FI117414B - Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi - Google Patents

Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI117414B
FI117414B FI20040797A FI20040797A FI117414B FI 117414 B FI117414 B FI 117414B FI 20040797 A FI20040797 A FI 20040797A FI 20040797 A FI20040797 A FI 20040797A FI 117414 B FI117414 B FI 117414B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile
piece
motor
clutch
mobile station
Prior art date
Application number
FI20040797A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040797A0 (fi
FI20040797A (fi
Inventor
Ki Young Lee
Original Assignee
Samsung Electro Mech
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Samsung Electro Mech filed Critical Samsung Electro Mech
Priority to FI20040797A priority Critical patent/FI117414B/fi
Publication of FI20040797A0 publication Critical patent/FI20040797A0/fi
Publication of FI20040797A publication Critical patent/FI20040797A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117414B publication Critical patent/FI117414B/fi

Links

Landscapes

  • Telephone Set Structure (AREA)

Description

117414
Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi. - Automatisk mobil station av skjuttyp, förfarande för automatisk användning av mobil station av skjuttyp och förfarande för angivning 5 av inkommande samtal tili mobil station av skjuttyp.
KEKSINNÖN TAUSTA Keksinnön ala 10
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen ja täsmällisemmin sellaiseen automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen, jossa on moottori, kytkinelinpari, jotka kytkinelimet voivat kytkeytyä valinnaisesti toisiinsa, ja asennonilmaisuvälineet, niin että matkaviestimen ensim-15 mäinen kappale ja viestimen toinen kappale voivat liukua tasaisesti toistensa suhteen automaattisessa/puoliautomaattisessa tai automaattisessa/manuaalisessa toimintamuodossa. Esillä oleva keksintö kohdistuu myös menetelmään tällaisen liuku-vatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti ja menetelmään tällaiseen automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemi-20 seksi.
Tekniikan tason kuvaus ;·. Liukuvatyyppinen matkaviestin käsittää yleensä viestimen yläkappaleen ja viestimen • I· 25 alakappaleen. Viestimen yläkappale ja viestimen alakappale liukuvat toistensa suh-* teen viestimen yläkappaleen ollessa viestimen alakappaleen päällä, niin että viesti- • * men alakappale saadaan esille tai peittoon.
• · * · ..ΙΓ Tavanomaisessa liukuvatyyppisessä matkaviestimessä on liukumoduuli, jossa on
Mt 30 ohjaimet, jotka on kiinnitetty kiinteästi viestimen toiselle pinnalle liukuvan liikkeen ohjaamiseksi, ja liukuelimet, jotka liukuvat edestakaisin ohjaimia pitkin. Liukuelimet "·:· on kiinnitetty kiinteästi viestimen sille toiselle pinnalle, joka on vastapäätä viestimen •' ‘· sitä pintaa, johon ohjaimet on kiinnitetty.
» ·· * • « • * · *·[;" 35 Kun ohjaimet sijoitetaan esimerkiksi viestimen yläkappaleen takaosaan, liukuelimet • » ·;· kiinnitetään viestimen alakappaleen etuosaan siten, että ohjaimet asettuvat liuku- *:··: elimien kohdalle, jolloin liukuelimet voivat liikkua edestakaisin ohjaimia pitkin.
• * 2 117414
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti takaa tavanomaista liukuvatyyppistä matkaviestintä.
Kuten kuviossa 1 on esitetty, tavanomainen liukuvatyyppinen matkaviestin käsittää viestimen yläkappaleen 110, jonka etuosassa on näyttöyksikkö (ei esitetty), ja vies-5 timen alakappaleen 120, jonka takaosaan on kiinnitetty akkupaketti. Viestimen ylä-kappale 110 ja viestimen alakappale 120 liukuvat toistensa suhteen viestimen yläkappaleen 110 ollessa viestimen alakappaleen 120 päällä, niin että viestimen ala-kappale 120 voidaan saada esille tai peittoon. Viestimen yläkappaleen 110 takaosaan on muodostettu ohjaimien raot 111, joihin sijoitetaan liukuvaa liikettä ohjaa-10 vat ohjaimet (ei esitetty). Viestimen yläkappaleen 120 etuosan toiselle puolelle on kiinnitetty liukuelimet, jotka voivat liukua edestakaisin ohjaimiaan pitkin. Liukuelimet voivat siten liukua yhdessä viestimen alakappaleen 120 kanssa.
Ohjainten ja liukuelinten väliin on sijoitettu joustavat välineet, kuten kierrejouset tai 15 muut sopivat jouset, jotka kehittävät matkaviestimen avaussuuntaisen jousivoiman matkaviestimen ollessa suljettuna, niin että matkaviestin voi avautua puoliautomaat-tisesti, kun matkaviestin avataan.
Edellä esitetyllä liukumoduulilla varustetun tavanomaisen liukuvatyyppisen 20 matkaviestimen epäkohtana on kuitenkin, että tällaista liukuvatyyppistä matkaviestintä ei ole yhtä helppo avata/sulkea kuin talttuvaa tyyppiä olevaa matkaviestintä eikä sitä ole yhtä helppo avata/sulkea yhdellä kädellä.
:*4 Esillä olevan keksinnön tekniikan alalla on siten olemassa kasvavaa tarvetta saada * i* *... 25 aikaan sellainen automaattinen liukuvatyyppinen matkaviestin, jolla vältetään edellä \l * mainittu epäkohta.
• · i ·· • ti !··.: Kuviossa 2 on esitetty sellainen liukuvatyyppinen matkaviestin, joka kykenee suorit- ...T tamaan automaattisesti matkaviestimen avautumisVsulkeutumistoiminnan.
30
Kuten kuviossa 2 on esitetty, tässä liukuvatyyppisessä matkaviestimessä on viesti-··· men toisen kappaleen 120' toiseen päähän kiinnitetty hammaspyörä 131, hammas- .···. tanko 11Γ, joka on kiinnitetty viestimen ensimmäisen kappaleen 110' toiselle sivulle .·, viestimen ensimmäisen kappaleen pituussuuntaisesti siten, että hammastenko 11Γ • t · *’** 35 kytkeytyy hammaspyörään 131, matkaviestimen toiseen kappaleeseen 120' kiinteäs- ti kiinnitetty käyttömoottori 133 käyttövoiman kehittämiseksi, kierukka 132 käyttö-*:··· voiman siirtämiseksi käyttömoottorista hammaspyörään 131 ja ohjauskytkin käyttö- moottorin 133 toiminnan ohjaamiseksi.
3 117414
Edellä esitetyn mukaisessa liukuvatyyppisessä matkaviestimessä käyttömoottoria 133 ohjataan siten, että käyttäjä ohjaa ohjauskytkintä viestimen toisen kappaleen 120' ollessa peitossa. Kun käyttömoottori 133 toimii, käyttömoottorin 133 pyörittävä voima siirtyy kierukan 132 kautta hammaspyörään 131. Tämän seurauksena ham-5 maspyörä 131 pyörii ja siten hammaspyörään 131 kytketty hammastanko 111' liikkuu. Viestimen ensimmäinen kappale 110' liikkuu tämän seurauksena ylöspäin, niin että viestimen ensimmäinen kappale 110' avautuu.
Käyttömoottorin 133 toiminta pysäytetään sen jälkeen, kun käyttömoottori 133 on 10 toiminut ennalta määrätyn ajan, niin että viestimen ensimmäinen kappale 110' ei pääse irtautumaan viestimen toisesta kappaleesta 120'. Edellä esitetyssä liukuva-tyyppisessä matkaviestimessä on kuitenkin epäkohtana, että viestimen ensimmäinen kappale ei saavuta ennalta määrättyä asentoa, jossa viestimen ensimmäinen kappale on täysin avautunut tai sulkeutunut, kun käyttömoottorin 133 toimintaominaisuu-15 det, ts. kierrosluku minuutissa (rpm) muuttuu.
Edellä mainitun ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan asennonilmaisuvälineet ilmaisemaan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon, jossa viestimen ensimmäinen kappale saavuttaa ennalta määrä-20 tyn asennon, jossa viestimen ensimmäinen kappale on täysin avoin tai suljettu.
Kun viestimen toinen kappale ei avaudu täydellisesti sen vuoksi, että viestimen toiseen kappaleeseen vaikuttaa ulkoinen voima, moottorin virransyöttö jatkuu, josta on seurauksena akun nopea tyhjeneminen, lisäksi matkaviestimen käyttöjärjestelmä \..a 25 ylikuormittuu, mikä voi aiheuttaa matkaviestimen rikkoutumisen. Lisäksi edellä mai- :l nittu liukuvatyyppinen matkaviestin kykenee suorittamaan vain täydellisen ava- us/sulkutoiminnan. Tämä rajoittaa matkaviestimen toimintoja ja matkaviestimen • *··«* käyttäminen on siten erittäin epämukavaa.
*·« * • M» * ** 30 Lisäksi kun käyttäjä tavallisesti vastaa puhelimeen matkaviestintä käyttämällä, käyttäjä voi havaita matkaviestimeen tulevan puhelun käyttämällä kolmenlaista aisti-9/l· informaatiota, ts. summeria (kuuloaisti), värinää (tuntoaisti) ja valoa (näköaisti).
:***: Käyttäjä voi valita vapaasti oman mielensä mukaan kuuloaistin, tuntoaistin ja näkö- Λ aistin.
• ♦ ♦ 35
» I
'-*** Erikoisesti värinän avulla tapahtuvassa matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemi- ·:··: sessa on käytettävä värinämoottoria. Värinämoottorissa on epäkeskoroottori, joka ·:··: pyörii epäkeskeisesti. Epäkeskoroottorin epäkeskeinen pyörintä kehittää värinää, 117414 4 jonka avulla käyttäjä voi havaita matkaviestimeen tulevan puhelun. Tällä hetkellä matkaviestimeen tuleva puhelu voidaan havaita summeria tai LED-valoa käyttävien tulevan puhelun ilmaisujärjestelmien lisäksi vain värinämoottorin avulla.
5 Matkaviestimen muut monimutkaiset osat pienentävät jatkuvasti värinämoottorin asennustilaa, johon värinä moottori, jota käytetään tulevan puhelun ilmaisemiseen värinän avulla, on asennettava. Värinämoottori ja monimutkaiset osat rajoittavat matkaviestimen koon pienentämistä.
10 Tämän vuoksi on kehitteillä uusi menetelmä matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi värinämoottoria käyttämättä. Jos matkaviestimeen tuleva puhelu voidaan ilmaista ilman värinämoottoria, matkaviestimen kokoa voidaan pienentää. Lisäksi värinämoottorin asentamiseen tarvittavia kustannuksia voidaan pienentää ja matkaviestimen kokoonpanoprosessi yksinkertaistuu.
15
Esillä olevan keksinnön tekniikan alalla on jatkuvasti tutkittu uusia tulevan puhelun ilmaisumenetelmiä, joissa käytetään matkaviestimen automaattista käyttöjärjestelmää värinämoottoria käyttämättä, jollaisen menetelmän esillä oleva keksintö esittää.
20 KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä oleva keksintö on siten tehty edellä esitettyjen ongelmien ratkaisemiseksi ja esillä olevan keksinnön tarkoituksena on esittää automaattinen liukuvatyyppinen matkaviestin, joka käsittää moottorin, kytkinelinparin, jotka kytkinelimet voidaan • ·· \..e 25 kytkeä valinnaisesti toisiinsa, ja asennonilmaisuvälineet, niin että viestimen ensim- .1 * mäinen kappale ja viestimen toinen kappale saadaan liukumaan tasaisesti toistensa \ " suhteen automaattisessa/puoliautomaattisessa toimintamuodossa tai automaattises- • *» «··' sa/manuaalisessa toimintamuodossa, minkä avulla automaattinen liukuvatyyppinen i matkaviestin voidaan avata/sulkea helpommin ja tasaisemmin.
··· s ί 30
Esillä olevan keksinnön toisena tavoitteena on saada automaattinen liukuvatyyppi-<:* nen matkaviestin avautumaan/sulkeutumaan kokonaan käyttämällä asennonil- • ••a :***. maisuvälineitä.
··· a • * • · * •v 35 Esillä olevan keksinnön eräänä toisena tavoitteena on esittää laite automaattisen **··* liukuvatyyppisen matkaviestimen palauttamiseksi alkuperäiseen asentoonsa, kun ·:·*: matkaviestin ei avaudu/sulkeudu kokonaan matkaviestimeen vaikuttavan ulkoisen ···.: voiman vuoksi.
I_____ _ 5 117414
Esillä olevan keksinnön eräänä tavoitteena on esittää menetelmä automaattisen liukuvatyyppisen matkaviestimen ajamiseksi automaattisesti alkuperäiseen asentoonsa, kun matkaviestin ei avaudu/sulkeudu kokonaan matkaviestimeen vaikuttavan ulkoisen voiman vuoksi.
5
Esillä olevan keksinnön vielä eräänä tarkoituksena on esittää menetelmä automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi matkaviestimen kappaleen liikkeen avulla värinämoottoria käyttämättä, jonka avulla voidaan parantaa matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisun tehokkuutta, pienentää 10 automaattisen liukuvatyyppisen matkaviestimen kokoa ja automaattisen liukuva-tyyppisen matkaviestimen kustannuksia.
Esillä olevan keksinnön erään muodon mukaan edellä esitetyt ja muut tavoitteet voidaan saavuttaa liukuvatyyppisellä matkaviestimellä, jossa on viestimen ensim-15 mäinen kappale ja viestimen toinen kappale, jotka viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale liukuvat toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen tai viestimen toisen kappaleen ollessa toisen päällä, joka viestin käsittää: moottorin liukuvaa liikettä varten tarvittavan voiman aikaansaamiseksi, moottorin pyörintäak-seliin kytketyn voimansiirtoyksikön moottorin käyttövoiman välittämiseksi, johon 20 voimansiirtoyksikköön sisältyy kytkinelinpari, joustavat välineet kytkinelimien kytkemiseksi valinnaisesti toisiinsa ja luistinohjain joustavien välineiden ja toisen kyt-kinelimistä vastaanottamiseksi, hammaspyörän, joka on kytketty voimansiirtoyksikköön ja jota moottorin käyttövoima pyörittää, viestimen ensimmäisen kappaleen, johon on kiinnitetty hammastanko, joka hammastenko on kytketty hammaspyörään, *... 25 jolloin viestimen ensimmäinen kappale liukuu viestimen toisen kappaleen suhteen, • · · * kun hammaspyörää pyöritetään, viestimen toisen kappaleen, jossa voimansiirtoyk- * * sikkö ja hammaspyörä ovat, jolloin moottori on kiinnitetty kiinteästi matkaviestimen toiseen kappaleeseen, avaus/sulkutoimintakytkimen, joka on sijoitettu viestimen ...T ensimmäiseen kappaleeseen tai viestimen toiseen kappaleeseen toimintasignaalin 30 antamiseksi moottorille, ja ohjausyksikön moottorin toiminnan ohjaamiseksi avaus/sulkutoimintakytkimen signaalin perusteella.
··»» .***. Liukuvatyyppinen matkaviestin käsittää edullisesti lisäksi: anturiyksikön, jossa on ,*[ asennonilmaisuvälineet viestimen ensimmäisen kappaleen liukuvan liikkeen ohjaami- • * *·[·* 35 seksi, ja käytönohjausyksikön, joka ohjaa moottorin toimintaa asennonilmaisuväli- neiltä tulevan signaalin perusteella.
* * • · 6 117414
Esillä olevan keksinnön toinen muoto kohdistuu menetelmään liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti, jossa matkaviestimessä on viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale, jotka viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale liukuvat automaattisesti toistensa suhteen joko 5 viestimen ensimmäisen kappaleen tai viestimen toisen kappaleen ollessa toisen päällä, joka menetelmä käsittää vaiheet, joissa: (a) syötetään käyttösignaali käy-tönohjausyksikölie, (b) ilmaistaan asennoniimaisukohteen alkuasento ainakin kaksien ilmaisuvälineiden avulla, jotka ovat viestimen ensimmäisen kappaleen liikematkan suuruisen etäisyyden päässä toisistaan, käyttömoottorin pyörintäsuunnan mää-10 räämiseksi, ja syötetään käyttömoottorille käyttösignaali, jolla on tämä määrätty pyörintäsuunta, ja (c) syötetään moottorille käytönpysäytyssignaali, kun jotkin mainituista ainakin kaksista ilmaisuvälineistä havaitsevat asennoniimaisukohteen ennalta määrätyn ajan sisällä.
15 Automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi vaiheen, jossa (d) käyttömoottorille syötetään pyörintäsuuntaan nähden vastakkaissuuntainen käyttösignaali, kun mainituilla ainakin kaksilla ilmaisuvälineillä ei havaita asennonilmaisukoh-detta ennalta määrätyssä ajassa, ja suoritetaan uudelleen vaihe (c).
20 Esillä olevan keksinnön eräs toinen muoto kohdistuu menetelmään liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti, jossa matkaviestimessä on viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale, jotka viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale liukuvat automaattisesti toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen kappaleen tai viestimen toisen kappaleen ollessa toisen 25 päällä, joka menetelmä käsittää vaiheet, joissa: (a) syötetään käyttösignaali käy- • · * tönohjausyksikölle, (b) ilmaistaan viestimen ensimmäisen kappaleen alkuasento : ” käyttömoottorin pyörintäsuunnan määräämiseksi ja syötetään käyttömoottorille käyttösignaali, jolla on tämä määrätty pyörintäsuunta, ja (c) syötetään käyttömoot- * torille käytönpysäytyssignaali, kun kytkinakselin pyörinnän ilmaisevat asennonil-30 maisuvälineet havaitsevat ennalta määrätyn lukumäärän samanvaiheisuussignaaleja.
··* Automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi vaiheen, jossa: (d) kun .···. viestimen toinen kappale on täysin esillä tai täysin peitossa, viestimen ensimmäinen /* kappale palautetaan automaattisesti alkuperäiseen asentoonsa, sen jälkeen kun 35 käyttömoottorille syötetään käytönpysäytyssignaali.
• 4 • 4« 4
Esillä olevan keksinnön vielä eräs muoto kohdistuu menetelmään liukuvatyyppiselle matkaviestimelle tulevan puhelun ilmaisemiseksi, jossa matkaviestimessä on viesti- 7 117414 men ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale, jotka viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale liukuvat automaattisesti toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen kappaleen tai viestimen toisen kappaleen ollessa toisen päällä, joka menetelmä käsittää vaiheet, joissa: (a) vastaanotetaan ulkopuolelta 5 tuleva puhelu, (b) syötetään tulevan puhelun ilmaisusignaali liukuvatyyppisen matkaviestimen käytönohjausyksikölle, kun tuleva puhelu havaitaan, (c) määrätään käyttömoottorin alkupyörintäsuunta käytönohjausyksikön avulla riippuen siitä onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa ja (d) syötetään toimintasignaali liukuva-tyyppisen matkaviestimen käyttomootborille käytönohjausyksikön avulla, niin että 10 viestimen toinen kappale voidaan toistuvasti paljastaa ja peittää.
Tulevan puhelun ilmaisumenetelmä sisältää edullisesti lisäksi vaiheen, jossa: (e) pysäytetään viestimen ensimmäisen kappaleen avaus- ja sulkutoiminta avaus/sulku-toimintakytkimen avulla ja (f) sen jälkeen kun on ilmaistu onko viestimen toinen 15 kappale esillä tai peitossa ja kun viestimen toinen kappale on peitossa, liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottoria käytetään, kunnes viestimen toinen kappale on täysin esillä.
PIIRUSTUSTEN LYHYT SELITYS
20
Esillä olevan keksinnön edellä esitetyt ja muut tavoitteet, piirteet ja muut edut ilmenevät selvemmin seuraavasta yksityiskohtaisesta selityksestä ja siihen liittyvistä oheisista piirustuksista, joissa: • *** 25 Kuvio 1 esittää kaavallisesti takaa tavanomaista liukuvatyyppistä matkaviestin- • · · v ‘ tä, M ' • ♦ * »ft
Kuvio 2 on leikkauskuvanto, joka esittää tavanomaista automaattista liukuva- „H1 tyyppistä matkaviestintä, : : 30
Kuviot 3A ja 3B ovat kuvantoja, jotka esittävät kaaviollisesti esillä olevan keksinnön *·· mukaista liukuvatyyppistä matkaviestintä, ··· * · * «
Kuvio 4 on perspektiivinen kokoonpanokuvanto esillä olevan keksinnön mukai- *·:·: 35 sesta liukuvatyyppisestä matkaviestimestä, • · ·»· * * · 8 117414
Kuviot 5A ja 5B ovat kuvantoja, jotka esittävät esillä olevan keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaista kytkinakselia ja kytkinluistia, jotka kytkeytyvät toisiinsa 360° välein, 5 Kuvio 6 on kuvanto, joka esittää esillä olevan keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaista automaattista liukuvatyyppistä matkaviestintä, jossa on asennonilmaisuvälineet viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon ilmaisemiseksi, 10
Kuviot 7A ja 7B ovat kuvantoja, jotka esittävät esillä olevan keksinnön mukaista kosketusanturin toimintaa,
Kuviot 8A, 8B ja 8C ovat kuvantoja, jotka esittävät esillä olevan keksinnön erään 15 edullisen suoritusmuodon mukaista automaattista tiukuvatyyppistä matkaviestintä, jossa on asennonilmaisuvälineet kytkinakselin pyörimisen ilmaisemiseksi,
Kuviot 9A ja 9B ovat kuvantoja, jotka esittävät esillä olevan keksinnön erään edulli-20 sen suoritusmuodon mukaista kulma-anturikoteloa,
Kuviot 10A ja 10B ovat kuvantoja, jotka esittävät esillä olevan keksinnön mukaisen liukuvatyyppisen matkaviestinlaitteen automaattista ja manuaalista toimintaa, ··:·. 25
Kuvio 11 on vuokaavio, joka esittää automaattisen liukuvatyyppisen matkavies-.·**. timen automaattista käyttömenetetmää ja •
Kuvio 12 on vuokaavio, joka esittää menetelmää automaattiseen liukuvatyyppi- * * * ‘ 30 seen matkaviestimeen tulevan puhel un ilmaisemiseksi.
—T PARHAANA PIDETTYJEN SUORITUSMUOTOJEN SELITYS
··· • · * 4 444 4 ;y; Seuraavassa selitetään esillä olevan keksinnön edullisia suoritusmuotoja yksityiskoh- .***. 35 taisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
* 4 # * * " Kuviot 3A ja 3B esittävät kaaviollisesti esillä olevan keksinnön mukaista liukuvatyyp- 4 pistä matkaviestintä.
9 117414
Kuten kuvioissa 3A ja 3B on esitetty, esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyp-pinen matkaviestin sisältää hammastangon 11, joka on kiinnitetty kiinteästi viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 sen pituussuuntaisesti siten, että viestimen ensimmäinen kappale 10 ja viestimen toinen kappale 20 liukuvat toistensa suhteen, 5 ja hammaspyörän 35, joka on kiinnitetty viestimen toiseen kappaleeseen 20 sillä tavalla, että hammaspyörä kytkeytyy hammastankoon 11. Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppinen matkaviestin on tavanomaiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen verrattuna helppo avata ja sulkea moottorin voimalla.
10 Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppinen matkaviestin sisältää lisäksi nok-kayksikön, joka käsittää moottorin pyörintäakseliin kiinnitetyn kytkinakselin 31, kyt-kinluistin 32, joka voi kytkeytyä valinnaisesti kytkinakselin toiseen päähän, ja ohja-usnokan 34, joka lukitsee kytkinluistin 32 pyörintäsuunnassa ja jonka sisällä kytkin-luisti 32 voi liikkua aksiaalisuunnassa, jonka avulla liukuvatyyppinen matkaviestin 15 voidaan avata ja sulkea sujuvammin, kun liukuvatyyppinen matkaviestin ei ole pelkästään automaattisesti toimiva vaan sitä voidaan käyttää myös käsin, mikä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin kuvioon 4 viitaten.
Kuvio 4 on perspektiivinen kokoonpanokuvanto esillä olevan keksinnön mukaisesta 20 liukuvatyyppisestä matkaviestimestä.
Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppinen matkaviestin sisältää viestimen toiseen kappaleeseen kiinteästi kiinnitetyn moottorin 40 liukuvaa liikettä varten tar- vittavan voiman kehittämiseksi, moottorin 40 pyörintäakseliin kytketyn voimansiirto- 25 yksikön 30 moottorin käyttävän voiman siirtämiseksi, voimansiirtoyksikköön 30 kyt- :·. ketyn hammaspyörän 35, viestimen ensimmäisen kappaleen 10, jossa on siihen sen .·*·. pituussuunnassa kiinteästi kiinnitetty hammastenko, joka on kytketty hammaspyö- • · rään 35, ja viestimen toisen kappaleen 20, johon voimansiirtoyksikkö ja hammas-pyörä on kiinnitetty.
30
Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppinen matkaviestinlaite sisältää lisäksi ...T avaus/sulkutoimintakytkimen 12 toimintasignaalin syöttämiseksi moottorille, ohjaus- yksikön (ei esitetty) moottorin toiminnan ohjaamiseksi avaus/sulkutoimintakytkimen m 12 signaalin perusteella.
35 ♦ ·
Moottorille 40 syötetään virtaa matkaviestimeen asennetusta akusta ja moottori : : kehittää voiman automaattista tai puoliautomaattista liukuvaa liikettä varten. Moot- » torin 40 kotelo on kiinnitetty viestimen toiseen kappaleeseen.
117414 ίο
Moottori voi edullisesti olla hammasvaihdemoottori, jonka antopuolelle on sijoitettu vaihdelaatikko 41. Vaihdelaatikko 41 sisältää planeettavaihdetyyppisen alennusvaih-teen, jonka alennussuhde on likimain 500 - 600 :1 käyttävän vääntömomentin vahvistamiseksi. Vaihdelaatikko suorittaa siten samanaikaisesti sekä alennusvaihdetoi-5 minnan että taaksepäin pyörityksen estotoiminnan.
Voimansiirtoyksikkö 30 sisältää kytkinelinparin, jotka kytkinelimet voidaan kytkeä valinnaisesti toisiinsa, ja joustavat välineet 33, jotka voivat puristua kokoon tai laajentua siten, että kytkinelimet voivat kytkeytyä valinnaisesti toisiinsa. Kytkinelinpari 10 käsittää kytkinakselin 31, jonka toinen pää on kiinnitetty kiinteästi moottorin pyörin-täakseliin, ja kytkinluistin 32, joka voi kytkeytyä valinnaisesti kytkinakselin 31.
Voimansiirtoyksikkö 30 sisältää lisäksi ohjausnokan 34, joka lukitsee kytkinluistin 32 pyörintäsuunnassa ja jonka sisällä kytkinluisti 32 on aksiaaiisuunnassa siirtyvästi.
15 Ohjausnokan 34 toinen pää on kytketty hammaspyörään.
Joustavat välineet 31 on sijoitettu kytkinluistin 32 ja ohjausnokan 34 väliin painamaan kytkinluistia kytkinakselia 31 kohti. Joustavina välineinä 33 on edullisesti pu-ristuskierrejousi.
20
Joustavien välineiden 33 jousivoima on suurempi kuin moottorin käyttävä voima ja pienempi kuin ulkoinen voima. Automaattisen liukuvan liikkeen tapauksessa, joustavat välineet 33 ovat laajentuneina siten, että kytkinluisti 32 on kytkeytyneenä kyt-kinakseliin 31. Tämän seurauksena kytkinluisti 32 pyörii. Toisaalta ulkoisella voimalla :'·*· 25 aikaansaadun manuaalisen liukuvan liikkeen tapauksessa joustavat välineet 33 pu- ristuvat kokoon, niin että kytkinakselin 31 kytkentä kytkinluistiin 32 vapautuu.
• i· • ·
Kytkinluisti 32 on sijoitettu ohjausnokan sisään 34 sillä tavalla, että kytkinluisti 32 on lukittu pyörintäsuunnassa mutta pääsee liikkumaan aksiaaiisuunnassa. Täsmälli- 4 *···* 30 semmin esitettynä ohjausnokan 34 kehälle on muodostettu nokkaurat 34'. Kytkin- luisti 32 on lukittu nokkauriin 34'. Tämän seurauksena luistinohjain 34 lukitsee kyt-...T kinluistin 32 pyörintäsuunnassa, niin että kytkinluisti 32 voi pyöriä yhdessä ohjaus- nokan 34 kanssa, kun luistinohjainta 34 pyöritetään, ja kytkinluisti 32 voi siirtyä ak-siaalisuunnassa kunkin nokkauran 34' pituuden verran.
:·::: 35 ·
Kuten kuviossa 4 on esitetty, kytkinakselin 31 toinen puoli on kytketty moottorin 40 pyörintäakseliin ja kytkinakselin 31 toinen puoli kytkeytyy valinnaisesti kytkinluistiin 32 π 117414 Täsmällisemmin esitettynä kytkinakselin 31 toiselle puolelle on muodostettu määrätyn muotoinen uloke 3Γ, ja kytkinluistin 32 toiselle puolelle on muodostettu uloketta 31' vastaava syvennys 32'. Kytkinakseli 31 toimii koiraspuoiisena nokkana ja kytkin-luisti 32 toimii naaraspuolisena nokkana.
5
Vaihtoehtoisesti kytkinakseli 31 voi toimia naaraspuolisena nokkana, jossa on syvennys, ja kytkinluisti 32 voi toimia koiraspuoiisena nokkana, jossa on uloke.
Edellä esitetyssä rakenteessa, jossa naaraspuolinen nokka on kytkeytynyt koiraspuo-10 liseen nokkaan, moottorin 40 pyöritysvoima pyörittää kytkinakselia, kun matkaviestin suorittaa automaattista liukuvaa liikettä. Kytkinluisti 32 pyörii siten yhdessä kytkinakselin 31 kanssa, koska uloke 31’ kytkeytyy syvennykseen 32'.
Manuaalisen liukuvan liikkeen tapauksessa hammaspyörän 35 pyöriminen pyörittää 15 luistinohjainta 34. Tämän seurauksena kytkinluisti 32 pyörii. Tässä tapauksessa kytkinakseli 31 ei pyöri, koska moottori 40 ei ole toiminnassa. Koska toisaalta kytkin-luisti 32 pyörii, kytkinakselin uloke 31' ei kytkeydy oikein kytkinluistin syvennykseen 32’.
20 Syvennyksen ja ulokkeen muotoja voidaan edullisesti vaihdella siten, että koiraspuo-linen nokka ja naaraspuolinen nokka kytkeytyvät toisiinsa haluttujen kulmien kohdalla. Koiraspuolinen nokka ja naaraspuolinen nokka kytkeytyvät esimerkiksi toisiinsa 180° välein olevissa asennoissa siinä tapauksessa, että kytkinakselin ulokkeen muodoksi on muodostettu kuten kuviossa 4 on esitetty. Toisin sanoen koiras- ! · 25 puolisen nokan uloke kytkeytyy naaraspuolisen nokan syvennykseen, kun koiraspuo-:\>e lista nokkaa pyöritetään. Koiraspuolisen nokan uloke kytkeytyy siten naaraspuolisen [···. nokan syvennykseen kaksi kertaa, kun kytkinakselia pyöritetään 360°.
i « ··« » · * ·::: Vastaavasti koiraspuolinen nokka ja naaraspuolinen nokka kytkeytyvät toisiinsa 90° • * '···* 30 välein olevissa asennoissa siinä tapauksessa, että kytkinakselin ulokkeen muodoksi on muodostettu "+", ja koiraspuolinen nokka ja naaraspuolinen nokka kytkeytyvät ••li* toisiinsa 120° välein olevissa asennoissa siinä tapauksessa, että kytkinakselin ulok- 4 * * keen muodoksi on muodostettu 'Τ'. Tällä tavalla ulokkeen ja syvennyksen muotoja 4 ;y. muuttamalla voidaan muodostaa erilaisia naaras- ja koiraspuolisia nokkia, jotka kyt- .···. 35 keytyvät toisiinsa ennalta määrättyjen kulmien kohdalla.
4 4 4 4« • : Koiraspuolinen nokka ja naaraspuolinen nokka voivat edullisimmin olla kuviossa 5 esitetyn muotoisia, niin että kytkinakseli ja kytkinluisti kytkeytyvät 360° välein. Siinä 117414 12 tapauksessa että kytkinakseli ja kytkinluisti kytkeytyvät 360° välein, liukuva liike aikaansaadaan yksinkertaisesti hammaspyörän yhden kierroksen avulla. Tämän seurauksena manuaalinen liukutoiminta voidaan suorittaa helpommin ja sujuvammin, mikä selitetään yksityiskohtaisesti myöhemmin.
5
Moottori 40, kytkinakseli 31, kytkinluisti 32, joustavat välineet 33 ja luistinohjain 34 voidaan sijoittaa kotelon 50 sisään, kuten kuviossa 4 on esitetty. Moottori 40 on kiinnitetty kiinteästi koteloon 50.
10 Järjestelyssä on edullisesti laakerointi, niin että luistinohjain voi pyöriä kevyesti kotelon 50 sisällä. Kotelo 50 on kiinnitetty kiinteästi matkaviestimen toiseen kappaleeseen.
Ohjausnokan 34 toinen pää tulee ulos kotelosta 50 sen toiseen päähän muodoste-15 tusta reiästä. Ohjausnokan 34 ulos tuleva pää on kytketty hammaspyörään 35.
Hammaspyörä 35 on kytketty voimansiirtoyksikön 30 luistinohjaimeen 34, niin että hammaspyörää 35 voidaan pyörittää. Hammastanko 11 on kytketty hammaspyörään, niin että viestimen ensimmäistä kappaletta voidaan siirtää liukuvasti.
20
Hammastangon ja hammaspyörän tilalla voidaan käyttää kitkavälitystä, joka toimii kitkan avulla.
Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppinen matkaviestin sisältää lisäksi 25 myös avaus/suikutoimintakytkimen 12, jonka avulla voidaan antaa tieto siitä käyte- m täänkö moottoria vai ei ja käyttösuunnan, ja käytönohjausyksikön (ei esitetty) moot- .**·. torin toiminnan ohjaamiseksi avaus/suikutoimintakytkimelle 12 annetun signaalin • * perusteella, ···· • · *···' 30 Kytkintä 12 ohjataan käyttäjän aikaansaamalla ohjausvoimalla, niin että käyttöväli neitä ohjataan kytkimen 12 avulla. Kun käyttäjä ohjaa kytkintä 12, kytkin 12 antaa ennalta määrätyn sähköisen signaalin moottorille 40. Kytkin 12 on matkaviestimen * rungon toisella puolella tavallisen on/ei-kytkimen muodossa, mutta kytkin 12 voi- ;y: daan tehdä erimuotoiseksi riippuen matkaviestimen muodosta ja paikasta, johon .···. 35 käyttäjän ohjausvoima on helppo kohdistaa. Tässä suoritusmuodossa avaus/sulku- • * *·* toimintakytkin 12 on erillinen kytkin automaattisen liukuvan liikkeen aikaansaamista varten. On kuitenkin myös mahdollista käyttää painiketta, jossa on erilaisia toiminto-ja.
13 117414
Kytkimen 12 ohjaus ohjaa käyttövälineiden toimintaa eteen/taaksepäin niin, että viestimen toinen kappale voidaan avata, kun viestimen toinen kappale on suljettu, ja viestimen toinen kappale voidaan sulkea, kun viestimen toinen kappale on auki.
5 Esillä olevan keksinnön mukainen iiukuvatyyppinen matkaviestin sisältää edullisesti lisäksi anturiyksikön, jossa on asennonilmaisuvälineet, viestimen ensimmäisen kappaleen 10 liukuvan liikkeen ohjaamiseksi. Käytönohjausyksikkö ohjaa moottorin 40 toimintaa asennonilmaisuvälineiltä saadun signaalin perusteella.
10 Edullisimmin asennonilmaisuvälineinä voi olla anturi, joka ilmaisee suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen suhteellisen aseman (täysin avoimen asennon ja täysin suljetun asennon), tai anturi, joka ilmaisee moottorin akseliin kiinteästi kiinnitetyn kytkinakseiin pyörimisen. On myös mahdollista käyttää samanaikaisesti sekä asennon ilmaisevaa anturia että pyörinnän ilmaisevaa 15 anturia. Asennonilmaisuväiineitä selitetään yksityiskohtaisesti seuraavassa oheisiin piirustuksiin viitaten.
Ensiksi selitetään yksityiskohtaisesti anturiyksikkö, jossa on asennonilmaisuvälineet, jotka ilmaisevat suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kap-20 paleen välisen suhteellisen aseman (täysin avoimen asennon ja täysin suljetun asennon) liukuvan liikkeen päättymisen tunnistamiseksi.
Kuvion 6 kuvanto esittää esillä olevan keksinnön mukaista automaattista liukuva-:*\. tyyppistä matkaviestintä, jossa on asennonilmaisuvälineet liukuvan liikkeen päätty- ··;·. 25 misen ilmaisemiseksi.
m ·· • · • ·* !···. Käyttömoottoria käytetään liukuvatyyppisen matkaviestimen automaattisessa toi- • · minnassa. Käyttömoottori on tällöin voitava ajaa tarkasti avoimeen asentoon ja sul-jettuun asentoon. Tätä varten esillä olevan keksinnön liukuvatyyppisessä matkavies-***** 30 timessä käytetään kuviossa 6 esitetyn mukaista asennonilmaisuväiineitä.
•*.T Kuten kuviossa 6 on esitetty, viestimen ensimmäisen kappaleen 10 liukuvan liikkeen päättyminen havaitaan viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 kiinnitetyillä asen- nonilmaisuvälineillä 61 ja 6Γ ja viestimen toiseen kappaleeseen 20 yhdistetyillä .*··. 35 asennonilmaisuvälineillä 62. Asennonilmaisuväiineiden avulla voidaan ohjata tarkasti *·\ viestimen ensimmäisen kappaleen suljettua ja avattua asentoa.
» « * * 14 117414
Asennonilmaisuvälineet 61, 61' ja 62 on kytketty sähköisesti moottorin 40 toimintaa ohjaavan käytönohjausyksikön ohjauspiiriin (ei esitetty). Kun liukuva liike todetaan päättyneeksi, käytönohjausyksikkö pysäyttää moottorin 40 toiminnan automaattisesti, niin että liukuva liike voidaan lopettaa automaattisesti.
5
Asennonilmaisuvälineet 61, 61' ja 62 käsittävät ainakin kahdet ilmaisuvälineet A(61) ja Β(6Γ), jotka on kiinnitetty viestimen ensimmäisen kappaleen 10 yläpäähän ja vastaavasti alapäähän, ja asennonilmaisukohteen C(62), joka on kiinnitetty viestimen toisen kappaleen 20 yläpäähän sillä tavalla, että asennonilmaisukohde on koh-10 distettu molempien ilmaisuvälineiden 61 ja 61' mukaisesti.
Edellä mainitut ainakin kahdet ilmaisuvälineet 61 ja 61' ovat toisistaan etäisyydellä, joka on yhtä suuri kuin viestimen ensimmäisen kappaleen 10 liikematka h sitä suljettaessa ja avattaessa, ts. viestimen ensimmäisen kappaleen 10 iskunpituus. Täsmälli-15 semmin esitettynä ilmaisuvälineet Β(6Γ) on kiinnitetty viestimen ensimmäisen kappaleen alapäähän kohtaan, jossa ilmaisuvälineet 6(61') voivat havaita asennonilmaisukohteen C(62), kun viestimen ensimmäinen kappale on täysin suljettu. Ilmaisuvälineet A(61) on kiinnitetty viestimen ensimmäisen kappaleen yläpäähän kohtaan, jossa ilmaisuvälineet A(61) voivat havaita asennonilmaisukohteen C(62), kun 20 viestimen ensimmäinen kappale on täysin auki.
Ilmaisuvälineet A(61) ja B(61') ja asennonilmaisukohde C(62) on edullisesti toteutettu kosketusanturina, joka vaihtaa tilansa kosketustoiminnan avulla, tai kosketukset-tomana ilmaisimena, joka vaihtaa tilansa ilman kosketustoimintaa.
j-:\ 25 « « «
Siinä tapauksessa että asennonilmaisuvälineet 61, 61' ja 62 on toteutettu kosketuk-settomina antureina, viestimen ensimmäisen kappaleen 10 ilmaisuvälineiden A(61) * · ja Β(6Γ) on oltava antureita, jotka vaihtavat tilansa magneettikentän havaitessaan, ja viestimen toisen kappaleen 20 asennonilmaisukohde C(62) on magneetti, joka * · *··" 30 kehittää magneettikentän. Kosketuksettomana anturina voidaan käyttää Hall- anturia, joka muodostuu Hatl-IC-piireistä, ja anturia, jossa käytetään magnetoresis- ••IV tiiviseen ilmiöön perustuvia elementtejä.
: : ··· .\\ Siinä tapauksessa että asennonilmaisuvälineet 61, 61' ja 62 on toteutettu koske- .···, 35 tusanturin muodossa, viestimen ensimmäisen kappaleen 10 ilmaisuvälineiden A(61) * * ja Β(6Γ) on oltava kytkinelimiä, jotka vaihtavat tilansa alaspainamisen vaikutukses-ta, ]a viestimen toisen kappaleen 20 asennonilmaisukohteen C(62) on oltava koske-tuselin, joka muodostettu kytkinnapoja painavan pienen ulokkeen muotoiseksi.
is 117414
Kuviot 7A ja 7B esittävät esillä olevan keksinnön mukaisen kosketusanturin toimintaa. Kuten kuvioissa 7A ja 7B on esitetty, asennonilmaisukohde C(62) voi olla viestimen toisen kappaleen 20 toiselle puolelle muodostettu uloke 72 ja ilmaisuvälineet A(61) ja B(61') voivat olla viestimen ensimmäisen kappaleen toiselle puolelle muo-5 dostettuja ohuita kupumaisia kytkimiä 71.
Uloke 72 siirtyy viestimen toisen kappaleen 20 mukana sitä siirrettäessä. Kun uloke 72 koskettaa ohueen kupumaiseen kytkimeen 71, ohuen kupumaisen kytkimen 71 kupuosa painuu alaspäin, kuten kuviossa 7B on esitetty. Tämän seurauksena uloke 10 72 kytkee ohueen kupumaiseen kytkimeen 71 sijoitetun kosketinkohdan. Tämä suo rittaa kytken ta toimituksen.
Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ainakin kaksia ilmaisuvälineitä A(61) ja Β(6Γ), jotka on kiinnitetty viestimen toisen kappaleen 20 ylä- ja vastaavasti alapäähän, ja 15 viestimen ensimmäisen kappaleen 10 alapäähän kiinnitetään asennonilmaisukohde C(62) sillä tavalla, että asennonilmaisukohde C(62) on kohdistettu viestimen toisen kappaleen 20 ilmaisuvälineisiin A(61) ja Β(6Γ).
Seuraavaksi selitetään yksityiskohtaisesti anturiyksikkö, jossa on asennonilmaisuvä-20 lineet moottorin 40 akseliin kiinteästi kiinnitetyn kytkinakselin pyörimisen ilmaisemiseksi liukuvan liikkeen ohjaamista varten.
Kuviot 8A ja 8B esittävät kosketusanturia, jossa on harjakotelo ja kulma-anturikotelo kytkinakselin 31 pyörintäkulmien ilmaisemiseksi.
25 t 9 |
Kuten kuviossa 8A on esitetty, asennonilmaisuvälineet käsittävät kulma-anturi- • ·» e kotelon 81 ja harjakotelon 82. Kulma-anturikotelossa 81 on ensimmäinen johdinku- • « vio 81a, jossa on positiivinen napa, ja toinen johdinkuvio 81b, jossa on negatiivinen napa. Ensimmäinen johdinkuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b ovat vastapäätä • · **··' 30 moottorin 40 hammasvaihdetta ja vastaavasti kytkinakselia 31. Kun voimansiirtoyk- slkkö pyörii, ensimmäinen johdinkuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b ovat sähköises-ti toisiinsa kytkettyinä ennalta määrätyn kulman kohdalla. Harjakotelo 82 sisältää ha^an 82a.
• # Λ • * Λ I · · .···, 35 Kulma-anturikotelo 81 on kiinnitetty kiinteästi moottorin vaihdelaatikkoon 41 ja har- jakotelo 82 on kiinnitetty kiinteästi kytkinakseliin 31. Harjakotelo pyörii kytkinakselin mukana, kun kytkinakseli pyörii. Toisaalta kulma-anturikotelo ei pyöri, koska moot-tori ei ole toiminnassa.
16 117414
Kun moottorin vaihdelaatikkoon 41 kiinteästi kiinnitetyn kulma-anturikotelon 81 ensimmäinen johdinkuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b koskettavat kytkinakseliin 31 kiinteästi kiinnitetyn harjakotelon 82 haijaan 82a, ensimmäinen johdinkuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b ovat sähköisessä kosketuksessa toisiinsa, joka havaitaan 5 samanvaiheisuustilana ja ilmaistu signaali siirretään käytönohjausyksikölle.
Kuviossa 8B esitetyissä asennonilmaisuvälineissä haijakoteio 82 on kiinnitetty moottorin 40 vaihdelaatikon 41 toiselle puolelle ja kulma-anturikotelo 81 on kiinnitetty kytkinakselin 31 toiselle puolelle harjakoteloon 82 nähden vastakkaisessa suunnas-10 sa, niin että samanvaiheisuustieto voidaan ilmaista.
Asennonilmaisuväiineet voidaan muodostaa kuvioissa 9A ja 9B esitetyn muotoisiksi, joissa kuvioissa on esitetty esillä olevan keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen kulma-anturikotelo. Kulma-anturikotelo 81 sisältää sen toiselle puolelle 15 kiinnitetyt positiivisen ja negatiivisen johdinkuvion, jotka voidaan kytkeä sähköisesti toisiinsa. Kulma-anturikotelo 81 voi sisältää esimerkiksi ensimmäisen johdinkuvion 81a, jossa on positiivinen napa, ja toisen johdinkuvion 81b, jossa on negatiivinen napa. Vaihtoehtoisesti kulma-anturikotelo 81 voi sisältää ensimmäisen johdinkuvion 81a, jossa on negatiivinen napa, ja toisen johdinkuvion 81b, jossa on positiivinen 20 napa. Harjakotelo 82 sisältää ainakin yhden harjan 82a, joka kytkee sähköisesti kulma-anturikotelon 81 ensimmäisen johdinkuvion 81a ja toisen johdinkuvion 81b, niin että ensimmäinen johdinkuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b voivat olla sähköisesti toisiinsa kytkettyinä ennalta määrätyn kulman kohdalla.
I· • · 25 Kuvioissa 9A ja 9B esitetyn kulma-anturikotelon tapauksessa ensimmäinen johdin-kuvio 81a ja toinen johdinkuvio 81b ovat sähköisesti kytkettyinä kulloinkin 90° ja • · · \«e 270° kohdalla, niin että kytkinakselin 180° suuruinen pyörintä tulee ilmaistuksi. On "f myös mahdollista käyttää erilaisia kulma-anturikotelon muotoja sähköisen yhteyden •;*J aikaansaamiseksi ennalta määrätyn kulman kohdalla.
!...: 30
Toisessa suoritusmuodossa kytkinakselin pyörinnän ilmaisemiseksi voidaan käyttää * kosketuksetonta anturia tai toisenlaista kosketusanturia sen sijaan, että käytettäisiin s*"s kulma-anturikoteloa ja harjakoteloa.
« ♦ » » · · * » » 35 Vielä eräässä suoritusmuodossa kosketusanturit 85 ja 86 tai kosketuksettomat antu-V* rit voi olla kiinnitetty kotelon 50 sisäpuolelle vastapäätä kytkinakselin 31 kehää, ku- *:*#s ten kuviossa 8C on esitetty, niin että kytkinakselin pyörintä voidaan ilmaista.
• · 117414 17
Kosketukseton anturi voi käsittää anturin, joka vaihtaa tilansa magneettikenttä havaittaessa, ja magneetin, joka kehittää magneettikentän, kuten edellä on mainittu. Kosketuksettomana anturina voidaan käyttää Hail-anturia, joka muodostuu Hall-IC-piireistä, ja anturia, jossa käytetään magnetoresistiiviseen ilmiöön perustuvia ele-5 menttejä.
Esillä olevan keksinnön mukaista rakenteeltaan edellä esitetyn kaltaista liukuvatyyp-pistä matkaviestintä voidaan käyttää automaattisessa/puoliautomaattisessa toimintamuodossa tai automaattisessa/manuaaiisessa toimintamuodossa riippuen matka-10 viestimeen kiinnitettyjen anturien laadusta. Täsmällisemmin esitettynä liukuvatyyp-pistä matkaviestintä voidaan käyttää automaattisessa/puoliautomaattisessa toimintamuodossa, kun käytetään anturia, joka ilmaisee viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon (täysin avoimen asen-non/täysin suljetun asennon). Toisaalta liukuvatyyppistä matkaviestintä voidaan 15 käyttää automaattisessa/manuaaiisessa toimintamuodossa, kun ilmaistaan moottorin akseliin kiinteästi kiinnitetyn kytkinakseiin 31 pyörintä.
Esillä olevan keksinnön mukaisen liukuvatyyppisen matkaviestimen automaattinen liukuva liike selitetään seuraavassa viittaamalla kuvioihin 3 ja 10A, jossa kytkinakseli 20 ja kytkinluisti on esitetty toisiinsa kytkettyinä.
Kun käyttäjä painaa avaus/sulkutoimintakytkintä 12 viestimen toisen kappaleen ollessa peitossa, käytönohjausyksikkö (ei esitetty) määrää onko viestimen toinen kap-pale esillä vai peitossa, ja tämän jälkeen viestimen ensimmäinen kappale 10 saate-;T: 25 taan kytkimeltä syötetyn signaalin vaikutuksesta liukumaan viestimen toisen kappa- ··· leen paljastavaan suuntaan.
• · •#t « Määritys, jossa määrätään onko viestimen toinen kappale peitossa tai esillä, voidaan * toteuttaa matkaviestimeen sisältyvän piirin avulla. Piirin avulla voidaan esimerkiksi *···* 30 kytkeä nestekidenäyttö päälle, kun käyttäjä avaa viestimen yläkappaleen, ja neste kidenäyttö voidaan kytkeä pois päältä, kun käyttäjä sulkee viestimen yläkappaleen.
***· *«·
Kun moottori 40 toimii kuviossa 10A esitetyn mukaisesti, moottorin 40 pyörintäakse- « •V2 liin kytketty kytkinakseli 31 pyörii. Kun kytkinakseli 31 pyörii, siihen valinnaisesti .···. 35 kytketty kytkinluisti 32 pyörii. Täsmällisemmin esitettynä kytkinakseli 31 ja kytkin- *·*β luisti 32 pyörivät yhdessä kytkinakseiin ulokkeen 31' kytkeytyessä kytkinluistin sy- • vennykseen 32'.
• ϊ is 117414
Lisäksi pyörii myös kytkinluistin 32 lukitseva luistinohjain 34. Tämän seurauksena hammaspyörä 35 pyörii yhdessä ohjausnokan 34 kanssa.
Lopputuloksena hammaspyörä 35 siirtyy pyöriessään lineaarisesti pitkin hammas-5 tankoa 11, joka on kiinnitetty viestimen ensimmäiseen kappaleeseen siten, että hammastanko 11 on kytkettynä hammaspyörään 35. Tämän seurauksena viestimen ensimmäinen kappale 10 ja viestimen toinen kappale 20 liukuvat automaattisesti toistensa suhteen.
10 Asennonilmaisuvälineet sisältävällä anturiyksiköllä varustetun liukuvatyyppisen matkaviestimen automaattinen liukuva liike tapahtuu seuraavasti.
Ensiksi selitetään automaattinen liukuva liike siinä tapauksessa, että liukuvatyyppi-nen matkaviestin sisältää asennonilmaisuvälineet, jotka ilmaisevat suoraan viesti-15 men ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon (täysin avoimen asennon ja täysin suljetun asennon) liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi.
Kun viestimen ensimmäinen kappale 10 saavuttaa automaattisesti iiukuessaan täy-20 sin avoimen asennon, niin että viestimen toinen kappale on esillä kuviossa 6 esitetyllä tavalla, viestimen ensimmäiseen kappaleeseen kiinnitetyt ilmaisuvälineet B(6T) ja asennonilmaisukohde C(62) vaihtavat tilansa, kun ne ovat vastapäätä toisiaan.
:*\. Ilmaisuvälineiden Β(6Γ) ja asennonilmaisukohteen C(62) tilan vaihtumisen kehittä- ;*·*; 25 mä sähköinen signaali syötetään käytonohjausyksikölle, joka pysäyttää moottorin 40 toiminnan. Tämän seurauksena viestimen ensimmäisen kappaleen 10 liukuva liike !···. päättyy.
• » • f * «·» *lll Toisaalta kun viestimen ensimmäinen kappale 10 saavuttaa automaattisesti liukues- ***** 30 saan täysin suljetun asennon, niin että viestimen toinen kappale on peitossa, viesti men ensimmäiseen kappaleeseen kiinnitetyt ilmaisuvälineet A(61) ja asennonil- ..*:* maisukohde C(62) vaihtavat tilansa, kun ne ovat vastapäätä toisiaan.
• · *...* .*.*. Ilmaisuvälineiden A(61) ja asennonilmaisukohteen C(62) tilan vaihdon kehittämä .···. 35 sähköinen signaali syötetään käytonohjausyksikölle, joka pysäyttää moottorin 40 • · toiminnan. Tämän seurauksen viestimen ensimmäisen kappaleen 10 liukuva liike • · «44 * * päättyy, ·· ··! • Φ 19 117414
Kuten edellä on selitetty, liukuvatyyppinen matkaviestin voidaan saattaa liukumaan automaattisesti täysin avoimeen asentoon tai täysin suljettuun asentoon käyttämällä anturia, joka ilmaisee viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen täydellisen avautumisen ja täydellisen sulkeutumisen.
5
Asennoniimaisuvälineinä voi tällöin olla edellä mainittu kosketukseton anturi tai toisenlainen kosketusanturi. Automaattinen liukuva liike voidaan joka tapauksessa toteuttaa edellä mainitun periaatteen mukaisesti.
10 Seuraavaksi selitetään automaattinen liukuva liike tapauksessa, jossa liukuvatyyppinen matkaviestin sisältää asennonilmaisuvälineet, jotka ilmaisevat moottorin 40 akseliin kiinnitetyn kytkinakselin 31 pyörinnän liukuvan liikkeen ohjausta varten.
Asennoniimaisuvälineinä voi olla kosketusanturi tai kosketukseton anturi, ja asen-15 nonilmaisuvällneet voi olla sijoitettu mihin tahansa paikkaan, jolloin automaattisen liukuvan liikkeen periaatetta sovelletaan kuitenkin kaikissa tapauksissa samalla tavalla. Automaattista liukuvaa liikettä selitetään seuraavassa viittaamalla kuvioon 8A.
Automaattinen liukuva liike suoritetaan, kun käyttäjä painaa ava-20 us/sulkutoimintakytkintä 12 viestimen toisen kappaleen 20 ollessa peitossa tai esillä. Täsmällisemmin esitettynä moottoriin kiinteästi kiinnitetty kytkinakseli 31 pyörii moottorin 40 toimiessa ja tämän vuoksi myös kytkinakseliin 31 kytketty kytkinluisti 32 pyörii. Tämän seurauksena viestimen ensimmäinen kappale 10 liukuu.
«* * m • · · • ·’·*· 25 Tällöin moottorin toiselle puolelle kiinnitetty kulma-anturikotelo 81 ja kytkinakseliin 31 kiinnitetty harjakotelo ovat eri vaiheissa kytkinakselin 31 pyöriessä. Kun harjako-*—. telon 82 harja 82a kytkee kulma-anturikotelon 81 ensimmäisen johdinkuvion 81a ja a « *]! toisen johdinkuvion 81b sähköisesti toisiinsa, saadaan samanvaiheisuussignaali.
···· IM • ♦ ***** 30 Kun kytkinakselia 31 pyöritetään yhden kierroksen verran, hammaspyörä 35 siirtyy hammastankoa pitkin pyörien samalla yhden kierroksen (ts. viestimen ensimmäisen i ..*:' kappaleen siirtymä = D (hammaspyörän halkaisija) x n). Tämän seurauksena vies- \„s timen ensimmäinen kappale voidaan saattaa liukumaan suljetusta asennosta avoi- meen asentoon tai avoimesta asennosta suljettuun asentoon pyörittämällä ham- ,···. 35 maspyörää haluttujen hammaspyörän halkaisijasta riippuvien kulmien verran, niin * · T että viestimen ensimmäinen kappale voi siirtyä halutun iskunpituuden verran.
* * * * 117414 20
Hammaspyörän pyörittämiseksi automaattisesti ennalta määrättyjen kulmien verran on tarkkailtava samanvaiheisuussignaalien lukumäärää, jotka kehitetään, kun harja-kotelo ja kulma-anturikotelo ovat sähköisesti toisiinsa kytkettyinä.
5 Siinä tapauksessa että hammaspyörää on pyöritettävä esimerkiksi 540° käytettäessä kulma-anturikoteloa, joka on sähköisesti kytkettynä aina 180° välein, moottorin toiminta on pysäytettävä sen jälkeen, kun samavaiheisuussignaali on havaittu kolme kertaa.
10 Erikoisesti kun avaustoimitus tai sulkutoimitus päättyy, sen jälkeen kun hammaspyörää on pyöritetty 360°, ja käytettäessä kulma-anturikoteloa, joka on sähköisesti kytkettynä 360° välein, moottorin toiminta on pysäytettävä sen jälkeen kun samanvai-heisuussignaali on havaittu yhden kerran.
15 Automaattisen liukuvan liikkeen tapauksessa kytkinakselin pyörintä pysäytetään sen perusteella kuinka monta kertaa samanvaiheisuussignaali havaitaan, joka lukumäärä on ennalta määrätty. Toisaalta manuaalisen liukuvan liikkeen tapauksessa moottorin pyöriminen käänteiseen suuntaan on estetty siten, että kytkinakseli ei pyöri. Tämän seurauksena kytkinakseli pysyy aina vakiovaiheessa.
20
Toiminnan ohjausta sen perusteella kuinka monta kertaa samanvaiheisuussignaali kehitetään käyttämällä kytkinakselin pyörinnän ilmaisua voidaan soveltaa samalla tavalla kosketuksettoman anturin tai toisenlaisen kosketusanturin tapauksessa.
• ♦ « *i « 25 Automaattinen liukuva liike voidaan siten toteuttaa ohjaamalla moottoria sen perus- • ' ;·. teella kuinka monta kertaa samanvaiheisuussignaali kehitetään anturissa, joka ilmai- [··', see kytkinakselin 31 pyörinnän.
* · *·* *::: Esillä olevan keksinnön etuna on, että liukuvatyyppinen matkaviestin voidaan edellä * · ***** 30 mainitun automaattisen liukuvan liikkeen avulla avata ja sulkea helpommin ja suju vammin kuin tavanomaisessa matkaviestimessä, jossa viestimen yläkappaleen liu-.·!:* kuminen aikaansaadaan käyttämällä pelkästään hammaspyörää ja hammastankoa.
A·· : : ··« ·*.*. Esillä olevan keksinnön mukaan myös puoliautomaattinen liukuva liike on mahdolli- .*·. 35 nen siinä tapauksessa, että käytetään sellaisia asennonilmaisuvälineitä, jotka ilmai- • · *** sevat suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen väli- sen suhteellisen asennon liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi.
• * 21 117414
Kun käyttäjä siirtää liukuvasti viestimen ensimmäistä kappaletta viestimen toisen kappaleen 20 saamiseksi esiin, ilmaisuvälineiden A(61) ja asennonilmaisukohteen C(62) tilanmuutos poistuu, jolloin kehitetään EI (alempi) -signaali.
5 Käytönohjausyksikkö havaitsee tällöin EI-signaalin ja moottori 40 toimii siten viestimen toisen kappaleen esiin tuovaan suuntaan.
Toisaalta kun käyttäjä kohdistaa viestimen kappaleeseen sen liukumisen aloittavan ulkoisen voiman, moottori 40 ei toimi. Tämän seurauksena hammaspyörään 35 ja 10 hammastankoon 11 välittyvä voima puristaa kokoon joustavia välineitä 33 ja siten vain kytkinlulsti 32 pyörii (kytkinakseli ei pyöri).
Sen sijaan kun moottori 40 toimii, myös kytkinakseli 31 pyörii, jolloin kytkinakseli ja kytkinlulsti kytkeytyvät toisiinsa samalla tavalla kuin automaattisen liukuvan liikkeen 15 tapauksessa.
Kun liukuva liike suoritetaan viestimen kappaleen avaamiseksi, kuviossa 6 esitetyt ilmaisuvälineet B(61') ja asennonilmaisukohde C(62) vaihtavat tilansa, mikä kehittää ON (ylemmän) -signaalin. Tämän seurauksena moottorin toiminta pysähtyy ja puoli-20 automaattinen liukuva liike päättyy.
Kun viestimen ensimmäinen kappale asetetaan liukumaan siten, että viestimen toinen kappale 20 menee peittoon, liukuva liike toteutetaan edellä mainitun periaat-:\Λ teen pohjalla.
.V. 25 • » «
Kun ulkoinen voima keskeyttää liukuvan liikkeen automaattisen tai puoliautomaatti- * »i sen liukuvan liikkeen tapauksessa käytettäessä sellaisia asennoniimaisuvälineitä, jotka ilmaisevat suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kap- *»· ·“! paleen välisen suhteellisen asennon liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi, *··* 30 kytkinluistin 32 pyöriminen estyy. Tämän seurauksena kytkinakseli pyörii ilman kuormaa, jonka vuoksi ilmaisuvälineet A ja B ja asennonilmaisukohde C eivät vaihda « tilaansa ennalta määrätyn ajan sisällä.
»M # · *···* # V. Siinä tapauksessa että ilmaisuvälineet A ja B ja asennonilmaisukohde C eivät vaihda • · · 35 tilaansa ennalta määrätyn ajan sisällä, kuten edellä on selitetty, moottoria voidaan asettaa toimimaan vastakkaiseen suuntaan tai moottorin toiminta voidaan pysäyt-*:"5 tää, niin että viestimen kappale palaa alkuperäiseen asentoonsa, mikä selitetään ·!··: yksityiskohtaisesti myöhemmin.
22 117414
Edellä mainitun automaattisen liukuvan liikkeen lisäksi on myös mahdollista käyttää manuaalista liukuvaa liikettä siinä tapauksessa, että liukuvan liikkeen ohjaamiseksi käytetään sellaisia asennonilmaisuvälineitä, jotka ilmaisevat moottorin 40 akseliin kiinteästi kiinnitetyn kytkinakselin 31 pyörinnän.
5
Kytkinakseli ja kytkinluisö ovat edullisesti toisiinsa kytkettyinä 360° välein ja liukuva liike päättyy, kun hammaspyörä on pyörinyt yhden kierroksen, jotta täydellinen avaus- ja sulkemistoimitus olisi mahdollista suorittaa manuaalisesti ulkoisen voiman avulla vain kerran, jolloin tällainen matkaviestin voidaan avata ja sulkea helpommin 10 ja sujuvammin kuin tavanomainen matkaviestin.
Matkaviestimen manuaalista liukuvaa liikettä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti viittaamalla kuvioihin 3,10A ja 10B.
15 Kun käyttäjä työntää viestimen ensimmäistä kappaletta 10 sen ollessa suljettuna, niin että viestimen ensimmäinen kappale 10 avautuu, hammaspyörä 35 pyörii ja siirtyy viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 kiinnitettyä hammastankoa 11 pitkin. Tällöin myös hammaspyörään 35 kiinnitetty luistinohjain 34 pyörii. Lisäksi ohja-usnokan 34 lukitsema kytkinluisö 32 pyörii yhdessä ohjausnokan 34 kanssa. Tämän 20 seurauksena kytkinakselin ulokkeen 31' ja kytkinluistin syvennyksen 32' välinen kytkentä avautuu, jolloin kytkinakselin uloke 3Γ siirtyy sivuun kytkinluisön syvennyksestä 32', kuten kuviossa 10B on esitetty. Tämän seurauksena kytkinakselin uloke 31' työntää kytkinluistia 32 akselin suuntaan (kuten on osoitettu nuolella). Kytkin-luisti 32 työntyy akselin suuntaan, niin että joustavat välineet 33 puristuvat kokoon.
:’Τ: 25
Manuaalista liukuvaa liikettä käytettäessä kytkinluisö 32 pyörii ja siirtyy akselin • .···. suuntaan, kun moottori 40 ei ole toiminnassa. Tämän seurauksena joustavat väli- **·. neet 33 puristuvat kokoon, jolloin syntyy edellä mainittu poikkeama. Kun kulma- "" poikkeama on alle 180°, joustavien välineiden 33 palautusvoima palauttaa viestimen ···’ 30 ensimmäisen kappaleen 10 alkuperäiseen asentoonsa, ts. viestimen ensimmäisen kappaleen 10 sulkevaan suuntaan. Kun kulmapoikkeama on yli 180°, joustavien vä-···· lineiden 33 palautusvoima siirtää viesömen ensimmäisen kappaleen 10 täysin avoi- meen asentoon.
» · • · m • · · • * .*··. 35 Kuten edellä on selitetty, esillä olevan keksinnön mukaan voidaan käyttää manuaa lista liukuvaa liikettä. Erikoisesti voimansiirtoyksikön rakenteen ansiosta matkaviestin * * voidaan avata tai sulkea sujuvammin kuin tavanomaiset matkaviestimet. Lisäksi • · 117414 23 joustavien välineiden palautusvoima voi palauttaa viestimen ensimmäisen kappaleen alkuperäiseen asentoonsa.
Edellä mainittu poikkeama voi toisaalta syntyä silloin, kun automaattiseen liukuva-5 tyyppiseen matkaviestimeen kohdistuu automaattisen liukuvan liikkeen aikana ulkoinen voima. Tässä tapauksessa joustavien välineiden palautusvoima voi palauttaa viestimen ensimmäisen kappaleen alkuperäiseen asentoon.
Esillä oleva keksintö kohdistuu myös menetelmään rakenteeltaan edellä esitetyn 10 kaltaisen liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti.
Automaattinen käyttömenetelmä selitetään ensin tapauksessa, jossa käytetään sellaisia asennonilmaksuvälineitä, jotka ilmaisevat suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon (täysin avoimen 15 asennon ja täysin suljetun asennon) liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi. Automaattinen käyttömenetelmä käsittää seuraavat vaiheet.
Kuviossa 6 on esitetty automaattinen liukuvatyyppinen matkaviestin, jossa asen-nonilmaisuvälineet, jotka ilmaisevat suoraan täydellisen avautumisen tai täydellisen 20 sulkeutumisen, ja kuvio 11 on vuokaavio, joka esittää esillä olevan keksinnön mukaista automaattista käyttömenetelmää.
(a) Vaihe, jossa kävtönohiausvksikölle syötetään kävttösiqnaali » » » ·» • :T: 25 Aluksi käytönohjausyksikölle syötetään aloituskäyttösignaali liukuvatyyppisen mat- kaviestimen siirtämiseksi avoimeen tai suljettuun asentoon. Käyttösignaali voidaan ;·*\ kehittää ohjaamalla viestimen ensimmäiseen kappaleeseen tai viestimen toiseen kappaleeseen kiinnitettyä avaus/sulkutoimintakytkintä 12. Kytkimen 12 sijasta voi-daan käyttää liukuvatyyppisen matkaviestimen sivulle kiinnitettyä monitoimipainiket-30 ta.
• · · mlll Käyttösignaali voidaan kehittää ilmaisemalla asennonilmaisukohteen C(62) asennon siirtyminen ilmaisuvälineiden A(61) tai Β(6Γ) avulla, kuten kuviossa 6 on esitetty.
:V: Kun käyttäjä liu'uttaa esimerkiksi matkaviestimen ensimmäistä kappaletta manuaali- • ;*·. 35 sesti viestimen toisen kappaleen ollessa peitossa, ilmaisuvälineet A(61) ilmaisevat * · * * . asennonilmaisukohteen C(62) asennon siirtymisen, mikä syötetään käytönohjausyk sikölle käyttösignaaliksi. Tällä tavoin käynnistetään edellä mainittu puoliautomaatti- * · 117414 24 nen liukuva liike. Liukuva liike toteutetaan samalla tavalla siinä tapauksessa, että viestimen toinen kappale on esillä.
f tri Vaihe, jossa ilmaistaan asennonilmaisukohteen alkuasento ainakin kaksien ilmai-5 suvälineiden avulla, jotka sijaitsevat toisistaan etäisyydellä, joka vastaa viestimen ensimmäisen kappaleen liikematkaa, kävttömoottorin pvörintäsuunnan määräämiseksi ia kävttömoottorille syötetään käyttösignaali, jolla on tämä määrätty pyörin-täsuunta: 10 Kun käytönohjausyksikölle syötetään käyttösignaali vaiheessa (a), käytönohjausyk-sikkö ilmaisee viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen asennot ilmaisuvälineiden avulla. Kuten kuviossa 6 on esitetty, asennonilmaisukohde C(62) on kiinnitetty matkaviestimen toiseen kappaleeseen 20. Asennonilmaisukohde C(62) ilmaistaan ainakin kaksien viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 kiinnitet-15 tyjen ilmaisuvälineiden A(61) ja Β(6Γ) avulla, minkä avulla määrätään moottorin pyörintäsuunta.
Kun viestimen toisen kappaleen ilmaistaan olevan esillä, moottorin pyörintäsuunta määrätään sellaiseksi, että viestimen ensimmäinen kappale saatetaan käyttömootto-20 rin avulla liukumaan viestimen toisen kappaleen peittävään suuntaan. Käyttömootto-rille syötetään käyttösignaali, jolla on edellä esitetyllä tavalla määrätty pyörintäsuunta. Siinä tapauksessa että viestimen toinen kappale on peitossa, syötetään käyttösignaali, jolla on edellä mainittuun pyörintäsuuntaan nähden vastakkainen suunta, j * \. ts. viestimen ensimmäistä kappaletta avaava suunta.
25 • * *
Myös nämä ilmaisuvälineet A(61) ja Β(6Γ) ja asennonilmaisukohde C(62) voivat olla .··*. kosketusantureita tai kosketuksettomia antureita, kuten edellä on selitetty.
• * ·· » • · · (e) Vaihe, jossa kävttömoottorille syötetään pvsävtvssiqnaali. kun yhden ainakin 30 kakasta ilmaisuvälineistä ilmaisevat asennonilmaisukohteen ennalta määrätyn ajan is) sisällä: • · * · ***
Vaiheen (b) jälkeen käyttömoottorille syötetään käyttösignaali, jolla on mainittu määrätty pyörintäsuunta. Tämän seurauksena käyttömoottori toimii ja käyttömoot-. 35 tori saattaa viestimen ensimmäisen kappaleen liukumaan avoimeen asentoon tai suljettuun asentoon. Kun muut ilmaisuvälineet kuin ne, jotka alussa olivat koske-: : tuksessa viestimen toisen kappaleen 20 asennonilmaisukohteeseen C(62), ilmaisevat asennonilmaisukohteen C(62), moottorin toiminta pysäytetään.
117414 25
Aluksi suljetussa asennossa olevan viestimen toisen kappaleen asennonilmaisukohde C(62) on kosketuksessa viestimen ensimmäisen kappaleen ilmaisuvälineisiin A(61). Kun käyttömoottori 40 siirtää viestimen ensimmäisen kappaleen avoimeen asentoon, viestimen toisen kappaleen asennonilmaisukohde C(62) tulee kosketukseen 5 viestimen ensimmäisen kappaleen ilmaisuvälineiden Β(6Γ) kanssa. Kun ilmaisuvälineet Β(6Γ) ilmaisevat asennonilmaisukohteen C(62), lähetetään signaali käytönoh-jausyksikölle, joka syöttää käytönpysäytyssignaalin käyttömoottorille. Tässä tapauksessa asento on havaittava muilla asennonilmaisuvälineillä kuin alussa toimineilla ilmaisuvälineillä ennalta määrätyn ajan (s) sisällä, mikä selitetään yksityiskohtai-10 semmin seuraavassa vaiheessa (d).
Esillä olevan keksinnön mukainen liukuvatyyppisen matkaviestimen automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi seuraavan vaiheen (d).
15 (di) Vaihe, jossa käyttömoottorille syötetään pyörimissuuntaan nähden vastakkainen kävttösignaali. kun mainitut ainakin kaksi ilmaisuvälinettä eivät ilmaise asennonil-maisukohdetta ennalta määrätyn aianis) sisällä, ia jolloin vaihe (c) suoritetaan uudelleen: 20 Kuten edellä on selitetty, esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti käsittää vaiheet (a) - (c). Esillä olevan keksinnön mukainen automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi vaiheen (d). Vaiheessa (d) kun käyttömoottori toimii ja kun asennonilmaisu-Γ1.. kohdetta ei ilmaista ennalta määrätyn ajan (s) sisällä, käyttömoottorille syötetään : T: 25 pyörintäsuuntaan nähden vastakkainen käyttösignaali, ja tämän jäikeen suoritetaan :·. vaihe (c).
* 1 • « • « “ j. Liukuvatyyppinen matkaviestin saattaa jäädä täydellisesti avautumatta tai sulkeutuen^ matta, kun matkaviestimeen kohdistuu ulkoinen voima liukuvatyyppisen matkavies- **··’ 30 timen automaattisen avaus/sulkutoiminnan aikana. Näin on silloin, kun käyttäjä py säyttää viestimen kappaleen avaustoiminnan sulkeakseen viestimen kappaleen sen ··1: avaustoiminnan aikana. Kun liukuvatyyppiseen matkaviestimeen kohdistetaan uikoi- **♦ nen kuorma automaattisen toiminnan aikana, viestimen ensimmäisen kappaleen ;y. liukuva liike pysähtyy. Tällöin hammasvaihdemoottoriin kohdistuu maksimikuormi- .1··. 35 tus, kulkeva virta on suuri ja vastaa käynnistysvirtaa. Tämän seurauksena pariston *·1 kulutus kasvaa.
« * · » 117414 26
Kun ilmaisuvälineet eivät havaitse asennonilmaisukohteen asentoa ennalta määrätyn ajan (s) sisällä, tällöin päätellään, että edellä mainittu ulkoinen voima on keskeyttänyt viestimen ensimmäisen kappaleen liikkeen ja tämän vuoksi käyttömoottorin pyö-rintäsuunta käännetään, joka ratkaisee edellä mainitun ongelman. Ennalta määrätty 5 aika (s) on kaksi kertaa avaus/sulkuaika. Kun toiminta-aika, jossa matkaviestin siirtyy suljetusta asennosta avoimeen asentoon, on 0,5 s, ennalta määrätty aika (s) on 1 s. Näin voidaan ratkaista ongelmat, joita syntyy ulkoisen voiman vaikuttaessa matkaviestimeen automaattisen toiminnan aikana.
10 Seuraavassa selitetään automaattinen käyttömenetelmä tapauksessa, jossa käytetään asennonilmaisuvälineitä, jotka ilmaisevat käyttömoottorin akseliin kiinteästi kiinnitetyn kytkinakselin 31 pyörinnän. Automaattinen käyttömenetelmä käsittää seuraavat vaiheet.
15 Matkaviestin, jossa on asennonilmaisuvälineet kytkinakselin pyörinnän ilmaisemiseksi, on esitetty kuviossa 8.
(a) Vaihe, jossa kävtönohiausvksikölle syötetään käyttösianaali: 20 Aluksi käytönohjausyksikölle syötetään aloituskäyttösignaali liukuvatyyppisen matkaviestimen siirtämiseksi avattuun tai suljettuun asentoon. Käyttösignaali voidaan kehittää ohjaamalla matkaviestimen ensimmäiseen kappaleeseen tai matkaviestimen toiseen kappaleeseen kiinnitettyä avaus/sulkutoimintakytkintä 12. Kytkimen 12 sijas-j\. ta voidaan käyttää liukuvatyyppisen matkaviestimen sivulle kiinnitettyä monitoimi- 25 painiketta.
·· • i « ·* .’···. (bl Vaihe, jossa ilmaistaan viestimen ensimmäisen kappaleen 10 alkuasento kävttö- "j. moottorin 40 pvörintäsuunnan määräämiseksi ia kävttömoottDrille syötetään tätä \\\* määrättyä pvörintäsuuntaa vastaava käyttösianaali: !-: 30
Kun käyttömoottorille syötetään käyttösignaali vaiheessa (a), käytönohjausyksikkö •••S* ilmaisee viestimen ensimmäisen kappaleen asennon ilmaisuvälineiden avulla.
• · · • · • * 1 · *
Matkaviestimeen sisältyvän piirin avulla voidaan määrätä onko viestimen ensimmäi- .···. 35 nen kappale avoin tai suljettu. Piirin avulla voidaan esimerkiksi kytkeä nestekide- • · *·*' näyttö toimintaan, kun käyttäjä avaa viestimen yläkappaleen, ja piiri voi kytkeä nes- tekidenäytön pois toiminnasta, kun käyttäjä sulkee viestimen yläkappaleen. Ilmaisu- • · 27 1 1 741 4 välineinä voi olla kosketukseton anturi tai kuviossa 6 esitetty kosketusanturi. Myös muun tyyppisiä avoimen/suljetun asennon ilmaisevia välineitä voidaan käyttää.
Vaiheessa (b) viestimen ensimmäisen kappaleen asento ilmaistaan avoimen/suljetun 5 asennon ilmaisevilla välineillä moottorin pyörintäsuunnan määräämiseksi. Kun viestimen toisen kappaleen todetaan olevan esillä, käyttömoottorin pyörintäsuunta määrätään siten, että käyttömootbori siirtää viestimen ensimmäisen kappaleen suljettuun asentoon. Edellä mainittua määrättyä pyörintäsuuntaa vastaava käyttösignaali syötetään jälleen käyttömoottorille. Siinä tapauksessa että viestimen toinen kappale on 10 peitossa, syötetään käyttösignaali, jolla on edellä mainittuun pyörintäsuuntaan nähden vastakkainen suunta, ts. suunta, jossa viestimen ensimmäinen kappale siirtyy avattuun asentoon, nähden.
ie) Vaihe, jossa käyttömoottorille syötetään käytönpysäytyssionaali. kun kvtkinakse-15 Iin 31 pvörinnän ilmaisevat ilmaisuvälineet ovat ilmaisseet ennalta määrätyn lukumäärän gamanyajhgisuussiqnaaleia:
Vaiheen (b) jälkeen käyttömoottorille syötetään kyseistä määrättyä pyörintäsuuntaan vastaava käyttösignaali. Tämän seurauksena käyttömoottori toimii ja käyttö-20 moottori saattaa viestimen ensimmäisen kappaleen liukumaan avoimeen asentoon tai suljettuun asentoon. Kun kuviossa 6 esitetyn mukaiset kytkinakselin 31 pyörin-nän ilmaisevat asennonilmaisuvälineet ovat ilmaisseet ennalta määrätyn lukumäärän samanvaiheisuussignaaleja, käytönohjausyksikkö syöttää moottorille 40 käytön-Γ \. pysäytyssignaalin, joka pysäyttää moottorin toiminnan.
25 I**,, Tässä samanvaiheisuussignaalien lukumäärän määrää ennakolta se hammaspyörän .···. pyörintäkulma, jolla saavutetaan haluttu iskunpituus.
*· ··» * '111' Kun kytkinakseli 31 pyörähtää yhden kierroksen, hammaspyörä 35 siirtyy hammas- *'·"* 30 tangolla samalla pyörien yhden kierroksen (ts. viestimen ensimmäisen kappaleen liikematka = D (hammaspyörän halkaisija) x n). Tästä seuraa että hammaspyörää ···Γ on pyöritettävä hammaspyörän halkaisijasta riippuva haluttu kulma, jotta matkavies- timen ensimmäistä kappaletta voidaan siirtää halutun iskunpituuden verran. Tätä 9 ;y: varten käytönohjausyksikkö valvoo harjakotelon ja kulma-anturikotelon sähköisesti
• I
.···. 35 toisiinsa kytkettyinä ollessa kehitettyjen samanvaiheisuussignaalien lukumäärää.
··· * 9 * Tämän vuoksi tapauksessa, jossa käytetään anturia, joka ilmaisee samanvaiheisuus- « 'Je*: signaalin 360° välein, ja jossa sulku- tai avaustoiminta päättyy hammaspyörän pyö- 117414 28 rittyä 360°, moottorin toiminta pysäytetään, kun samanvaiheisuussignaaii havaitaan kerran.
Kytkinakselin pyörinnän ilmaisu moottorin pyörinnän ohjaamiseksi sen perusteella, 5 kuinka monta samanvaiheisuussignaalia on kehitetty, voidaan suorittaa samalla tavalla riippumatta siitä käytetäänkö kosketusanturia tai kosketuksetonta anturia tai mihin kytkinakseli on asennettu.
KO Vaihe, jossa viestimen ensimmäinen kappale 10 palautetaan automaattisesti 10 alkuperäiseen asentoonsa, jossa viestimen toinen kappale 20 on täysin esillä tai täysin peitossa, sen jälkeen kun kävttömoottorille syötetään kävtönpysävtvssiqnaali:
Kuten edellä on esitetty, esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä liukuvatyyp-pisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti käsittää vaiheet (a) - (c). Esillä 15 olevan keksinnön mukainen automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi vaiheen (d).
Kun matkaviestimeen kohdistuu ulkoinen voima automaattisen avaus/sulku-toimin-nan aikana, viestimen ensimmäisen kappaleen liukuva liike keskeytyy ja siten ham-20 maspyörän 35 pyörintä pysähtyy.
Tämän seurauksena myös kytkinluistin 32 ja hammaspyörään kytkeytyneen ohjaus-nokan 34 pyörintä pysähtyy, vaikka moottori 40 jatkaa pyörimistään, ja täi löin jous-Γ\. tavat välineet 33 puristuvat kokoon. Tästä seuraa että kytkinakselin 31 ja kytkinluis- 25 tin 32 välinen kytkentä vapautuu, jolloin syntyy asentopoikkeama.
·« « 1 : ·· .··1. Kun ennalta määrätty lukumäärä samanvaiheisuussignaaieja on ilmaistu, moottorin • · **·. toiminta pysäytetään. Koska vaihdelaatikko estää moottorin pyörimisen käänteiseen suuntaan, joustavien välineiden palautusvoima pyörittää kytkinluistia. Tämän seura-***** 30 uksena viestimen ensimmäinen kappale pataa stabiilisi) alkuperäiseen asentoonsa.
···** Kun viestimen ensimmäinen kappale on liukumassa automaattisesti avoimeen asen- • •t %..1’ toon ja asentopoikkeama on esimerkiksi alle 180° hetkellä, jolloin moottorin toiminta ··;1. pysähtyy, joustavien välineiden 33 palautusvoima palauttaa viestimen ensimmäisen .···. 35 kappaleen alkuperäiseen asentoonsa, ts. suljettuun asentoon. Toisaalta kun asento- **\ poikkeama on alle 180° hetkellä, jolloin moottorin toiminta pysähtyy, joustavien ····· * 1 välineiden 33 palautusvoima siirtää viestimen ensimmäisen kappaleen avoimeen :": asentoon.
29 1 1 741 4 Tämän seurauksena esillä olevan keksinnön mukaisen liukuvatyyppisen viestimen ensimmäinen kappale voidaan avata tai sulkea stabiilista, vaikka matkaviestimen ensimmäiseen kappaleeseen kohdistuu ulkoinen voima sen automaattisen liukuvan liikkeen aikana.
5
Esillä oleva keksintö kohdistuu edellä mainitut vaiheet käsittävän liukuvatyyppisen matkaviestimen automaattisen käyttömenetelmän lisäksi myös menetelmään automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi. Matkaviestimen tiedonsiirto-osaton asennettu liukuvatyyppiseen matkaviestimeen, 10 johon sisältyy viestimen ensimmäinen kappale ja viestimen toinen kappale, jotka käyttömoottori saattaa liukumaan toistensa suhteen, niin että viestimen toinen kappale saadaan esiin tai peittoon. Liukuvatyyppinen matkaviestin sisältää lisäksi asen-nonilmaisuvälineet, jotka havaitsevat suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen ja viestimen toisen kappaleen välisen suhteellisen asennon (täysin avoimen asennon 15 tai täysin suljetun asennon) liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi, kuten kuviossa 6 on esitetty.
Esillä olevan keksinnön mukainen tuleva puhelun ilmaisumenetelmä käsittää seuraa-vat vaiheet. Kuvio 12 on lohkokaavio, joka esittää menetelmää automaattiseen liu-20 kuvatyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi.
(a) Valhe, jossa vastaanotetaan ulkopuolelta tuleva puhelu
Ulkopuolelta vastaanotetaan tuleva puhelu. Tuleva puhelu lähetetään matkaviesti-25 men antennin kautta matkaviestimen keskusohjausyksikölle. Keskusohjausyksikkö voi olla pieni suoritinosa, kuten mikrotietokone.
*** • · e e (b) Vaihe, jossa liukuvatyyppisen matkaviestimen kävtönohiausvksikölle syötetään *::: tulevan puhelun ilmaisusignaali, kun havaitaan tuleva puhelu: 30
Kun keskusohjausyksikkö (ei esitetty) havaitsee tulevan puhelun, tulevan puhelun ...T ilmaisusignaali syötetään käytönohjausyksikölle (ei esitetty). Käytönohjausyksikkö syöttää virtaa käyttömoottorille tai katkaisee virransyötön käyttömoottorille. Käy-·1.·. tönohjausyksikkö, joka on kytketty asennonilmaisuvälineisiin, vastaanottaa asen- .···. 35 noniimaisuvälineiltä signaalin käyttömoottorin ohjaamiseksi.
• 1 117414 30 (d\ Vaihe, jossa kävtönohiausvksikkö määrää kävttömoottorin aloitusDvörintäsuun-nan siitä riippuen onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa:
Kun käytönohjausyksikölle syötetään edellä esitetyllä tavalla tulevan puhelun ilmai-5 susignaali, käytönohjausyksikkö määrää käyttömoottorin aloituspyörintäsuunnan siitä riippuen onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa. Onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa voidaan edullisesti määrätä asennonilmaisukohteen ja ilmaisuvälineiden avulla.
10 Kuten kuviossa 6 on esitetty, asennonilmaisukohde C(62) on kiinnitetty viestimen toiseen kappaleeseen. Asennonilmaisukohde C(62) ilmaistaan ainakin kaksien viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 kiinnitettyjen ilmaisuvälineiden A(61) ja B(61‘) avulla, millä määrätään moottorin pyörintäsuunta.
15 Kun viestimen toisen kappaleen todetaan olevan esillä, käyttömoottorin pyörintäsuunta määrätään sellaiseksi, että käyttömoottori saattaa viestimen ensimmäisen kappaleen liukumaan viestimen toisen kappaleen peittävään suuntaan. Käyttömoot-toriile syötetään jälleen edellä mainitulla tavalla määrätty käyttösignaali. Siinä tapauksessa että viestimen toinen kappale on peitossa, syötetään käyttösignaali, joka 20 edellä mainittuun pyörintäsuuntaan nähden vastakkaissuuntainen, ts. sen suuntainen, että viestimen ensimmäinen kappale avautuu.
Myös ilmaisuvälineet A(61) ja Β(6Γ) ja asennonilmaisukohde C(62) voivat olla kos- s\. ketusantureita tai kosketuksettomia antureita, kuten edellä on selitetty.
!·:·. 25 • · · f dl Vaihe, jossa kävtönohiausvksikkö syöttää liukuvatwpplsen matkaviestimen käyt- * ·· |··., tömoottorille toimintasiqnaalln siten, että viestimen täinen kappale voidaan toistu- vastl avata ia sulkea ··· «··· i .···.
***** 30 Liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottorille syötetään sellainen toimintasig- naali, että käyttömoottori pyörii suuntaan, joka määrättiin vaiheessa (c). Viestimen ensimmäinen kappale siirtyy viestimen toista kappaletta esille tuovaan suuntaan tai '·].['· viestimen toista kappaletta peittävään suuntaan, joka suoritetaan toistuvasti.
• · i · · • · ♦ .···. 35 Kun tuleva puhelu vastaanotetaan, viestimen ensimmäisen kappaleen avaus- ja sul- *:*’ kutoimitusta toistetaan, jonka avulla käyttäjä voi havaita matkaviestimeen tulevan *:**: puhelun.
♦ * 117414 31
Vaihe (d) käsittää edullisesti seuraavat alavaiheet, jotka suoritetaan toistuvasti.
(dl) Vaihe, jossa kävtönohiausvksikkö syöttää toimintasiqnaalin liukuyatvvppisen matkaviestimen kävttömoottorille: 5
Liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottorille syötetään toimintasignaali, jolla on vaiheessa (c) määrätty pyörintäsuunta. Käytönohjausyksikkö ohjaa kuvion 3 tai 4 käyttömoottorin 40 toimintaan.
10 (d2) Vaihe, jossa kävtönohiausvksikölle syötetään pvörintäsuuntaan nähden vastak kaissuuntainen käyttösianaali. kun yhdet mainituista ainakin kaksista ilmaisuvälineistä ilmaisevat asennonilmaisukohteen ennalta määrätyn ajan (s) sisällä
Kun vaiheessa (dl) käyttömoottorille syötetään käyttösignaali, jolla on mainittu 15 määrätty pyörintäsuunta, käyttömoottori toimii. Kun käyttömoottori toimit, viestimen ensimmäinen kappale siirtyy avoimeen tai suljettuun asentoon. Kun viestimen toisen kappaleen 20 asennonilmaisukohde havaitaan joillain muilla ilmaisuvälineillä kuin niillä, jotka olivat alussa kosketuksessa asennonilmaisukohteeseen, käytönohjausyk-sikölle syötetään ohjaussignaali, jolla on aioituspyörintäsuuntaan nähden vastakkai- 20 nen pyörintäsuunta.
i Täsmällisemmin esitettynä peitossa olevan viestimen toisen kappaleen asennonilmaisukohde C(62) on kosketuksessa viestimen ensimmäisen kappaleen ilmaisuväli-neisiin A(61). Kun käyttömoottori 40 siirtää viestimen ensimmäisen kappaleen ava- ♦ j·:·. 25 ussuuntaan, asennonilmaisukohde C(62) tulee kosketukseen viestimen ensimmäisen kappaleen ilmaisuvälineiden Β(6Γ) kanssa. Ilmaisuvälineet Β(6Γ) lähettävät asen- • ·· nonilmaisukohteen C(62) havaitessaan signaalin käytönohjausyksikölle. Käytönoh- “f jausyksikkö syöttää käyttömoottorille käyttösignaalin, jolla on vastakkainen pyörin- *** •Hl täsuunta. Tällöin asennonilmaisukohteen asento on havaittava joillain muilla ilmai- • **« *···' 30 suvälineillä kuin alussa käytetyillä ilmaisuvälineillä ennalta määrätyn ajan (s) sisällä.
,..T Kuten edellä on selitetty, vaihe (d) suoritetaan toistamalla vaiheita (dl) ja (d2).
• M * « • · ··· β V. Vielä edullisemmin vaihe (d) käsittää lisäksi seuraavan alavaiheen (d3). Vaihe (d) • · * 35 suoritetaan siten toistamalla sekä vaihetta (d3) että vaiheita (dl) ja (d2).
• i * • * • » 117414 32 (d31 Vaihe, jossa kävtönohiausvksikölle syötetään pvörintäsuuntaan nähden vastakkainen kävttösianaali, kun siiainninilmaisukohdetta ei havaita mainittujen ainakin kaksien ilmaisuvälineiden avulla ennalta määrätyssä ajassa (s^: 5 Kuten edellä on esitetty, esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä liukuvatyyp-pisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti käsittää edellä esitetyt vaiheet. Automaattinen käyttömenetelmä käsittää edullisesti lisäksi vaiheen (d3). Vaiheessa (d3) kun käyttömoottori toimii eikä asennonilmaisukohteen asentoa havaita ennalta määrätyssä ajassa (s), käytönohjausyksikölle syötetään pyörintäsuuntaan nähden 10 vastakkaissuuntainen käyttösignaali.
Liukuvatyyppinen matkaviestin saattaa jäädä täysin avautumatta tai täysin sulkeutumatta, kun matkaviestimeen kohdistetaan ulkoinen voima liukuvatyyppisen matkaviestimen avaus/sulkutoiminnan aikana. Tällainen tapaus esiintyy siiloin, kun käyt-15 täjä pysäyttää viestimen kappaleen avaustoimituksen sulkeakseen kyseisen viestimen kappaleen sen avaustoimituksen aikana. Kun liukuvatyyppiseen matkaviestimeen kohdistetaan ulkoinen voima automaattisen toiminnan aikana, viestimen ensimmäisen kappaleen liukuva liike pysähtyy. Tällöin hammasvaihdemoottoriin vaikuttaa maksimikuorma, kulkeva virta on suuri ja vastaa käynnistysvirtaa. Tämän 20 seurauksena pariston kulutus kasvaa.
Kun ilmaisuvälineet eivät havaitse asennonilmaisukohteen asentoa ennalta määrätyn ajan (s) sisällä, tällöin päätellään, että edellä mainittu ulkoinen voima on pysäyttä-nyt viestimen ensimmäisen kappaleen liikkeen ja tämän vuoksi käyttömoottorin pyö- « 25 rintäsuunta käännetään, joka ratkaisee edellä mainitun ongelman. Ennalta määrätty ··. aika (s) on kaksi kertaa avautumis-/sulkeutumisaika. Kun toiminta-aika, jossa mat- • ·· \..e kaviestin siirtyy suljetusta asennosta avattuun asentoon, on esimerkiksi 0,5 s, ennal- M; ta määrätty aika (s) on 1 s. Tällä tavoin voidaan ratkaista ongelmat, joita syntyy, ··* kun matkaviestimeen kohdistetaan ulkoinen voima toistuvan automaattisen toimin-*··»* 30 nan aikana.
Vaihe (d) suoritetaan toistamalla vaiheita (dl), (d2) ja (d3).
♦ ♦♦ * · • * M » . v. Esillä olevan keksinnön mukainen tulevan puhelun ilmaisumenetelmä käsittää edulli- • * t 35 sesti lisäksi seuraavat vaiheet (e) ja (f).
i ♦ ··♦
Hill * » * : 117414 33 (e) Vaihe, jossa viestimen ensimmäisen kappaleen avaus- ia sulkemistoiminta pysäytetään avaus/sulkutoiminta kytkimellä:
Kun käyttäjä havaitsee, että viestimen ensimmäinen kappale avataan ja suljetaan 5 toistuvasti edellä selitetyllä tavalla, käyttäjä painaa avaus/sulkutoimintakytkintä 12, niin että liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottorin toiminta pysähtyy. Ava-us/sulkutoimintakytkin 12 voi olla tavallinen automaattinen avausnäppäin tai mikä tahansa muu matkaviestimen näppäin. Kun käyttäjä painaa avaus/sulkutoimintakytkintä 12, automaattisen sulkutoiminnan suorittama viestimen ensimmäisen kap-10 paleen toistuva avaus- ja sulkutoiminta pysähtyy, ja tämän jälkeen suoritetaan seu-raava tulevan puhelun yhdistämisvaihe.
m Valhe, lossa kun viestimen toinen kappale on peitossa, liukuvatyyppisen matka-viestimen käyttömoottoria käytetään, kunnes viestimen toinen kappale on täysin 15 esillä, sen jälkeen kun ilmaistu onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa:
Sen jälkeen kun käyttäjä on painanut avaus/sulkutoimintakytkintä edellä esitetyllä tavalla siten, että automaattisen sulkutoiminnan käyttömoottorin toiminta pysähtyy, viestimen ensimmäisen kappaleen avaustoiminta voidaan suorittaa vielä kerran riip-20 puen siitä, onko viestimen toinen kappale esillä tai peitossa. Siinä tapauksessa että viestimen toinen kappale on esillä, kun avaus/sulkutoimintakytkintä painetaan, tuleva puhelu yhdistetään suoraan. Tässä tapauksessa voidaan puhelu voidaan aloittaa "lähetys" -painiketta painamatta tai muita ohjauksia suorittamatta. Toisaalta siinä j\. tapauksessa että viestimen toinen kappale on peitossa, kun avaus/sulkutoiminta- 25 kytkintä painetaan, tulevaa puhelua ei voida yhdistää suoraan. Tässä tapauksessa automaattisen sulkutoiminnan käyttömoottoria on käytettävä niin kauan, että vies-timen toinen kappale on täysin esillä. Kun viestimen toinen kappale on täysin esillä, käyttömoottorin toiminta pysäytetään ja tuleva puhelu yhdistetään samalla suoraan.
« ··· • * *···* 30 Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi toteutetaan suorittamalla edellä ..ΙΓ mainitut vaiheet.
··» * « « · ·»· , V, Tulevan puhelun ilmaisumenetelmää käytetään erikoisesti silloin, kun on valittu ää- * · · 35 netöntä hälytystä käyttävä toimintamuoto. Esillä olevan keksinnön mukainen tulevan V puhelun ilmaisumenetelmä voi korvata tavanomaisen menetelmän tulevan puhelun m ilmaisemiseksi värinämoottorilla.
• · 117414 34
Kuten edellä olevan selityksen perusteella on ilmeistä, esillä oleva keksintö esittää automaattisen liukuvatyyppisen matkaviestimen, joka käsittää moottorin, kytkinelin-parin, jotka kytkinelimet voivat kytkeytyä valinnaisesti toisiinsa, ja asennonilmaisu-välineet, jolloin matkaviestin on helppo avata ja sulkea automaattisesti.
5
Esillä olevan keksinnön mukainen automaattinen liukuvatyyppinen matkaviestin käsittää lisäksi joustavat välineet, jolloin matkaviestin voidaan sulkea ja avata sujuvammin ja matkaviestin voidaan palauttaa alkuperäiseen asentoonsa, vaikka automaattista liukuvatyyppistä matkaviestintä käytetään manuaalisessa toimintamuodos-10 sa.
Esillä olevan keksinnön mukaan automaattisen liukuvatyyppisen matkaviestimen avaus- ja sulkutoiminta voidaan suorittaa automaattisesti loppuun, vaikka matkaviestin jää avautumatta tai sulkeutumatta täydellisesti matkaviestimeen kohdistuvan 15 ulkoisen voiman vuoksi.
Lisäksi automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviestimeen tuleva puhelu voidaan ilmaista viestimen liikkeen avulla värinämoottorin sijasta, jolloin tulevan puhelun ilmaisun tehokkuus paranee. Koska automaattiseen liukuvatyyppiseen matkaviesti-20 meen tuleva puhelu voidaan ilmaista viestimen liikkeen avulla värinämoottorin käytön sijasta, tuleva puhelu voidaan havaita tunto- ja näköaistin avulla. Lisäksi esillä olevassa keksinnössä ei tarvita värinämoottoria, jolloin automaattinen liukuvatyyppinen matkaviestin voidaan tehdä pienemmäksi ja automaattisen liukuvatyyppisen .. matkaviestimen valmistuskustannuksia voidaan pienentää.
: 25 ··· v : Vaikka edellä on selitetty esillä olevan keksinnön edullisia suoritusmuotoja keksinnön ** ; '·· havainnollistamista varten, alan ammattimiehelle on selvää, että erilaiset muutokset, . : lisäykset ja korvaukset ovat mahdollisia oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn ee; j· keksinnön piiristä ja ajatuksesta poikkeamatta.
* · * • I · «·« • · · • · « · ··· • * • » · • · • · · • · * <i« * · • » ··· • * ** !

Claims (44)

1. Liukuvatyyppinen matkaviestin, jossa on viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20), jotka viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viesti- 5 men toinen kappale (20) liukuvat toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen tai viestimen toisen kappaleen ollessa toisen päällä, tunnettu siitä, että viestin käsittää: moottorin (40) liukuvaa liikettä varten tarvittavan voiman aikaansaamiseksi; 10 moottorin (40) pyörintäakseliin kytketyn voimansiirtoyksikön (30) moottorin käyttövoiman välittämiseksi, johon voimansiirtoyksikköön (30) sisältyy kytkinelinpari (31, 32), joustavat välineet (33) kytkinelimien (31, 32) kytkemiseksi valinnaisesti toisiinsa ja luistinohjain (34) joustavien välineiden (33) ja toisen kytkinelimistä (31, 32) vas-15 taanottamiseksi; hammaspyörän (35), joka on kytketty voimansiirtoyksikköön (30) ja jota moottorin (40) käyttövoima pyörittää; 20 viestimen ensimmäisen kappaleen (10), johon on kiinnitetty hammastanko (11), joka hammastanko (11) on kytketty hammaspyörään (35), jolloin viestimen ensim- .. mainen kappale (10) liukuu viestimen toisen kappaleen (20) suhteen, kun hammas- • * pyörää (35) pyöritetään; • · « * « · « « * : 25 viestimen toisen kappaleen (20), jossa voimansiirtoyksikkö (30) ja hammaspyörä (35) ovat, jolloin moottori (40) on kiinnitetty kiinteästi matkaviestimen toiseen kap-paleeseen (20); • *· • · • · avaus-/sulkutoimintakytkimen (12), joka on sijoitettu viestimen ensimmäiseen kap-: 30 paleeseen (10) tai viestimen toiseen kappaleeseen (20) toimintasignaalin antami- !···[ seksi moottorille (40); ja φ » • * m « » « : *" ohjausyksikön moottorin (40) toiminnan ohjaamiseksi avaus-/sulkutoimintakytkimen (12) signaalin perusteella. :·λ 35 • ·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viestin, tunnettu siitä, että moottori (40) on • · hammasvaihdemoottori, jossa on vaihdelaatikko (41) käyttävän vääntömomentin suurentamiseksi. 36 1 1 741 4
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kytkinelinpari (31, 32) käsittää: kytkinakselin (31), jonka toinen puoli on kiinnitetty moottorin (40) pyöri ntäakseliin; ja kytkinluistin (32), joka voi kytkeytyä valinnaisesti kytkinakseliin (31), 5 että fuisdnohjain (34) lukitsee kytkinluistin (32) pyörintäsuunnassa ja sallii kytkin-luistin (32) liikkeen akselin suunnassa, jonka luistinohjaimen (34) toinen pää on kytketty hammaspyörään (35), ja että kytkinluistin (32) ja luistinohjaimen (34) välissä on joustavat välineet (33) kyt-10 kinfuistin painamiseksi kytkinakselia vastaan.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen viestin, tunnettu siitä, että joustavien välineiden (33) jousivoima on suurempi kuin moottorin (40) käyttävä voima ja pienempi kuin ulkoinen voima, jolloin joustavat välineet (33) laajenevat automaattisen liuku- 15 van liikkeen seurauksena, niin että kytkinluisti (32) pyörii kytkinakseliin (31) kytkeytyneenä, ja joustavat välineet (33) puristuvat kokoon ulkoisella voimalla aikaansaadun manuaalisen liukuvan liikkeen seurauksena, niin että kytkinakselin (31) kytkentä kytkinluistiin (32) vapautuu.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen viestin, tunnettu siitä, että joustavina välineinä (33) on puristuskierrejousi. ·· • ·
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kytkinakseliin (31) • 1 ψ ' on muodostettu ulkonema (310 niin, että kytkinakseli (31) toimii koiraspuolisena 2 3' 25 nokkana, ja kytkinluistin (32) toiselle puolelle on muodostettu koiraspuolista uiko- 2 · nemaa vastaava syvennys (320 niin, että kytkinluisti (32) toimii naaraspuolisena nokkana. • · » · 9 1
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kytkinluistiin (32) : 30 on muodostettu uloke (310 niin, että kytkinluisti (32) toimii koiraspuolisena nokka- na, ja kytkinakselin (31) toiselle puolelle on muodostettu koiraspuolista nokkaa vas-taava syvennys (320 niin, että kytkinakseli (31) toimii naaraspuolisena nokkana. • · • ·» « 3
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viestin, tunnettu siitä, että avaus-35 /sulkutoimintakytkin (12) on painike, jolla on erilaisia toimintoja. ψ
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viestin, tunnettu siitä, että viestimen toinen kappale (20) sisältää kotelon (50) voimansiirtoyksikköä (30) varten, jolloin moottori 117414 (40) on kiinnitetty kiinteästi koteloon (50), joka on kiinnitetty kiinteästi matkaviestimeen toiseen kappaleeseen (20).
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 9 mukainen viestin, tunnettu siitä, että se kä-5 sittää lisäksi: anturiyksikön, jossa on asennon ilmaisuvälineet viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuvan liikkeen ohjaamiseksi, jolloin käytönohjausykslkkö ohjaa moottorin (40) toimintaa asennonilmaisuvälineiltä tulevan signaalin perusteella.
11. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen viestin, tunnettu siitä, että naaraspuoli-10 nen nokka ja koiraspuolinen nokka kytkeytyvät toisiinsa aina 360° välein.
12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen viestin, tunnettu siitä, että ainakin joko viestimen ensimmäiseen kappaleeseen (10) tai toiseen kappaleeseen (20) on kiinnitetty anturiyksikön asennonilmaisuvälineet ilmaisemaan suoraan viestimen ensimmäisen 15 kappaleen (10) ja viestimen toisen kappaleen (20) välisen suhteellisen asennon liukuvan liikkeen päättymisen havaitsemiseksi.
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen viestin, tunnettu siitä, että matkaviestimen ensimmäiseen (10) ja toiseen kappaleeseen (20) on kiinnitetty anturiyksikön asen- 20 nonilmaisuvälineet ilmaisemaan suoraan viestimen ensimmäisen kappaleen (10) ja viestimen toisen kappaleen (20) välisen suhteellisen asennon liukuvan liikkeen päät- .. tymisen havaitsemiseksi. • · • ♦♦ ♦ ♦ · v
* 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen viestin, tunnettu siitä, että asennusil- ·*" 25 maisuvälineinä on kosketusanturi, joka vaihtaa tilansa, kun yhdet mainituista ainakin • · · kaksista ilmaisuvälineistä (71) tulevat kosketukseen asennonilmaisukohteen (72) „:r kanssa, jolloin anturin tilan vaihtuminen ilmaisee viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuvan liikkeen päättymisen. : 30
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kosketusanturi käsittää: • · • · : * matkaviestimen ensimmäisen kappaleen (10) ylä- ja alapäähän tai viestimen toisen • · · kappaleen (20) ylä- ja alapäähän kiinnitetyt kytkinelimet, joiden tila on vaihdettavis-:v. 35 sa puristuksen avulla; ja t » • # kosketuselimen, joka on muodostettu ohuen ulokkeen muotoiseksi ja kiinnitetty viestimen toisen kappaleen (20) yläpäähän tai viestimen ensimmäisen kappaleen 117414 (10) alapäähän, jolloin kosketuskin on kohdistettu kytkinelimiin siten, että kosketuskin painaa kytkinelimiä niin, että kytkinelimet vaihtavat tilansa, kun viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuva liike on päättynyt.
16. Patenttivaatimuksen 13 mukainen viestin, tunnettu siitä, että asennonil- maisuvälineinä on kosketukseton anturi, joka voi vaihtaa tilansa, kun yhdet mainituista ainakin kaksista ilmaisuvälineistä (61, 610 ovat vastapäätä asennonil-maisukohdetta (62) sitä koskettamatta, jolloin viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuvan liikkeen päättyminen ilmaistaan anturin tilan vaihtumisen avulla. 10
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kosketukseton anturi käsittää: viestimen ensimmäisen kappaleen (10) ylä- ja vastaavasti alapäähän kiinnitetyt il-15 maisuanturit, jotka kytkinelimet vaihtavat tilansa magneettikenttä havaittaessa; ja viestimen toisen kappaleen (20) yläpäähän tai viestimen ensimmäisen kappaleen (10) alapäähän kiinnitetyn magneetin magneettikentän kehittämiseksi, joka magneetti on kohdistettu ilmaisuantureihin, jolloin magneetti on vastapäätä ilmaisuantu-20 reita, kun viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuva liike on päättynyt niin, että ilmaisuanturit vaihtavat tilansa. 0 * • ·
18. Patenttivaatimuksen 10 mukainen viestin, tunnettu siitä, että anturiyksikön ' asennonilmaisuväiineet ilmaisevat kytkinakselin (31) ennalta määrätyn osan ennalta : 25 määrätyn kulman suuruisen pyörinnän matkaviestimen toiseen kappaleeseen (20) kiinteästi kiinnitetyn moottorin (40) suhteen. « « « • ···
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen viestin, tunnettu siitä, että asennonil- ··· maisuvälineinä on kosketusanturi, joka ilmaisee kosketuksen avulla kytkinakselin : 30 (31) ennalta määrätyn osan ennalta määrätyn kulman suuruisen pyörinnän.
·· * ··· • ♦ • · *·' 20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kosketusanturi i ’·· käsittää: *·# ♦ · • · • · * 35 harjakotelon (82), johon on muodostettu ulkoneva harja (82a); ja • · » • * kulma-anturikotelon (81), johon on muodostettu ensimmäinen johdinkuvio (81a) ja toinen johdinkuvio (81b), jolloin ensimmäinen ja toinen johdinkuvio (81a, 81b) ovat 117414 välimatkan päässä toisistaan niin, että ensimmäinen ja toinen johdinkuvio (81a, 81b) ovat aina määrättyjen kulmien kohdalla sähköisesti toisiinsa yhdistettyinä harjan (82a) ja ensimmäisen ja toisen johdinkuvion kautta; ja 5 että samanvaiheisuustila ilmaistaan silloin, kun kulma-anturikotelon (81) ensimmäinen johdinkuvio (81a) ja toinen johdinkuvio (81b) ovat kulloinkin haluttujen kulmien kohdalla sähköisesti toisiinsa yhdistettyinä harjakotelon (82) harjan (82a) välityksellä moottorin (40) pyörimisen pyörittäessä harjakoteloa (82) ja kulma-anturi koteloa (81) toistensa suhteen. 10
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen viestin, tunnettu siitä, että harjakotelo (82) on kiinnitetty kiinteästi moottorin (40) lähtöpuolelle tai kytkinakselin (31) toiselle puolelle ja kulma-anturikotelo (81) on kiinnitetty kiinteästi kytkinakselin (31) toiselle puolelle tai moottorin (40) lähtöpuolelle niin, että kulma-anturikotelo (81) on vasta- 15 päätä harjakoteloa (82).
22. Patenttivaatimuksen 20 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kulma-anturikotelo (81) on kiinnitetty kiinteästi kytkinakselin (31) kehälle tai kotelon (50) sisäpuolelle ja harjakotelo (82) on kiinnitetty kiinteästi kotelon (50) sisäpuolelle tai 20 kytkinakselin (31) kehälle niin, että harjakotelo (82) on vastapäätä kulma-anturikoteloa (81). i · • · :ta<"
23. Patenttivaatimuksen 18 mukainen viestin, tunnettu siitä, että asennonil- *·* * maisuvälineinä on kosketukseton anturi kytkinakselin (31) ennalta määrätyn osan : *·' 25 ennalta määrätyn kulman suuruisen pyörinnän ilmaisemiseksi kosketuksettomasti.
• ♦ • · ·· · „;{· 24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen viestin, tunnettu siitä, että kosketukseton :***: anturi käsittää: *· m : .·. 30 anturit, jotka vaihtavat tilansa magneettikenttä ilmaistaessa, ja *«· * ··# « · antureihin kohdistetusti sijoitetun magneetin magneettikentän kehittämiseksi. • · • «» ···
25. Patenttivaatimuksen 10 mukainen viestin, tunnettu siitä, että anturiyksikkö 35 käsittää: 9 9 « 9 » • 9 asennonilmaisuvälineet viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liukuvan liikkeen päättymisen ilmaisemiseksi ja 5 117414 asennonilmaisuvälineet kytkinakselin (31) ennalta määrätyn osan ennalta määrätyn kulman suuruisen pyörinnän ilmaisemiseksi matkaviestimen toiseen kappaleeseen (20) kiinteästi kiinnitetyn moottorin (40) suhteen.
26. Menetelmä liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti, jossa matkaviestimessä on viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20), jotka viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20) liukuvat automaattisesti toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen kappa-10 leen (10) tai viestimen toisen kappaleen (20) ollessa toisen päällä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet, joissa: (a) syötetään käyttösignaali käytönohjausyksikölle; 15 (b) ilmaistaan asennonilmaisukohteen alkuasento ainakin kaksien ilmaisuvälineiden avulla, jotka ovat viestimen ensimmäisen kappaleen (10) liikematkan suuruisen etäisyyden päässä toisistaan, käyttömoottorin (40) pyörintäsuunnan määräämiseksi, ja syötetään käyttömoottorilie (40) käyttösignaali, jolla on tämä määrätty pyörin-täsuunta; ja 20 (c) syötetään moottorille (40) käytönpysäytyssignaali, kun jotkin mainituista ainakin kaksista ilmaisuvälineistä havaitsevat asennonilmaisukohteen ennalta määrätyn ajan • sisällä. • ·♦ « · t « · « t1 : ’·· 25
27. Patenttivaatimuksen 26 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää • · 1 lisäksi vaiheen, jossa: «·· ♦ • 99« (d) käyttömoottorilie (40) syötetään pyörintäsuuntaan nähden vastakkaissuuntainen käyttösignaali, kun mainituilla ainakin kaksilla ilmaisuvälineillä ei havaita asennonil- : 30 maisukohdetta ennalta määrätyssä ajassa, ja suoritetaan uudelleen vaihe (c). *·1 » »M • m • ·
28. Patenttivaatimuksen 26 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käyttosig-: 1·· naali kehitetään vaiheessa (a) ohjaamalla viestimen ensimmäiseen kappaleeseen at» (10) tai viestimen toiseen kappaleeseen (20) kiinnitettyä avaus/sulkutoiminta-rX 35 kytkintä (12). * i t 117414
29. Patenttivaatimuksen 26 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käyttösig-naali kehitetään vaiheessa (a) ilmaisemalla asennonilmaisukohteen asentopoik-keama asennonilmaisuvälineillä.
30. Patenttivaatimuksen 26 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil- maisukohde ja mainitut ainakin kahdet ilmaisuvälineet on kiinnitetty kohtaan, jossa viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20) ovat päällekkäin, kun viestimen toinen kappale (20) on täysin esillä tai täysin peitossa.
31. Patenttivaatimuksen 30 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil- maisukohde on magneetti ja mainitut ainakin kahden asennonilmaisuvälineet ovat kosketuksettomia antureita, jotka ilmaisevat magneetin magneettisen voiman.
32. Patenttivaatimuksen 32 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-15 maisukohde on viestimen ensimmäiseen kappaleeseen (10) tai viestimen toiseen kappaleeseen (20) muodostettu uloke ja mainitut ainakin kahdet ilmaisuvälineet ovat viestimen toisen kappaleen (20) tai viestimen ensimmäisen kappaleen (10) yhdelle puolelle muodostettuja ohuita kupukytkimiä, jotka on kohdistettu ulokkeeseen. 20
33. Menetelmä liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttämiseksi automaattisesti, jos- M sa on viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20), jotka • !ee’* viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20) liukuvat au- [·* : tomaattisesti toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen kappaleen (10) tai vies- : *·· 25 timen toisen kappaleen (20) ollessa toisen päällä, tunnettu siitä, että menetelmä :... · käsittää vaiheet, joissa: « ··♦ ···» (a) syötetään käyttösignaali käytönohjausyksikölle; : 30 (b) ilmaistaan viestimen ensimmäisen kappaleen (10) alkuasento käyttömoottorin (40) pyörintäsuunnan määräämiseksi ja syötetään käyttömoottorille (40) käyttösig- • * naali, jolla on tämä määrätty pyörintäsuunta; ja * m· * (c) syötetään käyttömoottorille (40) käytönpysäytyssignaali, kun kytkinakselin (31) : v; 35 pyörinnän ilmaisevat asennonilmaisuvälineet havaitsevat ennalta määrätyn lukumää-rän samanvaiheisuussignaaleja. • · 117414
34. Patenttivaatimuksen 33 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa: (d) kun viestimen toinen kappale (20) on täysin esillä tai täysin peitossa, viestimen 5 ensimmäinen kappale (10) palautetaan automaattisesti alkuperäiseen asentoonsa, sen jälkeen kun käyttömoottorille (40) syötetään käytönpysäytyssignaali.
35. Patenttivaatimuksen 33 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käyttösig-naali kehitetään vaiheessa (a) ohjaamalla viestimen ensimmäiseen kappaleeseen 10 (10) tai viestimen toiseen kappaleeseen (20) kiinnitettyä avaus/sulkutoiminta- kytkintä (12).
35 1 1 741 4
36. Patenttivaatimuksen 33 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-maisuvälineinä vaiheessa (c) on kosketusanturi, joka ilmaisee kytkinakselin (31) 15 ennalta määrätyn osan ennalta määrätyn kulman suuruisen kiertymisen matkaviestimen toiseen kappaleeseen (20) kiinteästi kiinnitetyn moottorin (40) suhteen.
37. Patenttivaatimuksen 33 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-maisuvälineinä vaiheessa (c) on kosketukseton anturi, joka ilmaisee kytkinakselin 20 (31) ennalta määrätyn osan ennalta määrätyn kulman suuruisen pyörinnän toiseen kappaleeseen (20) kiinteästi kiinnitetyn moottorin (40) suhteen. i 9 • 9 :it*'
38. Menetelmä liukuvatyyppiselle matkaviestimelle tulevan puhelun ilmaisemiseksi, v · jossa matkaviestimessä on viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen : *·* 25 kappale (20), jotka viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale «·« (20) liukuvat automaattisesti toistensa suhteen joko viestimen ensimmäisen kappani· leen (10) tai viestimen toisen kappaleen (20) ollessa toisen päällä, tunnettu siitä, :*että menetelmä käsittää vaiheet, joissa: * * * : 30 (a) vastaanotetaan ulkopuolelta tuleva puhelu; ·«! · • M • 9 • 9 (b) syötetään tulevan puhelun ilmaisusignaali liukuvatyyppisen matkaviestimen käy- 99 : *·· tönohjausyksikölle, kun tuleva puhelu havaitaan; »Il 9 9 9 9 9 99 35 (c) määrätään käyttömoottorin (40) alkupyörintäsuunta käytönohjausyksikön avulla riippuen siitä onko viestimen toinen kappale (20) esillä tai peitossa; ja 9 9 43 1 1 741 4 (d) syötetään toimintasignaali liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottorille (40) käytönohjausyksikön avulla, niin että viestimen toinen kappale (20) voidaan toistuvasti paljastaa ja peittää, jolloin vaihe (c) suoritetaan ilmaisemalla asennonil· maisukohteen asento ainakin kaksilta asennonilmaisuvälineillä, jotka ovat viestimen 5 ensimmäisen kappaleen (10) liikematkan suuruisen etäisyyden päässä toisistaan, sen määräämiseksi onko viestimen toinen kappale (20) peitossa tai esillä.
39. Patenttivaatimuksen 38 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa: 10 (e) pysäytetään viestimen ensimmäisen kappaleen (10) avaus- ja sulkutoiminta ava-us/sulkutoimintakytkimen (12) avulla; ja (f) sen jälkeen kun on ilmaistu onko viestimen toinen kappale (20) esillä tai peitossa 15 ja kun viestimen toinen kappale (20) on peitossa, liukuvatyyppisen matkaviestimen käyttömoottoria (40) käytetään, kunnes viestimen toinen kappale (20) on täysin esillä.
40. Patenttivaatimuksen 38 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheessa 20 (d) suoritetaan toistuvasti seuraavat alavaiheet, joissa: „ (dl) syötetään toimintasignaali liukuvatyyppisen matkaviestinlaitteen käyttömootto- • · : rille (40) käytönohjausyksikön avulla; ja • · · • · » ·· : ’·· 25 (d2) syötetään pyörintäsuuntaan nähden vastakkaissuuntainen käyttösignaali käy- tönohjausyksikölle, kun asennonilmaisukohde havaitaan yksillä mainituista ainakin ·:* kaksista ilmaisuvälineistä ennalta määrätyn ajan sisällä. • I • I ·· ♦
41. Patenttivaatimuksen 40 mukainen menetelmä, jossa vaihe (d) käsittää lisäksi : ,\ 30 seuraavan alavaiheen, jossa: • » i *·· # • I • 4 (d3) syötetään pyörintäsuuntaan nähden vastakkaissuuntainen käyttösignaali käy- t* : *·· tönohjausyksikölle, kun asennonilmaisukohdetta ei havaita mainituilla ainakin kaksil- :***: la ilmaisuvälineistä ennalta määrätyn ajan sisällä. 35 • i * JJ • ·
42. Patenttivaatimuksen 38 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-maisukohde ja mainitut ainakin kahdet ilmaisuvälineet on kiinnitetty kohtaan, jossa * 117414 viestimen ensimmäinen kappale (10) ja viestimen toinen kappale (20) ovat päällekkäin, kun viestimen toinen kappale (20) on täysin esillä tai täysin peitossa.
43. Patenttivaatimuksen 42 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-5 maisukohde on magneetti ja mainitut ainakin kahden asennonilmaisuvälineet ovat kosketuksettomia antureita, jotka ilmaisevat magneetin magneettisen voiman.
44. Patenttivaatimuksen 42 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asennonil-maisukohde on viestimen ensimmäiseen kappaleeseen (10) tai viestimen toiseen 10 kappaleeseen (20) muodostettu uloke ja mainitut ainakin kahdet ilmaisuvälineet ovat viestimen toisen kappaleen (20) tai viestimen ensimmäisen kappaleen (10) yhdelle puolelle muodostettuja ohuita kupukytkimiä, jotka on kohdistettu ulokkeeseen. ·· • · • #« * • i » » · · « · · «ft # « • ·· • ftftf ft « ft ft ··· ft·· • • «ft ft • ft1 ft · • ft ··· • ft • « « ft · · • ft1 · ··« ft · ft · ··· ·· ft · ft ·« • ··« ft · ft ft • «ft ft ft • · · ft ft ft ft • » · 45 1 1 741 4
FI20040797A 2004-06-09 2004-06-09 Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi FI117414B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040797A FI117414B (fi) 2004-06-09 2004-06-09 Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040797 2004-06-09
FI20040797A FI117414B (fi) 2004-06-09 2004-06-09 Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20040797A0 FI20040797A0 (fi) 2004-06-09
FI20040797A FI20040797A (fi) 2005-12-10
FI117414B true FI117414B (fi) 2006-09-29

Family

ID=32524472

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040797A FI117414B (fi) 2004-06-09 2004-06-09 Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117414B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20040797A0 (fi) 2004-06-09
FI20040797A (fi) 2005-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100616544B1 (ko) 슬라이드형 이동통신단말기 및 그 자동구동방법
US20060068859A1 (en) Automatic/manual slide type communication terminal
KR100664983B1 (ko) 자동/반자동/수동 슬라이드형 이동통신단말기
FI116343B (fi) Suojakannen käyttölaitteisto matkapuhelinta varten
FI118669B (fi) Liukutyyppinen matkapuhelin ja liukumismenetelmä siihen
US7245948B2 (en) Cellular phone and automatic revolution method thereof
US8555743B2 (en) Shifting apparatus for manual transmission
EP1542435A1 (en) Slide type portable communication terminal
KR100531880B1 (ko) 슬라이드형 휴대용 단말기의 개폐 장치
KR20060084231A (ko) 경사 개폐 방식 이동통신단말기
EP1517520A2 (en) Slide-type mobile communication terminal
HK1132556A1 (en) Clockwork with constant-torque transmission between the power source and the mechanical oscillator
KR100689378B1 (ko) 휴대용 단말기의 힌지 장치
EP2169287A1 (en) Multi-turn hydraulic actuator
US6424109B2 (en) Sunroof driving device
CN109372956A (zh) 自动挡齿轮变速器
FI117414B (fi) Automaattinen liukutyyppinen matkaviestin, menetelmä liukutyyppisen matkaviestimen automaattiseksi käyttämiseksi ja menetelmä liukutyyppiseen matkaviestimeen tulevan puhelun ilmaisemiseksi
KR100501188B1 (ko) 자동구동형 슬라이드폰, 슬라이드폰의 자동구동방법, 및자동구동형 슬라이드폰의 착신신호감지방법
CN201795810U (zh) 一种移门自动开关系统
CN101998793B (zh) 用于滑盖式可携电子设备的开关装置
WO2002091604A3 (en) Hinge device
CN112943029B (zh) 门体转动机构及电冰箱
KR20080040919A (ko) 휴대전화 카메라용 렌즈보호장치
JP2005354420A (ja) 自動スライド型移動通信端末機、スライド型移動通信端末機の自動駆動方法及び着信信号感知方法
KR100513323B1 (ko) 이동통신 단말기의 착신신호 감지방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117414

Country of ref document: FI