FI116126B - Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi - Google Patents

Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116126B
FI116126B FI956082A FI956082A FI116126B FI 116126 B FI116126 B FI 116126B FI 956082 A FI956082 A FI 956082A FI 956082 A FI956082 A FI 956082A FI 116126 B FI116126 B FI 116126B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blade
guide
blades
disc
longitudinal
Prior art date
Application number
FI956082A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI956082A (fi
FI956082A0 (fi
Inventor
Arvo Jonkka
Original Assignee
Metso Paper Pori Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI933131A external-priority patent/FI933131A0/fi
Application filed by Metso Paper Pori Oy filed Critical Metso Paper Pori Oy
Priority to FI956082A priority Critical patent/FI116126B/fi
Publication of FI956082A publication Critical patent/FI956082A/fi
Publication of FI956082A0 publication Critical patent/FI956082A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116126B publication Critical patent/FI116126B/fi

Links

Landscapes

  • Knives (AREA)

Description

116126
Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi Tämä keksintö koskee patenttivaatimuksien 1, 4, 5, ja 8 lajimääritelmän mukaista puun haketuksessa käytetyn koneen 5 teräjärjestelmää, terää, ohjainosaa ja täyteosaa sekä menetelmää terien vaihtamiseksi.
Kiekkohakkuja käytetään yleisesti metsäteollisuudessa puun hakettamiseksi ennen jatkojalostusta. Hakun pyörivään kiekkoon on kiinnitetty tasajaolla ja tietyllä siirtymällä salo teestä teriä, jotka hakettavat kiinteää vastaterää vasten puunrungosta hakepaloja. Hakun terä ja sen kiinnitys muodostavat hyvin tärkeän osan kuitupuun haketukseen käytetyn koneen toiminnasta.
Kiekkohakkujen ongelma on niiden terähuolto, joka on kalis lis ja aikaavievä. Halkaisijaltaan suuret puut vaativat pitkän leikkuupituuden ja täten myös pitkän terän. Perinteiset yksiosaiset, hiomalla teroitettavat terät ovat raskaita käsitellä ja muodostavat työturvallisuusriskin.
Markkinoille on nykyään tullut osateristä muodostettuja 20 kääntöteräjärjestelmiä. Kääntöterissä on pitkillä sivuillaan kaksi leikkaavaa reunaa, joita molempia voidaan käyttää kääntämällä terä toisin päin. Terien pituus on vain osa kiekon ; koko leikkuupituudesta ja tällaisia osateriä sovitetaan kiek- ! koon useampia peräkkäin jonoon. Osateriä vaihdetaan tarpeen 25 mukaan, mutta niitä ei yleensä teroiteta. Asennuksen yhtey- dessä on tärkeää saada osaterien kärjet tarkalleen oikealle ‘*1·’ linjalle. Myös käytön aikana on terät pidettävä ehdottomasti : : : oikeassa asennossa. Osaterien suurin etu on se, että vain ; ·’ leikkuupituuden huono osa voidaan vaihtaa. (Leikkuupituudella 30 tarkoitetaan tässä yhteydessä joko yhden yksiosaisen terän koko pituutta tai useasta osaterästä muodostuvan terän koko-naispituutta.)
Erästä tällaista kääntöteräjärjestelmää on kuvattu SE-jul-;; · kaisussa 453 373. Osat ohjautuvat samaan linjaan terän poik- I » 35 kileikkausprofiilin avulla. SE-julkaisun 453 373 mukaisen terän haittapuolia ovat terän monimutkaisuudesta johtuvat .·. : korkeat valmistuskustannukset ja terän kiinnitysjärjestelmän monimutkaisuus. Useasta heikosta osasta koostuva terien kiin- 2 116126 nitysjärjestelmä hajoaa yleensä kiven tai teräsesineen jouduttua hakkuun.
Myös US-patenttijulkaisuissa 4 423 758 ja 4 503 893 on kuvattu kääntöteräjärjestelmiä. Näiden julkaisujen mukaan 5 käytetään lyhyiden osaterien ohjaukseen koko leikkuupituuden mittaista terävastetta. Terävasteessa on pitkittäisiä harjanteita, jotka sopivat terien vastaaviin pitkittäisiin uriin ja näin ohjaavat osaterät oikeaan linjaan. US-patenttijulkaisussa 4 351 487 taas on kuvattu järjestelyä, missä osaterät Ohio jataan suoraan linjaan terässä ja teränpitimessä olevaan pitkittäiseen uraan sopivan, pyöreän poikkileikkauksen omaavan, leikkuupituuden mittaisen tangon avulla. Vaihtoehtoisesti erillisen ohjaustangon asemesta voidaan käyttää teränpitimen kanssa yhtä kappaletta olevaan ulkonemaa. Näiden keksintöjen 15 mukaisilla terillä on haittana se, että terässä oleva syvä ura lisää valmistuskustannuksia ja heikentää terän lujuutta. Terän mittainen ulkonema aiheutta myös suuren valmistuskustannus! isäyksen .
Nyt esitettävän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan 20 vaihtoterä, jota käytettäessä terähuollon kustannukset jäävät mahdollisimman pieneksi. Keksinnön tunnusmerkit on esitetty patenttivaatimuksissa 1, 4, 5, ja 8.
t-t ; Keksinnön mukaan kiekkohakun terän leikkuupituus on jaettu ! sopivimmin kahteen tai kolmeen osaan. Terän osien ohjautumi- 25 nen samaan linjaan sekä osien paikallaan pysyminen varmiste- ’·“* taan ohjaimella, jonka asentoa vaihdetaan teroituksen j äiti.' keen. Kiekkohakussa haketus ja näin ollen myös terien kulu- · minen on suurinta kiekon keskiosassa. Tällöin voidaan terien > : käyttöä jatkaa vaihtamalla osaterien paikkaa niin, että' 30 kuluneet osat tulevat ulkokehälle ja lähelle hakun akselia, jolloin haketuskohdalle tulee terävä osuus.
Keksinnön mukainen teräjärjestelmä ohjaa terää tai teriä leikkuupituuden pituussuunnassa ja siirrettävän terän muodos-* : tavat vaihdettava, kuluva teräosa sekä ohjaava, haketuksessa 35 kulumaton osa. Nämä ovat asetettavissa yhteen sopivien oh- jaussyvennysten ja -tappien avulla ilman työkaluja ja varmis-.·. : tavat terän kärjen asettumisen oikeaan paikkaan terien vaih dossa sekä estävät terien siirtymisen haketuksen aikana.
3 116126
Puun haketuksen leikkuupituus on muodostettu kahdesta tai useammasta osaterästä. Ohjaava osa ohjautuu teräkiekossa olevan syvennyksen mukaan. Ohjaavaa osaa kääntämällä tai vaihtamalla voidaan kuluvan teräosan kärki asettaa oikeaan asentoon 5 teroituksen jälkeen. Terän asentoa voidaan muuttaa käyttämäl lä ohjainosia, joissa ohjaustapit sijaitsevat epäkeskisesti ohjainosan reunojen suhteen. Kun ohjainosat käännetään, terien kärjen asema muuttuu. Lisäksi voidaan käyttää esim. kahta keskenään erilaista ohjainosasarjaa, joissa ohjaustap-io pien sijainti ohjaimen reunojen suhteen on erilainen. Näin saadaan ohjainosia vaihtamalla ja kääntämällä monta eri terien asentoa. Käytännössä on suositeltavaa, että kerralla vaihdetaan tai käännetään aina ohjainosasarja koko terä-kiekolle.
15 Kuluvan ja vaihdettavan osaterän ohjaussyvennykset ovat yleensä reikiä, jota on helppo valmistaa niin, että uusittava osa on edullinen terähuollon suhteen. Kovalla puulla kuten esimerkiksi koivulla tai trooppisilla puulaaduilla on valmistettava ohjausura, joka estää tikkujen menemisen terien ja 20 kiinnityselimien väliin.
Osaterä on uudelleen teroitettavissa, koska sen kärjen asema voidaan säilyttää kääntämällä tai vaihtamalla epäsym-, . metristä ohjainosaa.
; ' Keksintöä ja sen yksityiskohtia selostetaan lähemmin seu- t * · *;*;* 25 raavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää sivulta nähtynä perinteistä kiekkohakkua, kuvio 2 esittää puun haketustapahtumaa, ·,· : kuvio 3 kuvaa teräkiekkoa katsottuna akselin suunnasta tJ i terien leikkuupuolelta eli puiden syöttöpuolelta, 30 kuviot 4a ja 4b esittävät yhtä sovellutusta keksinnön j mukaisen teräjärjestelmän terästä ja ohjainosasta terän sivulta ja poikkileikkauksena, kuvio 5 esittää toista vaihtoehtoa poikkileikkauksena, > · i "· kuviot 6a, 6b esittävät ohjainosaa sivulta ja päästä ' · 35 katsottuna, kuvio 7 esittää paikallaan käännettävää ohjainosaa sen sivulta, 4 116126 kuvio 8 esittää kiekon akselin suuntaisena leikkauksena keksinnön mukaista teräjärjestelmää sovellettuna perinteiseen kiekkohakkuun, teränvaihtoasennossa ja kuvio 9 esittää samoin keksinnön mukaista teräjär jestelmää 5 sovellettuna järjestelyyn, missä terät vaihdetaan kiekon yhdeltä sivulta.
Kuvio 1 esittää yleisesti tunnettua kiekkohakkua 1, jonka teräkiekossa 2 käytetään kuviossa 3 esitetyn sijoittelun mukaan kuvion 2 mukaisia perinteisiä teriä 4 tai keksinnön mu-io kaisia osateriä. Haketettavat puut 3 syötetään hakkuun tietyssä kulmassa suisteen 7 avulla.
Kuvio 2 esittää haketustapahtumaa, jolloin suuntaan S liikkuva teräkiekko 2 ja sen mukana seuraava terä 4 leikkaa puuta 3 nuolen suuntaisella voimalla F ja irrottaa hakepalat 15 8 voimilla H (halkaisu) ja T (työntö), joiden yhdistetty vas tavoima K kohdistuu terään 4. Puusta irrotettu hakepalojen virta törmää terävasteeseen 6, joka yleensä on laatuterästä ja on hitaasti kuluva vaihdettava osa.
Kuvion 2 voima K on havupuun haketuksessa 30 - 50 N/mm. 20 Käytännössä pitää terän 4 pystyä ottamaan vastaan voimia, jotka ovat yli 100 N/mm. Kitkakertoimen μ ollessa 0,2 vaaditaan kaksipuolisella kitkalla puristusvoima 250 N/mm, joka , , antaa 800 mm pitkälle terälle kokonaispuristusvoimaksi
f I
200 kN.
i * · V.' 25 Terien siirtyminen haketuksen aikana pitää olla ehdotto- * * « masti estetty, koska niiden törmääminen esimerkiksi vastate- ·,·/ rään 37 (kuvio 1) johtaa heti terän vaurioitumiseen. Edellä ί : | esitetty puristusvoima on jo sinänsä erittäin suuri ja sen >';‘r lisääminen kiinnityksen varmistamiseksi on käytännössä vai- 30 keaa. Ongelma lisääntyy vielä, kun terän leikkuupituus jae- ; ,·, taan monelle osaterälle, jolloin koko haketusvoima voi koh- * · distua vain yhdelle osaterälle. Perinteiset pitkät terät jakavat haketusvoiman koko terän pituudelle.
. i Kuviot 4a ja 4b esittävät keksinnön mukaista osista 10 ί'1'· 35 muodostuvaa terää 9. Osaterät 10 ovat teroitettavia ja kään- nettäviä. Osaterä 10 on valmistettu levystä, jonka paksuus on
* ¢ I
t. Terässä 10 on kaksi keskenään samansuuntaista pintaa 11 ja 12 sekä teräpinnat 13 ja 13'. Terässä 10 on kaksi reikää 16, sen päiden läheisyydessä. Reiät ovat pitkänomaisia siten,
* I
116126 5 että niiden suurin pituus ja reikien seinämien tasopinnat 17 ovat terän pituussuunnassa. Reiän etäisyys terän molemmista pitkittäisistä reunoista on yhtä suuri.
Osaterän 10 ohjaa paikalleen ohjain 14. Kuvioiden 4-6 5 sovellutuksissa ohjain on pitkänomainen, lähes osaterän 10 pituinen lista, josta ulkonee kaksi ohjaustappia 15. Voidaan käyttää myös kuvion 7 mukaista paikallaan käännettävää ohjainta, jossa on yksi ohjaustappi 15. Ohjaustappien halkaisija listan poikkisuunnassa on liukusovituksen puitteissa 10 yhtä suuri kuin terän reikien 16 tasopintojen 17 välinen etäisyys ja niiden etäisyys listaosan 14 molemmista pitkittäisistä reunoista on yhtä suuri. Ohjaustapit sijoittuvat terän reikiin. Terän ohjaus oikealle paikalle terän poikkisuunnassa tapahtuu ohjaimen 14 tappien sekä ohjaimen reuna-15 pintojen 18, 18' ja 18" avulla. Pitkänomaiset, suorareunaiset reiät 16 mahdollistavat osaterän 10 ja ohjaimen 14 nopean yhteensovituksen ja terän siirtymisen ohjaimen suhteen terän pituussuunnassa.
Kuvio 4b esittää epäsymmetristä ohjainta 14, jota kääntäkö mällä saadaan kaksi eri etäisyyttä terän 10 kärkeen. Etäisyys L + T on teroittamattomalla terällä ja etäisyys L on teroitetulla terällä, jolloin T on teroitusmatka.
·.: Kuvio 5 esittää terän 9' toista rakennesovellutusta, i " jolloin osaterän 10' kärjet 30 ja 30' ovat terän samalla 25 puolella eli kohtaavat levypinnan 12. Kuvion 5 mukainen terä ; 10' on varustettu ohjausreikien lisäksi levypintaan tehdyllä syvennysosalla 12', joka antaa pinnoille 12 ja 12' tasoeron : k. Kuvion mukaisella rakenteella on puusta haketta irrot- ·.· ’ tava pinta 12 korkeammalla kuin kiinnityspinta 12' ja täten 30 on purun ja tikkujen tunkeutumisen vaara huomattavasti pie- : nempi kuin yhdellä kuvion 4b mukaisella tasopinnalla 12.
Kuvion 5 mukainen terä mahdollistaa tämän rakenteen, koska .* . molemmat terän kärjet 30, 30' ovat pinnalla 12, jonka ta- 'soerosta pintaan 12' nähden syntynyt pykälä 38 ohjaa hakkeen 35 paremmin seuraavalle pinnalle.
:Y: Kuvio 6 esittää epäsymmetristä ohjainta 14, jonka tappi- ·:··· osat 15 on sijoitettu listaosan suhteen epäkeskeisesti niin, että tapin etäisyys B listan yhdestä reunasta on suurempi kuin etäisyys A listan toisesta reunasta. B-A on terän kärjen 6 116126 30 siirtymäväli terän poikkisuunnassa, kun epäkeskeistä ohjainta 14 käännetään. Tappiosalle on valmistettu tasopinnat 19 niin, että saadaan riittävät kosketuspinnat terän reikien 16 kanssa.
5 Kuvio 7 esittää vaihtoehtoista ohjainta 14', jonka tappi- osa 15 on sijoitettu epäkeskeisesti pyöreään, levymäiseen, paikallaan keskiakselinsa suhteen käännettävään osaan niin, että poikkileikkaukseltaan neliömäisen tapin kahden vastakkaisen kyljen välinen epäkeskeisyys ohjausreunasta 18” on ίο sama kuin terän teroitusmitta T, tapin kahden muun vastakkaisen kyljen ollessa keskenään samalla etäisyydellä ohjaus-reunasta. Tappiosalle on valmistettu tasopinnat 19 niin, että saadaan riittävät kosketuspinnat terän reikien 16 kanssa. Käytännössä on eduksi, että ohjaimet 14' lukitaan paikal-15 leen kiinnitysreikien 20 avulla.
Kuvion 7 mukaisella ohjaimella saadaan kolme eri terän 10 kärjen asentoa. Kuvion 7 mukainen ohjaimen tappiosa voidaan myös tehdä poikkileikkaukseltaan kuusikulmaisena, jolloin saadaan viisi eri teräasentoa, mutta silloin ohjaava pinta 19 20 on huomattavasti lyhyempi.
Kuvio 8 esittää keksinnön käyttöä perinteisessä kiekkoha- kussa. Teräkiekko 2 on varustettu kulutuslevyillä 5, jotka on ·, ; kiinnitetty kiekkoon ruuveilla (ei esitetty kuvassa). Kuvion ! ' 2 mukaisen perinteisen, yksiosaisen terän 4 paikalle sijoite- * « · 25 taan kuvion 5 mukaisen terän 10 tai kuvion 6 mukaisen terän 10' lisäksi täyteosa 24. Täyteosan pituus on yhtä suuri kuin koko leikkuupituus ja siinä on sen koko pituudelle ulottuva : ohjausura 26 tai pitkittäisessä jonossa kaksi tai useampia ,·* · paikallaan käännettävien ohjaimien 14' erillisiä ohjaussyven- 30 nyksiä.
Täyteosan 24 toisessa reunassa on säätöruuveja 25, joiden avulla täyteosan etäisyyttä kulutuslevyn 5 teräuran pohjasta ,* . voidaan säätää kiertämällä ruuveja sisään tai ulos täyteosan * reunan suhteen.
35 Ohjaimien 14 tai 14' tapit 15 sovitetaan terien 10 reikiin :Y: 16. Osat 10, 14 ja 24 puristetaan paikoilleen teränpidikkeen ....: 27 ja kiristysruuvien 28 avulla. Ohjain 14 takaa sen, että kaikki terät 10 asettuvat oikeaan linjaan ja terävälys S vastaterään 37 on vakio. Kun käännetyt terät 10 ovat tylsy- 7 116126 neet, voidaan ne teroittaa uudestaan ja terän 10 kärjelle saadaan sama asento kääntämällä tai vaihtamalla ohjainta 14 tai kääntämällä kuvion 7 mukaista ohjainta 14'. Tätä menetelmää voidaan käyttää myös, kun terien 10, 10' pituus on yhtä 5 suuri kuin koko leikkuupituus eikä käytetä lyhyempiä osate-riä.
Käytännön työssä on terien huolto tehtävä noin 8 tunnin välein, jolloin päähaketuslinjalle joka kerta vaihdetaan uudet terät 10 tai 10'. Muilla haketuslinjoilla terät uusi-10 taan tarpeen mukaan. Kiekkoon kiinnitetyillä terillä 10 tai 10' pitää aina olla sama terän kärjen 30 sijainti. Kun samalla mitoituksella olevia teriä on käytetty esimerkiksi 2-6 kuukautta, vaihdetaan tai käännetään ohjaimet 14 ja aletaan käyttää "alimittaisia" teriä, joiden kärki 30 sijoitis tuu ohjaimien 14 tai 14' avulla oikeaan paikkaan.
Tavanomaisessa käytössä terän kärjen etäisyys terän vastakkaisesta reunasta lyhenee kussakin teroituksessa 1 mm eli T = 1 mm ja teriä voidaan teroittaa kolme kertaa. Tällöin tarvitaan kaksi erilaista epäsymmetristä ohjainta 14 tai 20 käännettävä ohjain 14', jotka ohjaavat terän yhteensä 3-5 eri asentoon. Molempien ohjaimien 14 leveys on sama, jotta ohjain sopii ohjausuraan. Samoin ohjaintappien halkaisijat ‘.(j ovat molemmissa ohjaimissa samoja, mutta ohjaintappien epä- . symmetrisyys eroaa kummassakin ohjaimessa. Mikäli käytetään i··, 25 vain yhtä epäsymmetristä ohjainta 14, saadaan terälle 10 tai ! 10' vain kaksi asentoa ja vain yksi jälkiteroitus on mahdol- linen.
% * · ·*· · Kuvio 9 esittää keksinnön sovellutusta, missä ohjaimen V ' toiminta on yhdistetty nykyään käytettyyn kuvion 2 mukaiseen 30 terävasteeseen 6. Ohjaimen 14 asemesta käytetään kuvion 9 mu- *,· * kaista ruuveilla 22 kiinnitettyä terävastetta 21, jonka : i : pituus on yhtä suuri kuin koko leikkuupituus tai osaterien .·’ ; 10' yhteispituus.
! Kuvion 9 mukaisella terällä on kiinnityspinta 12" paljon 35 syvemmällä kuin pinta 12. Syvennys k sekä sivupinnat 38 ovat huomattavat niin, että pinnat 38 muodostavat myös ohjauspin-*:··: nat, jolloin ohjausreikiä ei tarvita. Tällöin nousevat terän valmistuskustannukset, koska tarvitaan vahvempi levyraaka- 116126 δ aine, mutta terän toiminta myös hyvin kovalla puulla korvaa kyseisen kustannuslisän.
Ruuvien 31 avulla puristetaan terien pidin 23 vasten terää 10', joka puristuu kohti ohjaavaa terävastetta 21 ja vasten 5 kulutuslevyä 5. Terän 10 oikean paikan määräävät ohjaavan terävasteen 21 ohjauspinnat 39, jotka asettuvat vasten terän 10' pintoja 38. Terävasteohjain varmistaa tällöin, että kaikki terät 10 asettuvat samaan linjaan ja pysyvät siinä, kun teriä siirretään niiden pituussuunnassa ja puristetaan 10 paikalleen terien pitimen 23 avulla.
Ruuveja 22 varten olevien terävasteen 21 reikien seinämiä on merkitty viitenumerolla 40 ja seinämät toimivat terävasteen ja kiekon välisinä ohjauspintoina. Reiät sijaitsevat terävasteessa epäsymmetrisesti siten, että niiden etäisyys L' 15 terävasteen toisesta pitkittäisestä reunasta on pienempi kuin etäisyys L' + T toisesta reunasta. Kun terästä on teroitettu pois teroitusmatka T, sen kärki saadaan oikeaan asentoon kääntämällä terävaste 21 toisin päin.
Kuvion 9 mukaisen hakun terät ovat vaihdettavissa kiekon 20 yhdeltä sivulta terien pidinosan 23 läpi menevien ruuvien 31 avulla. Kuvion 9 mukainen järjestelmä takaa lisäksi sen, että haketuksessa syntyneet tikut eivät mene terävasteen 21 ja ·. : terän 10 väliin, koska terän pinta 12 ulkonee terävasteen 21 [ ja terän välisestä liitoskohdasta hakeaukkoa 41 kohti suoja- 25 ten liitoskohtaa hakevirralta.
·; Ohjain 14 tai ohjaava terävaste 21 voidaan magnetisoida sopivasti niin, että se pysyy helpommin paikallaan ja sen 5 : : putoaminen on estynyt. Magnetisoitu ohjain tarttuu terään tai '.· ·’ ohjausuran reunoihin, mutta on kuitenkin helposti siirrettäkö vissä. Erityisesti kuvion 9 mukaisella rakenteella on eduksi : terien vaihdossa, että terä tarttuu ohjaimeen 21.
;11: Keksintö ei rajoitu edellä esitettyihin sovellutuksiin . vaan voi vaihdella eri tavoin patenttivaatimusten puitteissa.
• ; Reikiä 16 voi terissä olla useampiakin kuin kaksi, samoin 35 kuin ohjaustappeja voi ohjaimessa 14 olla useampia.
:Y: Ohjaustappien 15 ja reikien 16 sijainti voi olla myös • päinvastainen siten, että ohjaustapit ovat terässä 10, 10' ja reiät ohjaimessa 14 tai 14'. Tämä kuitenkin lisää terien 116126 9 valmistuskustannuksia, joten piirustuksissa esitetty sovellutus on edullisempi vaihtoehto.
Keksinnön mukaista teroitettavaa kääntöterä/ohjainjärjes-telmää voidaan soveltaa myös käytettäessä koko leikkuupituu-5 den mittaisia pitkiä teriä. Pitkäkin terä 10, 10' on tällöin huomattavasti kevyempi kuin nykyinen terä 4. Tällöin saadaan myös helposti 2-5 teroitus- ja käyttökertaa ohjaimen 14, 14' tai 21 avulla.
Ohjaustapeilla tarkoitetaan tässä yhteydessä mitä tahansa ίο ulkonemia, joiden ulottuvuus terän poikkisuunnassa vastaa reikien 16 pituussuuntaisten ohjauspintojen 17 välistä etäisyyttä .
Terän pituussuuntaisten ohjauspintojen ei välttämättä tarvitse olla tasopintoja, niiden leikkaus terän poikkisuunnassa 15 voi olla myös kaareva. Tämä koskee sekä terän 10, 10' ja ohjainosan 14, 14', 21 välisiä ohjauspintoja että ohjainosan 14, 14', 21 ja ohjausuran 26 välisiä ohjauspintoja. Valmistuksen kannalta kuitenkin tasopinnat, erityisesti terän tasoa vastaan kohtisuorat tasopinnat ovat edullisimpia.
20 Paitsi kiekkohakkuun, voidaan keksintöä soveltaa myös mui hin puun haketuksessa käytettäviin koneisiin.
t > » X ’ I 1 »

Claims (8)

10 116126
1. Puun haketukseen käytetyn kiekkohakun (1) teräjärjes-telmä, joka käsittää useita teriä (9) kiekossa ja vastaterän (37) , jolloin kukin kiekon terä (9) muodostuu kahdesta tai 5 useammasta uudelleen teroitettavasta ja käännettävästä, peräkkäin sovitetusta osaterästä (10, 10') ja jossa osaterien kärjet on ohjattu poikkisuunnassa tiettyyn asemaan kiekkoon tuettujen, irrotettavien ohjainosien (14, 14' tai 21. ohjaavien pintojen (19 tai 39) avulla, jotka on 10 sovitettu osaterien kylkipinnoissa olevien ohjaussyvennyksien (16 tai 12") terän pituussuuntaisia reunoja (17 tai 38) vasten, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää ainakin yhden käännettävän tai ainakin kaksi vaihdettavaa ohjainosaa (14, 14' tai 21), joissa ainakin 15 kaksi osaterän (10, 10') kylkipinnassa olevan ohjaussyvennyksen (16 tai 12") mainittuja reunoja (17 tai 38) vasten sovitettavaa ohjauspintaa (19 tai 39) ovat keskenään eri etäisyyksillä ohjainosan ja kiekon välisestä ohjauspinnasta (18, 18', 18" tai 40).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen teräjärjestelmä, tunnettu siitä, että osaterissä (10, 101) olevina ohjaussyvennyksinä on ainakin kaksi kussakin osaterässä · terän keskilinjalla peräkkäin sijaitsevaa, pitkänomaista //' ohjausreikää (16), ja että kussakin ohjainosassa (14) on ; : 25 yksi tai useampi näihin reikiin sovitettava ohjaustappi : ;’j (15) , joiden halkaisija terän poikkisuunnassa on : liukusovituksen puitteissa yhtäsuuri kuin pitkänomaisen ,·.··, ohjausreiän (16) terän pituussuuntaisten, pidempien seinämien (17) välinen etäisyys. . 30
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen teräjärjestelmä, jossa osaterässä (10') olevana ohjaus syvennyksenä on terän * · ’··>’ pituussuuntainen, terän koko pituudelle ulottuva ura (12"), * tunnettu siitä, että uran (12") pohja on tasopinta, jota • · · t vasten ohjainosa (21) on sovitettavissa, ja että ' . 35 ohjainosassa (21) on kiinnitysreiät (40), jotka sijaitsevat siten, että niiden etäisyys ohjainosan (21) toisesta '· "· pitkittäisestä reunasta on suurempi kuin etäisyys toisesta pitkittäisestä reunasta. 11 116126
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukaisen kiekkohakun (1) teräjärjestelmän uudelleen teroitettava ja käännettävä osaterä (10, 10'), jonka pituus on osa hakun kiekon (2) kunkin terän (9) leikkuupituudesta, jolloin kiekkoon on 5 sovitettavissa kullekin leikkuupituudelle peräkkäin kaksi tai useampia osateriä, jotka on ohjattavissa poikkisuunnassa tiettyyn linjaan kiekkoon tuettavien, irrotettavien ohjainosien (14, 14' tai 21) avulla, jossa osaterässä (10, 10. on terän pituussuuntaisia seinämiä (17) käsittäviä 10 ohjaussyvennyksiä (16), joihin ohjainosassa (14, 14') olevat ohjausulkonemat (15) ovat sovitettavissa, tunnettu siitä, että osaterässä (10, 101) olevina ohjaussyvennyksinä on ainakin kaksi terän keskilinjalla peräkkäin sijaitsevaa, pitkänomaista ohjausreikää (16). is
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukaisen kiekkohakun (1) teräjärjestelmän ohjainosa (14, 14', 21) uudelleen teroitettavien ja käännettävien, peräkkäin sovitettujen osaterien (10, 10') ohjaamiseksi tiettyyn linjaan, jossa ohjainosassa on osaterän kylkipinnassa olevan 20 ohjaussyvennyksen (16 tai 12") terän pituussuuntaisia reunoja (17 tai 38) vasten sovitettavia ohjauspintoja (19 tai 39) , jotka ohjaavat osaterän sen poikkisuunnassa j tiettyyn asemaan, ja joka ohjainosa on sovitettavissa · : . ainakin kahteen eri asentoon terän suhteen, tunnettu siitä, : : 25 että ohjainosan (14, 14', 21) ainakin kaksi osaterän (10, : 10') kylkipinnassa olevan ohjaussyvennyksen (16 tai 12") | .reunoja (17 tai 38) vasten sovitettavaa mainittua , . ohjauspintaa (19 tai 39) ovat keskenään eri etäisyyksillä ohjainosan kiekkoon tuettavasta pinnasta (18, 18', 18" tai . , 30 40) .
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen ohjainosa, tunnettu siitä, että se on käännettävissä terän tason suhteen : kohtisuoran akselin ympäri.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen ohjainosa, ' . 35 tunnettu siitä, että siinä on yksi tai useampi osaterässä ’ (10) olevaan pitkänomaiseen ohjausreikään (16) sovitettava ’· ohjaustappi (15) , jonka halkaisija terän poikkisuunnassa on liukusovituksen puitteissa yhtäsuuri kuin osaterässä olevan 12 116126 pitkänomaisen ohjausreiän (16) terän pituussuuntaisten seinämien (17) välinen etäisyys.
8. Menetelmä puun haketuksessa käytetyn, vastaterällä (37) ja usealla terällä (9) varustetun kiekkohakun uudelleen s teroitettavien ja käännettävien, peräkkäin sovitettujen osaterien (10, 10') asentamiseksi ja vaihtamiseksi siten, että osaterät on ohjattu poikkisuunnassa tiettyyn linjaan kiekkoon tuettujen, irrotettavien ohjainosien (14, 14' tai 21. avulla, jolloin osaterien (10, 10') teroituksessa io lyhentynyt terän kärjen (30) etäisyys terän vastakkaisesta reunasta kompensoidaan ja terän kärjen asema säilytetään käyttämällä irrotettavaa ohjainosaa (14, 14', 21) niin, että terän kärjen etäisyys ohjainosan kiekkoon tuetusta pinnasta (18, 18' , 18" tai 40) säilyy ennallaan, tunnettu siitä, että 15 ohjainosaa (14, 141 , 21) käännetään tai vaihdetaan siten, että ohjainosassa olevat ainakin kaksi osaterän (10, 10') kylkipinnassa olevan ohjaussyvennyksen (16 tai 12") terän pituussuuntaisia reunoja (17 tai 38) vasten sovitettua ohjauspintaa (19 tai 39) asettuvat eri etäisyyksille 20 ohjainosan ja kiekon välisestä ohjauspinnasta (18, 18', 18" tai 40) . • · • * · • » t 1 I • · • » • * « • i · • » · • i • i » I « i « • * I .· • I * » • I • I » • | • I » · · 13 116126
FI956082A 1993-07-08 1995-12-18 Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi FI116126B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI956082A FI116126B (fi) 1993-07-08 1995-12-18 Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933131 1993-07-08
FI933131A FI933131A0 (fi) 1993-07-08 1993-07-08 Skaersystem, skaer, styrdel och fyllningsdel foer maskin anvaend i flishuggning samt foerfarande foer bytning av skaer
PCT/FI1994/000312 WO1995001857A1 (en) 1993-07-08 1994-07-06 A blade system to be used in wood chipping, a blade, a guide member and a filler member as well as a method for changing blades
FI9400312 1994-07-06
FI956082A FI116126B (fi) 1993-07-08 1995-12-18 Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi
FI956082 1995-12-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI956082A FI956082A (fi) 1995-12-18
FI956082A0 FI956082A0 (fi) 1995-12-18
FI116126B true FI116126B (fi) 2005-09-30

Family

ID=26159546

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI956082A FI116126B (fi) 1993-07-08 1995-12-18 Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116126B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI956082A (fi) 1995-12-18
FI956082A0 (fi) 1995-12-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5660218A (en) Blade system to be used in wood chipping, a blade; a guide member and a filler member as well as a method for changing blades
CA1260688A (en) Chipper knife assembly
USRE36659E (en) Chipper with detachable facing knives
US4765217A (en) Insertable saw tooth
EP0878260B1 (en) Tool for grooving and parting
US5146963A (en) Chipping device
EP1485238B1 (en) Knife assembly for a chipper
US4084470A (en) Carbide tipped insertable saw tooth
CA1110524A (en) Self-guiding circular saw
FI116126B (fi) Puun haketuksessa käytetyn koneen teräjärjestelmä, terä, ohjainosa ja täyteosa sekä menetelmä terien vaihtamiseksi
US20060208120A1 (en) Chipper knife
CA1093291A (en) Cutter head
US8281826B2 (en) Sharp edged knife stop
US5501256A (en) Chipper knife
CA1266418A (en) Insertable saw tooth
EP3737542B1 (en) A circular sawblade for clearing sawing
US20080011145A1 (en) Insertable saw tooth
RU2124983C1 (ru) Круглая строгальная пила для чистовой распиловки древесины
EP1276595B1 (en) Cutting head for chipping canter
CA1127938A (en) Reversible removable tip for sawtooth
FI98283B (fi) Kiekkohakun teräjärjestelmä ja terä, järjestelmässä käytettävä tukiosa ja liukupala sekä menetelmä kiekkohakun terän aseman säätämiseksi
CA2135146C (en) Chipper knife
CA1051321A (en) Carbide tipped insertable saw tooth
RU2278021C1 (ru) Узел резания лесопильной рамы
CA2170965C (en) Improved chipper knife

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116126

Country of ref document: FI

MD Opposition filed

Opponent name: ANDRITZ OY

MA Patent expired