FI116210B - Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa - Google Patents
Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa Download PDFInfo
- Publication number
- FI116210B FI116210B FI20030146A FI20030146A FI116210B FI 116210 B FI116210 B FI 116210B FI 20030146 A FI20030146 A FI 20030146A FI 20030146 A FI20030146 A FI 20030146A FI 116210 B FI116210 B FI 116210B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- glued
- wood
- sawn
- beams
- parts
- Prior art date
Links
Description
116210
Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa .
5 Keksinnön kohteena on ensinnäkin menetelmä liimapuura kenteen valmistamiseksi, jossa yksittäisestä sekunda-puuaineksesta, kuten useammasta toisiinsa samansuuntaisesti päällekkäin kiinnitettävästä pitkänomaisesta ja vajaasärmäisestä raakalaudasta, -rimasta tai vas-10 taavasta kootaan ensimmäisessä vaiheessa niiden keski näisin li imap innoin, sopivimmin uretaani-, dispersio-, fenolihartsiliimaa ja/tai vastaavaa käyttämällä, yhtenäinen monikerroksinen liimapuurakenneaihio, joka sen jälkeen seuraavassa vaiheessa sahataan sen poikkileik-15 kauksessa tarkasteltuna kahteen tai useampaan osaan oleellisesti siinä olevia liimapintoja vastaan kohtisuorassa suunnassa siten, että kunkin siitä sahatun osan ainakin yksi sahauspinta koostuu poikkileikkaukseltaan täysimääräisistä puupinnoista.
20
Edellä kuvatun tyyppisiä liimapuurakenteita käytetään tänä päivänä sangen monenlaisina sovellutuksina mitä erilaisimmissa käyttökohteissa. Esimerkiksi suomalai-sessa hyödyllisyysmallissa nro 1295 on esitetty kanta-""·* 25 va puurakenne, joka muodostetaan kahdesta tai useam- : masta liimaamalla kootusta monikerroksisesta puuraken- teestä, jotka on kiinnitetty tangentiaalisuuntaisilta sivupinnoiltaan toisiinsa pituussuunniltaan poikkeaviin suuntiin ristikkorakenteen tai vastaavan muo-; 30 dostamiseksi . Tämän tyyppisessä ratkaisussa on mahdol- f » · lista hyödyntää monikerroksisina puurakenteina esim.
• « liimapuuta, kerrospuuta, vaneria tai vastaavaa. Kysei-·,·,· nen ratkaisu on ollut käytännössä erittäin hyödylli- : : nen, koska puurakenteiden liitospinnat voidaan lii- 3 5 mauksen ansiosta optimoida, eikä niitä ole tarpeen ylimitoittaa naulausliitoksen edellyttämällä tavalla.
116210 2
Toisaalta kuulutusjulkaisusta FI 84447 on tunnettu menetelmä puisen laudan, lankun tai vastaavan valmistamiseksi, jossa menetelmässä vajaasärmäisistä laudoista liimataan päällekkäin pino. Pinosta sahataan 5 liimapintoja vastaan kohtisuorassa suunnassa lauta- aihioita, esimerkiksi lattialaudaksi, jossa vajavaiset laudan pinnat jäävät valmistettavan lautapinnan alapuolelle näkymättömiin.
10 Eräs keskeinen käytännön ongelma puuteollisuudessa on edelleen kuitenkin se, että erityisesti yksittäisen sekundapuuaineksen, kuten esim. vajaasärmäisten lautojen, rimojen tai vastaavien aiheuttama hävikki on edelleen merkittävä. Tämä johtuu siitä, että nykyisel-15 lään ei toistaiseksi ole mahdollista hyödyntää kyseis tä raaka-ainetta riittävän tehokkaasti sellaisenaan, vaan se joudutaan yleensä hävittämään esim. polttoa varten hakettamalla. Varsinaiseen rakenteelliseen hyötykäyttöön kyseinen raaka-aine ei sellaisenaan 20 sovellu, koska se on useimmiten liian epähomogeenista, eikä siitä sellaisenaan koostettujen lautarakenteiden lujuutta kyetä takaamaan.
Nyt esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän tar-25 koituksena on saada aikaan ratkaiseva parannus edellä esitettyyn ongelmaan ja siten kohottaa oleellisesti alalla vallitsevaa tekniikan tasoa. Tämän tarkoituksen » · toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että liimapuurakenneaihi-: ,·, 30 oita ja/tai niistä sahattuja osia liimataan toisiinsa siten, että ainakin niiden sekundalaatuiset, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista tai vastaavista koostu-vat sivupinnat ovat vasten vierekkäistä liimapuuraken-teen osaa erityisesti ulkopinnoiltaan priimalaatuista .·. , 35 vastaavan liimapuurakenteen, kuten liimapuupalkin tai ,*·>, vastaavan valmistuksen mahdollistamiseksi.
• I
3 116210
Keksinnön mukaisen menetelmän tärkeimpinä etuina mainittakoon se, että se tarjoaa ensinnäkin erittäin yksinkertaisen ja tehokkaan sekä teknisesti riittävän luotettavan tavan hyödyntää yksittäistä sekundapuuai-5 nesta siten, että siitä muodostuvien puukonstruktioi- den lujuus ja luotettavuus on riittävällä tasolla käytännön mi toi tus tarpeita silmälläpitäen. Keksintö on toteutettavissa valmistamalla sekundapuuaineksesta ensinnäkin liimapuurakenneaihio, jota esim. pinta-10 höyläyksin viimeistelemällä on tuotettavissa mitä erilaisimpia, kaikilta ulkopinnoiltaan täysin priima-laatuista vastaavia liimapuupalkkirakenteita. Keksinnön mukaisen menetelmän eräs tärkeä etu on näin ollen sen soveltamisen yksinkertaisuus, missä yhteydessä on 15 mahdollista hyödyntää tänä päivänä sinänsä tunnettua puristukseen perustuvaa liimaustekniikkaa priimalaa-tuista vastaavan liimapuurakenteen valmistamiseksi nykyisellään teknisesti ottaen sellaisenaan hyödyttömästä sekundapuuaineksesta.
20 , Keksinnön mukaisen menetelmän edullisia sovellutuksia on esitetty siihen kohdistuvissa epäitsenäisissä pa-tenttivaatimuksissa.
25 Keksinnön kohteena on myös liimapuurakenne, joka on : · : määritelty tarkemmin siihen kohdistuvan itsenäisen
• I
patenttivaatimuksen johdanto-osassa. Keksinnön mukaiselle liimapuurakenteelle pääasiassa tunnusomaiset : piirteet on esitetty vastaavan patenttivaatimuksen .···, 30 tunnusmerkkiosassa.
: ” Keksinnön mukaisen liimapuurakenteen ansiosta on mah- dollista tehostaa tänä päivänä teknisesti ottaen yleensä hyödyntämättömän yksittäisen sekundapuuainek-,35 sen, kuten vajaasärmäisten raakalautojen, -rimojen tai vastaavien, teknistä hyötykäyttöä. Keksinnön mukaisen liimapuurakenteen etuna on erityisesti sen rakenteen ja valmistuksen yksinkertaisuus, koska se on 116210 4 valmistettavissa jo sinänsä olemassa olevaa tekniikkaa hyödyntämällä niin, että kulloiseenkin tarpeeseen parhaiten soveltuvassa liimapuurakenteessa on hyödynnetty useampia priimalaatuisia sahauspintoja siten, 5 että on aikaansaatu sopivan pintakäsittelyn, kuten esim. höyläyksen jäljiltä kaikilta ulkopinnoilta täysin priimalaatuista vastaava liimapuupalkkikonstruk-tio. Keksinnön mukaisen liimapuurakenteen eräs keskeinen etu on myös siinä, että sen avulla on mahdollista 10 helposti varioida kulloinkin valmistettavan liimapuu rakenteen poikkileikkausta, esim. joko poikkileikkauksiltaan symmetristen tai sitten täysin epäsymmetristen rakenteiden valmistamiseksi. Eräs keksinnön mukaisen liimapuurakenteen keskeinen etu on myös siinä, että 15 ilman merkittävää valmistusteknistä tuotekehitystä on mahdollista valmistaa olemassa olevaa teknologiaa hyödyntämällä täysin priimalaatuista vastaavaa liima-puurakennetta tänä päivänä teknisesti ottaen sellaisenaan hyödyntämättömästä jätepuutavarasta.
20
Keksinnön mukaisen liimapuurakenteen edullisia sovellutuksia on esitetty siihen kohdistuvissa epäitsenäi-sissä patenttivaatimuksissa.
25 Keksintö kohdistuu myös yksittäisen sekundapuuainek- : * * *: sen, kuten vajaasärmäisten raakalautojen, -rimojen tai vastaavien uuteen käyttöön ulkopinnoiltaan priimalaa- * · tuista vastaavan liimapuupalkin valmistukseen.
: .·. 30 Kuten edellä on todettu, mahdollistaa keksinnön mukai- nen sekundapuuaineksen käyttö merkittävän teknisen parannuksen siinä suhteessa, että nykyisellään sel-·.·,· laisenaan yleensä jätepuutavaraksi luokiteltua ainesta on mahdollista hyödyntää teknisesti täysin priimalaa-35 tuista vastaavien liimapuurakenteiden valmistuksessa.
’.i Tästä on seurauksena merkittävä säästö puuteollisuu delle, koska on mahdollistettu ko. aineksen hyötykäyt- 116210 5 tö sellaisenaan, jolloin ei ole tarvetta esim. sen hävittämiseen polttamalla ja/tai hakettamalla.
Seuraavassa selityksessä keksintöä havainnollistetaan 5 yksityiskohtaisesti samalla oheisiin piirustuksiin viittaamalla, joissa kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän 10 erästä keskeistä yleisperiaatetta kuvaamalla sivukuvantona ja poikkileikkauksena sivuku-vannon kohdasta x-x liimapuurakenneaihion kokoamista yksittäisestä sekundapuuainekses-ta, 15 kuvassa 2 on esitetty edelleen keksinnön mukaisesti valmistetusta liimapuurakenneaihiosta irti sahattua osaa sivukuvantona sen priimalaa-20 tuisen ulkopinnan puolelta katsottuna ja poikkileikkauksena sivukuvannon kohdasta y- y, ja kuvissa 3a - 3c 25 on esitetty puolestaan esimerkinomaisesti keksinnön mukaisia liimapuurakenteita eräinä vaihtoehtoisina poikkileikkauksina.
Keksinnön kohteena on menetelmä liimapuurakenteen . . 30 valmistamiseksi, jossa yksittäisestä sekundapuuainek- sesta, kuten useammasta toisiinsa samansuuntaisesti s päällekkäin kiinnitettävästä pitkänomaisesta ja va-: jaasärmäisestä raakalaudasta, -rimasta tai vastaavasta kootaan esim. kuvassa 1 esitetyllä periaatteella en-35 simmäisessä vaiheessa I niiden keskinäisin liimapin- noin, edullisesti uretaani-, dispersio-, fenolihartsi-liimaa ja/tai vastaavaa käyttämällä, yhtenäinen monikerroksinen liimapuurakenneaihio 1, joka sen jälkeen 116210 6 seuraavassa vaiheessa II sahataan sen poikkileikkauksessa tarkasteltuna, esimerkiksi kuvan 1 leikkauksessa x - x esitetyn mukaisesti kahteen tai useampaan osaan 1' oleellisesti siinä olevia liimapintoja L vastaan 5 kohtisuorassa suunnassa siten, että kunkin siitä saha tun osan 1' ainakin yksi sahauspinta A koostuu esimerkiksi kuvassa 2 esitetyn mukaisesti poikkileikkauksiltaan täysimääräisistä puupinnoista l'a. Liimapuuraken-neaihioita 1 ja/tai niistä sahattuja osia 1' liimataan 10 L' toisiinsa siten, että ainakin niiden sekundalaatui- set, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista l‘b tai vastaavista koostuvat sivupinnat B ovat vasten vierekkäistä liimapuurakenteen osaa 1/1’ erityisesti ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuuraken-15 teen, kuten liimapuupalkin tai vastaavan mahdollista miseksi . Eräitä tällaisia esimerkinomaisia sovellutuksia on esitetty kuvissa 3a - 3c.
Erityisesti kuvassa 1 esitetyn mukaisesti liimapuura-20 kenneaihio 1 on mahdollista sahata leikkauskuvannossa x-x esitetyn mukaisesti korkeussuunnassa tarvittavaan määrään osia siten, että erityisesti siinä esimer-’···’ kinomaisesti määritellyllä alueella O kyetään sahauk- ···: set suorittamaan niin, että vajaasärmät raakalaudoissa 25 eivät enää ylety sahauspintaan A, jolloin kunkin lii- • « > mapuuaihiosta sahatun osan 1’ sahauspinta A on vastaa-: · : vasti kuvassa 2 esitetyn mukainen. Tavanomaista lauta- tavaraa käsiteltäessä saadaan leikkauskuvannossa x-x esitetyn tyyppisen reunahöylätyn KH liimarakenneaihion : ,·. 30 1 leveydeksi tyypillisesti noin 100 - 120 mm, jolloin • · i .·*·, siitä sahatun sahauspinnan A kunkin puupinnan l'a korkeus on tyypillisesti välillä 10 - 25 mm.
Näin ollen on ensinnäkin mahdollista koota esimerkiksi 35 liimapuu levyä, jossa hyödynnetty sahauspinta A vastaa .···. täysin priimalaatuista vastaavaa liimapuulevyä. Täl löin esim. kuvan 1 leikkauskuvannossa x-x esitetyn mukaisesti esim. puolittain sahatusta liimapuuaihiosta 7
11621 O
1 irrotettuja osia 1' toisiinsa kytkemällä on mahdollista valmistaa yhtenäinen liimapuulevyrakenne liimaamalla L' edelleen vastaavanlaisia osia 1’ toisiinsa päällekkäin kuvassa 2 pistekatkoviivalla esitetyn 5 mukaisesti.
Edullisena käytännön sovellutuksena liimapuurakenneai-hio 1 ja/tai siitä sahatut osat 1’ työstetään KH toisiinsa liimattavilta sekundalaatuisilta sivupinnoille) taan ja/tai työstämättömiltä ulkopinnoiltaan B esim.
höyläämällä erityisesti kaikilta ulkopinnoiltaan prii-malaatuista vastaavan liimapuupalkkirakenteen muodostamiseksi, ja liimaamalla niitä toisiinsa siten, että liimapuurakenneaihioiden 1 ja/tai niistä sahattujen 15 osien 1' sekundalaatuiset sivupinnat B jäävät kaut taaltaan niistä koottavan liimapuupalkkirakenteen sisään.
Edelleen edullisena menetelmän sovellutuksena liima- 20 puurakenneaihioita 1 ja/tai niistä sahattuja osia 1’ liimataan L' esim. kuvassa 3c esitetyllä periaatteella ainakin sekundalaatuisilta, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista l'b tai vastaavista koostuvilta sivupin- noiltaan B vastakkain niiden välissä olevan välipuura- *:·’· 25 kenteen VP, kuten viilu-, vanerilevyn tai vastaavan välityksellä. Käytännön kokeissa on erityisesti kuusi- jV. viilun todettu toimivan tällaisissa sovellutuksissa » » .··. ideaalisesti.
. . 30 Keksinnön kohteena on myös liimapuurakenne, joka on koostettu yksittäisestä puuaineksesta, kuten useammas-·;* ta toisiinsa samansuuntaisesti s, niiden keskinäisin : liimapinnoin, edullisesti uretaani-, dispersio-, feno- lihartsiliimalla ja/tai vastaavalla päällekkäin kiin-35 nitetystä pitkänomaisesta puuaihiosta, kuten laudasta, l.,' rimasta tai vastaavasta, yhtenäiseksi liimapuuraken- “· teeksi. Liimapuurakenne koostuu ainakin osittain se- kundapuuaineksesta, kuten vajaasärmäisistä raaka- 8 116210 laudoista, -rimoista tai vastaavista, joista on koostettu ensinnäkin monikerroksinen liimapuurakenneaihio 1, joka on sahattu sen poikkileikkauksessa tarkasteltuna kahteen tai useampaan osaan 1' oleellisesti siinä 5 olevia liimapintoja L vastaan kohtisuorassa suunnassa siten, että kunkin siitä sahatun osan 1' ainakin yksi sahauspinta A koostuu esim. kuvassa 2 esitetyn mukaisesti poikkileikkauksiltaan täysimääräisistä puupinnoista l'a. Erityisesti esim. kuvissa 3a - 3c esitet-10 tyihin liimapuurakennesovelluksiin viitaten, on liima- puurakenneaihioita 1 ja/tai niistä sahattuja osia 1' liimattu L' toisiinsa siten, että ainakin niiden se-kundalaatuiset, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista l’b tai vastaavista koostuvat sivupinnat B ovat vasten 15 vierekkäistä liimapuurakenteen osaa 1/1’, erityisesti ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuurakenteen, kuten liimapuupalkin tai vastaavan mahdollistamiseksi .
20 Edelleen edullisena liimapuurakenteen sovellutuksena on liimapuurakenneaihio 1 ja/tai siitä sahatut osat 1' on työstetty KH toisiinsa liimattavilta sekundalaatui-’··'·* silta sivupinnoiltaan ja/tai työstämättömiltä ulkopin noiltaan B höyläämällä tai vastaavasti, erityisesti 25 kaikilta ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuupalkkirakenteen muodostamiseksi. Lisäksi eri-: ·’: tyisesti kuvissa 3a - 3c esitettyihin esimerkinomai- : * * *: s iin sovellutuksiin viitaten, on liimapuurakenneaihion 1 ja/tai niistä sahattujen osien 1' sekundalaatuiset : 30 sivupinnat B sijoitettu kauttaaltaan niistä koottavan .·*·, liimapuupalkkirakenteen sisään.
M.' Edelleen erityisesti kuvassa 3c esitettyyn edulliseen ·’...· sovellutukseen viitaten, on liimapuurakenneaihio 1 35 ja/tai siitä sahattuja osia 1' liimattu L' ainakin
sekundalaatuisilta, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista l’b tai vastaavista koostuvilta sivupinnoiltaan B
116210 9 vastakkain niiden välissä olevan välipuurakenteen VP, kuten viilu-, vanerilevyn tai vastaavan välityksellä.
Keksinnön kohteena on myös yksittäisen sekundapuu-5 aineksen, kuten vajaasärmäisten raakalautojen, -rimo jen tai vastaavien käyttö ulkopinnoilta priimalaatuis-ta vastaavan liimapuupalkin tai sen aihion valmistuksessa, jolloin niistä ensimmäisessä vaiheessa I valmistettu liimapuurakenneaihio 1 on sahattu II sen 10 poikkileikkauksessa tarkasteltuna kahteen tai useam paan osaan 1', minkä jälkeen yksi tai useampi liimapuurakenneaihio 1 ja/tai siitä sahattu osa 1' on liimattu toisiinsa esim. kuvissa 3a - 3c esitetyllä periaatteella siten, että ainakin niiden sekundalaatuiset, 15 kuten vajaasärmäisistä puupinnoista l'b tai vastaavis ta koostuvat sivupinnat B ovat vasten vierekkäistä liimapuurakenteen osaa 1/1'.
On selvää, että keksintö ei rajoitu edellä esitettyi-20 hin tai selitettyihin sovellutuksiin, vaan sitä voi daan keksinnön perusajatuksen puitteissa muunnella . kulloistenkin käyttötarpeiden mukaisesti. Tällöin ’·; käyttökohteesta riippuen voidaan esim. valmistetun '·· liimapuurakenteen tai siitä koostuvien konstruktioiden 25 liitoskohtia varmistaa esimerkiksi läpinaulauksella, ruuvaamalla tai vastaavasti. Lisäksi keksinnön mukai-: V sessa menetelmässä on soveltuvissa osissa valmistetta- i vaa liimapuurakennetta mahdollista hyödyntää luonnol lisesti myös yhtenäistä puutavaraa ja/tai sitten esim.
30 kerrospuuta, vaneria tai vastaavaa. Luonnollisesti keksinnön mukaisella menetelmällä on mahdollista vai- • » ·. mistaa poikkileikkauksiltaan mitä erilaisimpia puura- kennekonstruktioita, jolloin toisaalta esim. yksit-täistä sekundapuuainesta voidaan kiinnittää toisiinsa ·.·’ 1 myös toistensa suhteen poikkeavissa pituussuunnis- sa/asennoissa. Keksinnön mukaisen liimapuurakenteen poikkileikkaus ei myöskään ole sidottu piirustuksissa esitettyyn suorakaiteen muotoon, vaan se voi olla 116210 ίο tietyissä sovellutuksissa esim. kolmiomainen tai moni-tahokas. Näin ollen keksintöä voidaan hyödyntää myös ulottuvuuksiltaan oleellisesti suorakulmasta poikkeavien puurakennekonstruktioiden valmistuksessa. 1 » · • tl·»· • t « · · I » • t · • · ·
Claims (7)
116210 11 Patenttivaatimukset;
1. Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, jossa yksittäisestä sekundapuuaineksesta, kuten useam- 5 masta toisiinsa samansuuntaisesti (s) päällekkäin kiinnitettävästä pitkänomaisesta ja vajaasärmäisestä raakalaudasta, -rimasta tai vastaavasta kootaan ensimmäisessä vaiheessa (I) niiden keskinäisin liimapin-noin, sopivimmin uretaani-, dispersio-, fenolihartsi-10 liimaa ja/tai vastaavaa käyttämällä, yhtenäinen moni kerroksinen liimapuurakenneaihio (1) , joka sen jälkeen seuraavassa vaiheessa (II) sahataan sen poikkileikkauksessa tarkasteltuna kahteen tai useampaan osaan (l1) oleellisesti siinä olevia liimapintoja (L) vas-15 taan kohtisuorassa suunnassa siten, että kunkin siitä sahatun osan (11 ) ainakin yksi sahauspinta (A) koostuu poikkileikkauksiltaan täysimääräisistä puupinnoista (l'a), tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihioita (1) ja/tai niistä sahattuja osia (1') liimataan (L') 20 toisiinsa siten, että ainakin niiden sekundalaatuiset, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista (1'h) tai vastaavista koostuvat sivupinnat (B) ovat vasten vierekkäis- • » · M·* tä liimapuurakenteen osaa (1/1') erityisesti ulkopin- noiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuurakenteen, 25 kuten liimapuupalkin tai vastaavan valmistuksen mah- * > · dollistamiseksi. • · t • ·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, • « » tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihio (1) ja/tai 30 siitä sahatut osat (1') työstetään (KH) toisiinsa • · t···, liimattavilta sekundalaatuisilta sivupinnoiltaan • » ja/tai työstämättömiltä ulkopinnoiltaan (B) V * höyläämällä tai vastaavasti, erityisesti kaikilta ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuu-35 palkkirakenteen muodostamiseksi, ja liimaamalla niitä toisiinsa siten, että liimapuurakenneaihioiden (1) » < ja/tai niistä sahattujen osien (l1) sekundalaatuiset 116210 12 sivupinnat (B) jäävät kauttaaltaan niistä koottavan liimapuupalkkirakenteen sisään.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetel- 5 mä, tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihioita (1) ja/tai niistä sahattuja osia (l1) liimataan (L') ainakin sekundalaatuisilta, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista (1'b) tai vastaavista koostuvilta sivupinnoiltaan (B) vastakkain niiden välissä olevan välipuura-10 kenteen (VP), kuten viilu-, vanerilevyn tai vastaavan välityksellä.
4. Liimapuurakenne, joka on koostettu ainakin osittain yksittäisestä sekundapuuaineksesta, kuten 15 useammasta, toisiinsa samansuuntaisesti (s) niiden keskinäisin liimapinnoin, sopivimmin uretaani-, dispersio-, fenolihartsiliimalla ja/tai vastaavalla päällekkäin kiinnitetystä, pitkänomaisesta ja va-jaasärmäisestä raakalaudasta, -rimasta tai vastaavas-20 ta, yhtenäiseksi monikerroksiseksi liimapuurakenneai- hioksi (1) , joka on sahattu sen poikkileikkauksessa tarkasteltuna kahteen tai useampaan osaan (l1) oleel-lisesti siinä olevia liimapintoja (L) vastaan kohtisuorassa suunnassa siten, että kunkin siitä sahatun » * r » ' *;·: 25 osan (1' ) ainakin yksi sahauspinta (A) koostuu poikki- leikkauksiltaan täysimääräisistä puupinnoista (l'a), ·.*. tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihioita (1) tai • · .···. niistä sahattuja osia (l1) on liimattu (L') toisiinsa • a siten, että ainakin niiden sekundalaatuiset, kuten ... 30 vajaasärmäisistä puupinnoista (l'b) tai vastaavista koostuvat sivupinnat (B) ovat vasten vierekkäistä liimapuurakenteen osaa (1/1'), erityisesti ulkopin-: noiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuurakenteen, kuten liimapuupalkin tai vastaavan aikaansaamiseksi. .·:·. 35 ‘ , 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen liimapuuraken ne, tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihio (1) ja/tai siitä sahatut osat (1') on työstetty (KH) toi- 116210 13 siinsa liimattavilta sekundalaatuisilta sivupinnoiltaan ja/tai työstämättömiltä ulkopinnoiltaan (B) höyläämällä tai vastaavasti, erityisesti kaikilta ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan liimapuupalkki-5 rakenteen muodostamiseksi, ja, jolloin liimapuuraken- neaihion (1) ja/tai niistä sahattujen osien (1') se-kundalaatuiset sivupinnat (B) on sijoitettu kauttaaltaan niistä koottavan liimapuupalkkirakenteen sisään.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen liima- puurakenne, tunnettu siitä, että liimapuurakenneaihio (1) ja/tai siitä sahattuja osia (1') on liimattu (L') ainakin sekundalaatuisilta, kuten vajaasärmäisistä puupinnoista (l’b) tai vastaavista koostuvilta sivu-15 pinnoiltaan (B) vastakkain niiden välissä olevan väli- puurakenteen (VP), kuten viilu-, vanerilevyn tai vastaavan välityksellä.
7. Yksittäisen sekundapuuaineksen, kuten va- 20 jaasärmäisten raakalautojen, -rimojen tai vastaavien käyttö ulkopinnoiltaan priimalaatuista vastaavan lii-mapuupalkin valmistuksessa, jolloin niistä ensimmäi-·.:.· sessä vaiheessa (I) valmistettu liimapuurakenneaihio /·' (1) on sahattu (II) sen poikkileikkauksessa tarkastel- 25 tuna kahteen tai useampaan osaan (1'), minkä jälkeen Γ”: yksi tai useampi liimapuurakenneaihio (1) ja/tai siitä • ’•h sahattu osa (1') on liimattu toisiinsa siten, että .···. ainakin niiden sekundalaatuiset, kuten vajaasärmäisis- tä puupinnoista (l'b) tai vastaavista koostuvat sivu-y · 30 pinnat (B) ovat vasten vierekkäistä liimapuurakenteen osaa (1/1') . 116210 14
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030146A FI116210B (fi) | 2003-01-31 | 2003-01-31 | Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030146 | 2003-01-31 | ||
FI20030146A FI116210B (fi) | 2003-01-31 | 2003-01-31 | Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20030146A0 FI20030146A0 (fi) | 2003-01-31 |
FI20030146A FI20030146A (fi) | 2004-08-01 |
FI116210B true FI116210B (fi) | 2005-10-14 |
Family
ID=8565493
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20030146A FI116210B (fi) | 2003-01-31 | 2003-01-31 | Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI116210B (fi) |
-
2003
- 2003-01-31 FI FI20030146A patent/FI116210B/fi active IP Right Grant
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20030146A (fi) | 2004-08-01 |
FI20030146A0 (fi) | 2003-01-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5888620A (en) | Process for making a wood board and the wood board | |
Jokerst | Finger-jointed wood products | |
RU2202027C2 (ru) | Профильное изделие из дерева, составная деревянная конструкция из профильных изделий (варианты) и способ ее изготовления | |
US6446412B2 (en) | Glulam wood beams and method of making same | |
JP6262175B2 (ja) | ハイブリッド木質コア集成材の製造方法 | |
JP2011046201A (ja) | 採取した木からの価値の引き出しおよび関連する集成材と方法 | |
JP2001500076A (ja) | 工学的構造用木製品及びその製造方法 | |
US6318046B1 (en) | Engineered wood member | |
EA033676B1 (ru) | Способ изготовления полуфабриката для строительной панели | |
US6960277B2 (en) | Laminated cross lumber and method of making same | |
NL1023205C2 (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van houtstructuren en bouwelement bevattende zulke houtstructuren. | |
CA2860969C (en) | A lamella core and a method for producing it | |
US10480190B2 (en) | Gluelam structural member and a method of producing such a gluelam structural member | |
RU2339506C2 (ru) | Способ изготовления клееных деревянных конструкций | |
FI116210B (fi) | Menetelmä liimapuurakenteen valmistamiseksi, liimapuurakenne ja sekundapuuaineksen käyttö liimapuurakenteessa | |
CA2215890C (en) | A process for making a wood board and the wood board | |
CN101970773A (zh) | 用于构造组件的复合建筑构件及其制造方法 | |
KR100638110B1 (ko) | 폐목재를 이용한 건축자재의 제조 방법 | |
RU160211U1 (ru) | Деревянная двутавровая клееная балка | |
CN114536484B (zh) | 一种木钉接合的胶合木及其制备方法和应用 | |
CN211144258U (zh) | 一种植物纤维防火门门胚 | |
CA3235541A1 (en) | Bamboo elements as load-bearing components and t-beam element as ceiling element, and method for producing a bamboo blank | |
JP2002307409A (ja) | 集成材の製造方法及びこの製造方法により形成された集成材 | |
RU2081978C1 (ru) | Способ производства паркетного щита | |
EP1510309A1 (en) | Method for making a laminated wood timber |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 116210 Country of ref document: FI |