FI116928B - Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin - Google Patents

Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin Download PDF

Info

Publication number
FI116928B
FI116928B FI20045131A FI20045131A FI116928B FI 116928 B FI116928 B FI 116928B FI 20045131 A FI20045131 A FI 20045131A FI 20045131 A FI20045131 A FI 20045131A FI 116928 B FI116928 B FI 116928B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
voltage
emergency
signal
safety
lamp
Prior art date
Application number
FI20045131A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20045131A (fi
FI20045131A0 (fi
Inventor
Jussi Mikkonen
Harri Hainari
Original Assignee
Jussi Mikkonen
Harri Hainari
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jussi Mikkonen, Harri Hainari filed Critical Jussi Mikkonen
Priority to FI20045131A priority Critical patent/FI116928B/fi
Publication of FI20045131A0 publication Critical patent/FI20045131A0/fi
Publication of FI20045131A publication Critical patent/FI20045131A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116928B publication Critical patent/FI116928B/fi

Links

Landscapes

  • Circuit Arrangement For Electric Light Sources In General (AREA)

Description

i
V
TURVA- JA OPASTEVALAISINJÄRJESTELMÄ JA MEt SEKÄ TURVAr JA OPASTEVALAISIN
Rakennusten turva- ja opastevalaisinjärjestelmissä käytetä 5 tusti mm. keskusakustojäijestelmää, jossa turva- ja opaste1 kuuluvia valoja ohjataan 230 VAC verkkojännitteellä. Verkko sattuessa valaisimien AC-käyttöjännite saadaan akustosta t tosuuntaajan kautta. Tällöin tarvitaan vahvavirtasyöttö tur kukseen, jonka sijainti on kiinteä ja joka sijaitsee yhdessä p; 10 kennuksessa, johon huolto ja järjestelmän ohjaus on kesk vonta on myös hoidettu keskuslähtöisesti, jolloin valvontajärjestelmän näyttölaite tai näytöllä varustettu keskuslaite < tuna turvavalokeskukseen. Tyypillisesti mitataan valoille me taa tai virtasilmukkaa, jota valot pääsevät katkomaan, ja tur 15 kus saa tiedot valaisimien tilasta, jolloin sähkönsyötön loppi kusakustojärjestelmää ohjataan halutulla tavalla, kuten myös kytkeytymistä mm. turvavaloihin. Järjestelmissä onkin tyypil tausjärjestelmä tulevaa verkkosähköä varten.
20 Järjestelmän turva- ja opastevalaisimiin kuuluvat ns. opastev ovat jatkuvasti päällä, sekä turvavalot, jotka kytketään pääli tullessa, esimerkiksi silloin, kun verkkojännite katoaa sen sei että sähköverkko lakkaa syöttämästä sähköä rake
Opastevaloihin kuuluvat mm. poistumisteitä osoittavat opa : 25 met. Turva- ja opastevalaisimien erilaisen toiminnan takia n "V ryhmää on lisäksi kytkettävä eri sähkönsyöttöpiireihin.
♦ i»»» * * *
Yleensä opaste- ja turvavalot on kytketty erilleen toisistaan ja on kytketty omiin ryhmiinsä siten, että niissä on enintään 12 30 Isommissa kohteissa, joihin kuuluvat erityisesti suuret rak< .···. teet, tämä tarkoittaa sitä. että em. keskuksesta on vedetti 2 valonlähteelle sopivaksi. Valaisimet tarvitsevat vähintään 1,5 vavirtakaapeloinnin (300/500 V).
Hätätilanteessa, esimerkiksi tulipalon sattuessa, on tärkeää, i 5 ja opastevalaisimet toimivat mahdollisimmin pitkään, myös ti jossa sähköverkon normaali toiminta on estynyt ja normaalin sen toiminta ei ole mahdollista. Tällöin toimitaan siis em. taf keskusakustojärjestelmän tuottaman, ja kaapelin kautta järj< syöttämän sopivan ja sopivamuotoisen jännitteen varassa. 10 sien mukaisesti käytetty kaapelointi on suoritettava erityistä teltua kaapelia käyttäen, joka kestää tulipalossa vaikuttavia c mahdollisimman pitkään, jotta rakennuksesta voitaisiin poisti sesti turvavalaisinjärjestelmää käyttäen.
15 Erikoisvaatimukset täyttävät kaapeli onkin kustannuksiltaan vasti normaaleja käytettyjä kaapeleita kalliimpaa, ja lisäksi taminen vaatii huolellisuutta, mm. rasioinnin yhteydessä, jott minta olisi luotettavaa. Kyseisen, keskusakustoa käyttävän, opastevalaisinjärjestelmän hankinta ja asentaminen muodos 20 ten huomattavasti normaalia sähkönjakelukaapelointia raski kustannuksiltaan.
* *
Lisäksi, nykyisten akulla varustettujen turva- ja opastevalais taaminen ja tarkastaminen, jolloin kerätään tietoja niiden toi : 25 on vaikeaa ja kallista. Valaisimien tehonsyöttö tulisi johdotta "Y jossa testaaminen olisi mahdollista, esimerkiksi irrottams
tM
”” tesyötön yksi sulake. Mikäli tietoja siirretään johdotusta hy Y.: täen, niin samassa järjestelmässä tietojen saaminen valaisin aina oman erillisen johdotuksensa jännite-erojen takia, sillä 30 vahvavirran johdotusta ei voi sekoittaa samaan kaapeliin. Vi lisäksi tarvitaan nävttölaite. josta voidaan tarkistaa valaisi 3 AC- tai DC-jännitettä, joka on erityisesti suuruudeltaan suoji vastaava tai sitä alempi jännite. Jännite jaetaan usealle valai: teisesti.
5 Kaapelointi yksinkertaistuu huomattavasti ja lisäksi opaste· j lot voidaan kytkeä samaan kaapeliin, koska kukin turva- ja op sin toimii nyt itsenäisesti. Turva- ja opastevalaisimet voidas essa kytkeä kaikki samaan ketjuun, jolloin koko järjestelmä v kentaa vain yhtä kaapelia käyttäen. Valaisimissa hyödynnet 10 siä valaisintekniikoita, kuten alhaisella jännitteellä ajettuja lo LED-teknilkkaa (Light Emitted Diode), millä alhainen tehon daan yhdistää riittävän kirkkaaseen valaistukseen ja yksin rakenteeseen, sekä muita sinänsä tunnettuja ja sopivia tekniil 15 Keksinnön eräässä suoritusmuodossa hyödynnetään myös opastevalaisimien osalta tekniikkaa, jossa valaisimet itse ta tilaansa tai suorittavat tarvittavia testejä sekä säätävät valot toja tilastaan ne lähettävät näyttölaitteeseen tai vastaavaa laitteeseen, haluttua tiedonsiirtotapaa käyttäen, ja kyseise 20 avulla voidaan niin tarkkailla yksittäisiä valaisimia, ohjata niiti tavalla, kuin myös muodostaa koko järjestelmää kuvaavia rap yhteenvetoja. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti, j *’* jännite-erojen ansiosta, ohjauksen käyttämän johdotuksen sij< *:··: samaan kaapeliin latauksessa käytetyn jännitteen kanssa or : 25 dollista.
• 9 · * Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle *···* opastevalaisinjärjestelmälle on tunnusomaista se, mikä on es näisessä patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukaiselle mei 30 turva- ja opastevalaisinjärjestelmässä on tunnusomaista se, :“** esitetty itsenäisessä patenttivaatimuksessa 12. Keksinnön r 4
Keksinnön huomattavana etuna on kaapelointikustannuster tava alentuminen ja kaapeloinnin huomattava yksinkertaista vailisuuden kärsimättä ja turva- ja opastevalaisinjärjestelmän toiminnan häiriintymättä. Palosuojaamattoman kaapelin käyt 5 mahdollista. Keksinnön eräässä suoritusmuodossa jännitte tapahtuu yhdestä tai useammasta sopivasta paikasta, jolloin keskuksen rakentaminen tai vain yhden keskuslaitteen käyttö peen.
10 Keksinnön eräissä valaisimien ohjausta hyödyntävissä sue doissa erityisenä etuna on saman kaapelin hyödyntäminen nitteen jakelussa että ohjauksen tai valvonnan tiedonsiirros: ohjauksen järjestäminen helpottuu eikä tarvita erillistä ohjau dotusta tai asennustyötä. Samaan kaapeliin on nyt järjes 15 myös suojajännitteen jakelu, minkä avulla valaisimien raken minta yksinkertaistuu ja erityisesti asennus helpottuu, koska kaapelilla on useita tehtäviä ja vältetään mm. vala isin kohtais töjä 230 VAC -verkkoon.
20 Eräässä erityisessä suoritusmuodossa, jossa hyödynnetään nilkkaa, komponenttien koko pienenee. Esimerkiksi turvavaloj tämä tarkoittaa sitä, että ne voidaan helposti sijoittaa lisänä m valaisimien luokse tai jopa niiden kanssa samoihin rakenteisi erillisiä paikkoja turvavaloja varten ei tarvita ja niiden asentarr : 25 pottuu. Kyseiset turvavalot on myös helppo lisätä normaaleihi :*V tössä oleviin valaisimiin, kunhan tarvittava kaapelointi jäi ·;;; sinne myös.
• « • · * * ·
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin eräiden esi 30 avulla ja samalla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa: • · · • » ♦ · 5 kuva 3 näyttölaitteen toimintaperiaatetta lohkokaaviona.
Kuvan 1 ja keksinnön mukaisessa turva- ja opastevaiaisii mässä 1 on valaisinkohtainen (opastevalo 2 tai turvavalo 3) ai 5 telmä 5 (kuva 2), jolloin jokaiseen opaste- ja turvavaloon kuu Akun latauksessa käytettävä jännite saadaan syöttöjä nnittees joko suoraan tai välillisesti, akkuun kuuluvan latauspiirin avull 2 mukaisesti valaisimen teho-osaan 5 kuuluu akku, akun latai nilkka ja jänniteregulointi jännitemittauksineen. Varsinainen 10 tauselektroniikassa käytetty jännite, joka on esimerkiksi kytfc raan akun navoille, voi olla eri kuin jännite 4 nähden ja riip teho-osan 5 tarkemmasta rakenteesta. Syöttöjännitteen k; lamppua 6, joka siis voi olla LED-komponentti, syötetään aki teellä. Lamppu voi siis olla ulkoinen tai sisäänrakennettu. Ί 15 opastevalaisin 2, 3 tarkkailee järjestelmässä jaettua sähköä > se tietää myös itsenäisesti milloin mennä hälytystilaan, siis es milloin turvavalojen 3 on mentävä päälle. Jännite 4 tuotetaan alla kuin itse valaisimessa, erillään siitä, koska se on useille v; yhteinen, joten järjestelmä 1 jakelee sen asennettaville valaisir 20
Akkujen latauksessa hyödynnettävä jännite 4 on maksimissa; jännitteen suuruinen (50 VAC (nimellinen 42 VAC) tai 75 V :*·[: jännite 60 V) DC), tai sitä pienempi, sopivimmin 24 V DC, j< jestelmässä voidaan yksinkertaisella tavalla hyödyntää mm. L : 25 ponentteja. Järjestelmässä 1 hyödynnetään keskusjärjestelmi merkiksi turvavaiokeskusta tai jotakin muuta sopivaa laitteisto ;;; sisääntulona sähköverkon 8 jännite ja ulostulona on järjestelm nite 9, esimerkiksi myöhemmin selostettava muuntajallinen tel· 18. Keskusjärjestelmä 7 syöttää järjestelmään jännitettä ke; ;:· 30 kun ulkopuolinen AC-sähkönsyöttö 8 (tai AC-verkko 17) lakk .···. masta. Kun jännite 9 katkeaa joko koko rakennuksesta (kuv 6 käytetyksi järjestelmän 1 jännitteeksi 9, jota hyödynnetään valaisimien 2, 3 akkujen latauksessa. Kyseinen jännite 9 ja laisimille 2, 3 käyttäen nyt yksinkertaista ja kustannuksiltaai kaapelia 10, joka voi vastata jotakin muuta normaalikäytöss 5 kaapelia.
Kuvan 2 mukaisesti turva- tai opastevalaisimessa 2, 3 on vi yhteydessä ns. äfyosa tai ohjausosa 13t joka on järjestetty koimaan väylän 12 kanssa (ts. johdotus 19), edellä esitetty oi 10 käyttäen. Sen tehtävänä on myös latauksen ohjaus (yhteys te 5) ja valaistuksen ohjaus (yhteys virtakontrollilohkoon 14). L tehtävänä on virtamittaus ja lampun tehonohjaus. Linja 15 ed dinparin paluuvirran johdinta ja linja 4 syöttöjännitteen johdinta 15 Järjestelmä 1 voidaan toteuttaa myös hajautetusti, jolloin yhd telmän valaisimien 2, 3, sijasta vain osaa valaisimia, siis kahl ampia kappaleita, syötetään jännitteellä 9 kustakin kesku mästä 7 tai muusta sopivasta laitteistosta, kuten tehonsyötösl kin järjestelmä kattaa esimerkiksi, rakennuksen yhden k 20 osaston, liikehuoneiston tai vaikkapa rakennetun lisäosan, kennuksen eri järjestelmillä ei välttämättä edes ohjauksellise: teyttä toisiinsa.
f « · • · ♦ ·
Galvaanisesti erotettu, siis muuntajaninen tehonsyöttö voida; : 25 taa mistä tahansa teholähteestä tai lähimmästä paikasta (< :*V verkko 17 ja muuntajalleen tehonsyöttö 18 osajärjestelmien ···; osalta). Järjestelmässä ei ole välttämätöntä käyttää yksittäis telmäkeskusta 7, jonka kautta tehonsyöttö tapahtuisi koko mään 1, vaan se voidaan joko korvata tai sitä voidaan täyd *:* 30 honsyöttöä 18 vastaavilla laitteilla, jolla AC-verkosta saadaan .···. Tehonsyöttö kattaa alueen, josta esimerkkejä on lueteltu ede 7 opastevalaisimet 2, 3 ovat yhteydessä samaan johdotukse* sinnön eräässä suoritusmuodossa jäijestelmään kuuluu my ohjaus, ja järjestelmän ohjaus tapahtuu saman johdotuksen johon valaisimet 2, 3 ja näyttölaite 16 ovat yhteydessä. Nä} 5 voi olla useita, jolloin ne ovat joko yhteydessä yhteiseen joh 19 tai erillisen johdotuksen kautta yhteydessä johonkin tietty laitteeseen. Yhdestä ainoastakin näyttölaitteesta 16 voi lähi johtopareja 19, mikäli niin halutaan, kattaen kaksi tai use laisinryhmiä.
10
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa kullakin valaisimella yksilöllinen osoite, jonka avulla valaisimet voidaan tunnistaa daan ohjata ja käyttää testaukseen tai valaistusten lukemis< vimmin valaisinta voidaan himmentää, sulkea päälle ja pois, 15 laistustiedot ja vaikkapa valaisimen paikkatiedot, sarjanumer tiedot, joita sille on haluttu tallentaa. Tietojen välitys on r väylän 12 (johdotus 19) kautta. Opaste- ja turvavalot voiv< käytetyltä elektroniikaltaan samanlaisia ja pelkästään ohje erotetaan se, mitkä valaisimet toimivat milläkin tavalla.
20
Eri osoitteista, ts. valaisimilta 2 ja 3, saatava tieto voidaan ke ·:··: tahansa näyttölaitteeseen 16, joka hoitaa ainakin järjestelmi :v; taa ja ohjausta. Sopivimmin kaikista muistakin näyttölaitteis daan lukea järjestelmän tietoja tai aloittaa testejä. Kuvan 3 ; . 25 näyttölaite voidaan raportointia varten varustaa kommunikoi lilla 20, ts. Bluetooth-moduulilla, lähettävällä fax·laitteella, v< näitä (esim. ethemet-verkko), GSM/GPRS-moduulilla varuste :[[[: datasiirrolla tai tekstiviestilähetyksellä, tai modeemilla. Lisä voidaan ohjelmoida soittolistoja, sähköpostiosoitteita ja yht .:. 30 joilla saadaan raportit lähtemään automaattisesti tarkastajille täjälle tai valvojalle. Moduuli 20 huolehtii kommunikoinnista 8 elektroniikka ja jänniteregulointi, vastaten toiminnaltaan v teho-osaa jännitemittauksmeen. Näyttölaite 16 käsittää lisä lohkon 23, joka huolehti kommunikoinnista väylän 25 kautta < tus 19), mm. väyläajurien avulla. Väylään on yhteydessä ns.
5 ohjausosa 24, joka on järjestetty kommunikoimaan väylän 2 edellä esitetty osoitteistoa käyttäen. Sen tehtävänä on myös ohjaus (yhteys teho-osaan 21) ja valaistuksen ohjaus. Linja 2l johdinparin paluuvirran johdinta ja linja 22 syöttöjänniiteen Näyttölaitteeseen 16 kuuluu myös käyttöliittymämoduuli 27, j 10 tää näytön, tarvittavat syöttövälineet, kuten näppäimistön, na lat, joiden avulla laitteiston ja järjestelmän ohjelmointi tapaili tölaite 16 voidaan järjestää myös keskusyksiköksi, johon nä näppäimistö on erikseen liitettävissä, jolloin kaikissa näyttölai ei ole kiinteänä näyttöä, tai se voidaan viedä haluttuun ke 15 erilleen muusta näyttölaitteesta (esimerkiksi teho-osasta).
Kun turva- ja opastevalaisinjärjesteimä on ohjattu ohjelmallii testausta ei tarvitse suorittaa verkkosähkön syöttöä kätki vaan valaisimet voidaan kytkeä päälle ohjelmallisesti, jolloin 20 akkujen tila tarkistetaan ohjelmallisesti ottaen yhteys osoitte donsiirtoa hyväksikäyttäen. Samoin voidaan lukea virtoja ja ji Ohjaus on mahdollista dynaamisesti käytön aikana ja asenm teydessä. Osa tiedonsiirtoon käytetystä kaapeloinnista, ja es kahden näyttölaitteen välillä, voidaan korvata myös iangatto : ... 25 donsiirrolla, jolloin esimerkiksi tiedonsiirto useiden eri rake :*Y kesken tai vaikeammista kohteista voidaan hoitaa helposti.
««•I * « * :...: Kaapeloinnin osalta eräs keskitetty toteutusperiaate on sellai yhden keskuspaikan kautta (vrt. keskusjärjestelmä 7 kuvas ·:* 30 pahtuu käyttöjännitteen 9 syöttö ja/tai ohjauksen tiedonsiirte !***. donsiirto näyttölaitteen ja valaisimen välillä), jolloin ne voidaai 9 lekin kuin keskusjärjestelmän 7 luokse, tyypillisesti se on liik tossa paikka, jossa se on näkyvillä Kaapeloinnin osalta näir toteuttaa myös rakennuksessa olevat, kaksi tai useampia ei jestetmiä.
5
Valaisimien osoitteeilisuus on toteutettavissa kahta johdinta kuten sarjamuotoisessa tiedonsiirrossa (RS-485), Signaalin voi olla esimerkiksi 4800 bps. Mikä tahansa laite voi lähettäi verkolle, joka käsittää muut yhteenkytketyt laitteet (valaisimc 10 tölaite tai keskukset). Liikkuvan datan muoto on esimerkiksi jossa on lähettäjän osoite (16-bittinen), vastaanottajan osoite nen) ja käsky (4 kertaa 8-bittinen). Lisäksi osoitteeilisuus sis mäyksen tunnistuksen, jolloin korkeamman lähettäjän osoitte teetin omaavalla laitteella on etuoikeus lähetykseen ja pi< 15 prioriteetin osoite jää odottamaan. Väylään voi olla liitettynä diotaajuinen lähetinvastaanotirvyksikkö, jonka avulla sams kossa voidaan pitää myös ne näyttölaitteet, valaisimet tai os; mät, jotka eivät fyysisesti voi olla samassa verkossa. Tällä kuten jo edellä todettiin, erilliset rakennukset päärakennukse 20 villa tai jälkiasennukset vanhoihin kohteisiin, joissa uusien jot täminen olisi kovin hankalaa tai jopa haitallista, kuten museok< * *
Keksintö ei ole rajoittunut vain edellisissä esimerkeissä esitett ritusmuotoihin. Kuvissa esitetyt suoritusmuodot esittelevät o! • 4 • 25 sinkertaistettuja periaatteita, joiden tarkempi toteuttaminen :*Y ammattimiehelle selvää edellä olevaa selitystä hyväksikäytti ··*:' sinnön suoritusmuodot voivat vaihdella jäljempänä patentin sissa esitettyjen piirteiden puitteissa.
··· 30 ··»· *·· • «

Claims (16)

10
1. Turva· ja opastevalaisinjärjestelmä (1), joka käsittää usei varustettuja turva- tai opastevalaisimia (2, 3), tunnettu siitä, 5 jestelmässä jaettava jännite (4, 9), joka on mainittujen akkujer varten, on korkeintaan suojajännitteen suuruinen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu ί järjestelmä (1) käsittää myös yhden tai useampia akulla vai 10 näyttölaitteita (16), jonka tehtävänä on järjestelmän ohjaus ja ja joka on tiedonsiirtoyhteydessä turva- ja opastevalaisimiin (2,
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä jestelmässä jaettava jännite (4, 9) on myös näyttölaitteen (16] 15 latausta varten.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen järjestelmä, siitä, että mainittuna jännitteenä (4, 9) on maksimissaan 50 V lisarvoltaan 45 V vaihtojännite, tai, maksimissaan 75 V tai n 20 voitaan 60 V tasajännite.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen järjestelmä, V\: siitä, että turva- tai opastevalaisin (2, 3) käsittää LED-kom| ·:*·: jolloin mainittuja jännitteenä on 24 V tasajännite. • · 25 • » « “ “V 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen järjestelmä, *;;; siitä, että järjestelmä (1) käsittää joukon opastevaloja (2) ja tu (3), jotka on kytketty samaan järjestelmän (1) jännitteeseen (4, ·:· 30 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen järjestelmä, i .···. siitä, että järjestelmä (1) käsittää yhden tai useamman keskus «·« .. *__ _ - . . ___ ______ __ _____ 11 den tai useamman muuntajan (18) kautta ja järjestetty mu kyseisen verkon jännite (6) turva- tai opastevalaisimille jaetta nitteeksi (4, 9).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen järjestelmä, siitä, että järjestelmä (1) käsittää ei-palosuojatun kaapelin (1 kautta mainittu jännite (4, 9) on järjestetty syötettäväksi opastevalaisimille (2, 3).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen järjestelmä, siitä, että turva- tai opastevalaisin (2, 3) käsittää myös kys< laisimen toimintaa ohjaavan ja tarkkailevan ohjausosan (13), yhteys väylän (12) kautta, ja jolla on yksilöllinen osoite tiei varten. 15
11. Patenttivaatimuksen 2 tai 10 mukainen järjestelmä, tunm että järjestelmä (1) käsittää ei-palosuojatun kaapelin (10), jon mainittu jännite (4, 9) on järjestetty syötettäväksi turva- tai < laisimilie (2, 3), ja lisäksi tiedonsiirto on järjestetty tapahtuval 20 sen kaapelin kautta. a
12. Menetelmä turva- ja opastevalaisinjärjestelmässä (1), joki j'\: useita akulla varustettuja turva- tai opastevalaisimia (2, 3), ·:··: siitä, että järjestelmässä jaetaan jännitettä (4, 9), joka on m : 25 akkujen latausta varten, ja joka on suojajännitteen suuruinen. ··· ♦ • •t
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu : • · '* mainittuna jännitteenä (4, 9) on maksimissaan 50 V tai nim taan 45 V vaihtojännite, tai, maksimissaan 75 V tai nimellisarv 30 V tasajännite. • · · • · • · 12 mainittua jännitettä (4, 9) syötetään turva- tai opastevalaisimilli suoritetaan tiedonsiirtoa mainittujen valaisimien ja yhden tai us näyttölaitteen (16) välillä, jonka tehtävänä on järjestelmän ( valvonta. 5
16. Turva- tai opastevalaisin (2, 3), joka käsittää teholähteenä ladattavan akun (5), ja joka on tarkoitettu kytkettäväksi turva-tevalaisinjärjestelmään (1), tunnettu siitä, että mainitun aku sessa on jäljestetty hyödynnettäväksi mainitun järjestelmän i 10 tettä (4, 9), joka on korkeintaan suojajännitteen suuruinen.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen turva- tai opastevalai nettu siitä, että mainittuna jännitteenä (4, 9) on maksimissaan nimellisarvoltaan 45 V vaihtojännite, tai, maksimissaan 75 V 1 15 lisarvoltaan 60 V tasajännite.
18. Patenttivaatimuksen 16 tai 17 mukainen turva- tai opaste tunnettu siitä, että turva- tai opastevalaisin (2, 3) käsittää L ponentin. 20 . 19. Jonkin patenttivaatimuksen 16-18 mukainen turva- tai o laisin, tunnettu siitä, että turva- tai opastevalaisin (2, 3) käsitt i kyseisen valaisimen toimintaa ohjaavan ja tarkkailevan oh ·:··: (13), johon on yhteys väylän (12) kautta, ja jolla on yksiiölline : 25 tiedonsiirtoa varten. • · · ··· · • « « * * » » · • · • 1 • · 1 « · * · · · • · • 1 m 13
FI20045131A 2004-04-13 2004-04-13 Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin FI116928B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045131A FI116928B (fi) 2004-04-13 2004-04-13 Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045131A FI116928B (fi) 2004-04-13 2004-04-13 Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin
FI20045131 2004-04-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20045131A0 FI20045131A0 (fi) 2004-04-13
FI20045131A FI20045131A (fi) 2005-10-14
FI116928B true FI116928B (fi) 2006-03-31

Family

ID=32104259

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20045131A FI116928B (fi) 2004-04-13 2004-04-13 Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116928B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20045131A (fi) 2005-10-14
FI20045131A0 (fi) 2004-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA3037508C (en) Power over ethernet exit signage
US11778708B2 (en) System for distributing DC power to and controlling building devices
US20180054083A1 (en) Supplemental power system for power over ethernet lighting luminaries
CN104136273A (zh) 照明控制系统
RU2672259C2 (ru) Система распределения энергии постоянного тока
GB2390203A (en) Electronic control system uses two command strings for a single system command
US20130088153A1 (en) Method of controlling electrical devices, particularly lighting lamps and control system of electrical devices, particularly lighting lamps
EP2751884A1 (en) Electrical connector
FI116928B (fi) Turva- ja opastevalaisinjärjestelmä ja menetelmä, sekä turva- ja opastevalaisin
CN1489694A (zh) 用于检测线路的装置和方法
CN105682314A (zh) Led应急照明灯及使用方法
CN108684117A (zh) 一种基于物联网通信技术的机场助航单灯监控系统
CN205883678U (zh) 一种可调光灯的控制器、控制系统
CN202043121U (zh) 一种终端单元设备及其消防应急疏散照明智能系统
CN104582127A (zh) 一种具有末端保持功能的应急照明系统
ATE367308T1 (de) Steuervorrichtung für blitzfeueranlagen auf flughäfen
US11043806B2 (en) DC low voltage power distribution unit and system for a power grid
JP6235244B2 (ja) 照明システム
CN217004258U (zh) 智能消防应急照明与疏散指示系统
CN207766598U (zh) 一种应急灯控制系统
CN110641303A (zh) 一种网络智能共享取电装置
CN213399996U (zh) 交通信号灯系统
KR101683140B1 (ko) 신호안전성 및 신뢰도를 높인 교통신호 제어시스템
FI128580B (fi) Menetelmä ja järjestely valaistuksen ohjaamiseksi liikennevälineessä
CN218514524U (zh) 一种多功能无线网关装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116928

Country of ref document: FI

MD Opposition filed

Opponent name: OY HEDENGREN AB

Opponent name: TEKNOWARE OY

MD Opposition filed

Opponent name: OY HEDENGREN AB

Opponent name: TEKNOWARE OY