastaanottoportti on fyysinen vastaanottoportti (107) tai looginen vas-taanottoportti (214) ja mainittu toinen vastaanottoportti on fyysinen vastaanotto-portti (106) tai looginen vastaanottoportti (215).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu pro- sessoriyksikkö on järjestetty poistamaan mainittu toinen vastaanottoportti (106, 215) reititysprotokollan käytettävissä olevien vastaanottoporttien joukosta vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys (131’, 231’) on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys 10 (130’, 230’) ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää en nalta asetetun raja-arvon.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu pro-sessoriyksikkö on järjestetty vertaamaan mainittua aikaeroa mainittuun indikaatto-riarvoon ja asettamaan mainittu aikaero mainituksi indikaattoriarvoksi vasteena 15 tilanteelle, jossa mainittu aikaero sekä ennalta asetettu määrä aikaisemmin laskettuja vastaavia aikaeroja ovat suurempia kuin mainittu indikaattoriarvo.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu pro-sessoriyksikkö on järjestetty käyttämään mainittua aikaeroa alipäästösuodatuksen sisääntulosuureena mainitun alipäästösuodatuksen ulostulosuureen ollessa mai- 20 nittu indikaattoriarvo.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys ja mainittu toinen tiedonsiirtokehys ovat jokin seuraa-vista vaihtoehdoista: IP-paketteja (engl. Internet Protocol), ATM-soluja (engl. Asynchronous Transfer Mode), Ethernet-kehyksiä, ja Frame-Relay-kehyksiä.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu ku hunkin tiedonsiirtokehykseen liittyvä järjestysindikaattori on yksi seuraavista: kyseisen tiedonsiirtokehyksen lähetysajanhetkeä ilmaiseva lähetysaikaleima ja kyseisen tiedonsiirtokehyksen järjestysnumero.
8. Verkkoelementti (300), joka on sovitettu vastaanottamaan tiedonsiirtokehyk-30 siä (330, 331), joista kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, 22 joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja joista kukin tiedon-siirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys, ja jossa verkkoelementissä on 5 prosessoriyksikkö (308), joka on järjestetty: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk-seen (331) liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen (330) liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys maini-10 tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- kehys, mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa (307) ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa (306), ja 15. vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on maini tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto-kehys, laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun 20 ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mah dollista eroa, tunnettu siitä, että mainittu prosessoriyksikkö on järjestetty alentamaan laatuluok-katietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin (306), vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen 25 tiedonsiirtokehys (331) on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys (330) ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen verkkoelementti, tunnettu siitä, että mainittu prosessoriyksikkö on järjestetty poistamaan mainittu toinen vastaanottoportti 30 (306) reititysprotokollan käytettävissä olevien vastaanottoporttien joukosta vastee na tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys (331) on mainitussa 23 peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys (330) ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen verkkoelementti, tunnettu siitä, että verk-5 koelementti on yksi seuraavista: IP-reititin (engl. Internet Protocol), Ethernet- kytkin, ATM-kytkin (engl. Asynchronous Transfer Mode), matkapuhelinverkon tukiasema ja MPLS-kytkin (engl. Multi Protocol Label Switching).
11. Menetelmä vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisten erojen ilmaisemiseksi, missä kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy 10 järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys, ja jossa menetelmässä: 15. ilmaistaan (401) aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk seen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaanotettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, 20 mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verk koelementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa, ja - vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on maini-25 tussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirto- kehys, lasketaan (402) mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä 30 mahdollista eroa, 24 tunnettu siitä, että menetelmässä alennetaan laatuluokkatietoisen reititysprotokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanottoporttiin, jos mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun aikaeron perusteella 5 päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ensimmäinen vastaanottoportti on fyysinen tai looginen vastaanottoportti ja mainittu toinen vastaanottoportti on fyysinen tai looginen vastaanottoportti.
13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu 10 toinen vastaanottoportti poistetaan reititysprotokollan käytettävissä olevien vas- taanottoporttien joukosta, jos mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon.
14. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua aikaeroa verrataan mainittuun indikaattoriarvoon ja, jos mainittu aikaero sekä ennalta asetettu määrä aikaisemmin laskettuja vastaavia aikaeroja ovat suurempia kuin mainittu indikaattoriarvo, mainittu aikaero asetetaan mainituksi indikaattoriar-voksi.
15. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua aikaeroa käytetään alipäästösuodatuksen sisääntulosuureena mainitun alipääs-tösuodatuksen ulostulosuureen ollessa mainittu indikaattoriarvo.
16. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys ja mainittu toinen tiedonsiirtokehys ovat jokin seu- 25 raavista vaihtoehdoista: IP-paketteja (engl. Internet Protocol), ATM-soluja (engl. Asynchronous Transfer Mode), Ethernet-kehyksiä, ja Frame-Relay-kehyksiä.
17. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyvä järjestysindikaattori on yksi seuraavista: kyseisen tiedonsiirtokehyksen lähetysajanhetkeä ilmaiseva lähetysaikaleima ja 30 kyseisen tiedonsiirtokehyksen järjestysnumero. 25
18. Tietokoneohjelma ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi ilmaisemaan vastaanotettujen tiedonsiirtokehysten kokemien siirtoviiveiden keskinäisiä eroja, missä kuhunkin tiedonsiirtokehykseen liittyy järjestysindikaattori, joka on järjestetty ilmaisemaan kyseisen tiedonsiirtokehyksen asema mainittujen tiedonsiirtokehysten 5 keskinäisessä peräkkäisjärjestyksessä, ja kukin tiedonsiirtokehys on lähetetty aiemmin tai samanaikaisesti kuin mainitussa peräkkäisjärjestyksessä seuraavana oleva tiedonsiirtokehys, ja jossa tietokoneohjelmassa on ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi: - ilmaisemaan aiemmin vastaanotettuun ensimmäiseen tiedonsiirtokehyk- 10 seen liittyvän ensimmäisen järjestysindikaattorin ja myöhemmin vastaan otettuun toiseen tiedonsiirtokehykseen liittyvän toisen järjestysindikaattorin perusteella, onko mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen ollessa vastaanotettu verk- 15 koeiementin ensimmäisessä vastaanottoportissa ja mainitun toisen tiedon siirtokehyksen ollessa vastaanotettu mainitun verkkoelementin toisessa vastaanottoportissa, ja - laskemaan mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen vastaanottoajanhetkien välinen aikaero vasteena tilan- 20 teelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräk käisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys, mainitun aikaeron edustaessa mainitun toisen tiedonsiirtokehyksen ja mainitun ensimmäisen tiedonsiirtokehyksen kokemien siirtoviiveiden pienintä mahdollista eroa, 25 tunnettu siitä, että tietokoneohjelmassa on lisäksi ohjelmalliset välineet mainitun ohjelmoitavan prosessorin ohjaamiseksi alentamaan laatuluokkatietoisen reititys-protokollan käyttämää laatuluokitusta, joka liittyy mainittuun toiseen vastaanotto-porttiin, vasteena tilanteelle, jossa mainittu ensimmäinen tiedonsiirtokehys on mainitussa peräkkäisjärjestyksessä jäljempänä kuin mainittu toinen tiedonsiirtokehys 30 ja mainitun aikaeron perusteella päivitetty indikaattoriarvo ylittää ennalta asetetun raja-arvon. 26
FI20095290A 2009-03-20 2009-03-20 Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi FI121835B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095290A FI121835B (fi) 2009-03-20 2009-03-20 Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095290 2009-03-20
FI20095290A FI121835B (fi) 2009-03-20 2009-03-20 Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095290A0 FI20095290A0 (fi) 2009-03-20
FI20095290A FI20095290A (fi) 2009-07-30
FI121835B true FI121835B (fi) 2011-04-29

Family

ID=40510287

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095290A FI121835B (fi) 2009-03-20 2009-03-20 Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121835B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20095290A (fi) 2009-07-30
FI20095290A0 (fi) 2009-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105850082B (zh) 网络中分段源路由的方法及存储介质
US10454806B2 (en) SDN controller, data center system, and routing connection method
CN103155488B (zh) 延迟测量系统和延迟测量方法以及延迟测量设备和延迟测量程序
US8897141B2 (en) Network system and routing method
JP6147467B2 (ja) フレーム伝送装置及び同期方法
US10063467B2 (en) Virtual extensible local area network performance routing
US11349587B2 (en) Generating a timestamp
CN103636172B (zh) 具有环拓扑的网络中的拓扑改变
FI121836B (fi) Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi
JP2014168283A (ja) 通信システム、ネットワーク監視装置、及びネットワーク監視方法
CN103891217A (zh) 使用网络测量触发的服务确保
EP3053307B1 (en) A method and apparatus of adapting an association of physical resources with a summarized resource
US9077629B2 (en) Communication device, and signal degradation monitoring system and method
KR102024515B1 (ko) 전송 장치 및 경로 추가 방법
FI121835B (fi) Menetelmä ja järjestely tiedonsiirtoviiveiden erojen ilmaisemiseksi
CN112543128B (zh) 用于指示维护模式操作的双向转发检测控制分组
CN113767597B (zh) 用于基于周期的负载均衡的网络设备、系统和方法
US20120250536A1 (en) Ethernet-dual-ended loss measurement calculation
EP3076610A1 (en) Cross-domain path processing method and device
JP5201021B2 (ja) ネットワーク輻輳監視システム及びネットワーク輻輳監視方法
US20190132239A1 (en) Systems, apparatuses, and methods for rerouting network traffic
JP6039390B2 (ja) 多重化装置、制御端末、ネットワークシステム、および方法
JP5117534B2 (ja) ネットワーク監視装置、ネットワーク監視方法及びネットワーク監視プログラム
CN115868145A (zh) 一种通信方法及相关设备

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121835

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: CORIANT OY

MM Patent lapsed