FI117222B - Hälytyksen lähetyslaite - Google Patents

Hälytyksen lähetyslaite Download PDF

Info

Publication number
FI117222B
FI117222B FI20050353A FI20050353A FI117222B FI 117222 B FI117222 B FI 117222B FI 20050353 A FI20050353 A FI 20050353A FI 20050353 A FI20050353 A FI 20050353A FI 117222 B FI117222 B FI 117222B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
unit
alarm
feed
input
transmitting device
Prior art date
Application number
FI20050353A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20050353A0 (fi
FI20050353A (fi
Inventor
T Nis Lall
Einar Laagrikuell
Olev Kask
Aleksander Ilves
Andrei Tsubrik
Jevgeny Domrin
Original Assignee
Elion Ettev Tted Aktsiaselts
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elion Ettev Tted Aktsiaselts filed Critical Elion Ettev Tted Aktsiaselts
Publication of FI20050353A0 publication Critical patent/FI20050353A0/fi
Publication of FI20050353A publication Critical patent/FI20050353A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117222B publication Critical patent/FI117222B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B25/00Alarm systems in which the location of the alarm condition is signalled to a central station, e.g. fire or police telegraphic systems

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)

Description

1 1 117222
HÄLYTYKSEN LÄHETYSLAITE TEKNIIKAN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy hälytyslaittei-5 s iin hälytyssignaalien lähettämiseksi vartioitujen kohteiden murtohälytinjärjestelmistä, erityisesti tur-vahälytysj ärj estelmistä ja palohälytysj ärjestelmistä vartiointiyhtiöön tai vartiointikeskukseen,
10 TUNNETTU TEKNIIKKA
Hälytyssignaalien nopean ja automaattisen lähettämisen tarve erilaisista vartioiduista kohteista, kuten kodeista, toimistoista tai julkisista rakennuksista vartiointiyhtiöön tai haiytyksenvalvontakeskuk-15 seen murron tai tulipalon sattuessa kasvaa maailmanlaajuisesti.
Tunnetusta tekniikasta tunnetaan useita erilaisia turvajärjestelmiä, joissa hälytyssignaalien lähettämiseksi ja kohteen omistajalle ja/tai hälytyksen 20 valvontakeskukselle ilmoittamiseksi puhelinverkko-, matkaviestinverkko- tai radioliikennelinkkejä käytetään joko erikseen tai erityisessä yhdistelmässä, missä viime vuosien aikana Internetin käyttö on tullut yhtä suositummaksi. Syy tähän on, että Internetistä on 25 tullut "massatuote", joka on saatavilla käytännössä • kaikille ja että hälytyssignaalien lähettämiseen liit-··· · tyvät kustannukset ovat merkittävästi alemmat verrat- * * i .···. tuna muihin ratkaisuihin.
I * *
Esimerkiksi julkaisussa WO 01/11586 AI "Alarm I * · · **!/ 30 reporting system using the Internet and instant messa- • · *··· ging", Myles Kranzler, kuvataan Internet-pohjainen järjestelmä, jossa paikan päällä olevaa ilmaisimiin ja kaapelimodeemiin liitettyä tietokonetta käytetään ha-lytyssignaalin tuottolaitteena.
. 35 Julkaisussa US 2003/0208692 A9 "Method and • * * apparatus for remotely monitoring a site", David E.
• * • * * • ·· • * ψ · • · · • ·· • · 2 117222
Kimmel, James T. Bytne JR, Donald Rdonald R. Jones JR and Ronald Dubois, myös kuvataan Internet-pohjainen järjestelmä kohteen etävalvomiseksi, jossa järjestelmässä hälytyssignaali tuotetaan kiinteän Internet-5 yhteyden avulla niin sanotun turvapaneelin kautta, joka jälleen on 32-bittistä käyttöjärjestelmää käyttävä tietokone.
On myöskin tunnettua, että kun kiinteä Internet -yhteys on saatavilla, on mahdollista lähettää il-10 maisimilta vastaanotettuja hälytyssignaaleja teollisesti valmistetuilla tulo/antokontrollerei11a, kuten esimerkiksi "RS232/485 Ethernet-muunnin", jota valmistaa tsekkiläinen HW Group s.r.o.
(http://www.hwgroup.cz/products) tai vastaavia, mutta 15 koska nämä laitteet yleensä sisältävät hälytyssignaa-lien lähettämisen vaatiman minimikonfiguraation lisäksi myös muita piirejä ja elementtejä, kuten esimerkiksi välitysulostuloja, joita ei käytetä tapauksessa, jossa kohdetta vartioidaan käyttämällä kiinteää Inter-20 net-yhteyttä, niin tällaiset lisäkustannukset eivät ole perusteltuja.
Kuten voidaan ylhäältä nähdä, on olemassa .. , käytännöllinen tarve turvalaitteelle, joka on suhteel- • · · | lisen yksinkertainen ja edullinen vartioidun kohteen : 25 omistajalle, joka kohteen vartioimista varten käyttää :V kiinteää Internet-yhteyttä ilman tarvetta käyttää joko '•"S tietokonetta tai muita kalliita teknisiä välineitä • ·*: paikan päällä.
··♦ * • ·« • *
3 0 KEKSINNÖN YHTEENVETO
: Keksintö esittää hälytyksen lähetyslaitteen .***. käytettäväksi hälytyksen lähetys järjestelmässä, joka « · * ·, sisältää keksinnön mukaisen hälytyksen lähetyslait- • · · ···· teen, palvelimen ja tietokannan. Hälytyksen lähetys- 35 laite sisältää syöttöyksikön muodostuen signaalin so- * vitusyksikostä ja ilmaisuyksiköstä, signaalin proses- » ;\j sointiyksikön, lähtöyksikön ja tehonsyöttöyksikön.
• · 117222 3
Edelleen signaalin prosessointiyksikkö, joka sisältää mikroprosessorin, asetetaan määräajoin tarkistamaan hälytysjärjestelmän ulostulopiireihin kytketyn syöttoyksikön ulostulot ja lähettämään reaaliai-5 kaisesti ja määräajoin syöttoyksikön sisäänmenojen tilaa koskevaa dataa hälytyksen lähetyslaitteen lähtöyk-sikön RS-232-uiostuloon, ja hälytyksen tapauksessa edelleen lähettämään hälytyssignaali keskusprosessointi lait tee lie automaattisesti ilman, että tarvitaan 10 pyyntöä keskusprosessointilaitteelta.
Esillä olevan keksinnön tunnusmerkkinä on se, että signaalin sovitusyksikön sisäänmenot ovat gal-vaanisesti erotetut niihin kytketyistä hälytysjärjestelmän ulostuloista LED-valotransistorioptronien avul-15 la suojaten hälytyksen lähetyslaitteen sisääntuloja ylijännitteeltä ja vikakytkennältä.
Esillä olevan keksinnön eräässä sovelluksessa ilmaisuyksikkö sisältää ledejä hälytysjärjestelmän niiden ulostulojen ilmaisemiseksi, jotka on kytketty 20 hälytyksen lähetyslaitteeseen joko väärällä polaritee tilla tai joissa on mekaaninen vaurio.
Esillä olevan keksinnön eräässä sovelluksessa .. . hälytyksen lähetyslaitteen kaikki yksiköt saavat syöt- l ; tötehon yhteiseltä tehonsyöttöyksiköltä, jossa tehon- • · · *··'· 25 syöttoyksikön sisäänmenojännite on vartioidun kohteen : V signalointijärjestelmän syöttöjännite, ja joka sisään- 9 9 9 menojännite on laajalla jännitealueella, mikä mahdol-listaa hälytyksen lähetyslaitteen kytkemisen suoraan erilaisiin hälytysjärjestelmiin.
9 9 9 30
. ... LYHYT KUVALUETTELO
• 9 9 99 9
Kuva 1 on kaavio Internet-pohjäisestä häly- « 9 9 \ tyksen lähetysjärjestelmästä, joka käyttää keksinnön 9 99 *;;; mukaista hälytyksen lähetyslaitetta.
9 f *··* 35 Kuva 2 on lohkokaavio keksinnön mukaisesta 9 ·*·.. hälytyksen lähetyslaitteesta tai niin sanotusta "häly- 9 tysma jakasta".
9 9 4 117222
Kuva 3 on vuokaavio, joka kuvaa hälytyksen lähetyslaitteen toimintaa.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
5 Esillä olevassa keksinnössä esitetään häly tyksen lähetyslaite, joka on tarkoitettu käytettäväksi kuvassa 1 esitetyssä hälytyksen lähetysjärjestelmässä | ja se sisältää keksinnön mukaisen hälytyksen lähetys- laitteen, palvelimen ja tietokannan. Hälytyksen lähe-| 10 tysjärjestelmän tunnusomaiset piirteet ovat asiakas- palvelin -teknologian {client/server) käyttö ja mah-I dollisuus lähettää hälytys käyttämällä minkä tahansa kiinteän Internet-yhteyspalveluntarjoajan palveluja.
Palvelupalvelin vastaanottaa hälytyksiä, jot-15 ka on tuotettu hälytyksen lähetyslaitteilla ja lisäksi muodostaa tarpeen vaatiessa hälytyksen lähetyslaitteen vikaviestejä. Kun palvelin on vastaanottanut hälytyksen lähetyslaitteen lähettämän paketin, palvelin vertaa vastaanotettua pakettia saman hälytyksen lähetys-20 laitteen lähettämään edelliseen pakettiin. Jos paketit ovat identtisiä, paketti tulkitaan viestiksi hälytyksen lähetyslaitteelta ja se indikoi, että jälkimmäinen on "elossa". Jos vastaanotettu paketti eroaa edelli- • 1 ; .·. sestä paketista, niin eroista riippuen muodostetaan * 1 · j‘V 25 hälytys tai erilaisia hälytyksiä. Kaikki muodostetut • 1 hälytykset lähetetään vastaavaan tietokantaan, jossa a a *···’ ne sovitetaan asiakkaiden datan kanssa ja jossa muo-
• a J J
• · a : dostetaan viestejä, joilla on tarpeellinen sisältö la- a · a het et tavaksi turva keskukseen ja lisäksi tarpeen vaati- 30 essa hälytyksen lähetyslaitteen käyttäjän matkaviesti- : meen.
*··
Kuvassa 2 esitetään lohkokaavio vartioidussa aa· *. kohteessa sijaitsevasta hälytyksen lähetyslaitteesta.
• · a Hälytyksen lähetyslaite sisältää syöttöyksikön 1, sig- a 1 35 naalin prosessointiyksikön 4, lähtöyksikön 5 ja tehon-syöttöyksikön 6. Syöttöyksikkö sisältää signaalin so- a vitusyksikön 2 ja ilmaisuyksikön 3.
a 1 5 117222
Signaalin sovitusyksikön 2 tulot 1-8 on yhdistetty palohälytysjärjestelmän ja murtohälytysjär-jestelmän antopiireihin, jotka annot ovat yleensä re-' lekoskettimia tai transistorikytkimiä, Pienissä koh- I 5 teissä käytettävissä hälytyksen lähetyslaitteissa on | kahdeksan tuloa, mutta tarpeen vaatiessa niiden luku- j määrää voidaan kasvattaa lukuun 256. Seuraava keksin- , non esimerkinomaisen sovelluksen kuvaus on rajoitettu hälytyksen lähetyslaitteeseen, jolla on kahdeksan tu-10 loa. Optoelektroninen signaalin sovitusyksikkö 2 on toteutettu integroiduilla LED-valotransistori- optroneilla, ja sitä käytetään hälytyksen lähetyslait-teen galvaaniseen erottamiseen hälytyslähteistä (sig-nalointilaitteet), siten tehden mahdolliseksi syöttää 15 laitetta yhteismaasta signalointilaitteen turvatehon- syöttölähteen kanssa. Lisäksi syöttöyksikkö käsittää välineet yli jännitteeltä ja vikakytkennältä suojaamiseksi .
Ilmaisuyksikön 3 tulot on yhdistetty signaa-20 Iin sovitusyksikön 2 vastaaviin antoihin. Keksinnön erään sovelluksen {ei esitetty kuvissa) mukaan signaalin sovitusyksikön 2 ja ilmaisuyksikön paikkoja vaihdetaan, toisin sanoen, tulosignaalit syötetään signaalin prosessointiyksikön tuloihin ilmaisuyksikön kaut-25 ta.
*a » • V Ilmaisuyksikkö 2 on toteutettu ledeillä ja sitä käytetään hälytystulojen fyysisen tilan ilmaise-miseen ja myös siihen, että helpotetaan näiden tulojen • * ;***; yhdistämistä oikealla polariteetilla hälytys lähteen *·· : .·. 30 lähtöihin. Hälytyksen lähetyslaitteen jälkiasennussää- • · a • aa t töjen aikana tämän ilmaisuyksikön avulla määritetään • · hälytyslähdöt, jotka on yhdistetty tuloterminaaleihin . väärällä polariteetilla. Väärän polariteetin tapauk- a ψ * *·|·* sessa vastaava ledi ei kytkeydy päälle, kun hälytys 35 annetaan (tai kun se katoaa) .
: Signaalin prosessointiyksikkö 4, joka sisäl- • * * .···. tää mikroprosessorin, määräajoin kuulostelee signaale- * * · a • · • a a a aa a a ψ a a a a a aa a a 6 117222 ja syöttöyksikön 3 annoista, siten välittäen dataa signaalin sovitusyksikön 2 talojen 1-8 tilasta häly~ tyksen lähetysyksikön 5 tuloon. Lähtöyksikkö 5 toteutetaan integroidulla piirillä ja sitä käytetään valit-5 semaan tietyt parametrit (datan lähetysnopeus, bittien lukumäärä jne.) tiedonsiirtoa varten. Lähtöyksikössä 5 signaalin prosessointiyksiköltä 4 vastaanotetut signaalit muunnetaan stardardeiksi RS-232 protokollasignaaleiksi ja ne lähetetään käyttämällä 10 joko RS-232 -protokollaa tukevaa datan lähetyskanavaa tai Internetiä käyttämällä yksikköä (ei esitetty kuvassa) , joka muodostaa UDP-protokollan (UDP, User Datagram Protocol) .
Kaikkia edellä esitettyjä hälytyksen lähetys-15 laitteen yksiköitä syötetään yhteisellä tehonsyöttöyk-siköllä 6, joka toteutetaan integroituna jännitestabi-laattorina, jossa laaja alue sallittuja ottojännittei-tä mahdollistaa tehonsyöttölähteen yhdistämiseen suoraan hyvin erilaisiin signalointijärjestelmiin.
20 Seuraavassa kuvataan kahdeksan tulon hälytyk- ^ sen lähetyslaitteen toimintaa vapaatilassa, toisin sa- * noen, kun ei ole hälytystä, ja jonka jälkeen tapahtuu hälytys. Jäljempänä tulojen tilaa tietyllä ajanhetkel-lä kutsutaan tulovektoriksi. Jokainen tulo vastaa ai-25 noastaan yhtä tulovektorin bittiä. Siten hälytyksen lähetyslaitteen, jolla on kahdeksan tuloa, tulovekto- • * f ·*· rin pituus on yksi tavu.
Kun on ladattu koodi (kuva 3, vaihe 2), joka ,··*. vastaa haluttua valittavissa olevaa aikaparametria, • * 30 esimerkiksi 10 sekuntia, väliaikalaskimeen (ei esitet-
* · J
ty kuvassa) kuvan 2 signaalin prosessointiyksikössä 4, • « *···* signaalin prosessointiyksikkö tarkistaa tulovektorin arvon. Oletetaan, että vapaatilassa vektorin arvo on 0000 0000. Tätä tulovektorin arvoa verrataan tulovek-·...* 35 torin edelliseen arvoon, joka on tallennettu signaalin „ .·. prosessointiyksikköön 4 (kuva 3, vaihe 4) . Jos häly- #··% tystä ei ole (EI, kuva 3), niin erotusta vektorien vä- * * · •. · 7 117222
Iillä ei muodosteta (vaihe 5) ja väliaikalaskurin tilaa vähennetään yhdellä (vaihe 7). Sen jälkeen väliaika las kurin tila tarkistetaan (vaihe 8} . Jos väliaika-laskurin tila ei ole nolla (kuva 3, EI), tulovektorin 5 luetaan uudelleen (vaihe 3) ja prosessi alkaa alusta -Jos vaiheessa 8 selvitetään, että väliaikalaskurin tila on nolla (kuva 3, KYLLÄ), tarkoittaen sitä, että haluttua valittavissa olevaa aikaparametria vastaava aikaväli, esimerkiksi 10 sekuntia, on kulunut, tulo-10 vektori lähetetään hälytyksen lähetyslaitteen lähtöön (vaihe 9) . Tällä tavalla hälytyksen lähetyslaite informoi järjestelmää omasta toimintakunnostaan. Samaan aikaan väliaikalaskuri ladataan uudelleen (vaihe 2) ja prosessi jatkuu kuten yllä kuvattiin. Siten muuttumat-15 toman tulovektorin tapauksessa (kun ei ole hälytystä) laite muodostaa määräajoin, edellä esitetyssä esimerkissä 10 sekunnin aikavälein, niin sanotut "elossa"-viestit.
Seuraavaksi oletetaan, että hälytyksen lähe-20 tyslaitteen kolmanteen tuloon liitetty ilmaisin tuottaa hälytyssignaalin, toisin sanoen, tulovektori vaiheessa 3 on 0010 000. Kun verrataan sitä aiemmin luet-tuun tulovektoriin (vaihe 4) , niiden välillä todetaan * · , 1· 1 olevan ero (vaihe 5) ja viimeksi luettu tulovektori • · · |1V 25 välitetään hälytyksen lähetyslaitteen RS-232 -lähtöön, • · · *"·1 toisin sanoen, hälytystilanteessa tapahtuu hälytyssig- naalin automaattinen lähettäminen ilman, että tarvi-: taan pyyntöä keskusprosessointilaitteelta.
ί ϊ Edellä esitetty selitys oli keksinnön eräästä 30 mahdollisesta sovelluksesta ja on ilmeistä alan ammat- .timiehille, että on olemassa useita mahdollisia muu- i · « • 1 · ,···, t oksi a ja muunnelmia ilman, että poiketaan keksinnön * · *** suojapiiristä.
··· * · 35 • · • · • · · • M 4 »

Claims (3)

117222 8
1. Hälytyksen lähetyslaite, joka sisältää syöttöyksikön (1) muodostuen signaalin sovitusyksikös-tä (2) ja ilmaisuyksiköstä (3), signaalin prosessoin- 5 tiyksikön (4), lähtöyksikön (5) ja tehonsyöttöyksikön (6) , jossa mikroprosessorin sisältävä signaalin prosessointiyksikkö (4) asetetaan tarkistamaan määräajoin hälytysjärjestelmän ulostulopiireihin kytketyn syöttöyksikön (1) ulostulo ja lähettämään reaaliaikaisesti I 10 ja määräajoin syöttöyksikön (1) sisäänmenojen tilaa I koskevaa dataa lähtöyksikön (5) RS-232-ulostuloon, ja | hälytyksen tapauksessa lähettämään hälytyssignaali I keskusprosessointilaitteelle automaattisesti ilman, että tarvitaan pyyntöä keskusprosessointilaitteelta, 15 tunnettu siitä, että signaalin sovitusyksikön (2) si- säänmenot ovat galvaanisesti erotetut niihin kytketyistä hälytysjärjestelmän ulostuloista LED-valotransistorioptronien avulla suojaten hälytyksen lähetyslaitteen sisääntuloja ylijännitteeltä ja vika-20 kytkennältä,
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hälytyksen lähetyslaite, tunnettu siitä, että ilmaisuyksikkö (3) sisältää ledejä hälytysjärjestelmän niiden ulostulojen ilmaisemiseksi, jotka on kytketty hälytyksen lähetys- 25 laitteeseen joko väärällä polariteetilla tai joissa on • * mekaaninen vaurio. • · · j··^
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hälytyksen :V lähetyslaite, tunnettu siitä, että lähetyslaitteen ««· kaikki yksiköt saavat syöt töt ehon yhteiseltä tehon-30 syöttöyksiköltä (6), jossa tehonsyöttöyksikön (6) ;***; sisäänmenojännite on vartioidun kohteen signalointi- ·* t järjestelmän syöttöjännite, ja joka sisäänmenojännite . on laajalla jännitealueella, mikä mahdollistaa häly- *· Ϊ · .···. tyksen lähetyslaitteen kytkemisen suoraan erilaisiin * * **’ 35 hälytysjärjestelmiin. : · : : ·· 9 /. * • «♦ * · • · i « · • M • I 117222 9
FI20050353A 2004-04-28 2005-04-06 Hälytyksen lähetyslaite FI117222B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EE200400034 2004-04-28
EEU200400034U EE00465U1 (et) 2004-04-28 2004-04-28 Häireedastusseade

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20050353A0 FI20050353A0 (fi) 2005-04-06
FI20050353A FI20050353A (fi) 2005-10-29
FI117222B true FI117222B (fi) 2006-07-31

Family

ID=34485975

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050353A FI117222B (fi) 2004-04-28 2005-04-06 Hälytyksen lähetyslaite

Country Status (4)

Country Link
EE (1) EE00465U1 (fi)
FI (1) FI117222B (fi)
LV (1) LV13397B (fi)
SE (1) SE528947C2 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE528947C2 (sv) 2007-03-20
SE0500952L (sv) 2005-10-29
FI20050353A0 (fi) 2005-04-06
FI20050353A (fi) 2005-10-29
LV13397B (en) 2006-04-20
EE00465U1 (et) 2004-07-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8525664B2 (en) System and method for minimizing the amount of data being sent on a network for supervised security systems
US6831557B1 (en) Method of providing alarm based wireless security monitoring
CA2635700C (en) A method and apparatus for using sms short code messaging to facilitate the transmission of a status update for a security system
US20010024163A1 (en) System and method for accessing residential monitoring devices
US20190028270A1 (en) System and method for performing encryption between alarm panel and monitoring station
US10063416B2 (en) Bidirectional redundant mesh networks
FI117222B (fi) Hälytyksen lähetyslaite
KR102295589B1 (ko) 화재 감지 시스템
US8742920B2 (en) System and method for real time anti-smash protection
LT5327B (lt) Pavojaus signalų perdavimo įtaisas
Mary et al. Time analysis of wireless controller area network-based fire and gas safety system
KR102670375B1 (ko) 화재 발생을 감지하는 광전식 아날로그 감지기
CN111091679A (zh) 一种无线烟感装置
US10204497B1 (en) Alarm notification system
US20210153292A1 (en) Synchronized mesh audio communications
RU56034U1 (ru) Система контроля и управления объектами на расстоянии
KR20220067225A (ko) 화재 감지 시스템
JP2004128560A (ja) 簡易通報システム
KR20210074525A (ko) 화재 감지 및 대피 안내 시스템
KR20210002909U (ko) 열화상 카메라의 다중 측정 결과를 중앙관제실로 실시간 전송하는 장치
KR20060078228A (ko) 무인 진동 방범 시스템 및 그 방법
KR101555677B1 (ko) 통합감시 시스템 및 방법
KR20150114620A (ko) 유무선 통합 교통신호 제어시스템
GB2488750A (en) Alarm apparatus generating data in XML or JSON for communication with external apparatus
TWI296104B (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117222

Country of ref document: FI