FI117431B - Hissijärjestelmä - Google Patents

Hissijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI117431B
FI117431B FI20050606A FI20050606A FI117431B FI 117431 B FI117431 B FI 117431B FI 20050606 A FI20050606 A FI 20050606A FI 20050606 A FI20050606 A FI 20050606A FI 117431 B FI117431 B FI 117431B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
signal
signals
equipment
transmission distance
Prior art date
Application number
FI20050606A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20050606A (fi
FI20050606A0 (fi
Inventor
Lassi Toivonen
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20050606A priority Critical patent/FI117431B/fi
Publication of FI20050606A0 publication Critical patent/FI20050606A0/fi
Publication of FI20050606A publication Critical patent/FI20050606A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117431B publication Critical patent/FI117431B/fi

Links

Landscapes

  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)

Description

117431 HISSIJÄRJESTELMÄ Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä hissikorin paikan määrittämiseksi ja patenttivaati-5 muksen 13 mukainen hissijärjestelmä.
Tunnettu tekniikka
Tieto hissikorin sijainnista hissikuilussa kullakin ajan-hetkellä on tärkeä tekijä ohjattaessa hissikori asiakkaan tai hissiohjauksen muuten antamien kutsujen määräämälle ta-10 solle. Hissikori tulee pysäyttää mahdollisimman tarkasti tasolle siten, että hissikorin lattia ja kerrostason lattia ovat samalla korkeudella. Tarkka tieto hissikorin paikasta mahdollistaa hissin jarruttamisen aloittamisajankohdan määrittämisen siten, että hissiä voidaan ajaa mahdollisimman 15 pitkään maksiminopeudella. Hissin paikanmäärityksen tarkkuuden ja nopeuden merkitys korostuu, mitä korkeammasta rakennuksesta on kyse, jotta hissin ajonopeutta ei jouduta : turhaan rajoittamaan.
«M
»M * · » · β”·β Hissikorin todellisen sijainnin määrittämiseen on kehitetty • « · .···. 20 erilaisia ratkaisuja, joille yhteistä on tyypillisesti oi- • » : .·. lut se, että hissikuiluun on asennettu erityisiä paikallis- • · · ··· · .···. tamislaitteita, kuten mekaanisia kerrosjakajia (ns. harva- • · ·1 « pulssijakajia), reikänauhatunnistimia, erilaisia tutkia, . .·. kulma-antureita ym. Nykyään erilaiset enemmän tai vähemmän • · · .1··. 25 jatkuvaa pulssijonoa tuottavat elektroniset anturit (tiuha- β·1·β pulssijakajat) ovat yleistyneet hissin kerrosjakajajärjes- • · · UI telmissä. Näiden avulla, tarkkailemalla hissin kulkemaan • · • 1 ” matkaan tai nopeuteen verrannollista pulssimäärää tai - · · ···· taajuutta hissikorin liikkeitä voidaan seurata.
• » • · ♦ « 2 117431
Hissikorin paikan määrittämiseen on kehitetty myös järjestelmiä, joissa erillisen sijaintitiedon määrittämiseen käytettävän pulssianturin tuottama pulssijono on korvattu moottorin pyörimistä tarkkailevältä anturilta saatavalla 5 tiedolla. Tällainen ratkaisu on esitetty julkaisussa JP8133616. Ongelmana ratkaisussa on sijaintitiedon kytkeytyminen moottorin liikkeisiin, jolloin esimerkiksi hätä-pysäytyksen yhteydessä mahdollisesti sattuva köysiluisto jää huomioimatta. Edelleen ratkaisua ei voida pitää yleis-10 pätevänä, sillä se soveltuu vain hissijärjestelmiin, joiden moottoreissa käytetään pyörimisnopeutta mittaavaa laitetta.
Patenttijulkaisussa FI76768 on esitetty ratkaisu, jossa kerrosjakoon tarvittavat laskentapulssit aikaansaadaan his-sikoriin sijoitetulla kiihtyvyysanturilla, jonka tuottama 15 signaali integroidaan hissin nopeutta ilmaisevaksi jännitteeksi, joka edelleen muutetaan pulssijonoksi, jonka taajuus riippuu hissikorin nopeudesta. Nopeustietosignaali voidaan nollata hissin seisoessa, jolloin reitin varrella , kumuloituneet laskentavirheet saadaan nollattua.
• i a • I I ·»· ··· 20 Kun hissikorin paikkaa ei määritetä suoraan vaan laskemalla a se lähtöpisteen ja nopeuden perusteella, reitin varrella aa# a · *..·* syntyneet laskentavirheet kumuloituvat laskettuun paikka- • a • a * ··* * tietoon, ja paikkatiedon tarkkuus heikkenee matkan edetes- a » · • a *···* sä. Edelleen, jos tieto lähtöpisteestä menetetään, myös 25 hissikorin paikkatieto katoaa, ja sen uudelleen määrittämi- • a * seen tarvitaan erillisiä hissikuilussa olevia tunnistimia.
• · a a a
Julkaisussa US6651028 esitetään hissikorin paikan määrittä- • a .·*·. miseen ratkaisu, jossa hissikorin paikka määritetään hei- aa· *. jastamalla kiinteästä pisteestä lähetettävä signaali hissi- a a a 30 korista, ja määrittämällä hissikorin paikka lähetetyn ja a a heijastuneen signaalin vaihe-erojen avulla. Tällöin hissi- 3 117431 korin paikkatieto saadaan määritettyä suoraan eikä laskemalla toisen suureen, kuten nopeustiedon perusteella. Heijastuneen signaalin käyttämistä paikanmääritykseen korkeissa hissikuilussa rajoittaa kuitenkin signaalin monitie-5 eteneminen signaalin heijastellessa hissikuilun seinämistä. Monitie-etenemisen vuoksi paikanmääritys hankaloittuu merkittävästi hissikorin lähestyessä korkean hissikuilun lähettimeen nähden vastakkaista päätyä, jolloin signaalilla on heijastuspintaa lähes kaksi kertaa hissikuilun korkui-10 sella matkalla.
Keksinnön tunnusmerkit Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat ja saada aikaan hissijärjestelmä, jossa hissikorin sijainti hissikuilussa on määritettävissä yksinkertai-15 sesti ja tarkasti sekä menetelmä hissikorin sijainnin määrittämiseen hissikuilussa.
Keksinnönmukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä , .·. on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Kek- • # » • · 1 .··2. sinnönmukaiselle hissi järjestelmälle on tunnusomaista se, ♦ 1 2 . 20 mitä on esitetty patenttivaatimuksen 13 tunnusmerkkiosassa.
• ·1 ;3; Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mi- *»· • tä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa. Keksinnöllisiä
III I
sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen seli- tysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voi- 25 daan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa pa- :[[[: tenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi « muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityi- » i » • · .·2. sesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai impli- » · « siittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen 1", 30 tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevi- 2 • ·· 3 « · 4 117431 en patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia.
Keksinnönmukaisen menetelmän ja järjestelmän etuna on se, että hissin paikkatieto saadaan määritettyä suoraan kiin-5 teisiin pisteisiin nähden, ja järjestelmä on riippumaton muistiin tallennetusta paikkatiedosta. Paikkatietoon ei summaudu virheitä laskennan seurauksena, ja paikka on määritettävissä tarkasti ilman erityisiä paikkatiedon korjaustoimenpiteitä, kuten paikkatiedon päivittämistä erillisten 10 tunnistuslaitteiden avulla. Verrattuna tunnettuihin radiotaajuisia signaaleja hissikorin paikanmääritykseen hyödyntäviin menetelmiin keksinnönmukaisen menetelmän ja järjestelmän etuna on se, että paikanmäärittämisessä ei käytetä heijastunutta signaalia. Tällöin signaalin monitie-15 etenemisen aiheuttamat ongelmat vähenevät, kun pisin matka, joka hissikorin paikanmääritykseen käytettävän signaalin tulee tietyn korkuisessa hissikuilussa kulkea, lyhenee. Tällöin tietyn korkuisessa hissikuilussa voidaan käyttää . aiempaa pienempää lähetystehoa tai tietyllä lähetysteholla i · « «99 20 saavutetaan aiempaa parempi häiriönsieto, ja edelleen me- • » * · ”1' netelmä ja laitteisto soveltuvat aiempaa korkeampiin hissi- * * * "* kuiluihin. Lisäksi laitteisto on toteutettavissa kustannuk- • · • « •**Ie siltaan edullisilla komponenteilla.
• « ·
Mf 9 ··· • 9
Edelleen keksinnöllä voidaan saavuttaa seuraavia etuja: me-25 netelmää voidaan soveltaa käyttäen 2,4 GHz kantoaaltotaa- * • · 9 ***** juutta, joka on vapaasti käytettävissä ympäri maailman. Il- 999 9 *··* massa mahdollisesti olevan lian ja pölyn vaikutus järjes- 9 9 telmän toimintaan on vähäinen tai jopa merkityksetön, ja • · 9 ·,,,* suuntaavia antenneja käyttämällä voidaan saada aikaan tark- 9 1 30 ka mittaustulos laajalla mittausalueella.
•999 9 9 • 9 9 9 99 I 9 5 117431
Keksinnönmukaisessa hissikorin paikanmääritysmenetelmässä lähetetään signaali hissikuiluun kahdelle siirtovälille, vastaanotetaan siirtovälien yli kulkeneet signaalit, määritetään vastaanotettujen signaalien kulkuaikäviiveiden ero 5 ja edelleen siirtovälien pituusero. Hissikorin paikka hissikuilussa määritetään hyödyntäen tietoa siirtovälien pituuserosta. Paikka saadaan määritettyä yksikäsitteisesti, kun siirtovälien pituusero ja eron suunta tunnetaan, ja kahden siirtovälin toiset päätepisteet sijaitsevat kiinte-10 ästi hissikuilussa, esimerkiksi sen katossa, lattiassa tai seinämässä, ja toiset päätepisteet hissikorissa, esimerkiksi sen katossa, seinässä tai pohjassa.
Keksinnönmukaiseen hissijärjestelmään kuuluu ainakin hissin ohjausyksikkö, hissikuilu, hissikuilussa liikkuvaksi jär-15 jestetty hissikori, välineet paikanmääritykseen käytettävien signaalien muodostamiseksi, välineet signaalien lähettämiseksi, välineet signaalien vastaanottamiseksi ja ensimmäinen ja toinen siirtoväli, joille signaalit ovat lähetet- . tävissä ja joiden yli kulkeneet signaalit ovat vastaanotet- » · · • · *
Hl 20 tavissa, välineet vastaanotettujen signaalien vertailemi- B » * · **Γ seksi ja hissikorin sijaintitiedon muodostamiseksi sekä vä- • · · • · · lllt lineet tiedonsiirtoon hissikorin ja ohjausyksikön välillä.
• ·"·. Keksinnönmukaisessa hissi järjestelmässä hissikorin paikka • i * .·*·. hissikuilussa on määritettävissä hyödyntäen tietoa 25 ensimmäisen ja toisen siirtovälin yli kulkeneiden signaa-. .·. lien kulkuaikaviiveiden välisestä erosta.
I I · *· · ***** Piirustusten esittely « « ♦ · · • * * • · .···. Seuraavassa keksintöä kuvataan yksityiskohtaisemmin.
• ·
IM
*. Sovellusesimerkkien osalta viitataan oheisiin piirustuk- · · *;**. 30 siin, joista * · · • se 6 117431 kuvio 1 esittää erästä keksinnönmukaista hissi- järjestelmää kuvio 2 esittää erästä toista keksinnönmukaista hissijärjestelmää 5 kuvio 3 esittää erästä kolmatta keksinnönmukais ta hissijärjestelmää
Sove1lutusesimerkit
Keksinnönmukaisessa menetelmässä hissikuiluun lähetetään hissikorin paikan määrittämiseksi yksi tai useampi signaa-10 li. Signaali on edullisesti pseudosatunnaista kohinaa, jossa toistuva korrelaatiosekvenssi on niin pitkä, että sen lähetysaika vastaa vähintään aikaa, joka aallolta kuluu sen edetessä lähetyksestä vastaanottoon mahdolliset reitille järjestetyt viiveet mukaan luettuna. Paikanmääritykseen 15 käytettävä signaali voi olla myös muu signaali, joko riittävän pitkän jakson omaava jaksollinen signaali tai esimerkiksi kohinaa, jossa minkäänlaista jaksollisuutta ei ole • · · *·!·* havaittavissa. Eri siirtoväleille voidaan lähettää myös eri
Ml » · '··.* signaalit.
• · » • « * ;***; 20 Signaali lähetetään hissikuiluun esimerkiksi 2,4 GHz kanto- ·« » : aaltoon moduloituna kahdelle siirtovälille. Siirtovälien ··· · toiset päätepisteet voivat sijaita esimerkiksi hissikuilun ylä- ja alaosissa, kuten hissikuilun katossa ja lattiassa, m ί,ϊ,ί ja toiset päätepisteet, joissa signaalit vastaanotetaan,
• M
25 voivat sijaita esimerkiksi hissikorin katossa, seinässä tai ·*;*; pohjassa. Kaksi siirtovälien päätepisteistä sijaitsee • « ·*'*: kiinteästi hissikuilussa tai sen läheisyydessä, ja toiset » « · kaksi hissikorin yhteydessä siten, että kiinteällä ··♦· ,·, ; etäisyydellä toistensa suhteen sijaitsevien päätepisteiden • 1« * t 30 väliset etäisyydet ovat tunnettuja. Eri siirtovälien päätepisteet voivat myös sijaita samassa pisteessä.
7 117431 vat myös sijaita samassa pisteessä. Tietyllä ajanhetkellä vastaanotettujen signaalien ku1kuaikäviiveiden välinen ero määritetään, ja tämän perusteella määritetään edelleen siirtovälien pituuksien välinen ero. Eron suunta huomioi-5 den, eli huomioiden, kumman siirtovälin kulkuaikaviive on pidempi ja kumman lyhyempi, voidaan edelleen määrittää yksikäsitteisesti siirtovälien päätepisteiden sijainti toisiinsa nähden. Vastaanotettujen signaalien kulkuaikaviivei-den vertailu tehdään edullisesti korrelaation avulla. Tut-10 kimalla vastaanotettujen signaalien ristikorrelaatiofunk-tiota, havaitaan korrelaatiofunktiossa huippu sen viivear-von kohdalla, joka vastaa signaalien kulkuaikäviiveiden eroa, eli jos signaalit on lähetetty samanaikaisesti kahdesta lähteestä, niin ensimmäinen ja suurin amplitudihuippu 15 kertoo kahden radiotaajuuslähteen välisen etäisyyseron. Mittauksen tarkkuutta voidaan edelleen parantaa tarkastelemalla kulkuaikaviive-eron määrittämien funktion huippujen sijaintia eri taajuuksilla. Korrelaattori voidaan toteuttaa esimerkiksi ohjelmoitavalla logiikkapiirillä tai ohjelmal- • ·*; 20 lisesti laskentayksikön yhteydessä. Signaalien kulkuaika- ««· ·"** viiveiden vertailu voidaan toteuttaa myös muilla signaalin- ·· · ; käsittelymenetelmillä. Signaaleita voidaan esimerkiksi tut- • *· kia taajuusalueessa muodostamalla signaalien spektrit esi- : merkiksi diskreetin Fourier-muunnoksen avulla ja tutkimalla ··· · ί"\· 25 vastaanotettujen signaalien viive-eroja esimerkiksi risti- spektrin avulla.
* · · • · » ··· .···. Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksinnönmukainen hissijärjes- • « **· telmä, jossa hissikorin 2 paikka hissikuilussa 1 on määri- * · · « · « tettävissä kullakin ajanhetkellä suhteessa ensimmäisen • « • « **' 30 siirtovälin 14 hissikuilun 1 yläpäässä sijaitsevaan pääte- » »»· •••Ϊ pisteeseen 10 ja toisen siirtovälin 15 hissikuilun 1 ala- » t • · · ’· *ί päässä sijaitsevaan päätepisteeseen 11 nähden. Pisteissä 10 8 117431 ja 11 on lähetinyksiköt 3, jotka on järjestetty moduloimaan signaaligeneraattorin 6 tuottama signaali kantoaaltoon {esim. 2,4 GHz), ja lähettämään signaali hissikuiluun ensimmäiselle ja toiselle siirtovälille kohti vastaanottoyk-5 siköitä 4 edullisesti suuntaavilla antenneilla. Tässä signaaligeneraattori 6 on sijoitettuna hissin ohjausyksikön 8 yhteyteen. Hissikorin 2 yläosassa on ensimmäisen siirtovä-lin 14 toinen päätepiste 12 ja hissikorin alaosassa toisen siirtovälin toinen päätepiste 13, joihin on sijoitettu vas-10 taanottoyksiköt 4. Pisteeseen 12 sijoitettu vastaanottoyksikkö on sovitettu vastaanottamaan ensimmäiselle siirtovälille lähetetty signaali ja pisteeseen 13 sijoitettu vastaanottoyksikkö 4 on sovitettu vastaanottamaan toiselle siirtovälille lähetetty signaali. Tässä vastaanottoyksiköt 15 on järjestetty erottamaan modulaatiosignaali kantoaallosta. Hissikorissa 2 sijaitsee lisäksi vertailulaitteisto 5, johon vastaanottoyksiköiden 4 demoduloimat signaalit ovat ohjattavissa. Hissikorin 2 ja ohjausyksikön 8 välillä on tiedonsiirtotie 9, joka voi olla toteutettu esimerkiksi ko-. .·. 20 rikaapelien avulla. Tiedonsiirtotie 9 voi olla toteutettu
• M
.··*· myös muulla soveltuvalla tavalla, esimerkiksi langattomia 999 • ·’; yhteyksiä hyödyntäen.
··♦ »·· • · • · /’* Kuvion mukaisessa hissijärjestelmässä ohjausyksikkö 8 oh- « · « 9 9 9 jaa hissikorin 2 liikkeitä käyttäjän antamien käskyjen mu- • * i · 25 kaisesti jollain sinänsä tunnetulla tavalla käyttäen eräinä lähtötietoinaan tietoa hissikorin sijainnista hissikuilussa ♦ · » .···. ja hissikorin nopeudesta. Ohjausyksikkö 8 saa hissikorin • · 9 99 m· paikkatiedon tiedonsiirtotietä 9 pitkin vertailuyksiköstä 9 9 9 5, jossa paikkatieto määritetään vastaanottoyksiköistä 4 • · *;· 30 saatavia signaaleja vertaamalla. Nopeustieto saadaan esi- * merkiksi derivoimalla hissikorin paikkatietoa ajan suhteen.
* 9 *99 9 99 9 9 ! 9 117431
Seuraavassa kuvataan tarkemmin paikanmääritykseen käytettävän järjestelmän toimintaa.
Signaaligeneraattori 6 tuottaa paikanmääritykseen käytettävän signaalin, joka välitetään lähetinyksiköille 3. Edulli-5 sesti signaaligeneraattorin 6 tuottama signaali on pseudosatunnaista kohinaa, jossa toistuva korrelaatiose-kvenssi on niin pitkä, että sen lähetysaika vastaa vähintään aikaa, joka aallolta kuluu sen edetessä pisimmän mahdollisen siirtovälin yli, mahdollinen viivästys huomioiden. 10 Tällöin paikkatieto voidaan määrittää yksikäsitteisesti signaalien avulla. Lähetinyksiköissä 3 signaali moduloidaan kantoaaltoon, joka on edullisesti taajuudeltaan 2,4 GHz, ja lähetetään hissikuiluun edullisesti suuntaavien antennien avulla. Signaaligeneraattori 6 ja lähetinyksiköt 3 on synk-15 ronoitu keskenään siten, että signaali joko lähetetään samanaikaisesti molemmilta lähetinyksiköiltä 3, tai mikäli viive signaalin generoinnista sen lähetykseen eri yksiköiltä on eri suuri, tämä viive-ero pysyy vakiona.
, Vastaanottoyksiköissä 4 signaalit vastaanotetaan ja • i · » « «
Hl 20 demoduloidaan, ja demoduloidut signaalit ohjataan vertai- • 9 • 9 '** luyksikköön 5. Vastaanottoyksiköt 4 ja vertailuyksikkö 5 on • · 9 • 9 ·
Hl synkronoitu keskenään vastaavasti kuin signaaligeneraattori • « 6 ja lähetinyksiköt 3, eli mahdollinen viive-ero signaalien lit
Hl·* vastaanottamisen vastaanottoyksikössä 4 ja saapumisen ver- • * 25 tailuyksikölle 5 välillä pysyy vakiona. Vertailuyksikkö 5 , määrittää vastaanotettujen signaalien kulkuaikaviiveiden *** * /··. välisen eron, jota tietoa hyödyntäen se edelleen määrittää • * • Il eron ensimmäisen siirtovälin 14 ja toisen siirtovälin 15 * * « IJl pituuksien välillä. Kulkuaikaviive voi tässä tarkoittaa • * • f 30 esimerkiksi aikaa, joka kuluu signaalin generoimisesta sen ♦
Ml .·*! saapumiseen käsiteltäväksi vertai luyksikköön, signaalin lä- • ·
I f I
' *· hettämisestä sen vastaanottoon tai yleensä aikaa, joka sig- 10 117431 naalilta kuluu sen kulkiessa jonkin siirtovälin yli, joka siirtoväli käsittää keksinnönmukaiseen menetelmään kuuluvan ensimmäisen tai toisen siirtovälin. Riippumatta siitä, mille edellä kuvatun mukaiselle välille kulkuaikaviive määri-5 teilaan, ensimmäisen ja toisen siirtovälien yli kulkeneiden signaalien kulkuaikaviiveiden välisen eron muutokset kuvaavat ensimmäisen ja toisen siirtovälin pituuksien välisen eron muutosta muiden viiveiden pysyessä vakioina. Mahdolliset vakiona pysyvät viive-erot signaalin kulkuajassa esi-10 merkiksi generaattorin 6 ja ensimmäisen ja toisen lähe-tinyksikön 3 välillä tai vastaanottoyksiköiden 4 ja vertai-luyksikön 5 välillä ovat huomioitavissa vertailuyksikön tekemässä paikanmäärityksessä. Tieto kulkuaikaviive-eron vakio-osasta voidaan toimittaa vertailuyksikölle esimerkiksi 15 kalibroimalla paikanmääritysjärjestelmä tunnetussa pisteessä ennen sen käyttöönottoa eli määrittämällä signaalien kulkuaikaviive-ero hissikorin sijaitessa tunnetussa pisteessä, jossa ensimmäisen ja toisen siirtovälin pituudet ja näiden ero tunnetaan.
a » a *···1 20 Jos signaalit on lähetetty samanaikaisesti ja signaalien ff 1 *···1 viive vastaanotosta vertailuyksikköön on sama, vastaanotet- * · 2 ··· tujen signaalien kulkuaikaviive-eron itseisarvo kertoo his- • « .2 3 4· sikorin etäisyyden hissikuilun keskipisteestä. Paikan yksi- • · 1 a · ♦ *",1 käsitteisen määrittämisen mahdollistamiseksi vertailussa on * a • 1 25 edelleen huomioitava, kumpi siirtoväleistä on pidempi ja kumpi lyhyempi, eli sijaitseeko hissikori kuilun keskikoh- a 1 1 (···β dan ylä- vai alapuolella. Tämä tieto voidaan saada esimer- • · kiksi tutkimalla kulkuaikaviive-eron itseisarvon lisäksi 2 * ♦ • · · ’·[·1 kulkuaikaviive-eron suuntaa, eli tarkastelemalla vertai- 3 # · 4 30 luyksikössä, kummalla ensimmäisestä ja toisesta siirtovä- a listä signaali on viivästynyt enemmän. On myös mahdollista a 1 \ ·: määrittää hissikuilun oikea puolitaso muista hissijärjes- 11 117431 telmän signaaleista, kuten ohjaus- tai hissimoottorin nope-ussignaaleista johtamalla tai erillistä referenssisignaalia hyödyntäen. Yksikäsitteinen paikanmääritys voidaan toteuttaa myös pelkkää kulkuaikaviiveiden itseisarvoa tarkastele-5 maila, esimerkiksi kasvattamalla ensimmäisen siirtovälin yli lähetettävän signaalin kulkuaikaviivettä viivästämällä signaalia tunnetulla viiveellä τ siten, että viivästämättö-mänä toisen siirtovälin yli kulkeneen signaalin tiedetään olevan vastaanotossa viivästettyä ensimmäisen siirtovälin 10 yli kulkenutta signaalia edellä koko mittausalueella. Kuviossa 2 on esitetty viive-yksikkö 16, jolla ensimmäisen siirtovälin yli lähetettävään signaaliin muodostetaan haluttu viive τ. Viiveen τ pituus vastaa edullisesti aikaa, joka signaalilta kuluu sen kulkiessa pisimmän mahdollisen 15 siirtovälin yli. Näin hissikorin paikka on määritetty yksikäsitteisesti kiinteiden pisteiden 10 ja 11 suhteen. Ver-tailuyksikkö välittää määrittämänsä sijaintitiedon siirtotietä 9 pitkin hissin ohjausyksikölle 8.
#· Kuviossa 3 on esitetty kolmas keksinnönmukainen hissijär- * « · 20 jestelmä, jonka osat on numeroitu samoin kuin kuvioissa 1 W 9 , ja 2. Kuvion 3 mukaisessa järjestelmässä ensimmäisen ja '·!·1 ,···. toisen siirtovälin päätepisteet 10 ja 11 ovat hissikorin • · 999 : *\ seinässä keskenään samassa pisteessä, johon on sijoitettu • · « ··· i .··1. lähetinyksikkö 3. Siirtovälien toisiin päätepisteisiin 12 25 ja 13, jotka sijaitsevat hissikuilun ylä- ja alaosissa, on • ·*· sijoitettu vastaanottoyksiköt 4. Vertailuyksikkö 5 on si- :***: joitettu hissin ohjausyksikön 8 yhteyteen. Kuvion 3 mukai- 9 99 β·|·β nen hissi järjestelmä toimii vastaavasti kuin kuvion 1 mu- • · 99 ,···. kainen järjestelmä, mutta tässä hissikorin paikkatieto muo- * · 999 • 30 dostetaan ohjausyksikön yhteyteen järjestetyssä vertailuyk- • •t sikössä 5. Signaaligeneraattorin 6 tuottama signaali siir- ‘ retään tiedonsiirtotietä 9 myöten hissikoriin 2 lähetinyk- 12 117431 sikölle 3, jolta signaali lähetetään ensimmäiselle ja toiselle siirtotielle kohti vastaanottoyksiköltä 4, joilta signaalit edelleen välitetään vertailtaviksi ohjausyksikön 8 yhteyteen järjestettyyn vertailuyksikköön 5. Signaalien 5 kulkuaikaviiveiden välisen eron määrittäminen tehdään edullisesti vertailuyksikköön 5 sijoitetulla korrelaattorilla.
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa modulaatiosignaalina eli paikanmääritykseen käytettävänä signaalina käytetään pseu-dosatunnaista kohinaa. Eräässä keksinnön sovellusmuodossa 10 modulaatiosignaalina käytetään sinimuotoista signaalia. Eräässä keksinnön sovellusmuodossa modulaatiosignaalina käytetään kahden tai useamman sinimuotoisen signaalin yhdistelmää .
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa kantoaaltoa käytetään 15 osana paikanmäärityssignaalia, jolloin vastaanottoyksiköissä 4 ei tehdä demodulaatiota, vaan kulkuaikaviiveiden vertailu tehdään suoraan vastaanotinyksikköjen 4 vastaanottamille signaaleille.
* • · · • f «
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa signaalien kulkuaikavii- • · 20 veiden vertailuun käytetään interferometriaa. Eräässä kek- « · * sinnön sovellusmuodossa signaalien viiveiden vertailu on • * ·**· toteutettu korrelaattorilla. Eräässä keksinnön sovellusmuo- • · « .···. dossa signaalien viiveiden vertailussa käytetään diskreet-
«•I
tiä Fourier-muunnosta ja taajuusalueen analyysiä.
♦ · » *···* 25 Eräässä keksinnön sovellusmuodossa signaaligeneraattorin 6 *···* tuottaman paikanmääritykseen käytettävän signaalin modu- * « *.V lointi kantoaaltoon on järjestetty tapahtumaan hissin ohja- usyksikössä 8, jolloin lähetinyksiköt 3 käsittävät vain an- ·;* tennin signaalin lähettämiseksi.
·♦·* • * ♦ · · • ·· • · 13 117431
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa ainakin toiselle kahdesta siirtovälistä lähetettävää signaalia viivästetään tunnetulla viiveellä τ.
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa vertailuyksikölle 5 toi-5 mitetaan hissin ohjausjärjestelmältä saatavia tietoja, kuten hissin nopeustietoa ja / tai tietoa hissin kutsuista ja / tai sijaintikerroksesta.
Eräässä keksinnön sovellusmuodossa hissijärjestelmä käsittää myös tunnettuja paikanmäärityslaitteita, jolloin rin-10 nakkaisten paikanmäärityslaitteistojen avulla voidaan valvoa laitteistojen kuntoa ja ennaltaehkäistä paikanmäärityksen virheistä aiheutuvia ongelmia.
Keksintöä on edellä kuvattu muutaman sovellusesimerkin avulla. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei 15 rajoitu pelkästään edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan monet muut sovellukset ovat mahdollisia patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · f « « « • 9 · « « • ψ 999 9 *99 • · 9 • · 9 9 9« 9 « • · «99 • 9 9 9 9 9 9« 99« 9 9 9 9 9 9 9 · • 9« 9 9 9 9 9 9 999 «99 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 • 99 9 9 9 9 999 9 9 999 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 • 9« 9 9

Claims (19)

14 117431
1. Menetelmä hissikorin (2) paikan määrittämiseksi hissikuilussa (1), joka menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: 5 a. lähetetään signaali hissikuiluun ensimmäiselle siirtovälille (14) b. vastaanotetaan ensimmäisen siirtovälin (14) yli kulkenut signaali tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheet 10 c. lähetetään signaali hissikuiluun toiselle siirto- välille (15) d. vastaanotetaan toisen siirtovälin (15) yli kulkenut signaali e. määritetään ensimmäisen siirtovälin (14) ja toi- . ,·. 15 sen siirtovälin (15) yli kulkeneiden signaalien tee ♦ « · .·♦·. kulkuaikaviiveiden ero 9 9 999 9 9 9 9 f. määritetään signaalien siirtovälien (14, 15) pi- 999 9 9 !*··* tuusero hyödyntäen tietoa signaalien kulkua ikä- 9 9 9 ·*!/ viiveiden erosta 9 9 9 9 999 20 g. määritetään hissikorin (2) paikka hissikuilussa hyödyntäen tietoa siirtovälien (14, 15) pi- ·.„· tuuserosta • · 9 9 9
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii- • 9 9 9 *1' t&, että signaali lähetetään radiotaajuiseen kantoaaltoon 9 9 99 25 moduloituna. * 9 9 9 9 9 99 9 9 15 117431
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmän vaiheissa a) ja c) siirtoväleille (14, 15} lähetetään sama signaali
4. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että menetelmän vaiheet a) ja c) tehdään samanaikaisesti
5. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen ja toisen siirtovälin päätepisteistä (10, 11, 12, 13) toiset ovat kiinteästi hissi- 10 kuilussa ja toiset päätepisteet ovat hissikorissa.
6. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaksi ensimmäisen ja toisen siirtovälin päätepisteistä (10, 11, 12, 13) sijaitsee keskenään samassa pisteessä.
7. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirtovälille (14, 15) lähetettävä signaali on pseudosatunnainen kohinasignaali « • « · i · · *♦· ·***; 8. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, : tunnettu siitä, että menetelmän vaiheessa e) käytetään in- «M 20 terferometriaa 9 ♦ • St 9 9 9 .···[ 9. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, * · tunnettu siitä, että menetelmän vaiheessa e) käytetään kor- . relaatiota • » · m 9 99 9 9 *'··’ 10. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen me- V.J 25 netelmä, tunnettu siitä, että menetelmän vaiheessa e) mää- ritetään kulkuaikäviive-eron itseisarvon lisäksi eron suun- ··· ta. * 9 9 99 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 16 117431
11. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu lisäksi vaihe: - viivästetään signaalia tunnetulla viiveellä τ
12. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että menetelmässä ei käytetä signaa-liheijastusta hissikorin paikanmääritykseen.
13. Hissijärjestelmä, johon kuuluu ainakin hissin ohjausyksikkö (8), hissikuilu (1), hissikuilussa liikkuvak-10 si järjestetty hissikori (2), hissikorin ja ohjausyksikön välinen tiedonsiirtotie (9), välineet hissin paikanmääritykseen käytettävien signaalien muodostamiseksi (6), välineet signaalien lähettämiseksi (3), välineet signaalien vastaanottamiseksi (4) ja ensimmäinen siirtoväli (14), jol-15 le signaali on lähetettävissä ja jonka yli kulkenut signaali on vastaanotettavissa, tunnettu siitä, että hissijärjestelmään kuuluu lisäksi toinen siirtoväli (15), jolle sig-. naali on lähetettävissä ja jonka yli kulkenut signaali on * φ · ·*"*· vastaanotettavissa, välineet vastaanotettujen signaalien * e» ; ·’· 20 vertailemiseksi ja hissikorin sijaintitiedon muodostamisek- * ·* ϊ***: si (5), joka tieto on välitettävissä ohjausyksikköön (8). • ♦ • ·' · • · · *11/ 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen hissijärjestelmä, • * tunnettu siitä, että välineet hissikorin paikanmääritykseen # käytettävien signaalien muodostamiseksi (6) käsittävät sig- * » · .···, 25 naaligeneraattorin, välineet signaalien lähettämiseksi (3) * · • · » käsittävät modulaattorin ja antennin, ja ne on järjestetty • · * moduloimaan signaaligeneraattorin tuottama signaali radio- • · * · *;* taajuiseen kantoaaltoon. ··· ···· • · • · Φ • ·· • * 17 117431
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen hissijär jestelmä, tunnettu siitä, että välineet signaalien muodostamiseksi (6) ja välineet signaalien lähettämiseksi (3) on synkronoitu keskenään.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 13-15 mukainen hissi- järjestelmä, tunnettu siitä, että välineet vastaanotettujen signaalien vertailemiseksi (5) ja välineet signaalien vastaanottamiseksi (4) on synkronoitu keskenään.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 13-16 mukainen hissi- 10 järjestelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen siirtovälin (14) päätepisteistä (10,12) yksi sijaitsee hissikuilun katossa ja toinen päätepiste hissikorin katolla, ja toisen siirtovälin päätepisteistä (11, 13) yksi sijaitsee hissikuilun pohjassa ja toinen päätepiste hissikorin pohjassa.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 13-16 mukainen hissi- järjestelmä, tunnettu siitä, että kaksi ensimmäisen ja toisen siirtovälin päätepisteistä (10,11,12,13) sijaitsee kes-, kenään samassa pisteessä.
4 I · ··· « ·« • * ’*·** 19. Jonkin patenttivaatimuksen 13-18 mukainen hissi- • · 20 järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen kä- » * /** sittää välineet signaalin viivästämiseksi (16). t « » • ♦ « Ml « a « « ·„.· 20. Jonkin patenttivaatimuksen 13-19 mukainen hissi- järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmään ei kuulu välineitä signaalin heijastamiseksi. : : 25 • ·· 4 4 4 • * * « * · • · • •e • · « ♦ M* ♦ »·· ···· • * • * · • ·» • Φ 1 1 7431
FI20050606A 2005-06-07 2005-06-07 Hissijärjestelmä FI117431B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050606A FI117431B (fi) 2005-06-07 2005-06-07 Hissijärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050606 2005-06-07
FI20050606A FI117431B (fi) 2005-06-07 2005-06-07 Hissijärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20050606A0 FI20050606A0 (fi) 2005-06-07
FI20050606A FI20050606A (fi) 2006-05-30
FI117431B true FI117431B (fi) 2006-10-13

Family

ID=34778328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050606A FI117431B (fi) 2005-06-07 2005-06-07 Hissijärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117431B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20050606A (fi) 2006-05-30
FI20050606A0 (fi) 2005-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6334822B2 (ja) レーダー測定方法
CN107076835B (zh) 具有不同视距的雷达测量方法
CN104280728B (zh) 雷达传感器与用于运行雷达传感器的方法
US10436890B2 (en) Method for finding the position of objects using an FMCW radar
KR102336927B1 (ko) 레이더 표적의 상대 속도를 결정하기 위한 방법 및 레이더 센서
US20030156055A1 (en) FMCW radar system
US20100026562A1 (en) Detecting device and railroad vehicle
US8908475B2 (en) Acoustic positioning system and method
KR102437345B1 (ko) 하나 이상의 표적의 반경방향 상대 가속도를 결정하기 위한 방법 및 레이더 장치
JP2008107280A (ja) レーダ装置
WO2012155992A1 (en) Method to improve a distance measurement between moving objects
JP2006513951A (ja) 受動超音波rfidエレベータ位置決め基準システム
CN101680919A (zh) 确定正弦波周期
JP2019020158A (ja) 物体検出方法及び物体検出装置
US11921188B2 (en) Method for determining direction information
JP2008045880A (ja) レーダ装置
CN104459684B (zh) 用于检测雷达波的爬行的设备
JP2007192575A (ja) 目標測位装置
JP6926775B2 (ja) 移動目標探知システム及び移動目標探知方法
KR20210121187A (ko) 시분할 다중 접속 통신 시스템을 이용한 공간 센서 동기화 시스템
KR101454827B1 (ko) 초음파 신호의 위상천이 검출에 의한 정밀 거리측정방법
US20120309324A1 (en) Measurement method and apparatus
FI117431B (fi) Hissijärjestelmä
JP2007192573A (ja) 目標測位装置
KR100643939B1 (ko) 레이더 장치 및 레이더의 거리측정 방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117431

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed