FI118701B - Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI118701B
FI118701B FI20060403A FI20060403A FI118701B FI 118701 B FI118701 B FI 118701B FI 20060403 A FI20060403 A FI 20060403A FI 20060403 A FI20060403 A FI 20060403A FI 118701 B FI118701 B FI 118701B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
structures
alarm
arrangement
information
earth
Prior art date
Application number
FI20060403A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20060403A0 (fi
FI20060403A (fi
Inventor
Taito Heikkinen
Original Assignee
Tieto Oskari Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tieto Oskari Oy filed Critical Tieto Oskari Oy
Priority to FI20060403A priority Critical patent/FI118701B/fi
Publication of FI20060403A0 publication Critical patent/FI20060403A0/fi
Publication of FI20060403A publication Critical patent/FI20060403A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI118701B publication Critical patent/FI118701B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B21/00Alarms responsive to a single specified undesired or abnormal condition and not otherwise provided for
    • G08B21/18Status alarms
    • G08B21/182Level alarms, e.g. alarms responsive to variables exceeding a threshold

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Testing Or Calibration Of Command Recording Devices (AREA)

Description

· τ 118701
Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään ja laitteeseen erilaisten rakenteiden rasitusten mittaamiseksi. Erityisesti keksintö kohdistuu rakennusten kattorakenteiden 5 ylikuormituksien ilmaisemiseen.
Rakennusten katot ja muut rakenteet mitoitetaan lujuuslaskelmien avulla.
Laskelmissa käytetään varmuuskertoimia, joilla otetaan huomioon mm.
materiaalien epähomogeenisuus ja rakentamisen yhteydessä esiintyvät muut 10 epätarkkuudet. Mitoituksessa otetaan huomioon ympäristön ja luonnon aiheuttamat rasitukset, kuten tuuli- ja lumikuormat ja rakenteeseen kohdistuvat käytönaikaiset kuormitukset. Varmuuskertoimet pyritään valitsemaan mahdollisimman pieniksi, jotta rakentamisen kustannukset jäisivät alhaisemmiksi.
Pienten varmuuskertoimien käyttö edellyttää olosuhteiden tarkkaa tuntemista ja 15 mallintamista koko rakennuksen elinkaaren aikana. Ympäristön muutokset ja satunnaiset kuormitukset voivat kuormittaa rakenteita kuitenkin enemmän kuin on voitu ennakoida. Tyypillisesti kattorakenteita kuormittaa tuuli- ja lumikuormat.
: v. Lisäksi rakenteiden kestävyyttä koettelevat esimerkiksi myrskyt, maanjäristykset ja .···. lämpötilanvaihtelut. On myös mahdollista, että rakenteiden materiaalien ··· 20 ominaisuudet sekä rakenteiden liitokset muuttuvat tai väsyvät ajan kuluessa, jonka ··♦· f**: seurauksena voi olla myöhemmin rakenteiden pettäminen.
·»· • ♦ · • · · ♦ ♦♦
Kiinteistönomistajien kunnossapitotoimien määrän ollessa riittämätön voi ··· onnettomuusriski kasvaa merkittävästi. Nykyäänet rakenteita rakentamisen 25 jälkeen tyypillisesti seurata mittaamalla, vaan ne joko kestävät vuodesta toiseen tai pahimmassa tapauksessa romahtavat. Kattojen romahtamisista aiheutuu merkittävät taloudelliset haitat, mutta vielä pahempaa on mahdollisten ':··* henkilövahinkojen syntyminen.
• ·* • · · • · · .···. 30 Kattorakenteiden suunnitteluvaiheessa pystytään määrittämään rakenteiden • ♦ normaalit muodonmuutokset, jotka ne vielä turvallisesti kestävät. Samoin voidaan määrittää rakenteisiin kohdat, joissa on suurimmat riskit ylikuormituksille.
118701 2
Keksinnön tavoitteena on aikaansaada menetelmä ja laitejärjestely rakenteiden muodonmuutosten ilmaisemiseksi ja hälytyksen suorittamiseksi. Menetelmällä ja laitejärjestelyllä voidaan tunnistaa tapahtuvat muodonmuutokset, kuten rakenteiden liikkumiset, kallistumiset, taipumiset, kiertymiset ja stabiliteetin S mahdolliset menettämiset. Rakennuksen tärkeisiin rakennekohtiin asennettujen ilmaisimien avulla voidaan antaa varoitus tai hälytys. Laitteiden mittaustietoja voidaan lähettää myös seurantajärjestelmälle, joka huolehtii tietojen jatkokäsittelystä ja hälytyksistä tai informaatio voidaan tallentaa laitteeseen. Keksinnön mukaista yksinkertaisinta mittausjärjestelyä voidaan hyvin verrata 10 esimerkiksi laajasti käytössä oleviin palovaroittimiin. Keksinnössä savukaasun sijasta aistitaan muutokset rakenteissa ja äänimerkin tai muun menetelmän avulla varoitetaan vaarassa olijoita.
Järjestelmä voi olla myös liitettynä muihin järjestelmiin liittimen 31 kautta, kuten 15 esimerkiksi kiinteistöautomaatiojärjestelmiin tai hälytysten välitysjärjestelmiin.
Silloin voidaan saada reaaliaikaisesti tietoa rakenteiden tilasta myös sähköisessä (numeerisessa) muodossa ja se antaa paremmat reagointimahdollisuudet *·.·. kiinteistön turvallisuudesta vastaaville henkilöille. Järjestelmässä voi olla « · *···. eritasoisia hälytyslähtöjä, kuten esimerkiksi "varoitus” ja "hälytys”.
• t «·· 20
HM
.*··. Menetelmässä mitataan esimerkiksi rakenteeseen kiinnitetyn kallistusanturin 30 φ · : avulla muutosta referenssiarvoon. Asennuksen yhteydessä saadaan φφφ : * * * · referenssiarvo, johon muutosta verrataan. Referenssiarvoja ja mittaussuuntia voi • φ · olla myös useampia. Varoitus ja/tai hälytysraja voidaan yksinkertaisimmillaan 25 asetella laitteeseen kallistuskulman muutoksena. Kun tiedetään kallistuskulman φ muutos sekä kattorakenteiden tukipisteiden etäisyydet rakennuksessa, voidaan kallistuskulman muutoksen avulla määrittää kattorakenteen taipuma.
φ φ #
Kallistusanturiyksikkö (kulma-anturiyksikkö) voi koostua esimerkiksi yksi», kaksi- φ φ φ 30 tai kolmiakselisesta kiihtyvyysanturista, jolla mitataan staattisesti maan • φ vetovoiman kiihtyvyyden suuntaa. Edullisinta on käyttää puolijohdetekniikalla tehtyjä kiihtyvyysantureita. Puolijohdekiihtyvyysantureiden ongelmana on 118701 3 tyypillisesti niiden lämpötilariippuvuus. Mikäli anturissa itsessään ei ole hyvää lämpötilakompensointia, on se oltava toteutettuna laitteeseen muilla keinoin. Kulma-anturin käyttäminen mittauksessa on edullista, koska sen asentaminen on paljon yksinkertaisempaa kuin suoraan laskeutumaa millimetreissä taikka S senttimetreissä mittaava menetelmä. Kulma-anturin mittaama g-voima on aina kohtisuoraan maata kohti ja se ei käytännössä muutu ennalta arvaamattomasti. Tätä tietoa käytetään hälytinlaitteessa referenssinä. Teoreettinen tilanne, jossa ei saada hälytystä kulma-anturilta on se, jos rakennelma painuu tasaisesti ja suoraan alaspäin. Kulma-anturi huomaa pienetkin kulmamuutokset rakennuksessa tai 10 mitattavassa rakenteessa. Ilmaisinlaitteen, kuten kulma-anturin, informaatiosta voidaan muodostaa rakenteen muodonmuutosta kuvaava absoluuttinen arvo tai suhteellinen arvo. Esimerkiksi taipuman suuruus voidaan ilmoittaa taipumakulman ja siirtymän absoluuttisena arvona tai prosenttilukuna sallituista arvoista.
15 Keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella 30 voidaan pelastaa ihmishenkiä ja ennalta ehkäistä rakennusten sortumiset ja sitä kautta pienentää taloudellisia menetyksiä. Laitteiden avulla luodaan myös turvallisuuden tunnetta.
1« ·
· I
• · • · ;··*. Laitteen käyttömahdollisuudet ovat monipuolisia ja se on rakenteeltaan *·· 20 yksinkertainen ja toimintavarma.
··** ·*· • * • · ·«· : Esillä olevalla keksinnöllä ratkaistaan rakennusten tai muiden rakenteiden • · · kuormittumisesta aiheutuvia ongelmia ja poistetaan tunnetun tekniikan puutteita sekä aikaansaadaan laite, joka on ominaisuuksiltaan monipuolinen sekä 25 rakenteeltaan yksinkertainen ja toimintavarma.
• « « • · t * • M • ·:··· Mainitut edut saavutetaan keksinnön mukaisella laitteella, jolle on tunnusomaista ·:··· se, mitä on määritelty patenttivaatimuksissa.
* ·· • · · • · · ,·**, 30 Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti eräiden edullisten • · suoritusesimerkkien avulla ja viittaamalla oheisiin piirustuksiin.
4 1 1 8701
Kuvio 1 esittää erästä menetelmän mukaisen laitteen 12 asennuspaikkaa kattotuolin rakenteessa.
Kuvio 2 esittää erästä keksinnön mukaisen laitejärjestelmän kokoonpanoa 5 lohkokaavion muodossa.
Kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista laitetta 30.
Kuvio 4 esittää paljonko 5 metrin matkalta 0,1 asteen kulmapoikkeama aiheuttaa 10 laskeumaa rakenteessa tukipisteeseen 41 nähden.
Kuvio 5 esittää tilannetta, jossa rakenne 51, 52 taipuu kahden tukipisteen tilanteessa.
15 Kuvio 6 esittää tilannetta, jossa rakenne 61,62 taipuu yhden tukipisteen tilanteessa.
Eräs keksinnön mukainen käyttökohde on esitetty kuviossa 1. Keksinnön • · .···. mukaisessa menetelmässä ilmaisinlaite 12 on kiinnitetty kattotuoliin 13. Kattotuolin « · • * 20 alla on kantavia tukiseiniä 11, jotka pitävät kattotuolin ylhäällä turvallisesti • •m .·*·. normaalitilanteessa. Kun rakenne on jostain syystä pettämässä, tapahtuu ·· : kattotuolirakenteissa liikettä ja kulmamuutoksia. Erään keksinnön mukaisen *·· laitteen sisäinen rakenne on esitetty kuviossa 2. Elektroniikkayksikön 20 ympärille ··· on liitetty eri toimintalohkot 21, 22,23,24 ja 25. Elektroniikkayksikkö 20 voi 25 sisältää mikrokontrollerin sekä muuta signaalinkäsittelyyn tarvittavaa elektroniikkaa, kuten esimerkiksi AD-muuntimia. Toimintalohko 25 on teholähde, jossa on paristo, akku tai laitteeseen tuotu ulkopuolinen virransyöttö. Teholähde 25 muuntaa energian laitteelle sopivaksi ja yksin taikka yhdessä elektroniikkayksikön kanssa voi jaksottaa laitteen toimintaa pienemmän • · · 30 tehonkulutuksen saavuttamiseksi, jolloin paristokäytössä toiminta-aika pitenee.
• · Hälytysyksikkö 23 muodostaa hälytyksen, joka voi olla summeri, digitaalinen ja/tai analoginen lähtö. Liityntä 24 muodostaa fyysisen liityntäpinnan, jonka avulla 5 118701 laitteet voivat olla yhteydessä toisiinsa ja muihin järjestelmiin. Laitteen införmaatioyhteydet voivat toimia myös radiotekniikalla tai muulla langattomalla tavalla (kuten esimerkiksi radio- tai ääniaaltojen avulla), jolloin laitteiden asentaminen on helpompaa. Suurin hyöty asennuksessa saavutetaan, kun laite 5 toimii akulla taikka paristolla, jolloin kaapelointia ei tarvita lainkaan.
Asetusliittymän 21 avulla laite asetetaan käyttöönoton yhteydessä. Tällöin määritetään asennuksen jälkeinen asento referenssitiedoksi. Se voi tapahtua yksinkertaisimmillaan painamalla laitteessa olevaa nappia (ei esitetty kuvassa), jolloin se lukee muistiin referenssiarvon/arvot. Liittymällä 21 laitteelle asetellaan 10 myös varoitus- ja hälytys rajat. Asetusvälineet voivat yksinkertaisimmillaan olla jumppereita tai koodikytkimiä (34 ja 35). Monipuolisimmissa laitteissa on mahdollista olla jopa näyttölaite sekä näppäimet. Mikäli laitteita kytketään verkkoon, on laitteilla oltava identifiointinumero. Tämän avulla voi PC:n tai muun laitteen avulla tehdä asetuksia laitteiden ollessa verkossa. Laitteessa voi olla 15 merkkiledejä toiminnan varmistamiseksi (36 ja 37). Laitejäijestely voi myös rekisteröidä muistiin tapahtumia, jotka on purettavissa myöhempää tarkastelua varten sähköisesti. Tätä toimintoa voi verrata lentokoneissa yleisesti käytössä :v; oleviin "mustaan laatikkoon”, jonka avulla voidaan analysoida tietoja esimerkiksi • * .**·. vahingon jo tapahduttua. Laitteen keräämää informaatiota voidaan käyttää myös ·*· 20 rakenteiden kuormitushistorian taltioimiseen esimerkiksi suunnittelutiedon • •t» : **: pohjaksi, vaikka vahinkoa ei olisi edes tapahtunut.
·«# • * * • · ·
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan laite voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten ja 25 keksinnön selityksen esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Laitteessa voidaan käyttää esimerkiksi ilmaisinlaitteena anturitekniikassa ennestään ·;··· tunnettuja ratkaisuja. Ilmaisinlaite (anturi) ja laite voivat olla joko yhtenä laitteena *:··· taikka erillisinä, toisiinsa liitettyinä komponentteina.
• · · • · · .··*. 30 Alan ammattimiehelle on selvää, että laitteen mittasuhteet ja tekniset ratkaisut voivat käyttötarkoituksesta johtuen vaihdella. Edelleen on alan ammattimiehelle itsestään selvää, että keksinnön sovellusmuoto voi vaihdella käyttöolosuhteiden, 6 118701 asiakastarpeiden, sarjatyömenetelmien ja joukkotuotannon yhteydessä käyttöönotettavien valmistusratkaisujen puitteissa.
·* I
• · *
• I
• · »aa * a • · ··· »aa »aa» aa» • · * · »aa * * * « · · ··· «•I • · a a ata »l • a
• M
• • •a • a a a »aa • a . a a • a a a a aa a a a a a a a »aa a a a a a a a

Claims (8)

118701
1. Menetelmä kattorakenteiden tai muiden rakenteiden kuormitusten ilmaisemiseksi, jossa yksi- tai useampiakselinen kiihtyvyysanturi on sijoitettu S laitteeseen mittaamaan laitteen asentoa maan vetovoiman suhteen tunnet tu siitä, että laitteessa oleva elektroniikka (20) toimii jaksottaisesti tehonkulutuksen pienentämiseksi ja asentotiedon tuottaa puolijohdetekniikkaan perustuva lämpötilakompensoitu kiihtyvyysanturi ja laite muodostaa hälytyksen itsenäisesti mittaamalla laitteen omaa asentoa suhteessa maan vetovoimaan nähden ja se on 10 liitettävissä siinä olevan pienitehoisen radiolähettimen/vastaanottimen avulla valvontajärjestelmiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laitteen tuottama informaatio on vaihtoehtoisesti joko äänihälytys, digitaalinen 15 hälytyslähtö, analoginen hälytyslähtö, muu sähköisenä informaationa esitettävä tieto tai vaihtoehtoisesti kahden tai useamman edellämainitun yhdistelmä.
«... 3. Patenttivaatimuksien 1-2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · ]···*, laitteen käyttövoima on akku tai paristo, joka sallii laitteen johdottoman • · 20 asennuksen. t ··§· **· • · • · ··· .
4. Patenttivaatimuksien 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · · ’ ’ *·· ;***. ilmaisinlaitteen (30) informaatiosta muodostetaan rakenteen muodonmuutosta • •f kuvaava absoluuttinen tai suhteellinen arvo. • s)**:
5. Laitejärjestely kattorakenteiden tai muiden rakenteiden kuormitusten ilmaisemiseksi, jossa yksi- tai useampiakselinen kiihtyvyysanturi on sijoitettu laitteeseen mittaamaan laitteen asentoa maan vetovoiman suhteen tunnet tu • · siitä, että laitteessa oleva elektroniikka (20) toimii jaksottaisesti tehonkulutuksen • « · a!..( 30 pienentämiseksi ja asentotiedon tuottaa puolijohdetekniikkaan perustuva • · lämpötilakompensoitu kiihtyvyysanturi ja laite muodostaa hälytyksen itsenäisesti mittaamalla laitteen omaa asentoa suhteessa maan vetovoimaan nähden tuottaen 118701 hälytyksen aseteltujen rajatietojen suhteen ja se on liitettävissä siinä olevan pienitehoisen radiolähettimen/vastaanottimen avulla valvontajärjestelmiin.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitejärjestely kattorakenteiden tai 5 muiden rakenteiden kuormitusten ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että laitejärjestely toimii paristo-/akkukäyttöisenä tai ulkopuolisella virransyötöllä ja laitejäijestelyssä yksi tai useampi ilmaisinosa voi olla erillisenä tai integroituna varsinaiseen laiteosaan.
7. Patenttivaatimuksien 5-6 mukainen laitejärjestely kattorakenteiden tai muiden rakenteiden kuormitusten ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että laitejärjestelyssä tallennetaan tapahtumia muistiin, jotka voidaan sieltä myöhemmin purkaa tarkastelua varten.
8. Patenttivaatimuksien 5-7 mukainen laitejärjestely kattorakenteiden tai muiden rakenteiden kuormitusten ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että laitejärjestelyssä asetellaan laitteeseen raja-arvot sallituille poikkeamille :v. referenssitiedosta/tiedoista. • · • · ··· • · • · ·· 20 ···· ··· • 1 2 3 • ♦ • · § • · · *·· ··· • · • · ··· 25 * *·» t · • · ··· • · * 1 « • M « · · • 1 · * · S * · 2 • 3 9 118701
FI20060403A 2006-04-27 2006-04-27 Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi FI118701B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20060403A FI118701B (fi) 2006-04-27 2006-04-27 Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20060403A FI118701B (fi) 2006-04-27 2006-04-27 Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi
FI20060403 2006-04-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20060403A0 FI20060403A0 (fi) 2006-04-27
FI20060403A FI20060403A (fi) 2007-10-28
FI118701B true FI118701B (fi) 2008-02-15

Family

ID=36293797

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20060403A FI118701B (fi) 2006-04-27 2006-04-27 Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI118701B (fi)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3312555A1 (en) 2016-10-21 2018-04-25 WiSeNe Sp. z o.o. Method for monitoring variable load of a roof structure
EP3889567A1 (en) 2020-04-04 2021-10-06 WiSeNe Sp. z o.o. A method for measuring the utilization of the load carrying capacity of the building structural element

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3312555A1 (en) 2016-10-21 2018-04-25 WiSeNe Sp. z o.o. Method for monitoring variable load of a roof structure
EP3889567A1 (en) 2020-04-04 2021-10-06 WiSeNe Sp. z o.o. A method for measuring the utilization of the load carrying capacity of the building structural element
US11422056B2 (en) 2020-04-04 2022-08-23 WiSeNe Sp. z o.o. Method for measuring the utilization of the load carrying capacity of the building structural element

Also Published As

Publication number Publication date
FI20060403A0 (fi) 2006-04-27
FI20060403A (fi) 2007-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2630334C2 (ru) Система динамического контроля отделения кровли выработки на основе волоконных решеток и способ предварительного оповещения
AU2011242536B2 (en) Surface-mounted monitoring system
EP3524948B1 (en) System for the automatic wireless monitoring, remotely and in real time, of structures, infrastructures and mountain-slope sectors
CN101319924A (zh) 埋入式无线应力/应变/温度传感器测试平台
KR101939727B1 (ko) Mems 센서를 이용한 구조물의 안전 모니터링 시스템 및 안전 진단방법
JP2008249345A (ja) 地震観測待機システム、方法およびプログラム
CN102507121A (zh) 基于无线传感网的建筑结构震害评估系统及方法
KR20060122585A (ko) 구조물의 모니터링을 위한 동적응답측정용 무선계측 시스템
US20220088425A1 (en) Systems and methods for monitoring the condition of a fall - protection safety system
CN109138002A (zh) 一种固定测斜仪及其测斜方法
US20150323435A1 (en) Containment integrity sensor device
FI118701B (fi) Menetelmä ja laite rasitusten ilmaisemiseksi
CN104813137A (zh) 用于控制装置的实时结构测量(rtsm)
CN204645310U (zh) 智能化预制墙体系统
ES2963281T3 (es) Disposición que comprende al menos una sección de una estructura y procedimiento para determinar el estado de al menos una sección de una estructura
CN104777815B (zh) 一种悬索桥缆索安全综合监测系统及监测方法
CN214173423U (zh) 一种隧道安全在线监测系统
WO2021005468A1 (en) Device for the detection of physical parameters related to the displacement or deformation of an external element to be monitored
Amditis et al. An overview of MEMSCON project: An intelligent wireless sensor network for after-earthquake evaluation of concrete buildings
RU83617U1 (ru) Система мониторинга безопасности несущих конструкций, конструктивных элементов зданий, сооружений в режиме реального времени
CN210862784U (zh) 一种内嵌无源检测装置的钢筋混凝土结构物
CN106104276B (zh) 用于检测并记录一建筑体验到的加速度的装置以及操作该装置的方法
CN104743445B (zh) 基于连通管和姿态的塔吊安全性能检测装置及其分析方法
EP2240748A1 (en) Load indicating system
CN109827540A (zh) 一种既有建筑采用房屋安全管理平台监测结构形变及其实施方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 118701

Country of ref document: FI