FI116871B - Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö - Google Patents

Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö Download PDF

Info

Publication number
FI116871B
FI116871B FI20002049A FI20002049A FI116871B FI 116871 B FI116871 B FI 116871B FI 20002049 A FI20002049 A FI 20002049A FI 20002049 A FI20002049 A FI 20002049A FI 116871 B FI116871 B FI 116871B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
information
service
command
function
network
Prior art date
Application number
FI20002049A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002049A0 (fi
FI20002049A (fi
Inventor
Hannu Aronsson
Original Assignee
Portalify Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Portalify Oy filed Critical Portalify Oy
Priority to FI20002049A priority Critical patent/FI116871B/fi
Publication of FI20002049A0 publication Critical patent/FI20002049A0/fi
Priority to AU2001218669A priority patent/AU2001218669A1/en
Priority to US09/744,868 priority patent/US7127494B1/en
Priority to PCT/FI2000/001036 priority patent/WO2002023803A1/en
Publication of FI20002049A publication Critical patent/FI20002049A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116871B publication Critical patent/FI116871B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/957Browsing optimisation, e.g. caching or content distillation
    • G06F16/9577Optimising the visualization of content, e.g. distillation of HTML documents

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Data Mining & Analysis (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Information Transfer Between Computers (AREA)

Description

TIEDONVÄLITYSJÄRJESTELMÄ, MENETELMÄ TIEDON VÄLITT PALVELUTUOTE SEKÄ PALVELUTUOTTEEN KÄYTTÖ 5 Keksinnön kohteena on tiedonvälitysjärjestelmä, joka on liite useampaan kommunikaatioverkkoon, menetelmä tiedon välittämis useampaan verkkoon, tiedonvälitysjärjestelmässä käytetty pat menetelmä palvelun luomiseksi tiedonvälitysjärjestelmään.
10
TEKNIIKAN TASO
Tietokoneverkot muodostuvat kahdesta tai useammasta yht< tietokoneesta. Lähiverkot (tai sisäiset verkot) voivat muodostua yrit 15 tietokoneista, kun taas kaukoverkot voivat käsittää laajempia aluei kaupunkeja tai jopa maita. Verkot voidaan kytkeä toisiinsa kaapeleill; radioyhteyksillä.
Internet on esimerkki kaukoverkosta. Tätä maailmanlaajuista v< 20 käyttää kommunikaatioon sekä tiedon levittämiseen ja hakemiseen.
I **/ internet-verkko on kasvanut viime vuodet todella nopeasti ja sin • * ·
| *;;; lukematon määrä palveluja suurille ja pienille käyttäjäryhmille. T
verkon kasvun nopeuteen ovat verkon teknologian avoimuus sek2 .λ/ kaikilla on mahdollisuus tuottaa omaa sisältöä ja palveluja ve • · 25 resurssipanostuksilla. Internet sallii siis myös palvelut, joiden kä * * suhteellisesti pieni mutta globaalisti riittävä.
. * * · : Maailmassa on mvös sulietumoia erikoistuneita verkkoia. kutei 2 Näitä erikoisverkkoja käytetään eniten kahdenkeskiseen vies yleisempien palvelujen rakentaminen niihin on teknisesti hankalaa. ratkaisut eri teleoperaattoreiden verkkoja varten. Tämän vuoksi syntynyt vain palveluja, joilla on suuri asiakaskunta eikä inte 5 vaikuttanutta laajaa tiedontuottajien joukkoa ole syntynyt.
Palvelun rakentaminen johonkin verkkoon vaatii tällä hetke palveluohjelman tuottamisen. Perinteinen ohjelmointi on vaikeaa, \ kokemusta ohjelmoinnista, sekä ohjelman esittämistä tietyssä tarkas
Visuaaliset ohjelmointijärjestelmät ovat nekin tällä hetkellä m< 10 hankalia käyttää, eivätkä sovellu erityisen hyvin erilaisten vei tiedonvälityksen hallintaan. Visuaalisessa ohjelmointijärjestelrr tehdään yhdistellen graafisina olioina esitettyjä kaavamaisia toir toisiinsa. Perinteiset visuaaliset ohjelmointijärjestelmät vaatival graafisen näyttölaitteen eivätkä toimi erilaisissa rajoitetuissa pääte 15 käytetään lähinnä teollisuusmalliohjeimiin.
VVO-julkaisu 9915959 on esimerkki tällaisesta tekniikan tasosta, jc käyttäjäystävällinen visuaalinen ohjelmointijärjestelmä, jolla käyl multimedia-ohjelmia reaaliajassa.
• « 9 . : : 20 Eri verkot toimivat eri periaatteilla ja välittävät tietoa eri muodoissa * * ! välinen tiedonsiirto tapahtuu nimittäin tiettyjen sääntöjen mukaisesti, •Λ: protokolliksi ja näitä on useita erilaisia.
«** : : •M * *» ’··* TCP/IP (Transmission Control Protocol/lntemet Protocol) on 25 protokolla ja sitä käytetään internetissä. IP-protokolla huolehtii tietof ψ » *;··* vastuussa siitä että paketit löytävät oikean osoitteen. TCP on ku 3 (Hypertext Transfer Protocol) www-sivujen siirtoa varten tai DNS \ Service) verkon nimi- ja osoitekyselyjä varten.
Puhelinverkossa luodaan loogisella tasolla jatkuva yhteys päätelaitl tietoa välitetään koodattuna äänisignaalina vakionopeudella. Tiede 5 on muutama standardi ja palveluja perustekniikan päälle on rak kuten äänipuheiu ja datapuhelu (ISDN- tai GSM-verkossa). Tyypil perustuu käytettyyn aikaan.
Internet-verkossa tieto välitetään paloiteltuna pieniksi paketeiksi ja välittää sillä nopeudella mikä kulloinkin on tarpeen. Tiedon esitti 10 menetelmiä on useita erilaisia perustekniikan lisäksi. Tyypillisesti las käytettyyn aikaan tai maan rajojen yli siirretyn tiedon määrään.
GSM lyhytviestiverkossa tietoa välitetään erillisinä 160-m< lyhytviesteinä SMS (Short Message Services) standardilla. Jatkuvaa Tyypillisesti laskutus perustuu viestien määrään ja yhden viestin 15 merkittävä.
Luottokorttivarmennuksia tehdään Suomessa X.25-verkon välityk vanhaa teknologiaa joka on hankala liittää nykyisiin järjestelmiin. X.2( .'f; pakettiverkko, jossa pakettiverkkoa käytetään lähinnä resurssien jak; ·:. perinteisen puhelinyhteyden oloisen virtuaaliyhteyden käyttöön.
i :'··.· I /['. 20 Kun tietoa halutaan välittää näiden verkkojen välillä, se on hankala *· * * I toimivat eri tavoilla ja tieto on muutettava muotoon (standardi » .··. kyseisessä verkossa oleviin päätelaitteisiin.
Verkot voidaan yhdistää yhdyskäytävällä (gateway), joka muuttaa ψ _ φ _ . ... . _ 4 kustomoitujen) erikoistumattomien palvelujen osalta, jotka joku kats järkeviksi rakentaa perinteisin ratkaisumallein.
Näistä ongelmista syntyy selvästi ratkaisua odottavia tarpeita, menetelmä jolla voidaan välittää ja muuntaa tietoa erilaisten v 5 joustavasti.
Tarvitaan myös järjestelmä, jolla tiedonvälityspalvelua voidaan tapaan laajan tiedontuottajajoukon ja käyttäjäjoukon toimesta.
KEKSINNÖN KUVAUS
10
Keksinnössä tiedonvälitysjärjestelmä on liitetty yhteen te ! kommunikaatioverkkoon. Siihen sisältyy tiedonvälityspalvelin, jo I vastaanotto-osat viestien vastaanottamiseksi yhdestä tai useamme | niiden muuttamiseksi tiedonkäsittely-yksikölle sopivaan muotoon, t 15 yksikkö, joka käsittelee viestit niiden sisällön mukaisesti, hakee | tiedot, käsittelee tiedot sekä rakentaa vastaukset niihin, ja tied vastausten lähettämiseksi yhteen tai useampaan verkkoon ja niider i ! ... vastaanottajalle sopivaan muotoon. Lisäksi siihen kuuluu käyt • * i voidaan luoda ja ylläpitää palveluja tiedonvälityspalvelimess* 9 '*·' 20 useammasta tiedonvälitysjärjestelmään liitetystä päätelaitteesta.
· .**·. Edullisesti tiedonlähetysosat saavat vastaukset tiedon lähetyksi · 9 * vastausten lähettämiseksi sopivan verkon lähetysosalle.
* * * * 25 Tiedon käsittely-yksikkö, joka käsittelee viestit niiden sisällön mul * φ * 15
Keksinnön mukaisessa menetelmässä tiedon välittämiseksi yhteen t kommunikaatioverkkoon vastaanotetaan viestejä yhdestä tai useamtr muutetaan vastaanotetut viestit sopivaan muotoon edelleenkäs käsitellään viestit niiden sisällön mukaisesti, haetaan niissä pj 5 käsitellään tiedot sekä rakennetaan niihin vastaukset, sekä lähetetä oikeaan verkkoon kun ne on muutettu kyseiseen verkkoon sopivaan r
Keksintö tarjoaa myös palvelutuotteen käytettäväksi keksinnör tiedonvälitys-palvelimessa. Keksinnön mukaista palvelutuotetta vc 10 palvelun luomiseksi tiedonvälityspalvetimeen tai tiedon hai välittämiseen.
Seuraavassa kuvataan vielä muita keksinnön edullisia suoritusmuoto}
Palvelutuotteen toiminta on esim. kuvattu binäärimuotoisella ohjelnr siirretty tiedonvälityspalvelimeen tai muualle verkkoon. Palvelun toim 15 esitetty esim. valintamuodossa (johonkin tietokantaan) tai tek Palveluntuottajia varten se on esitetty muodossa, johon ib komentoparametrit. Palvelunkäyttäjiä varten se on esitetty valmiina si että palvelua voidaan käyttää tiedon saamiseksi.
»·· . :; * ( i ·;;· 20 Viestit käsitellään tiedonvälityspalvelimeen luodun ohjelman avulla, 1 '··· komentojono-ohjelman muodossa listana yksinkertaisia toimintoja.
talletettuna tietokantaan palvelimessa tai muualla jossakin ve ;;; tiedonvälityspalvelin on liitetty.
\..·β
Palvelu talletetaan tietokantaan ja sen toimintaohjelma esitetään ,··· * iäriactofmäccä Palwalna mi inlfa+aart ia/tai li inhoan nmoan ία/tai 6
Tiedonvälityspalvelu, joka luodaan palveluohjelmaan voi olla jonku hakeminen internetistä, kuten esim. jonkin kotisivun hakemin hakeminen tai tiedon hakeminen jonkin muun internetissä ka protokollan avulla. Se voi myös olla tiedon hakeminen tietokam 5 valmiiksi palvelimessa tai joka haetaan jostain muu! Tiedonvälityspalvelimella on numero tai osoite verkossa, minkä I lähettää pyyntöjä kun palveluita halutaan käyttää.
Eri verkoissa on erilaisia tapoja löytää välityspalvelimen osoite, p< tunniste ja lähettää pyyntö. Pyyntö voidaan välittää esim. GSM-10 viestinä, iMode-päätelaitteen kautta, internetiin kytketystä tietokone* kautta tai sähköpostin välityksellä.
^ Keksinnön suurena etuna on se, että välityspalvelimen toiminnan ! 1 avoin kaikille käyttäjille. Lisäksi keksintö tarjoaa yksinkertaiset I palveluja, esimerkiksi kuvatunlaisella ohjelmointikäyttöliittymällä.
I 15 Vastausta voidaan joissakin toiminnoissa viivyttää sopivaksi kats pyritään vaikeuttamaan mm. lainatun päätelaitteen väärinkäyttöä.
Seuraavassa keksintöä kuvataan kuvioiden avulla, joiden ei rajoittavan keksintöä.
• * ΐ » * **>· o
20 KUVIOT
• · o
Kuvio 1 on yleiskuva keksinnön mukaisesta tiedonvälityspalvelimests Kuvio 2 on yleiskuva komentoiistan rakenteesta palveluohjelmassa 7
YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Keksinnön mukainen tiedonvälitysjärjestelmä on esitetty kuviossa 1., on tiedonvälitysyhteydet 1, joiden kautta järjestelmä vastaanotti verkoista N1, N2, IM3 ja lähettää 6 niihin vastauksia.
5 Tiedon vastaanotto-osat A1, A2, A3 vastaanottavat 1 tietoa, pyyntöjä tietystä verkosta N1, N2, N3 ja muuttavat tiedon yhtenäiseei sisäiseen muotoon, jotta järjestelmän myöhempien osien ei vältti tietää eri verkkojen erilaisista ominaisuuksista. Tällainen si: esitysmuoto voisi olla esim. nimi- ja arvo-pareja, joihin talletetaan 10 sisältö, lähettäjän tunnistetieto verkossa (esim. puhelinnumero), läl (jos lähettäjä on tunnistettu verkon tunnistetiedoista), ti saapumisajankohdasta ja järjestelmän sisäisiä hallintatietoja. NäiU myös teknisesti samanlaisia mutta hallinnollisesti erillisiä verkkoja v? operaattorien verkkoja kohden.
15 Tiedon vastaanotto-osa myös tunnistaa, mikäli mahdollista, ver I tietojen perusteella käyttäjän. Tiedon reititysosa B ottaa vastaan 2 1 tulevat pyynnöt ja ohjaa 3 ne pyynnössä olevien tietojen muk I käsittelyosaan. Esimerkiksi GSM SMS-verkossa pyynnön ensimme ’·**: identifioida palvelun, jota halutaan käyttää. Muissa verkoissa on omi *;;;’ 20 käytäntöjä palvelun identifiointiin.
Mi :\l Tarpeen vaatiessa tiedon reititysosa tai käsittelyosa varmistaa käyttä vielä jollain verkon varmemmalla tunnistustavalla, esim. salasanalla t< ···
Tiedon .käsittelyosat C käsittelevät tietoa, hakevat tietoa eri verkoist ;···. tiedon muotoa ja rakentavat vastauksia kyselyihin. Alempana 8 käsittelyosa voi muuttaa tiedon suunnilleen verkon tarvitsemaan Lähetysosa saattaa sitten tehdä teknisemmän muunnoksen alemmalla ts
Tiedon lähetysosat F1, F2, F3 lähettävät 6 tietoa, pyyntöjä ja vastauk verkkoon muuttaen ne kyseiseen verkkoon sopivaan muotoon. Joissakii 5 voi vastaanotto- ja lähetysosa olla yhdessä moduulissa.
Hallintaosat, (ei kuvattu) huolehtivat laskutuksen, tekijänoikeussei järjestelmän muun hallinnan vaatimien tietojen keräämisestä, talle käsittelystä ja hallinnasta.
Välityspalvelin voi toimia yhdessä keskitetyssä palvelimessa tai nänni 10 voidaan hajauttaa useampaan palvelimeen.
Käyttöliittymä, jolla palvelun toimintaohjeet luodaan, testataan ja yksityiseen, rajoitettuun tai julkiseen käyttöön. Käyttöliittymän käyttäjä v ohjelman, jota käyttämällä voidaan luoda oma palvelu tiedonvälitysjärjest
Palveluohjelma on sellainen, että syöttämällä siihen tiettyjä parametrejj 15 lista komentoja, jotka suoritetaan järjestyksessä palvelun toiminnan toteu
Komentolistaan voidaan tehdä myös komentoja, jotka toimivat ehdollise ·;·. eri kohtaan komentolistassa tai toimivat toistuvasti.
• * · 9 * ·»· Kuviossa 2 on esitetty tällaisen komentolistan periaate. Kukin koi f"· elementti koostuu komennosta, tarkenteista ja parametreistä sekä lisäti * ·β· ;.’ίθ komennolle. Nämä näytetään käyttäjälle selväkielisinä vaiintavatikki : : ;;; käyttäjän ei tarvitse muistaa komentojen nimiä tai mitään tiettyä i : : "· komennoille. Kukin komento on yksinkertainen, helposti ymmärrettävä ... toiminto.
« * · 9 esimerkiksi www-osoitteessa mistä tietoa haetaan voidaan käyttää olleita sanoja hakusanoina www-palvelulle.
Keksinnön mukainen yleinen tiedonkäsittelyosa osaa käsitellä mm. seur komentoja: 5 · Tiedon hakemista ja siirtoa:
Hae Internetistä ; HTML-koodi; http://www.example.com
Hakee www-sivun html-koodin annetusta osoitteessa toimivasta ww\ palvelimesta.
Hae Internetistä ; finger-tiedot; käyttäjänimi@example.com 10 Tekee finger-protokollan mukaisen kyselyn internetistä annettuun ko Finger-tiedot sisältävät tiedon mm. siitä, onko käyttäjä sillä hetkellä t ääressä.
Hae Internetistä ; whois-tiedot; example.com
Tekee annetun domain-nimen mukaisen whois-kyselyn internetistä. ' 15 sisältävät domainin tilan (vapaa, varattu) sekä tiedot domain-nimen c Lähetä intemettiin ; sähköpostia ; osoite ja teksti | Lähettää sähköpostiviestin annettuun sähköpostiosoitteeseen.
Suorita ; SSH-etäkomento ; example.com, komento ... Suorittaa annetun komennon toisessa palvelimessa käyttäen turvalla . :: * .20 tiedonsiirtoon ja tunnistukseen Secure Shell (ssh)-ohjelmaa.
...T
*..·* · Tiedonkäsittelyä: •\ : *· *: Siirry ; rivin alkuun ; montako riviä taaksepäin * *** ’;··* Siirtää kursoria dokumentissa taaksepäin rivin alkuun.
: **
Etsi; tekstiä eteenpäin ; etsittävä teksti ... 25 Etsii annettua tekstiä dokumentista, aloittaen kursorin sijaintipaikasta : : !·· Ota talteen : rivin loDnuun montakn riviä 10
Suorita; laskutoimitus; laskutoimituksen kaava Suorittaa annetun laskutoimituksen.
Poista tekstistä ; HTML-koodit; (ei parametrejä)
Poistaa dokumentista html-koodimerkinnät (<jotam>).
5 Tallenna tietoa ; käyttäjäkohtaisesti; tiedon nimi ja tieto
Tallentaa pnkin tiedon käyttäjäkohtaisesti pysyvään arkistoon, mistä voidaan seuraaval/a kerralla käyttää. Näin palvelu voi tallettaa esim. viimeisimmän kyselyn joka on helppo toistaa.
Hae tietoa ; palvelukohtaista tietoa ; tiedon nimi 10 Hakee palvelukohtaisesti tallennetun tiedon, mitä palvelu voi käyttää • Toistuvia operaatioita ja ehdollisia toimintoja:
Toisto ; kerää tuloksia ja toista ; miltä kohtaa ohjelmasta toistetaan Suorittaa osan komentolistasta uudelleen ja uudelleen keräten kullak kierroksella viimeisen komennon tuloksen, niin kauan kun tulosten pi 15 yhteensä mahtuu vastauksen pituusrajoitukseen. Tällä toiminnolla vc hakea toistuvaa tietoa sivulta vastaus täyteen.
Jos edellinen toiminto onnistui; siirry ohjelman kohtaan ; mihin kohta Jos edellinen toiminto ei onnistunut (esim. www-sivun hakeminen ep« etsittävää tekstiä ei löytynyt) niin siirtyy annettuun kohtaan komentoli I .[ilo Tällaisten toimintojen avulla voidaan hoitaa virhetilanteet ja valintatila I ee;:· Jos edellinen toiminto epäonnistui; lähetä virheilmoitus ; Virheilmoitu ·’***: Jos toiminto ei onnistunut, lähetetään annettu virheilmoitus takaisin p •V·; tekijälle.
»···» • ·* .···. · Toimintoja rajoitetulla luotetulle käyttäjäjoukolle: *·* * 25 Hae tietoa ; tietokannasta; tietokannan kyselylauseke
Tekee annetun tietokantakyselyn ja asettaa tämän komentorivin tulo/ «· 11 Näitä toimintoja käyttäjät voivat käyttää tiedonvälityspalvelu ohjaamiseen ja saada aikaan erilaista välitystoimintoja. Täll komentolistajärjestelmä toteutetaan niin, että käyttäjiä ja palveluita niiden ylläpito on hajautettu suurelle käyttäjäjoukolle.
5 Komentolista esitetään siis käyttäjälle listana toimintoja. Kunkin toit on toiminto, jolla käyttäjä voi poistaa toiminnon, lisätä uuden toimii tai jälkeen, siirtää komennon aiemmaksi tai myöhemmäksi komentolistan toimintaa tähän toimintoon asti, sekä muita vastaavia Käyttöliittymässä käyttäjä voi myös testata komentolistan toimintaa 10 suorittamalla sitä vain tiettyyn vaiheeseen asti tai seuraamalla mi tapahtuu. Tällöin suoritusosa toteuttaa komentoa haluttuun v näyttäen käyttäjälle välitulokset ja tilan suorituksen loputtua.
i Käyttöliittymällä asetetaan myös yleisiä palveluun liittyviä paramel palvelu yksityinen, rajoitetulle käyttäjäjoukolle vai kaikille avoin, 15 Palvelun toimintatietojen tallennus tapahtuu välityspalvelime muodossa, missä sekä niiden muokkaus että niiden suorittaminen oi ·.. Komentolista voidaan tallettaa tietokantaan esim. kuvion 2 mukaises *·♦:* Komentolista esitetään välityspalvelimen tietokannassa yksiselitteis ··.· käyttöliittymä käsittelee ja suoristusosa käyttää komentoja suorittaes V;·· ··***: 20 Komentolista voidaan myös esittää tekstimuotoisena edistyneitä käj tulostamista varten.
··· Sl inritlisnsA AUDrittaa tdbt&Hi tio nhiaifa walih/enalwalimacoa ia nä 12 komentolistan ja suorittaa siinä olevat toiminnot komentorivien sisäl mukaan.
Suoritusosa myös tallettaa suoritukseen liittyviä tietoja, kuten ku tuloksen, tiedon siitä onnistuiko komennon suoritus vai ei 5 ulkopuolisesta verkosta haetun tiedon, mahdollisesti suoritetun ull· tuottaman tiedon jne. Näin komentolistassa voidaan joustavasti kai suoritettujen komentojen tuloksia.
Järjestelmä tallettaa myös pidempiaikaisesti käyttäjä- ja palvelul kunkin palvelun osalta, jolloin järjestelmä voi "muistaa" asetuksia jj 10 tuottaa monipuolisempia palveluja. Palvelu ei kuitenkaan välttäm kuka palvelun käyttäjä on, vaan järjestelmä voi tallettaa tiedot p€ anonyymisti.
Näin suoritusosa käytännössä toteuttaa massakustomoidun palvelur
Seuraavassa on esimerkki eräästä palvelumuodosta, joka on 15 keksinnön havainnollistamiseksi. On selvää, että keksinnön ja päti puitteissa lukuisat toiset suoritusmuodot ovat mahdollisia.
*·· ·.··*
ESIMERKKI
• M » · ;** Erään ratkaisumallin tarkka kuvaus i * · \ ·: 20 Oletetaan, että joku käyttäjä on luonut yleistä tiedonkäsittelyc ***· ·„,·* elokuvapalvelun "leffa" jonka tarkoituksena on näyttää elokuvien arvi ;*··. Komentolista yleistä tiedonkäsittelyosaa varten on tallennett ··►* 1 I * * .. 1 1 A Λ Λ · Ι· < i ΛΛ ft mm ft * 13
Viestin kulku koko järjestelmän tasolla on kuvattu kuvassa 4. Vies tiedonkäsittelyosassa on tarkemmin kuvattu kuvassa 5. Näihin kuv jäljempänä tekstissä 5 Pyynnön kulku järjestelmän tasolla • Oletetaan, että joku palvelun käyttäjä haluaa käyttää tätä palvelua G lyhytviestiverkosta. GSM lyhytviestiverkossa palvelu tunnistetaan pyi ensimmäisen sanan mukaan. Käyttäjä, jonka matkapuhelimen puhe on 0123456 lähettää (Kuva 4: nuoli 1) viestin terminaalistaan
10 LEFFA STAR WARS
tiedonvälityspalvelimen lyhytviestinumeroon 01234.
• Pyyntö saapuu kyseisen GSM-verkon lyhytviestejä vastaanottavalle 1 vastaanotto-osalle lyhytviestinumeron ohjaamana.
| Tiedon vastaanotto-osa muuttaa pyynnön järjestelmän sisäiseen esit 15 joka on yhteinen eri verkoille.
I i
Eräs kätevä tiedon sisäinen esitysmuoto on sellainen, että pyyntö esi | *:.a joustavasti listana nimi-arvo -pareja jolloin tiedot on selkeästi jaoteltu * * i tietoparien määrää ei ole rajoitettu ennalta, jolloin järjestelmä voidaar ,···. sopeuttaa uusiin verkkoyhteyksiin.
* * • « ♦ .\20 Vastaanotto-osa muuttaisi saamansa viestin LEFFA STAR WARS se * lf • · muotoon (nimi=arvo):
PYYNTÖ=LEFFA STAR WARS
Mb
AVAINSANA=LEFFA
: PYYNNÖN SANOJEN LUKUMÄÄRÄ=2 • m ·" ρυυμμΛμ λ <5ΔΜΔ-<5ΤΔΡ 14
VASTAANOTTAJANI 234567 PALVELUN PUHELINNUMERONI 234 PYYNNÖN SAAPUMISAIKA=11.9.2000 12:34:56 PYYNNÖN TYYPPI=GSM SMS
5 · Sitten viestin vastaanotto-osa siirtää pyynnön tässä vakiossa sisäi esitysmuodossa tiedon reititysosalle (Kuva 4: nuoli 2). Pyynnön rei päättelee avainsanan perusteella mikä tiedonkäsittelyosa pystyy h tämän palvelupyynnön. Tässä tapauksessa reititysosan palvelulist tieto, että LEFFA -palvelu on toteutettu yleisellä tiedonkäsittelyosal 10 reititysosa siirtää pyynnön edelleen yleiselle tiedonkäsittelyosalle ( 3).
f · Yleinen tiedonkäsittelyosa saa pyynnön edelleen sisäisessä muod ( omasta komentolista -listastaan avainsanaa LEFFA vastaavan kor , lataa sen käyttöön sekä alkaa suorittaa listan komentoja järjestyks 15 Kyseessä voi olla esimerkiksi tiedon hakeminen internetistä (Kuva 5). Tämän kohdan toiminta on selostettu tarkemmin alempana koh "pyynnön kulku tiedonkäsittelyosassa" sekä kuvassa 5 yksityiskoti! Kun tiedonkäsittelyosa on saanut suoritettua komentolistaa niin pit • # * komentona on vastauksen lähettäminen, se lisää vastausviestin p) * .···. 20 sisäisen esitysmuodon nimi-arvo -listalle: • · VASTAUS=Elokuva STAR WARS (1977) arvostelu 8.4/10 (12345 * · sekä siirtää pyynnön edelleen vastauksen ohjausosalle (Kuva 4, m ·♦· * * *“* * Kun vastauksen ohjausosa saa viestin, se lähettää edelleen sisäisi ... esitysmuodon kaikkine tietoineen sisällön lähettäjän operaattoria v • ·
Hl 25 lähetvsosalle /Kuva 4. nuoli 7V Joissakin tilanteissa on edullisempi lopulta vastauksen pyyntöönsä.
15
Prototyyppijärjestelmässämme pyynnön reitti käyttäjältä käyttäjä!! sekunteja eli palvelu toimii nopeasti.
5 Pyynnön kulku tiedonkäsittelvosassa tarkkaan
Seuraavassa kuvataan tarkemmin miten yleinen tiedonkäsittelyosa k (Kuva 4: nuolet 3-6, kuva 5).
Yleinen tiedonkäsittelyosa suorittaa komentolistassa mainittuja kome järjestyksessä. Järjestelmässä on myös komentoja, joilla voidaan siir 10 kuin seuraavaan komentoon, toistaa joitakin komentoja tai ehdollises onnistuiko jokin komento vai ei.
Kukin komentorivi suoritetaan seuraavasti: * Komennon parametrit käsitellään niin, että jos siellä on mainittu ti< haluttavan sanoja esim. pyynnöstä tai jonkin toisen komennon tul· 15 tekstit sijoitetaan haluttuihin kohtiin parametriä. Näin komennon te ^ voidaan parametroida pyynnön lähettäjän toimesta.
• ·* I * · • · · I * ·:· · Ohjaus siirretään ko. komennon käsittelevälle moduulille tiedonkä • l«« : joka tekee toiminnon mitä komento vastaa.
»•I ' * · * · · • 4« . · - ] · Jokainen komento asettaa tuloksenaan seuraavat tiedot jotka taik * ♦ . * * *. 20 myöhempien komentojen käyttöön:
Dokumentti: Jos haettiin tietoa jostain, sijoitetaan ko. tieto dokurra .···. Kursori: Missä kohtaa dokumenttia ollaan, jos siirryttiin muutetaan *** *···. knhtaa 16
Dokumentti sisältää suuremman tekstimäärän joka säilyy komennosta tois tiedonhakukomento muuta dokumentin sisältöä. Etsimistoiminnot kohdistu dokumentin sisältöön. Kursori kertoo missä kohtaa dokumenttia ollaan kur operaation jälkeen.
5 Kun yllämainittu pyyntö LEFFA STAR WARS tulee tiedonkäsittelyosaan ja on kuvan 3 mukainen komentolista, toimii järjestelmä seuraavasti: 1 haejntemet htmljioodi http://www.exa m ple.corn/Find?titles
Ensin laajennetaan parametrissä olevan (*) määritteen tarkoittamaan kaikl pyynnössä avainsanan lisäksi olleita sanoja. Sitten haetaan internetistä wv 10 jonka osoite on annettu. Dokumentiksi jää ko. sivun html-koodi komennon suorituksen jälkeen.
Käyttäjä joka on keksinnön mukaisesti rakentanut palvelun, on selvittänyt < elokuvan tiedot löytyvät tällaisesta intemet-osoitteesta www-sivuna ja laitti vuoksi komentolistaan tällaisen komennon.
15 Järjestelmä tallentaa myös tiedon siitä, että sivu haettiin www.example.cor palvelimesta, jotta tieto voidaan myöhemmin tarvittaessa lisätä viestin lopp lähdeviitteeksi.
»ti Γ-^ f 11 1 ' MIJ " : 2 etsi teksti /Title?* ft ^ *·» ·♦· · .·*·. Tämä komento etsii dokumentista annettua tekstiä. Tekstissä on mahdollis .*.20 käyttää * ja ? villikortteja, joista * tarkoittaa mitä tahansa sanoja/tekstiä ja ' • *
tahansa yhtä kirjainta. Koska haetusta dokumentista löytyy kohta, missä II
··· . ·· \ <LI><AHREF-VTitle?0012345‘>StarWars (1977)</AxBR>...
niin etsintä onnistuu ja komennon tulokseksi tulee löytynyt *:n kohdalle osi .···. eli "0012345". Kursori jää löydetyn tekstin loppuun jatkotoimenpiteitä varte M* 17 Tässä tapauksessa palvelun rakentaja on palvelun luomisessa huomann ensin hausta tulee sivu jolla on linkit itse leffasivuihin, ja pitää vielä hakes sivu missä on elokuvan tarkat tiedot. Sen vuoksi tässä komennossa haet www-sivu, käyttäen osoitteessa komennossa 2 löydettyä tekstiä.
5 Parametrissä (=2) tarkoittaa komennon 2. tulosta, joten se laajenee muol http://www.example.com/Title70012345 mikä on www:stä haettavan sivu Komennon tuloksena dokumentin sisällöksi tulee tämän uuden www-sivu Aina kun dokumentin sisältö muutetaan kokonaan, kursorin sijoitetaan dc alkuun.
10 4 etsi teksti TfTLE>*<
Seuraavaksi haetaan sivulta sivun otsikko, missä elokuvan tarkka nimi or mainittuna. Komennossa 3 haetun sivun html-koodissa on kohta <TITLE>Star Wars M977K/TITLE> mistä tekstissä oleva * löytää elokuvan nimen, ‘-erikoistoiminnon toiminta 15 rakennettu niin, että se toimii tällaisissa tapauksissa odotetulla tavalla. Ki löytyneen tekstin lopun kohdalle. Komennon tulokseksi tulee sitten *:n ko osunut teksti eli "Star Wars (1977)".
5 etsi teksti V* * votes f «e \: : WWW-sivulla on elokuvan arvostelu tässä tapauksessa muodossa ,.;20 ...8.4/10 (12345 votes)...
muodossa jota etsitään tässä komennossa. Koska * sopii useaan merkkii muutamaan sanaan, löytää etsi teksti -komento halutun kohdan dokumer ί.": asettaa onnistumisen arvoksi tosi. Komennon arvoksi tulee löydetty teksti O "8.4/10 (12345 votes)".
.•*•25 6 jos_ei_onnistunut lähetä_virhe Elokuva (-4) ei arvostelua ♦ 9 18 ohjelman suoritus jatkuu seuraavasta komennosta. Jos virhe lähetettä!! komentolistan läpikäynti samalla.
7 lähetä teksti Elokuva (=4) arvostelu on
Lopuksi rakennetaan vastausviestin sisältö selväkieliseksi keräämällä t 5 yhteen. (*4) parametrissä korvautuu neljännen komennon tuloksella ja viidennen komennon tuloksella, joten parametriksi tulee tässä tapa uksi Elokuva Star Wars (1977) arvostelu on 8.4/10 (12345 vote minkä tiedonkäsittelyosa lähettää edelleen vastauksen ohjausosalle Iät pyynnön lähettäjälle.
10 ! * :: * #
«M
Ml# • · · !** · * n · ··· : ; M#
•M
: : • M# : : • ft m • i

Claims (16)

19
1. Tiedonvälitysjärjestelmä, joka on liitetty yhteen tai kommunikaatioverkkoon, johon sisältyy 5 a) tiedonvälityspalvelin, jossa on tiedon vastaanotto-osat viestien vastaanottamiseksi yhdestä tai u verkosta ja niiden muuttamiseksi tiedonkäsittely-yksikölle sopivaan m tiedon käsittely-yksikkö, joka käsittelee viestit niiden sisällön mukaii 10 niissä pyydetyt tiedot, käsittelee tiedot sekä rakentaa vastaukset niihi tiedon lähetysosat vastausten lähettämiseksi yhteen tai useampaan niiden muuttamiseksi vastaanottajalle sopivaan muotoon, sekä b) käyttöliittymä, jolla voidaan luoda ja ylläpitää palveluja tiedonvälitysp yhdestä tai useammasta tiedonvälitysjärjestelmään liitetystä pä; 15 käsin palvelutuotteena toimivan toimintaohjelman avulla palvelun lu< tiedon hakemiseen, välittämiseen tai tallentamiseen, ... tunnettu siitä, että tiedonkäsittely-yksikkö käsittelee viestit ja h • * * * . pyydetyt tiedot tiedonvälityspalvelimeen luodun toimintaohjelman t 20 joka on luotu yksinkertaisten toimintojen komento listana, jc * * komentolistan elementti koostuu komennosta, sen tarkenteista ja pe * * · .'*»] sekä lisätiedoista kyseiselle komennolle ja jotka komennot kosk .♦**. hakemista, tiedon siirtämistä, ja/tai tiedon käsittelyä. * ·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunne • * f: että elementtien komennot, tarkenteet ja parametrit on esitetty riveinä 20
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunnel että kunkin toiminnon kohdalla on toiminto, jolla käyttäjä voi poistaa lisätä uuden toiminnon sen edelle tai jälkeen, siirtää komennon aiei myöhemmäksi sekä rajata komentolistan toiminta kyseiseen toimintaa 5
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunnel että tarkenne määrittää komennon lähemmin, kuten internet-haun mäi koskemaan html-koodia tai edelleen haun määrittäminen koskems haetusta dokumentista. 10
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunne1 että parametri on syöttötieto, jolla toiminto voidaan suorittaa, < internet-haun tarkka osoite internet-sivun hakemiseksi.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunnel että tiedonlähetysosat saavat vastaukset tiedon lähetyksen o vastausten lähettämiseksi sopivan verkon lähetysosalle.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunne :T:20 että tiedon käsittely-yksikkö, joka käsittelee viestit niiden sisällön r <e;:· hakee niissä pyydetyt tiedot yhdestä tai useammasta verkosta tai p tallennetusta tietokannasta. • · · * · • · · • · » • » ·· 1 :...: 9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonvälitysjärjestelmä, tunne1 • · · :...:25 että ohjelma on talletettuna tietokantaan palvelimessa tai jossain p liitetyssä verkossa. * · » · « • « 1 • · 1 · •t I · 21
11, Menetelmä tiedon välittämiseksi yhteen tai useampaan kommunikaal jossa menetelmässä a) vastaanotetaan viestejä yhdestä tai useammasta verkosta, b) muutetaan vastaanotetut viestit sopivaan muotoon edelleenkäsitte 5 c) käsitellään viestit niiden sisällön mukaisesti, haetaan niissä pyyi käsitellään tiedot sekä rakennetaan niihin vastaukset, d) lähetetään vastaukset oikeaan verkkoon kun ne on muutettu verkkoon sopivaan muotoon, e) tieto välitetään toimintaohjelman muodossa olevan palvelutuol 10 palvelun luomiseksi, informaation hakemiseksi, käsittelen tallentamiseksi, tunnettu siitä, että tiedonkäsittely-yksikkö käsittelee viestit ja I* pyydetyt tiedot tiedonvälityspalvelimeen luodun toimintaohjelman joka on luotu yksinkertaisten toimintojen komentolistana, jc 15 komentolistan elementti koostuu komennosta, sen tarkenteista ja p< sekä lisätiedoista kyseiselle komennolle, jotka suoritetaan järjestyks hakemiseksi, tiedon siirtämiseksitä, ja/tai tiedon käsittelemiseksi.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ett :T: 20 pyydetyt tiedot haetaan yhdestä tai useammasta verkosta tai | .* tallennetusta tietokannasta. M· • * • * I·· • · \*·: 13. Jonkin patenttivaatimuksen 11-12 mukainen menetelmä, tunne • * * että tiedonvälitystuote talletetaan tietokantaan. «** 25
14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen menetelmä, tunne • · · : että tiedonvälitystuotetta muokataan ja/tai luodaan omaan ja/tai ka * ♦ « o . ........- ......... . . 22
15. Jonkin patenttivaatimuksen 11 -14 mukainen menetelmä, t u n n e 111 tiedonvälitystuotteen toiminta kuvataan binäärimuotoisella ohjelmanne siirretään tiedonvälityspalvelimeen tai muualle verkkoon.
16. Palvelutuote jonkin patenttivaatimuksen 1 - 10 n tiedonvälitysjärjestelmässä, joka on liitetty yhteen tai u kommunikaatioverkkoon, jolla palvelulla voidaan erilaisista verke vastaan pyyntöjä ja lähettää niihin vastauksia, tunnettu siitä, järjestelmän käyttöliittymässä komentojono-ohjelman muodoss 10 yksinkertaisia toimintoja, jolloin kukin komentolistan elementt komennosta, sen tarkenteista ja parametreista sekä lisätiedoista komennolle ja jotka toiminnat toimivat siihen syötettyjen parametrien tiedon hakemiseksi, tiedon siirtämiseksitä, ja/tai tiedon käsittelemiseks
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen palvelutuote, tunnettu siitä, ett suoritetaan järjestyksessä, toimivat ehdollisesti tai toistuvasti tai s kohtaan syötettyjen parametrien mukaisesti.
18. Patenttivaatimuksen 16 tai 17 mukainen palvelutuote, tunnettu ;T:20 sen toiminta on kuvattu binäärimuotoisella ohjelmamodulilla j ββ;{· tiedonvälityspalvelimeen tai muualle verkkoon, i»· • « 0 « :/.j 19. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 18 mukainen palvelutuote, tunne että palvelun toimintaohjelma on esitetty palveluntuottajia varten * · * :...:25 johon itse voi lisätä komentoparametrit. • * · 20. Jonkin patenttivaatimuksen 17-19 mukainen palvelutuote, tunne • · · • * nt+ci nak/^lnn trtimintanhiolma nn naluolnnkäx/ttäiiä varten ncittain tai 23 kommunikaatioverkkoon, jolla palvelulla voidaan erilaisista verk vastaan pyyntöjä ja lähettää niihin vastauksia, tunnettu siitä, luodaan komentojono-ohjelmaan muodossa listana yksinkertaisia johon käyttäjä lisää komentoparametrit itse ohjelman toimintakenttiin. 5 • mm • s S • mm • • mmm m • mmm ··· • m I · mmm m · • · · * ·» * < • mm • m • m *»1 mmm • 9 • · ··1 » • mm • · • · · 2H '
FI20002049A 2000-09-18 2000-09-18 Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö FI116871B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002049A FI116871B (fi) 2000-09-18 2000-09-18 Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö
AU2001218669A AU2001218669A1 (en) 2000-09-18 2000-11-29 Information delivery system, method for information delivery, service product and use of the service product
US09/744,868 US7127494B1 (en) 2000-09-18 2000-11-29 Information delivery system, method for information delivery, service product and use of the service product
PCT/FI2000/001036 WO2002023803A1 (en) 2000-09-18 2000-11-29 Information delivery system, method for information delivery, service product and use of the service product

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002049 2000-09-18
FI20002049A FI116871B (fi) 2000-09-18 2000-09-18 Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002049A0 FI20002049A0 (fi) 2000-09-18
FI20002049A FI20002049A (fi) 2002-03-19
FI116871B true FI116871B (fi) 2006-03-15

Family

ID=8559100

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002049A FI116871B (fi) 2000-09-18 2000-09-18 Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö

Country Status (4)

Country Link
US (1) US7127494B1 (fi)
AU (1) AU2001218669A1 (fi)
FI (1) FI116871B (fi)
WO (1) WO2002023803A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2387455A1 (en) * 2002-05-24 2003-11-24 Petr Hejl Virtual mobile phone - sms box
EP1576586A4 (en) * 2002-11-22 2006-02-15 Transclick Inc LANGUAGE TRANSLATION SYSTEM AND METHOD
US20050003837A1 (en) * 2003-05-08 2005-01-06 Midkiff David S. System and method for SMS text routing
US8499028B2 (en) * 2005-02-23 2013-07-30 International Business Machines Corporation Dynamic extensible lightweight access to web services for pervasive devices
US8238949B1 (en) 2009-05-10 2012-08-07 Elizabeth Figarella International text messaging bridge system
CN105227447A (zh) * 2015-10-29 2016-01-06 北京奇虎科技有限公司 问题反馈信息在线回复方法及服务器

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5210870A (en) * 1990-03-27 1993-05-11 International Business Machines Database sort and merge apparatus with multiple memory arrays having alternating access
JPH0797782B2 (ja) * 1991-09-18 1995-10-18 インターナショナル・ビジネス・マシーンズ・コーポレイション 異種トランザクションの調整方法
US5974449A (en) 1997-05-09 1999-10-26 Carmel Connection, Inc. Apparatus and method for providing multimedia messaging between disparate messaging platforms
JPH1115755A (ja) * 1997-06-20 1999-01-22 Matsushita Graphic Commun Syst Inc ファクシミリ型電子メール装置
US6701352B1 (en) * 1997-07-11 2004-03-02 Pitney Bowes Inc. Method and apparatus for importing information from a network resource
US6055538A (en) * 1997-12-22 2000-04-25 Hewlett Packard Company Methods and system for using web browser to search large collections of documents
US6092114A (en) * 1998-04-17 2000-07-18 Siemens Information And Communication Networks, Inc. Method and system for determining the location for performing file-format conversions of electronics message attachments
US6850991B1 (en) * 1998-12-22 2005-02-01 Citibank, N.A. Systems and methods for distributing information to a diverse plurality of devices
JP2000276474A (ja) * 1999-03-24 2000-10-06 Fuji Photo Film Co Ltd データベース検索装置および方法
US6549937B1 (en) * 1999-07-21 2003-04-15 Microsoft Corporation System and method for multi-protocol communication in a computer network

Also Published As

Publication number Publication date
AU2001218669A1 (en) 2002-03-26
WO2002023803A1 (en) 2002-03-21
FI20002049A0 (fi) 2000-09-18
US7127494B1 (en) 2006-10-24
FI20002049A (fi) 2002-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2002351015C1 (en) Method and device for defining objects allowing to establish a device management tree for mobile communication devices
Bonaventure Computer Networking: Principles, Protocols and Practice
US20060116138A1 (en) Value added services creation (vasc) platform
US6993555B2 (en) Method and system for interactively responding to instant messaging requests
FI104873B (fi) Datapalvelu matkaviestinverkossa
US20060235885A1 (en) Selective delivery of digitally encoded news content
US20020156896A1 (en) System and method for providing a gateway between mobile two-way messaging devices and remote computer networks
US9398067B2 (en) Web-based sharing of documents
US20030131311A1 (en) Methods and systems for tracking and playing back errors in a communications network
CN1433622A (zh) 对试图访问网络站点的用户改向的系统和方法
US7155479B2 (en) Increasing the level of automation when configuring network services
CN101156471A (zh) 短信网址装置及实现短信增值业务的系统和方法
WO2002096056A2 (en) Mobile community communication
FI116871B (fi) Tiedonvälitysjärjestelmä, menetelmä tiedon välittämiseksi, palvelutuote sekä palvelutuotteen käyttö
Wang et al. Summary-based routing for content-based event distribution networks
US7739362B1 (en) Method and apparatus for browsing a management information base
US20040054713A1 (en) Push of information from a node in a network to a user unit
CN1599906A (zh) 提供数据库查询服务的方法和服务器
KR20070033984A (ko) 전화번호 코드 및 식별 코드를 사용하는 특정 컴퓨터 ip주소 검색 방법
CN101425067B (zh) 信息检索方法和系统
Hu et al. Research and implementation of campus information push system based on WebSocket
CN116136731A (zh) 交互信息的传输方法、装置、存储介质及电子装置
CN1620049B (zh) 为消息的发送者提供与消息的接受者相关联的服务提供商标识符
CN106612311A (zh) 数据推送方法及装置
WO2003081461A1 (en) Search means containing fixed-length addresses generated by a hash function

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116871

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed
P71A Reinstatment acc. sect. 71a patents act
MM Patent lapsed