FI114955B - Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen - Google Patents

Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen Download PDF

Info

Publication number
FI114955B
FI114955B FI20002619A FI20002619A FI114955B FI 114955 B FI114955 B FI 114955B FI 20002619 A FI20002619 A FI 20002619A FI 20002619 A FI20002619 A FI 20002619A FI 114955 B FI114955 B FI 114955B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
message
data
customer
mediation
mobile station
Prior art date
Application number
FI20002619A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002619A (fi
FI20002619A0 (fi
Inventor
Antti Ujainen
Original Assignee
Elisa Matkapuhelinpalvelut Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elisa Matkapuhelinpalvelut Oy filed Critical Elisa Matkapuhelinpalvelut Oy
Priority to FI20002619A priority Critical patent/FI114955B/fi
Publication of FI20002619A0 publication Critical patent/FI20002619A0/fi
Priority to PCT/FI2001/001044 priority patent/WO2002045445A1/en
Priority to AU2002221979A priority patent/AU2002221979A1/en
Publication of FI20002619A publication Critical patent/FI20002619A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114955B publication Critical patent/FI114955B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/12Messaging; Mailboxes; Announcements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/18Service support devices; Network management devices
    • H04W88/184Messaging devices, e.g. message centre

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

114955
Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä viestin 5 välittämiseksi matkaviestimeen.
Tämänkaltaisia menetelmiä käytetään viestin, kuten tekstiviestin, ääniviestin tai kuvaviestin, välittämiseksi matkaviestimeen.
10 Tunnetun tekniikan mukaisesti matkaviestimeen voidaan lähettää viestejä, jotka sisältävät tekstiä, kuvioita ja/tai ääniä. Käytännössä viestit sisältävät dataa, jonka vastaanottava matkaviestin tulkitsee ja esittää sovitun standardin mukaisella tavalla.
Useat eri tahot tarjoavat tämänkaltaisiin viesteihin liittyviä palveluita. Asiakas voi tilata esim. itselleen tai tuttavalleen logon, joka näkyy matkaviestimen näytössä, tai soitto-1S äänen, jonka vastaanottaja voi valita soitettavaksi tulevien puheluiden merkiksi. Asiakas voi tilata haluamansa puhelun esim. lähettämällä määrämuotoisen SMS-lyhytsanoman palveluntarjoajalle. Palveluntarjoaja voi myös tarjota muita käyttöliittymiä palvelujensa tilaamiseksi kuten WWW- tai WAP-sivun. WWW-sivun ollessa kyseessä asiakas tekee toimeksiantonsa tietokoneen tai muun sopivan päätelaitteen avulla. WAP-sivun ollessa 20 kyseessä asiakas tekee toimeksiantonsa WAP-tekniikkaa tukevan päätelaitteen, kuten ': matkaviestimen tai kämmentietokoneen, avulla.
t * Julkaisussa US S 426 594 on kuvattu järjestelmä ja menetelmä viestin välittämiseksi .: matkaviestimeen toimeksiannon perusteella.
25
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä viestin ·* välittämiseksi matkaviestimeen, jonka avulla asiakkaille voidaan tarjota aivan uudentyyppinen palvelu.
- I * · : » * 30 Keksintö perustuu siihen, että asiakkaalle tarjotaan palvelu, jossa asiakas voi tilata ; haluamansa viestin haluamaansa matkaviestinliittymään siten, että viesti välitetään •: · ·: asiakkaan määrittelemänä ajankohtana, asiakkaan määrittelemän aj anj akson aikana tai asiakkaan määrittelemän ajan kuluttua. Asiakas määrittelee siis välitysajankohdan tai 2 114955 välitysajanjakson viestin tilauksen yhteydessä. Välitysajankohdan määritteleminen voidaan suorittaa esim. siten, että asiakas lähettää määrämuotoisen viestin, josta ilmenee välitysajankohta, tai siten, että asiakas määrittelee välitysajankohdan muun käyttöliittymän, kuten WWW-sivun tai WAP-sivun avulla. Välitysajankohta voidaan 5 määritellä myös ehtojen avulla siten, että viesti välitetään, kun asiakkaan määrittelemät ehdot täyttyvät. Keksinnön tekninen toteutus perustuu siihen, että asiakkaalta vastaanotetaan viestinvälitystoimeksianto, jonka perusteella välitetään asiakkaan määrittelemä viesti asiakkaan määrittelemään matkaviestimeen asiakkaan määrittelemänä ajankohtana. Keksinnön mukaan menetelmässä myös luodaan asiakkaan matkaviestimellä 10 tai siihen liitetyllä laitteella kuvaa ja/tai ääntä tai siirretään muulla laitteella luotua kuvaa ja/tai ääntä asiakkaan matkaviestimelle, ja liitetään luotua ja/tai siirrettyä kuvaa ja/tai ääntä datan muodossa asiakkaan matkaviestimellä toimeksiantoon viestin välittämiseksi.
15 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
* · 20 Keksinnön avulla asiakkaille voidaan tarjota aivan uudentyyppinen palvelu. Palvelun avulla asiakas voi lähettää esim. onnitteluviestin ennakkoon ja määritellä sopivan * t ajankohdan viestin välittämiselle. Mikäli asiakas on epävarma siitä, muistaako hän ä · ' * · lähettää jonkin viestin tiettynä ajankohtana, hän voi lähettää viestin ennakkoon välttyäkseen unohtamiselta. Tällä tavoin asiakas voi esim. välttyä läheisen ihmisen 25 merkkipäivän unohtamiselta.
Keksintöön perustuvan palvelun avulla asiakas voi lisäksi välttyä viestin lähettämiseltä epäsopivana ajankohtana. Mikäli asiakas tietää olevansa estynyt lähettämästä viestiä ! oikeana ajankohtana, voi hän lähettää viestin etukäteen. Asiakas voi olla estynyt - ’ 30 lähettämästä viestiä matkaviestimellään esim. siksi, että hän on lentokoneessa tai » ; · muussa tilassa, jossa matkaviestimen käyttö ei ole sallittua tai sopivaa.
• · · 3 114955
Keksintöön perustuvan palvelun avulla voi myös muistuttaa haluamaansa henkilöä jostakin asiasta tiettynä ajankohtana tai tietyn ajanjakson aikana.
Keksinnön avulla voidaan tarjota myös aivan uudenlaisia muistutuspalveluita matka-5 viestinasiakkaille. Muistutuspalvelun avulla asiakas voi asettaa itselleen tai haluamalleen henkilölle muistutuksen lähettämällä itselleen viestin, joka asetetaan välittymään tiettynä ajankohtana. Asiakas voi esim. muistuttaa itseään tai haluamaansa henkilöä tapaamisesta, läheisen merkkipäivästä tai ruokakauppaan poikkeamisesta työmatkan varrella.
10
Keksintöön perustuvien palveluiden avulla asiakkaalle voidaan tarjota mahdollisuus lähettää viesti tai muistutus, joka välittyy tietyn ajanjakson aikana. Tämänkaltaisen palvelun avulla asiakas voi asettaa viestin välittymään sellaisen ajanjakson aikana, jolloin viesti on ajankohtainen. Asiakas voi esim. määritellä välitysehdot siten, että 15 mikäli viestiä ei syystä tai toisesta voida välittää haluttuna ajankohtana, viestiä yritetään välittää tiettyyn ajankohtaan saakka, jonka jälkeen viestin välittämisestä luovutaan.
Palvelun avulla asiakas voi esim. pyytää perheensä jäsentä tallentamaan jonkin televisio-ohjelman lähettämällä tälle jäsenelle viestin, joka yritetään välittää puoli tuntia ennen ohjelman alkamista. Mikäli välittäminen ei onnistu, esim. siitä syystä, että 20 vastaanottajan matkaviestin ei ole päällä, välitysyrityksiä jatketaan ohjelman alkamiseen .., saakka mutta ohjelman alkamisajankohdan jälkeen välitysyrityksistä luovutaan. Tällä • · f I · tavoin asiakas voi estää vanhentuneen viestin välittymisen vastaanottajalle, asettamalla . viestin välitysajankohdaksi jonkin ajanjakson.
» t « , · v. 25 Matkaviestinoperaattorin kannalta keksinnöstä on lisäksi hyötyä siinä mielessä, että • · · , · · ·. keksinnön avulla voidaan helpottaa esim. juhlapyhiin liittyviä ruuhkia. Yllä mainittujen palvelujen avulla asiakkaat voivat lähettää viestinvälitystoimeksiannot ennakkoon, joten ;' * ‘. itse juhlapyhäpäivänä vastaanotettavien toimeksiantojen lukumäärää pienenee. Tällöin ' * ’: matkaviestinoperaattorin viestinvälitystoimeksiannot käsittelevän laitteiston 30 ylikuormitustodennäköisyys pienenee.
: < · · · ,;. Keksintöä tarkastellaan seuraavassa esimerkkien avulla j a oheisiin piirustuksiin viitaten.
• · • · 4 114955
Esimerkeissä käytetään seuraavia kansainvälisesti tunnettuja lyhenteitä: BTS Base Transceiver Station 5 BSC Base Station Controller MSC Mobile Switching Center SMS Short Message Service 10 SMSC Short Message Service Center IN Intelligent Network 15 HLR Home Location Register VLR Visiting Location Register TCP Transfer Control Protocol 20 ... IP Internet Protocol HTTP Hypertext Transfer Protocol 25 WAP Wireless Application Protocol I I <
Kuvio 1 esittää lohkokaaviona yhtä keksinnön mukaista menetelmää, jossa kuviossa "'; viestin toimittaminen matkaviestimeen tapahtuu SMS-tekniikan avulla.
,.,: 30 Kuvio 2 esittää lohkokaaviona toista keksinnön mukaista menetelmää, jossa kuviossa * · ,,.: viestin toimittaminen matkaviestimeen tapahtuu WAP-tekniikan avulla.
5 114955
Kuvion 1 esimerkissä on kuvattu tilanne, jossa asiakas tekee viestinvälitys-toimeksiannon lähettämällä lyhytsanoman palveluntarjoajalle. Palveluntarjoaja välittää tässä esimerkissä toimeksiannon mukaisen viestin vastaanottajalle lyhytsanoman muodossa.
5
Kuviossa 1 esitetty järjestelmä käsittää asiakkaan matkaviestimen 1, BTS:n 2 (tukiasema), BSC:n 3 (tukiasemaohjain), MSC:n 4 (matkaviestinkeskus), SMSC:n 5 (lyhytsanomakeskus), ajastuspalvelimen 6, tietokannan 7, MSC:n 8, BSC:n 9, BTS:n 10, vastaanottajan matkaviestimen 11. IN-keskuksen 12 (älyverkkokeskus).
10
Kuvion 1 mukaisesti viestiä välitettäessä asiakkaan toimeksiannosta vastaanottajalle suoritetaan seuraavia toimenpiteitä.
101) Asiakas lähettää viestinvälitystoimeksiannon lähettämällä määrämuotoisen 15 SMS-lyhytsanoman matkaviestimellään 1 palveluntarjoajan ilmoittamaan puhelinnumeroon tai muuhun puhelinverkko-osoitteeseen. Toimeksianto sisältää ainakin tiedot, joiden perusteella voidaan määritellä välitettävän viestin sisältö, kohdeosoite, kuten puhelinnumero tai muu puhelinverkko-osoite, johon viesti on määrä toimittaa, sekä välitysajankohta ja/tai välitysehdot. Välitysajankohta 20 voidaan määritellä esim. päivämäärän ja/tai kellonajan avulla. Välitysajankohta ,,. voidaan määritellä myös ajanjaksona, jonka aikana viesti asetetaan • · välitettäväksi. Välitysehdot voivat liittyä esim. asiakkaan matkaviestimen 1 tai vastaanottajan matkaviestimen 11 tavoitettavuuteen tai sijaintiin tai johonkin ·, : tiettyyn tapahtumaan.
• · ·. 25 Määrämuotoinen lyhytsanoma voi sisältää esim. seuraavankaltaisen ···. merkkijonon: ’’AJASTUS 050123456 24.12.2000 12.00 HYVÄÄ JOULUA!” I I · ‘ ; 102) BTS 2 vastaanottaa asiakkaan matkaviestimeltä 1 lähetetyn lyhytsanoman ja , ],; 30 lähettää sen BSC:lle 3.
• · I · « t .;. 103) BSC 3 vastaanottaa lyhytsanoman ja lähettää sen MSCrlle 4.
• · 6 114955 104) MSC 4 vastaanottaa lyhytsanoman ja lähettää sen SMSC:lle 5.
105) SMSC 5 vastaanottaa lyhytsanoman ja lähettää sen ajastuspalvelimelle 6 lyhytsanoman otsikkokentän tietojen perusteella. Ajastuspalvelin 6 tulkitsee 5 lyhytsanoman sisällön ja tallentaa toimeksiantoon liittyvät tiedot, kuten välitettävän viestin sisällön, kohdeliittymän puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen sekä välitysajankohdan ja/tai välitysehdot.
106) ja 107) Ajastuspalvelin hakee tarvittaessa tietoja ja/tai dataa tietokannasta 7 10 esim. toimeksiannon tietojen perusteella.
108) Aj astuspalvelin 6 havaitsee välitysaj ankohdan koittaneen j a/tai välitysehtoj en täyttyneen, ja lähettää asiakkaan lähettämän toimeksiannon mukaisen viestin asettaen viestin otsikkokentän kohdeosoitteeksi vastaanottajan matka- 15 viestimen 11 puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen. Ajastuspalvelin 6 lähettää siis viestin lyhytsanomana SMSC: lie 5.
109) SMSC 5 vastaanottaa viestin ajastuspalvelimelta 6 ja lähettää sen sopivalle MSC:lle 8 viestin otsikkokentässä olevan puhelinnumeron tai muun 20 puhelinverkko-osoitteen perusteella.
« 11 • 1 • ♦ · ' . 110) MSC 8 vastaanottaa viestin ja lähettää sen sopivalle BSC:lle 9, viestin otsikko kentässä olevan puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen sekä esim.
• · ; HLR:n ja/tai VLR:n tietojen perusteella.
.···; 25 ’· 1. Ill) BSC 9 vastaanottaa viestin ja lähettää sen sopivalle BTS:lle 10 viestin otsikko kentässä olevan puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen perusteella.
* » » 112) Vastaanottajan matkaviestin 11 vastaanottaa viestin, jonka jälkeen vastaanottaja , j.; 30 voi esim. lukea viestin.
dll * · 113) Esimerkiksi MSC:tä 4 SMSCrtä 5 ja/tai MSC:tä 8 voidaan ohjata IN-
i » t * I
! , keskuksen 12 avulla. IN-keskuksen 12 avulla voidaan mahdollistaa esim. ns.
i » i · 7 114955 prepaid-palvelut eli ennalta maksetut palvelut ja viesteistä voidaan lisäksi poimia esim. laskutustietoja.
Asiakas lähettää siis kuviossa 1 palvelua käyttäessään toimenpiteessä 101) esitetyn 5 merkkijonon palveluntaijoajan palvelunumeroon. Ajastuspalvelin, joka vastaanottaa viestin, tulkitsee viestin ja toimii sen mukaisesti. Palvelin voi tulkita toimenpiteessä 101) esitetyn merkkijonon esim. seuraavalla tavalla: ’’AJASTUS” Käsky, jonka perusteella laite tulkitsee mistä palvelusta on kysymys.
10 ”050123456” Parametri, joka ilmaisee puhelinverkko-osoitteen, johon välitettävä viesti lähetetään. Tässä esimerkkitapauksessa puhelinnumero. ”24.12.2000 12.00” Parametri, joka ilmaisee välitysajankohdan. Tässä esimerkkitapauksessa päivämäärä ja kellonaika.
’’HYVÄÄ JOULUA!”Viestiosa, josta välitettävän viestin sisältö ilmenee.
15 Tässä esimerkkitapauksessa teksti.
Puhelinverkko-osoitteen määrittelevä parametri voisi käsittää useampia puhelinnumeroita tai jonkin asiakkaan aikaisemmin määrittelemän tunnuksen, joka viittaa tiettyyn osoitteeseen tai tiettyihin osoitteisiin.
Välitysajankohdan määrittelevä parametri voisi käsittää myös välitysehdon tai -ehtoja, 20 jotka voitaisiin määritellä määrämuotoisten käskyjen ja mahdollisesti parametrien avulla.
·1 [ Viestiosa voisi käsittää tekstin lisäksi käskyjä sekä mahdollisesti parametreja, joiden . perusteella viestin tulkitseva laite voisi liittää välitettävään viestiin kuvia, ääniä ja/tai ! ‘ . dataa.
25 ! ! Kuvio 2 esittää lohkokaaviona yhtä keksinnön mukaista menetelmää viestin toimittamiseksi matkaviestimeen, jossa menetelmässä käytetään hyväksi WAP-. · · ·. tekniikkaa. Kuvion 2 esimerkissä on kuvattu tilanne, jossa asiakas tekee viestinvälitys- . · ·. toimeksiannon palveluntarjoajan WAP-sivun avulla. Palveluntarjoaja välittää ‘ . 30 toimeksiannon mukaisen viestin vastaanottajalle WAP-muodossa.
Kuviossa 2 esitetty järjestelmä käsittää kuvion 1 tapaan asiakkaan matkaviestimen 1, BTS:n 2 (tukiasema), BSC:n 3 (tukiasemaohjain), MSC:n 4 (matkaviestinkeskus), 8 114955 ajastuspalvelimen 6, tietokannan 7, MSC:n 8, BSC:n 9, BTS:n 10, vastaanottajan matkaviestimen 11 ja IN-keskuksen 12 (älyverkkokeskus). Lisäksi kuvio käsittää WAP-gateway-palvelimen 13.
5 Kuvion 2 mukaisesti viestiä välitettäessä asiakkaan toimeksiannosta vastaanottajalle suoritetaan seuraavia toimenpiteitä.
201) Asiakas valitsee WAP-tekniikkaa tukevan matkaviestimensä 1 graafisen käyttöliittymän avulla palveluntarjoajan WAP-kohteen, esimerkiksi 10 kirjoittamalla palveluntarjoajan WAP-sivun osoitteen. Tämän johdosta asiakkaan matkaviestin lähettää palveluntarjoajalle suunnatun pyynnön BTS:lle 2.
202) BTS 2 vastaanottaa pyynnön ja lähettää sen BSC:lle 3.
15 203) BSC 3 vastaanottaa pyynnön ja lähettää sen MSC:lle 4.
204) MSC 4 vastaanottaa pyynnön ja lähettää sen WAP-gateway-palvelimelle 13.
20 205) WAP-gateway-palvelin 13 vastaanottaa pyynnön, muuntaa pyynnön tarvittaessa WAP-muodosta esim. HTTP- tai TCP/IP-muotoon ja lähettää sen ·’ ] ajastuspalvelimelle 6.
’ · · ;' ’, 206) Ajastuspalvelin 6 vastaanottaa pyynnön ja lähettää pyynnön mukaisen ΨΑΡΙ .. 1 25 sivun datan asiakkaan matkaviestimen 11 suuntaan lähettäen datan WAP- ! ! gateway-palvelimelle 13.
» I · , · ·. 207) WAP-gateway-palvelin 13 vastaanottaa datan, muuntaa sen tarvittaessa esim.
. · ·. HTTP- tai TCP/IP-muodosta WAP-muotoon ja lähettää viestin sopivalle 30 MSC:lle 4.
208) MSC 4 vastaanottaa datan ja lähettää sen esim. sopivalle BSC:lie 3, esim.
' ·' ' HLR:n ja/tai VLR:n tietojen avulla.
• · · 9 114955 209) BSC 3 vastaanottaa datan ja lähettää sen sopivalle BTS.lle 2.
210) BTS 2 vastaanottaa datan ja lähettää sen asiakkaan matkaviestimeen 1.
5 211) Asiakkaan matkaviestin 1 vastaanottaa datan ja esittää sen matkaviestimen 11 näytössä esim. graafisen käyttöliittymän muodossa. Graafisen käyttöliittymän avulla asiakas voi antaa palveluntarjoajalle viestinvälitystoimeksiannon.
Graafisen käyttöliittymän avulla asiakas voi määritellä viestin sisällön, kohde- 10 osoitteen, kuten puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen, johon viesti on määrä toimittaa sekä välitysajankohdan ja/tai välitysehdot. Viestin sisällöksi voidaan valita jokin teksti, kuva, ääni tai näiden yhdistelmä. Teksti voi käsittää sekä muotoilematonta että muotoiltua tekstiä. Kuvilla tarkoitetaan esim. valokuvia, logoja, bitmap- tai muun tyyppisiä kuvioita sekä liikkuvia kuvia 15 kuten animaatiosekvenssejä, videonauhoituksia tai vastaavia. Äänillä tarkoitetaan tavalla tai toisella luotuja tai tallennettuja ääniä kuten melodioita ja muita musiikillisia luomuksia. Asiakas voi määritellä viestin sisällön esim. valitsemalla jonkin tekstin, kuvan ja/tai äänen palveluntarjoajan tai tämän yhteystyökumppanin tarjoamasta valikoimasta ja/tai tallentaa tai luoda sisällön 20 tai osan sisällöstä itse. Asiakas voi esimerkiksi määritellä viestinsä sisällöksi itse äänittämänsä tai sanelemansa äänen, itse kirjoittamansa tekstin ja/tai itse ' ·' ' valokuvaamansa kuvan. Asiakas voi mahdollisesti luoda ja/tai tallentaa äänet tai kuvat matkaviestimellään tai siirtää muulla laitteella hakemansa, luomansa ja/tai ; · ·. tallentamansa tekstin datan, kuvan datan tai äänen datan matkaviestimelleen.
;,.' 25 Määriteltyään viestin sekä sen välitykseen liittyvät seikat asiakas lähettää toimeksiannon esim. graafisen käyttöliittymän tai matkaviestimen 11 ’’lähetä”-painikkeen avulla, jolloin asiakkaan matkaviestin lähettää toimeksiannon . ·. # käsittävän datan BTSille 2. 1 . 30 212) BTS 2 vastaanottaa datan, joka sisältää toimeksiannon, ja lähettää sen eteenpäin BSC:lle 3.
,0 1 1 4955 213) BSC 3 vastaanottaa datan, j oka sisältää toimeksiannon, j a lähettää sen MSC:lle 4.
214) MSC 4 vastaanottaa datan, joka sisältää toimeksiannon, ja lähettää sen 5 WAP-gateway-palvelimelle 13.
215) WAP-gateway-palvelin 13 vastaanottaa datan, joka sisältää toimeksiannon, muuntaa datan tarvittaessa WAP-muodosta esim. HTTP- tai TCP/IP-muotoon ja lähettää sen ajastuspalvelimelle 6. Ajastuspalvelin 6 vastaanottaa datan, joka 10 sisältää toimeksiannon, tulkitsee datan sisällön ja tallentaa toimeksiantoon liittyvät tiedot, kuten välitettävän viestin sisällön, kohdeliittymän puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen sekä välitysajankohdan ja/tai välitysehdot.
15 216) ja 217) Ajastuspalvelin hakee tarvittaessa tietoja ja/tai dataa tietokannasta 7 esim. toimeksiannon tietojen perusteella.
218) Ajastuspalvelin 6 havaitsee välitysajankohdan koittaneen ja ja/tai välitysehtojen täyttyneen, ja lähettää WAP-gateway-palvelimelle 13 vastaanottajan matka- 20 viestimelle 11 suunnattua dataa, joka sisältää asiakkaan toimeksiannon mukaisen viestin. Ajastuspalvelin suunta datan vastaanottajan matkaviestimelle 11 *' ' vastaanottajan puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen avulla.
► « · y. 219) WAP-gateway-palvelin 13 vastaanottaa viestin, muuntaa sen tarvittaessa HTTP- !.. ’ 25 tai TCP/IP-muodosta WAP-muotoon ja lähettää sen sopivalle MSC:lle 8.
220) MSC 8 vastaanottaa viestin ja lähettää sen sopivalle BSC:lle 9 esim. HLR:n , · · *. ja/tai VLR:n tietojen avulla.
» · · * · 30 221) BSC9 vastaanottaa viestin ja lähettää sen sopivalle BTS:lle 10.
I I t I I · 11 114955 222) BTS 10 vastaanottaa viestin ja lähettää sen vastaanottajan matkaviestimelle 11. Matkaviestin 11 vastaanottaa viestiin liittyvän datan ja esittää datan perusteella toimeksiannon mukaisen viestin.
5 223) Esimerkiksi MSC:tä 4 SMSC.tä 5 ja/tai MSCrtä 8 voidaan ohjata IN- keskuksen 12 avulla. IN-keskuksen 12 avulla voidaan mahdollistaa esim. ns. prepaid-palvelut eli ennalta maksetut palvelut ja viesteistä voidaan lisäksi poimia esim. laskutustietoja.
10 Keksinnön puitteissa voidaan ajatella myös yllä kuvatuista sovellusmuodoista poikkeavia ratkaisuja. Keksintöä voidaan esimerkiksi soveltaa siten, että keksinnön toteutuksessa käytetään muita matkaviestintekniikoita kuten GPRS-, UMTS-ja/tai multimedia-messaging-tekniikkaa.
15 Esimerkeissä esitetyt laitteistot voivat olla osittain tai kokonaisuudessaan jonkin muun tahon kuin keksintöön perustuvan palvelun palveluntarjoajan hallinnassa. Varsinainen palveluntarjoaja voi toimia muiden tahojen kanssa yhteistyössä esim. siten, että BTS 2, B SC 3 ja MSC 4 sekä mahdollisesti SMSC 5 ovat ensimmäisen yhteistyötahon hallinnassa, tietokanta 7 on toisen yhteistyökumppanin hallinnassa ja/tai MSC 8, BSC 9 20 ja BTS 10 ovat kolmannen yhteistyökumppanin hallinnassa. Tämänkaltainen tilanne voi tulla kyseeseen esim. kun toimeksiannon tekevä asiakas käyttää yhden matkaviestin- • ’ * operaattorin verkkoon yhdistettyä matkaviestintä 1 ja vastaanottaja käyttää toisen matkaviestinoperaattorin matkaviestinverkkoon yhdistettyä matkaviestintä 11.
Asiakas voi toimeksiannossaan määritellä vastaanottajan matkaviestimen 11 esimerkistä ;;; 25 poikkeavalla tavalla. Asiakas voi esim. määritellä vastaanottajan matkaviestimen ' * * antamalla vastaanottajan nimen, osoitteen, sähköpostiosoitteen tai muun tunnistetiedon ... avulla. Tämänkaltaisessa tapauksessa palveluntarjoaja hakee vastaanottajan matka- !!'. viestimen puhelinnumeron tai muun puhelinverkko-osoitteen jostakin tietokannasta ja ’ · * välittää viestin tähän puhelinnumeroon tai puhelinverkko-osoitteeseen. Palveluntarjoaja 30 välittää kuitenkin asiakkaan toimeksiannon mukaisen viestin vastaanottajan matka- . viestimeen 11 vastaanottajan matkaviestimen 11 puhelinnumeron avulla tai jonkin •» · ‘. * : muun vastaanottajan matkaviestimeen 11 liittyvän puhelinverkko-osoitteen avulla.
» · » • ♦ 12 114955
Keksintöä voidaan soveltaa siten, että asiakkaan toimeksiannon mukainen viesti välitetään asiakkaalle datapuhelun avulla tai siten, että asiakkaan toimeksianto välittyy palveluntarjoajalle datapuhelun avulla.
Esimerkissä mainitut välitysehdot voidaan määritellä esim. siten että asiakkaan 5 määrittelemä viesti välitetään tiettynä ajankohtana tai tietyn ajanjakson aikana mikäli jokin ehto tai jotkin ehdot täyttyvät. Ehdot voivat liittyä mihin tahansa arvoihin tai seikkoihin kuten pörssikursseihin, urheilutuloksiin tai siihen, onko viestinvälitys-toimeksiannon antaneen asiakkaan matkaviestin tavoitettavissa.
Esimerkeistä poiketen keksintöä voidaan soveltaa myös siten, että viestinvälitys-10 toimeksianto annetaan lyhytsanoman avulla ja itse viesti välitetään WAP-tekniikan avulla vastaanottajan matkaviestimeen 11 tai siten, että viestinvälitystoimeksianto annetaan WAP-tekniikan avulla ja itse viesti välitetään lyhytsanoman muodossa vastaanottajan matkaviestimeen 11.
Esimerkissä kuvattu tietokanta 7 voi olla jonkin muun tahon kuin palveluntarjoajan 15 hallinnassa. Tietokanta 7 voi esimerkiksi olla levy-yhtiön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää musiikkikappaleita tai pörssin ylläpitämä tietokanta, joka sisältää tietoja pörssikursseista.
:'. Keksintöä voidaan soveltaa myös siten, että esim. viestitoimeksiantoa annettaessa ;: määritellään miten palveluntarjoajan on toimittava, mikäli viestiä ei voida toimittaa 20 vastaanottajalle haluttuna ajankohtana. Toimeksiannon tekevä asiakas voi esimerkiksi ‘ ·. i määritellä, että viesti jätetään tässä tapauksessa välittämättä tai että viestiä yritetään välittää myös ajankohdan jälkeen.
Keksintöä voidaan soveltaa myös siten, että asiakkaan matkaviestin 1 ja vastaanottajan " ’: matkaviestin 11 on yksi ja sama matkaviestin. Tällöin asiakas voi esim. lähettää 25 itselleen muistutusviestin, joka välittyy sopivana ajankohtana.
• » ...: Välitysajankohta voidaan määritellä myös suhteessa viestinvälitystoimeksiannon , ‘. antamishetkeen. Viesti voidaan esim. asettaa välitettäväksi kahdentoista tunnin kuluttua ! . toimeksiannon antamisesta. Tämänkaltainen palvelu voidaan toteuttaa joko siten, että 13 114955 asiakas määrittelee viiveen itse tai siten, että asiakkaalle taijotaan palvelu, jossa viive on määritelty palveluntaijoajan toimesta. Mikäli viive on määritelty palveluntarjoajan toimesta asiakkaan ei tarvitse erikseen määritellä välitysajankohtaa viestinvälitystoimeksiannossa.
5 Keksintöä voidaan soveltaa myös siten, että asiakas voi yhdellä toimeksiannolla määritellä useita eri vastaanottajia, joille viesti välitetään. Lisäksi keksintö voidaan soveltaa siten, että asiakas määrittelee toimeksiannossaan useita eri viestejä, jotka välitetään vastaanottajalle tai vastaanottajille. Tällä tavoin voidaan esim. välittää messu· tai seminaarivieraille ajankohtaisia aikataulutietoja tapahtuman etenemisestä.
10 Keksintö voidaan toteuttaa myös kuvion 1 esimerkistä poikkeavalla SMS-tekniikkaan pohjautuvalla tavalla. Palvelu voidaan toteuttaa siten että asiakas lähettää ajastettavan viestin suoraan vastaanottajan puhelinnumeroon, mutta liittää viestin alkuun tietyn komentomerkkijonon, jonka SMSC (5) tulkitsee. Komentomerkkijono voi olla esim. seuraavankaltainen: A-24.12.00/12.00-” 15 Tässä esimerkkitapauksessa SMSC 5 tulkitsee ”-A-”-merkkijonon komentona, jonka perusteella viesti on välitettävä ajastinpalvelimelle 6. Ajastuspalvelin taas tulkitsee parametriosan ”24.12.00/12.00” ja määrittelee sen perusteella välitysajankohdan. Merkkijonon viimeinen merkki, on lopetusmerkki, jonka perusteella ajastuspalvelin : tietää komentomerkkijonon päättyneen. Komentomerkkijonon jälkeisen tekstin 20 ajastuspalvelin tulkitsee viestiosaksi, joka liitetään välitettävään viestiin.
: Komentomerkkijonoon voi sisältyä myös muita komentoja, joiden perusteella ajastinpalvelin liittää välitettävään viestiin kuvia, ääntä, ja/tai muuta dataa. Muut komennot voivat myös muodostaa välitysehtoja. 1 25 Välitysaj ankohta voidaan määritellä aj ankohdan j a välitysehdon yhdistelmänä esim.
: siten, että viesti välitetään tiettynä ajankohtana mikäli välitysehdot täyttyvät kyseisellä ajanhetkellä tai vaihtoehtoisesti mikäli välitysehdot ovat täyttyneet ennen kyseistä ; ajanhetkeä.
>

Claims (14)

114955
1. Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen, jossa menetelmässä - vastaanotetaan asiakkaalta datan muodossa toimeksianto viestin välittämiseksi (101-105; 211-215), 5. määritellään toimeksiannon perusteella ainakin välitettävän viestin sisältö, välitettävän viestin vastaanottajan puhelinverkko-osoite sekä välitettävän viestin välitysajankohta ja/tai välitysehdot, - haetaan tarvittaessa dataa ja/tai tietoja tietokannoista (106-107; 216-217), - muodostetaan välitettävä viesti toimeksiannon perusteella 10. toimeksiannon datasta ja/tai tiedoista, ja/tai - tietokannoista haetusta datasta j a/tai tiedoista, tallennetaan muodostettu viesti, viestin vastaanottajan puhelinverkko-osoite • « · .· 1 sekä määritelty viestin välitysajankohta ja/tai välitysehdot, »·«· •. ·. · - odotetaan välitysajankohdan koittamista ja/tai välitysehtojen täyttymistä, ja « 1 » 15. välitysajankohdan koittaessa ja/tai välitysehtojen täyttyessä lähetetään «M :tallennettu viesti vastaanottajan puhelinverkko-osoitteeseen (108-112; 218- 222) • · • < · • 1 ’..,: tunnettu siitä, että menetelmässä ♦ · t • · . 1' 1 · - luodaan asiakkaan matkaviestimellä (1) tai siihen liitetyllä laitteella kuvaa .. ’ 20 ja/tai ääntä tai siirretään muulla laitteella luotua kuvaa ja/tai ääntä asiakkaan *.···, matkaviestimelle (1) (211), ja • · 114955 - liitetään luotua ja/tai siirrettyä kuvaa ja/tai ääntä datan muodossa asiakkaan matkaviestimellä (1) toimeksiantoon viestin välittämiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että vastaanotetaan asiakkaalta toimeksianto elektronisen datan muodossa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että puhelinverkko-osoite on puhelinnumero tai IP-osoite.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että välitysajankohta on ajanjakso tai aikaväli.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että viestin 10 sisältö käsittää tekstiä, dataa, ääntä, melodioita, musiikkikappaleita, valokuvia, kuvia, kuvioita, animaatioita, videokuvia, visuaalisia luomuksia, audiovisuaalisia luomuksia tai näiden yhdistelmiä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että vastaanotetaan toimeksianto tekstiä ja/tai dataa sisältävän SMS-viestin muodossa. • · • · . 15
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että » " ’. - muodostetaan välitettävä viesti SMS-muotoiseksi, ja • · » • · · ;;; - lähetetään välitettävä viesti vastaanottajan puhelinverkko-osoitteeseen SMS- ’ ’' muodossa (108-112). • · • · »
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen menetelmä, jossa menetelmässä • · :: 20 - välitetään asiakkaan päätelaitteelle dataa (206-210), jonka datan avulla •... · asiakkaan päätelaite voi esittää graafisen valikon, lomakkeen tai käyttöliittymän, jonka avulla asiakas voi tehdä toimeksiannon (211-215). 114955
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, jossa asiakkaan päätelaite on matkaviestin, tietokone tai kämmentietokone.
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että vastaanotetaan asiakkaalta toimeksianto WAP-muodossa ja/tai 5 datapuheluyhteyden välityksellä.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 tai 8-10 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että - muodostetaan välitettävä viesti ainakin osittain WAP-muotoiseksi, ja - lähetetään välitettävä viesti ainakin osittain WAP-muotoisena (218-222).
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 tai 8-11 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että lähetetään välitettävä viesti datapuhelun välityksellä vastaanottajan puhelinverkko-osoitteeseen.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 tai 8 -12 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että .15 - muunnetaan tietokannasta haetut tiedot tai data sopivaan muotoon esim. !". WAP-muotoon, j a ::: - muodostetaan välitettävä viesti toimeksiannon perusteella . . - tietokannoista haetuista, sopivaan muotoon muunnetuista datasta • · · • · · !.. ‘ ja/tai tiedoista, ja ::: 20 - tarvittaessa toimeksiannon datasta ja/tai tiedoista,.
• · • ’ ·.. 14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että : ” 1: välitettävän viestin sisältö, välitettävän viestin vastaanottajan puhelinverkko- 114955 osoite sekä välitettävän viestin välitysajankohta ja/tai välitysehdot määritellään poimimalla osia toimeksiannosta ja/tai toimeksiannon otsikkokentästä. • « « · * · · 1 « · 114955
FI20002619A 2000-11-29 2000-11-29 Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen FI114955B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002619A FI114955B (fi) 2000-11-29 2000-11-29 Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen
PCT/FI2001/001044 WO2002045445A1 (en) 2000-11-29 2001-11-29 Method for transmitting a message to a mobile phone
AU2002221979A AU2002221979A1 (en) 2000-11-29 2001-11-29 Method for transmitting a message to a mobile phone

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002619A FI114955B (fi) 2000-11-29 2000-11-29 Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen
FI20002619 2000-11-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002619A0 FI20002619A0 (fi) 2000-11-29
FI20002619A FI20002619A (fi) 2002-05-30
FI114955B true FI114955B (fi) 2005-01-31

Family

ID=8559607

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002619A FI114955B (fi) 2000-11-29 2000-11-29 Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2002221979A1 (fi)
FI (1) FI114955B (fi)
WO (1) WO2002045445A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2004002175A1 (de) * 2002-06-19 2003-12-31 Swisscom Mobile Ag Netzwerkbasiertes sprach- und daten-postdienstsystem für breitbandige mobilfunknetze
DE10318842A1 (de) * 2003-04-25 2004-11-25 Siemens Ag Verfahren zum Senden elektronischer Mitteilungen
AU2003273190A1 (en) * 2003-08-12 2005-02-25 Rachel Beijer Scheduled message service
GB2432997B (en) * 2005-11-30 2010-11-03 Samsung Electronics Co Ltd Improved messaging in mobile communication devices
FR2955227A1 (fr) * 2010-01-12 2011-07-15 David Naccache Systeme et methode permettant de diminuer l'encombrement sur un reseau de telecommunication mobile
US9137294B2 (en) * 2011-08-19 2015-09-15 KeepTree, Inc. Method, system, and apparatus for future delivery of digital content over a network
CN103686625A (zh) * 2012-09-13 2014-03-26 中兴通讯股份有限公司 留言传递装置、方法及留言系统

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0682829A1 (en) * 1993-11-01 1995-11-22 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson A message transmission system and method for a radiocommunication system
JPH0833049A (ja) * 1994-07-19 1996-02-02 Mitsubishi Electric Corp 携帯型無線通信装置
US6044275A (en) * 1998-03-23 2000-03-28 Ericsson Inc. System and method for time defined delivery of short message service messages

Also Published As

Publication number Publication date
AU2002221979A1 (en) 2002-06-11
FI20002619A (fi) 2002-05-30
FI20002619A0 (fi) 2000-11-29
WO2002045445A1 (en) 2002-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11871306B2 (en) Device that initiates transmission of SMS messages via a cellular network and packet switched messages via a PSMS
US9419926B2 (en) System, method and computer program product for the delivery of media content
FI115276B (fi) Menetelmä ja järjestelmä yhdistelmäsanoman muodostamiseksi tietoliikennejärjestelmässä
EP1745614B1 (en) Device and methods for automatic modification of multimedia messages
JP2003517227A (ja) マルチメディアメッセージ通信サービス
JP2003101667A (ja) 無線通信メッセージの機能を拡張するためのシステムおよびプロトコル
CN1822687B (zh) 一种多媒体消息签名业务的实现方法
US20100324995A1 (en) Method and System for Content Delivery using Delivery Report Message
FI114955B (fi) Menetelmä viestin välittämiseksi matkaviestimeen
KR100540328B1 (ko) 이동통신 단말기용 멀티미디어 메시지의 개별 콘텐츠 관리방법
US7433681B2 (en) Method and device arrangement for using a text message to control multimedia data to be transmitted, and a multimedia server used in the method
US20030096598A1 (en) Method for transmitting data
Ismail et al. Short message service (SMS) and its applications
Vongvet SMS and MMS fixed line: theory and case study

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ELISA MATKAPUHELINPALVELUT OY

FG Patent granted

Ref document number: 114955

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed