FI116701B - Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi - Google Patents

Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116701B
FI116701B FI20021637A FI20021637A FI116701B FI 116701 B FI116701 B FI 116701B FI 20021637 A FI20021637 A FI 20021637A FI 20021637 A FI20021637 A FI 20021637A FI 116701 B FI116701 B FI 116701B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
control device
actuator
rod part
hand
intended
Prior art date
Application number
FI20021637A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20021637A (fi
FI20021637A0 (fi
Inventor
Tapani Holma
Original Assignee
John Deere Forestry Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by John Deere Forestry Oy filed Critical John Deere Forestry Oy
Priority to FI20021637A priority Critical patent/FI116701B/fi
Publication of FI20021637A0 publication Critical patent/FI20021637A0/fi
Publication of FI20021637A publication Critical patent/FI20021637A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116701B publication Critical patent/FI116701B/fi

Links

Landscapes

  • Position Input By Displaying (AREA)

Description

116701
MANUAALINEN OHJAUSLAITE TOIMINTOJEN AKTIVOIMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen ohjauslaite. Keksinnön kohteena on lisäksi patenttivaatimuksen 21 5 johdanto-osan mukainen ohjauslaite. Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 23 johdanto-osan mukainen ohjauslaite.
Puunkorjuun suorittamista varten tunnetaan maastossa liikkuvia metsätyökoneita, kuten harvestereita (engl. harvester), joiden nosturin 10 (engl. crane) päähän on sovitettu käsittelylaitteisto, nk. harvesteripää (engl. harvester head), joka on tarkoitettu pystyssä kasvavan puunrungon katkaisemiseksi, kaatamiseksi, karsimiseksi ja sahaamiseksi halutun mittaisiksi osiksi. Harvesteripäässä on tarvittavat syöttö- ja sahaus-välineet puunrunkojen käsittelyä varten. Sahatut puunrungot kerätään 15 toisella tunnetulla maastossa liikkuvalla työkoneella ja sen käsittely-laitteistolla, jolloin kyseessä on kouralla (engl. grapple) varustettu kuormakone (engl. forwarder), ja rungot kuljetetaan sen kuormatilassa. Tunnetaan myös yhdistelmäkoneita, joissa on yhdistetty harvesterin ja kuormakoneen toiminnot. Puunrunkoja käsitellään myös ajoneuvoon, 20 erityisesti tukkiautoon kiinnitettyjen nosturien ja kourien avulla. Eräs käsittelylaitteisto on myös kaatopää (engl. felling head), joka soveltuu myös puiden niputukseen ja jota käytetään kaatokoneissa (engl. feller :·. buncher).
* •· • » 25 Metsätyökoneen toimintaa ohjaa ohjaamoon sijoittunut kuljettaja, jolla on käytettävissään tavallisesti yksi tai kaksi sauvamaista tai tappi- * maista ohjauslaitetta. Ohjauslaitteen kiertyvien liikkeiden avulla ohja- • * taan ja aktivoidaan manuaalisesti sekä työkoneen, nosturin että käsit-:· telylaitteiston erilaisia toimintoja. Ohjaussauvassa on tyypillisesti kierto- 30 liikkeet eteenpäin, taaksepäin ja molemmille sivuille päin. Ohjaussauvan lisäksi ohjauslaitteessa on tavallisesti useita ohjauspainikkeita, kyt-, : kimiä, näppäimiä tai muita ohjauselimiä. Kehittyneissä järjestelmissä .·!. kuljettajan käytettävissä on käyttöliittymä, johon kuuluu näyttö, näp- > * » päimistö ja muita ohjauselimiä. Käyttöliittymän kautta kuljettaja saa : 35 palautetta työkoneen toiminnasta ja voi aktivoida erilaisia toimintoja.
!.: i Ohjaussauvan avulla kuljettaja voi yhdellä ergonomisella otteella hallita L' ; useita eri toimintoja. Ohjaussauva on tavallisesti sijoitettu kuljettajan 2 116701 istuimen käsinojaan tai sen lähelle, jolloin käsi lepää koukistuneena käsinojan päällä kuljettajan istuessa paikoillaan.
Hakemusjulkaisussa WO 01/53904 on esitetty eräs ohjaussauva, jonka 5 ympärille, pallomaisen alustan päälle, on sijoitettu myös ohjauskytki-met. Laitteen pientä ohjaussauvaa pidetään normaalisti niin, että ohjaussauva on peukalon juuressa ja kämmen on alaspäin.
Eräitä ohjauslaitteita, joihin tartutaan kämmenellä, on esitetty patentti-10 julkaisussa EP 0712062 B1, US 5768947 ja US 5957001. Eräs ohjauslaite, jota voidaan ohjata kahdella eri otteella, on kuvattu patenttijulkaisussa US 4574651, jossa on sekä edestakaisin liikkuva perusosa että kahden ristikkäisen akselin ympäri kiertyvä pystysuuntainen ohjaussauva. Laitteeseen tartutaan otteella, jossa kämmen on pystyssä ja 15 ohjaussauva on kämmentä vasten. Perusosa ja ohjaussauva on varustettu erilaisilla ohjauskytkimillä.
Muita laitteita, joissa on esitetty yksi sormella hallittava erikoisohjaus-elin, on esitetty patenttijulkaisuissa US 3701288 ja US 3941009. Muita 20 laitteita on julkaisuissa US 6152239, SE 455790 B, US 4738417, SE 510786 B, ja SE 512104 B
; Nykyisin käytettävissä olevat ohjauslaitteet ovat ergonomialtaan puut- :·, teellisiä, jolloin erityisesti ohjauselimien sijoittelu ei ole optimaalista ja I . . 25 niiden käytettävyys riippuu siitä, missä asennossa ohjaussauva on, ^ . kuten esimerkiksi patenttijulkaisussa US 4574651. Hakemusjul- , kaisussa WO 01/53904 ohjauskytkimet ovat aina lähellä herkkäliik- keistä ohjaussauvaa, mutta käden asentoa ja samalla otetta on muutettava, mikäli halutaan ulottua näppäimiin. Kämmenen pysty asento on 30 muutettava enemmän tai vähemmän vaakasuoraksi. Kämmentä ei voi : : I pitää alaspäin suuntautuneena mikäli tukevampi, kaikilla sormilla pu- ristava ote on tarpeen, jotta ohjaus pysyisi tarkkana ja sormilla ulotut-,v. täisiin myös ohjaussauvassa olevin kytkimiin. Lyhyt- tai herkkäliikkei- sen ohjaussauvan asentoa on vaikea pitää vakaana, mikäli samanai-:·’ 35 kaisesti yritetään ulottua näppäimiin. Varsinkin laajat näppäimistöt ja i,j · niiden sijoittelu aiheuttavat kurkottelua sormilla ja otteen muuttumisen.
3 116701
Eräs erityinen ongelma esiintyy silloin, kun siirrytään käyttämään uutta ohjauslaitetta, jota käytetään otteella, joka eroaa perinteisestä. Ohjaustoimintojen lisääminen esim. näppäimistön avulla olisi mahdollista, mutta käyttäjät ei ole tottunut erilaiseen ohjauslaitteeseen. Tunnetun 5 tekniikan mukaisesti kaivurikäyttöön tarkoitettua ajoneuvorunkoa ja sen nosturia ohjataan tyypillisesti laajaliikkeisellä ohjaussauvalla, joten siirtyminen herkkäliikkeiseen ohjauslaitteeseen vaatisi lisäksi runsaasti modifiointia. Muutoksia on tehtävä esimerkiksi kädensijaan, kytkentä-laitteistoon ja muuhun mekaniikkaan, johon ohjauslaite liitetään ja joka 10 varsinaisesti mahdollistaa ohjaussauvan erilaiset kierto- tai siirtoliikkeet. Em. ajoneuvorungon käyttäminen metsäkoneena ja kaatopää aiheuttavat lisätoimintoja, joita on kyettävä ohjaamaan. Kyseiset metsäkoneet käsittävät tyypillisesti rungon, joka liikkuu telaketjujen avulla ja jonka päälle on sijoitettu kääntöpöytä, joka kääntyy pystysuoran kierto-15 akselin ympäri. Kääntöpöydän päälle on puolestaan sijoitettu sekä nosturi että ohjaamo ja lisäksi moottori sekä ohjausjärjestelmä.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on esitellä uudentyyppinen ohjauslaite erilaisten työkoneiden, erityisesti metsätyökoneiden ohjaus-20 tarpeita varten sekä edellä mainittujen puutteiden korjaamiseksi. Ohjauslaitteella voidaan myös korvata vanhoja ohjauslaitteita.
Keksinnön mukaiselle ohjauslaitteelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukai-25 selle ohjauslaitteelle on lisäksi tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 21 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle ohjauslaitteelle on myös tunnusomaista se, mitä on esitetty patentti-vaatimuksen 23 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muita edullisia suoritusmuotoja on esitelty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
30 : I : Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon etuna on soveltuminen vanhojen ohjauslaitteiden tilalle, jolloin vanha sauvamainen osa vaih-.·!·. detaan uuteen, mutta vanhaa kytkentälaitteistoa voidaan käyttää. Kyt- kentälaitteistossa sijaitsevat sauvan liikkeen tunnistava anturointi, laa- > · T 35 kerointi ja muu tarvittava mekaniikka, sekä liityntä työkoneen ohjaus-·.: i järjestelmään ja sauvaosan ohjauskytkimiin. Kahvaosat ja ohjaussau- : , vat on yleensä kiinnitetty kytkentälaitteistoon, jossa on esim. kierteellä 4 116701 varustettu metallitappi ja johon keksinnön mukainen ohjauslaite kiinnitetään. Kiinnitystäpä voi vaihdella, mutta tarvittavat kiinnitysvälineet ovat sinänsä tunnettuja ja kahvaosa on tavallisesti ollut irrotettavissa. Keksinnön avulla ei pelkästään muuteta ohjaussauvan muotoa, vaan 5 ohjauselimien määrää voidaan muuttaa verrattuna vanhaan. Keksinnön avulla ohjauselimien sijainti on mahdollisuus vaihtaa sauvamaisesta osasta muualle. Ohjauslaitteessa on lisäksi sähköinen liityntä ja tarvittaessa liitinvälineet, jonka avulla erilaisten ohjauselimien tai näppäimistöjen signaalit välitetään haluttuun kohteeseen.
10
Keksinnön erään suoritusmuodon erityisenä etuna on soveltuminen sekä oikealle että vasemmalle kädelle, Ohjauslaitteen sauvaosa ja oh-jauselinosa ovat irrotettavissa toisistaan ja niiden keskinäinen asento on jopa vaihdettavissa, mikäli kiinnitys sen sallii ja sauvaosan muoto on 15 pääosin symmetrinen leikkaustasossa, joka halkaisee sauvaosan pi-tuussuuntaisesti. Samalla ohjauselinosan ja sauvaosan muoto, joka perustuu pääosin symmetriaan, mahdollistaa ohjauslaitteen käyttämisen kahdessa ylösalaisessa asennossa, joten käyttö on samanlaista kummankin käden kannalta. Tuloksena on kaksi asentoa, jotka ovat 20 peilikuvia keskenään. Ohjauslaite on kiinnitettävissä kytkentälaitteis-toon kahdessa vaihtoehtoisessa asennossa, riippuen siitä kummalle kädelle se on tarkoitettu. Osat ovat symmetrisiä leikkaustasossa, joka "·. katkaisee ohjauselimen, jolloin sauvaosaa ei ole välttämätöntä irrottaa :v ohjauselinosasta kääntöä varten. Symmetria tai peilikuvamaisuus on 25 toteutettu ainakin niillä alueilla, jotka ovat näkyvillä, ja jotka ovat kättä vasten, kuten sauvaosa pääosin, ja sormien ulottuvilla, kuten näp-! , päimistö ja sauvaosan etupinta pääosin.
Sauvaosan täydellinen symmetria halkaisevan leikkaustason suhteen 30 ei aina ole mahdollinen sauvaosan ja ohjauselinosan välisen kiinnityk- sen takia. Tällöin riittää, että sauvaosalla on kaksi asentoa, jotka ovat peilikuvia keskenään, mikäli samaa kiinnitystä käytetään ohjauslaitteen v, eri kiinnitysasennoissa. Kiinnitys voidaan myös järjestää siten, että .! t sauvaosan asento säilyy aina samana, mutta siinä on kaksi vaihtoeh- ; 35 toista paikkaa, joihin ohjauselinosa voidaan kiinnittää. Toinen kiinnitys- : kohta voidaan peittää esimerkiksi peitelevyllä. Edullista on, että sauva- 5 116701 osa ja ohjauselinosa kiinnitetään suoraan toisiinsa, mutta tarvittaessa voidaan käyttää väliosaa, johon ne kiinnittyvät erikseen.
Asennon vaihtoa ja tuntuman säilymistä helpottaa myös näppäimistön 5 symmetrinen muotoilu. Ohjauslaite käsittää sopivimmin yhden suuren näppäimistön, mutta kunkin näppäimen ohjaustoiminto riippuu siitä, mihin asentoon ohjauselinosa on asennettu (ts. joko oikeaa tai vasenta kättä varten). Näppäimelle ominainen ohjaustoiminta on vaihdettavissa esim. ohjelmallisesti siinä ohjausjärjestelmässä, johon ohjauslaite kyt-10 keytyy. Ohjauslaitteen sisäisellä elektroniikalla kunkin näppäimen tai jonkin muun ohjauselimen antama signaali on myös vaihdettavissa, jolloin ohjausjärjestelmän kannalta näppäimistö on aina samanlainen. Toimintoja vaihdetaan symmetrisesti sijoittuneiden ohjauselimien kesken. Ohjaustoimintojen uudelleenmäärittelyiltä vältytään, mikäli näp-15 päimistö ja ohjauselinosa on konstruoitu siten, että näppäimistön asento on kokoonpanoa ajatellen kierrettävissä 180° sellaisen kiertosuunnan ympäri, joka on kohtisuora ohjauselinosan etupinnan suhteen. Kiertoasento riippuu siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite on tarkoitettu.
20
Ergonomian kannalta ohjauslaitteen etuna on se, että erilaiset ohjaus-elimet ovat jatkuvasti samalla etäisyydellä sauvaosasta, johon tartutaan puristavalla otteella. Näppäimet tai kytkimet on sijoitettu sopivimmin kaarevalle pinnalle ja niitä voidaan aktivoida ilman, että käden ote . . 25 olisi irrotettava tai otetta olisi muutettava. Kämmen pysyy olennaisesti pystynä ja ohjauselimiä ohjataan sormenpäillä. Keksinnössä ohjauselinosa on kiinnitetty sopivimmin suoraan sauvaosaan, jolloin ne liikku-':,, vat aina yhdessä ja niiden keskinäinen asento säilyy samana. Esimer kiksi näppäimen sijainti suhteessa hieman koukistuneeseen tai suoris-30 tuneeseen sormeen pysyy samana kiertoasennosta riippumatta. Oh-i jauslaitteella ovat mahdollisia sellaiset ohjausliikkeet, jotka ovat toteu- tettuina kytkentälaitteessa, johon ohjauslaite kiinnitetään. Tavallisesti ,v. ainakin kiertyminen eteen- ja taaksepäin, usein myös kiertyminen si- vuille päin on mahdollista. Kiertoakselit sijaitsevat sopivimmin ohjaus-35 laitteen alapuolella ja tavallisesti ne lisäksi risteävät keskenään, jolloin » » · kiertyminen tapahtuu yhden pisteen ympäri.
• · 6 116701
Ohjauslaitteen käyttökohteena on myös tunnetun tekniikan mukaiset simulaatioympäristöt, joita käytetään työkoneiden käytön opiskelussa ja joissa kuljettajan työympäristö työkoneen ohjaamossa on toteutettu ainakin osittain todenmukaisin välinein. Ohjauslaitetta voidaan käyttää 5 myös puhtaasti pelimäisissä olosuhteissa, jolloin tietokonelaitteistoon yhdistettynä ohjauslaitetta voidaan käyttää työkoneen ohjaukseen. Pe-likäytössä kyseeseen tulevat myös muutkin laitteet ja ajoneuvot tai ohjauslaitteen avulla ohjataan tietokonelaitteistossa ajettavan sovelluksen erilaisia toimintoja, kuten näppäimistöllä tunnetusti tehdään.
10
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen esimerkkinä erästä edullista suoritusmuotoa, jolloin samalla viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: 15 kuva 1 esittää räjäytyskuvana ohjauslaitteen eri osia, kuva 2 esittää vasemman käden ohjauslaitteen sauvaosaa ja ohjauselinosaa toisistaan irrotettuina ja edestä katsottuna, 20 kuva 3 esittää oikean käden ohjauslaitetta katsottuna takaa päin, kuva 4 esittää oikean käden ohjauslaitetta sivulta katsottuna, ja » ‘ kuva 5 esittää erästä kytkentälaitteistoa.
: 25
Kuvan 1 mukainen ohjauslaite 1 käsittää sauvaosan 2, ts. eräänlaisen kädensijan tai kahvan, joka on joustavaa muovimateriaalia ja valmis-: tettu esimerkiksi ruiskupuristamalla. Käyttötilannetta varten ohjauslaite 1 on sovitettu sellaiseksi, että sauvaosan 2 yläosa kaareutuu suoris-30 tettujen sormien osoittamaan suuntaan. Sopivimmin sauvaosan 2 ·· ; muoto vastaa ympyrän kaarta ja sen poikkileikkaus on pyöreä. Sauva- osa 2 on symmetrinen sellaisen poikittaisen leikkaustason suhteen, joka jakaa sauvaosan 2 kahteen peräkkäiseen osaan, jotka ovat sopi-vimmin yhtä suuria. Sauvaosa 2 on symmetrinen ainakin sillä alueella, ;' 35 josta pidetään kiinni eri asennoissa. Kuvien 1-4 suoritusmuodoissa koko ohjauslaite 1 käännetään ylösalaisin eri kiinnitystapoja varten. Keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesti vain ohjauselinosan 3 7 116701 asento vaihdetaan ylösalaisin ja kiinnitysvälineiden 15 paikka ei vaihdu. Tällöin osien 2 ja 3 välinen kiinnitys on oltava symmetrinen halkaisevan leikkaustason suhteen tai kiinnityskohtia on kaksi. Sauvaosan 2 ja kuoriosan 4 väliset kiinnityselimet on järjestetty siten, että vaihto on mah-5 dollinen.
Kääntöominaisuuden ja symmetrian ansiosta sauvaosa 2 soveltuu sekä oikean että vasemman käden ohjauslaitteelle 1. Ote ja tuntuma säilyvät silti tarvittaessa samanlaisena. Sauvaosa 2 on valmistettu tai-10 vutetun alumiiniputken ympärille, joka on halkaisijaltaan esim. noin 14 mm. Kuvan 1 suoritusmuodossa putken kuhunkin päähän on hitsattu aluslevy. Kummassakin päässä, sekä yläpäässä 2a että alapäässä 2b, on lisäksi esim. 10 mm sisäpuolinen kierre. Päissä 2a, 2b olevat kierteet kiinnittävät sauvaosan 2 kuoriosaan 4, kuvan 1 tapauksessa sen 15 etupintaan 4a. Ohjauselinosan 3 muodostavat ainakin kuoriosat 4 ja 5, sekä lisäksi näppäinmatot 6 ja 7 sekä piirilevyt 8, 9 ja 10. Kuvassa 1 osaan 3 kuuluu lisäksi peitelevy 11 ja pienen näppäimistön 23 peitelevy 12, joka on varustettu aukoilla 12a. Ensimmäinen pää 2a (ts. yläpää) kiinnitetään aluslevyn 12 ja mutterin 13 avulla, jolloin kuoriosa 4 jää 20 niiden alle ja kiinnittyy paikoilleen sauvaosaa 2 vasten. Toiseen päähän 2b (ts. alapää) kiinnitetään adapteri 15, joka tässä suoritusmuodossa on tappi, joka varustettu ulkopuolisella kierteellä ja joka kierretään sauvaosan 2 kierteeseen. Tappi 15 lukitaan paikoilleen aluslevyllä 14 ja mutterilla 16, jolloin kuoriosa 4 jää niiden alle ja kiinnittyy paikoilleen i ‘ ; 25 sauvaosaa 2 vasten. Adapteri 15 lävistää kuoriosan 4.
Ohjauslaitteen 1 eri asentojen takia sauvaosan 2 kierteet ovat saman-. >, ; laisia ja sijoittuneet symmetrisesti, joten tappi 15 on vaihtoehtoisesti (ts.
oikeaa kättä varten) kiinnitettävissä paikkaan, johon mutteri 13 sijoite-*··' 30 taan. Kuvassa 1 oleva kiinnitystäpä on vasenta kättä varten. Adapteri 15 muodostaa tarvittavat kiinnitysvälineet kytkentälaitteistoon (kuva 5) ·; * kiinnittymistä varten. Kiinnitystäpä voi vaihdellakin, kunhan sauvaosan 2 asento säilyy samana. Kytkentälaitteisto 24 on sinänsä tunnettua tekniikkaa. Kytkentälaitteisto 24 käsittää anturivälineet eri suuntaisten .···. 35 liikkeiden havaitsemiseksi, välineet liikkeitä vastaavien ohjaussignaa- lien generoimiseksi, ja välineet ohjaussignaalien välittämiseksi kytken- > * · : > : ; tälaitteiston 24 ulkopuolelle.
• » » • · 8 116701
Ohjauselinosan 3 kotelointi on toteutettu kahden kuoriosan 4 ja 5 avulla. Kuoriosa 4 kiinnitetään kuvan 1 suoritusmuodossa molempiin päihin 2a ja 2b, joiden välille kuoriosa 4 kaareutuen asettuu. Kuoriosan 5 4 etupinnassa 4a on syvennykset, joihin päät 2a, 2b asettuvat. Eräässä suoritusmuodossa osa 3 on lyhyempi, jolloin se kiinnittyy joko päähän 2a tai 2b. Kuoriosa 4 on etupinnaltaan 4a pääosin kovera ja kaareva ja muistuttaa muodoltaan bumerangia, ts. leveätä V-kirjainta, jonka kupera ulkosyrjä 4b on kohonneena suhteessa koveraan sisäsyrjään 4c. 10 Kuoriosan 4 keskiosa sijoittuu välimatkan päähän linjasta, joka kulkee kuoriosan 4 eri päiden tai sauvaosan 2 kiinnityskohtien kautta. Sauva-osa 2 ja kuoriosan 4 keskiosa sijoittuvat kyseisen linjan eri puolille. Etupinta 4a sijoitetaan vinosti suhteessa käyttäjään, jolloin ulkosyrjä 4b rystysen puolelle ja sisäreuna 4a on kämmenen puolella. Ulkosyrjä 4b 15 on kauempana käyttäjästä kuin sisäsyrjä 4c. Etupinta 4a on kaareva ja kovera pinta, johon ohjauselimet on sijoitettu ja joka on sopivan etäisyyden päässä kädestä. Ohjauselimiä aktivoidaan suoristuneiden tai hieman koukistuneiden sormien avulla otteen irtoamatta ja kämmen pysyy sauvaosaa 2 vasten. Käyttötilanteessa etupinta 4a on poikittain 20 suhteessa hieman koukistuneisiin sormiin. Kun sormet kiertyvät sauva-osan 2 ympärille, niin sormet ovat osien 2 ja 3 välissä. Etupinta 4a sijoittuu välimatkan päähän sauvaosasta 2.
f . Erityisesti kuoriosa 4, sopivimmin myös kuoriosa 5, on symmetrinen 25 sellaisen poikittaisen leikkaustason suhteen, joka jakaa kuoriosan kahteen, sopivimmin täysin samanlaiseen osaan. Kuvan 1 suoritus-; muodossa ohjauselimiä varten tarkoitetut aukot 4d ovat myös symmet- , . : risiä kyseisen leikkaustason suhteen. Ohjauselimiä ovat esimerkiksi / näppäimet 18, 19 ja 20, jotka on kiinnitettyinä piirilevyille 8, 9 ja 10. Pii- 30 rilevyt kiinnitetään kuoriosiin esimerkiksi ruuveilla. Valitun muodon an siosta kuoriosan 4 asento on toista kättä varten vaihdettavissa ylösalai-:;;t: seksi, mutta silti käyttötapa ja käyttötuntuma säilyvät samoina. Oikean ··’ ja vasemman käden kuoriosien valmistaminen erikseen ei ole tarpeen.
I I · .·. 35 Kuoriosat 4 ja 5 on valmistettu sopivimmin ruiskupuristamalla ja niiden sisäpuoli on päällystetty sopivimmin kuparimaalilla sähkömagneettista :·: : suojausta varten. Kuoriosat 4 ja 5 kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi ruu- 9 116701 vikiinnityksellä ja niiden sisäpuolelle kiinnitetään tarvittavat piirilevyt ja muu elektroniikka. Sauvaosan 2 kiinnitysvälineet 12, 13, 14 ja 16 jäävät piiloon kuoriosan 5 alle. Kuoriosassa 5 onkin tasainen kupera ulkopinta 5a, joka on käyttäjän kannalta edullinen, koska se antaa tilaa istuvan 5 käyttäjän jalalle eikä siinä ole kohoumia, joihin reisi törmäisi. Kupera pinta osoittaa käyttäjän jalkaa kohti. Pintojen 4a ja 5a etäisyys on pääosin vakio ja niiden välille sijoittuvat sivupinnat, jotka ovat kiinnittyneet kuoriosiin. Peitelevyt 11 ja 12 muodostavat sivupinnan osan, johon peukalo ulottuu kun sauvaosaa 2 pidellään ja joka on sisäsyrjän 4c vie-10 ressä.
Kuvaa 1 suoritusmuodossa kuoriosaan 4 on valmistukseen jälkeen työstettävä reikä liitintä 17 varten ja molempiin kuoriosaan 4 ja 5 on työstettävä aukko (kuoriosan 5 aukko 5b) adapteria 15 varten. Vaihto-15 ehtoisesti adapteri 15 lävistää vain yhden kuoriosan. Tarvittavat aukot tai reiät on valmistettavissa valmiiksi myös valun aikana, jolloin tarpeettomat aukot tulpataan tai peitetään kokoonpanon aikana. Käytössä olevat aukot tai reiät valitaan riippuen siitä miten päin ohjauselinosa 3 sijoitetaan. Eräs esimerkki peitelevystä on peitelevy 11, joka on vaihto-20 kelpoinen peitelevyn 12 kanssa, jotta näppäimistö 23 olisi vaihdettavissa eri päähän kuoriosaa 4.
Ohjauselinosan 3 sivupinnalle on sijoitettu pieni näppäimistö 23, johon | ·· peukalo ulottuu. Näppäimistö 23 sijoittuu sauvaosan 2 sen pään 2a tai 25 2b lähelle, joka on ylimpänä (kuvassa 1 yläpää 2a). Kuoriosa 4 käsittää : ;*; irrallisen reikälevyn 12 näppäimistöä 23 varten ja toisaalta peitelevyn 11, joiden ulkomuodot vastaavat toisiaan. Reikälevyn 12 ja peitelevyn : 11 paikat ovat keskenään vaihdettavissa, riippuen siitä onko ohjaus- laite 1 tarkoitettu vasemmalle vai oikealle kädelle. Pieni näppäimistö 30 23 käsittää lisäksi reikälevyn 12 (i.e. peitelevyn 12) alle sijoittuvan sili- . . konikumimaton 7, johon on muodostettu kohoumat, jotka ulottuvat auk- : kojen 12a läpi. Pieni näppäimistö 23 käsittää myös maton 7 alle sijoit- tuvan piirilevyn 10, jonka pinnalle näppäinkupolit tai vastaavat sähköi-set näppäinelimet 20 on sijoitettu.
35 , ·' Näppäimien tai muiden ohjauselimien tekniikka ja valmistustapa ovat · sinänsä tunnettua tekniikkaa, jolloin näppäimet 18, 19 ja 20 käsittävät » · * 10 116701 esimerkiksi nurjahtavan kupolin, joka oikosulkee piirilevylle sijoitetut liuskajohtimet. Näppäimistön muu elektroniikka selvittää edelleen sen, mitä näppäintä on kulloinkin painettu. Muut tarvittavat elektroniset komponentit (ei esitetty) ja tarvittava toiminnallisuus on sijoitettu esi-5 merkiksi piirilevyille 8 ja 9, tai erilliseen piirilevyyn tai komponenttiin, joka on kiinnitetty kuoriosaan. Elektroniset komponentit ovat sähköisten johtimien (ei esitetty) kautta yhteydessä liittimeen 17 ja edelleen ohjauslaitteen 1 ulkopuolelle, jolloin noudatetaan haluttuja tiedonsiirtoprotokollia. Liitin 17 on kiinnittyneenä esimerkiksi pienelle piirilevylle 21, 10 joka sijoittuu kuoriosien 4 ja 5 sisälle ja joka on sähköisin johtimin (ei esitetty) yhteydessä muihin piirilevyihin ja ohjauselektroniikkaan. Tärkein liitinvälineiden 17 kautta välitettävä signaali on tieto siitä, mikä näppäin on kulloinkin painettuna tai mikä ohjauselin on aktivoituna. Lii-tinvälineitä voi tarvittaessa olla useita, riippuen käytetyistä ohjauseli-15 mistä.
Suuri näppäimistö 22 käsittää näppäinmaton 6 ja piirilevyt 8 ja 9, kuten myös kuoriosan 4 aukot 4d, jotka myös ovat pääosin symmetrisiä sellaisen leikkaustason suhteen, joka on poikittainen kuoriosan 4 pituus-20 suuntaan nähden ja joka katkaisee kyseiset osat keskeltä, sopivimmin kahteen yhtäsuureen osaan. Erityisesti näppäinmaton 6 kuviointi ja näppäimien muoto on symmetrinen. Em. symmetriataso kulkee maton 6 taitekohdan 6a kautta. Näppäinmaton 6 kohoumien yläpinnan muo-dot ovat erilaisia, jotta näppäimen tunnistaminen pelkän tuntoaistimuk-I - 25 sen perusteella olisi mahdollista. Kuoriosan 4 rei’itys 4d on myös vas- ; taavasti symmetrinen. Piirilevyt 8 ja 9 ovat tässä tapauksessa erillisiä, : jotta ne voitaisiin asentaa suorina kaarevaan kuoriosaan 4. Erään ,·, · vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaisesti piirilevyjä on vain yksi ja/tai ne ovat kaarevia, jolloin ne noudattavat tarkemmin etupinnan 4a muo-30 toja. Piirilevy voi myös olla taipuisa. Näppäinmatto 6 on tarvittaessa kaksiosainen ja se on valmistettu silikonikumista.
,,,·’ Kuvassa 2 sauvaosa 2 ja ohjauselinosa 3 on esitetty toisistaan irrotet- ; tuina, kun lisäksi ohjauselinosa 3 on valmiiksi kokoonpantu. Osien .*·. 35 asento vastaa sitä kiinnitystä, joka on tarkoitettu vasenta kättä varten.
’ Mikäli ohjauselin 1 on tarkoitettu oikeaa kättä varten, niin näppäimistön • i : 23 ja peitelevyn 11 paikkaa vaihdetaan. Tässä suoritusmuodossa li- » * » 11 116701 säksi kiinnitysvälineiden 15 (ts. adapteri 15) paikka vaihdetaan ohjaus-elinosan 3 (ja sauvaosan 2) vastakkaiseen päähän.
Kuvassa 3 sauvaosa 2 ja ohjauselinosa 3 ovat kiinnitettyinä toisiinsa ja 5 katsottuina ohjauslaitteen 1 takaa. Osien asento vastaa sitä kiinnitystä, joka on tarkoitettu oikeaa kättä varten. Kuvaan 2 verrattuna kiinnitysvä-lineet 15, näppäimistö 23 ja liitin 17 on siirretty ohjauslaitteen 1 vastakkaiseen päähän. Mikäli kullekin näppäimelle (yht. 22 kpl) on annettu yksilöllinen ohjaustoiminta, niin tämän lisäksi kuvan 1 piirilevyjen 8 ja 9 10 paikat on vaihdettu ja niiden asento on käännetty 180°. Vastaava asennonvaihto koskee myös peitelevyä 11 ja näppäimistöä 22. Näppäimistön 22 tilalla voi olla muunkinlainen ohjauselinkokonaisuus tai -komponentti, joka ei sisällä pelkästään painettavia ohjauselimiä.
15 Kuten kuvasta 3 nähdään, niin ohjauslaite 1 kiinnitetään adapterin 15 avulla, jolloin sekä sauvaosa 2 että ohjauselinosa 3 liikkuvat aina yhdessä ja vieläpä samojen kiertoakselien ympäri, riippuen siitä mitä liikemahdollisuuksia kytkentälaitteistoon on toteutettu. Sauvaosaan 2 tartutaan otteella, jossa kämmen on oleellisesti pystyssä ja sormet 20 kiertyvät sauvaosan 2 ympärille, jolloin se jää peukalon ja kämmenen väliin. Ohjauselimet tai näppäimistö ovat sormenpäiden ulottuvilla. Painettavien näppäimien tilalla tai lisäksi voi myös olla kierrettäviä tai liuotettavia ohjauselimiä, mikäli niin halutaan. Esitetyssä suoritusmuo- | dossa (kuvat 1 ja 2) näppäimiä on 22 kpl eri toimintoja varten.
: : 25 : : Keksinnön eräässä suoritusmuodossa näppäimistön 23 asema pinnalla ; 4a on siirrettävissä, koska aukkoja 4d on enemmän kuin näppäimiä.
: Piirilevy näppäimineen on siirrettävissä useaan eri kohtaan siten, että kaikki näppäimet kohdistuvat jonkin aukon kohdalle. Tarpeettomat au- t · 30 kot peitetään joko peitelevyllä tai muulla tavoin. Sopivimmin koko näppäimistö on portaattomasti liputettavissa tai kiinnitettävissä haluttuun ; : paikkaan, joka on käyttäjän kannalta sopivin. Sopivimmin myös näp- •: : päimistön korkeusasento on säädettävissä.
; 35 Keksinnön eräässä suoritusmuodossa vaihdettavuudesta oikean ja va semman käden kesken on luovuttu, mutta rakenne vastaa kuvassa 1 ; esitettyä. Symmetrisyys ei ole välttämätöntä ja muodot voidaan suun- 12 116701 nitella pelkästään joko vasenta tai oikeata kättä varten. Tällöin on valmistettava erikseen ohjauslaitteita eri kättä varten.
Kuvassa 4 on puolestaan tuotu paremmin esille sauvaosan 2 ja oh-5 jauselinosan 3 eräs edullinen muoto. Ohjauslaite 1 on katsottuna suunnasta, joka on käyttäjään päin. Sauvaosa 2 on suora leikkausta-sossa, joka on piirustustason suhteen oleellisesti samansuuntainen, mutta se on symmetrisesti eteenpäin taipuneena. Kuoriosien sisä- ja ulkosyrjien 4b ja 4c voidaan myös todeta olevan suoria piirustustason 10 suuntaisessa leikkaustasossa, mutta niiden muoto on symmetrisesti kaareva poikittaisessa tasossa. Symmetriataso, joka leikkaa ohjauslaitteen 1, on kalteva ja se viettää alaspäin siirryttäessä käyttäjästä eteenpäin ja poispäin.
15 Keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyyn suoritusmuotoon, vaan se voidaan toteuttaa oheisten patenttivaatimusten puitteissa. 1 i » ·

Claims (24)

116701
1. Ohjauslaite, johon vaikutetaan käyttäjän kädellä ja joka on sovitettu useiden eri toimintojen ohjaamiseksi sekä kytkettäväksi kytkentälait-5 teistoon (24), joka puolestaan mahdollistaa siihen kiinnitetyn ohjauslaitteen (1) erilaisia kiertyviä liikkeitä, joita käytetään mainittujen toimintojen aktivointiin, jolloin ohjauslaite (1) käsittää: sauvaosan (2), joka käyttötilanteessa on oleellisesti pys-10 tysuuntainen ja joka on sovitettu käyttäjän sellaista otetta varten, jossa sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle poikittain ja ympäröitävissä tarvittaessa kaikilla sormilla ja jolla liikutellaan sauvaosaa (2), ja 15. ohjauselinosan (3), joka käsittää etupinnan (4a), joka käyttötilanteessa on suoristuneiden tai hieman koukistuneiden sormien, paitsi peukalon, ulottuvilla, kun samanaikaisesti sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle, jolloin mainittuun etupintaan on samalla sijoitettuna useita erillisiä 20 ohjauselimiä (22), jotka ovat mainittujen toimintojen akti vointia varten ja joihin vaikutetaan sormenpäillä, - jolloin mainitut sauvaosa (2) ja ohjauselinosa (3) ovat kiinnittyneinä toisiinsa siten, että ohjauselinosa (3) liikkuu 25 sauvaosan (2) mukana, kun ohjauslaite (1) on kiinnitettynä [ . mainittuun kytkentälaitteistoon, jolloin samalla mainittujen ohjauselimien (22) asento ja etäisyys suhteessa sauva-:·. osaan (2) ovat säilytettävissä samana myös mainittujen kiertyvien liikkeiden aikana, ..:r 30 tunnettu siitä, että: - ohjauselinosalla (3) on kaksi kiinnitysasentoa ja ohjaus-elinosan (3) muoto on järjestetty sellaiseksi, että sen asento :'j 35 ensimmäisessä kiinnitysasennossa, joka on tarkoitettu oi- :1·[: keaa kättä varten, on samanlainen suhteessa käytettyyn käteen kuin toisessa kiinnitysasennossa, joka on tarkoitettu 116701 vasenta kättä varten, jotta mainittujen ohjauselimien (22, 23) asento ja etäisyys suhteessa kulloinkin käytettyyn käteen ja sormiin säilyisi samanlaisena kiinnitysasennosta riippumatta. 5
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että myös sauvaosalla (2) on yhdessä ohjauselinosan (3) kanssa kaksi kiinnitysasentoa, joko vasenta tai oikeaa kättä varten, jolloin myös sau-vaosan (2) muoto on järjestetty eri kiinnitysasennoissa samanlaiseksi 10 suhteessa käytettyyn käteen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että sauvaosa (2) on kiinnitettävissä mainittuun kytkentälaitteeseen (24) vain yhdessä kiinnitysasennossa, ja ohjauselinosa (3) on kiinnitettä- 15 vissä sauvaosaan (2) ensimmäisessä ja toisessa kiinnitysasennossa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainittu sauvaosa (2) on yläosaltaan (2a) kaareutuva, jolloin se on muodoltaan ympyrän kaarta vastaava ja jolloin käyttötilanteessa 20 se kaareutuu olennaisesti suuntaan, johon käden suoristetut sormet osoittavat.
, 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen ohjauslaite, tunnettu ‘ siitä, että käyttötilanteessa mainittu etupinta (4a) on poikittain suh- 25 teessä hieman koukistuneisiin sormiin, jotka ovat aktivoimassa maini-* ’ tulle etupinnalle (4a) sijoitettuja ohjauselimiä (22).
6. Jonkin patenttivaatimukseni - 5 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainittu etupinta (4a) on kovera kokonaan tai ainakin siltä ,,; · * 30 osalta, johon mainitut ohjauselimet (22) ovat sijoitettuina.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauselinosa (3) käsittää sivupinnan (12), joka käyttötilan-teessä on suoristuneen tai hieman koukistuneen peukalon ulottuvilla, 35 kun samanaikaisesti sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle, ja jol-loin mainittuun sivupintaan (12) on samalla sijoitettuna ainakin yksi 116701 ohjauselin (23), joka on mainittujen toimintojen aktivointia varten ja johon vaikutetaan peukalon päällä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen ohjauslaite, tunnettu 5 siitä, että ohjauselinosa (3) käsittää takapinnan (5a), joka on pääosin kupera ja asettuneena käyttötilanteessa istuvaa käyttäjää kohti, jolloin sen muoto on järjestetty väistämään käyttäjän jalkaa ja erityisesti reittä, kun ohjauslaite (1) on sijoitettuna käyttäjän vierelle.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauselinosa (3) on irrottaen kiinnitettävissä sauvaosaan (2), joko pelkästään sen yläpäähän (2a), tai pelkästään sen alapäähän (2b), tai samanaikaisesti niihin molempiin.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että toisessa kiinnitysasennossa ohjauselinosa (3), tai sauvaosa (2), tai ne molemmat ovat oleellisesti ylösalaisin suhteessa ensimmäiseen kiinnitysasentoon.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauselinosa (3), tai sauvaosa (2), tai ne molemmat ovat muodoltaan pääosin symmetrisiä siten, että toinen kiinnitysasento on ensimmäisen kiinnitysasennon peilikuva. ] . 25
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen ohjauslaite, tunnettu | l siitä, että ohjauselinosa (3) käsittää näppäimistön tai ohjauselinkoko- ’; : naisuuden (22), joka käsittää useita ohjauselimiä (20) ja joiden sijoittelu on symmetrinen siten, että toinen kiinnitysasento on ensimmäisen kiinnitysasennon peilikuva. 30
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen ohjauslaite, tunnettu v, siitä, että ohjauselinosa (3) käsittää näppäimistön tai ohjauselinkoko- naisuuden (22), joka on sijoitettavissa paikoilleen ainakin kahdessa eri asennossa, riippuen siitä kummallako kädellä kyseistä ohjauslaitetta 35 (1) on tarkoitus käyttää, jotta niiden asento ja sijainti suhteessa kulloin- kin käytettyyn käteen säilyisi samanlaisena. 116701
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi kiinnitysvälineet (15), jotka on tarkoitettu ohjauslaitteen (1) kiinnittämiseksi mainittuun kytkentälaitteistoon (24) ja jotka ovat sijoitettavissa ainakin kahteen eri paikkaan ohjauslaitteessa 5 (1), riippuen siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite on.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauslaite (1) on kiinnitettynä kytkentälaitteistoon (24), joka käsittää kiertoliikkeet sellaisten kiertoakselin ympäri, jotka käyttötilan- 10 teessä sijoittuvat olennaisen vaakasuorina ohjauslaitteen (1) alapuolelle ja jotka ovat ristikkäiset, jolloin ohjauslaite (1) on kierrettävissä ainakin eteenpäin, ainakin taaksepäin ja sopivimmin myös molemmille sivuille päin.
16. Patenttivaatimuksen 7 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainitulla sivupinnalle (12, 11) sijoittuneet ohjauselimet (23) ovat sijoitettavissa ainakin kahteen eri paikkaan, riippuen siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite (1) on, jotta mainittujen ohjauselimien (23) asento ja etäisyys suhteessa peukaloon säilyisi samanlaisena. 20
17. Jonkin patenttivaatimuksen 1-16 mukainen ohjauslaite, tunnettu :·. siitä, että se käsittää lisäksi liitinvälineet (17, 21), jotka on tarkoitettu •v. ohjauselimien (22, 23) ohjaussignaalien välittämiseksi ohjauslaitteen (1) ulkopuolelle. | 25
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainitut liitinvälineet (17, 21) ovat sijoitettavissa ainakin kahteen eri paikkaan, riippuen siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite (1) on, jotta mainittujen liitinvälineiden (17, 21) sijainti suhteessa käteen säilyisi 30 samanlaisena.
\ 19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-18 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauselinosa (3) on varustettu irrotettavasti kiinnitetyillä pei-televyillä (11, 12), joiden tehtävänä on peittää niitä vaihtoehtoisia koh-‘' ’: 35 tia, joihin ohjauselimet (23) ovat siirrettävissä. 116701
20. Jonkin patenttivaatimuksen 1-19 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että se on sovitettuna metsätyökoneeseen, joka käsittää telaketjujen avulla liikkuvan rungon, jonka päälle on sijoitettu ohjaamo ja nosturi, jotka on järjestetty kiertymään pystysuunnan ympäri, ja jolloin 5 nosturiin on kiinnitettynä harvesteripää tai kaatopää.
21. Ohjauslaite, johon vaikutetaan käyttäjän kädellä ja joka on sovitettu useiden eri toimintojen ohjaamiseksi sekä kytkettäväksi kytkentälait-teistoon (24), joka puolestaan mahdollistaa siihen kiinnitetyn ohjaus- 10 laitteen (1) erilaisia kiertyviä liikkeitä, joita käytetään mainittujen toimintojen aktivointiin, jolloin ohjauslaite (1) käsittää: sauvaosan (2), joka käyttötilanteessa on oleellisesti pystysuuntainen ja joka on sovitettu käyttäjän sellaista otetta 15 varten, jossa sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle poikittain ja ympäröitävissä tarvittaessa kaikilla sormilla ja jolla liikutellaan sauvaosaa (2), ja ohjauselinosan (3), joka käsittää etupinnan (4a), joka 20 käyttötilanteessa on suoristuneiden tai hieman koukistunei den sormien, paitsi peukalon, ulottuvilla, kun samanaikai-sesti sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle, jolloin •v. mainittuun etupintaan on samalla sijoitettuna useita erillisiä ohjauselimiä (22), jotka ovat mainittujen toimintojen akti-25 vointia varten ja joihin vaikutetaan sormenpäillä, *; / - jolloin mainitut sauvaosa (2) ja ohjauselinosa (3) ovat kiinnittyneinä toisiinsa siten, että ohjauselinosa (3) liikkuu sauvaosan (2) mukana, kun ohjauslaite (1) on kiinnitettynä 30 mainittuun kytkentälaitteistoon, jolloin samalla mainittujen :ohjauselimien (22) asento ja etäisyys suhteessa sauva- osaan (2) ovat säilytettävissä samana myös mainittujen ..: kiertyvien liikkeiden aikana, ja 35. jolloin ohjauselinosa (3) käsittää sivupinnan (12), joka käyt- tötilanteessa on suoristuneen tai hieman koukistuneen peukalon ulottuvilla, kun samanaikaisesti sauvaosa (2) on si- 116701 joittuneena kämmenelle, ja jolloin mainittuun sivupintaan (12) on samalla sijoitettuna ainakin yksi ohjauselin (23), joka on mainittujen toimintojen aktivointia varten ja johon vaikutetaan peukalon päällä, ja 5 tunnettu siitä, että: ohjauslaite (1) käsittää lisäksi kiinnitysvälineet (15), jotka on tarkoitettu ohjauslaitteen (1) kiinnittämiseksi mainittuun kyt-10 kentälaitteistoon (24) ja jotka ovat sijoitettavissa ainakin kahteen eri paikkaan ohjauslaitteessa (1), riippuen siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite on.
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että 15 ohjauselinosa (3) käsittää näppäimistön tai ohjauselinkokonaisuuden (22), joka käsittää useita ohjauselimiä (20) ja joiden sijoittelu on symmetrinen siten, että ohjauslaitteen (1) toinen kiinnitysasento, joka on tarkoitettu vasenta kättä varten, on ohjauslaitteen (1) ensimmäisen kiinnitysasennon peilikuva, jolloin kyseinen ensimmäinen kiinnitys on 20 tarkoitettu oikeaa kättä varten.
:·. 23. Ohjauslaite, johon vaikutetaan käyttäjän kädellä ja joka on sovitettu ! v, useiden eri toimintojen ohjaamiseksi sekä kytkettäväksi kytkentälait- ‘ '.t teistoon (24), joka puolestaan mahdollistaa siihen kiinnitetyn ohjaus- \ 25 laitteen (1) erilaisia kiertyviä liikkeitä, joita käytetään mainittujen toi- ' * mintojen aktivointiin, jolloin ohjauslaite (1) käsittää: sauvaosan (2), joka käyttötilanteessa on oleellisesti pystysuuntainen ja joka on sovitettu käyttäjän sellaista otetta 30 varten, jossa sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle poikittain ja ympäröitävissä tarvittaessa kaikilla sormilla ja Λ jolla liikutellaan sauvaosaa (2), ja ;* - ohjauselinosan (3), joka käsittää etupinnan (4a), joka 35 käyttötilanteessa on suoristuneiden tai hieman koukistunei- den sormien, paitsi peukalon, ulottuvilla, kun samanaikaisesti sauvaosa (2) on sijoittuneena kämmenelle, jolloin 116701 mainittuun etupintaan on samalla sijoitettuna useita erillisiä ohjauselimiä (22), jotka ovat mainittujen toimintojen aktivointia varten ja joihin vaikutetaan sormenpäillä, 5. jolloin mainitut sauvaosa (2) ja ohjauselinosa (3) ovat kiinnittyneinä toisiinsa siten, että ohjauselinosa (3) liikkuu sauvaosan (2) mukana, kun ohjauslaite (1) on kiinnitettynä mainittuun kytkentälaitteistoon, jolloin samalla mainittujen ohjauselimien (22) asento ja etäisyys suhteessa sauva-10 osaan (2) ovat säilytettävissä samana myös mainittujen kiertyvien liikkeiden aikana, ja jolloin ohjauselinosa (3) käsittää sivupinnan (12), joka käyttötilanteessa on suoristuneen tai hieman koukistuneen peu-15 kalon ulottuvilla, kun samanaikaisesti sauvaosa (2) on si joittuneena kämmenelle, ja jolloin mainittuun sivupintaan (12) on samalla sijoitettuna ainakin yksi ohjauselin (23), joka on mainittujen toimintojen aktivointia varten ja johon vaikutetaan peukalon päällä, ja 20 tunnettu siitä, että: mainitulle sivupinnalle (12, 11) sijoittuneet ohjauselimet (23) ovat sijoitettavissa ainakin kahteen eri paikkaan, riippuen 25 siitä kumpaa kättä varten ohjauslaite (1) on, jotta mainittu jen ohjauselimien (23) asento ja etäisyys suhteessa peu-: kaloon säilyisi samanlaisena.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että 30 ohjauselinosa (3) on varustettu irrotettavasti kiinnitetyillä peitelevyillä : (11, 12), joiden tehtävänä on peittää niitä vaihtoehtoisia kohtia, joihin ‘. ohjauselimet (23) ovat siirrettävissä. 35 116701
FI20021637A 2002-09-12 2002-09-12 Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi FI116701B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021637A FI116701B (fi) 2002-09-12 2002-09-12 Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021637 2002-09-12
FI20021637A FI116701B (fi) 2002-09-12 2002-09-12 Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20021637A0 FI20021637A0 (fi) 2002-09-12
FI20021637A FI20021637A (fi) 2004-03-26
FI116701B true FI116701B (fi) 2006-01-31

Family

ID=8564578

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20021637A FI116701B (fi) 2002-09-12 2002-09-12 Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116701B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20021637A (fi) 2004-03-26
FI20021637A0 (fi) 2002-09-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3696714B1 (de) Elektronischer handschuh mit barcode scanner
DE10296965B4 (de) Tragbare Vorrichtung mit wenigstens einer optischen Ausgabevorrichung zumindest zur Visualisierung von Prozessdaten einer Maschine, eines Roboters oder eines technischen Prozesses
EP3081347B1 (de) Roboter-bedienhandgerät, ein damit elektronisch kommunizierendes gerät und system
US10606303B2 (en) Control lever for a vehicle
JP4469239B2 (ja) 作業機械の操作装置
EP1344115B1 (en) Joystick steering on power machine with filtered steering input
US20080128253A1 (en) Manual control unit for a vehicle
DE102020110923B4 (de) Lenkerschalter
WO2009048364A1 (en) A control lever for operating a machine, a procedure for operating a machine via a control lever and the use of the control lever
DE202006020818U1 (de) Bediengerät für Spiele
DE19751573A1 (de) Bediengerät für Spielmaschine
CA2409801C (en) Control console for an automobile
CN108473291B (zh) 材料处理车辆的控制元件
US11182601B2 (en) System for recognizing an operating intention at an operating unit that can be actuated manually
US20160363953A1 (en) Operation lever and grip
FI116701B (fi) Manuaalinen ohjauslaite toimintojen aktivoimiseksi
DE102016202729A1 (de) Griffschalter für Fahrzeug
US20090200436A1 (en) Control console hand rest assembly
US20050116926A1 (en) User input device with vertical grip and single throw trigger
DE102008019144B4 (de) Vorrichtung zur Eingabe von Steuersignalen zum Bewegen eines Gegenstands
DE102018214252A1 (de) Lenkereinheit für ein Fahrrad, insbesondere für ein Elektrofahrrad
CA2323957A1 (en) A cab for earth-moving machines
DE102009052241A1 (de) Bedienvorrichtung
JPH11242515A (ja) 手持操作器
EP2212755B1 (en) A control lever for operating a machine, a procedure for operating a machine via a control lever and the use of the control lever

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: JOHN DEERE FORESTRY OY

Free format text: JOHN DEERE FORESTRY OY

FG Patent granted

Ref document number: 116701

Country of ref document: FI

MD Opposition filed

Opponent name: PONSSE OYJ

MM Patent lapsed