FI114748B - Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli - Google Patents
Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli Download PDFInfo
- Publication number
- FI114748B FI114748B FI20020889A FI20020889A FI114748B FI 114748 B FI114748 B FI 114748B FI 20020889 A FI20020889 A FI 20020889A FI 20020889 A FI20020889 A FI 20020889A FI 114748 B FI114748 B FI 114748B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- hardware
- computer
- target
- software components
- port
- Prior art date
Links
Landscapes
- Stored Programmes (AREA)
Description
114748
MENETELMÄ KOHDELAITTEISTON ASENTAMISEKSI JA OHJEL-MISTOKOMPONENTTIEN LATAAMISEKSI SEKÄ MENETELMÄÄ HYÖDYNTÄVÄ TIETOKONEJÄRJESTELMÄ JA IDENTIFIOINTI-MODUULI
5
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokompo-nenttien lataamiseksi kyseiseen kohdelaitteistoon. Keksinnön kohteena on lisäksi patenttivaatimuksen 10 johdanto-osan mukainen tietokone-10 järjestelmä. Keksinnön kohteena on lisäksi patenttivaatimuksen 17 johdanto-osan mukainen laitteistoriippumaton identifiointimoduuli tietokonelaitteistoa varten.
!
Teollisuuden prosessien seurannassa, ohjauksessa ja automatisoin-15 nissa käytetään erilaisia suoritusympäristöjä, jotka perustuvat esimerkiksi tietokoneverkkoon, johon on kytkeytyneenä prosessiasemissa sekä valvontatiloissa olevia tietokonelaitteistoja. Tietokoneverkot soveltavat sinänsä tunnettuja rakenteita ja laitteita, kuten Ethernet-verkkoa ja tiedonsiirrosta huolehtivia reitittimiä, kytkimiä ja vastaavia verkon kyt-20 kemiseen ja informaation reitittämistä suorittavia laitteita. Tiedonsiirto perustuu sinänsä tunnettuihin tiedonsiirtoprotokolliin, kuten TCP/IP-protokollaan, jossa informaatiota siirretään paketeissa, jotka useim-*. miten sisältävät lähettäjän ja vastaanottajan osoitteen. Kullekin verk koon liittyneelle solmun koneelle on määritelty oma IP-osoite, jonka 25 avulla se tunnistetaan.
‘ * ,/ Verkkoon kuuluu yksi tai useampi palvelintietokone, joiden avulla pro- » · sessiasemiin voidaan ladata verkon kautta käyttöjärjestelmä ja tarvittava sovellusohjelmisto. Käytettävä sovellusohjelmisto ja käyttöjärjes- • * » : 7 30 telmän tarkempi konfiguraatio määräytyvät sen perusteella, mikä on kyseisen prosessiaseman ja yksittäisen tietokonelaitteiston tehtävä ja paikka siinä järjestelmässä, jonka avulla esimerkiksi erilaisia proses- .· ‘. seja valvotaan tai ohjataan.
• · 35 Tietokonelaitteet sijoitetaan tavallisesti laitteistokaappeihin, joihin sijoi-V·! tetaan useita erillisiä tietokonelaitteistoja, jotka tyypillisesti ovat yhtey dessä kaapissa oleviin kytkimiin. Kaappiin on tavallisesti sijoitettuna 114748 2 myös virransyöttö ja akkuvarmennus. Kytkimet ovat edelleen verkon kautta yhteydessä esimerkiksi valvomon tietokonelaitteistoihin informaation vaihtoa varten. Samaa verkkoa voidaan käyttää, kun liitytään esimerkiksi tuotantolaitoksen suunnittelujärjestelmään ja toimistoverk-5 koon, joka perustuu tietokonelaitteisiin. Valvonta on suoritettavissa myös etävalvomosta käsin, jolloin tiedonsiirtoa tapahtuu valvomon ja etävalvomon välillä, mikä voidaan toteuttaa sinänsä tunnetuin komponentein ja menetelmin.
10 Käytetty tietokonelaite perustuu sopivimmin perusteknologiaan, joka on tunnettu PC-tekniikasta (Personal Computer). Tyypillisesti laite käsittää emolevyn ja sen väylään yhteydessä olevan verkkokortin, joka voi olla myös integroituna emolevylle, sekä tavallisesti myös yhden erillisen verkkokortin, jolloin voidaan käyttää useaa l/O-kenttäväylää. Tavalli-15 sesti laitteessa on mukana ainakin rinnakkaisportti, joka tunnetaan myös kirjoitinporttina. Verkkokortti muodostaa laite-ohjaimen, joka sisältää tarvittavan työmuistin ja käynnistystiedoston (PXE, Preboot Execution Environment) tietokoneen alkukäynnistystä varten, jolloin verkkokortilla on erityinen BootROM-piiri. Virran kytkemisen jälkeen 20 tietokoneen emolevyllä olevalta BlOS-piiriltä ladataan koneen käynnistymisessä tarvittavia komentoja, jonka jälkeen käynnistystiedostoja etsitään verkkokortilta. Tyypillisesti laitteistossa ei ole levykeasemia ja lisäksi se on levytön, jolloin siinä ei ole levytilaa tietojen tallennusta varten, kuten esimerkiksi kiintolevyä. Tällaista tietokonelaitteistoa kut-, 25 sutaan yleisesti IC-laitteistoksi (Industrial Computer).
Verkkokorttiin on tallennettu korttikohtainen laitteisto-osoite, jonka pe-' ·' rusteella kyseinen verkkokortti ja samalla tietokonelaitteisto tunniste taan. Kyseinen osoite on esimerkiksi MAC-osoite (Media Access i 30 Control) tai Ethernet-osoite. Tietokoneen alkukäynnistyksen ja verk- v,.: koon kytkeytymisen yhteydessä hyödynnetään tyypillisesti ns. DHCP- protokollaa (Dynamic Host Configuration Protocol). Tietokone lähettää .··*. verkkokortin MAC-osoitteen yleislähetyksenä (Broadcast) verkkoon
• I
kysyäkseen nimeään. DHCP-palvelinohjelma vertaa osoitetta omaan 35 tietokantaansa ja kyseisen tietokoneen IP-osoite (Internet Protocol) ja
• I
\'i mm. TFTP-palvelimen (Trivial File Transfer Protocol) yhteystiedot an netaan vastauksena. Seuraavaksi TFTP-palvelimelta haetaan käyttö- 114748 3 järjestelmän ydin käynnistystä varten. Käyttöjärjestelmä puolestaan lataa peruslaiteajurit ja luo juuritiedostojärjestelmän.
Tunnetun tekniikan mukaiseesti laitteisto voidaan tunnistaa laitteisto-5 osoitteen perusteella ja halutut perusohjelmat, sovellusohjelmat, laiteajurit ja käyttöliittymä siirretään tietokonelaitteistoon verkon kautta automaattisesti. Palvelimet tunnistavat kyseisen laitteiston ja vertaavat tunnistustietoja niihin tietoihin, jotka on tallennettu palvelimille ja kertovat esimerkiksi kyseisen identifioidun laitteiston halutun konfiguraation.
10 Tätä ennen kyseisen laitteiston konfiguraatio on määritelty esimerkiksi tietokantaan tai taulukkoon. Kyseinen automaattinen tunnistus ja lataus vapauttaa huollosta ja asennuksesta huolehtivan henkilön muihin tehtäviin ja nopeuttaa laitteiston käynnistämistä huomattavasti. Laitteiston uudelleen käynnistäminen on helppoa, mikäli esimerkiksi siihen kytke-15 tyt liitännät muuttuvat tai laitteiston sisäinen laitteistokonfiguraatio muuttuu.
Ongelmana tunnetun tekniikan mukaisissa laitteissa on laitteiston uu-delleenkäynnistäminen siinä tapauksessa, että koko laitteisto vaihde-20 taan sen rikkoutumisen takia. Kun emolevy rikkoutuu tai on toimimaton, niin se on vaihdettava, jolloin siihen integroitu verkkokorttikin on vaih-dettava, jolloin yksilöllinen laitteisto-osoitekin vaihtuu. Seurauksena on, että asentajan on huolehdittava siitä erikseen, että palvelin ohjelmalli-. - sesti tai palvelimesta huolehtiva henkilö päivittää ne tiedot, jotka osoit- *. 25 tavat mille laitteisto-osoitteelle jokin tietty tallennettu konfiguraation määrittely kuuluu tai kyseinen määrittely on tehtävä kokonaan uudel- / leen.
»
Uuden tietokonelaitteiston on korvattava vanha laitteisto mahdollisin!- « * » 30 man nopeasti, mikä ei nyt ole mahdollista. Mikäli verkko-kortti on erilli- , nen, niin sen vaihtaminen uuteen laitteistoon vie aikaa, mikä puoles- .v. taan voi olla hitaampaa kuin standardilaitteiston vaihtaminen yhtenä , kokonaisuutena vanhan tilalle. Tyypillisesti vian paikallistaminen vie aikaa, jolloin ensin olisi varmistuttava siitä, että vika ei ole esimerkiksi 35 verkkokortissa. Prosessiaseman tietokonelaitteistot ovat usein puut- .'·· teellisiä siten, että niissä ei ole valmiina näyttöä tai näppäimistöä, joten vian etsintä hidastuu entisestään.
114748 4
Tiedot, jotka yksilöivät kyseisen laitteiston tai sen aseman, voidaan antaa palvelimelle myös uuden laitteiston käyttöjärjestelmän pyytämänä ja verkon välityksellä, mutta tämä vaatii käyttöliittymän käyttöä 5 sekä näppäimistön ja näytön. Laitteiston asentajalla on myös oltava kyseiset yksilöivät tiedot ja kyky käyttöliittymän käyttöön, mikä ei aina ole mahdollista tai syntyy viivytyksiä oikean henkilön löytämisessä. Tarvittavat liitännätkin puuttuvat usein kokonaan, joten laitteiston vaihtaminen kokonaisuudessaan olisi nopein vaihtoehto. Tämä aiheuttaa 10 kuitenkin em. verkko-osoitteiden ylimääräistä päivitystarvetta, tarkistuksia ja informaation vaihtoa sekä varmistuksen, että tiedot on päivitetty ennen uuden tietokonelaitteiston käynnistämistä ja virtojen kytkemistä päälle.
15 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainittuja ongelmia. Keksinnön mukainen menetelmä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukainen tietokonejärjestelmä on esitetty patenttivaatimuksessa 10. Keksinnön mukainen identifiointimoduuli on esitetty patenttivaatimuksessa 17. Keksinnön muita edullisia suoritusmuotoja 20 on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Keksinnön keskeisenä periaatteena on laitteesta riippumattoman, sopi-vimmin muuttumattoman, yksilöllisen tunnisteen tai osoitteen käyttö, ·. joka tunniste säilyy, vaikka laitteisto vaihtuisikin kokonaan. Osoite on t 25 siten riippuvainen lähinnä siitä asemasta tai paikasta, johon tietokone- , laitteisto on sijoitettuna, tai erityisestä tehtävästä, jota kyseisen lait- teiston on tarkoitus toteuttaa. Tällöin laitteiston minkä tahansa komponentin vaihtamisesta ei ole haittaa eikä myöskään verkkokortin poistamisesta, vaikka verkkokortti sisältääkin yksilöllisen verkko-osoit- < f * : .·’ 30 teen, jota yleensä käytetään yksilöimään kyseinen tietokonelaitteisto.
* I
Keksinnön keskeisenä periaatteena on myös tietokonelaitteiston auto- .··, maattisen käynnistyksen ja ohjelmistojen latauksen mahdollistaminen • · ; nopeasti ilman henkilöiden suorittamaa tietojenvaihtoa, jolloin laitteis- 35 ton käynnistäminen uudelleen ja huoltotoimenpiteiden aiheuttamat sei-:‘ · j sokit ja viiveet lyhenevät.
114748 5
Keskeisenä periaatteena on siirrettävän, identifiointiin käytetyn moduulin käyttö, johon tallennettu tunniste on luettavissa ohjelmallisesti moduulin muistista. Lukemisen suorittaa erityisesti erityinen alkulatausoh-jelmisto, alkuasennusohjelma tai asennusohjelma, joka kykenee kom-5 munikoimaan moduulin kanssa ja välittämään tunnisteen verkkoon. Tieto välittyy palvelimelle, joka pystyy kyseistä tietoa hyödyntämään. Moduuli on sopivimmin helposti liitettävissä tietokonelaitteiston johonkin liitäntään, erityisesti rinnakkaisporttiin, joka on sijoittuneena laitteiston ulkopinnalle tai kotelon jollekin ulkopuolelle, jotta se olisi nope-10 asti irrotettavissa vanhasta ja kytkettävissä uuteen laitteiston. Moduuli on nyt käytettävissä muunkin informaation tallennukseen, kuten kyseisen laitteiston Multicast-osoitteen ja Token Ring -verkon valtuusmerkin tallennukseen.
15 Moduuliin tallennettavien tietojen ja ohjelmistojen tarkoitus on vaihte-leva ja saattavat liittyä esimerkiksi alkukäynnistyksen ohjaamiseen, sen itsenäiseen suorittamiseen moduuliin tallennettujen ohjelmien avulla, tai käynnistyksen tai toiminnan tarkkailuun ja valvontaan sekä vika-diagnostiikkaan, sekä niihin liittyvien lokitietojen tallennukseen. Moduu-20 liin on tallennettu sopivimmin myös tietoliikenneohjelma, joka kykenee portin kautta olemaan tiedonsiirtoyhteydessä sopivan alkukäynnistys-: ohjelman kanssa.
Sopivimmin moduuli on mahdollisimman halpa ja toiminnaltaan sekä 25 komponenteiltaan yksinkertainen, jolloin sen vikaantumismahdollisuus , i on pienempi ja kriittisyys alkukäynnistyksen kannalta on pienempi. Mo duuli käsittää esimerkiksi piirilevylle sijoitetun keskusyksikön ja pysy-väismuistia, jossa tietoja tallennetaan. Moduuli käsittää lisäksi oh-jainohjelman ja tarvittavat ohjainpiirit, jotka väylän kautta ovat yhtey-/ 30 dessä liittimeen, joka sijoitetaan tyypillisesti tietokoneen rinnakkaisport tiin. Esimerkiksi moduulin ohjainohjelma kykenee olemaan liittimen j : kautta tiedonsiirtoyhteydessä tietokonelaitteiston sovelluksen kanssa.
« * ♦ » :v Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen esimerkkinä : \ 35 eräitä edullisia suoritusmuotoja, samalla viitaten oheiseen piirustuk- • 1' » seen, jossa on esitetty kohdelaitteiston ja lähdelaitteiston muodostama järjestelmä.
6
1U74S
Kuvassa on periaatteellisella tasolla esitetty eräs tyypillinen prosessi-aseman laitteisto, joka käsittää tietojenkäsittelylaitteiston, tyypillisesti tietokonelaitteiston 1, joka käsittää emolevyn 2 keskusyksikköineen 5 (CPU) ja sisäisen väylän 3, johon eri komponentit ovat yhteydessä sekä verkkokortin 5, jossa on pysyväismuistia (ROM) ja joka sisältää latausohjelman käynnistystä varten (BootROM). Väylä 3 on rakennettu emolevylle 2, johon tarvittavat komponentit kiinnitetään esimerkiksi korttimaisina asianomaisiin korttipaikkoihin. Emolevylle 2 on kiinnitetty 10 myös tarvittavat muistikomponentit työmuistia varten (RAM). Verkkokortti 5 on puolestaan tiedonsiirtoyhteydessä verkon 7 kautta yhden tai useamman palvelimen 8, 9 tai 10 kanssa. Verkko 7 on esimerkiksi LAN-verkko (Local Area Network), sopivimmin Ethernet tai Token Ring -verkko. Edellä esitetyt komponentit hyödyntävät sinänsä tunnettua 15 PC-teknologiaa ja LAN-verkkojen tekniikkaa. Kortti 5 ja verkko 7 muodostavat tarvittavat välineet, joiden avulla laitteisto 1 on tiedonsiirtoyhteydessä palvelimeen 8.
Esitetyssä suoritusmuodossa laitteisto 1 käsittää lisäksi l/O-portin, eri-20 tyisesti rinnakkaisportin 4, johon ID-moduuli 6 (PMM-moduuli, Personal management module) on kiinnitetty. Moduuliin 6 on tallennettu yksilöivä tunniste, jota voidaan kutsua HW-osoitteeksi, asemaosoitteeksi, laite- : osoitteeksi tai -tunnisteeksi. Tietokonelaitteistoa 1 nimitetään tässä . selostuksessa myös kohdelaitteistoksi, sillä sovellusohjelmistot lada- .· \ 25 taan siihen joltakin palvelimelta 8, 9 tai 10, joka myös on tietokonelait- : teisto ja jota kutsutaan siten lähdelaitteistoksi. Palvelimien 8, 9 ja 10 / laitteistokokoonpano voi vaihdella tarpeen ja tarkoituksen mukaan, si nänsä tunnetulla tavalla, mutta ne käsittävät perusversiossaan ainakin riittävästi työmuistia, kiintolevyn ohjelmistojen ja tietojen tallennusta i 30 varten, sekä verkkokortin tai LAN-ohjaimen. Yhteen tai useaan palve- ' / limeen on tallennettu kohdelaitteistossa 1 tarvittavat sovellusohjelmistot : ·. ja laiteohjaimet. Palvelimien ja laitteiston 1 välinen tiedonsiirto perustuu !·'·! sinänsä tunnettuihin menetelmiin ja tiedonsiirtoprotokollien käyttöön.
* » i V 35 Kohdetietokoneen 1 käynnistämisen yhteydessä suoritetaan verkkoon : ·’ 7 DHCP-kysely yleislähetyksenä, jonka tarkoituksena on yhteydenotto johonkin palvelimeen 8, 9 tai 10. Kun virrat on kytketty päälle, käynnis- 7 1U748 tyrnistä kontrolloi verkkokortti 5 ja siihen installoitu ohjelmisto (Boot-Rom). Kyselyn mukana annetaan myös verkkokortin 5 MAC-osoite. Kyselyyn vastaa ensimmäisenä jokin palvelin, joka antaa verkkokortille 5 ja samalla kohdelaitteistolle 1 IP-osoitteen, joka myös voi olla väliai-5 kainen ja varattu vain ohjelmien latauksen ajaksi. Kyselyn seurauksena kohdelaitteistoon 1 siirretään alkulatausohjelma, joka voi olla standardimuotoinen ja jota käytetään ensiksi jokaisessa uudessa kohdelait-teistossa. Latausohjelmisto voidaan siten lähettää miltä tahansa palvelimelta 8, 9 tai 10. Mikäli kyseessä on erityisesti DHCP-palvelin, jolle on 10 konfiguroitu verkkokortin 5 MAC-osoite, niin juuri kyseinen verkkokortti voidaan tunnistaa ja antaa sille varsinainen IP-osoite. MAC-osoitteen (tai Ethernet-osoitteen) ja IP-osoitteen kuvaus toisilleen suoritetaan verkkoon lähetetyn kyselyn ja ns. ARP-protokollan avulla, jolloin vastauksena saadaan tieto siitä, mitä Ethernet-osoitetta vastaa tietty IP-15 osoite, jotta lähetettävät tietopaketit osataan lähettää oikeaan laitteeseen.
Alkulatausohjelmisto on kuitenkin rakennettu siten, että se kykenee keskustelemaan kirjoitinporttiin (Parallel port) sijoitetun PMM-moduulin 20 6 kanssa. PMM-moduuliin 6 on tallennettu ainakin yksilöllinen laite- osoite ja sopivimmin myös osoite yleislähetyksiä varten (Multicast-osoite). Tällöin kohdetietokone 1 vastaanottaa sekä omalle verkko-: ; osoitteelleen lähetetyt paketit että kyseiselle multicast-osoitteelle tar- • koitetut lähetyt paketit. Multicast-osoite voidaan tyypillisesti asettaa . 25 ohjelmallisesti myös suoraan verkkokortille 5. Moduuli on erillinen : .; komponentti ja erikseen vaihdettavissa suhteessa verkkokorttiin 5, joka vaihdetaan laitteiston 1 mukana. Useammalla kuin yhdellä verkon tietokonelaitteistolla voi olla sama multicast-osoite. Kyseiseen multicast-: osoitteeseen lähetetään yleislähetyksenä pyyntö (Request), jonka / 30 useat eri palvelimet vastaanottavat, mutta vain haluttu lähdepalvelin vastaa siihen, tässä tapauksessa palvelin 8. Pyynnössä on mukana ΙΟΙ tunnus tai HW-osoite, jonka palvelin 8 tunnistaa kohdelaitteiston 1. Ky- seiselle palvelimelle 8 on tallennettu tiedot kohdelaitteiston 1 konfigu-v. raatiosta ja kohdelaite 1 voidaan nyt yksilöllisesti tunnistaa. Kohdelait- 35 teistoon 1 paketit siirretään MAC- tai IP-osoitteen perusteella, joka oli sopivimmin pyynnön mukana.
1U748 I 8
Alkulatausohjelman avulla kohdelaitteistoon 1 siirretään tarvittavat tiedostot, kuten määrittelytiedosto konfiguraatiota varten ja laiteohjaimien systeemitiedosto, jotka ovat sopivimmin laite-osoitteen mukaan yksilöllisesti valittuja. Määrittelyn mukaisesti ladataan käyttöjärjestelmän ydin 5 (Kernel), jonka jälkeen juurisovellus käynnistetään ja luodaan juuritie-dostojärjestelmä määrittelytietojen mukaisesti. Juurisovellus lataa myös tiedoston laitekuvauksineen, jonka mukaisesti lähdekoneelta 8 siirretään tarvittavat ympäristömuuttujat, verkkomäärittelyt, laiteohjaimet, käyttöliittymäsovellus ja sopivimmin käynnistysohjelma, joka huolehtii 10 varsinaisten ohjelmistojen kopioinnista ja latauksesta lähdelaitteistosta 8 kohdelaitteeseen 1. Laitekuvaus on yksilöity kyseistä HW-osoitetta varten, koska kohdelaitteistolla 1 on tietty tehtävä ja kohdelaitteisto halutaan käynnistää vaihdon jälkeen. Käynnistysohjelma lataa lähde-koneelta 8 kohdekoneelle 1 tarvittavat perusohjelmistot ja sovellusoh-15 jelmistot ja huolehtii niiden käynnistämisestä. Tässä yhteydessä ladataan esimerkiksi tarvittavia systeemitiedostoja lähdekoneelta 8 ja sovellusohjelmat ladataan esimerkiksi tietyltä palvelimelta (Back Up -palvelin), esimerkiksi palvelimelta 9. Palvelin 9 huolehtii tiedonsiirrosta esimerkiksi joko kohdelaitteiston 1 kanssa tai lähdelaitteiston 8 ohjaa-20 mana, ja palvelimeen 9 voi olla tallennettuna tiedot (HW-osoite) kohde-tietokoneesta 1.
Kohdetietokoneen 1 käynnistyksen eri vaiheissa laiteosoitetta voidaan hyödyntää monin eri tavoin, erityisesti mikäli esimerkiksi määrittelyt ja j 25 sovellusohjelmisto siirretään eri palvelimilta. Erilaiset systeemi-, mää- : riitely- ja konfiguraatiotiedostot yhdessä alkukäynnistys- ja alkulataus- ; ohjelmien kanssa ovat erilaisia ohjelmistokomponentteja, jotka lada taan kohdelaitteistoon 1. Erityisesti näitä komponentteja ovat laitteiston : 1 varsinaiset sovellus- ja perusohjelmistot käyttöjärjestelmineen. Näi- V 30 den komponenttien kokoelma tai yksittäinen komponentti on yksilölli nen kyseiselle, HW-osoitteen omaavalle laitteistolle 1. Verkkoon 7 teh-i tyjen pyyntöjen avulla, jotka samalla sisältävät kohdelaitteiston 1 yksi- löllisen tunnisteen, voidaan kyseinen laite 1 tunnistaa ja oikea palvelin tai lähdelaitteisto vastaa pyyntöön ja tekee tarvittavat toimenpiteet.
\ 35 Toiminnan hajauttaminen on nyt jopa yksinkertaisempaa, koska voi daan hyödyntää muuttumatonta laiteosoitetta, eikä olla riippuvaisia MAC-osoitteesta, joka muuttuu kun koko kohdelaitteisto 1 vaihdetaan.
5 114748 9
Keksintöä ei ole rajoitettu vain edellä esitettyyn erääseen edulliseen suoritusmuotoon ja esimerkkiin, vaan se voi vaihdella esitettyjen patenttivaatimuksien mukaisesti.
Claims (20)
1. Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponent-tien lataamiseksi kyseiseen kohdelaitteistoon (1), joka on tietokone-5 laitteisto ja johon on kytkettynä tiedonsiirtovälineet (5, 7) kyseisen kohdelaitteiston yhdistämiseksi tiedonsiirtoa varten yhteen tai useaan läh-delaitteistoon (8, 9), joka on myös tietokonelaitteisto ja jossa mainittuja ohjelmistokomponentteja tallennetaan, tunnettu siitä, että 10. liitetään kohdelaitteistoon (1) lisäksi vaihdettavat välineet (6), jotka ovat erillään mainituista tiedonsiirtovälineistä (5, 7), joissa vaihdettavissa välineissä (6) tallennetaan tunnistetietoja (ID), jotka yksilöivät kyseisen kohdelaitteiston (1).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirretään kohdelaitteistoon (1) käynnistyksen yhteydessä asennusohjelma, luetaan mainitut tunnistetiedot (ID) kyseisen asennusohjelman toimesta ja välitetään tunnistetietoja 20 (ID) yhdelle tai usealle lähdelaitteistolle (8, 9,10), ja tunnistetaan lähdelaitteistossa (8) kyseinen kohdelaitteisto (1) ja valitaan siihen siirrettävät ohjelmistokomponentit tun-nistetietojen (ID) perusteella valikoiden. .· 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, .· että kohdelaitteisto (1) käsittää lisäksi ainakin yhden l/O-portin (4), jo- •. hon mainitut vaihdettavat välineet (6) liitetään.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 30 kyseinen l/O-portti on rinnakkaisportti.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaihdetaan kohdelaitteisto (1) vanhan kohdelaitteiston tilalle, jolloin vaihdon yhteydessä samalla mainitut vaihdettavat välineet (6) ; 35 kytketään irti vanhasta laitteistosta ja liitetään mainittuun kohdelaitteis toon (1). 1U748 11
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tallennetaan asennusohjelmia useissa eri lähdelaitteistoissa (8, 9, 10), joista se on pyynnön johdosta lähetettävissä mainittuun kohdelaitteis-toon (1), ja tallennetaan siirrettäviä ohjelmistokomponentteja ainakin 5 yhdessä lähdelaitteistossa (8, 9), josta ne on pyynnön johdosta lähetettävissä mainittuun kohdelaitteistoon (1) ja jossa tallennetaan tietoja kohdelaitteistokohtaisista ohjelmistokomponenteista.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu 10 siitä, että tallennetaan vaihdettavissa välineissä (6) lisäksi kohdelait- teiston (1) tiedonsiirron osoitetietoja.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tallennetaan vaihdettavissa välineissä (6) lisäksi kohdelait- 15 teiston (1) vikadiagnostiikkaan ja/tai tehonkäytön valvontaan liittyviä ohjelmistokomponentteja.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kohdelaitteisto on levytön tietokonelaitteisto. 20
10. Tietokonejärjestelmä tietokonelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi kyseiseen tietokonelaitteistoon (1), joka käsittää ensimmäisen tietokonelaitteiston (1), johon on kytket- : tynä tiedonsiirtovälineet (5, 7) kyseisen laitteiston yhdistämiseksi : 25 tiedonsiirtoa varten yhteen tai useaan palvelintietokoneeseen (8, 9), tunnettu siitä, että ensimmäiseen tietokonelaitteistoon (1) on liitettynä *. lisäksi vaihdettavat välineet (6), jotka ovat erillään mainituista tiedon siirtovälineistä (5, 7), joissa vaihdettavissa välineissä tallennetaan tunnistetietoja (ID), jotka yksilöivät kyseisen kohdelaitteiston (1). : 30
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen tietokonejärjestelmä, tunnettu siitä, että tunnistetiedot ovat ohjelmallisesti luettavissa.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen tietokonejärjestelmä, tun-35 nettu siitä, että palvelintietokoneessa (8) on tallennettuna tietoja siitä, mitä ohjelmistokomponentteja on asennusta varten varattuna sellaiselle tietokonelaitteistolle (1), jota mainitut tunnistetiedot (ID) koskevat. 114748 12
13. Jonkin patenttivaatimuksen 10-12 mukainen tietokonejärjestelmä, tunnettu siitä, että palvelintietokoneessa (8) on tallennettuna asennusohjelma, joka on siirrettävissä ensimmäiseen tietokonelait- 5 teistoon (1) sen käynnistyksen yhteydessä ja joka on järjestetty lukemaan mainittuja tunnistetietoja (ID) ja välittämään tunnistetietoja (ID) yhdelle tai usealle palvelintietokoneelle (8, 9,10).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 10-13 mukainen tietokonejärjes-10 telmä, tunnettu siitä, että kohdelaitteisto (1) käsittää lisäksi ainakin yhden l/O-portin (4), johon mainitut vaihdettavat välineet (6) ovat liitettyinä.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 10-14 mukainen tietokonejärjes-15 telmä, tunnettu siitä, että kyseinen l/O-portti on rinnakkaisportti.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 10-15 mukainen tietokonejärjestelmä, tunnettu siitä, että kohdelaitteisto on levytön tietokonelaitteisto.
17. Laitteistoriippumaton identifiointimoduuli tietokonelaitteiston (1) asentamista ja ohjelmistokomponenttien lataamista varten, tunnettu siitä, että moduuli (6) on tiedonsiirtovälineistä (5, 7) erillään oleva : komponentti, joka on vaihdettavissa tietokonelaitteistosta toiseen ja : käsittää muistivälineet kyseisen kohdelaitteiston (1) yksilöivien : : 25 tunnistetietojen (ID) tallentamiseksi.
.· 18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen identifiointimoduuli, tunnettu siitä, että tunniste (ID) on järjestetty identifioimaan kyseisen tietokonelaitteiston sijoituspaikka. 30
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen identifiointimoduuli, tunnettu siitä, että se käsittää välineet moduulin (6) liittämiseksi tietokone-[: laitteiston johonkin l/O-porttiin (4) tunnisteen lukemista varten.
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen identifiointimoduuli, tunnettu siitä, että kyseinen l/O-portti on rinnakkaisportti. 114748 13
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20020889A FI114748B (fi) | 2002-05-10 | 2002-05-10 | Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20020889A FI114748B (fi) | 2002-05-10 | 2002-05-10 | Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli |
FI20020889 | 2002-05-10 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20020889A0 FI20020889A0 (fi) | 2002-05-10 |
FI20020889A FI20020889A (fi) | 2003-11-11 |
FI114748B true FI114748B (fi) | 2004-12-15 |
Family
ID=8563919
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20020889A FI114748B (fi) | 2002-05-10 | 2002-05-10 | Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI114748B (fi) |
-
2002
- 2002-05-10 FI FI20020889A patent/FI114748B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20020889A0 (fi) | 2002-05-10 |
FI20020889A (fi) | 2003-11-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN108206847B (zh) | Cdn管理系统、方法及装置 | |
US7649851B2 (en) | Virtual network management method, virtual network management program, virtual network management system, and virtual network means | |
RU2438168C1 (ru) | Способ и система развертывания программного обеспечения, сервер развертывания программного обеспечения и пользовательский сервер | |
US7340538B2 (en) | Method for dynamic assignment of slot-dependent static port addresses | |
CN107659677B (zh) | 一种基于bmc的ip地址自动配置的装置和方法 | |
US8019890B2 (en) | Network switch for logical isolation between user network and server unit management network and its operating method | |
US20050262218A1 (en) | System and method for DHCP-based assignment of IP addresses to servers based on geographic identifiers | |
CN107229492A (zh) | 服务器系统的安装方法、装置、系统、存储介质及设备 | |
CN112328262A (zh) | 操作系统的部署方法、系统、装置及电子设备 | |
CN101170423A (zh) | 一种面向服务的机群部署方法 | |
CN106549789B (zh) | 一种实现服务器安装的方法及系统 | |
JP2010147553A (ja) | 情報管理装置、識別情報収集方法およびプログラム | |
CN112667293B (zh) | 一种部署操作系统的方法、装置及存储介质 | |
US9912534B2 (en) | Computer system, method for starting a server computer, server computer, management station, and use | |
US8902906B2 (en) | Dynamic network identity architecture | |
EP3474501B1 (en) | Network device stacking | |
US20100162009A1 (en) | Network communication system for uninterruptable power supply and method for dividing controller group for performing communication to control operating status of load device of uninterruptible power supply for each uninterruptible power supply | |
CN105827496A (zh) | 管理pe设备的方法及装置 | |
CN106648957A (zh) | 一种操作系统备份和恢复方法及系统 | |
FI114748B (fi) | Menetelmä kohdelaitteiston asentamiseksi ja ohjelmistokomponenttien lataamiseksi sekä menetelmää hyödyntävä tietokonejärjestelmä ja identifiointimoduuli | |
TWI309941B (en) | Out-of-band state machine | |
CN115333933B (zh) | 一种机房上架的服务器的自动管理方法、介质及设备 | |
JP2009087008A (ja) | 情報処理システムおよび制御方法 | |
JP2009506421A (ja) | デバイスをネットワークを介して構成する方法および装置 | |
CN100386726C (zh) | 远程操控更新计算机平台系统程序的方法及系统 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |